Bundesliga - souhrn 8. kola: Lipsko dočasně před Bayern

25.10., 22:39, aktualizováno včera, 20:29
Komentáře a souhrny
Radost hráčů Lipska (© MAJA HITIJ / GETTY IMAGES EUROPE / Getty Images via AFP)

Lipsko doma otočilo vývoj utkání s Freiburgem, vyhrálo o dva góly a v čele neúplné tabulky vystřídalo Bayern. Ten se může v neděli na první místo vrátit, pokud zvítězí na hřišti poslední Bochumi. Dortmund v Augsburgu přišel o brzké vedení a prohrál. Souboj celků ze středu tabulky skončil v 8. kole smírně, jelikož Mohuč s Mönchengladbachem spolu hrály 1:1. Do utkání zasáhl i český útočník Tomáš Čvančara, jenž na hřiště přišel coby střídající hráč v 72. minutě.

Werder Brémy - Bayer Leverkusen 2:2

26.10.2024 18:30

Góly: 74. Marvin Ducksch, 90. Romano Schmid - 30. Victor Boniface, 77. Felix Agu (vl.)

Leverkusen v osmém kole Bundesligy remizoval v atraktivním duelu hraném na hřišti Brém 2:2. Farmaceuti, kteří minulou sezonu opakovaně těžili z pozdních branek, tentokrát stejným způsobem přišli o tři body. V 90. minutě totiž duel vyrovnal Romano Schmid. V této disciplíně byl loni přeborníkem i Patrik Schick, tentokrát se ale po nástupu ze střídačky neprosadil.

Leverkusen v minulé sezóně Werder porazil dvakrát celkovým skóre 8:0. Že to ale pro hosty nebude tentokrát snadné, naznačil již ve 14. minutě Marvin Ducksch, jeho pokus o lob přes Lukáše Hradeckého však neměl dostatečnou sílu, takže brankář stihl zasáhnout. Tím však Ducksch neskončil, o pět minut později obdržel přihrávku na hranici pokutového území a vyslal pokus směřující do horního rohu, při kterém se Hradecký musel pořádně natahovat, aby udržel čisté konto.

Až do 30. minuty hráči německého mistra nezaznamenali střelu na branku, ale k tomu, aby se dostali do vedení, stačila jediná střela. Přihrávka z pravé strany od Jeremieho Frimponga byla centimetrově přesná a Victor Boniface snadným zakončením poslal svůj tým do vedení. Svěřenci Xabiho Alonsa chtěli na Weserstadionu znovu skórovat, ale Boniface a Florian Wirtz byli oba vychytáni Michaelem Zettererem.

O pět minut později však Die Grün-Weissen vyrovnali, když Leverkusen na své polovině neudržel míč a Julián Malatini dostal míč k Duckschovi, který přesnou hlavičkou nedal Hradeckému šanci. To znamenalo, že fanoušci Werderu mohli poprvé v této sezoně slavit domácí gól. Jejich radost však trvala pouhé tři minuty, protože Leverkusen šel opět do vedení díky tomu, že si Felix Agu srazil do vlastní sítě tečovanou přihrávku Roberta Andricha.

Až do 90. minuty se zdálo, že Die Werkself míří k výhře, ale obrana hostů poskytla na hranici pokutového území prostor Romanu Schmidovi, který zamířil a prudkou ranou překonal Hradeckého. Leverkusen je devět zápasů neporažen, ale z posledních šesti zápasů čtyřikrát pouze remizoval.

Více informací k zápasu

VfB Stuttgart - Holstein Kiel 2:1

26.10.2024 15:30

Góly: 19. Deniz Undav, 61. El Bilal Touré - 84. Armin Gigović

Domácí Stuttgart po divokém průběhu porazil nováčka z Kielu 2:1. Přestože domácí vedli již dvougólovým rozdílem, po červené kartě Jeffa Chabota hosté dokázali zápas zdramatizovat, na body už ale nedosáhli.

Stuttgart v týdnu porazil italského giganta Juventus, nejspíše i díky tomu vstoupil do zápasu výrazně aktivněji. V 19. minutě El Bilal Touré unikl obraně Kielu, předložil míč pro Denize Undava a ten nádherně zakončil. Hosté nijak nezpanikařili, nicméně naráželi na pevnou obranu domácích, kterou vedl především dvacetiletý Anrie Chase jistými defenzivními zákroky.

Domácí celek se snažil ještě před přestávkou navýšit své vedení. Pokusy Fabiana Riedera a Jamieho Lewelinga však skončily jen na rukavicích Timona Weinera. Druhý gól nakonec přišel a byl u toho znovu Touré. V 61. minutě Weiner nejprve vyrazil dalekonosný pokus Lewelinga, k míči se po krátkém zmatku protlačil Touré, pohlednou kličkou obešel brankáře a zavěsil.

Situace se ovšem domácím značně zkomplikovala, protože krátce po druhém gólu dostal v rozmezí tří minut dvě žluté obránce Chabot a rázem to byli hosté, kdo určoval tempo hry. V 84. minutě bundesligový debutant Phil Harres napálil svou střelu jen do břevna, k odraženému míči se ale dostal Armin Gigovič a rázem bylo drama na světě. Všechny naděje hostům sebral Jann-Fiete Arp, který po dvou žlutých kartách v rychlém sledu vyrovnal síly na hřišti a Stuttgart si už vítězství v závěrečných minutách pohlídal.

Více informací k zápasu

RB Lipsko - SC Freiburg 3:1

26.10.2024 15:30

Góly: 47. Willi Orbán, 58. Lutsharel Geertruida, 78. Loïs Openda - 15. Ritsu Doan

Lipsko i nadále pokračuje v Bundeslize ve výborných výkonech, když v rámci osmého kola porazilo na svém hřišti Freiburg 3:1. Domácí sice po prvním poločase prohrávali, ve druhém ale dokázali zápas otočit a naplno bodovat, díky čemuž zůstali v lize neporaženi.

Že fanoušky čeká atraktivní duel oba celky nastínily hned v úvodní desetiminutovce. Nejprve mohl domácí poslat do vedení Loïs Openda, který ovšem pálil nad. Poté na druhé straně prokličkoval Junior Adamu, ale ani on nezamířil přesně. Netrvalo dlouho a hosté se dočkali úspěchu. Vincenzo Grifo obešel obránce, lehkým centrem vybídl Ritsu Dóana a ten hlavou poslal míč za záda Petera Gulácsiho. I nadále se aktivněji jevili hosté. Lukase Kübleho však vychytal Gulácsi a kapitán Christian Günter netrefil bránu.

Trenér Rose zřejmě domácímu celku v kabině promluvil do duše, jelikož dvě minuty po začátku druhého dějství bylo v Red Bull aréně vyrovnáno. Benjamin Henrichs poslal přihrávku skrze pokutové území a na zadní tyči ji do sítě dorazil Willi Orban, který se z pozice středního obránce trefil ve druhém po sobě jdoucím ligovém zápase.

Po deseti minutách byla otočka dokonána. Openda našel rychlou přihrávkou Lutsharela Geertruidu a ten poslal domácí do vedení. Belgičan Openda pak byl za svou aktivitu odměněn třetím gólem Lipska v utkání. Navedl si míč do pokutového území, přehodil si brankáře Noaha Atubola a zpečetil tak vítězství domácích 3:1.

Více informací k zápasu

FC Augsburg - Borussia Dortmund 2:1

26.10.2024 15:30

Góly: 25. Alexis Claude-Maurice, 50. Alexis Claude-Maurice - 4. Donyell Malen

Hráči Dortmundu prohráli v osmém kole Bundesligy na půdě Augsburgu 1:2. Zápas přitom začal pro Borussii skvěle, když ji už ve čtvrté minutě utkání poslal do vedení Donyell Malen. Stejně jako v týdnu na Realu Madrid však žlutočerní nedokázali bodový zisk udržet, neboť v dresu domácích udeřil dvakrát Alexis Claude-Maurice.

Motivovaný Dortmund potřeboval odpovědět na demoralizující porážku 2:5 v Lize mistrů, při níž prohospodařil dvougólový poločasový náskok proti Realu Madrid. Neuběhly ani čtyři minuty a hosté šli do vedení. Hbitý Malen prošel středem hřiště a na hranici šestnáctky se rozhodl pro narážečku se Serhouem Guirassym, který následně nizozemského záložníka našel na značce penaltového puntíku, odkud se Malen prosadil přesnou střelou pod břevno. Po třech prohraných venkovních zápasech v řadě byl brzký gól přesně to, co bylo potřeba k uklidnění nervů.

Nadšení BVB ale nevydrželo dlouho. Ve 25. minutě srovnal Claude-Maurice, který převzal mič u půlící čáry a poté se vydal směrem na branku Borussie. Svou přímočarou akci se rozhodl zakončit ranou z dobrých 25 metrů, k úžasu všech domácích fanoušků to však byl zdařilý nápad, neboť přízemní pokus zapadl přesně k levé tyči. Tento gól na herním obrazu ale mnoho nezměnil, neboť hosté pokračovali ve své územní převaze i nadále. Do poločasové přestávky se ale odešlo za nerozhodného stavu.

Emre Can, který byl do druhé půle povolán na hřiště, se krátce po výkopu nechtěně podílel na třetím gólu, když srazil prudký centr do vápna Borussie přímo ke kopačkám Clauda-Maurice, jenž parádní ranou ke vzdálenější tyči poslal Augsburg do vedení. Svěřenci Nuriho Sahina byli ve druhé půli bez nápadů a příležitostí bylo málo. Zhruba 10 minut před koncem zápasu zkusil Jamie Gittens zaskočit gólmana domácích, svou střelu ale nasměroval vedle.

Dortmund si tak po závěrečném hvizdu připsal čtvrtou soutěžní prohru z venkovních stadionů v řadě. V Bundeslize pak Borussia okupuje až sedmé místo. Naopak domácí se díky výhře vyšvihli o čtyři pozice nahoru a nyní jsou na 11. příčce.

Více informací k zápasu

FC St. Pauli - VfL Wolfsburg 0:0

26.10.2024 15:30

Góly: -

Utkání osmého kola Bundesligy mezi St. Pauli a Wolfsburgem skončilo bez branek. Šance v utkání nechyběly, střelcům na obou stranách se však nedařilo. Ani jednomu z týmů se tak nepodařilo odpoutat se ze spodních příček tabulky. Pro domácí mohlo být alespoň útěchou, že s Wolfsburgem v nejvyšší německé soutěži neprohráli již pět utkání v řadě.

St. Pauli vstupovalo do střetnutí s pěti porážkami ze sedmi dosavadních bundesligových zápasů, přesto v úvodu dostalo Wolfsburg, který šest z posledních sedmi získaných bodů vybojoval na hřištích soupeřů, pod tlak. První šance však přišly až několik minut před přestávkou. Domácí Jackson Irvine mířil tvrdě pod břevno, Kamil Grabara ale na poslední chvíli zasáhl.

Nikola Vasilj pak na druhé straně zachránil St. Pauli stejně kvalitním zákrokem po hlavičce Jonase Winda, a tak se do šaten šlo za bezbrankového stavu. Vasilj byl však připraven i v druhém poločase, dvakrát po sobě zkušeně zneškodnil pokusy Mohameda Amoury.

Svěřenci Alexandra Blessina poté zazdili několik šancí na protiútoky. Hrálo se ale nahoru dolů, ani jeden tým však nedokázal rozhodnout, a tak se nakonec na Millerntor-Stadion body dělily.

Blessinovi svěřenci tak nyní nevyhráli v devíti domácích bundesligových zápasech v řadě, což znamená historické minimum od roku 2011. Na druhé straně Wolfsburg vyhrál pouze jeden z posledních 15 zápasů proti St. Pauli a svěřenci Ralpha Hasenhüttla získali pouhých osm bodů z osmi odehraných ligových utkání.

Více informací k zápasu

1. FSV Mainz 05 - Borussia Mönchengladbach 1:1

25.10.2024 20:30

Góly: 55. Stefan Lainer (vl.) - 57. Tim Kleindienst

V rámci 8. kola Bundesligy se na hřišti Mohuče představil Mönchengladbach, který si odvezl remízu 1:1, a protáhl tak trápení domácích před vlastním publikem, kteří v Mewa aréně nezvítězili ani v pátém zápase. Závěrečných 20 minut si za hosty zahrál český útočník Tomáš Čvančara.

Mohuč, která se před domácím publikem v letošní sezoně trápí, vstoupila do zápasu velmi aktivně a bylo jasné, že jsou svěřenci Boa Henriksena odhodláni zvítězit. Jejich ofenzivní snažení zbrzdilo zranění kapitána Jonathana Burkhardta, přesto však byli celý první poločas lepším týmem. Pěknou střelou se v závěru prezentoval Paul Nebel, gólman Moritz Nicolas ale skvělým zákrokem podtrhl bezbrankový stav.

Vše se změnilo 10 minut po startu druhého dějství. Nebel vyslal prudkou střelu, která se párkrát odrazila ve vápně a zmatený Stefan Lainer si ji srazil do vlastní sítě. Domácí se však z náskoku neradovali dlouho. Dvě minuty po inkriminovaném momentu poslal Franck Honorat přesný centr a Tim Kleindienst z první nebezpečné akce hostů srovnal.

Hosty vstřelený gól značně povzbudil a najednou to byla Mohuč, kdo tahal za kratší konec provazu. Střídající Kevin Stöger se protlačil do zakončení, ale proti otočce byl brankář Robin Zentner. Po přímém kopu se znovu hlavičkou prosadil Kleindienst, německý brankář ovšem opět velmi dobře zakročil. Domácí tak zachránil závěrečný hvizd, který ovšem také znamenal další domácí ztrátu.

Více informací k zápasu

Tabulka

Tým
Z
V
R
P
S
B
1
RB Lipsko
8
6
2
0
14 : 3
20
2
Bayern Mnichov
7
5
2
0
24 : 7
17
3
Bayer Leverkusen
8
4
3
1
20 : 15
15
4
SC Freiburg
8
5
0
3
13 : 11
15
5
Union Berlín
7
4
2
1
8 : 4
14
6
Eintracht Frankfurt
7
4
1
2
15 : 11
13
7
Borussia Dortmund
8
4
1
3
15 : 14
13
8
VfB Stuttgart
8
3
3
2
17 : 16
12
9
Werder Brémy
8
3
3
2
14 : 16
12
10
Borussia Mönchengladbach
8
3
1
4
11 : 13
10
11
FC Augsburg
8
3
1
4
12 : 19
10
12
1. FC Heidenheim
7
3
0
4
12 : 11
9
13
1. FSV Mainz 05
8
2
3
3
12 : 13
9
14
VfL Wolfsburg
8
2
2
4
15 : 16
8
15
TSG Hoffenheim
7
2
1
4
13 : 17
7
16
FC St. Pauli
8
1
2
5
5 : 11
5
17
Holstein Kiel
8
0
2
6
10 : 23
2
18
VfL Bochum
7
0
1
6
7 : 17
1

Zbývající zápasy

27.10. 15:30
VfL Bochum - Bayern Mnichov
27.10. 17:30
Union Berlín - Eintracht Frankfurt
27.10. 19:30
1. FC Heidenheim - TSG Hoffenheim

Autor: EuroFotbal.cz

Komentáře (16)

Přidat komentář
TactXak

Tpc, ten Zentner chytil na konci tak 3 čisté góly. Neskutečný výkon.

Reagovat
Werkrider

Dortmund né potřebujeme tlak na Bayern, ostatně Bayern ho potrebuje taky, ale né od Lipska.

Reagovat
fenixLFC

ked ta to upokoji tak vedz ze lipsko tlak na bayern nevyvinie...

Reagovat
vladino10

Mal dortmund od odchodu Kloppa nejakého trénera, pri ktorom by sa dalo povedať, že s tým tímom hral aspoň mierne nad možnosti kádra? Mne napada tuchelova prvá sezóna a inak akurát Terzic v LM (nielen minula sezona). Inak teda za 10 rokov celkom bieda, nie?

Reagovat
MoonKnight

Favre

Reagovat
$dolar$

Reagovat
andrew96

Reagovat
Tomanatura

Reagovat
$dolar$

Ne. Nejlepší byl Terzic a i s ním to bylo špatný.

Reagovat
Witcher

Ten tuchel to byl jen dojezd kloppa stejný to měl v Chelsea

Reagovat
Werkrider

Další slabota od Werkself

Reagovat
Martin9719

Tohle je upřímně neskutečný sešup. Přijde mi jako by to začalo už někde na Bayernu a pořád se to stupňuje. Ten tým je jakoby úplně bez motivace a bez energie. Výsledkově takový lepší Neapol z minulé sezony.

Reagovat
Werkrider

Podle mně se to zlomilo v zápasu s Lipskem, kde to měli pod kontrolou s prstem v nose a přece prohráli. Přišli o neporazitelnost a teď je to už jen odvar a to hlavně herně.

Reagovat
Martin9719

Vzhledem k tomu, že to znám z Neapole tak trochu vím o čem to je. A to hlavní je, že ti hráči co žádný úspěch nezažili tak si začnou myslet že jsou mistři světa. To bylo za mě vidět už v superpoháru s VFB kdy tam např. vystřídaný Boniface skákal na lavičce víc než Alonso v závěru. Pochybuju, že by si to dovolil když do Bayeru loni přišel.

Reagovat
Martin9719

Průměr gólu na zápas za aktuální kolo 2. BL: 6,1! Hold my beer.

Reagovat
Witcher

Bez Bizonka to nejde očividně ????

Reagovat

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele