Čech po debutu za Belfast v hokejové lize: Budu na to vždycky vzpomínat

27.11.2023, 13:56
Aktuality
Petr Čech (© AFP)

Bývalého fotbalového brankáře Petra Čecha nikdy ani nenapadlo, že by si mohl zachytat nejvyšší hokejovou soutěž. Na sobotní debut za Belfast v britské lize proti Glasgow (5:1) bude podle svých slov vzpomínat jako na výjimečný moment. Jednačtyřicetiletý rekordman v počtu startů za českou reprezentaci to uvedl v nahrávce pro média od agentury Sport Invest, která ho zastupuje.

Čech přišel do Belfastu zhruba před dvěma týdny na výpomoc z druholigového Oxford City Stars. Sobotní duel začal na lavičce jako náhradník Kanaďana Tylera Beskorowaného, za stavu 5:1 ho ale trenér Adam Keefe v čase 55:17 poslal do hry.

"Samozřejmě jsem si to užil, i když jít do zápasu takhle na konci není úplně ideální, když člověk celý zápas stojí na střídačce. Ale Tyler nechtěl riskovat, tak jsem se nakonec do brány dostal," řekl Čech. "Je to pro mě výjimečný moment, na který budu vždycky vzpomínat. Nikdy jsem si nemyslel, že by se mi tohle mohlo podařit," uvedl.

Čechův debut si vyžádali i fanoušci v zaplněné hale Odyssey, kteří jméno českého gólmana vyvolávali. "Potěšilo mě to, tak jako každého sportovce, když cítí podporu. Ale nervózní jsem nebyl, v průběhu kariéry jsem odehrál spoustu důležitých utkání. S týmem jsem navíc už dva týdny trénoval, cítil jsem se dobře připravený," řekl bývalý gólman Chelsea, Arsenalu, Rennes či pražské Sparty po premiéře v profesionálním hokeji.

"Obdržel jsem hodně reakcí a zpráv, přece jen není úplně běžné, že si člověk vyzkouší nejvyšší soutěž ve dvou různých sportech. Nejvíc mě na tom všem ale těší, že jsme o víkendu vyhráli oba zápasy s plným bodovým ziskem," řekl Čech, jehož tým zvládl i nedělní duel s Nottinghamem (4:2).

Vítěz Ligy mistrů s Chelsea z roku 2012 se začal hokeji věnovat krátce po konci úspěšné fotbalové kariéry v roce 2019 v týmu Guildford Phoenix ve čtvrté lize. Loni v listopadu přestoupil do Chelmsfordu, s nímž si letos zahrál finále poháru. V červnu odešel do Oxfordu, odkud nyní hostuje v Belfastu. Zatím neví, zda si angažmá v elitní britské lize prodlouží. "Uvidíme v následujících dnech, jak se situace vyvine. Podle toho to budeme řešit, stejně jako doposud," dodal Čech.

Autor: ČTK

Komentáře (26)

Přidat komentář
milan78

Reagovat
kattos

Reagovat
srandamač

Tomáš Kuča taky za Belfast nedostal gól takže...

Reagovat
Moshe Dajan

Už je to tady zas. 5 článků o Čechovi týdně a navíc o tom, že hraje hokej. Koho to zajímá? Tyhle články a nadcasty patří na EUROHOKEJ.CZ

Reagovat
oli9

tak to nečti a už vůbec proč lezeš do diskuze

Reagovat
John Obi Mikel

Jednou se tahle diskuze využije při hokejovém MS.

Reagovat
ratusek

už se těším na květen, jak zase budou probíhat vzpomínky na Nagano a že letos to už konečně vyjde

Reagovat
Mönchengladbach

Petr Čech

Chelsea F. C. -> Edmonton Oilers

Reagovat
saysaymatter

tak horší než ty dva sněhuláci by asi nebyl

Reagovat
Drevar

Odkedy tam není Roman a Petr, Chelsea stojí za velký kulový

Reagovat
Riquete s čupřinou

Diskuze Hlinka Gretzky Cup 2024

Zítra začíná Hlinka Gretzky Cup, který se bude hrát v kanadském Edmontonu.

České zápasy odvisílá ČTsport plus:

5.8. 23:30 - USA

6.8. 20:00 Německo

7.8. 20:00 Finsko

Sestavy asi nemá cenu sem psát, tak jen pár zajímavostí.

Největší hvězda turnaje - pravděpodobná jedníčka draftu 2026 - Gavin McKenna (CAN)

Za tým USA nastoupí jistej Sykora - syn Petra Sýkory

Lewandowski v týmu Německa

Letos bez pravděpodobné jedničky nadcházejícího draftu (2025 - James Hagens USA)

Poslední přípravný zápas jsme odehráli proti Kanadě - výhra 6:4

Benák(1+2), Černý(1+1), Záhejský(1+1),Čihař(1+1), Pekař (1+0),Rozsíval(1+0), Pavlík(0+1),Poletín(0+1),Novotný(0+1).

Sestava:

Štěbeták

Černý-Mrtka

Holub-Dravecký

Seidl-Mikel

Malínek

Poletín-Benák- Novotný

Hrubý- Záhejský- Pekař

Čihař-Pavlík- Rozsíval

Šámal- Kucharčík-Švancara

Fasner

Reagovat
veikko

Co ti Švýcaři, to jsou fakt takoví tragédi nebo přivezli béčko? Stejně tak Finové na Hlinkovi podruhé za sebou naprosto tristní výkony. Jak mohli prohrát proti Němcům, kteří jsou pohybově fakt o dvě třídy níž než my, moc nechápu. Zápas blbec, pokles kvality nebo nízká motivace?

Reagovat
Riquete s čupřinou

Finsko má stejnej problém jako my na přelomu milénia. Úspěch jim stoupl do hlavy a systém a týmovost je důležitější než schopnosti. Švédové do toho řízli a reformujou i za cenu 3-4 ztracených ročníku. Dale je zajímavý, že se u nás oběvuje čím dál víc mladých finů, což pro ně taky není dobrá vizitka. Ale je třeba si říct že výkonnost v U18 není zas tak důležitá, důležitější je progres do mužské kategorie, tam to třeba Finsko orpoti nám zvládá dobře. Uvidíš na draftu 25 jak propadne Benák, kterej loni a možná i letos bude nejproduktivnejší hráč. Ten ale podle mě doplatí aji na svou výšku, protože je fakt moc malej.

Reagovat
veikko

Jo, stejný případ je Galvas. Ale tak třeba to aspoň budou elitní hráči v evropských ligách. Pro MS výhoda.

Reagovat
Riquete s čupřinou

Jasný no, si vždycky vzpomenu na Fleuryho, 3x po sobě 100+bodu v juniorkách. Poslední sezónu 160, stejný čísla jako Sakic a výsledek? Sakic 8 a fleury 164 nebo tak nějak. Prostě 170/70 je na NHL málo a osvalit ho na 80-90 kg? To asi není dobrej nápad. A já se obávám, že to nebude na dospělej hokej vůbec stačit. Musí prostě ještě vyrůst.

Reagovat
veikko

Tak Galvas má myslím 177 cm, to není zase tak málo. Spurgeon je ještě menší a byl myslím i kapitán u Wild. Místo by se mu našlo, týmy NHL jdou ale jinou cestou, protože tu možnost mají, vzít podobně kvalitního kluka o minimálně 5 cm vyššího. Vůbec bych se nedivil, kdyby si Galvas přes elitní výkony ve Švédsku nebo Švýcarsku nakonec tu NHL i zahrál. U Benáka nevím, no, ale nikdy neříkej nikdy.

Reagovat
Riquete s čupřinou

Jasný no, navíc je mu 17, to ještě nemá zastavenej vývoj, tak třeba se ještě vytáhne.

Reagovat
Losinho

U beka je to no go.

Reagovat
Riquete s čupřinou

Tak jsem zvedavej jestli si Zaruba necha ujit pripadne finale.

Reagovat
Riquete s čupřinou

Finále se bude hrát 11.08. 02:00

Reagovat
veikko

Wow, druhý skvěle zvládnutý Hlinka po sobě. Ve finále našim moc nevěřím, ale i ten způsob, jakým se do finále dostali, je super.

Reagovat
Riquete s čupřinou

Výsledky jsou super ale nutno dodat, že pro většinu týmu se jedná o "přípravný" turnaj a jsou to první zápasy repre sezóny. My už máme za sebou několik B2B zápasu se Švýcary. Stejnak to je ale jedno pokud se WHL draft nepromítne do NHL draftu / Hrajou profi hokej.

WHL import draft

2023

Czechia – 14

Sweden – 3

Finland – 2

2024

Czechia – 14

Finland – 4

Sweden – 1

Active WHL Players Totals by Nationality

Canada 578

USA 35

CZ 26

SWE 3

FIN 1

Reagovat
Riquete s čupřinou

Jo a Benáka musijou nějak natáhnout. Už by to totiž chtělo aby jsme měli jako 1. draftu aji někoho jinýho než Patrika Štefana

Reagovat
Losinho

U něj je to složitý, klidně může jít mimo první kolo. A nebo dát top 5.

Reagovat
Riquete s čupřinou

1,71m je bez šance v prvním kole.

Reagovat
Riquete s čupřinou

Štěbeták (Oršulák) – Černý, Mrtka, Malínek, Dravecký, Seidl, Mikel, Holub – Novotný, Benák (A), Záhejský – Poletín (C), Čihař, Pekař – Hrubý, Pavlík (A), Rozsíval – Šámal, Kucharčík, Švančara – Fasner.

Reagovat

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele