Birmančević se ze Sparty odrazil až k návratu do reprezentace. Jsem šťastný, co jsem tady dokázal, řekl

30.05., 15:25
Aktuality

Když před rokem Veljko Birmančević přicházel do Sparty, nenapadlo by ho, že by mohl vyhrát anketu o nejlepšího hráče sezony v české lize. Soustředil se hlavně na to, aby po angažmá v Toulouse znovu začal pravidelně nastupovat. Šestadvacetiletý srbský křídelník posbíral nejvíce bodů v soutěži a pomohl Pražanům k obhajobě titulu a také k zisku domácího poháru. V rozhovoru s novináři uvedl, že mu angažmá ve Spartě sedlo i proto, že potřebuje hrát za týmy, které bojují o trofeje.

"Bral jsem to jako nejdůležitější sezonu. V Toulouse jsem celý rok moc nehrál, pak je těžké se do toho dostávat. Když jsem přicházel, měl jsem myšlenky na to, abych znovu začal hrát. Abych dával góly, připravoval je pro spoluhráče. Myslím, že každý viděl, jak bojuji na hřišti. To samé je na každém tréninku. Odehrál jsem v téhle sezoně skoro 50 zápasů. Jsem šťastný, co jsem ukázal na hřišti," řekl Birmančević.

"Můj cíl nebyl stát se nejlepším hráčem české ligy, s tím jsem nepřicházel. Před sezonou jsem to opravdu nečekal. Ale když tvrdě pracujete, vše přijde. Vážím si toho, stát se nejlepším hráčem v jakékoliv lize není snadné," doplnil Birmančević, který byl s 27 body za 16 gólů a 11 asistencí nejproduktivnějším hráčem ligového ročníku.

Řada hráčů potřebuje v novém angažmá nějaký čas na aklimatizaci, Birmančević ale zářil hned v první sezoně. "Normálně když někde hrajete první sezonu, je to vždy složité. Ale mně je 26 let, nejsem zase tak mladý, takže adaptace proběhla rychle. Hrál jsem v různých ligách, za poslední tři roky jsem třikrát změnil zemi, kulturu. Vím, jak se s tím vyrovnat, takže to pro mě bylo jednodušší," podotkl bývalý hráč několika srbských klubů, Malmö a Toulouse.

Angažmá na Letné mu sedlo po všech stránkách. "Pro mě je důležité, že hraju za Spartu, která bojuje o titul, domácí pohár, evropské poháry. Jsem ten typ hráč, který potřebuje hrát za tým, který bojuje o trofeje. Pro mě je těžší, když hraju za týmy, které se pohybují třeba ve středu tabulky. Kde nemohu ukázat to nejlepší, co ve mně je. Myslím, že tohle je pro mě dobrý klub. Úžasné propojení mezi mnou a Spartou a ukázal jsem to na hřišti," řekl Birmančević.

Za rok se zlepšil v češtině. "Trochu rozumím. Řekněme tak nějakým 30 až 40 procentům toho, co kluci říkají. Snažím se trochu mluvit, ale ještě to není tak dobré. Ale jsme Slované, máme hodně podobných slov. Takže je pro mě jednodušší se to naučit," uvedl Birmančević.

V Praze se mu hodně líbí. "Většinou jsem do nějakých dvou tří hodin odpoledne v tréninkovém centru (na Strahově). Když se vrátím domů, snažím se odpočinout si a třeba na hodinu a půl až dvě si jdu lehnout. To manželka moc nemá ráda," řekl s úsměvem. "Pak se třeba spolu jdeme někam projít ven, centrum je krásné. Mám pár oblíbených restaurací, kde skvěle vaří a kam pravidelně chodím," doplnil Birmančević.

Výkony ve Spartě mu vynesly pozvánku na mistrovství Evropy. Za reprezentační "áčko" má přitom zatím na kontě jen tři starty v roce 2021. "Bude to zase nová zkušenost, těším se na to. Nebyli jsme na Euru 24 let, každý v Srbsku to bude sledovat. Očekávání jsou opravdu veliká. Když to nedopadne úplně nejlépe, bude to trochu problém. Je to sport, ale srbská mentalita je prostě taková, že se vždy očekává to nejlepší. Dalším cílem je postoupit na mistrovství světa," řekl Birmančević.

"Na začátku příští sezony pak budeme se Spartou bojovat o Ligu mistrů. Ani nevím, jak dlouho v Lize mistrů nebyla. Pokusíme se o to," dodal Birmančević, na kterého Sparta během jarní části sezony uplatnila opci a podepsala s ním víceletou smlouvu.

Autor: ČTK

Komentáře (15)

Přidat komentář
kylo ren

Snad zůstane spolu s priskem

Reagovat
Witcher

Hm minulej čas

Reagovat
Me2win

Podle článku by měl jít až po kvalifikaci o Lm, jestli vůbec.

Reagovat
Skleepy

Rosa ho nepustí, pokud nepřiletí úplný nesmysl. Je tu rok, z toho půl roku na hostování. Ještě jednu sezónu musí vydržet.

Reagovat
Me2win

Zase už je největší čas se posunout po skvělý sezóně za lepším. Za rok 27, bez zkušeností v Top lize, to už ho nikdo nekoupí, možná tak v Arábii.

Reagovat
Pablos

,,Pro mě je těžší, když hraju za týmy, které se pohybují třeba ve středu tabulky. Kde nemohu ukázat to nejlepší, co ve mně je. Myslím, že tohle je pro mě dobrý klub. "

Zase s tímhle se mu to dost zužuje, pokud by na tom chtěl lpět... takže Bruggy, Feyenoord, Sporting, Pireus apod. tam může v poho i za rok dva

Reagovat
Me2win

S Priskem do Feyenoordu .

Reagovat
Stannis Baratheon

Snad 0 bodů na Euru.

Reagovat
nani92

jeden z najkrajších príbehov sezóny

Reagovat
DidusIneptus

Veljko je sympaťák a přeju mu další úspěchy, ať je to ve Spartě nebo jinde.:)

Reagovat
PBLead

"Sparta úspěšně jedná o příchodu Ermala Krasniqiho z Rapidu Bukurešť. Podle informací Panorama Sport za 25letého kosovského křídelníka nabídla 2 miliony eur."

No skoro to vypadá, že chtěli jeho spoluhráče Albion Rrahmani, ale neuspěli. Tak teda vzali aspoň jeho kosovského spoluhráče z Rapidu. Škoda, mnohem zajímavěji vypadá ten Rrahmani, ale jestli třeba odejde Birma/Haraslín, tak by koupě nového křídla dávala smysl. Každopádně bojím se, že to bude průměrák jako Tuci. Líbili se mi spíše ty přestupy hráčů, co byli na západě, ale z nějakého důvodu to nevyšlo (Birma, Haraslín, Sorensen, Laci, Kárinen, Prciádo) a dostali u nás druhou šanci, a to i když to třeba nevyšlo (Kamenovic, Gomes, Mabil, Jankto). Tyhle kluci z východu jako Tuci, Minčev mi přijdou jako "málo muziky za hodně hypu/peněz".

Reagovat
naheCZ

Není to ten borec, za kterého od nás měli chtít 8 mega?

Reagovat
Me2win

Rrahmani no.

Reagovat
doshcz

nakup kridla dava smysl i kdyby Birma s Haraslinem zustali.. za toho Rrahmaniho chteji prej 8m, to Sparta neda no

Reagovat
Luka3enko

no ja to spíš pochopil tak, že Sparta chce to křídlo a slavia toho hrota. Pak se někde vynořilo, že i sparta chce toho hroťáka, ale to podle mě mohly domotat zahraniční média.

Reagovat

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele