Bundesliga - preview 7. kola: St. Pauli čeká těžká práce v Dortmundu

Dnes, 08:59
Previews
Signal Iduna Park (© AFP)

Bundesligový nováček St. Pauli načne program sedmého kola německé nejvyšší soutěže pátečním zápasem na hřišti Borussie Dortmund. Šance na body má ale mizivé, domácí na svém stadionu v aktuálním ročníku ještě neztratili ani jedno utkání.

Borussia Mönchengladbach - 1. FC Heidenheim

sobota 15:30

Také v této sezoně se Hříbata zatím krčí ve spodní polovině tabulky. A klidně by se mohlo stát, že v případě další porážky spadnou do sestupové zóny. 1. FC totiž po uplynulém ročníku ví, že má na lepší než na aktuální deváté místo.

Svěřenci Franka Schmidta před reprezentační přestávkou sice zvládli svůj vstup do Konferenční ligy, nicméně poté nejtěsnějším možným rozdílem prohráli s RB Lipsko. Nad Borussií se jim zatím zvítězit nepodařilo, nicméně při březnovém vzájemném klání se poprvé neprohráli a při současném postavení v tabulce nemají důvod si na nejbližšího soupeře nevěřit.

Říká se, že druhá sezona po postupu bývá ještě zrádnější než ta první. Heidenheim však ukázal, že je i mezi elitou konkurenceschopný. Aktuálně má na kontě tři výhry a tři porážky (bez remízy hrály už jenom Freiburg a právě Gladbach), přičemž dva tříbodové zisky se zrodily na stadionech soupeřů, konkrétně v St. Pauli a v Mohuči.

Borussia-Park býval v minulosti místem, odkud hosté body příliš neodváželi. To už v současnosti neplatí a trenér Gerardo Seoane ví, že ani tentokrát nedostane jeho tým nic zadarmo: "Soupeř má v kádru po fyzické stránce skvěle připravené hráče. Určitě budeme chtít na naší útočné polovině napadat rozehrávku a samozřejmě bude nutné proměnit naše šance, protože v koncovce se nám v uplynulých utkáních příliš nedařilo."

Sedm vstřelených branek představuje čtvrtou nejhorší bilanci. Pod tři z nich se podepsala letní posila z Heidenheimu, tedy Tim Kleindienst. Devětadvacetiletý hráč byl premiérově povolán do národního týmu, kde nastoupil v obou duelech Ligy národů v základní sestavě. Je zřejmé, že i v domácí soutěži bude pro nejbližšího protivníka největší hrozbou.

Mönchengladbach - pravděpodobná sestava:
Nicolas - Lainer, Itakura, Elvedi, Netz - Reitz, Weigl - Honorat, Stöger, Hack - Kleindienst

1. FC Heidenheim - pravděpodobná sestava:
Müller - Busch, Mainka, Gimber - Traoré, Schöppner, Maloney, Föhrenbach - Scienza - Pieringer, Kaufmann

Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 1.86 - 3.92 - 4.00

Tip EuroFotbal.cz: 02

Více informací k zápasu

1. FSV Mainz 05 - RB Lipsko

sobota 15:30

Bilance na stadionu die Nullfünfer však v jeho prospěch příliš nehraje. Navázat na čtyři roky starou výhru 5:0 není nereálné, přestože skvadra Bo Henriksena si zvedla před reprezentační přestávkou sebevědomí po vítězství 3:0 nad St. Pauli.

"V prvním poločase se nám moc nedařilo, když jsme byli na balonu, ale ve druhé půli se naše hra výrazně zlepšila. Vím, že Jonny Burkardt je stroj. Jde o neuvěřitelně dobrého fotbalistu. Každý týden musíme podávat skvělé výkony, nejen při cestách na stadiony soupeřů, ale i v domácím prostředí," prohlásil dánský kouč s narážkou na dvě trefy svého útočníka, kterému to ovšem v poslední době před vlastními příznivci příliš nestřílí.

Mohuč v předchozích třech kláních proti die Roten Bullen neinkasovala. V dosavadních šesti kolech obdržela deset gólů, což je veliký rozdíl oproti nejnižšímu soupeři. Péter Gulácsi zatím lovil balon ze sítě pouze dvakrát, a to v jediném klání proti Leverkusenu, které nakonec bylo vítězné. Navíc, saský celek okupuje druhou příčku pouze zásluhou horšího skóre.

Marco Rose při svých minulých štacích v Gladbachu a Dortmundu velkou díru do světa neudělal. V Lipsku se mu vede o poznání lépe. Jako hráč navíc odehrál za Mohuč bezmála 200 utkání. Jako trenér může poslat na hrací plochu Yussufa Poulsena, jenž má právě proti die Nullfünfer úplně nejlepší střeleckou bilanci. Ve třinácti mačích se prosadil pětkrát.

Defenziva Henriksenova výběru se bude muset obejít bez Dominika Kohra, který už stihnul nasbírat pět žlutých karet, což se naposledy v německé nejvyšší soutěži podařilo před jedenácti roky Granitu Xhakovi. Obrannou řadu rozhodně nečeká proti Loïsi Opendovi a Benjaminu Šeškovi žádné snadné pořízení.

1. FSV Mainz 05 - pravděpodobná sestava:
Zentner - Hanche-Olsen, Jenz, Leitsch - Caci, Sano, Amiri, Mwene - Sieb, Burkardt, Lee

RB Lipsko - pravděpodobná sestava:
Gulácsi - Geertruida, Orbán, Castello jr., Henrichs - Nusa, Vermeeren, Haidara, Xavi - Šeško, Openda

Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 3.83 - 3.94 - 1.90

Tip EuroFotbal.cz: 2

Více informací k zápasu

SC Freiburg - FC Augsburg

sobota 15:30

Christian Streich je sice pryč, ale Julian Schuster prozatím navazuje na jeho práci výborně. Po šesti kolech okupuje SC čtvrtou příčku s minimální ztrátou na tu první. A nejbližší soupeř je nepochybně za současné formy k poražení.

Zmiňované předchozí klání proti FCA ukončilo pro Freiburg ve vzájemných střetnutích šestizápasovou sérii výher v řadě. Porážku 1:2 zmírnil proměněný pokutový kop v podání Vincenza Grifa, jenž se v této sezoně postaral o více než polovinu branek svého týmu. Proti die Függerstädter má rovněž vynikající bilanci, kterou rozhodně bude chtít rozšířit.

"Augsburg dovede být velice nepříjemným soupeřem, takže budeme potřebovat maximální pomoc od diváků," prohlásil Julian Schuster, jehož výběr v dosavadních třech domácích partiích pokaždé prohrával, ale dvakrát dokázal výsledek otočit. Jedinou výjimku představuje duel se St. Pauli, pro které se jedná o dosud jediný tříbodový zisk.

Svěřenci Jesse Thorupa naopak utkání proti klubu z proslulé hamburské čtvrti zvládli, a i díky němu mají na kontě sedm bodů, což představuje pro bavorský celek nejlepší číslo za poslední čtyři roky. Před reprezentační pauzou se podařilo zásluhou tref Schlotterbecka a Claude-Maurice přehrát Gladbach, leč na Europa-Park Stadionu to bude s největší pravděpodobností docela jiný duel.

"Do Freiburgu jedeme s jasným cílem uhrát body. Myslím, že ani vítězství není nereálné. Jejich start pod novým koučem je velice silný, takže budeme muset předvést vynikající výkon," prohlásil dánský trenér odhodlaně, přestože FCA čekají na výhru ve Freiburgu už deset roků a aktuální venkovní bilanci hraje jasně proti nim.

SC Freiburg - pravděpodobná sestava:
Atubolu - Kübler, Ginter, Lienhart, Günter - Eggestein, Osterhage - Dōan, Höler, Grifo - Adamu

FC Augsburg - pravděpodobná sestava:
Labrović - Bauer, Gouweleeuw, Matsima - Wolf, Onyeka, Jakić, Giannoulis - Claude-Maurice, Rexhbecaj - Essende

Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 1.72 - 3.98 - 4.73

Tip EuroFotbal.cz: 10

Více informací k zápasu

TSG Hoffenheim - VfL Bochum

sobota 15:30

Jak Hoffenheim, tak Bochum se zatím v Bundeslize trápí. Teď však cítí šanci na úspěch. Navíc, jejich vzájemné duely bývají na góly bohaté. Jen v posledních pěti jich padlo čtyřiadvacet.

Brankové hody se dají očekávat i tentokrát, jelikož horší defenzivou se v současnosti "pyšní" akorát Kiel, resp. o jeden inkasovaný gól víc než Bochum má ještě Augsburg. Peter Zeidler, jenž v minulosti koučoval spíše v nižších soutěžích, zatím nenavazuje na práci Thomase Letsche a je otázka, jak dlouho s ním bude mít vedení ještě trpělivost.

"Ve druhém poločase jsme nehráli špatně. Zaslouženě se nám podařilo snížit. V ten moment jsme cítili velkou podporu fanoušků a chtěli jsme přidat druhý gól. Podle mě bychom si ho zasloužili, jenže když jsme potřetí inkasovali, věděli jsme, že je po zápase. Wolfsburgu musíme pogratulovat," prohlásil dvaašedesátiletý lodivod po dva týdny staré porážce 1:3.

Jeho protějšek Pellegrino Matarazzo se na VfL pokusí vyrukovat i s Adamem Hložkem, který se dvěma brankami podepsal pod vítězství nad Dynamem Kyjev v Evropské lize. Vypadá to, že se spolu s Andrejem Kramarićem dostávají do dobré formy, ačkoli při posledním bundesligovém klání proti Stuttgartu, které skončilo remízou 1:1, neskóroval ani jeden z nich.

"Je to velká škoda, že jsme takhle ztratili dva body. Poslední akce zápasu nás stála vítězství. Hráči od úvodního hvizdu ukazovali ohromné odhodlání. Ve druhém poločase se nám dařilo napadat soupeřovu rozehrávku. V posledních dvaceti minutách jsme vyprodukovali hodně centrovaných balonů. Stuttgart potvrdil výbornou organizaci, ale na své hráče jsem pyšný," nechal se slyšet Matarazzo. V každém z dosavadních tří zápasu hraných v PreZero Areně byla k vidění penalta a/nebo červená karta. Uvidíme, jestli se tahle statistika potvrdí i tentokrát.

TSG Hoffenheim - pravděpodobná sestava:
Baumann - Chaves, Stach, Akpoguma - Gendrey, Grillitsch, Bischof, Prass - Kramarić - Hložek, Bülter

VfL Bochum - pravděpodobná sestava:
Drewes - Passlack, Medić, Ordets, Wittek - Losilla, Sissoko - De Wit - Broschinski, Hofmann, Boadu

Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 1.69 - 4.47 - 4.40

Tip EuroFotbal.cz: 10

Více informací k zápasu

Bayer Leverkusen - Eintracht Frankfurt

sobota 15:30

Oba kluby si aktuálně drží velice dobrou formu. Franfkurt zaostává o jediný bod za vedoucím duem Bayern-Lipsko. Leverkusen je s mírnou ztrátou na páté příčce. Navíc, vzájemné klání těchto soupeřů ze spolkových zemí Hesensko a Severní Porýní-Vestfálsko ani v jednom z přechozích 78 případů neskončilo 0:0.

Eintracht patří k oblíbeným soupeřům Bayeru, o čemž svědčí fakt, že vyhrál poslední tři duely se skóre 11:2. Celkem v Bundeslize nad mančaftem z města nad Mohanem zvítězil 37krát. Pouze proti Stuttgartu má lepší bilanci. Při květnovém debaklu 5:1 se jednou prosadil i Patrik Schick, jenž ale v současnosti obtížně hledá formu. "Nemá jinou možnost než využít každou minutu, kterou dostane," prohlásil na adresu českého reprezentanta sportovní ředitel Simon Rolfes.

Z jeho spoluhráčů se střelecky o poznání lépe daří jak Victoru Bonifaceovi, který tudíž pokračuje v nadstandardních výkonech, a proto nebude chybět v základní sestavě Xabiho Alonsa, tak Florianu Wirtzovi, který se ovšem v pondělí proti Holandsku v rámci Ligy národů zranil a není jisté, jak dlouho bude mimo hru.

Před reprezentační přestávkou vedl Leverkusen nad Kielem po osmi minutách už o dvě branky, avšak nakonec se musel spokojit s remízou, z čehož samozřejmě španělský kouč nejásal: "Po nádherném zápase v Lize mistrů jsme už proti Wolfsburgu nepodali optimální výkon. Vždycky se musíme maximálně koncentrovat až do finálního hvizdu a jak vidno, nadále se máme, co učit. Po tom vedení jsme si zkrátka nepočínali dostatečně chytře."

Celek z BayAreny inkasoval za prvních šest partií nového ročníku hned dvanáct branek, což představuje polovinu všech, které dostal ve 34 kolech mistrovské sezony, kterou - jak známo - jako první mančaft bundesligové historie prošel bez jediné porážky. Aktuálních jedenáct získaných bodů bude rozhodně chtít vylepšit.

Proti Eintrachtu to nebude žádná snadná práce. Svou sílu demonstroval před dvěma týdny proti Bayernu. O remízu 3:3 se postarali v mistrovské formě hrající Hugo Ekitiké a Omar Marmoush, který s osm brankami vévodí tabulce kanonýrů. Dosud se nenašel borec oblékající frankfurtské barvy, který by měl na kontě po šesti střetnutích takovou porci přesných zásahů (a k nim čtyři asistence).

"Chceme zůstat hladoví. Cítím, že tým je psychicky nesmírně silný. Věřím, že budeme i nadále podávat takové výkony jako proti Bayernu. Nepochybně máme na to, abychom Leverkusen porazili. Ale jsme si vědomí toho, že ten zápas nebude jednoduchý. Hrají neskutečně dobrý fotbal, prezentují se vynikající poziční hrou a mají kvalitní presink. Je jasné, že nás znovu čeká souboj se špičkovým týmem," prohlásil trenér Dino Toppmöller.

Jeho skvadra má zatím ze všech osmnácti účastníků německé nejvyšší soutěže nejlepší bilanci produktivity, neboť jí v podstatě stačí pět střel na jeden gól. Největší zbraň představují rychlé protiútoky, po kterých Orli zaznamenali šest z celkových čtrnácti dosavadních zásahů. Naopak slabinu představuje bránění standardních situací, přičemž právě Bayer má v kádru nepochybně dostatečně kvalitní borce na to, aby tenhle nedostatek v soupeřově hře dokázal využít.

Bayer Leverkusen - pravděpodobná sestava:
Hrádecký - Tapsoba, Tah, Hincapié - Frimpong, Xhaka, Andrich, Grimaldo - Terrier, Boniface, Adli

Eintracht Frankfurt - pravděpodobná sestava:
Trapp - Kristensen, Tuta, Koch, Theate - Knauff, Skhiri, Larsson, Chaïbi - Ekitiké, Marmoush

Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 1.44 - 5.12 - 6.32

Tip EuroFotbal.cz: 1

Více informací k zápasu

Borussia Dortmund - FC St. Pauli

pátek 20:30

Po dvou týdnech nudy si fanoušci Dortmundu užijí svůj oblíbený mančaft opravdu dosyta. Borussii totiž čekají do další reprezentační pauzy hned tři anglické týdny - tedy i se zápasy vloženými v úterý či ve středu. Náročný program odstartují Schwarzgelben bundesligovým špílem proti hamburskému St. Pauli.

Je to daň za to, že je Dortmund jedním z nejlepších německých týmů. Vedle Bundesligy a DFB-Pokalu totiž působí taky v prestižní Lize mistrů. Účast v ní znamená patřit mezi evropskou smetánku, zároveň ale způsobuje problémy v již tak nabitém kalendáři. Všechny tři soutěže si Borussia vyzkouší v následujících dnech. Čeká ji tedy test jak výkonnosti, tak rovněž fyzických sil.

Pro Schwarzgelben je však momentálně důležitý pouze následující mač. "Jsou to naprosto odlišné zápasy. Teď se soustředíme na St. Pauli, na domácí zápas, který chceme bezpodmínečně vyhrát. Naším úkolem je nastavit tým na každé utkání tak, abychom věděli, o co hrajeme," prohlásil trenér BVB Nuri Sahin, který Dortmund převzal teprve v létě, ale rychle se dostal pod tlak.

Mohou za to především výkony Borussie v Bundeslize. Zatímco v DFB-Pokalu ani Champions League nemají Schwarzgelben větší problémy, v nejvyšší německé soutěži jim to celkem drhne. Trápí se především venku, kde získali jediný bod z devíti možných. Sahinův Dortmund tak zatím určitě nepůsobí jako aspirant na nejvyšší mety v lize.

St. Pauli se v bundesligové tabulce nachází podstatně níž, s něčím takovým ale podporovatelé Kiezkicker počítali. Celek z Hamburku je totiž nováčkem v soutěži a na konci sezony bude slavit, pokud se v první lize udrží. Po šesti odehraných kolech lze konstatovat, že to nebude jednoduché. Mužstvo ze stadionu Millerntor zvítězilo jednou, k tomu má na svém kontě ještě jeden bod za plichtu. Zatím se drží nad pásmem sestupu, avšak jen o kousek.

V pátek tak navzdory herní nepohodě zůstávají favority domácí Schwarzgelben. "Nelze popřít, že některé situace nebo inkasované góly (Dortmundu) nevypadaly dobře. Samozřejmě chtějí ukázat jinou tvář. Je pak na nás, do jaké míry je dokážeme vystresovat a nazlobit. Musíme být odvážní a nebát se vrazit do "žluté" zdi," řekl na adresu Dortmundu kouč St. Pauli Alexander Blessin.

Na marodku Kiezkicker přibyl křídelník Elias Saad, jehož by v sestavě nahradí buď Morgan Guilavogui, nebo Scott Banks, jenž na sebe před pár dny upozornil dvěma góly v přípravném utkání proti druholigovému Hannoveru. Fit nadále není ani záložník Connor Metcalfe. Lépe se již cítí jiný středopolař Carlo Boukhalfa a obránce Philipp Treu, nicméně jejich páteční start zůstává nejistý. Nějakou dobu ještě zůstane mimo hru brankář Sascha Burchert, který v minulých dnech podstoupil operaci stydké kosti.

BVB schází pravý obránce Yan Couto, středopolař Giovanni Reyna a křídelníci Karim Adeyemi s Julienem Duranvillem. K tomu jsou nejisté starty stopera Niklase Süleho, beka Juliana Ryersona a útočníka Maximiliana Beiera.

Borussia Dortmund - pravděpodobná sestava:
Kobel - Ryerson, Anton, N. Schlotterbeck, Bensebaini - Can, Groß - Sabitzer, Brandt, Gittens - Guirassy

FC St. Pauli - pravděpodobná sestava:
Vasilj - Wahl, Smith, Mets - Saliakas, Irvine, Wagner, Treu - Banks, J. Eggestein, Afolayan

Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 1.30 - 5.90 - 10.10

Tip EuroFotbal.cz: 1

Více informací k zápasu

Tabulka před začátkem kola

Tým
Z
V
R
P
S
B
1
Bayern Mnichov
6
4
2
0
20 : 7
14
2
RB Lipsko
6
4
2
0
9 : 2
14
3
Eintracht Frankfurt
6
4
1
1
14 : 9
13
4
SC Freiburg
6
4
0
2
9 : 7
12
5
Bayer Leverkusen
6
3
2
1
16 : 12
11
6
Union Berlín
6
3
2
1
6 : 4
11
7
Borussia Dortmund
6
3
1
2
12 : 11
10
8
VfB Stuttgart
6
2
3
1
15 : 11
9
9
1. FC Heidenheim
6
3
0
3
10 : 8
9
10
1. FSV Mainz 05
6
2
2
2
11 : 10
8
11
Werder Brémy
6
2
2
2
8 : 12
8
12
VfL Wolfsburg
6
2
1
3
13 : 12
7
13
FC Augsburg
6
2
1
3
9 : 15
7
14
Borussia Mönchengladbach
6
2
0
4
7 : 10
6
15
FC St. Pauli
6
1
1
4
4 : 9
4
16
TSG Hoffenheim
6
1
1
4
10 : 16
4
17
Holstein Kiel
6
0
2
4
9 : 19
2
18
VfL Bochum
6
0
1
5
6 : 14
1

Zbývající zápasy

19.10. 18:30
Bayern Mnichov - VfB Stuttgart
20.10. 15:30
Holstein Kiel - Union Berlín
20.10. 17:30
VfL Wolfsburg - Werder Brémy

Autor: EuroFotbal.cz

Komentáře (0)

Přidat komentář
zatím zde není žádný komentář

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele