Bundesliga - souhrn 5. kola: Ve šlágru se zrodila remíza, Čvančara vystřelil výhru

Včera, 22:23, aktualizováno dnes, 20:27
Komentáře a souhrny
Tomáš Čvančara (© AFP)

Očekávaný souboj Bayernu Mnichov s Leverkusenem vítěze nepoznal, šlágr skončil remízou 1:1. K dělbě bodů spělo i utkání v Gladbachu, než v šesté minutě nastavení zaúřadoval Tomáš Čvančara.

Bayern Mnichov - Bayer Leverkusen 1:1

28.09.2024 18:30

Góly: 39. Aleksandar Pavlović - 31. Robert Andrich

V sobotním vrcholu pátého kola Bundesligy mezi Bayernem a Leverkusenem se zrodila remíza 1:1. Mnichované tak poprvé v sezoně nevyhráli, Die Werkself naopak protáhli sérii bez prohry ve vzájemných zápasech na čtyři. Ačkoliv v Allianz Areně dominovali prakticky po celou dobu zápasu domácí, do vedení šli po krásné brance Roberta Andricha obhájci mistrovské trofeje. Bavoři ze své převahy nakonec vytěžili pouze neméně povedený vyrovnávací gól Aleksandara Pavloviče.

V úvodu nového ročníku německé nejvyšší soutěže to vypadalo, že by si oba soupeři mohli role z předchozí sezony vyměnit. Bayern totiž dosud neztratil ani bod a v posledních dvou kolech nastřílel dohromady 11 branek. Největší podíl na tomto zápisu měl Harry Kane, jenž i v součtu s duelem Ligy mistrů proti Záhřebu nasázel za tři zápasy neuvěřitelných osm gólů a na další tři přihrál.

Kapitán anglické reprezentace mohl udeřit i na samém začátku sobotního šlágru, když si naběhl na pas Michaela Oliseho, jenže Kaneovi překazil plány včasným výběhem Lukáš Hradecký. Letní posila z Crystal Palace pak sama zkusila zakončit, když se postavila k přímému kopu z dobré pozice, Oliseho pokus nicméně skončil jen těsně nad břevnem. Bayern ze své úvodní převahy nic nevytěžil, a tak to byli po půlhodině hry hosté, kteří udeřili. Granit Xhaka po rohovém kopu přiťukl míč za vápnem číhajícímu Andrichovi, jenž krásnou křížnou ranou z první překonal Manuela Neuera.

V Allianz Areně se vedle šlágru kola zjevně konala také soutěž o nejhezčí gól a několik minut před odchodem do šaten se do ní přihlásil domácí Pavlovič. K tomu se odrazil míč na osu hřiště, mladý záložník si jej hrudí zpracoval, z první vypálil vnějším nártem a nádherným způsobem vymetl i přes teč Hradeckého pravý horní roh branky.

Prakticky ihned po změně stran mohli jít Bavoři dokonce do vedení, když Kane milimetrovým centrem našel Serge Gnabryho, ten ale z první zakončil jen do vzdálenější tyče a z dorážky napálil břevno. Další příležitost dokonat zvrat ve skóre měl takřka po hodině hry Olise, který se objevil nikým nehlídaný u levé tyče, trefil však jen padajícího Hradeckého.

Domácí se tedy ani navzdory výrazné převaze nedokázali podruhé střelecky prosadit, a v Bavorsku se tak zrodila remíza. Bayern příští neděli poměří síly s Frankfurtem, Leverkusen o den dříve přivítá Kiel.

Více informací k zápasu

VfL Wolfsburg - VfB Stuttgart 2:2

28.09.2024 15:30

Góly: 20. Jonas Wind, 68. Mohammed Amoura - 32. Enzo Millot, 90+7. Deniz Undav

Fotbalisté Stuttgartu remizovali v pátém kole Bundesligy na hřišti Wolfsburgu 2:2. Výhru Vlkům nepřineslo ani fungující duo Jonas Wind a Mohamed Amoura, které se zasloužilo o oba góly domácích. Z poslední akce zápasu totiž skóroval Deniz Undav a postaral o heroické vyrovnání, které přisoudilo oběma celkům bod.

Ve 20. minutě se Wolfsburgu podařilo proti průběhu zápasu dostat do vedení. Poprvé v této sezóně se v Bundeslize objevil Wind v základní sestavě Vlků a přineslo to ovoce. Dánský útočník se odvděčil svému manažerovi za důvěru a senzačně uklidil míč do sítě poté, co Amoura v bleskovém tempu nechal svého stopera mimo dosah kamery.

Stuttgart nicméně šťastnou náhodou dostal možnost vyrovnat z pokutového kopu poté, co Sebastiaan Bornauw zbytečně srazil Jamieho Lewelinga. Kamil Grabara správně odhadl směr zakončení Enza Millota, ale proti dorážce už byl bezmocný. Švábové mohli ze hřiště odejít s vedením, nicméně Maximilian Mittelstädt ukázal svou neznalost situace před brankou soupeře a jeho pokus z hranice pokutového území skončil vedle tyče. Do kabin se tak odcházelo za nerozhodného stavu.

Stuttgart, který z předchozích 20 bundesligových zápasů prohrál pouze dvakrát, byl krátce po zahájení zápasu blízko k tomu, aby otočil skóre. Autoritativní hlavička Jeffa Chabota proletěla jen pár centimetrů nad břevnem. Střelec Millot nedlouho poté uvolnil místo částečně odpočívajícímu Undavovi, od nějž si hostující fanoušci hodně slibovali.

V 63. minutě se pak ve Volkswagen Areně strhla kontroverze, když rozhodčí Sven Jablonski udělil druhou žlutou kartu kapitánovi Stuttgartu Atakanu Karazorovi za faul na protihráče Maximiliana Arnolda. Wolfsburg okamžitě využil početní převahu, když Amoura skvěle uklidil Windovu přihrávku za obranu za záda Alexandera Nübela. Další debata byla na pořadu dne o pár chvil později, protože původní červenou kartu pro Amouru za bezohledný zákrok na Lewelinga sudí po konzultaci s videorozhodčími odvolal.

Zdálo se, že o osudu utkání bylo rozhodnuto, ovšem v 97. minutě vyrovnal Undav a poslal fanoušky Švábů do obrovské euforie. Stuttgart tak získal alespoň bod a přenesl si určitou dobrou náladu do úterního střetnutí Ligy mistrů se Spartou Praha.

Více informací k zápasu

Borussia Mönchengladbach - Union Berlín 1:0

28.09.2024 15:30

Góly: 90+6. Tomáš Čvančara

Borussia Mönchengladbach ukončila sedmiměsíční čekání na domácí výhru v Borussia-Parku. V pátém kole Bundesligy díky pozdní trefě Tomáše Čvančary z 96. minuty porazila Union Berlín 1:0 a vyšvihla se v tabulce ze sestupových pozic na 10. místo.

Domácí chtěli konečně prolomit dlouhé čekání na domácí výhru a do zápasu šli s jasným cílem. Největší šanci prvního poločasu měl v 17. minutě Kevin Stöger, který však z dvanácti metrů branku z voleje přestřelil a zahodil tak velkou šanci.

Po klidném prvním poločase bylo jasné, že se Union spokojí s tím, že diktovat tempo bude Mönchengladbach. A tento model hry pokračoval i ve druhém poločase. Hříbatům se ale nedařilo prolomit obranu hostů a nedostatečná aktivita je stála jakoukoli reálnou příležitost k prolomení nerozhodného stavu. Střídající Robin Hack sice vnesl do hry trochu nové energie, ale nedostatek kvality byl jasně patrný i jinde.

S přibývajícími minutami se i Union začal vydávat dopředu a dokonce měl šance na vstřelení branky. Nejblíže k tomu měl Yorbe Vertessen, který si vytvořil prostor na hranici pokutového území, ale jeho střela byla nevýrazná a brankáře Moritze Nicolase nezaskočila. Jeho druhý pokus odpoledne však už byl mnohem nebezpečnější, když gólmana Nicolase překonal, ale ke smůle fanoušků Unionu jeho střela skončila na levé tyčce.

Když už se zdálo, že utkání skončí bez branek, objevil se v posledním útoku zápasu český reprezentant Tomáš Čvančara a poslal domácí fanoušky do varu. Čvančara se po centrovaném míči do pokutového území vyšvihl nejvýše, ukončil sérii bez vstřelené branky od listopadu a zajistil Mönchengladbachu první výhru na domácím trávníku po více než 200 dnech.

Více informací k zápasu

1. FSV Mainz 05 - 1. FC Heidenheim 0:2

28.09.2024 15:30

Góly: 15. Marvin Pieringer, 86. Jan Schöppner

Zápas skončil na obou stranách s deseti muži, Heidenheim si přesto připsal v pátém kole Bundesligy vydřené vítězství 2:0 nad Mohučí a posunul se v tabulce do první pětky.

V minulé sezóně nedokázali hráči Mohuče ve dvou soutěžních zápasech své hosty porazit, ale do utkání šli s velkým optimismem, protože Heidenheim právě utrpěl dvě těžké porážky. Byli to však hosté, kteří začali silněji a vypadali velmi hrozivě. Málem skórovali po akci Niklase Dorsche, když Marvin Pieringer donutil Robina Zentnera ke skvělému zákroku. Pieringer byl očividně při chuti a do střelecké listiny se zapsal po 16 minutách, kdy útočník působivě proměnil přihrávku Jonase Föhrenbacha a vstřelil svůj druhý ligový gól v sezoně.

První poločas byl pro Mohuč prokletý, což se ještě zhoršilo těsně před půlhodinou hry, kdy obránce Andreas Hanche-Olsen dostal druhou žlutou kartu za faul na Mikkela Kaufmanna, a domácí tak po většinu zápasu hráli s deseti muži. Jediným skutečným pozitivem prvního poločasu pro domácí bylo, že o přestávce odcházeli do kabin pouze s jednogólovým mankem, ale Kevina Müllera ani jednou pořádně neprověřili.

Byl to Florian Exner, kdo byl po restartu nejzaměstnanějším mužem na hřišti a krátce po přestávce rozdal čtyři žluté karty, když se snažil toto dramatické střetnutí zkrotit. Ve druhém poločase začala Mohuč konečně hrát jako tým, který v posledních 14 zápasech pouze jednou prohrál, a pěknou akci málem zakončil osamocený Lee Jae-sung. Na druhé straně udržel Zentner svůj tým ve hře skvělým zákrokem, kterým zneškodnil silný pokus Föhrenbacha zevnitř pokutového území.

Deset minut před koncem utkání došlo k dalšímu dramatickému zvratu, když po nebezpečném zákroku Dorsche na Kaishu Sana vytáhl Exner po přezkoumání situace systémem VAR další červenou kartu. Přesto si hosté krátce před závěrečným hvizdem upevnili vedení, když se po rohovém kopu nejvýše vyšvihl Jan Schöppner a perfektně umístěnou hlavičkou do horního rohu umlčel domácí publikum. Heidenheim zvládl nervózní šestiminutové nastavení a dosáhl cenného vítězství 2:0, které ho vyneslo na páté místo v Bundeslize a Mohuč poslalo na jedenáctou příčku.

Více informací k zápasu

RB Lipsko - FC Augsburg 4:0

28.09.2024 15:30

Góly: 11. Benjamin Šeško, 15. Benjamin Šeško, 46. Loïs Openda, 57. Xavi Simons

Hráči Lipska ukončili sérii dvou bundesligových bezgólových remíz, když v pátém kole rozstříleli na domácím stadionu Augsburg 4:0. Hlavní podíl na výhře Býků měl Benjamin Šeško, jenž si na své konto připsal dva góly a asistenci. Fotbalisté ze Saska tak v odpoledním utkání vstřelili stejný počet branek jako v dosavadních čtyřech ligových zápasech.

Domácí fanoušci dostali od svých miláčků brzký dárek v podobě vykoupení za bezbrankové remízy. Willi Orbán zahájil úspěšnou akci, když svou přihrávkou našel Loise Opendu, jehož prudký pas zamířil přesně na kopačku Šeška. Slovinec pak stylově prolomil svou střeleckou smůlu, když obešel jednoho obránce a poté se trefil z velké dálky do dolního rohu.

Šeškovi následně stouplo sebevědomí, během pěti minut totiž vyzrál na defenzivu Augsburgu znovu. Stalo se tak poté, co usměrnil mezi tři tyče pas Davida Rauma, čímž překonal bezmocného Nediljka Labroviče. Augsburg pak dostal možnost duel zdramatizovat, když Luthsharel Geertruida v pokutovém území srazil Dimitrise Giannoulise. Jeffrey Gouweleeuw z penaltového puntíku sice trefil prostor mezi třemi tyčemi, ale Péter Gulácsi předvedl svůj první penaltový zákrok v Bundeslize po dvou letech a udržel dvoubrankové vedení svého týmu.

Krátce po návratu ze šaten se prosadil Openda. Belgičan šikovně převzal přihrávku Xaviho Simonse a překonal brankáře. Před hodinou hry se Simons sám dostal do velké šance, kterou nakonec i dokázal zužitkovat. Mladý Nizozemec využil šikovněho sklepnutí míče od Šeška a překonal Labroviče.

S blížícím se koncem duelu klesla intenzita, domácí si uvědomovali důležitost následujícího zápasu Ligy mistrů s Juventusem, proto se chtěli především vyvarovat zbytečným ztrátám. Lipsko se po závěrečném hvizdu vyšplhalo na druhou příčku, přičemž v nejvyšší německé soutěži zatím nenašlo přemožitele.

Více informací k zápasu

SC Freiburg - FC St. Pauli 0:3

28.09.2024 15:30

Góly: 12. Elias Saad, 45. Oladapo Afolayan, 72. Elias Saad

Fotbalisté St. Pauli vyhráli v pátém kole na půdě Freiburgu 3:0, a připsali si tak své první tři body po návratu mezi německou elitu. Tým z Hamburku dovedl k překvapivé výhře především Elias Saad, který se trefil hned dvakrát.

Jen o šest dní dříve se St. Pauli prezentovalo skvělou hrou, když s Lipskem remizovalo 0:0, přičemž samo bylo ke skalpu svého soupeře výrazně blíž. Svou slabou produktivitu si naštěstí pro svoje fanoušky nepřeneslo na jih Německa. Po pouhých 12 minutách se totiž dostal k volnému míči uvnitř pokutového území Freiburgu Saad a vystřelil nechytatelně k levé tyči. Pokusy Freiburgu vzpamatovat se z tohoto šokujícího úvodního gólu nebyly úplně marné, nicméně Vincenzo Grifo na Nikolu Vasilje z přímého kopu nevyzrál.

Skvělou příležitost na srovnání pak dostal hráč s typickým italským jménem krátce před pauzou, když se Matthias Ginter a Karol Mets srazili v pokutovém území a po přezkoumání videa byla odpískána penalta pro domácí. Expert na pokutové kopy Grifo, který naposledy chyboval v srpnu 2022, ale vystřelil nepochopitelně slabě, čímž dal Vasiljovi příležitost vyniknout.

Hrozba děsivého konce poločasu tak byla pro St. Pauli zažehnána, a tak se díky zvýšenému sebevědomí vypravili na útočný výlet hráči z Hamburku. Ve 45. minutě se míč dostal po centru z levé strany do pokutového území, kde jej Saad lehkým dotykem připravil Oladapu Afolayanovi, který se v dobré šanci nemýlil.

Naděje domácích na zvrat byly nadobro zničeny něco málo přes 20 minut do konce utkání. Právě v tu dobu se Saad vydal na úchvatný běh z vlastní poloviny, překonal tři obránce a vystřelil do pravého dolního rohu Atubolovy sítě, čímž zpečetil velmi důležité vítězství svého týmu.

Zdálo se, že Freiburg v 85. minutě zaznamenal alespoň gól útěchy, ale po zásahu videa byl i tento ojedinělý kladný moment anulován. Hostům už nic nemohlo pokazit jejich oslavu a po vyplenění stadionu Freiburgu se posunuli na 13. místo tabulky.

Více informací k zápasu

Borussia Dortmund - VfL Bochum 4:2

27.09.2024 20:30

Góly: 44. Serhou Guirassy, 62. Emre Can (pen.), 75. Serhou Guirassy, 81. Felix Nmecha - 16. Matúš Bero, 21. Dani De Wit

Fotbalisté Borussie Dortmund otočili velmi nepříznivě se vyvíjející duel pátého kola Bundesligy proti Bochumi, kterou nakonec zdolali výsledkem 4:2. Přestože černožlutí začali opravdu špatně a ještě minutu před koncem úvodního dějství prohrávali o dvě branky, nakonec se z velké části díky Serhouovi Guirassymu, jenž se hned dvakrát gólově prosadil, vyhnuli tomu, aby poprvé od listopadu minulého roku zapsali dvě ligové porážky v řadě.

Domácí se snažili odpovědět na víkendovou porážku 5:1 od Stuttgartu a měli první větší šanci, když se po křižném pasu Pascala Grosse dostal ke střele Karim Adeyemi, ale jeho pokus vyrazil hostující brankář Patrick Drewes, který byl vzápětí v plné permanenci a odvrátil střelu Juliana Brandta. V 16. minutě však Bochum umlčela Signal Iduna Park, když si Philipp Hofmann a Matúš Bero skvěle vyměnili přihrávky a slovenský reprezentant neomylně zamířil do levého dolního rohu branky Gregora Kobela.

Krátce nato bylo pro Kobela ještě hůř, protože přistrčil míč do cesty vděčnému Danimu de Witovi, který senzačně zvýšil. Gól platil i přes oprávněné protesty, že Kobelovi bránil Boadu, a krátce po půlhodině hry to mohlo být dokonce 3:0, když se Boadu po Hofmannově přihrávce znovu rozběhl na Kobela, ale z bezprostřední blízkosti přestřelil.

Dortmund musel rychle hledat cestu zpět a poté, co Brandt přestřelil, se vykoupil tím, že se dostal k míči a našel Guirassyho, jenž snížil. Třetí gól Guinejce během několika vystoupení se zdál být klíčovým okamžikem a když Dortmund znovu začal dominovat, Guirassy byl v 62. minutě sražen bývalým hráčem BVB Felixem Passlackem a kapitán Emre Can mohl s klidem proměnit nařízenou penaltu.

Trenér Bochumi Peter Zeidler okamžitě nasadil Moritze Broschinského - rovněž bývalého hráče Dortmundu - a ten se velmi rychle ukázal, jeho pohotovou střelu ale Kobel zlikvidoval. Oba týmy věřily, že mohou urvat tři body, ale byl to Guirassy, kdo projevil instinkt zabijáka, když s přehledem proměnil Adeyemiho průnikovou přihrávku ve vedoucí gól.

A střídající Felix Nmecha odstranil všechny přetrvávající pochybnosti v závěru, když jeho pokus z dálky prošel pod rozhozeným Drewesem. Dortmund, který předvedl jeden ze svých nejlepších obratů v poslední době, je nyní v šesti střetnutích s Bochumí neporažen a prozatím se nachází na druhém místě tabulky. Jeho soupeř se mezitím může po skončení tohoto kola ocitnout na dně tabulky.

Více informací k zápasu

Tabulka

Tým
Z
V
R
P
S
B
1
Bayern Mnichov
5
4
1
0
17 : 4
13
2
RB Lipsko
5
3
2
0
8 : 2
11
3
Bayer Leverkusen
5
3
1
1
14 : 10
10
4
Borussia Dortmund
5
3
1
1
11 : 9
10
5
1. FC Heidenheim
5
3
0
2
10 : 7
9
6
Eintracht Frankfurt
4
3
0
1
7 : 4
9
7
SC Freiburg
5
3
0
2
8 : 7
9
8
VfB Stuttgart
5
2
2
1
14 : 10
8
9
Union Berlín
5
2
2
1
4 : 3
8
10
Borussia Mönchengladbach
5
2
0
3
6 : 8
6
11
1. FSV Mainz 05
5
1
2
2
8 : 10
5
12
Werder Brémy
4
1
2
1
4 : 8
5
13
VfL Wolfsburg
5
1
1
3
10 : 11
4
14
FC St. Pauli
5
1
1
3
4 : 6
4
15
FC Augsburg
5
1
1
3
7 : 14
4
16
TSG Hoffenheim
4
1
0
3
6 : 11
3
17
VfL Bochum
5
0
1
4
5 : 11
1
18
Holstein Kiel
4
0
1
3
5 : 13
1

Zbývající zápasy

29.09. 15:30
Holstein Kiel - Eintracht Frankfurt
29.09. 17:30
TSG Hoffenheim - Werder Brémy

Autor: EuroFotbal.cz

Komentáře (10)

Přidat komentář
Irská 1922

Dnes pry zabava na BVB, ale spise z pohledu hostů.

Cením a chválím...

Dnes sem byl na 4.lize, Severovychod.

FSV Zwickau- Hallescher FC.

Za domaci na sektoru SGD, u hostů nejedna vlajka Lokomotivu Lipsko.

U FSV a vím, že maj toto zaměření, ale mavacka s peticipou hvezdou?

Zlaté Nazi...

A jako naprosto spoko. Už na jaře sem byl v Chemnitzu, hezky stadion, vsecko, ale soupeř nezajímavý. Tady oba sektory pro aktivní narvane, ani pyro nechybělo.

Domaci porazili Halle 1:0, nechyběli na konci ani emoce mezi hraci.

Jako dobrý, spokojený.

No, v sobotu mě čeká zápas ve druhé lize se zastoupením FCB a v neděli přejezd na utkání SGD-Alemania, na co se fakt těším. Ale pokud dnesek zacal tak, jak zacal, tak haha, to mrdky od PC nemuzou zazit a jazda začíná

Reagovat
kattos

Reagovat
Werkrider

Tak ten herní projev Leverkusenu byl zklamání na plné čáře

Reagovat
Martin9719

Myslím si, že Bayern usedne na trůn zpět, protože když už se z Bayernu podělá i Leverkusen a většinu zápasu i dost okatě zdržuje tak nevím kdo by jim měl být větším soupeřem. Na druhou stranu, kdyby chtěl Bayer hrát víc, pravděpodobně by to skončilo vyšším rozdílem. Remíza je pro Leverkusen k předvedenému výkonu výhrou.

Reagovat
Werkrider

Přesně tohle jsem si říkal celou dobu. Bohužel o titulu rozhoduje (doufejme že jen zatím) pořád jen Bayern.

Reagovat
Martin9719

V tuhle chvíli je Bayern tak o třídu výš než byl v Rückrunde, kde rozdal body kde komu. Obávám se ale že jak Bayer tak RB (tam je to hlavně asi jedno) nebo BVB opravdu nebudou soupeřem.

Reagovat
Irská 1922

Dneska 2.Bundesliga, Jahn Regensburg vs "Lautern".

Jako vsecka cest, domácí maj moc hezký stadion. A tím to asi konci.

Chaos už hodinu před stadionem, kde zaparkovat, vsude dlouhe fronty....

Naopak hosté kloboucek. Jich muselo priject snad 3 k, byli úplně vsude, snad jen vyjma domaciho kotle.

Fandili cely zapas, hnedka s vykopem predvedli i celosektorove kartonove choreo.

A náš Kali odehrál cely zapas, byl spojka mezi obranou a zalohou, libilo se mi, jak furt hecoval spoluhrace a odehral si svuj standart. Naopak jeho kapo Ritter, ten se s ničím nesral, hlavne s protihráči

Domácí jinak fotbalove fakt bida, dokonce ke konci zdrzovali a bod asi vic slavili.

Nicméně včerejší jazda ve Zwickau dnešní zapas hrave strcila do kapsy. Vcerejsek bylo vazne super po tifo strance a na to, ze 4.liga.

No, zitra zas prejezd do Saska, na dlouho ocekavany zapas.

Na to se kurva tesim

Reagovat
wwwx

Reagovat
Werkrider

Reagovat
Heresy

Skoda ze slaby cleverpruser nehral fotbal a ciste simuloval .. borcec werkshit drz hubu .. byli jsme jasne lepsi , remiiza je bohuhel sen vsech hoven

Reagovat

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele