Arsenal v euforii a Liverpool v lese: 4. kolo Premier League v kostce

17.09., 14:13
Názory a komentáře
Oslavující Gabriel Magalhaes (© AFP)

Severní Londýn se v neděli opět zbarvil do červena. Prestižní derby mezi Tottenhamem a Arsenalem totiž ovládli hosté, kterým hubené vítězství 1:0 vystřelil stoper Gabriel Magalhães. Gunners proto na druhém místě za stále stoprocentním Manchesterem "Haaland" City vystřídali Liverpool, jenž senzačně prohrál 0:1 s Nottinghamem Forest.

Arsenal vyloupil stadion dějinného rivala potřetí v řadě navzdory citelným absencím v záloze. Defenzivní motor Declan Rice byl v minulém kole vyloučen a norský ofenzivní mozek Martin Ödegaard se z reprezentačního srazu vrátil s poraněným kotníkem. Přesto se mužstvo v čele s trenérem Mikelem Artetou, který v průběhu minulého týdne prodloužil v klubu smlouvu do roku 2027, radovalo z enormně cenného skalpu soupeře a posunu v tabulce.

Tottenhamu nepomohla k úspěchu územní převaha (64% - 36%), vyšší počet přihrávek (494 - 282) i střel (15 - 8) ani vyšší procento xG (0,84 - 0,66). "Většinu utkání jsme kontrolovali. Několikrát jsme mohli vytěžit mnohem víc z akcí v závěrečné třetině hřiště," řekl v pozápasovém rozhovoru kouč Ange Postecoglou s odkazem na řadu špatných rozhodnutí hráčů Spurs a krátce nato poupravil své tvrzení z tiskové konference před startem nového ročníku.

"Nikoli většinou, ale vždy vyhrávám ve své druhé sezoně trofeje," dodal Australan, jehož zaměstnavatel čeká na triumf v jakékoli soutěži už 16 let.

Jeho protějšek Arteta naopak po závěrečném hvizdu zářil spokojeností, a kromě brazilského obránce, který se v Premier League trefil poprvé od února, vyzdvihl i práci trenéra standardních situací Nicolase Jovera. Už v dubnu z nich Arsenal na Tottenham Hotspur Stadium dvakrát udeřil při vítězství 3:2 a klíčovým faktorem se staly i tentokrát.

Pro zajímavost - od angažování Jovera v roce 2021 zaznamenali úřadující vicemistři po standardních situacích 42 gólů, nejvíce ze všech celků v pěti elitních evropských ligách.

"Společně s ostatními členy jeho týmu vtiskl hráčům víru, že existuje mnoho způsobů, jak vyhrávat utkání. Tenhle je jeden z nich. Za svou práci si zaslouží velkou poklonu," hodnotil Arteta v rozhovoru pro The Guardian rohový kop, po němž Gabriel rozjásal hostující sektor.

Nottingham vynuloval Liverpool

Hostující sektor se opájel euforií také na Anfieldu, kde senzačně slavili svěřenci Nuna Espírita Santa po oku lahodící "obalovačce" střídajícího Calluma Hudsona-Odoie z hranice pokutového území. Odchovanec Chelsea se stal prvním hráčem Forest od roku 1969, jemuž se podařilo zapsat v liverpoolském chrámu vítězný gól.

"Jsem nesmírně šťastný, že se nám podařilo vyhrát. Dostal jsem parádní přihrávku od Anthonyho (Elangy), uvolnil se v souboji jeden na jednoho, a když jsem po střele viděl míč v síti, byl to skvělý pocit," zářil v rozhovoru pro klubový web Hudson-Odoi. "Mohli jste vidět, že jsme byli od začátku odhodlaní uspět, makali jsme dopředu i dozadu a byli za to odměněni. Doufám, že na to příští týden navážeme," dodal rodák z Londýna.

Premiérovou ztrátu bodů na lavičce Liverpoolu musel skousnout nizozemský lodivod Arne Slot. Reds prohráli na domácím stadionu poprvé od 14. dubna.

Obhájci titulu z Manchesteru naopak na trefu soupeře dokázali zareagovat. Už ve 22. sekundě sice zmrazil Etihad Stadium pohotový Yoane Wissa, ale ve famózní formě hrající Erling Haaland dvěma brankami otočil stav ještě před přestávkou. Po návratu z kabin měl nejlepší střelec soutěže dokonce několik možností stát se prvním fotbalistou v historii Premier League, jemuž se povede dát hattrick ve třech duelech v řadě, ale brankář Mark Flekken ho několikrát vychytal.

Kouč domácích Pep Guardiola norského snajpra honoroval, ale zároveň ocenil i výkon soupeře. "Za osm devět let si nevzpomínám na tým, který by hrál jako Brentford v úvodních třiceti minutách. My jsme v té době nehráli nejlépe a oni si zasloužili vedení 2:0. Pokaždé, když měli míč, si vytvořili šanci. Je to mimořádné mužstvo," citoval španělského stratéga klubový web.

Karetní rekord v Bournemouthu

Roli favoritů ustáli i další zástupci anglické nejvyšší soutěže v evropských pohárech. Aston Villa zasadila poslednímu Evertonu další ránu do vazu, když otočila nepříznivě vyvíjející se zápas a vyhrála 3:2, Manchester United nezaváhal v aréně předposledního Southamptonu a na jižním pobřeží země se radovala i Chelsea, kterou ve vyhecovaném měření sil v Bournemouthu spasil střídající francouzský "žolík" Christopher Nkunku.

Utkání na Vitality Stadium se mimo jiné zapsalo do dějin Premier League, protože v něm hlavní rozhodčí Anthony Taylor udělil 14 žlutých karet, což se doposud nikdy nestalo.

O poznání méně jich vytasil Chris Kavanagh ve Wolverhamptonu (6), odkud po úspěšném comebacku odjel v dobrém rozmaru Newcastle. Na gól Maria Leminy totiž v závěrečné patnáctiminutovce odpověděli Fabian Schär a střídající Harvey Barnes. Magpies díky nim stvrdili vynikající vstup do ročníku a bodově dorovnali druhý Arsenal.

TOP hráči dle Fantasy Premier League:

1. Robert Sánchez (Chelsea), Matthijs de Ligt (Manchester United), Gabriel Magalhães (Arsenal) - všichni 15 bodů.

2. Erling Haaland (Manchester City), Jean-Philippe Mateta (Crystal Palace), Ollie Watkins (Aston Villa) - všichni 13 bodů.

3. Dwight McNeil (Everton) - 12 bodů.

Sestava 4. kola dle Aliho Pollocka z Livesportu:

Brankář: Robert Sánchez (Chelsea) - Byl mužem utkání při vítězství Blues 1:0 v Bournemouthu, kde mimo jiné sedmi úspěšnými zákroky přispěl k tomu, že londýnský tým neinkasoval. To nejlepší si španělský gólman schoval na 38. minutu, kdy za bezbrankového stavu zlikvidoval tygřím skokem penaltu Evanilsona.

Pravý stoper: Matthijs de Ligt (Manchester United) - Nizozemský obránce si před dvěma týdny proti Liverpoolu prožil nadmíru náročný debut v dresu Red Devils, ale tentokrát při loupeži v Southamptonu (3:0) předvedl velmi slibný výkon. Hlavičkou otevřel skóre a zároveň pomohl zavřít obranu šesti zisky míče. Jeho známka 8,6 je nejvyšší z celého kola.

Stoper: Dara O'Shea (Ipswich) - Důrazný zadák debutoval v dresu Ipswiche při remíze 0:0 v Brightonu a dominantním představením pomohl nováčkovi k prvnímu čistému kontu a druhému bodu v sezoně. Na Amex Stadium vyhrál v sobotu osm osobních soubojů, zachytil čtyři přihrávky a odvrátil šest balonů.

Levý stoper: Gabriel Magalhães (Arsenal) - Severolondýnské derby přineslo zajímavý fotbal. Nakonec se radovali Gunners, kteří si ze stadionu odvěkého rivala Tottenhamu odvezli hubené vítězství. Rozdílovým hráčem hostujícího celku byl Gabriel, jenž po rohovém kopu stanovil nekompromisní hlavičkou výsledek 1:0.

Pravý záložník: Amad Diallo (Manchester United) - První ze dvou ofenzivně laděných hráčů United, kteří se dostali do ideální sestavy Livesportu, zaujal při výhře v Southamptonu kreativitou. Reprezentant Pobřeží slonoviny vymyslel šest klíčových pasů, udržel si 90procentní přesnost přihrávek a připsal si i jednu asistenci.

Střední záložník: Wilfred Ndidi (Leicester) - Záložník Leicesteru, jenž zastává zejména defenzivními povinnosti, ukázal při remíze 2:2 s Crystal Palace i útočné schopnosti. Nigerijský středopolař si totiž připsal dvě asistence a celý duel tvořil hru, čehož důkazem jsou mimo jiné i čtyři klíčové přihrávky.

Střední záložník: Joe Willock (Newcastle) - Středopolař Magpies se ve Wolverhamptonu dostal na trávník po přestávce místo Joelintona za stavu 0:1. Naskočil společně s Harveym Barnesem a Sandro Tonalim a všichni tři pomohli hostům vrátit se do zápasu. Willock zaznamenal pět klíčových přihrávek a v 80. minutě připravil Barnesovi rozhodující gól.

Levý záložník: Marcus Rashford (Manchester United) - Poprvé v sezoně se střelecky prosadil, když před pauzou zvyšoval chytře ukrytou střelou na 2:0 pro United. Přestože se anglický křídelní hráč nezapojoval do všech útoků, byl po celé střetnutí pro obranu Southamptonu hrozbou a pomohl Red Devils k důležitým bodům.

Pravý útočník: Christopher Nkunku (Chelsea) - Blues v Bournemouthu dosáhli na vítězství zejména díky střídajícímu francouzskému forvardovi, jenž se na hřiště dostal až v 79. minutě a krátce poté rozhodl. Nkunku převzal balon na hranici šestnáctky, s notnou dávkou štěstí se probil přes tři protihráče a trefil se nechytatelně k tyči.

Střední útočník: Erling Haaland (Manchester City) - Norský snajpr Citizens se do střelecké listiny - hned dvakrát - zapsal i proti Brentfordu (2:1) a po čtyřech kolech Premier League má na kontě už devět gólů! Už nyní se proto dostal na třetinu počtu svých branek z minulého ročníku (27) a je na nejlepší cestě překonat vlastní rekord (36).

Levý útočník: Ollie Watkins (Aston Villa) - Navzdory pomalejšímu rozjezdu se začíná dostávat do formy, v níž v minulé sezoně rozjásal příznivce Villans devatenáctkrát. V sobotu dvěma přesnými zásahy dirigoval vítězství nad Evertonem 3:2. Svými brankami vymazal náskok Toffees, domácím pak zajistil tři body fenomenální "raketou" Jhon Duran.

Tabulka

Tým
Z
V
R
P
S
B
1
Manchester City
4
4
0
0
11 : 3
12
2
Arsenal FC
4
3
1
0
6 : 1
10
3
Newcastle United
4
3
1
0
6 : 3
10
4
Liverpool FC
4
3
0
1
7 : 1
9
5
Aston Villa
4
3
0
1
7 : 6
9
6
Brighton & Hove Albion
4
2
2
0
6 : 2
8
7
Nottingham Forest
4
2
2
0
4 : 2
8
8
Chelsea FC
4
2
1
1
8 : 5
7
9
Brentford FC
4
2
0
2
6 : 6
6
10
Manchester United
4
2
0
2
5 : 5
6
11
AFC Bournemouth
4
1
2
1
5 : 5
5
12
Fulham FC
4
1
2
1
4 : 4
5
13
Tottenham Hotspur
4
1
1
2
6 : 4
4
14
West Ham United
4
1
1
2
5 : 6
4
15
Leicester City
4
0
2
2
5 : 7
2
16
Crystal Palace
4
0
2
2
4 : 7
2
17
Ipswich Town
4
0
2
2
2 : 7
2
18
Wolverhampton Wanderers
4
0
1
3
4 : 11
1
19
Southampton FC
4
0
0
4
1 : 8
0
20
Everton FC
4
0
0
4
4 : 13
0

Autor: Jakub Vaněk

Komentáře (24)

Přidat komentář
SunFells

"Nikoli většinou, ale vždy vyhrávám ve své druhé sezoně trofeje," dodal Australan

trochu ten Hagovské

Reagovat
Petr.Petr

Hag vyhrava kazdej rok a od nastupu do klubu je po pepkovi (kterej trebuje klub podvodne vedenej a za chvili bude hrat treti ligu) nejuspesnejsi trener na trofeje v anglii. Trochu arsenalske, snazit se zesmesnovat trenera komkurence, pricemz teta je nejtrapnejsi kouc v lize. Nechava okrast vlastni hrace, pousti jim z repraku na treninku atmosferu z venkovnich stationu…..ezoterik na urovni jolandy

Reagovat
kitas

Ale 89 bodov v minulej sezóne nebol zlý výkon nie?

Reagovat
Freedo

Reagovat
Hachim Mastour

A ešte máme psa čo sa volá Win. Aj keď Arsenal spravidla nič nevyhráva

Reagovat
Studni

Tottenhamu nepomohla k úspěchu územní převaha (64 procent ku 46 procentům, pozn. red.)

Jeli na 110%, my bez Rice a Odegaarda a stejně to stačilo

Ale ne, trochu vážně. Nedokázal bych si ještě ne tak dávno představit, že bychom to bez dvou klíčových hráčů zvládli (někdy i s nimi). Hezký vítězství to nebylo, ale rozhodně se počítá

Reagovat
Mastný Chobot

"Nikoli většinou, ale vždy vyhrávám ve své druhé sezoně trofeje," dodal Australan, jehož zaměstnavatel čeká na triumf v jakékoli soutěži už 16 let.

Tottenham už porazil iné mená než Angeho

Reagovat
Seydou Doumbia

Může snít o trofeji jako snil Hery Kejn a ted sní i Madisson

Reagovat
Seydou Doumbia

15 bodů Gabiho ve fantě na lávce, díky fanto

Reagovat
Ligy>Reprezentace

Tahle liga je normální žumpa. Nudná žumpa, kde se jen běhá a to je vše. Je to asi takové, jako vzít zpěváka ze Superstar a udělat z něj díky všem odborníkům hvězdu. Jenže jednoho dne se zjistí, že nemá ani charisma, ani kvalitu, jen marketing.

Reagovat
eder

Ty jo, ty jsi moudrý. Je tě tady škoda...

Reagovat
Ligy>Reprezentace

Je, ale ja nechci nic mít s fotbalem společného, proto se v něm nepohybuju.

Reagovat
Neutron

Tak sa nepohybuj ani tu.

Reagovat
Ligy>Reprezentace

Nereaguj na mě, stalkere. Píšeš mi na každý příspěvek, narušenče. Vyleč se, stalkere.

Reagovat
Neutron

Tak prestan pisat sracky. Nechapem za akym ucelom si sa registroval, iba pisat picoviny? Debil.

Reagovat
Ligy>Reprezentace

Text příspěvku obsahoval závadný obsah a byl redakcí vymazán.

Reagovat
Neutron

Ban.

Reagovat
Ligy>Reprezentace

Text příspěvku obsahoval závadný obsah a byl redakcí vymazán.

Reagovat
Front hell

Nedělej nám Čechům tady ostudu. děkuji

Reagovat
Zdechlina

Uklidni se, smrade jeden

Reagovat
eder

Připojuji se ke kolegům výše. No room for chauvinism!

Reagovat
Neutron

Reagovat
Univerzál

Proč už tohle narušené individuum nemá ban?

Reagovat
Della

Text příspěvku obsahoval závadný obsah a byl redakcí vymazán.

Reagovat

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele