Bundesliga - preview 28. kola: Souboje o pozice

05.04., 08:38, aktualizováno 07.04., 08:46
Previews
Rhein-Neckar-Arena (© AFP)

Hned dva přímé souboje o postavení v tabulce nabídne nedělní program Bundesligy. Hoffenheim se v případě domácího vítězství nad Augsburgem může dotáhnout na jeho sedmou, teoreticky pohárovou příčku. Wolfsburg následně přivítá Mönchengladbach, přičemž vítěz už prakticky může hodit za hlavu záchranářské starosti.

TSG Hoffenheim - FC Augsburg

neděle 15:30

V posledních třech kolech se Pavel Kadeřábek se svými spoluhráči pokaždé střetl s týmy, které okupují pohárové pozice. A pokaždé odešel poražen. Také FCA se díky výborným výkonům z minulých týdnů dostalo na post zaručující start v Evropské konferenční lize, ačkoli na skvadru Pellegrina Matarazza mají pouze tříbodový náskok.

"Věříme, že se nám tu sérii porážek podaří ukončit. Ve zbývajících sedmi utkáních musíme ukázat fotbalové srdíčko a podávat stejné výkony jako proti Leverkusenu. Augsburg má velmi dobře zvládnutou ofenzivní fázi, dokáže využívat chyb a proměňovat svoje šance," hodnotil zmíněný rodák z USA, jenž bude postrádat Berishu a Johna.

Před týdnem proti lídrovi tabulky TSG dlouho vedlo, jenže totálně nezvládlo závěr duelu. Dvě minuty před vypršením řádné hrací doby nepohlídali obránci Roberta Andricha, v nastaveném čase dokonal obrat Patrick Schick. Takovým zkratům se tentokrát rozhodně budou chtít vyhnout. Navíc mají v kádru Wouta Weghorsta, jenž se proti die Függerstädter prosadil během své budensligové kariéry z osmi pokusů už pětkrát. Lepší bilanci má pouze proti svému současnému zaměstnavateli.

Trenér bavorského celku si je nepochybně dobře vědom toho, že hoffenheimská defenziva nefunguje zcela podle představ, jelikož se jí už dvaadvacetkrát nepodařilo neinkasovat. Takovou sérií se nemůže "pochlubit" žádný jiný z osmnácti bundesligových účastníků. FCA jsou zase jediným mančaftem, který má po sedmadvaceti kolech na kontě shodný počet výher, remíz a porážek.

Před týdnem proti Kölnu šli do vedení, které - na rozdíl od střetnutí s Heidenheimem - nedokázali udržet a s "Kozli" jen remizovali. Kouč Jess Thorup tuší, že tentokrát to bude jiný zápas: "Aktuálně jsme sedmí, což mě velmi těší. Nesmíme však zapomínat na to, odkud jsme se na tuhle příčku dostali a musíme dokázat, že chceme sbírat další body." V současnosti jich mají na kontě 36, tj. o dva více, než shromáždili za celou minulou sezonu.

TSG Hoffenheim - pravděpodobná sestava:
Baumann - Kabak, Grillitsch, Drexler - Kadeřábek, Tohumcu, Stach, Jurásek - Kramarić - Weghorst, Beier

FC Augsburg - pravděpodobná sestava:
Dahmen - Mbabu, Gouweleeuw, Uduokhai, Pedersen - Jakić - Engels, Maier - Vargas - Tietz, Demirović

Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 2.28 - 4.09 - 2.90

Tip EuroFotbal.cz: 2

Více informací k zápasu

VfL Wolfsburg - Borussia Mönchengladbach

neděle 17:30

"Hříbata" s "Vlky" sice devětkrát v řadě neprohrála, jenže aktuálně nelichotivá bilance v rámci Rückrunde hovoří proti nim. Z deseti duelů vyhrála pouze jeden, a tak není divu, že náskok na barážovou pozici je jenom pětibodový.

Před týdnem přijel do Borussia-Parku mírně rozpačitý Freiburg, a přesto odjel s jasným vítězstvím 3:0. V DFB-Pokalu vystavil stopku třetiligový Saarbrücken. Po zranění se do hry pozvolna vrací Tomáš Čvančara, jenž bude chtít navázat na své výkony z přípravy před sezonou. Podporu Gerarda Seoaneho si v uplynulých dnech vysloužil. Spolehlivou náhradou za Marcuse Thurama se bohužel zatím nestal.

Gladbach dále táhnout francouzští fotbalisté. Alassane Pléa a Franck Honorat se dohromady přímo podíleli na čtyřiadvaceti trefách svého týmu, který jinak dál marně hledá formu. "S našimi výkony v poslední době nemůžeme být spokojení. Očekávaný pokrok zatím bohužel nepřichází, ale věříme, že se díky poctivé práci na trénincích brzy dostaví," hodnotil švýcarský kouč.

Pod jeho vedením v Bundeslize svého času předváděl kvalitní výkony Bayer Leverkusen, avšak navázat na lavičce Gladbachu na někdejší výkony i výsledky svého krajana Luciena Favreho se mu zatím nepodařilo. Při nejbližším duelu proti němu na lavičce bude sedět lodivod, který s Borussií nikdy neprohrál.

Ralph Hasenhüttl nahradil v polovině března Nika Kovače a při svém působení v Lipsku i v Ingolstadtu nenašel v Gladbachu přemožitele. Před týdnem "Vlci" proti Werderu oslavili první vítězství v roce 2024, což znamená, že mají na kontě v rámci Rückrunde jednu výhru, čtyři remízy, pět porážek a dvanáct vstřelených gólů.

"Gladbach je protivník, který se dokáže rychle přizpůsobit. V kádru má opravdu dobré fotbalisty, kteří si v ofenzivě vytvořili jasné automatismy. Jenže my se nacházíme v situaci, kdy rovněž potřebujeme bodovat, což se nám, věřím, podaří," prohlásil Hasenhüttl, jemuž kvůli kartám scházejí Maxence Lacroix i Cédric Zesiger a kvůli zranění Koen Casteels, jehož mezi třemi tyčemi nahradí Pavao Pervan.

VfL Wolfsburg - pravděpodobná sestava:
Pervan - Baku, Bornauw, Jenz, Maehle - Gerhardt, Arnold - Majer, Paredes - Sarr, Wind

Mönchengladbach - pravděpodobná sestava:
Omlin - Elvedi, Itakura, Wöber - Honorat, Reitz, Weigl, Kramer, Scally - Jordan, Pléa

Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 1.89 - 3.96 - 4.02

Tip EuroFotbal.cz: 10

Více informací k zápasu

1. FC Heidenheim - Bayern Mnichov

sobota 15:30

O titulu ještě v Bundeslize rozhodnuto není, aspoň tedy ne po matematické stránce. Ale ruku na srdce, aby si Leverkusen nechal uniknout triumf, muselo by dojít k opravdovému kolapsu celku ze Severního Porýní-Vestfálska. Bayern zkusí situaci zdramatizovat, i když například i jeho trenér Thomas Tuchel je v tomto ohledu skeptický. Teď jeho tým narazí na Heidenheim.

Tuhle sezónu na domácí scéně může bavorský gigant zachránit jen stěží. Letitý tvrdý diktátor tahá ne za kratší, ale za krátký konec nejen na ligové scéně. Taktéž totiž nemůže slavit ani v Německém poháru. A tajně může v tomto ročníku závidět právě Die Werkself, vždyť tenhle mančaft je po středeční výhře v semifinále rovněž na cestě za prvenstvím v DFB-Pokalu. Získat double, to byla přitom v posledních několika letech výsada mnichovského týmu.

Na druhá místa prostě nejsou v Allianz Aréně zvyklí. Nic jiného jim ovšem v tuhle chvíli nezbývá, než se s takovým faktem smířit. Dohnat třináctibodovou ztrátu na první příčku je sedm kol před koncem prakticky nemožným úkolem. "Nejsme spokojeni s tím, kde jsme. Uděláme však vše, co je v našich silách, abychom z toho vymáčkli maximální možný úspěch,” nesršel Tuchel pozitivní energií před tímto mačem.

Bayern toto utkání nechce zvládnout primárně pro to, aby napřímo ohrožoval vedoucí pozici. Především se míní dobře naladit co nejlépe na první čtvrtfinálový duel s Arsenalem v Lize mistrů, který se bude konat pád dnů poté. Jestli si výběr Stern des Südens chce fanoušky nějak udobřit, pak právě sukces z milionářské soutěže je tou jedinou dostupnou variantou, jak toho dosáhnout. Pozornost nyní bude upínat hlavně na tuhle frontu, tady se přece ještě dá vyhrát alespoň dílčí bitva, jakkoli válku všeobecně prohrává.

Heidenheim se jakožto bundesligový nováček, možná až nečekaně stabilně, drží nad sestupovým pásmem. I když se v uplynulých týdnech potýkal s problémy získávat tříbodové výsledky, v novém roce uzmul jediný takový, umí pravidelně bodovat. A to je pro splnění prvotního cíle, tedy uchování prvoligové příslušnosti, klíčové. "Body potřebujete vždycky a co možná nejrychleji,” uvedl před zápasem domácí stratég Frank Schmidt. "Měl jsem tento týden jedinou starost, a to přemýšlet nad tím, jak vytvořit na hřišti takové podmínky, abychom proti Bayernu uspěli.”

1. FC Heidenheim - pravděpodobná sestava:
Kev. Müller - Traoré, P. Mainka, Gimber, Föhrenbach - Schöppner, Maloney - Dinkci, Pieringer, Beste - Kleindienst

Bayern Mnichov - pravděpodobná sestava:
Ulreich - Kimmich, de Ligt, Dier, Davies - Laimer, Goretzka - Gnabry, T. Müller, Musiala - Kane

Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 7.52 - 5.73 - 1.37

Tip EuroFotbal.cz: 2

Více informací k zápasu

1. FC Köln - VfL Bochum

sobota 15:30

Jednoho menšího vítězství už fotbalový Kolín v uplynulých dnech dosáhl. Zdá se, že po dlouhých jednáních s radnicí města uhájil svůj domov. Vedle toho by ale rád udržel taky prvoligovou příslušnost, což je momentálně v ohrožení. Zápas proti Bochumi, která se v Bundeslize taktéž hodlá udržet, tak bude nesmírně důležitý.

Tréninkové centrum, fanshop, zkrátka veškeré potřebné zázemí nabízí pro kolínské "Kozly" Geißbockheim. Jde o skutečný domov klubu, o který však "Geißböcke" museli bojovat. S vedením města totiž několik let řešili, zda by místo požadovaných investic do stávajícího areálu nebylo lepší postavit centrum jinde, na zelené louce. Tento týden ale přišlo důležité rozhodnutí: Geißbockheim zůstane domovem 1. FC a bude se řešit, jak jej postupně renovovat.

Kolínští fanoušci se tak po dlouhé době dočkali alespoň nějaké dobré zprávy. V posledních měsících totiž mnoho důvodů k úsměvům nemají. Jejich oblíbený mančaft se trápí a v tabulce Budnesligy sídlí na předposlední pozici. Stále ovšem věří, že se může vyhnout sestupu o úroveň níž. "Máme šanci udělat velký krok správným směrem. Bude to rovnocenný duel. Ale samozřejmě jej chceme vyhrát," uvedl před sobotním kláním trenér 1. FC Timo Schultz.

Bochum má na Kolín v tabulce Bundesligy sedm bodů k dobru. Mohla však mít i víc, to by ovšem musela do zdárného konce dotáhnout své poslední ligové vystoupení. Proti poslednímu Darmstadtu přitom vedla o dvě branky, nakonec se ale body na Ruhrstadionu dělily. Tentokrát by si tým z Porúří chtěl počínat důsledněji. "Někdy je dobré, když přijde bouřka, protože pak se zase vyjasní," řekl kouč VfL Thomas Letsch.

Na marodce Bochumi dál figurují náhradní brankáři Michael Esser s Niclasem Thiedem, obránce Mohammed Tolba a záložník Moritz-Broni Kwarteng. Se zraněním nově laboruje taky Gonçalo Paciência, naopak fit je již zadák Tim Oermann.

Kozli mohou počítat s uzdraveným forvardem Daviem Selkem, jenž se již před týdnem na hřišti Augsburgu střelecky prosadil. Zdravotní potíže však do hry nepustí stopera Lucu Kiliana a trio útočníků Floriana Dietze, Justina Diehla a Marka Utha.

1. FC Köln - pravděpodobná sestava:
Schwäbe - Thielmann, Hübers, Chabot, Finkgräfe - Martel, Ljubičić - Alidou, Kainz - Adamjan - Selke

VfL Bochum - pravděpodobná sestava:
Riemann - Passlack, Mašović, K. Schlotterbeck, Bernardo - Losilla, Osterhage - Bero, Stöger - Asano, P. Hofmann

Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 2.26 - 3.65 - 3.21

Tip EuroFotbal.cz: 1

Více informací k zápasu

1. FSV Mainz 05 - SV Darmstadt

sobota 15:30

Odpolední sobotní program vyplní taktéž přímá bitva o záchranu. A především pro Darmstadt je tenhle zápas nesmírně důležitý, protože další prohra by ho mohla od možnosti udržet se na nejvyšší scéně odstřihnout. Ne tedy od matematických propočtů, spíše od pevných a reálných základů k plnění tohoto cíle. Zároveň je to ale velká šance, jak k sobě Mohuč víc přitáhnout.

S pouhými čtrnácti získanými body začíná mančaft z Hesenska a nováček Bundesligy ztrácet půdu pod nohama. I nadále platí, že boje o nesestoupení do nižšího patra aktuálně probíhají hlavně mezi třemi celky, do party k Mohuči a Darmstadtu je zařazený ještě Kolín nad Rýnem. A všechny chtějí urvat alespoň šestnáctou příčku, aby se pak o uchování prvoligové příslušnosti mohly poprat v posezónní baráži. Zatím tuhle pranici vyhrává mančaft kouče Boa Henriksena.

A jestli ten kolem Torstena Lieberknechta nezačne aspoň pravidelně bodovat, Die Nullfünfer bude moci už jen stěží dohnat. Nynější rozdíl mezi oběma činí šest bodů. "Cítím v kabině velký mix napětí a očekávání. Vím, že můj tým hodně touží získat tři body,” povídal hostující stratég. "Naposledy v Bochumi jsme opět předvedli senzační comeback. Nebylo tomu v této sezóně poprvé. Ukázali jsme, že jsme maximálně oddáni našemu snu vyhnout se pádu. Tohle teď je a zůstává naší ligou.”

1. FSV Mainz 05 - pravděpodobná sestava:
Zentner - Kohr, van den Berg, Hanche-Olsen - Widmer, Barreiro, Amiri, Mwene - Gruda, J.-S. Lee - Burkardt

SV Darmstadt - pravděpodobná sestava:
Schuhen - Bader, Isherwood, Klarer, Holland - Justvan, Franjič - Manu, Holtmann - Skarke, Vilhelmsson

Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 1.42 - 5.08 - 7.64

Tip EuroFotbal.cz: 1

Více informací k zápasu

Union Berlín - Bayer Leverkusen

sobota 15:30

Tři vítězství dělí Leverkusen od matematicky neoddiskutovatelného zisku titulu. A jedno z nich zkusí urvat na půdě Unionu, který se nachází ve středu bundesligové tabulky, přičemž nemá ani blízko příčkám zaručující kvalifikaci do evropských pohárů, ani k sestupovému pásmu. Loni v listopadu vyzněl duel jasně ve prospěch Bayeru a nyní je také v roli favorita.

Před pár dny mohli hosté oslavit jeden ze svých dílčích úspěchů, postoupili totiž do finále DFB-Pokalu přes druholigový Düsseldorf. Mají opravdu parádně nakročeno jak k triumfu na ligové scéně, tak v Německém poháru, v němž si v květnu o pohár zahrají s jiným účastníkem 2. Bundesligy, a to Kaiserslauternem. Stále navíc zůstávají v Evropské lize, ve čtvrtek mimochodem čeká Die Werkself souboj s pořadovým číslem jedna proti West Hamu.

Budou to pro Leverkusen bezpochyby náročné týdny ve zbývajících pasážích tohoto ročníku. Na druhou stranu velký počet zápasů doposud zvládal velmi slušně, vždyť už ve čtyřiceti případech napříč všemi frontami neprohrál. Tohle číslo neúměrně stoupá, už takhle je z toho rekord tvrdý jako kámen. "Do konce Bundesligy chybí ještě sedm kol. A my chceme v Berlíně podniknout další krok k prvenství,” vzkazoval hostující stratég Xabi Alonso, že jeho mančaft nemíní zastavovat.

Union v této sezóně zaostává za svými očekáváními, po letošním působení v Lize mistrů to vypadá, že si v dalším období nezahraje ani Konferenční ligu, pokud tedy nepřijde na řadu nějaká delší šňůra výher. Jarní část mu každopádně vychází o dost lépe. Kdyby se sumarizovala bilance jenom za dosavadní Rückrunde, skončili by Die Eisernen na osmé příčce. Hinrunde přitom v jejich podání vyústilo až v patnáctou pozici.

Svěřenci kouče Nenada Bjelici v předešlých dvou střetech neprohráli a uzmuli na své konto čtyři body ze šesti. Neměli by tak do tohoto klání vstupovat s žádnou poraženeckou náladou. "Union sice má nového trenéra i některé hráče, ale všichni v klubu sdílejí stejné myšlenky. Je to po fyzické stránce silný tým, který hraje agresivně, zároveň se však snaží prosadit kombinační hrou,” představoval aktuálního soupeře Xabi Alonso. "Musíme být tak jako tak připraveni na to, že to možná nebude nejhezčí utkání. Důležité pro nás bude jen to, abychom uhráli dobrý výsledek,” vytyčil hlavní cíl.

Union Berlín - pravděpodobná sestava:
Rönnow - Doekhi, Vogt, Diogo Leite - R. Khedira - Juranovič, Gosens - Tousart, Schäfer - Vertessen, Volland

Bayer Leverkusen - pravděpodobná sestava:
Hradecky - Kossounou, Tah, Tapsoba - Frimpong, Andrich, G. Xhaka, Álex Grimaldo - Hofmann, Wirtz - Schick

Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 5.57 - 3.93 - 1.67

Tip EuroFotbal.cz: 2

Více informací k zápasu

SC Freiburg - RB Lipsko

sobota 15:30

Freiburg sice v tabulce Bundesligy zaostává za Lipskem "jen" o tři pozice, ale také o propastných 14 bodů. Oba týmy tak řeší odlišné starosti - hosté se chtějí probojovat do Ligy mistrů, to SCF se spokojí i s některou z méně prestižnějších mezinárodních soutěží. Přiblíží se jeden z celků svému cíli po vzájemném střetnutí?

Lipsko už v probíhající sezoně zanechalo v Lize mistrů výraznou stopu. A o totéž by se rádo pokusilo i v příštím ročníku. Aktuální pátá příčka v pořadí nejvyšší německé soutěže mu však kvalifikaci do Champions League nezaručuje. Roten Bullen potřebují poskočit minimálně o jedno místo výš. Na čtvrtý Dortmund ztrácí před 28. kolem čtyři body.

Saský mančaft tedy ještě bude mít sedm zápasů k tomu, aby alespoň Dortmund předehnal. "Máme před sebou cíl a uděláme vše pro to, abychom se do Ligy mistrů dostali. Loni jsme byli v podobném bodě a nakonec jsme to zvládli díky výhrám jako ve Freiburgu a skvělé finální fázi," uvedl trenér RB Marco Rose a připomněl zdařilé klání proti SCF z loňského května, které Lipsku nakonec pomohlo k postupu do Ligy mistrů.

Pro Roten Bullen dopadlo lépe taky poslední vzájemné střetnutí na podzim. Navzdory prohře 1:3 by ale Freiburg na listopadovou zkušenost do jisté míry navázal. "Hráli jsme tam výborně a teprve penalta zvrátila zápas v náš neprospěch. Pokud ale předvedeme výkon jako v Lipsku a doma proti Leverkusenu, můžeme odehrát opravdu dobrý zápas. Máme velkou motivaci," prohlásil kouč Breisgauer Christian Streich, jehož svěřenci před několika týdny řádně potrápili taky vedoucí mužstvo Bundesligy. Byť stejně jako v Lipsku prohráli.

Také Freiburg se potřebuje v tabulce posunout vzhůru, jestli se tedy chce opět představit v evropských pohárech. Proti RB nicméně osmému týmu nejvyšší německé soutěže nepomůže trojice zraněných - stopeři Matthias Ginter s Philippem Lienhartem a záložník Noah Weißhaupt. U Gintera je pak jasné, že si kvůli operaci Achillovy šlachy v probíhající sezóně již nezahraje.

Roten Bullen přišli před týdnem v zápase proti Mainzu o útočníka Yussufa Poulsena. Marodku naopak opustil levý bek Christopher Lenz, jenž vyřešil problémy s lýtkem. Hrát bude moct i středopolař Amadou Haidara, který duelu s Mainzem přihlížel z tribuny, neboť pykal za pět obdržených žlutých karet v ročníku.

SC Freiburg - pravděpodobná sestava:
Atubolu - Kübler, Keitel, Gulde - Doan, M. Eggestein, Höfler, Günter - Röhl, Höler - Gregoritsch

RB Lipsko - pravděpodobná sestava:
Gulácsi - Henrichs, Orbán, Lukeba, Raum - Schlager, Haidara - Olmo, Xavi - Openda, Šeško

Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 5.52 - 4.69 - 1.57

Tip EuroFotbal.cz: 2

Více informací k zápasu

Borussia Dortmund - VfB Stuttgart

sobota 18:30

Náročné období zahájil Dortmund překvapivě dobře. Borussia po mnoha letech ukořistila všechny body na půdě mnichovského Bayernu, nyní ji však čeká další zápas proti těžké váze. Prodlouží BVB sérii bundesligových vítězství na pět utkání? Nebo si už potřetí v sezóně vyláme zuby na Stuttgartu?

V německé nejvyšší soutěži čeká Dortmund Leverkusen či Lipsko, k tomu se v Lize mistrů popere o semifinále s madridským Atléticem. Dubnový rozpis skutečně není vůči "Schwarzgelben" milosrdný. Hráči BVB však mají rádi výzvy. A těch nejbližších se nemohou dočkat. "Duben bude jedním z nejtěžších měsíců mé kariéry. Ale těšíme se na něj a sami se můžeme postarat o to, aby to byl skvělý měsíc," prohlásil zkušený stoper Borussie Mats Hummels.

Dortmund se na následující týdny dobře naladil, neboť poslední březnový víkend nečekaně přemohl Bayern. A jako vítěz by rád vzešel také z duelu se Stuttgartem, s nímž už v probíhajícím ročníku dvakrát hrál - vždy na stadionu soupeře, na němž jak v Bundeslize, tak i DFB-Pokalu uspěl domácí celek. "Chceme jim připravit nejtěžší zápas sezóny tím, že jim ukážeme, čeho jsme tady v Dortmundu schopni," doufá v podařenou odplatu trenér BVB Edin Terzic.

Pokud by Borussia v sobotu uspěla, ztrácela by v tabulce nejvyšší německé soutěže na třetí Stuttgart už jen jeden bod. "Schwaben" na rozdíl od Schwarzgelben v posledním kole jen remizovali s Heidenheimem a možná i proto jsou před výletem do Porúří v prohlášeních opatrnější. "Víme, že je to momentálně asi nejtěžší zápas proti soupeři ve velmi dobré formě. Hrát v Dortmundu je něco výjimečného," řekl kouč VfB Sebastian Hoeneß.

Stuttgart každopádně prožívá nadmíru vydařený ročník, který dost možná okoření kvalifikací do Ligy mistrů. Formu neztrácí ani na jaře, vrásky tak Schwaben přidělává pouze marodka. Na ní jsou už nějakou dobu obránci Dan-Axel Zagadou s Anthonym Rouaultem a záložník Nikolas Nartey. Teprve se uvidí, zda na zápas v Dortmundu budou připraveni náhradní brankář Fabian Bredlow, středopolař Roberto Massimo a křídelník Silas. Bek Pascal Stenzel utrpěl zlomeninu záprstní kůstky, se speciální dlahou by nicméně mohl hrát. Jiného zadáka Waldemara Antona však do utkání nepustí disciplinární trest za pět obdržených žlutých karet v sezóně.

BVB se naopak po vypršení disciplinárního trestu vrací záložník Marcel Sabitzer. Gólman Gregor Kobel již zažehnal žaludeční potíže a po zranění stehna by měl být fit rovněž křídelník Donyell Malen. Žádná z opor Schwarzgelben si tak zřejmě nenechá ujít oslavy narozenin Westfalenstadionu, na němž Dortmund působí už padesát let.

Borussia Dortmund - pravděpodobná sestava:
Kobel - Ryerson, Hummels, N. Schlotterbeck, Maatsen - Can - Sabitzer, Brandt - Malen, Sancho - Füllkrug

VfB Stuttgart - pravděpodobná sestava:
Nübel - Vagnoman, Karazor, Ito - Leweling, Dahoud, Stiller, Mittelstädt - Undav, Führich - Guirassy

Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 1.98 - 4.27 - 3.46

Tip EuroFotbal.cz: 1

Více informací k zápasu

Eintracht Frankfurt - Werder Brémy

pátek 20:30

Frankfurt sice dvakrát po sobě nezvítězil, pořád ale celkem pohodlně míří do pohárové Evropy. Šestou pozici udrží "Orli" jistě i po utkání s Brémami, rádi by však navýšili počet bodů v tabulce. Hostující Werder by zase chtěl ukončit pětizápasové čekání na výhru a s tím i blbou náladu, která navíc ještě zesílila po odchodu dvou talentů.

Už před týdnem mohl Frankfurt získat tři body, zlepšený výkon ve druhém poločase proti Unionu ale nezužitkoval. V pátek to hodlá změnit. "Teď to musíme ukázat od první minuty, dostat soupeře brzy pod tlak a hrát dopředu. Vysoká aktivita proti míči automaticky vede k většímu počtu jeho zisku. Musíme zaujmout jiný přístup, dostat soupeře dříve pod tlak a využít energii z tribun. Pak to bude celkově vypadat jinak," burcoval na čtvrteční předzápasové tiskové konferenci trenér Eintrachtu Dino Toppmöller.

Brémy by stejně jako Orli mohly zabojovat o účast v evropských pohárech. Kvůli sérii nezdarů se ovšem tomuto cíli momentálně vzdalují. K tomu se tento týden musely smířit s dvěma nemilými zprávami. Dva talentovaní útočníci - Eren Dinkci (toho času na hostování v Heidenheimu) a Nick Woltemade - se totiž rozhodli, že po sezóně přestoupí jinam. "O oba hráče jsme hodně usilovali a ukázali jim cestu vpřed, oni se však rozhodli jinak," řekl vedoucí prvního mužstva "Grün-Weißen" Clemens Fritz.

Zatímco Dinkci již oznámil přesun do Freiburgu, Woltemade by měl posílit Stuttgart. Proti Frankfurtu každopádně bude druhý jmenovaný Brémám k dispozici - stejně jako brankář Michael Zetterer a forvard Dawid Kownacki, kteří v uplynulých dnech řešili bolístky. Zranění ale zůstávají stoper Niklas Stark a záložník Skelly Alvero, hrát nebude ani útočník Justin Njinmah, jenž musí na operaci s pochroumaným kotníkem. Obránce Anthony Jung zase vynechá dvě kola poté, co v uplynulém mači proti Wolfsburgu viděl červenou kartu.

Orlům dlouhodobě schází středopolař Sebastian Rode a forvard Saša Kalajdžić, nově je na marodce alespoň na krátký čas doplnil další útočník Hugo Ekitiké. To záložník Hugo Larsson by si proti Brémám mohl zahrát, nicméně pravděpodobně pouze jako střídající hráč.

Eintracht Frankfurt - pravděpodobná sestava:
Trapp - Tuta, Koch, Pacho, Nkounkou - Skhiri - Van de Beek, Götze - Dina Ebimbe, Chaïbi - Marmoush

Werder Brémy - pravděpodobná sestava:
Zetterer - Pieper, Friedl, Veljković - Weiser, Lynen, Deman - Schmid, Stage - Woltemade, Ducksch

Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 1.77 - 4.04 - 4.63

Tip EuroFotbal.cz: 1

Více informací k zápasu

Tabulka před začátkem kola

Tým
Z
V
R
P
S
B
1
Bayer Leverkusen
27
23
4
0
68 : 19
73
2
Bayern Mnichov
27
19
3
5
78 : 33
60
3
VfB Stuttgart
27
18
3
6
63 : 34
57
4
Borussia Dortmund
27
15
8
4
55 : 32
53
5
RB Lipsko
27
15
5
7
60 : 32
50
6
Eintracht Frankfurt
27
10
11
6
42 : 35
41
7
FC Augsburg
27
9
9
9
44 : 43
36
8
SC Freiburg
27
10
6
11
39 : 48
36
9
TSG Hoffenheim
27
9
6
12
45 : 52
33
10
Werder Brémy
27
8
6
13
35 : 43
30
11
1. FC Heidenheim
27
7
9
11
38 : 47
30
12
Union Berlín
27
8
5
14
25 : 42
29
13
Borussia Mönchengladbach
27
6
10
11
46 : 53
28
14
VfL Wolfsburg
27
7
7
13
33 : 44
28
15
VfL Bochum
27
5
11
11
32 : 56
26
16
1. FSV Mainz 05
27
3
11
13
22 : 46
20
17
1. FC Köln
27
3
10
14
21 : 48
19
18
SV Darmstadt
27
2
8
17
28 : 67
14

Autor: EuroFotbal.cz

Komentáře (22)

Přidat komentář
Martin9719

No Njinmah, no party.

Reagovat
andrew96

Rudnevs při pohledu na tabulku 2. BL:

https://tenor.com/cs/view/the-office-gif-19797794

Reagovat
Werkrider

Podobně i při pohledu na dnešní zápasy, byť bych přál HSV postup, Lauternu přeji záchranu víc a Schalke asi zase nic no...

Jestli pak by neměl Rudnevs na sezonu přestat fandit, za zkoušku to stojí.

Reagovat
andrew96

S tím HSV to mám vlastně stejně. Sice jsem jim tehdy sestup z 1. BL přál. A to, jak se teď dlouho trápili při snaze postoupit, bylo vtipné. Ale každý vtip se ohraje. A nechci, aby hráči jako Reis či Pherai zůstávali v druhé lize.

Reagovat
Werkrider

Reis a Pherai ano, ale taky bych rád viděl Glatzela a myslím si, že z Hadžikaduniče by mohl v 1. lize vyrůst nový Kolašinac?

Reagovat
Rudnevs

To si zas uplne nemyslim, Hadzikadunic je stoper a navyse je v HSV na hostovani, plus teda obrana je asi najslabsi clanok HSV.

A ano, suhlasim s Ondrom, tie nekonecne memes a vtipy o HSV patria do roku 2016 a tam mali aj ostat. Nepoznam jedneho cloveka, komu to este stale pride vtipne a nie ohrane.

Reagovat
Rudnevs

Zo všetkého najviac dúfam, že Schalke nespadne. Z druhej ligy sa dá ešte vrátiť späť pomerne jednoducho oproti tomu, aké ťažké je to z nižších líg (schválne nepíšem z tretej, pretože kto vie, či by sme ju vôbec mohli hrať). Na dosť veľa rokov by bolo Schalke zrejme vymazané z futbalovej mapy, tak ako Aachen (ten mimochodom vedie RL West, čiže šanca tam je) či Duisburg. Naopak ak sa zachránime, tak príde Ben Manga (jeho príchod je podmienený záchranou), dovedie si so sebou celý tím skautov (niektorí sú už podpísaní - Schalke doteraz nemalo poriadny scouting) a niečo by z toho možno mohlo byť. Čiže v podstate sme na rozhraní existencie. Ale cítim prúser, pretože naša rozhádaná družina toto vôbec nečakala, zatiaľ čo tímy ako Braunschweig či Wiesbaden sú na toto pripravení a idú za záchranou ako jeden tím. Naši hráči sa mnohokrát pohádali už pred zápasom, ktorý potom dopadol debaklom. Toto nemusí dopadnúť dobre.

HSV už nepostúpi. S tým som zmierený a môžu to skúsiť znovu o rok. Alebo o 5 rokov. Aj kebyže nejak prebehnú Fortunu, tak v baráži proti Mainzu je šanca malá. A Kiel bodovo už odskočil. Čiže tam už realisticky niet veľmi v čo dúfať.

Reagovat
pistacik11

Inac ako vnimaju benesa v hamburgu, alebo v nemecku? Caka sa prestup niekam vyssie, ostava tam kde je?

Reagovat
Rudnevs

Statistiky ma super, urcite jeden z top hracov HSV aj druhej ligy. O prestupe sa nejak moc nehovori, nakolko ludia cakali, ze aj samotnemu HSV sa bude darit a podla mna aj Benes a spol. budu chciet postupit s HSV.

Reagovat
Martin9719

Nemyslím si že týmy jako Wehen by si šli jako jeden tým pro záchranu. Poslední výhra 3.3. v Elversbergu a potom přišel ještě kolaps i doma s Osnabrückem který nebýt podzimu tak by se ještě do boje o záchranu možná zapojil, tolik bodů jim nechybí. Schalke má teď za mě jednu nevýhodu a to je los, ale už se letos ukázalo že Schalke umí potrápit i týmy které jsou v tabulce o dost výš. Dávám i daleko menší šance Lauternu na záchranu, byť nehrají fotbal hodný předposledního místa, ale o tom to letos je, absolutní vyrovnanost, kdo si nenahrabal včas body, má to těžší a těžší. Mainz není nepřekonatelný soupeř, ale taky bych je mírně favorizoval. Důležitá bude hlavně motivace což by Baumgart možná dokázal hráče nahecovat aby předvedli heroický výkon.

Reagovat
Müllered

700

Reagovat
andrew96

Čím je starší, tím jej mám radši.

Reagovat
HalaMadrid_Flx

Reagovat
Werkrider

Hložek v základu je ok, ale Iglesias?

Reagovat
vladino10

Co ti na Enriquem vadí? Príde mi taky celkom technický, do kombinácie fajn, nevadí tej hre. Proste...taky typ do počtu ked cez tyzden hrate s whu

Reagovat
oli9

Zranění nebo co že šel za 20 minut dole

Reagovat
Kiss Me Polka!

zraneni, ale po zadnem zakroku, nevypadalo to nejlip (pokud nejsi dolar )

Reagovat
SpartaOvenka

Csaplár>Tuchel

Reagovat
Busby babes

Bayern slusnej kolaps. ale neprekvapuje me to, kdyz se vi, ze manager konci a titul je v haji...

Reagovat
Rudnevs

Kleindienst Heidenheim #traumDorfverein

Reagovat
Martin9719

Konečně to FCH k něčemu je.

Reagovat
andrew96

Ty na to přijdeš.

Reagovat

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele