Bordeaux se smířilo s osudem, přijalo přeřazení do třetí ligy

23.07., 12:39
Aktuality
Stadion Bordeaux (© FC Girondins de Bordeaux)

Bordeaux v uplynulých dvou sezonách marně bojovalo o návrat do francouzské nejvyšší soutěže, nově místo toho bude hrát jen třetí ligu. Tradiční klub doplatil na špatné hospodaření, dnešním dnem je oficiální do této chvíle dočasný verdikt Národního odboru pro kontrolu řízení (DNCG) z 9. července.

Bordeaux dluží čtyřicet milionů eur a velká naděje na záchranu zhasla před týdnem. Zájem o vstupu do klubu ztratila společnost Fenway Sports Group (FSG), která vlastní baseballový Boston Red Sox, hokejový klub Pittsburgh Penguins a také fotbalového giganta z Premier League Liverpool.

"Po rozsáhlých a konstruktivních jednáních se všemi zúčastněnými stranami se Fenway Sports Group rozhodla, že nebude pokračovat v akvizici FC Girondins de Bordeaux," oznámila FSG.

Zdroje blízké jednání uvedly, že v rozhodnutí hrály roli náklady na provoz stadionu Matmut Atlantique v Bordeaux a také neuspokojivý výsledek jednání o televizních právech v Ligue 1. Klub a jeho akcionáři následně vložili veškerou energii do dokončení plánu financování na sezonu 2024/25 v rámci příprav na odvolací jednání, které bylo naplánováno na dnešní den. A k němuž nakonec nedojde.

"FC Girondins de Bordeaux stáhlo odvolání proti rozhodnutí DNCG z 9. července. Přijímáme sankce zahrnující přeřazení klubu do třetí nejvyšší soutěže a podřídíme se dalším nařízením. Začíná období, díky němuž se FC Girondins de Bordeaux vrátí silnější a znovu se vyšplhá až na nejvyšší úroveň. Klub a jeho akcionáři ujišťují fanoušky o jejich touze bránit samotný klub a jeho zájmy," stojí v dnešním prohlášení Bordeaux.

Bordeaux má ve své sbírce šest mistrovských titulů, čtyři triumfy v národním poháru a je šestým nejúspěšnějším klubem v zemi. Před dvěma roky poprvé opustilo nejvyšší soutěž, nyní ho čeká premiéra v neprofesionální soutěži.

Autor: Tomáš Pavlík / lequipe.fr

Komentáře (63)

Přidat komentář
Thelvin

Strašidelný pád velkého klubu...

Reagovat
zorz767

Podobný případ v posledních letech je Deportivo La Coruña.

Reagovat
santini

tí sa už ale šplhajú hore, nasledujúcu sezónu Segunda a ktovie, možno o pár rokov zas LaLiga - chýbajú mi naše derby

Reagovat
Hachim Mastour

Odchod Plašila ich zničil

Reagovat
LH171186

Příchod....

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
Damis

Východ

Reagovat
dantetomas

Splaseny zachod

Reagovat
Seydou Doumbia

Ten se s Bordo tento rok setká, protože spolutrénuje třetiligový tým LB Châteauroux

Reagovat
Neutron

Slusny pad…

Reagovat
fabec1222

Francouzské Drnovice

Reagovat
Nisevic

Drnovice nejsou taková díra

Reagovat
Mass

Drnovice, Blšany, Lázně Bohdaneč to byly projekty nějakýho bohatýho šíbra, kterej ve svý vesnici chtěl mít prvoligovej fotbal.

Reagovat
Kily

v Lázních Bohdaneč to měl na starosti jistý Novák, když si na něho poprvé dupla manželka s tím, že nesmyslně vyhazuje peníze oknem za blbost, tak to po sestupu do druhé ligy pustil a licence se stěhovala do Pardubic. Když si dupla podruhé, tak pustil jiný klub a postup tehdy spadl do klína Tesle Pardubice, která je jedním ze dvou základů současného FK Pardubice. Novák se ale znovu nedal a vzal si pod patronát Živanice

Reagovat
ACSeRw!n

ma Bohdanec porad pod palcem ten jejich slavnej sheriff?

Reagovat
Kily

myslíš policistu Řehoře?

Reagovat
ACSeRw!n

jmeno neznam, ale asi to bude on

Reagovat
Kily

netuším, mám to tam trochu z ruky a už hodně dlouho jsem se o něm s nikým nebavil. Ale můžu se zeptat, je to bratr nebo bratranec mojí kamarádky, kterou si kdysi vzal kamarád, který od té doby Řehoře jako jediný ve východních Čechách hájí s tím, že člena jeho rodiny před ním nikdo urážet nebude

Reagovat
ACSeRw!n

husty my s nim vzdycky meli trosku problemy, kdyz sme tam jezdli na festak co je pravdy na tom, ze udajne vozil v kufru u auta brokarnu ?

Reagovat
Kily

nedovedu potvrdit, mluví o tom spousta lidí a někteří prý tu brokovnici i viděli, někdo mi zase tvrdil, že to je blbost

na beton vím to, že se kolikrát opaloval na balkóně, do jedné ruky vzal pivo, do druhé radar a vesele měřil

Reagovat
Kucka

Reagovat
ACSeRw!n

Reagovat
Cotton

Manželka s ním už smlouvu ukončila?

Reagovat
Kily

před rokem se mluvilo o tom, že Novák chce Živanice prodat, takže minimálně ještě před rokem byli spolu

Reagovat
andrew96

Reagovat
Mönchengladbach

2009 - titul Bordeaux, Wolfsburg, treble pro Guardiolovu Barcelonu, Paroubek likviduje Topolánkovu vládu během našeho předsednictví EU...

Reagovat
fabec1222

MS v klasickém lyžování ruinuje domácí ekonomiku

Reagovat
Mönchengladbach

CR7 přestupuje do Realu

Reagovat
Cotton

stálo to za to

Reagovat
smazaný uživatel

A já končil gympl. Časy, které se už nikdy nevrátí.

Reagovat
mistr129

Takže to 2024 není rok narození?

Reagovat
smazaný uživatel

Je. Narodila se neteř.

Reagovat
Grupma

Zajímavé jméno pro děvče "Euro".

Reagovat
smazaný uživatel

Europa

Reagovat
Grupma

EU + ropa Cítím v tom vizi budoucnosti.

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
Rudnevs

2004 - titul Brémy, Valencia, Baník Ostrava… liga majstrov Porto a európska liga Grécko

Reagovat
Neutron

Sranda, ze pre vsetkych to boli na dlhu dobu najlepsie casy

Reagovat
Mönchengladbach

Přesně, poslední titul Arsenalu.

Reagovat
isokarhu.

V 2004 vznikol Facebook....

Reagovat
Kluivert9

Reagovat
Neutron

Reagovat
Mass

Reagovat
JarousFCB

Reagovat
Kucka

Reagovat
Witcher

A ten problém ohledně těch tv peněz dopadl jak?Tam by mohla padnout půlka první ligy

Reagovat
Seydou Doumbia

tuším že dostali nakonec polovinu toho co ti papalaši zamýšleli že dostanou, tak to asi na zánik klubu nebude, ale některé týmy prodávají ve velkém

Reagovat
GrimeBaller98

Ta Francie se borti financne cela, pulka Ligue 1 je v prdeli , Bordeaux je mi strasne lito

Reagovat
smazaný uživatel

Celá Francie nech klidně krachne. Zbytečný stát plný imigrantů, korupce a násilí.

Reagovat
Bastaron

Reagovat
FC Porto FC

Ten stadion ve 3.lize bude asi pecka, e ale hlavně na výdaje

Reagovat
isokarhu.

V 2004 som robil časť doktorantúry na Univerite de Bordeaux 1. Chodil som na futbal, na UEFA CUp (alebo čo to bolo vtedy) som bolo Groclin Grodzisk Mazowiecky, ktorý trénoval Dušan Radolský vtedy, dokonca na rugby v Bordeaux-Begles som bol bez toho aby som tušil pravidlá (odvtedy rugby union u mňa prevážali na lodiach motory pre prototyp A380 do Toulouse a museli to vyrátať na minúty aby vďaka odlivu v La Gironde prešli popod most sv. Pierra. Mesto super, história, architektúra, všade vinohrady (mal som známych čo na univerity na biochemickom ústave robili testy na vínach a čo sa nevylialo, tak sa vypilo. Doteraz viem rozoznať Médoc od Saint-Emillion). Bol som tam pred časom a, žiaľ, BDX nejak zčernalo a poctivý francúzsky duch sa dakde stráca....

Reagovat
Novak.Usykovic

Pěkná story. Já už zde před časem psal, jak jsem byl na EURO 2004. To byl hezký zážitek, hlavně ta dětská nostalgie.... a lidé byli ještě normální (ne ty dnešní soft pussies a transgendery, který bych nakopal do koulí).

Na Rugby jsem byl v roce 2020 v Eden Parku, v Aucklandu, All Blacks vs Austrálie. Rozdrtili jsme Austrálii brutálně (říkám "jsme", protože jsem tehdy žil na Zélandu, takže jsem se cítil jako Kiwák). Pravidla jsem absolutně nechápal a upřímně řečeno.... nechápu je dodnes. Nechápu o čem Rugby je... Pro mě je to prostě odnést či kopnout šišku z bodu A do bodu B a to mi stačí vědět. Proto pohrdám baseballem..... je nudný a ještě k tomu neznám pravidla. Rugby má aspon ty souboje a atletičnost.

Ještě zpět k rugby. Vidět ty kluky běžet live...... ta síla, to zrychlení..... masakr. Navíc jsem viděl týpka, s kterým se po zápase každý fotil, dělal tam komentátora. Zabírali ho často během zápasu na velkoplošné obrazovce... lidé šíleli. Tak jsme šli po zápase, když se s ním každý fotil.... a říkám tehdejší partnerce... mám to zkusit, vyfotit se

s ním? Řekla, za pokus nic nedáš. Tak jsme se šli vyfotit .... dal na mě ruku (spíš tlapu).... hoši... tyhle Maoři a Samoa týpci mají nehoráznou denzitu kostí. To bylo jako kdyby mě chytil medvěd. Velikej sympaťák. Ale jméno jsem nenašel. Hledal jsem na internetu.. nenašel. Pak jsme dělali woofing a hostitelka byla fanynkou Rugby. Ukázal jsem jí svou fotku s ním a řekla.... vau, ty máš fotku s Eroni Clarkem, legendou NZ rugby (posléze se stal pastorem lol :D ). Mimochodem ten den hrál za All Blacks jeho syn, Caleb Clarke - jeden z nejlepší hráčů zápasu pokud si dobře pamatuju.

No a letos jsem viděl naživo Australian Open (Djoko, Carlitos, Sinner, Zverev, Medvedev, nějaký double - Siniak atd.) ..... a to byl absolutně největší zážitek ze všech, protože tenisu na rozdíl od rugby rozumím. Nehorázně jsem si užil všechny rotace míčků, laterální pohyb.... vau. Miluju sport.

Reagovat
Grupma

Hezký čtení

Reagovat
eleven11

Semifinále 1996 so slaviou Dugarry,Lizarazu, Zidane na vlastné oči a teraz

Reagovat
Bandita_Harry

To by chcelo update na CSM s Ligue 3

Reagovat
Kucka

*National

Reagovat
Bandita_Harry

Reagovat
Witcher

Vzpomínáte na Alavés ?

Reagovat
Bandita_Harry

Reagovat
Jason_

O pár rokov paríž a city to iste čaká

Reagovat
Riquete s čupřinou

Reagovat
Hurrikane

Je suis Bordeaux

Reagovat

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele