Brazílie na finálový gól čeká už 32 let

29.06.2002, 19:36
Aktuality
Brazílie na světovém šampionátu nikdy nechyběla, je čtyřnásobným mistrem světa, dala nejvíce gólů ze všech. Přesto existuje jedna statistika, za kterou by se Brazilci měli stydět. Už 32 let totiž nedokázali ve finále MS vstřelit gól. Před osmi lety v USA se sice díky výhře nad Itálií stali mistry světa, ale až po penaltách, které následovaly po bezgólových 120 minutách. Ani při poslední účasti ve finále, před čtyřmi lety ve Francii kanárci síť nerozvlnili, s domácí Francií prohráli 0:3. Poslední finálový gól Brazilci vstřelili na šampionátu v roce 1970 v Mexiku. A je to asi nejvíce vzpomínaný a nejvíce opakovaný gól celé fotbalové historie, gól, který se stal symbolem brazilské hry. V 86. minutě finále proti Itálii, na Aztéckém stadiónu, se k míči dostal Pelé, krásně přihrál kapitánovi Carlosovi Albertovi a ten ještě krásněji propálil italského gólmana Enrica Albertosiho Jejich finálový soupeř, Německo, je na tom o mnoho lépe. Ve finále byli Němci už šestkrát a pokaždé se alespoň jednou trefili.

Bude těžké něco podobného zopakovat, Brazilci ale doufají, že zítra proti Německu svůj finálový gólový půst ukončí. V sestavě mají kanárci dva nejlepší střelce mistrovství, Ronalda a Rivalda, navíc se k nim po absenci v semifinále připojí Ronaldinho, autor asi nejkrásnějšího gólu celého mistrovství, který vstřelil do sítě Anglie. Proti nim ale bude stát nejlepší gólman šampionátu, Oliver Kahn, který v dosavadních šesti zápasech dostal jeden jediný gól, když ho v závěru utkání s Irskem překonal Robbie Keane.

Finálové zápasy jsou historicky poměrně bohaté na góly, průměrně na jedno finále připadají čtyři branky. Jediné finále, které došlo za stavu 0:0 až na penalty, bylo finále v roce 1994 v USA, kde se utkali pozdější vítězové Brazilci s Itálií. Také v gólově nejbohatším finále historie se představili Brazilci, v roce 1958 porazili domácí Švédy 5:2.

Autor: Petr Starý

Komentáře (0)

Přidat komentář
zatím zde není žádný komentář

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele