Čech: V Anglii jsou disciplinování, není třeba hned vše zakazovat

20.03.2020, 12:58
Aktuality

Text článku byl v souladu s podmínkami smlouvy s autorem článku, agenturou ČTK, ze systému vymazán.

Autor: ČTK

Komentáře (177)

Přidat komentář
janinho

"Je to o dodržování pravidel a osobní odpovědnosti. Když má někdo symptomy, zůstane doma sedm až 14 dní bez výjimky. Když se toto pravidlo dodržuje, není z mého pohledu potřeba všechno hned zakazovat,"

Povedzte niekto Petovi, ze nosicom moze byt aj clovek bez symptomov.

Reagovat
smazaný uživatel

A já ho měl vždycky za docela inteligentního

Reagovat
dave30

On jen opakuje, co jim tam tvrdí vláda. Tak to dopadá, když se demokratické principy (přece nebudeme něco zakazovat či přikazovat) upřednostňují před zdravím. Myslím, že největší problém budou mít v USA.

Reagovat
smazaný uživatel

To je ale ten problém. I kdyby to tak bylo, tak přece neni retard aby opakoval něco co neni pravda.

Jak zmiňuje tomegg, tohle nečekáš zrovna od Čecha kterej většinou má svou hlavu a je obecně považovanej za docela chytrýho člověka....

Reagovat
janinho

"Když se toto pravidlo dodržuje, není z mého pohledu potřeba všechno hned zakazovat"

toto podla mna znie skor jak jeho nazor jak keby citoval nieco s cim nemusi byt stotozneny. skus sa poradit s hocijakym lekarom (nemusi to ani byt virolog) ci hento co povedal cech fakt staci.

Reagovat
dave30

My asi tušíme, že jejich cesta není ta pravá. Nicméně když je tam každý den "masírují", že je to tak správně (zřejmě včetně jejich odborníků), tak se těžko odolává.

Reagovat
janinho

to verim, ale tak je rok 2020 a keby ma nejaky Boris J. o niecom presviedcal a pozriem si videa z talianska tak od cloveka ako je Cech (fakt som mal za to ze je to jeden z najinteligentnejsich sportovcov u nas a v cechach), ktory ma asi dost vela rodiny v cechach a vie co sa tu preto robi si urobi trosku iny nazor. co uz. snad na to nedoplatia ale obavam sa ze ano.

Reagovat
dave30

Měl jsem tu možnost s ním několikrát mluvit osobně. Je to velice inteligentní (a strašně ukecaný - v dobrém smyslu slova) člověk. Netuším, co ho tak ovlivnilo. Nicméně i v Británii již sáhli k restrikcím. Tak snad to zpoždění nebude mít fatální následky.

Reagovat
janinho

sak prave preto ma to u neho tak prekvapilo. ja som vzdy mal z neho pocit ze ked hovori nieco z vlastnej hlavy tak to ma hlavu aj patu. u takeho rosu by som sa tomu necudoval, ale u cecha ma to zaskocilo.

Reagovat
bbbauch

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
Liquid

fakt idiot ten Čech, symptomy máš až třeba po týdnu ne-li déle, těch 7 dní už ten budoucí nemocný může nakazit stovky lidí

Reagovat
janinho

a dokonca nemusi byt chory vobec. moze mu to prejst ako slabsia chripka a ani si to neuvedomi. ale ked sa v tomto domneni stretne pocas inkubacnej doby niekde v metre o 500 dochodcov, tak moze 250tich z nich poslat v lepsom pripade do nemocnice a ani o tom nebude vediet.

fakt som si o Cechovi myslel ze je rozumnejsi.

Reagovat
Liquid

Reagovat
Glonden2

A jak je asi nakazí? Britové na rozdíl třeba od Italů nemají tendenci každého jen trochu známého člověka objímat a líbat na potkání a při zachování odstupů mezi lidmi a nemluvení na ostatní je šance na přenos malá.

Reagovat
janinho

tvl, ty si londynskym metrom este asi nesiel.

trosku si postuduj na akych povrchoch sa kolko ten virus dokaze udrzat. ty si myslis ze len ked si das francouzaka tak sa mozes nakazit? staci ze si nosic odkasle do ruky a potom sa v metre chyti toho drzatka a ty ho lapnes o 10 minut a mozes si piskat.

to ako sa siri kvapockova infekcia by mohol ovladat kazdy kto ma napr. 15 rokov. chripka sa tiez siri len ked sa s niekym objimas???

Reagovat
Glonden2

Blízkost kontaktu samozřejmě zvyšuje riziko přenosu.

Ty se při každý jízdě metrem chytáš tyčí a pak si strkáš ruce do očí nebo pusy? Důsledná hygiena je nezbytná..

Nejspíš i tam probíhají instrukce, aby lidi kašlali, pokašlávali do čistých kapesníků, ne do rukou. Důchodci mají nařízenou karanténu, takže by se v metru vůbec vyskytovat neměli. Ty opatření vyžadujou velkou osobní odpovědnost od všech, ale fakt nevidím důvod, proč kvůli tomu považovat Čecha za nerozumného idiota..

Reagovat
janinho

ty to asi fakt myslis vazne. od bozkavania si presiel k strkaniu prstov do ust

staci ze si s takymi prstami najprv budes minutu nieco tukat v telefone a potom si ho prilozis k uchu . alebo si vyberies z balicka zuvacku. alebo si fajciar strci potom do huby cigu. alebo si bez toho aby si nad tym rozmyslal pretries oci. neviem preco z toho prenosu robis jadrovu fyziku...

ten zaver... no do idiotov som mu tu cechovi ani raz nepovedal takze sa upokoj. ale zdovodnene to tu bolo podla mna celkom logicky. ak si ty myslis ze maju instrukcie kaslat do servitkov a to staci, tak panboh zaplat.

mas X prispevkov od ludi ktori vedia ake odporucania su u nas a ked vidia ako sa spravaju anglani tak sa chytaju za hlavy. ale v pohode, ver si comu chces. podla mna Cech povedal chujovinu a ty si ju tu obhajoval VELMI amatersky, povedal by som tak na urovni 1.stupna ZS. takze bud zdrav.

Reagovat
cr7sux

Reagovat
Kepy_FCB

Helminen pls

Reagovat
kilobyte

Přijde mi jako kdyby si v Británii většina myslela, že je to problém jen pro kontinentální Evropu.

Reagovat
smazaný uživatel

Možno to tak je.

Reagovat
Zephyr

To bývá obecně anglický přístup ke spoustě problémů

Reagovat
Kepy_FCB

navíc si myslí že mají jinou DNA, lepší

Reagovat
ladyboy arsenal

Reagovat
raduinho

Reagovat
Sandstorm

To si mysleli i ve druhé světové válce, dokud jim neletali luftwaffe nad Londynem.

Reagovat
smazaný uživatel

Čech

Reagovat
r.mrazik

tak Peto pockej dva tri tydny...stacilo videt dnesni fotky z metra...husty

Reagovat
Recoba Inter

Reagovat
Luc-Luc

za odvahu vystoupit s timto nazorem, v GB zvolili zjevne trosku jinou strategii, uvidime v nasledujicich tydnech, jestli udelali dobre nebo ne, kazdopadne je pravda, ze rozumny clovek nepotrebuje vladu, aby ho vodila za rucicku

Reagovat
Recoba Inter

V zásadě nejsem v rozporu s tím co si napsal, avšak zmínění rozumní lidé často a bohužel nejsou takovou samozřejmostí.

Reagovat
janinho

horsie je ze to nefunguje tak ze sa nakazia len idioti, ale praveze idiot moze nakazit cloveka ktory robi vsetko mozne, aby seba a rodinu uchranil a dopadne to tak, ze idiotovi to prejde ako lahsia chripka a zodpovedny clovek pojde na pohreb rodicom.

ved uz aj johnson tu svoju ako si to nazval "strategiu" v poslednych dnoch korigoval... akoze takto nakladat s ludskymi zivotmi, to je chore.

Reagovat
Luc-Luc

souhlasim, minimalne u nas to jinak nejde, protoze tady jsou lidi hrozni kreteni, to je videt kazdy den na silnici nebo u voleb

Reagovat
Recoba Inter

což je vlastně to, co jsem napsal v komentáře výš

Reagovat
meno

Protože v UK si nezvolili úplnýho kreténa

Reagovat
king23

Narozdíl od místních "expertů" si nemyslím, že je to tak jednoznačné.

Čech má pravdu v tom, když říká "až čas ukáže, kdo zvolil nejlepší řešení".

Možná, že za půl roku už bude dávno po všem a my budeme Británii jenom závidět, že její ekonomický výpadek nebyl zdaleka takový jako v EU.

Reagovat
TheTopFootbaler

Tak jestli za půl roku nebude po všem, tak Pán Bůh s námi.

Reagovat
BennDyaz

Mám za to, že Itálie už nám napověděla až až

Reagovat
smazaný uživatel

a co furt s Itálii tvl jsme v ČR, že Italové je resort kde ty žluté mrdky chodí lyžovat tak bohužel. V ČR to max tak do léta bude do září už se pojede v pohodě.

Reagovat
meno

wow rasismus, já ti tleskám

Reagovat
r.mrazik

ekonomicka otazka je samozrejme jasna...nechat to prostoupit a at umrou nemocni a stari a nejlepe je nelecit,at neumrou nakazeny doktori...

lidska a politicka otazka je samozrejme uplne jina

Reagovat
SaLaDiN

studovany ekonom par excellence, bol aj cerveny diplom?

Reagovat
r.mrazik

https://archiv.ihned.cz/c1-66738020-byvali-sefove-cnb-tuma-a-hampl-nechame-v-zajmu-ochrany-zivota-umrit-celou-ceskou-ekonomiku

jsou to proste otazky...vsak pockej za tri mesice,kolik lidi bude na dlazbe a bez penez

Reagovat
SaLaDiN

Statistiky z Ciny, kde to oficialne zasiahlo 80 tisic ludi pri vyse miliardovej populacii.

https://www.ft.com/content/318ae26c-6733-11ea-800d-da70cff6e4d3

Klasicky moralny hazard, seru na to ini, serme na to aj my. Kratkodobe zisky su dolezitejsia ako dlhodoba udrzatelnost. Rok 2008 v praxi.

Reagovat
r.mrazik

placeny clanek...a navic nepoznam,co je mysleno vazne a co ironicky...

jen jsem napsal,ze ekonomicky hledisko je mit to co nejrychleji za sebou...nerikam,ze je to spravne s ohledem na tolik lidskych zivotu...

Reagovat
SaLaDiN

V ktorom alternativnom vesmire je dlhodoba svetova pandemia s milionmi obetami lacnejsia ako kratkodobe restriktivne opatrenia, ktore maju za ulohu to dostat pod kontrolu?

Ja zasnem, to ludia sa zacnu spravat racionalne podla teba a povedia si vsak co, ja som mlady, budem chodit aj tak vonku, kino, restauracia, nebudu limitovat spotrebu, ked sa to masivne rozsiri? A co chori ludia vyzadujuci akutnu starostlivost? Aj financne trhy bude racionalne a nedojde ku krachu? To iste aj banky? Budu nadalej poziciavat s nizkym urokom, ze? Nebude to mat vplyv ani na investicie? Multiplikacne efekty nic? A hlavne cela spolocnost, vobec nehrozi, ze sa populisti dostanu k moci, ze tu pride dalsi Hitler, ked si povedia, vsak pozrite, ako sa tento stat sprava k starsim ludom, tak mozem skoncit ja, moja matka, moj otec. Podme ich rovno zabijat preventivne.

V akom svete je toto lacnejsie? Ekonomia je veda o najefektivnejsom vyuzivani zdrojov s dorazom na udrzatelnost. Casove hladisko je jedno z kriterii. A tu, s narastajucim casom naklady exponencialne narastaju. Externalit si uz bol vedomy Smith v 18. storoci. Cinu, tato ekonomicky "vyhodna" dochodkova reforma stala pocas februara a januara 15% pokles priemyselnej produkcie a 6% pokles HDP za prvy kvartal. Este aj komunistom to doslo.

Reagovat
r.mrazik

ja si myslim,ze jsme si vubec neporozumeli,jak to bylo mysleno

Reagovat
luismiksak

Reagovat
ladyboy arsenal

Reagovat
janinho

takze ak by si si mohol vybrat ci pochovas rodicov co maju nad 60 rokov za cenu mensieho deificitu HDP tak to beries, hej?

ale v pohode, povieme si o pol roka. neviem teda ake zdravotnictvo mate v cechach, ale to slovenske, ak nas to zasiahne tak ako talianov, sa rozsype ako domcek z kariet.

info z 1.ruky... do dnesneho dna mali v okrese Sp. Nova Ves (cca 40 tisic obyvatelov) povolene testovat na koronu 3 (slovom troch) pacientov denne. vraj ak sa potvrdi pripad s tazsim priebehom tak musi ist do Presova kde maju tusim kapacity pre nejakych 5 pacientov. Oddnes vraj mozu testovat uz 6 pacientov denne.

Tebe sa paci ako v Taliansku zomrie denne 300-400 ludi? mnohi na chodbach nemocnice a moze byt este horsie lebo postupne to odrovnava do karanteny aj mnozstvo lekarov.

Ten virus si nevybera ci ho chytis na lyzovacke, v metre alebo na koncerte. Nemci a svajciari maju velmi podobny pristup, uvidime ako to zvladnu.

Reagovat
king23

Myslím, že jsi mě nepochopil. Já neříkám, že s UK přístupem souhlasím. Jenom odmítám být v současné chvíli, kdy nikdo neví, jak co celé dopadně chytrej a říkat, že jeden či druhej způsob je 100% správnej a kdo to dělá jinak je dement.

Proč do toho taháš Itálii, to vůbec nechápu. Článek je o UK.

Naznačuji, že je možné, že s drastickými opatřeními v UK by zemřelo 5 000 lidí, bez drastických zemře třeba 10 000. Tak je otázka jestli záchrana 5 000 lidí stojí za brutální kolaps ekonomiky. A ano čísla tahám z rukávu, je možné, že bez drastických opatření to bude třeba půl milionu, ale právě protože to nikdo dnes neví, tak odmítám být chytrej a říkat, že to dělají blbě.

Reagovat
janinho

1. kde hovorim co je na 100% spravne? zase mi tu robis hovorcu a robis to na kkt.

2. Proč do toho taháš Itálii, to vůbec nechápu. Článek je o UK... a ty nevidis podobnost medzi tym co sa dialo v ITA a v UK? ze v nasich koncinach uz zakazali vsetky akcie sportovne alebo kulturne, boli zapasy bez divakov v X ligach aj LM, zruseny napr. autosalon v zeneve a napr. Liverpool hral s Atletmi pred plnymi tribunami? v spanielsku uz v tej dobe pocet nakazenych pocitali tusim na tisice ale hento im nevadilo. alebo za tychto okolnosti nezrusit niekde tam polmaraton so 6000 bezcami? tiez som videl foto z nejakeho koncertu kde bolo par tisic ludi...

bol tu clanok o tom ze velky podiel na sireni v taliansku mohol mat zapas Atalanta-Valencia.

stale nic???

3. no chcel by som vediet ci by si mal rovnaky nazor na to riesenie keby z tych 5000 alebo pol miliona bolo 5-6 z tvojej rodiny. zijeme v 21.storoci, snad vyspele krajiny nemozu poslat tisice ludi pod kytky aby sa v dalsich rokoch postavilo viac dialnic, nie??? take nieco by si nedovolil nahlas povedat snad ani nejaky Mugabe dpc.

Reagovat
king23

1. WTF? A já někde řekl, že jis tvrdil, že je něco 100% správně?

2.Extra velkou podobnost mezi UK a Itálií nevidím, protože v Itálii to propuklo v době, kdy nebyly v okolních zemích žádná opatření. Nehledě na to, že nikdo neví, jak to v Itálii dopadne.

3. Ty jsi úplně mimo, to jsem nevěděl, že jsi takový fanatik Všechno je o penězích a pokud tvrdíš, že ne, tak by jsi měl být zastáncem toho, aby se 90% příjmu obyvatelstva sypalo do zdravotnictví a nechali jsme si jen těch 10% na obživu. Pokud by se totiž sypalo 90% všech příjmů do zravotnictví, prodloužila by se délka života lidí, byly by účinnější léky a přístroje a tvoji lidé z tvé rodiny by měli šanci, že přežijí déle. Naštěstí většina lidí nejsou takoví fanatici jako ty a proto radši občas postaví víc těch dálnic a zvýší zároveň s tím riziko o 0,0000000001%, že někdo z jejich rodiny možná zemře.

Reagovat
janinho

tak ty si to tak spomenul takze si mi naznacoval ako keby ja som tvrdil ze to ako to robime my je 100%tne tak neviem co sa teraz tvaris jak jebnuty a jak keby som si to vycucal z prsta...

k tomu zvysku skoda reci. zase neviem kde naznacujem ze 90% penazi by malo ist do zdravotnictva... mal by si sa dat liecit mojko.

a do fanatikov mozes nadavat tomu co ti kazde rano snurky viaze chlapecku. to tvoje riziko 0,0000000001% vystihuje akurat tak ako velmi si momentalne v obraze.

Reagovat
king23

Tak naznačoval jsi, že pokud hrozí, že umře někdo z tvé rodiny, tak to nestojí za žádné peníze.

Takže říkám, že pokud ti je lidský život nade vše, tak by jsi mě být podporovatel toho, že vše co neutratíš za základní lidské potřeby by mělo jít do zdravotnictví - což už je jaksi v rozporu s tím, že se o tom bavíme na fotbalovém portálu, že?

No a vzhledem k tomu, že v Británii aktuálně zemřelo na virus 145 lidí z 66,5 milionu, tak šance, že by to byl někdo z něčí konkrétní rodiny je ještě možná menší než 0,0000000001% kolik jsme uvedl já.

Reagovat
janinho

0,0000000001% zo 66,5 mil. je 0,0000665 cloveka. pridam tam este zopar nul, mozno potom ti to vyjde este krajsie.

ty toto co pises myslis fakt vazne alebo trollis? uplne vazne sa teraz pytam...

ja tu hovorim o tom, ze obetovat par tisic ludi kvoli tomu aby rast HDP bol vyssi o 3-4% je humac prvej triedy. preco potom nespravit este upgrade? kazdeho kto je chory alebo ma nad 65r. rovno postavit pred stenu a odstrelit ho. to by sa ti asi mozno pacilo... usetrilo by sa na dochodkoch a zdravotnictve.

kamosko... zjavne si este nepotreboval nejaku vaznejsiu zdravotnu pomoc, tak ti zelam aby ti to takto vydrzalo, lebo aj ked som vystudovany ekonom tak zatial som hospodarsky rast nezacal prepocitavat na to kolko percent populacie by som za kazde jedno % bol ochotny obetovat, alebo ze by som to aspon bral takym stylom ako ty.

Reagovat
king23

Ty že jsi vystvovany ekonom?

Tak to bys měl asi vrátit diplom za to, co jsi tady predvedl s tema procentama

A já ti znovu říkám, že pokud nechceš pro pár procent HDP obětovat lidské životy, tak pak by jsi měl trvat na tom, aby všechny peníze šly do zdravotnictví. Například když budeš posílat 90% své výplaty do Afriky, tak určitě pár lidských životů zachráníš. Pokud nejsi schopen potřetí na tuto myšlenku odpovědět, tak se nemíním postet do dalsi debaty.

Reagovat
janinho

daj sa trosku poliecit chlapce, idealne v pezinku. trosku po sebe citaj kym odosles nejaku kktinu a mozno tu potom nebudes za sasa. to s tou afrikou je dalsia z poznamok hodna absolventa osobitnej skoly...

Reagovat
smazaný uživatel

Každá minca má dve strany sám by som asi nevolil Britský postup, avšak prepálená obrana má tiež svoje riziká. Koľko je takých ľudí čo žijú vyslovene od výplaty k výplate a musia platiť trebárs nájom? Sociálno-ekonomické problémy takéhoto modelu sú omnoho väčšie ako toho Britského. Ľudia môžu prísť o prácu, ocitnúť sa na mizine, môže sa zvýšiť počet samovrážd... Samozrejme neprajem si to, ale to riziko tu reálne je.

Reagovat
Puskas

Každá mince ne, vezmi si třeba brakteáty.

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
raúl vojcka

já ho měl za inteligentního člověka v tý UK snad všichni žijou v nějaký bublině

Reagovat
risk je zisk

Jestli muzu napsat svůj názor (jakožto člověk, co žije v Londýně).

Zpočátku jsem byl hrozně proti tomu, aby se celý stát nakazil (jako stádo). Říkal jsem si, ze ten člověk je už úplně bez rozumu. Nechtěl jsem si něco takového připustit.

Spousta známých a kamarádů už opustilo UK a hlavně Londýn. Jednak kvůli tomu, co řekl, ale taky kvůli tomu, ze by ztratili (a taky ze ztratili) práci. Tudíž by nemohl nikdo z nich platit účty.

Já mám to štěstí, ze mám něco málo nasetreneho a tudíž nemám v plánu se vrátit do ČR. Ostatně bych tu musel všechno nechat a jet domu jen s kufrem plným papíru a nějaké oblečení, ale elektro atpod bych tu musel nechat, což se mi opravdu nechce.

Do práce jdu naposled asi už zítra, tedy dnes. Pracuji v hotelu jako kuchař a díky vyšší pozici mě nevyhodil nikdo už před týdnem a taky proto, ze v tom hotelu dělám skoro 2 roky, ale věděl jsem, ze mě to nemine a jsem s tím smirený. Jak jsem napsal, něco nasetreneho mám, takže se nebojím o to, ze bych neměl na nájem na příští 2-3 měsíce. Pak to bude horší, pac mám taky výdaje, musím platit různé účty, spoření atpod. Takže doufám, ze se to během těchto týdnu uklidní (nějakým způsobem).

Teď ta věc ohledně té nákazy. Tady nikdo nenosí roušky a když už, tak je to malé procento lidí.

Ani já nenosím roušku, takže jsem smířen s tím, ze se když ne teď, tak v blízké budoucnosti určitě nakazím. Možná už jsem nakažený, ale ještě o tom nevím. Necítím se dobře, abych pravdu řekl, ale to je mozna z toho stresu kolem mě, moc nespím, musel jsem teď pracovat o něco více, pac jsem musel brát směny za ty kuchaře, které zaměstnavatel vyhodil na tzv. “lay off”. A pozměnil všem smlouvu na 0 hodin, kvůli uzavření. Tuto smlouvu můžou (i já to nejspíš použiji) použit pro HMRC, kde nám by měl stát trosku pomoct a posílat aspoň nějaké libry na účet, na jídlo atpod.

Reagovat
risk je zisk

Ale abych se vrátil k té nákaze. Jsem přesvědčený, ze Londýn teď bude mít krušné chvilky. Za jeden týden si lidé všude udělali zásoby (ikdyz nechápu, co budou dělat s 30kg mouky) a připravují se na “zimní spánek” a být doma. Ten nápad, nakazit většinu populace není opravdu tak špatný. Lidé budou stejně doma, pac nemají práci, bude tady nejspíš karantena a tudíž nebudou moct vyjít ani ven. Takže se můžou léčit z domovu. Když to bude nejhorší, tak si každý zavolá 111 a někdo se o ne postará. Bude tu spousta úmrtí, o tom žádná. Ale je taky dost pravdepodobné, ze si spousta lidi vytvoří imunitu.

Co tak čtu a sleduji, tak britská vláda je dostatečně připravena na nejhorší. Nemocnice jsou připravené (hlavně ta na Whitechapelu). Nebude tady podle mě druhá Itálie.

Jak jsem napsal, já jsem smireny s tím, ze se nakazím a budu doma ležet, dokud to ze sebe nějakým způsobem nedostanu, v opačném případě volám 111. Je mi 26 let, takže nemám strach o sebe, ikdyz se muzu mýlit samozřejmě, ale strach nemám a nepropadám panice. Léky nějaké mám v zásobě, čaje atpod taky (tolaeťák mám už taky ).

Ceho se víc bojím a proto se zacina shromažďovat armáda do ulic, je ze se začne rabovat, krást, loupit atpod. Už se to zacina dít pomalu. Lidé jsou jako smyslů zbavení. A nedivím se, přišli o práci, nemají z ceho platit účty další věci. Takže to tady snad armáda potlačí. A snad vláda vymysli plán pro tyto lidi. I já těchto prostředků chci využít, ziju tady 4 roky, platím zdravotní a sociální, platím si co mám, nikdy jsem neměl problém. A nechci platit všechno ze svého, na co jsem si tak pracně a sám zařídil. Je to nefer ke všem, takže když bude ta možnost, ze mi vláda bude posílat nějaké úlevy, nebo nějakou sumu, než se situace zlepší, tak jsem jenom pro. A neberte mě, ze jsem člověk, co bude stát vydírat o nějaké peníze, tak to není, ale něco si tady buduji a ne moji vinou mám přijít o vše? To fakt ne.

Reagovat
wjillm

Ja jsem v Kanadě a máme zhruba stejně případů, jako ČR a máme i stejnou křivku náběhu. Už máme vyhlášený nouzový stav. A vzhledem k tomu, že taky dělám v turismu, taky kuchaře, čekám,že budu min.dva měsíce doma. Myslím si, že strategie, kterou zvolily země západní Evropy, není úplně nejlepší. Důvod, proč si ji zvolily je asi i to, že celý stav podcenily a teď se snaží by cool. Dopad na ekonomiku a zdravotnictví to bude mít stejný, jako v zemích, kde mají přísný režim, možná i horší. V ČR čekám, že bude bod zlomu někdy příští týden, to samé v ostatních zemích, kde mají stejné restrikce, jako my. Kdežto Německo, UK aj. to budou mít na delší běh. Logicky to bude šílený nápor na zdravotnictví, viz Itálie, a to ani tyto vyspělé země nemohou ustát, dále psychika občanů bude také špatná. Špička bude v nedohlednu. Dopadne to tak, že země, které se těmito opatřeními dostanou z nejhoršího, budou posílat svůj personál a vybavení do těchto zemí. Ale můžu se mýlit (snad i budu), jsem jen trouba od PC, jen používám selský rozum. Ale ze světa je zatím taková zkušenost, že zabírají právě ona drastická opatření.

Reagovat
SaLaDiN

Taliansko ma 40 tisic nakazenych a 3,5 tisic mrtvych. 2,5 tisic ludi v kritickom stave, zakruhlime to na 15%. To je 15% ludi, ktori potrebuju alebo potrebovali intenzivnu starostlivost a s najvacsou pravdepodobnostou aj dychacie pristroje.

Ktore zdravotnictvo je na to dimenzovane?

Reagovat
janinho

prave preto je asi najvacsia kktina aka sa da urobit dat tomu volny priebeh, nie? ved cim skor sa to prezenie, tym skor sa vratime do normalu. keby sa k tomu taliani nepostavili ako kkti tak im pacienti nelezia v nemocniciach po chodbach, lebo by to prichadzalo postupne.

Reagovat
SaLaDiN

Kazdy rozumny clovek, co sa pozrie na tie cisla, ked ma aj IQ na hranici debility, tak musi pochopit, ze ked sa rozsiri, tak skolabuje cele hospodarstvo. Tu nejde ani o umrtnost ale pocet ludi v kritickom stave, v Cine to bolo az 20% ludi.

Najvacsia sranda je, ze my si tu mozeme uvalit karantenu a zastavit ci vyznamne spomalit narast infekcii a eventualne a zastavit tie opatrenia ale ked sa bude zapad spravat, ako sa sprava, tak sa to tu dovlecie opat. Ziadna koordinacia, nic. A potom to dopadne tak, ze budu ukazovat, aha, vidite, ved my sme vam aj tak hovorili, ze tie opatrenia boli zbytocne. Uz jak keby som to videl.

Reagovat
soukup

těch 20 % se pokud vím uvádí jako potřeba hospitalizace, ne kritický stav

Reagovat
janinho

hovno skolabuje. mozno sa zmensia noznice medzi zapadnym svetom a chudobnymi krajinami ale z hladiska hospodarstva by to sice bol velky vypadok ale ziadny krach. samozrejme keby som sa na to pozeral uplne cynicky ako niektori tu na EF tak ekonomike neuskodi ak by teraz zomrelo 50% vsetkych dochodcov, ale takto sa to snad neda riesit.

skus si pozriet kolko miliard rocne zarobia najbohatsie korporacie v europe a amerike, vacsina z nich uzko napojena aj na politicke spicky. aj keby ten vypadol v kazdej krajine bol 5-6 mesacny tak keby sa konecne skrtli chore prijmy v niektorych odvetviach tak by si mozno par tisic ludi nekupilo buduci rok 3 jachty ale len 1 ale stale to nie je kolaps hospodarstva.

toto nie je 2.svet.vojna, kedy bola vacsina europy realne v troskach a trebalo celu infrastrukturu vybudovat znova.

Reagovat
SaLaDiN

Kolaps je nahle zlyhanie nejakeho systemu. Mas ho tu cyklicky kazdych par rokov prostrednictvom kriz, ekonomickych, financnych, bankovych, burzovych atd. Druhej svetovej ten kolaps predchadzal.

Pokial sa k tomu bude pristupovat nezodpovedne, je to realna hrozba. To neznamena, ze tu bude vsetko horiet a vybuchovat. Je to len depresia vo velkom style.

Reagovat
janinho

a kedy bola v EU depresia vo velkom style??? ked padli lehmann brothers & spol. tak bola recesia ale nikdy sa tu od WW2 nestalo ze by si tu mal 1000%tnu inflaciu alebo nieco podobne. tak neviem co ma tu ides salit o nejakych cyklickych kolapsoch systemu.

Reagovat
Talker

Tak Itálie měla k 9 březnu otestovaných 60.000 lidí. Z toho přes 9.000 lidí bylo pozitivních. Takže cca nějakých 16%. Nenašel jsem, kolik jich otestovali od té doby, ale i tak to bude pravděpodobně třeba 10% pozitivních. Reálně tam bude těch nemocných řádově víc, než se tvrdí.

Druhý možnost propočtu nakažených je od konce - máš 3500 mrtvých, smrtnost je 3-4% - lidé umírají 10-14 dní po nakažení (nebo vypuknutí příznaků? ted nevím) - takže reálně tam 10-14 dní zpátky bylo přes 100.000 nemocných.

Samozřejmě to je jen jednoduchý matematický model, ale reálně tam bude teď nakažených ve stovkách tisíc, možná v milionech.

Reagovat
soukup

My ale nevíme jaká je smrtnost když nevíme, kolik lidí to v jaké zemi má. Pokud se odhaduje, že nákazu má třeba i 30x víc lidí než jsou potvrzené případy, tak i smrtnost bude výrazně nižší. Ale nevíme.

Jediný uzavřený okruh lidí, kde proběhlo testování všech je ta výletní loď Diamond Princess, kde otestovaly všechny z lodě a smrtnost byla 1%. Tam je ale zkreslený vzorek zase tím, že je to jedna populace, pacientů bylo jen 700, většina cestujících byli důchodci, takže tam není ani bežné věkové zastoupení ve společnosti atd...

Reagovat
kilobyte

UK má asi nejmenší počet lůžek na 1000 obyvatel ve celé Evropě. I ta Itálie jich má o kousek více.

Další země, která jich má málo je Španělsko a Švédko.

Reagovat
risk je zisk

Možné to je, ale nemocnice budou přijímat jen opravdu nemocné lidi, pro zbytek je holt doporučeno domácí léčení, s tím, ze pokud se to zhorší, tak mi mají zavolat rychlou.

Reagovat
raúl vojcka

no a teďka si představ, že se nakazí doktoři...což se teďka stalo v Itálii. Je super, že lidi jsou asi v UK klidní a věří vládě a počítají s nákazou. Jenže ani ta karanténa prostě potom nepomůže, nemocnice nebudou stíhat ten nápor pacientů s horším průběhem. Jelikož se nakazí doktoři, tak nebudete mít doktory na urgentní případy. V ČR jsme to opravdu včas podchytili, ale i tak se sestry a doktoři nevyspí. Ke všemu změny teplot a každý druhý má nachlazení a bojí se o sebe. Nerad to říkám, ale Anglie dopadne špatně, můj názor. Nejde ani tak o úmrtnost, ale to vytížení zdravnotnictví, které, dle mých informací, je už hodně vytížené. Londýn a ostatní turistická města budou totální peklo...

Reagovat
r.mrazik

ja tedy od znamych,co tam pracuji v nemocnici slysel,ze uz ted nestihaji...

Reagovat
dave30

Toto je situace, se kterou nemá nikdo zkušenost. Tobě samozřejmě nezbývá nic jiného, než důvěřovat v opatření na ostrovech (pokud se nechceš vrátit). My musíme důvěřovet těm zdejším (nás už na ostrovy nepustí...). Jak to dopadne nemá cenu spekulovat. Snad budeme mít možnost si o tom za pár měsíců pokecat (napsat).

Reagovat
risk je zisk

Praveze nemá. Je to složitý cokoliv předpovídat. Nikdo neví, co bude zítra :).

Přeju všem hodně štěstí a snad to přežijeme .

Reagovat
dave30

Tak už začínají restrikce i u vás. Tak snad to zpoždění nebude mít fatální následky. Držte se tam.

Reagovat
risk je zisk

Obavám se, ze je docela pozdě.

Sice jsou od včerejší půlnoci zavřené bary, restaurace, hotely atpod, ale UberEats, Deliveroo atpod je nadále otevřeno, je-to to stejné, co teď v ČR, ale jak v ČR, tak v UK se to taky uzavře (dávám tomu týden), už teď je v UK skoro 4 tisíce nakažených a to číslo bude stoupat neskutečným způsobem.

Už jsem zahlédl spustu vojáků v okolí Whitechapel, Aldgate a Brixton (což jsou jedny z nejrizikovějších čtvrtí). Snad to nebude drsný .

Každopádně nakoupeno mám, takže si jdu užit tak trosku dovolené u TV a hraním tLoU Remastered .

Reagovat
dave30

Jsem zvědavý, jak dlouho nám ty hry a filmy vydrží, než zmagoříme...

Reagovat
smazaný uživatel

Já jsem teď v Portugalsku a každý den srovnávám vývoj nakažených a opatření s ČR. Obě země jsou cca stejně velké a začalo to tady cca ve stejný den. Tady teprve tuto středu vyhlásili stav nouze a nějaké větší zákazy a nařízení jako v ČR tu ještě nejsou. Za těch pár dní je tu už o 300 více potvrzených případů.

Reagovat
raúl vojcka

já tam žil půl roku a mohu říci, že ani např. ve Faru to zdravotnictví nebylo na úrovni. Čekačka ve státní nemocnici cca 5 h minimálně. Nemluvím o fungování a rychosti záchranky... tristní. V ten moment jsem si nejvíce vážil našeho zdravotnictví. Podobně si stěžovali kamarádi z UK, Francie, Španělska, atd...

Reagovat
risk je zisk

Teď jsem Koukal, před par dny mělo ČR víc nakažených a teď už má Portugalsko víc a už to přesáhlo 1000 lidi. Je to šílený, jak to stoupá.

Itálie, Německo a Španělsko taky masakr...

Reagovat
Talker

Tak reálně když člověk platí daně a platí socko a zdravotko, tak očekává, že se o něj stát postará - jinak by byl úplně blbej.

Reagovat
risk je zisk

Tak prej přislíbili lidem, kteří přišli o práci 80% platu. Tak snad to klapne. Mě by stačilo i 50%...

Reagovat
FUnk

tak se drž a napiš jak se ti vede. Držím palce.

Reagovat
risk je zisk

Dík tobě taky a všem vlastně :).

Reagovat
ACSMan

Na to bych řekl, risk je zisk

Reagovat
salaminoo

ještě vydrž Péťo, u Vás to bude stejný průser jako v Itálii

Reagovat
Sandstorm

Ne ien u nich. Španělsko, Francie, Německo atd...

Reagovat
janinho

pozri si toto. akoze o svajciaroch som si myslel ze su rozumnejsi...

https://slovak.ch/zdravotnictvo-vo-svajciarsku/581-svajciari-sa-nesnazia-koronavirus-zastavit-ide-im-o-riadenu-krivku.html

brat sa vracal tento tyzden z letiska vo frankfurte do svajcu. vraj v medzinarodnom vlaku aj v MHD vo svajci mal rusku len on jediny.

Reagovat
Sandstorm

Hrůza. Pritom stacilo, aby se k tomu evropské vlády a hlavně občané postavili jako obyvatelé Japonska, Jižní Korei nebo Taiwanu a koronavirovou krizi bychom přešli bez vážných ekonomických důsledků a bez tisiců nakažených.

Reagovat
Sandstorm

Takhle budeme mit obojí.

Lidé si neuvědomují, že zpřísňování restrikcí není kvůli tomu, ze by si to Prymula s Babišem vymysleli, ale kvůli tomu, že lidé, kteří právě nejvice remcaji nedodržují nařízená doporučení.

Reagovat
janinho

ludia v zapadnej europe su prilis rozmaznani, je to vidiet na kazdom kroku (to iste ako ukazal Jovic).

mas kratkodobo dodrziavat nejake pravidla v zaujme vseobecneho dobra ale kazdy na to kandi. ani mne nie je lepsie byt doma zavrety ale ked to dokazu ludia v malych panelakovych bytoch tak zasnem co si dovolia hraci, ktori maju milionove vily s takym vybavenim ze by mi fakt takmer nic dalsie k zivotu nechybalo. akoze keby teraz na tyzden vypadol celosvetovo internet tak tu asi bude 4 miliardy samovrazd...

staci mi ist obcas vyvencit psa do prirody a ked vidim co vsetko su ludia schopni vyhodit v lese tak si hovorim ze najlepsie co by tuto planetu mohlo postretnut je keby nieco v okamihu vymazalo vsetkych ludi.

tato kriza ukazuje ako priserne dokazu vsetky tieto krajiny reagovat na prvu mensiu krizu. keby sa tu rozsiril nejaky skutocne nebezpecny a agresivny virus tak tu neprezije asi nikto.

Reagovat
Sandstorm

Reagovat
soukup

počkat a my se Slováky se jako snažíme nákazu zastavit? Já myslel, že taky jedeme systém, že nákazu zpomalíme

Reagovat
Sandstorm

My a Slovaci sme ji naštěstí začali zpomalovat včas. Bohužel většině státům v západní Evropě ujel vlak a začaly s opatřeními pozdě...

Reagovat
soukup

Vzhledem k tomu, že zde byly první případy i měsíc po tom, co v některých zemích západní Evropy, tak bych radši s tím ukazováním prstem na ostatní opatrnější. Říkat teď komu ujel vlak a kdo to udělal dobře je ještě celkem předčasný

Reagovat
janinho

nakazu nezastavis na 100% nijakym sposobom, ale urcite sa ju snazime spomalit tymi opatreniami a kontrolou ich dodrziavania.

taliani, nemci, svajciari a anglani su za to, ze nechaju tomu volnejsi priebeh a prejde to rychlejsie (za cenu viac obeti ale mozno mensich hospodarskych skod).

otazka je ci by ti co rozhodovali v taliansku chceli byt teraz lieceni niekde v bergame... myslim si, ze nie.

v cine sa to podarilo zastavit lebo tam ked sa povie ze plati zakaz toho a toho tak si 99,999% ludi nedovoli tomu postavit lebo by dopadli horsie nez keby dostali koronu.

Reagovat
smazaný uživatel

Čínania hlavne brutálne falšujú údaje, horšie ako z tej epidémie sa mi robí z toho ako sa im zrazu všetci pchajú niekam. To čo ma desí okrem ľudských a hospodárskych skôd je to že teraz ľudia podľahnú dojmu že diktatúry dokážu reagovať lepšie než demokracie, hoci v skutočnosti je to presne naopak. Všade počujem len o tom ako to Čína skvele zvláda o tom že skvele zvládli aj Japonsko,Južná Kórea či Singapur sa toľko nehovorí. Všetci tušia že ich čísla sú falošné, ale nikto to nepovie nahlas, lebo každému sa Čínske prachy ešte budú hodiť...

Reagovat
janinho

to nepochybujem ale u nas sa pellegrini chvalil ze mame len 120 potvrdenych.

uz som to tu dneska pisal. kamaratova zena je lekarka a dneska im z uradu pre verejne zdravotnictvo potvrdili ze pre okres s cca 40 tisic obyvatelmi mohli testovat 3 ludi denne. oddnes 6 ludi. ze clovek s anamnezou a priznakmi siel zo SNV do presova svojim autom na vyter a autom naspat domov lebo po neho nemal kto ist.

a mi povedz co nase smerom rozkradnute zdravotnictvo urobi ak by to tu prepuklo ako v taliansku. tak sa tu s prepacenim pojebeme vsetci do jedneho...

skoda ze sa toho paska nedozil... by som ho postavil do prvej linie nech robi bez rusky ludom vytery.

Reagovat
smazaný uživatel

Však práve... Smer tu rozložil zdravotníctvo, ale ľudia v čase paniky rýchlo zabúdajú obávam sa byť voľby teraz Smer vedený Pellem má možno 30 percent. Tých testov sa robí v priemere k počtu obyvateľov žalostne málo. Na denníku N k tomu bol aj graf.

Reagovat
smazaný uživatel

Postrádam zmysel falšovania údajov. Ak by tam hypoteticky bolo nakazených raz toľko a raz toľko mŕtvych, ako priznávajú, komu by tým pomohli?

Reagovat
smazaný uživatel

To nebude raz toľko. Žeby svojmu menu? Takto sa môžu hrať na hrdinov, ktorí svojimi reštrikciami porazili koronavírus. Navyše tým získavajú medziinárodný kredit. Komunisti sú navyše majstri v ututlávaní reálnych dôsledkov katastrof viď. Černobyľ.

Reagovat
smazaný uživatel

Ale ten Černobyľ neututlali..a žiadny kredit nezískali.

Reagovat
smazaný uživatel

Neututlali ale pokúsili sa o to. Tu sa tiež raz dozvieme reálne čísla.

Reagovat
Liquid

Reagovat
Sandstorm

Péťo zeptej se Paola Nedvědiniho jak na tom jsou v Itálii, ke které se Británie a další státy západu směle přibližují, a svůj omezený názor brzy prehodnotíš.

Reagovat
smazaný uživatel

alibista jak hovado

Reagovat
Liquid

to byl celou kariéru, skoro vždycky když dostal nějaký hloupý gól, tak mu zasvítilo slunce do očí...

Reagovat
Mönchengladbach

Briti to odserou ze všech nejvíc, jak to vypadá, jsou zcela nepřipraveni i co se ventilátorů týče, čistý opak Německa či nás.

Neuvěřitelný úpadek země, jež byla před 110 lety nejmocnější na světě, a teď už ji na vlastním ostrůvku kopne do prdele i Skotsko.

Ovšem PL je nejlepší, o tom žádná.

Reagovat
smazaný uživatel

V histórii sa už dostali z väčších prúserov...

Reagovat
Mönchengladbach

Já neříkám, že vymřou, samozřejmě přežijí, jen to bude asi poslední krok kdysi velké mocnosti do bezvýznamnosti.

Reagovat
smazaný uživatel

Žiadna veľmoc tu nie je naveky, však.

Veľmi výstižný dialóg k téme je v Hlave 22, v bordeli medzi Natelym a chlípnym starcom.

Reagovat
Sandstorm

S nejakou obrovskou ekonomickou krizí bych to zase neprehanel. Protože jak se rychle ekonomika téměř zastavuje, tak rychle zase vyletí nahoru až korona odezní. Bude tak velká poptávka, že firmy nebudou stíhat vyrábět a poskytovat služby. Budou muset najímat nové zaměstnance. A cestovky, hotely, restaurace atd? Lidé jim budou po těch zákazech trhat ruce, aby mohli opet letět do zahraničí a najist se v restauraci. No stress.

Reagovat
Mönchengladbach

Tomu absolutně nevěřím. Potrvá dlouho, než lidi začnou zase bez obav cestovat, minimálně rok.

Reagovat
Sandstorm

Možná to beru jen podle sebe, protože pandemie mi zrušila dovolenou v únoru ( ano to sem ještě mohl letět, ale naštěstí mám rozum a zajezdy si navic kupuji LM) a pravděpodobně i v létě. Takže jakmile uvidím, že rizika spojená s cestováním se vrací k normálu, bude 14ti denní dovolená jedna z prvních věcí, které udělám.

Reagovat
Mönchengladbach

Jasný, ale tohle si prostě jen tak neřeknou všichni, aby byl cestovní ruch skokem zase zpátky na 100 %, strach je mocný. K tomu ta rizika nebudou najednou na nule pro všechny regiony, navíc Andrej včera vyjádřil přání, aby nakonec republika byla "kvazihermeticky uzavřena", dokud virus nezmizí i všude okolo, což se asi vzhledem k přístupu třeba Německa stane letos asi těžko...

Reagovat
smazaný uživatel

Tohto sa desím, týpci s diktátorskými chúťkami typu Babiša, búdú mať žne. Ospravedlnia si to vírusom v skutočnosti len budú chcieť uplatňovať svoje staré praktiky, lebo im to robí dobre. Tým samozrejme netvrdím že netreba robiť opatrenia, akurát mám pocit že sa v niektorých krajinách natiahnu na dlhší ako len nevyhnutný čas.

Reagovat
Mönchengladbach

Vy máte alespoň prezidentku, my jen kolaborantskou zombie loutku. Nechcete vyměnit Zuzanu za Milouše s Burešem?

Reagovat
smazaný uživatel

Nie, Ďakujeme. Fakt sa bojím čo je hentá dvojička schopná pre Vás vymyslieť. Babiš ako štbák musí chrochtať blahom v súčasnej situácii.

Reagovat
Mönchengladbach

Tak Milouš už nic nevymyslí, ale Andy je ulhané zlo...

Reagovat
smazaný uživatel

Milouš Andrejovi všetko odkýva to je ten problém.

Reagovat
Mönchengladbach

Proto chci místo té retardované loutky vašu Zuzu.

Reagovat
fenixLFC

Reagovat
smazaný uživatel

Dosť naivná predstava, že tá naša nie je loutka...

Reagovat
smazaný uživatel

Oproti Milošovi čo by z Česka najradšej spravil Čínsku provinciu?

Reagovat
smazaný uživatel

Možno je tam dosť ľudí(možno aj u nás), čo nechcú byť žiadnou provinciou. .. ani bruselskou.

Reagovat
smazaný uživatel

To je pravda lenže my sme bohužiaľ príliš bezvýznamná krajina, na to aby sme neboli súčasťou nejakého mocenského bloku. Ide o to aby ten blok dodržiaval aspoň základné ľudské práva. Je mnoho vecí za ktoré mám na krajiny Západu ťažké srdce, ale stále je to miliónkrát lepšia alternatíva ako Čína so svojim totalitným režimom.

Reagovat
Sandstorm

Jako ano to máš asi pravdu. Nebude to tak jednoduché a pro cestovní ruch to bude dlouhodobější problém.

Reagovat
GjøvikFF

Ono to vůbec ničemu neuškodí. Snad i na čas odzvoní tomu, že někdo někam letí jenom proto, že je tam letenka za pár stovek. Bez hlubšího vztahu k dotyčné zemi, bez touhy opravdu poznávat, ale jenom z rožezranosti prostě proto, že je to levný a může se to hodit na instáč.

Reagovat
Mönchengladbach

Souhlasím, ale zároveň je to ortel smrti pro většinu leteckých společností.

Reagovat
fenixLFC

Reagovat
Liquid

nesouhlasím, právě že nebudou mít lidi moc peněz a budou si vybírat, nepojedou najednou na 4 dovolený, takže cestovní ruch to pocítí nejvíce a pokud se zdraží potraviny tak si lídé ještě víc budou vybírat

Reagovat
Mönchengladbach

Reagovat
Sandstorm

Proč by neměli moc peněz? Teď lidi zbytečně neutrácí, takže by naopak peníze mít měli pokud nebudou mít znatelné výpadky v příjmu. A takových lidí by nemělo být tolik, aby je to za pár týdnů zruinovalo. Samozřejmě bavím se o modelu, kdy karantenní opatření bude do konce dubna zrušeno. Pokud by to trvalo déle, tak to samozřejmě bude průser a firmy začnou hromadně propouštět. To už si potom musí rozhodnout vláda zda protahovat karantenu za cenu nenávratných ekonomických důsledků nebo zda karantenu zrušit...

Pokud to vezmu ve firmě ve které dělám a která je napojená na vyrobu BMW, která je na měsíc přerušená, tak je to vyřešené tak, že BMW mělo plánovanou dvou týdenní odstavku v dubnu, kterou pouze prodloužilo o další planovanou letní odstavku, která se tím přesouvá ze srpna na teď. Samozřejmě pokud by výrobu nerozjeli ani za měsíc, tak to bude průser.

Reagovat
Liquid

Spousta je už teď na 60% a ti co nejsou a nechodí do práce tak vybírají dovolenou, tu kterou tedy nebudou moct využít v létě na to cestování a "dorovnání" byznysu těm cestovkám a letoviskům, podnikatelé ječej už když se debatuje o 1 dni státního svátku navíc, kdyby se to rozjelo od začátku dubna budiš, ale jak ty píšeš, tak si myslíš že další měsíc bez výroby nebude problém (celý duben), a to si už myslím, že problém bude, navíc třeba šéf velký firmy, kde dělá ajťáka můj bratr zakázal i home office, až stát zakáže chodit i do práce pokud to poroste dál, tak to bude masakr, navíc i bez koronaviru by brzy recese přišla, takto je skoro jasná. Navíc spousta firem se po koronaviru rozhodne propouštět nebo se pokusí snížit mzdy, protože ten výpadek příjmů se podnikatelé pokusí aspoň částečně snížit takto.

Reagovat
r.mrazik

zapominas na to,ze ty firmy uz existovat nebudou...

lidi nebudou mit na cestovani prachy...

Reagovat
Sandstorm

Pokud nějaká firma nepřežije par týdnů, tak to asi nebyla moc úspěšná firma. Navíc stat už nabízí výhodnou půjčku jak toto období překlenout. A pokud to ani přesto nějaká firma nepřežije, tak tím vznikne příležitost pro novou firmu...

Reagovat
soukup

záleží, co bereš za úspěšnou firmu, ale firem, které položí to, že jim na 2 měsíce vypadnou příjmy, ale zůstanou výdaje je docela dost. Zpravidla ty menší, které není tolik vidět, ale jsou jich mraky

Reagovat
Sandstorm

Tak já doufám, že malé a střední firmy, osvč, bude stát nejvíc podporovat, aby jich přežilo co nejvíce. Myslím že ty dva měsíce by měli zvládnout. Samozřejmě pul roku uz by bylo více likvidační a doufejme, že to tak dlouho nebude,i když čísla nasvědčují btomu,bze tak bude...

Reagovat
soukup

To bude hrozně individuální. Pracuji v marketingu a data ukazují jak to každý segment postihuje jinak. Prodejci hraček třeba mají super sezónu, protože rodiče potřebují zabavit děti, co jsou doma a prodeje jim rostou. Naopak prodejci sportovního vybavení co jedou sezónně lyže/kolo jsou na tom bledě, protože zimní sezóna byla katastrofální a místo toho, aby je zachránilo teplé jaro a nákup kol a bruslí, tak je karanténa. Tam bude plno firem mít co dělat, aby přežily jednoměsíční výpadek. Ale i takový neutrální věci jako nábytek nebo oblečení je třeba na 50% obratu co normálně, protože lidi teď prostě mají jiný zájmy než nakupovat. A na to, aby ze dne na den spadl obrat o 50 % s nejistým výhledem, jak dlouho to potrvá, není stavěná žádná firma.

Reagovat
r.mrazik

se koukni,ze kdyz si beres ted tu pujcku,co stat nabizi,tak budes rucit uplne vsim...samozrejme,aby jim lidi s temi penezi neutekli...

ale kdo do toho jen tak pujde s tim,ze prijde uplne o vse?

proste to neni zadna prdel

Reagovat
Luc-Luc

nemyslim si, ze to bude tak jednoduche, spousta malych podniku a zivnostniku muze delsi neaktivita polozit uplne, zamestnanci doma na 60% mzdy to taky neni optimalni, domacnosti ztrati kupni silu, prestanou splacet uvery, omezi nakupy, takze dalsi firmy se dostanou do problemu, navic neschopnost splacet uvery dostane do problemu banky, ktery zacnou krachovat, cena nemovitosti klesne, takze lidi s hypotekama budou mit dluhy o hodne vyssi nez hodnota jejich majetku...nemluve o tom, ze jsou obory, kde se produkce neda obnovit ze dne na den, klasicky zemedelstvi

Reagovat
Liquid

Reagovat
soukup

Reagovat
Sandstorm

Na 60ti? To jsou ale lidé co marodí nebo máji OCR na děti. I ti živnostníci mají mit od statu 75 procent.

Reagovat
fenixLFC

Reagovat
Zephyr

To je dost bizarní úsudek. Zrovna cestovky, hotely a restaurace se nijak nezahojí na tom, že se jim po pandemii vrátí zákazníci. Nebo si myslíš, že po třech měsících půjdou lidi do restaurace a objednají si 70 řízků, aby něco dohnali? Pochopitelně si zase půjdou dát jenom jeden oběd... Ten chybějící prodej během karantény nijak nedoženou.

Obložená spotřeba nakopne leda firmy, které neoperují s každodenním zbožím nebo službami. Nějaké posrané mobily nebo kabáty si lidi dojdou koupit, až se krámy znovu otevřou, nebo si to rovnou objednají online. Nedoženou všechno, ale krvácet budou hlavně na zaměstnancích, protože zbytek zboží v mezidobí nějak uskladní.

Reagovat
San Iker

Se zase musí ke všemu vyjadřovat a být důležitý Uvidíme, kolik nakažených/obětí bude v ČR a kolik v Anglii v přepočtu na obyvatele

Reagovat
cr7sux

to je tak, když se ptají

Reagovat
Liquid

Reagovat
dave30

Myslíš, že přišel do redakce s tím, že se chce vyjádřit? Nebo měl říci tomu novináři, že se nechce vyjadřovat, aby nepohoršil fanoušky na EF? Jinak samozřejmě pouze reprodukuje pouze to, co jim místní vláda (nebo krizový štáb) předkládá.

Reagovat
JuventusFC1897

Jasne ty blbecku.

Reagovat
Kepy_FCB

Nechci s ho zastávat ale on jen papouškuje to čím je tam krmí

Reagovat
$$CaptainKokotko

První se s touhle sračkou musíme vypořádat, potom se musi ekonomika rozjet, ale co rikate na tohle ?

https://www.irozhlas.cz/zivotni-styl/cestovani/benatky-delfini-labute-cista-voda-kanaly_2003190955_hag

Imo za 30-40let můžem být v daleko větších sračkách. Plus do toho antibiotika přestáváji fungovat a ty sračky jsou čím dál víc odolné.

Reagovat
ladyboy arsenal

super stejně jak ty mapy čistého ovzduší ve smogových oblastech, pak že kapitalismus nejde zastavit

Reagovat
Beči

A to jsem si vždycky myslel, že zrovna Petr je docela inteligentní člověk...

Oni mají přes tři tisíce nakažených, 144 mrtvých, počty strmě rostou, ale postup vlády je v pořádku Stačí se podívat do Itálie, Španělska a Německa, jak takový postup dopadne.

U nás to udělali sakra dobře, alespoň jednou naše vláda udělala něco kloudného a včas.

Reagovat
smazaný uživatel

Tieto rozhodnutia nerobi vlada ale krizovy stab. Aj u nas sa dost navonok velebi Pellegrini ale tie postupy su v prvom rade dielom profesionalov z krizoveho stabu, politici su len sprostredkovatelia dalsich postupov a opatreni smerom k verejnosti. I ked pripustam ze svoje si pocas zasadania povedia aj oni.

V Britanii to zlyhalo preto ze oni mali opacny nazor na priebeh tejto choroby. Podla nich si tento virus mal prejst populaciou aby si ona nasla protilatky a takto to odoznelo. Mozme takto uvazovat pri jednotlivcovi ale nie uz pri mnozstve nakazenych. Tie opatrenia su hlavne preto aby sa nezrutil cely zdravotnicky system. Aby sa nestalo ze nebudu lozka, ze nebude mat kto liecit a pod. Toto zial caka po Talianoch aj Nemcov, Francuzov, Spanielov aj Britov.

Zodpovednost za to budu niest prave ti ktori sa v rozhodnutiach mylili. V kontexte roznych rieseni v ramci sveta si dovolim tvrdit ze u nas na Slovensku to vyriesili par excellance.

Kiezby to bolo vidiet aj na konecnych statistikach.

Reagovat
smazaný uživatel

Tie opatrenia sa našťastie urobili včas, na druhej strane treba si uvedomiť koľko otestovaných na počet obyvateľov máme my, a koľko vyspelejšie krajiny. Keby bolo viac otestovaných, celkom logicky by stúpol aj počet infikovaných.

Reagovat
Beči

Samozřejmě, ale s tím se tak nějak počítá. Nebo alespoň mě je jasné, že je ve skutečnosti nakažených minimálně několik tisíc lidí, pouze nejsou otestovaní. A u řady lidí bude jistě probíhat Covid asymptomaticky či s lehkými příznaky, takže je ani nenapadne jít se nechat otestovat.

Reagovat
Beči

Souhlasím. Slovenské vedení (chceš-li, tak ten krizový štáb) to také vyřešilo velmi dobře. Alespoň jednou můžeme naše státy pochválit, že něco udělali dobře. Většinou to bývá naopak.

Reagovat
Losinho

Aspoň ty nadpisy si po sobě přečtěte..

Reagovat
Sosi

Jako ja opatreni u nas respektuju, ale jestli uplne zakazou vychazeni namisto toho, aby ty chlastajici dementy pokutovali, tak uz taky poslu nekoho do rite

Reagovat
FORZAMILAN

určitě je budou pokutovat

Reagovat
mickey mouse

No známí žijící v Anglii tvrdí teda přesný opak

Reagovat
cr7sux

sociální bublina

Reagovat
Fortex

tak to me rozesmalo.. uuuplna kravina

Reagovat
ladyboy arsenal

Péťa Čech už od pohledu loajální, konformní figurka bez vlastního názoru či postoje, celej život jen opakuje fráze z mainstream médií jakoby se v anglii narodil a prošel jejich vzdělávacím systémem, snad jen jeho jméno připomíná odkud přišel...tím nesnižuji jeho fotbalové kvality, ale jako člověk se mi příčí jako kost v krku

Reagovat

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele