Belgický rekordman i smolař z mistrovství Evropy. Vertonghen se loučí s reprezentací

05.07., 12:54
Aktuality
Jan Vertonghen (© Profimedia)

Je nejvytěžovanějším reprezentantem v historii Belgie. Jan Vertonghen za svou zemi odehrál 157 zápasů. V tom posledním si vstřelil vlastní gól, který ho poslal z letošního evropského šampionátu domů. Další minuty v národním dresu už ale 37letý obránce nepřidá, jelikož na sociálních sítích oznámil konec reprezentační kariéry.

"První, poslední. Díky za vzpomínky, splnil jsem si svůj sen," napsal sedmatřicetiletý Vertonghen na Instagramu k fotografiím ze svého prvního a posledního zápasu za národní tým. Rozloučil se tak s reprezentační kariérou, která trvala od roku 2007.

Zkušený střední obránce si zahrál na třech mistrovstvích světa (2014, 2018 a 2022) a také na třech evropských šampionátech (2016, 2020 a 2024). Na tom posledním prošel se svými spoluhráči do osmifinále, v němž je jedinou brankou vyřadila Francie. A pod ní se podepsal právě Vertonghen, který míč nešťastně tečoval po střele střídajícího Randala Kolo Muaniho.

Ve 157 startech si rodák ze Sint-Niklaasu připsal deset branek a šest asistencí. Obdržel také 18 žlutých karet, ale nikdy nebyl vyloučen. Jasno o své budoucnosti zatím nemá na klubové úrovni. Smlouva s Anderlechtem mu vypršela ke konci června a ačkoli belgický klub stojí o její prodloužení o rok, dohoda zatím oznámena nebyla.

Autor: Livesport.cz / Bruno Henriques

Komentáře (2)

Přidat komentář
Novak.Usykovic

Mohl by vzít i Lukaka a DeBruyna. Ten tým je zasmrádlý starou generací. S nimi už nic Belgie nevyhraje.

Ať se zbaví těhle hvězdiček a postaví to raději jako Švýcarsko.

Reagovat
Top5scout

Bez nich sa ledva dostane na turnaj.

Od Švajčiarska je to ďaleko, tí majú hráčov z Bundesligy aspoň. V prvom rade Belgicko nemá schopných stopérov a celkovo obranu.

Reagovat

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele