Bundesliga - preview 6. kola: Pět sobotních zápasů

Včera, 08:43, aktualizováno dnes, 08:46
Previews
BayArena (© AFP)

Leverkusen hraje doma s Kielem a pokud splní povinnost, dotáhne se na vedoucí Bayern. Dortmund by v Berlíně rád navázal na lehkonohý výkon z duelu proti Celticu.

VfL Bochum - VfL Wolfsburg

sobota 15:30

Bochum nevstoupila do nového ročníku vůbec ideálně, po pěti kolech získala na svoje konto jediný bod, a to za remízu s aktuálně posledním Kielem. Vymanit se z předposlední příčky se tak pokusí ve střetnutí s Wolfsburgem, který taktéž nemá na růžích ustláno. Již třikrát v pěti duelech našel svého přemožitele, i Vlci zkrátka potřebují najít vzpruhu k posunutí v tabulce.

Pět vstřelených branek, taková je současná bilance svěřenců trenéra Petera Zeidlera. Právě slabá produktivita v útoku asi nejvíce zapříčiňuje současné slabé postavení Die Unabsteigbaren v průběžném pořadí, vždyť hůře si v ofenzivě počínalo doposud pouze St. Pauli, jeden ze dvou bundesligových nováčků. Domácímu mančaftu určitě nepřidala na sebevědomí ani poslední porážka v derby s Dortmundem.

To hosté před týdnem před vlastními fanoušky plichtili se Stuttgartem, což nebyl, v kontextu tří porážek z předchozích čtyř případů, výsledek k úplně k zahození. Jestli má Wolfsburg něco společného právě s Bochumí, pak úspěch nad Kielem, na rozdíl od mužstva ze Severního Porýní-Vestfálska však nad Čápy ze Šlesvicka-Holštýnska zvítězil. Tým kolem kouče Ralpha Hasenhüttla naopak oproti Bochumi nemá úplně problém se střílením gólů, zaznamenal jich už slušných deset.

Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 2.98 - 3.76 - 2.35

Tip EuroFotbal.cz: 02

Více informací k zápasu

Union Berlín - Borussia Dortmund

sobota 15:30

Jestli vítězné utkání nad Celticem v Lize mistrů mělo nějakou kaňku, myšleno tedy v případě celku ze Severního Porýní-Vestfálska, pak bezpochyby zranění Karima Adeyemiho. A nejen on bude chybět trenérovi Nuriovi Sahinovi na půdě Unionu Berlín. Hosté se mohou po sobotě dotáhnout bodově na vedoucí Bayern, zmítaní třemi absencemi musejí na každý pád zvítězit.

Z pěti bundesligových kol získali Die Borussen deset bodů, na poli milionářské soutěže jsou stoprocentní. Takovým jediným opravdovým výpadkem v této sezóně byla nedávná drtivá porážka ve Stuttgartu, jinak si vlastně Dortmund počíná stabilně. A rád by, aby tohle tvrzení bylo potvrzeno a bylo pravdivé také v hlavní německé metropoli. Hostující stratég nicméně bude muset více přemýšlet o složení sestavy. A to nejen v kontextu nucených ztrát, ale také kvůli náročnějšímu programu, spjatému s evropskou scénou, jaký jeho svěřenci aktuálně podstupují.

Nejen laborující Adeyemi, ovšem rovněž Julien Duranville a Giovanni Reyna budou BVB v příštích týdnech na marodce. "Očekáváme, že se nám Juju a Karim vrátí až po listopadové reprezentační přestávce,” hlesl Sahin. "Nakonec i u Gia to vypadá na problém, ta situace je u něj v podstatě dost podobná,” dovysvětlil. Těšit může hosty před duelem s Unionem aspoň ten fakt, že disciplinárka nemusela jejich hráčům vystavovat nějakou stopku kvůli osobním trestům. A k dispozici by měl být i Donyell Malen, jehož v posledních dnech trápila nemoc.

Berlínský výběr se drží ve středu průběžného pořadí, před týdnem utrpěl svou vůbec první porážku v tomto ročníku, to když nejtěsnějším možným způsobem nestačil venku na Mönchengladbach. V předchozích čtyřech zápasech dvakrát vyhrál a dvakrát remizoval, je všeobecně v kontaktu s těmi příčkami, které by mu pro následující období zajistily účast v evropských pohárech. Domácí lodivod Bo Svensson nemůže počítat se čtveřicí zdravotně indisponovaných, a to ve složení Josip Juranovič, Ivan Prtajin, Yannic Stein a Kevin Volland.

Borussia bude plnit roli mírného favorita v tomto souboji. Přece je v průběžném pořadí o něco výše než její protivník, na papíře má zvučnější jména. Prorazit nicméně obranné hradby Unionu nemusí být vůbec snadným úkolem. "Vždyť do této chvíle domácí inkasovali pouhé tři branky. To je opravdu něco mimořádného,” připomínal Sahin. "V sobotu nás čeká tak jako tak hodně nepříjemný soupeř,” uvědomoval si.

Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 3.45 - 3.67 - 2.15

Tip EuroFotbal.cz: 0

Více informací k zápasu

Werder Brémy - SC Freiburg

sobota 15:30

Pouhý bod dělí po pěti odehraných kolech výběry Brém a Freiburgu. Zatímco domácí musela jistě notně povzbudit minulý divoká výhra na půdě Hoffenheimu, hosté prožívali velký šok v klání proti nováčkovi ze St. Pauli. Na každý pád by se mělo jednat o vyrovnaný mač, v němž je velmi těžké hledat favorita. Ostatně těsné výsledky v podstatě nabízela i utkání z minulosti.

Byla to pro partu kouče Oleho Wernera před týdnem pořádná vzpruha poté, co předtím utrpěla těžký debakl s Bayernem. Znovu se jí sice nedařilo v obraně, inkasovala tři branky, ale zároveň zaznamenala jeden z největších obratů ve své historii. "Byl to blázinec,” vracel se k vítěznému duelu v Sinsheimu argentinský obránce Julián Malatini. "Vůbec jsme na začátku nehráli dobře. Naštěstí jsme se však zlepšili, chtěli jsme to otočit v náš prospěch,” těšilo ho.

Zato ve Freiburgu muselo po prohře se soupeřem z Hamburku vládnout pořádné zklamání. Do té doby se zdálo vše v pořádku, vždyť mužstvo z Bádenska-Württemberska vyhrálo v prvních čtyřech bundesligových zápasech třikrát, podobně jako Werder padlo pouze s mnichovským titánem. Tohle byl tak zatím pro Breisgau-Brasilianer suverénně nejhorší výkon v této sezóně. "Náš soupeř je velmi variabilní, má zajímavý mix hráčů,” vzkazoval na adresu Brém hostující lodivod Julian Schuster. "Má hodně zkušeností, hraje s přehledem a ve velké rychlosti, a to s velkou kvalitou v útoku na hrotovém postu."

Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 2.77 - 3.73 - 2.52

Tip EuroFotbal.cz: 0

Více informací k zápasu

Bayer Leverkusen - Holstein Kiel

sobota 15:30

Leverkusen má za sebou minimálně dvě nelehké bitvy. Před týdnem se mu povedlo uhrát bod na půdě Bayernu, který měl na soupeře ze Severního Porýní-Vestfálska hodně spadeno, neboť právě on v minulé sezóně ukončil jeho dlouhodobou titulovou nadvládu. A poté se domácím v Lize mistrů zdařilo udolat slavný AC Milán. Teď na něj čeká v Bundeslize nováček z Kielu.

Bylo by opravdu hodně překvapivé, pokud by se v tomto souboji konalo cokoliv jiného než výhra úřadujícího německého šampiona. Svěřenci kouče Marcela Rappa si od svého historického postupu mezi elitu zatím těžko zvykají, vykazují například nejhorší čísla v obranné fázi, což vlastně podtrhl rovněž předchozí duel s Frankfurtem. Šest zápasů, včetně toho v DFB-Pokalu, rovná se devatenáct obdržených branek, v každém z nich přitom inkasovali minimálně dvakrát.

Je silně pravděpodobné, že zrovna do tohoto střetu, v němž Bayer bude plnit roli jasného favorita, nasadí leverkusenský stratég Xabi Alonso do hry ty, kteří jsou třeba na pomezí základní sestavy a lavičky náhradníků. Nebo ty méně využívané. Od půlky září totiž jeho mančaft absolvoval pět utkání během uplynulých dvou týdnů, stupňovat se tak může únava. Obzvláště pak ve chvíli, kdy vyrukujete v krátkém sledu za sebou na velikána z Mnichova i na toho z Itálie.

Čtvrtá příčka, to je aktuální umístění Die Werkself, tři body ztrácejí domácí na vedoucí Bayern. Pokud očekávaně porazí konkurenta ze Šlesvicka-Holštýnska, minimálně do neděle, kdy Bavořané nastoupí ve Frankfurtu, se dostanou vedoucímu místu na dostřel. "Pokud budeme hrát na sto procent, jsem přesvědčený o tom, že Kiel můžeme porazit. Jestli ze sebe vydáme jen devadesát procent, pak to stačit rozhodně nebude,” varoval švýcarský záložník Granit Xhaka. "Nemělo by se nám nikdy stávat, že soupeře podceníme. Přesně tohle byla naše stránka v předešlém ročníku. Ve finále se ale ničeho takového nebojím. Máme totiž v týmu několik zkušených hráčů, kteří vědí, jaké to je hrát po takto dvou těžkých zápasech.”

Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 1.09 - 12.70 - 26.90

Tip EuroFotbal.cz: 1

Více informací k zápasu

FC St. Pauli - 1. FSV Mainz 05

sobota 18:30

Oba nynější soupeři mají před vzájemným střetnutím jedno společné, a to jedinou ligovou výhru v této sezóně. A o tu další se tak můžou pokusit při sobotním večeru, přičemž role favorita se v tomhle případě hledá dost stěží. St. Pauli každopádně vyrukuje na Mohuč jistě povzbuzené o minulý překvapivý skalp Freiburgu. Odvedlo tam zatím svou nejlepší práci.

Do onoho souboje v Bádensku-Württembersku celek z Hamburku skóroval jednou jedinkrát. A najednou ostříleným Breisgau-Brasilianer nasázeli svěřenci trenéra Alexandera Blessina hned tři branky. Tenhle výsledek může domácí nakopnout ještě k lepším výsledkům. Určitě ovšem bude zapotřebí, aby na něj co nejrychleji navázali. "Po těch úvodních třech porážkách jsme si řekli, že musíme zůstat hlavně v klidu. Víme, co můžeme a co ne. Neznervózněli jsme,” těšilo domácího lodivoda.

Mohuč rozhodně bude mít motivaci odčinit svůj poslední výpadek, doma totiž nevyzrála na Heidenheim a podlehla mu o dva góly. Parta kolem kouče Boa Henriksena je v tuhle chvíli lepší venku. Zatímco před vlastními fanoušky ze tří pokusů urvala jednu remízu a dvakrát padla, z cizích hřišť má už čtyři body a zůstává neporažena. "Víme, že náš protivník už nechce mít nic společného se sestupovými starostmi tak jako v předešlém ročníku,” dodával Blessin. "Musíme jít znovu na doraz a podat špičkový výkon. Bude to totiž velmi bojovný zápas.”

Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 2.33 - 3.51 - 3.18

Tip EuroFotbal.cz: 02

Více informací k zápasu

FC Augsburg - Borussia Mönchengladbach

pátek 20:30

Po dvou porážkách by Augsburg zase potřeboval zvítězit. Obzvlášť v domácím prostředí. Do Švábska dorazí Mönchengladbach, jenž se druhé výhry v sezoně dočkal uplynulý víkend. Bude domácím vzdorovat?

Augsburg určitě neuspokojuje průběžné umístění na 15. pozici v tabulce Bundesligy. "Všichni jsme povinni podávat výkony. Intenzita v tréninku byla dobrá, každý se chce ukázat." vzkázal před soubojem s Gladbachem trenér FCA Jess Thorup. Ten bude kvůli poškozeným vazům v kotníku několik týdnů postrádat křídelníka Rubéna Vargase. Na marodce "Fuggerstädter" dál zůstávají náhradní brankář Daniel Klein a pravý bek Robert Gumny, start dalšího zadáka Made Pedersena je nejistý a útočník Samuel Essende ještě nemůže hrát kvůli disciplinárnímu trestu za červenou kartu.

Hostující Borussia věří, že se po týden staré výhře nad Unionem Berlín odrazí k lepším výkonům. "Chceme být aktivním týmem, který vezme svůj osud do vlastních rukou a snaží se na hřiště přinést různé aspekty. Potřebuje chvíle trpělivosti, potřebuje chvíle, kdy je třeba bránit výsledky, potřebuje také chvíle, kdy je třeba čekat na chyby soupeře. Obecně však chceme být aktivní, sami mít míč v držení a co nejvíce diktovat hru" nastínil plány do dalších dnů kouč "Fohlen" Gerardo Seoane.

Gladbach dál postrádá gólmany Jonase Omlina s Janem Olschowskym, záložníka Yvandra Borgese Sanchese a nejnověji taky útočníka Nathana N'Goumoua.

FC Augsburg - pravděpodobná sestava:
Labrović - M. Bauer, Gouweleeuw, K. Schlotterbeck - M. Wolf, Onyeka, Jakić, Giannoulis - Rexhbecaj, Kabadayi - Mounié

Mönchengladbach - pravděpodobná sestava:
Nicolas - Scally, Itakura, Elvedi, Netz - Reitz, Weigl - Čvančara, Plea, Stöger - Kleindienst

Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 2.45 - 3.75 - 2.84

Tip EuroFotbal.cz: 2

Více informací k zápasu

Tabulka před začátkem kola

Tým
Z
V
R
P
S
B
1
Bayern Mnichov
5
4
1
0
17 : 4
13
2
Eintracht Frankfurt
5
4
0
1
11 : 6
12
3
RB Lipsko
5
3
2
0
8 : 2
11
4
Bayer Leverkusen
5
3
1
1
14 : 10
10
5
Borussia Dortmund
5
3
1
1
11 : 9
10
6
1. FC Heidenheim
5
3
0
2
10 : 7
9
7
SC Freiburg
5
3
0
2
8 : 7
9
8
VfB Stuttgart
5
2
2
1
14 : 10
8
9
Union Berlín
5
2
2
1
4 : 3
8
10
Werder Brémy
5
2
2
1
8 : 11
8
11
Borussia Mönchengladbach
5
2
0
3
6 : 8
6
12
1. FSV Mainz 05
5
1
2
2
8 : 10
5
13
VfL Wolfsburg
5
1
1
3
10 : 11
4
14
FC St. Pauli
5
1
1
3
4 : 6
4
15
FC Augsburg
5
1
1
3
7 : 14
4
16
TSG Hoffenheim
5
1
0
4
9 : 15
3
17
VfL Bochum
5
0
1
4
5 : 11
1
18
Holstein Kiel
5
0
1
4
7 : 17
1

Zbývající zápasy

06.10. 15:30
1. FC Heidenheim - RB Lipsko
06.10. 17:30
Eintracht Frankfurt - Bayern Mnichov
06.10. 19:30
VfB Stuttgart - TSG Hoffenheim

Autor: EuroFotbal.cz

Komentáře (20)

Přidat komentář
andrew96

An der alten (neuen) Försterei... geil.

Reagovat
Rudnevs

Vyzerá to pekne, v podstate len naviažu na model, ktorý tam majú doteraz. Jeden z tých podarenejších nových štadiónov. Zvlášť keď si to porovnám s tým konceptom Herthy.

Reagovat
cologneFC

Kto tam nebol, tak treba ísť čím skôr. Má to svoju neopakovateľnú atmosféru.

Reagovat
Martin9719

Druhá věc je jak se tam dostat. Myslím si, že pro běžného smrtelníka to není vůbec jednoduchý.

Reagovat
Rudnevs

V tom prípade navýšenie kapacity rozhodne pomôže. A myslím si, že atmosféra Alte Försterei zostane zachovaná aj po prestavbe, zrovna tu to vyzerá, že by sa na tom nemalo niečo meniť. Takže win win.

Reagovat
andrew96

Ty Stehplätze... ani nevím, jestli mě nějaká vizualizace někdy tak dojala.

Reagovat
Martin9719

To pomůže jen vlastním členům, nikoliv nám jako turistům. Union má aktuálně asi 3x menší kapacitu vlastního stánku než je jeho počet členů. Věřím, že hodně z nich byli loni na UCL po dlouhé době na fotbale naživo..

Reagovat
cologneFC

S tým našťastie nemám problém. Keď tam hráme my alebo BVB.

Reagovat
Martin9719

Když jsi členem některého z klubů BL a máš kontakty tak se samozřejmě dostaneš prakticky všude. Pokud jsi ale člověk který vycestuje párkrát do roka tak jsou prostě tyhle stadiony velkým problémem, stejně tak např. VFB, BVB, Werder a další. Na Werder se člověk např. dostane daleko líp na výjezd než na domácí zápas, což ale bude platit možná i u vás.

Reagovat
Werkrider
Reagovat
SledujuPráciTrenérů

Pojďme na ty Augsburgy.

Reagovat
Rudnevs

Union is back

Reagovat
Martin9719

Nakonec mi to fakt vyjde to překvapení sezony.

Reagovat
Rudnevs

Dal si Union? Už si to moc nepamätám

Reagovat
Martin9719

Jojo, ale zároveň jsem dal propadák Freiburg - což jsem si myslel, že po odchodu Streicha půjdou dolů, ale naopak.

Reagovat
Rudnevs

Ja som Freiburgu tiež moc neveril, určite nie na taký štart, aký majú teraz. Nenápadne, ale pekne si zbierajú body. Pokračuje ten trend, že po slabšej sezóne prichádza trochu silnejšia a naopak.

Reagovat
Martin9719

Velmi zajímavé. Stěžejní hráč Bayeru min. pro loňskou Hinrunde Palacios zpět na place a hned možná MOTM. A pak ať se někdo diví, že na Bayernu nebyl Leverkusen schopen předvést žádnou výstavbu hry.

Reagovat
Rudnevs

Rothe do Unionu sa teda Dortmundu fakt oplatil…

Reagovat
Martin9719

Vzhledem k neobsazenosti levého obránce a nezisku na trvalý přestup Maatsena opravdu vedení klubu bomba.

Reagovat
Gurjewitsch

Vráťte tam Terziča, na toto sa nedá pozerať...

Reagovat

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele