Bundesliga - preview 33. kola: Padesátka pro Leverkusen?

10.05., 09:03, aktualizováno 12.05., 09:32
Previews
Patrik Schick (© AFP)

Leverkusen neprohrál ve 49 po sobě jdoucích duelech a proti Bochumi může své tažení zaokrouhlit. Pohárové ambice chce posílit Hoffenheim, do práce jdou i hráči Bayernu.

SV Darmstadt - TSG Hoffenheim

neděle 15:30

Hoffenheim se potýká s kolísavou formou, i tak se ale může probojovat do pohárové Evropy. Potřebuje se však v tabulce Bundesligy dostat o jednu pozici výše. Podaří se mu to po 33. kole, během něhož se představí na hřišti beznadějně posledního a již definitivně sestupujícího Darmstadtu?

V domácím prostředí se Hoffenheimu celkem daří, ne vždy ale na to dokáže navázat mimo svůj stadion. Na sedmý Freiburg každopádně pořád ztrácí jediný bod. A právě zmíněného rivala z Bádenska potřebuje předehnat, pokud si chce v následujícím ročníku zahrát evropské poháry. "Jsme v závěrečném spurtu. Tým působí soustředěným dojmem," řekl motivovaně kouč Kraichgauer Pellegrino Matarazzo.

Darmstadt naopak ví, že po jednoroční anabázi v nejvyšší německé soutěži se opět vrátí o patro níž. Je to poslední domácí zápas v Bundeslize. A my bychom tento zápas velmi rádi vyhráli. Byl by to skvělý okamžik a je to naše příležitost poslat fanouškům velké poděkování. Navzdory velkému zklamání, které všichni kvůli uplynulé sezoně cítíme, panuje mezi námi absolutní solidarita," vyjádřil odhodlání v neděli uspět kouč "Lilií" Torsten Lieberknecht.

Tak jako povětšinu ročníku trápí Darmstadt i nyní rozsáhlá marodka. Na ní momentálně figurují obránci Matthias Bader s Clemensem Riedelem, záložník Fabian Holland a útočníci Sebastian Polter s Braydonem Manuem a Fraserem Hornbym. Hrát nebude ani zadák Christoph Zimmermann, a to kvůli trestu za pět nasbíraných žlutých karet v sezoně. Trénovat však začali alespoň obránce Bartol Franjić a středopolař Klaus Gjasula.

Hosté z jihozápadu Německa zase na tréninku po dlouhé absenci přivítali forvarda Mërgima Berishu, jenž ale stejně jako záložník Marco John do zápasů ještě nezasáhne. To středopolař Anton Stach a útočník Wout Weghorst už své bolístky vyléčili a podobně jako mladý záložník Umut Tohumcu, který uplynulý víkend si odpykal trest za pět žlutých karet, mohou v Darmstadtu nastoupit. Mimo hru každopádně zůstávají zadák Stanley Nsoki a středopolař Dennis Geiger.

SV Darmstadt - pravděpodobná sestava:
Schuhen - Maglica, J. Müller, Klarer - Nürnberger, Justvan, A. Müller, Karic - Mehlem - Skarke, Vilhelmsson

TSG Hoffenheim - pravděpodobná sestava:
Baumann - Kabak, Grillitsch, Akpoguma - Kadeřábek, Stach, Bülter - Prömel, Kramarić - Bebou, Beier

Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 5.20 - 5.21 - 1.54

Tip EuroFotbal.cz: 2

Více informací k zápasu

Bayern Mnichov - VfL Wolfsburg

neděle 17:30

Bayern poté, co vypadl z Ligy mistrů, čekají poslední dva bundesligové duely. A během nich se vynasnaží vybojovat druhou příčku, o kterou po pátečním vítězství Stuttgartu v Augsburgu dočasně přišel. Doma se nyní pokusí najít recept na Wolfsburg, který se v závěrečných třech kolech nasměroval k záchraně. Na mnichovskou půdu odcestuje již se statusem prvoligového.

Hosté mohli oslavit udržení se na nejvyšší scéně už po sobotě, dopomohla jim totiž porážka berlínského Unionu na půdě Kolínu nad Rýnem. Pokud by přitom Vlkům vyšlo utkání s Bayernem i to následující s Mohučí, mohli by dokonce ještě zabojovat o příčky zaručující pohárovou Evropu. To by byla v kontextu celé sezóny, kdy se celek z Dolního Saska prezentoval spíše nevýrazným a mdlým dojmem, pořádně nečekaná odměna.

Zprvu se zdálo, že změna trenéra Wolfsburgu moc neprospívá. Lépe řečeno že je situace jaksi v patu. Přechod z práce Nika Kovače na tu Ralpha Hasenhüttla se ale nakonec ukázala býti jako ta správná. Rakušan totiž splnil hlavní cíl, a to oprostit se co nejdříve od sestupových starostí. A po třech výhrách nad Bochumí, Freiburgem a Darmstadtem je najednou ve hře o nečekanou evropskou prémii. "Nikdy není snadné hrát proti tomuto soupeři, zvláště na jeho stadionu,” vzhlížel ke střetnutí v Bavorsku hostující lodivod. "Očekávám každopádně zajímavý a velmi otevřený zápas.”

Před několika dny musel výběr Stern des Südens skousnout hodně hořký konec v milionářské soutěži. Minela zkušeného brankáře Manuela Neuera a kontroverzní výrok sudího Szymona Marciniaka z nastavení druhé půle předznamenaly završení Bayernu na této frontě. Je otázkou, zda ještě naštvání a frustrace v kabině domácího mančaftu převládá. A zde se nakonec případně taková atmosféra neprojeví do pohody pro tenhle špíl.

Parta kolem kouče Thomase Tuchela ještě nemá v Bundeslize vše vyřešené. Jestli tedy nechce zůstat na třetím místě, nesmí v dalších dvou kláních nic vypustit. Stuttgart, se kterým bojuje o pozici vicemistra, je prostě lovcem, jehož není snadné setřást. "Víme, co nás ještě v tomto ročníku čeká. Hodláme získat dvakrát tři body,” vzkazoval fanouškům mnichovský šéf lavičky. "Všechno jsme zaměřovali na ty dva souboje s Realem. Teď už z toho tunelu musíme vyjít. Půjde nám o to, abychom neztráceli dobrou náladu,” dodával před mačem s VfL.

Bayern Mnichov - pravděpodobná sestava:
Neuer - Kimmich, de Ligt, Dier, Davies - Laimer, Goretzka - T. Müller, Musiala - Choupo-Moting - Tel

VfL Wolfsburg - pravděpodobná sestava:
Casteels - Maehle, Lacroix, Jenz, Paredes - Gerhardt, Arnold - R. Baku, Wimmer - Majer - Wind

Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 1.49 - 5.04 - 6.09

Tip EuroFotbal.cz: 02

Více informací k zápasu

VfL Bochum - Bayer Leverkusen

neděle 19:30

Leverkusen bude v neděli čelit zřejmě poslednímu ohrožení bundesligové sezóny bez porážky. Soupeř z Bochumi totiž umí ve svém domácím prostředí pořádně zlobit, VfL navíc pořád bojuje o záchranu v nejvyšší německé soutěži. Hosté, již jistí šampióni, budou každopádně favority.

Už rekordních 49 soutěžních špílů trvá neporazitelnost Leverkusenu. Naprostý suverén bundesligového ročníku prodloužil úchvatnou sérii naposledy v odvetě semifinále Evropské ligy, v níž mu remíza proti římskému AS stačila k postupu do finále soutěže. "Výsledkem je, že máme pořád šanci na tři trofeje. A moji kluci si zaslouží všechny," prohlásil po čtvrtečním úspěchu proti italskému protivníkovi trenér "Werkself" Xabi Alonso, jehož družina slídí též po zisku DFB-Pokalu.

Porážce se Leverkusen bude chtít vyhnout taky v Bochumi. Tamní VfL však kůži nedá lacino, neboť nadále nemá jistotu účinkování v nejvyšší německé soutěži i pro další sezónu. "Náš styl hry je neuvěřitelně vyčerpávající. Je těžké vydržet hrát 100 minut. Potřebujeme si taky odpočinout, pak se ale nesmíme stát pasivními. I když občas bráníme hlouběji, musíme zůstat agresivní. Pracujeme na tom, abychom tuto rovnováhu ještě zlepšili," uvedl kouč 14. týmu Bundesligy Heiko Butscher.

Bochum na marodce dál eviduje náhradního brankáře Michaela Essera, obránce Mohammeda Tolbu a záložníka Moritz-Broniho Kwartenga. Útočník Moritz Broschinski na začátku týdne onemocněl, do soboty by se ale mohl vykurýrovat. Po jednozápasové absenci způsobené zraněním je opět fit křídelník Takuma Asano, zkušený středopolař Anthony Losilla se zase vrací po trestu za deset nasbíraných žlutých karet v průběhu ročníku. Leverkusen by měl na Ruhrstadion dorazi se všemi svými oporami, tedy včetně záložníka Floriana Wirtze, který do zmíneného zápasu proti AS Řím naskočil až jako střídající hráč.

VfL Bochum - pravděpodobná sestava:
Riemann - Passlack, Ordec, K. Schlotterbeck, Bernardo - Losilla, Osterhage - Broschinski, Stöger, Wittek - P. Hofmann

Bayer Leverkusen - pravděpodobná sestava:
Hradecky - Kossounou, Tah, Tapsoba - Frimpong, Palacios, Xhaka, Arthur - Wirtz, Adli - Boniface

Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 4.48 - 4.27 - 1.75

Tip EuroFotbal.cz: 2

Více informací k zápasu

1. FC Köln - Union Berlín

sobota 15:30

Ani die Eisernen však nemají jistotu setrvání v soutěži, ačkoli pro přímý sestup by se ve zbývajících dvou kolech muselo v jejich neprospěch sejít všechno špatné. Klub z města nad řekou Rýn naopak aktuálně ztrácí na barážovou pozici pět bodů, což znamená, že už po třiatřicátém zápase sezony může být jasno o jeho osudu.

Kozli hrají mezi německou elitou pátým rokem v řadě a za tu dobu skončili nejlépe na sedmé příčce, která znamenala jejich účast v Evropské konferenční lize, kde v základní skupině obsadili třetí příčku. Současná situace je ovšem docela jiná. I proto, že se už čtyři duely nepodařilo okusit radost z vítězství.

"Myslím, že jsme sehráli dobré utkání. Na hřišti jsme nechali srdce, ale promarnili jsme příliš mnoho příležitostí. A když nedáte gól, nemůžete vyhrát. Nicméně jsme ukázali, že kvalitou do Bundesligy patříme, což budeme chtít potvrdit i ve zbývajících dvou kolech," prohlásil po bezbrankové remíze s Freiburgem trenér Timo Schultz, jemuž budou scházet Kilian a Selke.

Union Berlín proti Kölnu na nejvyšší úrovni ještě neprohrál. V prosinci se pod výhru 2:0 podepsali Benedict Hollerbach a David Datro Fofana, přičemž tentokrát se pro základní sestavu bude pravděpodobně počítat jen s prvním jmenovaným. Brankář Frederik Rønnow navíc v předchozích třech vzájemných kláních ani jednou neinkasoval. Výbornou bilanci má i Rani Khedira. Nicméně současná sezona není v podání Unionu zdaleka tak precizní, jako byla ta minulá. A venku se jim příliš nedaří. Útěchou jim může být skutečnost, že Kozli dosud naopak vydolovali více bodů na stadionech soupeřů.

Prokazuje to i týden starý duel hraný na Stadion An der Alten Försterei, kde se odehrála sedmigólová přestřelka, jaká ve finále přinesla více radosti Bochumi, která rovněž bojovala o udržení. "Druhý poločas nebyl z naší strany vůbec špatný a tu energii z něj si musíme přenést do zbytku sezony," řekl už bývalý trenér Nenad Bjelica s vědomím, že jeho tým hraje po Kölnu ještě s Freiburgem. Vedení začátkem týdne došla trpělivost a kouče odvolalo, týmu se místo něho ujal Marco Grote.

1. FC Köln - pravděpodobná sestava:
Schwäbe - Schmitz, Hübers, Heintz, Finkgräfe - Huseinbasic, Martel - Thielmann, Kainz, Alidou - Tigges

Union Berlín - pravděpodobná sestava:
Rønnow - Juranovic, Doekhi, Leite, Roussillon - Khedira - Schäfer, Aaronson - Hollerbach, Gosens - Bedia

Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 2.60 - 3.42 - 2.85

Tip EuroFotbal.cz: 0

Více informací k zápasu

Borussia Mönchengladbach - Eintracht Frankfurt

sobota 15:30

Příliš se nepočítalo s tím, že Deutsche Bank Park uvidí jednoznačné vítězství mistra v poměru 5:1, kdy se o čestný úspěch domácích postaral Hugo Ekitiké. Nicméně, šestá příčka by Eintrachtu už neměla uniknout. Zato Hříbata potřetí v řadě pravděpodobně nezakončí ročník v horní polovině tabulky.

Před týdnem proti Werderu mohli fanoušci a fanynky děkovat Florianu Neuhausovi, že v nastaveném čase proměněnou penaltou srovnal na konečných 2:2, čímž odvrátil čtrnáctou prohru v sezoně. "Za ten bod jsme nakonec rádi. Jsem rád za náš zlepšený výkon ve druhém poločase," hodnotil Gerardo Seoane po utkání. V tom aktuálním nebude moct využít služeb Fukudy, Kramera, Ranose, Waldeho a Wöbera.

Ani takto početné absence nepřiměli švýcarského lodivoda k tomu, aby dal od začátku prostor Tomášovi Čvančarovi, který ve vzpomínané partii odehrál jeden poločas. Ve své kariéře se před domácími příznivci a příznivkyněmi naposledy představí Patrick Herrmann a Tony Jantschke, kteří budou na svou šanci opět čekat na lavičce náhradníků, byť dohromady odehráli mezi německou elitou 600 duelů.

Ve stejné pozici byli i v prosinci, kdy sledovali, kterak Buta a Robin Koch v nastaveném čase druhé půle otáčejí skóre ve prospěch Frankfurtu, který v předchozích čtyřech duelech hned třikrát prohrál. Pokaždé to bylo s "těžkými vahami", tj. s Leverkusenem, Bayernem a Stuttgartem. Mimochodem, za týden Orli přivítají RB Lipsko, které nebude chtít skončit hůř než čtvrté, ale se kterým v poslední době nemají nijak výrazně špatnou bilanci (nejen viz vítězství v lednovém mači).

Největší hrozbou pro obranu hostujícího výběru bude Robin Hack, který skóroval proti Brémám a předtím se v Hoffenheimu blýsknul hattrickem, který ovšem bodový zisk nepřinesl. "Rozhodně chceme uhrát co nejlepší výsledek, pro který jsme ochotní udělat maximum. Gladbach je těžký soupeř a počítám, že půjde o hodně emotivní partii," nechal se slyšet Dino Toppmöller, který se bude muset obejít bez Rodeho, Kalajdžiće a Louneho.

Mönchengladbach - pravděpodobná sestava:
Omlin - Friedrich, Itakura, Elvedi - Weigl - Honorat, Reitz, Koné, Scally - Pléa, Hack

Eintracht Frankfurt - pravděpodobná sestava:
Trapp - Tuta, Koch, Pacho - Buta, Götze, Skhiri, Dina Ebimbe - Marmoush, Chaibi - Ekitiké

Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 2.70 - 3.86 - 2.51

Tip EuroFotbal.cz: 02

Více informací k zápasu

SC Freiburg - 1. FC Heidenheim

sobota 15:30

Osmapadesátiletý kouč, který na lavičce SC sedí od roku 2011, se po sezoně bude loučit. Jestli klub dovede do pohárové Evropy, zůstává otázkou, avšak situaci má ve svých rukou. Jedním z konkurentů v boji o sedmou příčku setrvává i ligový novic z Heidenheimu.

První vzájemný duel v prosinci vyšel vítězně právě pro 1. FC, když si v nastaveném čase smolně vsítil vlastní gól Matthias Ginter. Svěřenci Franka Schmidta v současnosti mají na kontě dva zápasy se sestupem ohroženými celky. Proti Darmstadtu vyhráli díky pozdní trefě nejtěsnějším možným rozdílem, zatímco s Mohučí remizovali.

"S tím výsledkem nejsem spokojený. Vytvořili jsme si dost šancí na to, abychom tenhle zápas vyhráli. Ve druhém poločase jsme byli odvážnější ve hře směrem dopředu a soupeře jsme přehrávali, takže si myslím, že ten bod je nezasloužený," hodnotil padesátiletý kouč, který postrádá Busche, Kellera a pro karetní trest také Kleindiensta.

Na opačném pólu nebudou k dispozici Ginter, Kyereh, Röhl, Schmidt, Sildillia a Lienhardt. Nikdo z nich se na trávníku neobjevil ani před týdnem, kdy Freiburg uhrál bezbrankovou remízu s Kölnem, po které trenér Streich prohlásil: "Z čistě fotbalového hlediska to pro nás bylo dobré utkání. Bohužel nám scházela optimální finální přihrávka. Udělali jsme několika špatných rozhodnutí, takže remíza je nakonec asi spravedlivá."

Jeho skvadra v domácím prostředí už sedm partií v řadě nevyhrála. Tuhle sérii bude chtít za každou cenu prodloužit, protože v případě porážky, jaká by byla celkově čtrnáctou v sezoně, by před sebe v tabulce pustila Heidenheim. To se může stát, neboť Streich během svého působení v klubu stanul proti devětadvaceti různým protivníkům, přičemž právě proti mančaftu z Voith-Areny ještě neokusil radost z výhry.

SC Freiburg - pravděpodobná sestava:
Atubolu - Kübler, Keitel, Gulde - Dōan, Eggestein, Höfler, Günter - Sallai, Grifo - Höler

1. FC Heidenheim - pravděpodobná sestava:
Müller - Traoré, Mainka, Gimber, Föhrenbach - Schöppner, Maloney - Sessa - Dinkçi, Beste - Pieringer

Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 1.77 - 4.14 - 4.52

Tip EuroFotbal.cz: 0

Více informací k zápasu

RB Lipsko - Werder Brémy

sobota 15:30

Brémy v předešlých třech kolech výrazně zabraly a můžou ještě zabojovat o příčky, které by je vynesly na evropskou scénu. V cestě jim v předposledním kole bude stát Lipsko, kterému už jde reálně jenom o udržení čtvrté pozice. I kdyby nicméně svoje postavení před dotírajícím Dortmundem neuchovalo, tolik by se nestalo. Hlavní cíl již totiž v Sasku přece dávno splnili.

Lépe řečeno, nedávno bylo rozhodnuto o tom, na základě pozitivních výsledků německých klubů v evropských pohárech, že Bundesliga bude mít v příštím ročníku Ligy mistrů namísto čtyř hned pět účastníků. A z top pětky zkrátka Die Roten Bullen již nemůže nikdo sesadit. V závěrečných dvou střetnutích se tak hodlají rozloučit se sezónou co možná nejdůstojněji, v klidu a míru ji dohrát a zůstat alespoň před Borussií. Matematicky tedy ještě mohou zabojovat o třetí pozici, tahle varianta je ale k dispozici pouze v čistě teoretické rovině.

Lipsko je aktuálně ve velmi solidní pohodě. Na ligovém poli neprohrálo devětkrát za sebou, jeho poslední porážka se datuje na konec února, to když zavítalo na půdu Bayernu. "Chceme následující dva zápasy odehrát úspěšně,” vzkazoval domácí stratég Marco Rose, že jeho mančaft nemíní jakkoli vypustit souboje s Werderem a Frankfurtem. "Hlavně na našem stadionu jsme byli moc dobří v průběhu tohoto ročníku. Snad až na jeden nebo dva případy, kdy jsme odešli poraženi,” připomínal slušnou bilanci před vlastními fanoušky.

Ačkoli je výběr RBL, když hraje doma, obecně opravdu složitě k poražení, hostům vlastně nezbývá nic jiného, než se tam pokusit tři body uzmout. V tuhle chvíli se do Konferenční ligy postupuje ze sedmého místa a od téhle mety jsou svěřenci kouče Oleho Wernera vzdáleni na rozdíl tří bodů. Času stáhnout takové manko přitom nezbývá moc. Kalkulovat každopádně musejí i s tím, že by dál mohli proklouznout přes osmou pozici, záležet tedy bude, jak dopadne finále Německého poháru. Šance v této otázce jednoduše není malá.

RB Lipsko - pravděpodobná sestava:
Gulácsi - Klostermann, Orbán, Lukeba - Simakan, A. Haidara, Seiwald, Henrichs - Poulsen, Baumgartner - Openda

Werder Brémy - pravděpodobná sestava:
Zetterer - Veljkovič, Friedl, A. Jung - Weiser, Agu - Bittencourt, Lynen - Schmid, Woltemade - Ducksch

Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 1.40 - 5.62 - 7.11

Tip EuroFotbal.cz: 02

Více informací k zápasu

1. FSV Mainz 05 - Borussia Dortmund

sobota 18:30

V Bundeslize sice Dortmund nezopakuje loňské druhé místo a skončí minimálně o dvě pozice níž. I tak si konec sezóny užívá. Borussia totiž nečekaně proklouzla do finále Ligy mistrů. Před ním ovšem ještě odehraje dva zápasy v německé nejvyšší soutěži. Ten první se koná v Mainzu, kde tamní FSV ještě bojuje o záchranu.

Množí čekali, že se "Schwarzgelben" s Champions League rozloučí už po podzimu, tedy po skupinové fázi. Jenže Dortmund vypálil rybník takřka všem. Naposledy zaskočil Paris Saint-Germain, jehož vyřadil v semifinále soutěže. "Postup do finále jsme řádně oslavili. Byl to pro nás i pro klub velmi příjemný večer. Užili jsme si ho," ohlédl se za magickým pařížským úterým trenér BVB Edin Terzic.

Borussia se tak už může plně koncentrovat jen na jediný špíl ve zbytku sezóny. Ráda by však vylepšila i své postavení v tabulce Bundesligy. Dokud bude mít naději, hodlá bojovat o posun z páté příčky na čtvrtou. "Chceme naši situaci vylepšovat tak dlouho, jak jen to půjde. K tomu ale potřebujeme dvě vítězství," řekl Terzic.

Mainz naopak v těchto týdnech soustřeďuje veškerou svou sílu jen a pouze na Bundesligu. Jednak v žádné jiné soutěži už nepůsobí, jednak mu nadále hrozí pád o úroveň níž. "Nulapětky" se během jara dokázaly vysápat ze dna tabulky a už dva měsíce nenašly přemožitele. V posledních třech kolech ale vždy remizovaly. Šikla by se jim tedy výhra, jinak se z 16. místa budou těžko dostávat.

V Mainzu to dobře vědí. "Hrajeme doma před našimi fantastickými fanoušky proti finalistům Ligy mistrů. Úžasný zápas, co víc si přát? Chceme vyhrát. Pokud se nám to podaří dvakrát, jsem si jistý, že zůstaneme (v Bundeslize). Už jsem to řekl mnohokrát: chceme něčeho dosáhnout, ne jen něčemu zabránit. To je náš přístup. Pokud se nám podaří dosáhnout našeho cíle, tedy udržet se v lize, bylo by to něco neuvěřitelného. Šance žije, všichni tady pro to dělají všechno, co mohou," uvedl kouč FSV Bo Henriksen.

Z barážové pozice se Nulapětky pokusí dostat taky záložníci Nadiem Amiri s Brajanem Grudou, kteří se do sestavy Mainzu mohou vrátit po vypršení trestu za žluté karty. Za udělení červené karty však dál pyká krajní obránce Philipp Mwene. Zranění zůstávají stopeři Stefan Bell s Maximem Leitschem, start útočníka Karima Onisiwa, který si před nedávnem zlomil prsty na ruce, je zase nejistý. V pátek dostal Rakušan na bolavou ruku dlahu a teprve se uvidí, jak mu to s ní půjde.

Dortmundu bude forvard určitě chybět, neboť Sébastien Haller pořád není zcela fit a před finále Ligy mistrů se raději ještě doléčí. Ostatní opory jsou každopádně k dispozici, přesto lze čekat, že Terzic stejně jako před týdnem proti Augsburgu zamíchá základní jedenáctkou.

1. FSV Mainz 05 - pravděpodobná sestava:
Zentner - Kohr, Van den Berg, Hanche-Olsen - Widmer, Barreiro, Amiri, Caci - Gruda, Lee - Burkardt

Borussia Dortmund - pravděpodobná sestava:
Kobel - Wolf, Süle, N. Schlotterbeck, Maatsen - F. Nmecha, Can - Malen, Reus, Bynoe-Gittens - Moukoko

Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 1.88 - 4.29 - 3.81

Tip EuroFotbal.cz: 0

Více informací k zápasu

FC Augsburg - VfB Stuttgart

pátek 20:30

K FCA věru nebyl los v závěru letošního bundesligového ročníku zrovna nejvstřícnější. Po pátém Dortmundu a třetím Stuttgartu se utká s mistrovským Leverkusenem. Na rozdíl od loňska však v Bavorsku nejsou v pozici, kdy by se museli strachovat o setrvání mezi elitou až do závěrečného kola.

Sezonu 2022/2023 zakončili o bod před VfB, které pak v baráži nepustilo zpátky o patro výš Hamburk. Svěřenci Jesse Thorupa před týdnem v Signal Iduna Parku inkasovali pět branek, což znamená, že pouze čtyři mančafty mají horší defenzivu. Už týden předtím musel Finna Dahmen sahat proti Werderu pro balon za svá záda třikrát.

Přitom ztráta na sedmou pozici, jaká v Německu zajišťuje účast v pohárové Evropě, činí pouhé dva body. "Je to náš poslední zápas před vlastními fanoušky, které budeme chtít potěšit dobrým výsledkem. Stuttgart prožívá nádhernou sezonu, takže víme, že budeme muset předvést vynikající týmový výkon," prohlásil dánský lodivod.

Naopak jeho protějšek Sebastian Hoeneß před touto partií řekl: "Augsburg je tým, který se skládá z fyzicky výborně připravených fotbalistů, kteří na své stadionu nedají nikomu nic zadarmo. Stále hrají o poháry, takže musíme být psychicky silní. Tietz a Demirović jsou útočníci, kteří jsou velmi silní a které není snadné je bránit."

Sám se přitom může spolehnout na duo Undav/Guirassy, kteří stanou proti Tomáši Koubkovi, jenž z posledních dvaceti bundesligových mačů stál pouze jednou na straně vítěze. Celek z MHPAreny má na kontě už jednadvacet vítězství, což je cifra, na jakou se naposledy dostal v mistrovské sezoně 2006/2007. A šance na to, že se tenhle rekord podaří ve zbývajících dvou kolech vylepšit, nejsou úplně malé.

FC Augsburg - pravděpodobná sestava:
Koubek - Mbabu, Gouweleeuw, Uduokhai, Pedersen - Jakić - Engels, Maier - Vargas - Tietz, Demirović

VfB Stuttgart - pravděpodobná sestava:
Nübel - Stergiou, Anton, Ito, Mittelstädt - Karazor, Stiller - Millot, Führich - Undav, Guirassy

Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 4.01 - 4.45 - 1.80

Tip EuroFotbal.cz: 02

Více informací k zápasu

Tabulka před začátkem kola

Tým
Z
V
R
P
S
B
1
Bayer Leverkusen
32
26
6
0
82 : 23
84
2
Bayern Mnichov
32
22
3
7
90 : 41
69
3
VfB Stuttgart
32
21
4
7
73 : 39
67
4
RB Lipsko
32
19
6
7
74 : 36
63
5
Borussia Dortmund
32
17
9
6
64 : 40
60
6
Eintracht Frankfurt
32
11
12
9
48 : 47
45
7
SC Freiburg
32
11
8
13
43 : 55
41
8
TSG Hoffenheim
32
11
7
14
56 : 64
40
9
FC Augsburg
32
10
9
13
49 : 57
39
10
1. FC Heidenheim
32
9
11
12
45 : 53
38
11
Werder Brémy
32
10
8
14
43 : 52
38
12
VfL Wolfsburg
32
10
7
15
40 : 51
37
13
Borussia Mönchengladbach
32
7
12
13
55 : 62
33
14
VfL Bochum
32
7
12
13
41 : 65
33
15
Union Berlín
32
8
6
18
29 : 54
30
16
1. FSV Mainz 05
32
5
14
13
33 : 50
29
17
1. FC Köln
32
4
12
16
24 : 54
24
18
SV Darmstadt
32
3
8
21
30 : 76
17

Autor: EuroFotbal.cz

Komentáře (55)

Přidat komentář
andrew96

Slušní lidé zpívají "wen lieben wir?".

Je to i pro dobro SVB.

Reagovat
Rudnevs

Nemôžem súhlasiť.. ako im pomôže, keď im nejaky provinčný klub zničí unbeaten run? Ja chápem ako to myslíš, cieliš na to, aby sa im vyčistili hlavy. Aby si nezačali myslieť, že sú bohovia a potom aby sa im to nevypomstilo s Atalantou. Ale uprimne, ja dúfam, že pre Xabiho bol včerajšok dostatočný budíček, nech už takéto zostavy nedáva. Ale prehrať nesmú, už zostávajú 4 zápasy, to musia nejak dokopať. Prehra by ničomu nepomohla, naopak sa bojím skôr, že by ich to psychologicky dalo trošku dole.

Okrem iného, VfL prajem zostup, resp. teda baráž. Mainz hrá na jar sympaticky a Unionu by mi bolo ľúto, kebyže po toľkých dobrých sezónach zrazu spadli kvôli jednej zlej.

Reagovat
Martin9719

Baráž by byla možná i zajímavější pro nezaujatého diváka kdyby tam šla Bochum. Nejvíc to samozřejmě ale přeji Unionu. Fanouškovsky velice zajímavý klub i když pro mě rival, ale ze hry téměř vždy bolí oči. Jinak pokud příští sezony nespasí HSV ani Baumgart tak už opravdu nevím kdo je má za tím postupem dotáhnout.

Reagovat
andrew96

Neee, já spíš jen provokuju. Ale určité věci mně vadí.

Těší mě, že po sportovní stránce je Meisterschsle ve správných rukou. Na rozdíl od minulé sezóny, kdy to bylo čistě o srdíčku, teď vyhrála mašina. Ale tím to u mě tak nějak hasne. Ve finále EL budu přát Atalantě, protože je to sympatický outsider, o Pokalu se nemusíme bavit. A ta série bez prohry?

Ale k tomu, co mně vadí... jednak je to hype, kdy se na Leverkusen lepí každý ňouma, což i ve sdělovacích prostředcích vede k tomu, že se Leverkusenu nepokrytě fandí (ale budiž, to je normální, byť v určitých momentech to překračuje míru). Ale především mně chybí diskuze o tématu Leverkusen a 50 + 1.

Přitom si myslím, že už jsme dospěli do fáze, kdy nejen vnímáme, že je v Německu vynikající atmosféra, ale taky rozumíme, díky jakým mechanismům tomu tak je. A kór po nedávných protestech proti investorům by se taková polemika a reflexe nabízela. Místo toho ale pořád dokola čtu, jaký je Alonso frajer, jak jsou úžasní jsou Grimaldo a Wirtz, jak skvěle to vedení Leverkusenu skládá. To všechno je pravda. Ale není to celý příběh.

Přitom i pro Leverkusen by to byla příležitost, jak se vůči 50 + 1 chlapsky postavit. Takhle se kolem toho jen nesměle krouží. A krouží kolem toho taky samotní fanoušci Bayeru.

Kvůli tomu zkrátka Leverkusenu přeju nějaký zádrhel. Aby se alespoň pár lidí probralo a nežrali to pozlátko celé. Aby nad tím kriticky přemýšleli ve všech souvislostech. A ne jak slepí a hluší.

Reagovat
vladino10

A keby teda leverkusen prehra všetky zvyšné 4 zápasy, tak im niekto vnúti 50+1, alebo?

Ja chápem co chceš napísať, ale príde mi to ako z ríše nejakého futbalového idealizmu, ktorý sa však do reality nepreklopi.

Nevidím tam kauzalitu medzi zadrhelom a 50+1

Reagovat
andrew96

Souhlasím a sám si to uvědomuji. Aby se o tom začalo debatovat, je třeba, aby to téma někdo přinesl. To je role sdělovacích prostředků. A mám pocit, že zde selhávají, že jedou čistě na vlně úspěchu.

Reagovat
vladino10

Reagovat
Rudnevs

Chápem tvoj postoj a uznávam, že situácia je sporná, ale ja sa v tejto debate staviam skôr na stranu Leverkusenu. A vysvetlím aj prečo. Ja som o tomto mal už diskusiu s Peťom, ale kľudne môžeme začať aj tu, možno sa pridá viacero podnetov od rôznych uživateľov (pozerám sa na Teba, Werkrider ).

Ja sa k tomuto staviam takto:

Má Leverkusen výnimku z 50+1? Ano. Ale:

a) Je Leverkusen tradičným klubom s (na pomery veľkosti mesta) dobrou autmosférou? Tiež ano.

b) Je Leverkusen porovnateľný s (napr.) Lipskom z hľadiska komercie a spôsobu kreácie? Nie.

c) Zneužíva Leverkusen výnimku z 50+1 k tomu, aby vyhrával trofeje? Nie.

d) Narúša výnimka z 50+1 vzťah medzi fanúšikmi Leverkusenu a investorom/vlastníkom? Nie.

e) Narúša výnimka z 50+1 pre Leverkusen nemeckú futbalovú kultúru? Nie.

K bodu c) by sa samozrejme dalo argumentovať tým, že bez Bayeru by Leverkusen ako taký bol provinčným klubom alebo vlastne ani neexistoval. Samotný výskyt Bayeru v klube však nie je jadrom sváru, pravidlo 50+1 v podstate upravuje právomoci investora v klube a zabraňuje absolutnému únosu klubu z rúk členov. V takom prípade by sa dalo argumentovať, že pôsobnosť Bayeru v klube nie je v priamom rozpore s účelom zavedenia 50+1.

DFL si výnimky hájila okrem iného aj tým, že si Leverkusen nevypracováva oproti ostatným klubom žiadnu nepovolenú výhodu, ktorá by ničila trh a konkurenciu. A to podľa mňa platí stále aj po zisku titulu. Bayer do Leverkusenu nepumpuje nadbytočné peniaze, skôr sa z pozadia občasne stará o to, aby bol klub finančne zdravý. Nutno povedať, vo väčšine situácii si na seba klub dobrým manažmentom vie zarobiť sám (narozdiel od napr. Wolfsburgu). Titul teda nebol výsledkom väčšieho vynaloženého kapitálu, skôr len výsledkom kvalitnej práce a šťastia v rámci finančných prostriedkov, ktoré boli k dispozícii - tie sa nevymykali štandardu. Bayer ten klub de facto iba udržiava pri živote v prípade potreby a Leverkusen tým pádom smerom navonok vo vzťahu k ostatným investorským klubom, ktoré splňajú 50+1, nemá výnimkou spôsobené žiadne výhody v podobe extra investícii od Bayeru. Výnimka v Leverkusene sa prejavuje teda skôr smerom dovnútra obmedzeným vplyvom členov klubu, ktorých to ale očividne nesere a sú so situáciou oboznámení, nakoľko to týmto spôsobom fungovalo celú vyše 120-ročnú klubovú históriu. V takom prípade sa dá odvolávať na nejaku klubovú tradíciu a obyčaj.

Z mojej strany je teda Bayer v pohode podporovateľný a sympatii hodný klub. Nebyť Bayeru, tak by som ale Atalante tú EL prial, je to sympatický klub.

Reagovat
Werkrider

Ja chápem obe názorové skupiny. Alebo vlastne všetky tri. 90% ľudí je 50+1 v podstate jedno, niekomu sa to nepáči a niekto to u Bayeru obhajuje, tak ako sa snažím ja, či ty.

Pokiaľ by teraz Bayer prišiel a nasypal 300 mega na prestupy a Leverkusen vyhodil Hložky a Arthury a Mbamby a kúpil by Kvarathskheliu, Odegarda a Van Dijka tak by som naprosto chápal a tiež by sa mi to nepáčilo.

Ale ako bolo avizované, a historicky potvrdené, aby sme mohli niekoho kúpiť (a zaplatiť) musíme niekoho predať. Veď Leverkusen ide skoro vyrovnaný rozpočet.

Ale ako píšeš, dostáva prachy od majiteľa? Áno. Môže zaplatiť lepšie platy ako Kolín či Stuttgart? Áno, ako Bayern či Dortmund? Nie.

Ja chápem, že je to pre niektorých dôležitá diskusia a nevadí mi že sa vedie, ale prečo práve o Leverkusene?

Kvôli úspechu.

Športovému úspechu.

Kvôli tomu, že tu aspoň pár ľuďom nie je Leverkusen ukradnutý, ako Lipsko, Hoffe či vlci?

To čo napísal Ondrej ale podpisujem, cez 20 rokov fandím Werkself a nikto o nich nikdy ani nezakopol a už vôbec nie v Československu. Teraz sa k nemu vyjadruje každý Ňouma a Pepík a zrazu sme pod drobnohľadom. Hype a bublina. Nehovoriac o tom, že ľudia ako ja trpia nedostupnosťou lístkov atď... tu sa koncern bohužiaľ prejavuje.

Ostatné už bolo povedané v diskusii v ozvenách, len zopakujem, že si myslím, že pre Bayer je to existenčná otázka, napriek rôznym náznakom.

Reagovat
andrew96

Je to kvůli úspěchu, protože úspěch přináší pozornost a zároveň otázky, kde se vlastně vzal. Tyto otázky se však omezují na práci Alonsa, Carra, Rolfese, dál už nejdou. Mě zkrátka mrzí, že po pozornosti, jakou fanouškovská kultura získala během zimních protestů, se v tom nyní nepokračuje. A třeba by pak vyplynulo, že s výjimkou z 50 + 1 pro Leverkusen je většina lidí v pohodě. Ale to nevíme, protože se tím nikdo nezabývá.

Na tebe mám s dovolením jinou otázku, nad kterou jsem se teď zamyslel (neboj, čistě sportovní): nečekal se v Leverkusenu nějaký větší úspěch spíš 2 sezóny zpátky? Tehdy přišel Seoane s výsledky z Young Boys, byla to poslední Völlerova sezóna, tým už sezónu předtím pod Boszem naznačil sílu, do Bayernu přišel Nagelsmann a moc se nevědělo, co od něj čekat. Alespoň tak mně to tehdy přišlo. Ale možná je to jen zkreslení paměti.

Reagovat
Werkrider

Myslím ,že budu mluvit za většinu fanoušků Leverkusenu když řeknu, že očekávat úspěch pro nás znamenalo kvalifikovat se do LM, postoupit ze skupiny a nějak to potahat v poháru.

20 let jsem tohle měl za maximum. To co se děje teď, mne nikdy nenapadlo ani ve snu. A obávám se, že si můžeme nechat zajít chuť. Ale je to hezké, while it lasts.

Seoane je za mne velice přeceňovaný trenér.

Reagovat
andrew96

O tvém postoji vím a ani o něm nechci debatovat. Ty nejsi cílovka. Jako cílovku vidím ty masy, které nyní Bayer obdivují, ale už nehledají širší souvislosti. Přitom někteří by je i hledali, jen jim je pohříchu nikdo nepředkládá.

Reagovat
Rudnevs

Tam ide najmä o fanúšikov klubov z PL, prípadne jedného z dvojice Real Barca, ktorým celkovo tá kultúra ohľadom pravidla 50+1 nič nehovorí, nakoľko u nich štruktúry klubu vyzerajú ináč. Preto to zrejme ani nikto nerieši, viacerí zrejme ani nevedia čo to je alebo prečo by tam šlo o nejaku kontroverziu.

Z toho, čo sledujem Nemcov, je fanúšikovský názor na Leverkusen rozpoltený. Jedna časť by súhlasila so mnou, druhá časť to vidí ako problém. Povedal by som však, že väčšina ľudí si istú spornosť výnimky ako tak uvedomuje.

Reagovat
andrew96

Já teda mířil hlavně na cz komunitu, která mám pocit jezdí do Německa na fotbal čím dál častěji. Ale ani ta to neřeší. Škoda, jak posu výš.

Reagovat
cologneFC

Som na ceste na štadión, tak iba v skratke:

a) nie (myslím atmosféru)

c) ano

e) ano

Reagovat
Werkrider

Ty si stratený prípad

Užite si 1. ligu kým to ide, dnes vám fandím, nech to urobí posledné kolo ešte zaujímavejším.

Reagovat
cologneFC

To je tu okolo mňa samý stratený prípad Vieš, že som pochodil všetky štadióny (niekoľkokrát) a viem to posúdiť a porovnať. Je ťažko o tom diskutovať tu v CZ/SK, pretože ak nežiješ nemecký futbal, tak je ti to jedno.

My si užijeme každú ligu kde hráme

Reagovat
fenixLFC

pri vsetkej ucte nevidim suvis medzi tym ze chodis na vsetky stadiony a poznas kulturu tych fans a tym, ci je 50+1 dobre pravidlo alebo ci nema nejake chyby atd. doslova len vidis, ako to vnimaju fanusikovia, ale chyba ti komplexny obraz, respektive nadhlad. ked to dozeniem do extremu, tak to je ako keby som chodil po hospodach na slovensku a vsade by mi tvrdili ze fico/danko/nejaky fasounek su dobre volby a je to to co vsetci chcu. pricom ale realne vdaka tomu neuvidis sirsiu perspektivu. pretoze tvoj pohlad a skusenosti su "len" artikulaciou skupiny ktora ma (pri vsetkej ucte k nim) vlastne partikularne zaujmy uchovat postavenie z ktoreho profituju. to ale neznamena ze o danej teme nemoze nikto diskutovat alebo spochybnovat dane nastavenie. ked si zas vypomozem analogiou tak je to rovnake ako tvrdit ze nikto kto nezije v danej krajine tak by sa nemal vyjadrovat k jej situacii. pricom su to paradoxne ludia z mimo hocijakeho ineho prostredia, ktori prinasaju odlisne skusenosti a pohlad

Reagovat
cologneFC

V skratke. Napísal si, že vnímam iba to, ako to vnímajú fanúšikovia. A ako inak to mám vnímať? Tie kluby vlastnia fanúšikovia. Tak asi oni sú dôležití, nie? A práve títo členovia klubov vidia na 90% situáciu podobne ako ja.

To, že nejakí ľudia u nás majú svoj názor je úplne v poriadku a ja ho nikomu neberiem. A úplne každý sa k tomu môže vyjadriť. Ja sa tu snažím prezentovať väčšinový názor členov klubov v Nemecku.

A to, že tu so mnou ľudia nesúhlasia, je v úplnom poriadku. Mne bude stačiť, ak si ľudia uvedomia, že v Nemecku je to takto a takto to tam chcú. A nechcú napr. šejkov alebo akýchkoľvek majiteľov.

A ešte k tomu, že nevidíš súvis medzi tým, že chodím na zápasy a pravidlom 50+1. Ani tam súvis nie je. Ja som tou poznámkou reagoval na Dominika, že Leverkusen má dobrú atmosféru. Áno má, keď si to porovnáš napr. v Anglicku. Ale v rámci Nemecka sú v hlbokom podpriemere (teraz pred koncom ligy možno vyskočili do priemeru). Viem to posúdiť zo svojich skúseností. To je celé čo som tým chcel povedať.

Reagovat
Rudnevs

Ja som schválne písal, že na klub veľkosti ich mesta majú celkom dobrých fans. Tie výjazdy niekam do Karabachu či Istanbulu v rámci EL nie su bohviečo, to je každému známe, ale v lige doma na vlastnom štadióne náhodou tí fans vôbec nie su zlí a podľa mňa dosť underrated.

Reagovat
vladino10

rozumne píšeš

Reagovat
andrew96

Jinak když se v souvislosti s tažením německých klubů Evropou (vážně i nevážně) mluví o stoupající kvalitě BL, tak... no, reálně mimo top 5 nic moc (spíš mimo top 4, protože Terzic out).

Frankfurt letos v Evropě bída, Toppmöller vypadal na odstřel... a stejně jsou v klidu šestí. A sedmé místo pak pro jistotu nechce nikdo.

Nějaký větší progres tam udělal snad jen Thorup, tomu bych to i přál. Ale ne, snad to bude Freiburg.

Reagovat
Rudnevs

Keď sa vo veľkom klube ako je Stuttgart naplní všetok potenciál, hneď môžeme vidieť, kam ich to až dokáže vykatapultovať. Bundesliga potrebuje prebudiť ďalších spiacich gigantov - Schalke, HSV, Brémy, Herthu, Köln etc. Ich potenciál a strop je niekde úplne inde než potenciál tímov ako je Freiburg či Augsburg. Iba tak sa zabezpečí kvalita aj na priečkach zaručujúcich EL. Ak tie EL priečky ostanú pre provinčné kluby vyznačujúce sa bojovnosťou, o to slabšia bude tá liga. Preto som vždycky nerád za všetky možné Heidenheimy etc. v lige. Takto sa znižuje kvalita ligy.

Vďaka bohu za Leverkusen a VfB, oba túto sezónu do špičky ligy priniesli svieži vánok, čo podľa mňa určite rozvírilo vody a pomohlo nakopnúť aj Bayern s BVB. Podľa mňa nie je náhoda, že naposledy, čo sa nemeckým klubom takto darilo v Európe, bolo v časoch, keď o titul bojovával Kloppov Dortmund. Tá konkurencia robí svoje a v konečnom dôsledku poháňa vpred všetky kluby, som si istý, že aj Bayern sa zrazu poriadne zobudil, keď zistili, že im už nestačil vyhrávať tituly na pol plynu. Z tohto ohľadu tak trochu dúfam, že by sa toto zlepšenie konkurenčného boja mohlo ukázať aj v reprezentácii na EURE, kde zrazu máme na výber o dosť viac použiteľných hráčov než pred rokom alebo rokom a pol. Tá konkurencia v boji o titul urobí strašne moc pre ligu, možno aj viac než si niektorí myslia.

Mal by sa zobudiť vlastne tak trochu aj ten Eintracht, ktorý by s daným kádrom, štadiónom, peniazmi, fans a polohou teoreticky mal mať na to, aby hrali minimálne to, čo Stuttgart. Tam urobili v posledných rokoch neskutočné množstvo skvelej práce, no teraz mi príde, že to tam Dino brzdí.

Reagovat
thewall

Jen mimochodem. Díky za tvé komentáře a informace. Až napíšeš knihu o německém fotbalu, tak kupuju

Reagovat
Rudnevs

Díki za pochvalu, to si vždycky cením. Uprimne som už rozmýšľal, či by som moje bundesligové vedomosti nejak nepretavil v svoj prospech, ale neviem veľmi ako a zatiaľ na to nie je úplne trh

Reagovat
thewall

Hlavně obě Bundesligy by ti měly platit za skvělou reklamu v ČR (+SR).

Německý fotbal na nejvyšších úrovních má fanouškovsky něco, co vyšší anglické soutěže ztratily, má to spoustu důvodů a možná ten hlavní je existence pravidla 50+1. Začínám německý fotbal více sledovat (i díky tobě) a pokud se podaří odstranit totální dominanci Bayernu, tak to pro mne může být časem zajímavější soutěž než PL (zvláště, když se tam usadí MC na způsob Bavorů).

Reagovat
Rudnevs

Podľa mňa najmä tá konkurencia pre Bayern a naopak dominancia City v Anglicku by mohla situáciu medzi ligami trošku zmeniť aj smerom do budúcna. Necháme sa prekvapiť, ale už by som určite netvrdil, že je PL tri leveli pred všetkými ostatnými. Bundesliga a Serie A sa zdvihli práve vďaka vyrovnanejšej špičke. Uvidíme, čo La Liga, pokiaľ tam príde Mbappé, tak tam budú mať po dlhšej dobe ozaj svetovú megastar a ballon d’or material, čiže tiež im to môže vyniesť. Ale ako vravím, sám si uvedomujem, že Bundesliga nie je dokonalá, ešte by som tam pridal viac tých väčších značiek miesto provinčných klubov. Ale čo s tým no. Nemožno ich do prvej ligy proste presunúť. Ostáva len fandiť.

Reagovat
thewall

Nejde o dokonalost. Důležitější jsou emoce, příběhy, fandění na stadiónech a vyvážení komerční stránky s tou sportovní.

Reagovat
Rudnevs

To vyváženie je podľa mňa dôležité. Čo sa týka otázky miery komercie, ja som síce zástanca 50+1, ale z mojich komentarov napriek tomu bolo vidieť, že nie som natoľko konzervatívny ako ultras na tribúnach v Nemecku. V niektorých veciach treba vedieť robiť kompromisy.

Reagovat
thewall

Tak jsem to taky myslel.

Reagovat
fenixLFC

s tym ze by sa situacia smerom do buducna mala nejak zasadne menit teda zasadne nesuhlasim. to, ze bayern po 11 rokoch nevyhral titul a ze city ziska 4. v rade nic zasadne nemeni. PL je "o tri urovne" pred ostatnymi nielen kvoli sirke tej uplne spicky (ktora sa naopak rozsiruje, nezuzuje), ale najma kvoli stredu tabulky. v PL to totiz nie je ani tak dominancia city ako dominancia guardiolu. to je ten zasadny rozdiel oproti nemecku- bayern vyhraval tituly vlastne pod kazdym a je financnymi moznostami daleko, daleko pred ostatnymi a to aj v ramci pravidiel. v anglicku dominuje city vdaka tomu ze to je skvelo vedeny klub s najlepsim manazerom, ale nie je o tolko financne pred ostatnymi. respektive aby som to spresnil- od urcitej urovne uz je jedno kolko mas penazi pretoze proste neskupis vsetko najlepsie a zalezi ako tim zostavis, ako s nim pracujes atd. a v rozsahu "prekrocenia" tejto urovne vydavkov je tych timov viacej- united, newcastle, ale aj arsenal. to nie je ako PSG alebo bayern ktore financne rozdrvi zvysok ligy ako na pritazlivosti, tak na prestupovych sumach tak na vydajoch na platy. v anglicku ten rozdiel taky vyrazny nie je..

ci sa zdvihla bundesliga je este skoro hovorit, stale je to len jedna sezona leverkusenu, ktory ale realne nahradil upadajuci dortmund, respektive si s nim prehodil pozicie. v spanielsku sa dalsie kluby (betis alebo san sebastian mi pridu ako najlepsie priklady) snazia investovat alebo rozvijat, ale ze by nieco zasadne menili sa neda povedat. ved na poziciach LM je dokonca becko City. tam sa ta situacia nijak nezmenila, real je stale jediny, kto je dlhodobo schopny konkurovat anglickym timom. barcelona ma na to velkost ale teraz nema na to prostriedky. zvysok je stale rovnaky. u talianov sa cela spicka vlastne presunula do nizsich sutazi a v LM je nahradeny juventus interom, to je cele. vlastne nic nenasvedcuje tomu, ze by sa v dlhodobom horizonte cokolvek malo menit.

v nemeckom pripade by ten rozvoj bol raketovy keby sa chce. ale temu toho ako to spravit nebudem otvarat lebo je to vlastne zbytocne

Reagovat
Rudnevs

Ja ti neviem.. PL má najviac prachov a asi ešte aj mať bude, ale po športovej stránke nič netrvá večne. To momentum tam podľa mňa už úplne nie je a prichádza čas na zmenu

Reagovat
fenixLFC

to ze nic netrve vecne nikto nespochybnuje ale nic nenasvedcuje tomu ze by sa nieco malo menit, skor naopak. ona ta zmena nastane v pripade nejakych vyraznych zmien v inych ligach alebo vybuchu v ramci penazi v PL. zatial je to skor zboznym prianim nez predikciou zalozenou na faktoch

Reagovat
cologneFC

Popravde, ja sledujem PL veľmi rád a bol som tam už na veľa zápasoch. Musím súhlasiť s Rudnevsom v tom, že niečo tam nie je dobre. Narážam hlavne na neustály chaos s odpočtami bodov za porušovanie finančných pravidiel. Veď taký Everton ešte terqz nevie koľko budú mať nakoniec bodov. S týmto by sa mali vyrovnať v Anglicku, lebo toto sa im môže vypomstiť.

Inak je úplne jasné, že Anglicko je momentálne TOP. Bez debaty. Sú tam peniaze a kúpia si koho chcú. A ako si písal, že nechceš otvárať tému, že prečo to tak nie je v Nemecku (a píšeš správne, že potenciál na to je obrovský). Jediná prekážka je tá, že si fungovanie klubov predstavujú inak. Treba to brať tak, že takto to funguje v Nemecku a takto v Anglicku. Treba hľadať v každom to najlepšie a mať radosť z futbalu.

Reagovat
fenixLFC

obecne suhlas len detail- ten "neustaly" chaos je iba tuto sezonu (ked neratame champ) a vyzera to, ze to posluzi ako precedens na spravanie klubov do buducna. teda okrem leicesteru, chelsea a city ktore este budu mat problemy, ale to je tiez skrz toho financne obdobie a everton s nottinghamom uz vedia ako na tom su, nottingham v odvolani neuspel a everton stiahol odvolanie. takze v oboch pripadoch je to uzavrete.

Reagovat
cologneFC

Ak si to vyrieša, tak to bude super. Lebo o tom to je, nech nie sú žiadne pochybnosti.

Reagovat
vladino10

A je to v tom Anglicku podľa teba lepšie? Predsalen, v Nemecku si ti ľudia stále môžu povedať, ze to je "náš futbal".

Reagovat
Rudnevs

Inak by som teda ešte k výčtu tých klubov s potenciálom pridal aj Gladbach s Wolfsburgom - to sú veľké kluby, ktorých návrat je predsa len trošku realistickejší než v prípade trebárs HSV, donedávna tú Európu pravidelne hrávali a hanbu určite nerobili. Nebránil by som sa ich návratu na vyššie priečky.

Reagovat
Hachim Mastour

Ano ano Flick come back

Reagovat
Heresy

hmm ? hmm ?

Reagovat
Hachim Mastour

expreska?

Reagovat
Heresy

aha

Reagovat
Bayern +

Najlepšia voľba.

Reagovat
Rudnevs

Schalke 7 zápasov bez prehry, konečné buď 10. alebo 11. miesto v tabuľke a Ben Manga konečne v tíme. Myslím, že toto všetko mohlo dopadnúť aj oveľa horšie.

Som rád, že sme sa víťazne rozlúčili doma so Simonom. Je to legenda.

Reagovat
Rudnevs

Kebyže Gladbach hrá o Europu, Robin Hack by bol zrejme žhavým kandidátom na EURO.

Reagovat
Werkrider

Myslíš? Koho bys obětoval aby tam mohl být Hack?

Reagovat
Rudnevs

No práve v tom je ten problém, jednak je Hackovo momentum formy príliš krátkodobé, po druhé tá konkurencia teraz vôbec nie je malá a väčšina tých hráčov sú tiež vo forme alebo hrajú vyššie.

Každopádne jeho výkony v Rückrunde si určite zaslúžia spomenutie. Kto vie, kde by bol, kebyže vtedy z Nürnbergu ide niekam inam než do tragickej Arminie.

Reagovat
cologneFC

Vtedy mal ísť ku nám, už bol aj na zdravotnej prehliadke. Ale neprešiel ňou a išiel do Bielefeldu. Zaujímavý hráč.

Reagovat
Werkrider

Fakt? O tom som ani nepočul.

Inak ma pobavila správa, že Selke nemá v zmluve druhú ligu a v prípade zostupu bude voľný hráč? Kdo sakra siahne po Selkem? Miesto toho aby bol rád, že tomu kopytu dá Köln šancu ...

Ten chlapec je asi môj najneobľúbenejší hráč v lige.

Reagovat
Rudnevs

Udajne má viaceré ponuky zo zahraničia, napríklad zo Saudskej Arábie. Ale vraj nevylučuje ani zotrvanie v FC a podpis novej zmluvy.

Na ten záujem FC o Hacka si pamätám. Úprimne fakt škoda toho Bielefeldu, tam sa hral Kramerov terorfutbal a to mladému hráčovi v rozvoji moc nepomôže, plus teda dva zostupy za sebou psychike asi tiež moc nie. Som rád, že sa teraz v Gladbachu znovu prebudil.

Reagovat
mistr129

Wow, trefil jsem z toho odpoledne dobrý zápas

Reagovat
Mönchengladbach

Obávám se, že dnes to Leverkusen nezvládne...

Reagovat
Rudnevs

Reagovat
Zark

taky bych rád takto nezvládal některé životní situace

Reagovat
smazaný uživatel

Jsou dvě jistoty tuto sezónu. Leverkusen neprohraje a Zlín opět nesestoupi.

Reagovat

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele