Češi na Euru neuspěli, ale je na čem stavět, myslí si Kadlec. Němci ho překvapili

08.07., 19:00
Aktuality

Ještě donedávna ligový fotbalista a kdysi český reprezentant či opora německého Leverkusenu. Teď má však Michal Kadlec (39) novou roli, zvyká si na život televizního experta. Během fotbalového Eura si bývalý obránce Fenerbahce či Slovácka našel v Německu čas i na redakci Livesport Zpráv a rozebral hru českého národního týmu či překvapení turnaje.

O českém národním týmu

"Je tam hodně práce, ale je na čem stavět. Nic nepřijde samo, musíme zabrat a zlepšit se. Týmovost i taktiku máme, ale třeba rychlé protiútoky či individualita trochu chybí. Nepostoupilo se dál, to je neúspěch, to je jasné, ale můžeme vzít turnaj jako ponaučení a nachystat se na Ligu národů a kvalifikaci o mistrovství světa. Tam je cílem postoupit. Českému nároďáku fandím, přeji mu co nejlepší hráče i tým."

O překvapeních na Euru

"Překvapili mě Španělé, bojují o titul, přitom mají mladý tým a tolik se s nimi nepočítalo. A vlastně i Němci, před turnajem měli nějaké problémy a něco občas nefungovalo, ale odehráli dva slušné přáteláky před Eurem a pak i dobrou skupinu. A samozřejmě Gruzínci, od kterých nikdo nic nečekal. A líbili se mi také Slováci."

O největším zážitku z nové role

"Jelikož jsem fotbal dlouho hrál, tak znám pohled z hrací plochy. Teď mám naopak největší dojem z toho, jak ukázat lidem - svým novým kolegům - kteří něco podobného nezažili, jaké to je být na trávníku jako hráč. Přiblížit jim, jak se chová fotbalista v den utkání, co se děje na hřišti... Zajímavé jsou i vstupy do televize, jak si člověk dává pozor, co říká a jakým způsobem to říká."

O Schickovi s Hložkem v Leverkusenu

"Je to složité. Patrik Schick toho odehrál víc, Adam Hložek je mladý kluk a potřebuje hrát, to je bez debat. Asi by pro něj bylo dobré zvolit jiné angažmá, i když do toho tolik nevidím, není to asi jenom o něm. V pozadí je toho vždycky hodně."

Článek byl původně publikován pro Livesport Zprávy.

Autor: Livesport.cz / Jakub Burian

Komentáře (53)

Přidat komentář
ratusek

No já myslím, že si musíme přiznat, že ten prospěch nemáme takový jako jsme si slibovali, ale já bych to neviděl tak černě. Ten celkový obraz, jak si nám ho tady nastínil, není samozřejmě nijak růžový. Ovšem, a to nesmíme přehlížet a tady bych s tebou nesouhlasil, že jsou tu zárodky toho pozitivního. Mám na mysli tu pěknou čtyřku z dusíku, nebo ta rovnováha na páce, že? To jsou ty první vlašťovky.

Pičo uplně vidím jak to tam takhle analyzoval nejen Kadlec, ale i Fousek a další

Reagovat
Kapřík

Reagovat
10adam

Reagovat
Sosi

Reagovat
Puskas

Reagovat
GjøvikFF

Reagovat
Bakary3

Reagovat
KingMaster13

Reagovat
FUnk

Reagovat
Neon

Reagovat
Csaplárova past

Tak jako po každém EURU nebo prokaučovaný kvalde na MS ... ty stejný řeči. Připadá mi, že jsem to neslyšel 5 minut

Reagovat
zorz767

Na Euru jsme momentálně jenom do počtu, to je jasné už při pohledu na soupisku naši a soupisky našich konkurentů. No a když se člověk podívá na zápasy, tak v individuální kvalitě jsme byli jedni z nejhorších. Opory mládežnických ročníků jako Ševčík nebo Karabec se nedokážou doma prosadit na hřiště, cizinci je předčí. A když někdo odejde z ligy ven, tak jenom paběrkuje. Uplyne ještě hodně vody, než se něco změní, protože současná generace, ani ta nastupující, na to nemá.

Reagovat
lampas

V podstatě má pravdu, dnešní fotbal v Evropě je velmi konkurenční prostředí a stačí mít trochu smůly a hned se to veze. Kdybychom měli malinko štěstí, jako naši soupeři, mohli jsme v klidu hrát třeba ČF a bojovat znovu o SF.

Reagovat
deiw

v podstatě vidím oproti minulému euru 2 zásadní rozdíly:

1. Schickova forma, kdy mu minule padlo do brány v podstatě vše

2. Sporné, hloupé, nešikovné situace, které šly letos proti nám, zatímco předtím nás dostaly do velké výhody (viz Lovrenův loket ve vápně, de Ligtova chyba a následné vyloučení).

Jinak bych řekl, že herní projev i nějaká hráčská kvalita (až na Schicka v top formě) byla +/- to stejné, byť teda v zápase s Gruzií jsme dominovali tak, jako v žádném jiném zápase na euru od Lotyšska.

Reagovat
lampas

Rozdíl je v několika věcech:

1. Zápas ve kterém jsme podali mnohem horší výkon, jak třeba proti Gruzii, tak se zvládnul vyhrát (myslím Skotsko). Ještě k tomu se povedl Schickovi životní gól.

2. Dokázali jsme využít velké zaskočení Holanďanů, když jim VAR vyloučil hráče a taky využít toho, že se taková situace v náš prospěch výjimečně pískla.

Teď takové mikrosituace nenastaly a místo ČF je z toho 1 bod ve skupině, přitom výkony jsme podávaly obdobné. Ta hranice úspěchu a neúspěchu v konkurenci třeba dvaceti obdobně silných týmů je hrozně tenká.

Reagovat
mistr129

ad 1), s tím horším výkonem teda nevím, jestli si dobře pamatuji, tak Skotové měli nějaké šance až když už jsme vedli. Tady každý gruzínský protiútok smrděl. Do toho jsme hráli docela vyrovnaně s pozdějšími finalisty Angličany a medalisty z okolních dvou MS Chorvaty, namísto toho tady jsme se nechali masakrovat Portugalci a hloupě prohráli s Tureckem.

ad 2), s do té doby suverénními Nizozemci jsme hráli zcela vyrovnaně už před vyloučením, ostatně i to vyloučení pramenilo z naší hry a nebýt té červené, byl by to nejspíš náš gól.

Zkrátka základ je postoupit ze skupiny, kde jsme k tomu letos měli mnohem lepší předpoklady (lehčí skupinu) než minule. V play-off je to opravdu už o štěstí a minimálních rozdílech, tam jsme minule mohli skončit klidně už v tom OF, nebo taky být v semifinále.

Reagovat
mistr129

A teď ještě si vezmi, že útočná fáze i minule byla Masopust, Darida, Jankto - Schick, pak Daridu s Janktem nahradili Ševčík a Barák... to mi ta letošní přijde silnejší

Reagovat
Kucka

Reagovat
OTASi

Reagovat
Langi

V podstatě jsme neporazili ani Gruzii a předvádíme zatím větší sračku než pod Šilhavým...jako nazvat tohle EURO smůlou je teda hardcore...mluvíš jako Fousek

Reagovat
ratusek

Reagovat
kilobyte

Nejde o to, že by to bylo smůlou. Ale my nemáme kádr na to, abychom udělali nějaký úspěch bez trochu štěstí. Jenže i tomu se má jít naproti, což my jsme nešli.

Většina opor, hlavně do ofenzívy, byla z formy. Rozdílové hráče pořádně ani nemáme a to je měli na EURU snad skoro všichni.

Reagovat
OTASi

Reagovat
Zephyr

Reagovat
pytlerLFC

Spíš než tyhle ČF a SF bych ocenil aby náš tým měl co nabídnout týmům v TOP4 ligách, prakticky u každýho účastníka na eura bych si vybral 1-2 zajímavý hráče z toho týmu co jsou na tom individuálně skvěle, u nás ani 1 hráč - možná Robin Hranáč jako obránce, ale nikdo další tě do očí nepraští.

Reagovat
Langi

Kadlecovi to diktoval Fousek? Protože najít na tomhle EURU takováhle pozitiva, to je teda fakt něco.

Já se obávám, že moc na čem stavět není...hráči, kteří měli repre táhnout, tak byli z formy už koncem sezóny - Schick, Hložek, Barák a částečně i Souček. A celkově lepší hráče prostě není kde brát, repre bude vždycky stát a padat na těhle "rozdílových", kteří hrají velký fotbal ve velkých klubech...když se podívám na soupisku, pak je tam do budoucna asi jediný větší příslib Krejčí.

Předvedená hra je no comment. Reprezentace, které byly ještě nedávno na naší úrovni nebo pod ní, na turnaji zvládli vzdorovat i silnějším soupeřům, zvládla to i blbá Gruzie. Jen my jsme se s Portugalci krom autobusu a jedné střely na nic nezmohli. Spolu se Skotskem jsme byli regulérně nejhorší tým turnaje a to jak výsledkově, tak herním projevem...z 24 týmů.

Celá komedie okolo Haška jen ukázala, že repre je jenom Fouskův kamarádšoft, kde vlastně o hru ani výsledky moc nejde a vlastně měl svého koně vybraného už ve chvíli, kdy Šilhavý končil. Zase to skončí promrdanými 4 lety, jako když tam byl Bílek a dnešním "talentům do budoucna" bude 30 a můžeme si zase říkat, jak máme na čem stavět do budoucna...

Reagovat
kilobyte

On to spíše bral z pohledu bývalého reprezentanta a ví jaké to je, když se na hráče snese ze všech stran kritika. Hráče máme, jaké jsme si vychovali a říkat jim, že jsou lemplové a že s nimi nemáme šanci moc nepomůže.

Reagovat
Langi

O hráčích tohle EURO bylo nakonec uplně minimálně...nominace byla OK, hráli všichni tak nějak to na co měli...škoda, že ti tahouni byli z formy...ale Kadlec nemůže říct, že máme "taktiku a na čem stavět", protože nemáme ani jedno. Máme trenéra s myšlením z roku 2010, jehož jediná devíza je, že je to Fouskův kamarád. Zas jako nečekejme, že to s těmihle lidmi bude v blízké budoucnosti lepší...

Reagovat
kilobyte

U Haška bych viděl největší chybu, že v přípravě dělali blbosti, abychom byli nečitelní. Zas na druhou stranu měl fakt málo prostoru na to něco vybudovat. Hodnotil bych ho až v průběhu kvalifikace na MS, ale už to má nahnuté.

Teď by se měli řešit hlavně hráči do budoucna, protože tam svaz roky spí. Fouska kopnout do prdele až si doletí do nějaké té svojí vysněné funkce na UEFA a ať už sem neleze. A pak by už mohli konečně zvolit někoho, kdo bude mít rozvoj fotbalu jako prioritu a tím myslím hlavně mládež.

Reagovat
mistr129

Právě proto byla blbost ho tam cpát před Eurem, asi těžko by Šilhavý udělal horší výsledek, pravděpodobně by si splnil povinnost v osmifinále, odcházel by se ctí a Hašek by mohl začít načisto, a ne s tím, že když s jedním outsiderem v kvalifikaci zaváhá, už všichni budou chtít jeho hlavu.

Reagovat
kilobyte

Šilhavý měl skončit už před kvalifikací. Jenže Fousek nechtěl poslouchat hraběcí rady. Tak ho nesmyslně u týmu předrželi a nakonec Šilhavý skončil neslavně. Přitom mohl končit jako král.

Reagovat
mistr129

No kvalifikaci nakonec s přehledem zvládnul, sice chyběla ve skupině velký favorit, nicméně jako jedna ze 3 skupin jsme nakonec měli 3 zástupce na Euru. Bodově byl z týmů na druhém místě na podobné úrovni jako týmy v ostatních skupinách.

Pro Šilhavého osobně asi dobře, i tak skončil jako král (na MS nepostoupil jako nikdo, na obě Eura nás dostal jako každý, na svém jediném Euru udělal asi největší úspěch od 2004, v Lize národů vrací tam, kde převzal). Ale je to blbá situace pro Haška, i kdyby se Šilhavému to Euro nepovedlo (jakože nevěřím v to, že by neprolezl skupinou), tak jemu už to může být jedno, kdežto Hašek si to teď ponese dál

Reagovat
kilobyte

S přehledem jí úplně nezvládnul. Navíc při jeho konci byla u repre příšerná atmosféra. Ta skupina měla 3 zástupce na Euru, ale dohromady jsme udělali 3 body. Ani v součtu by ty 3 země nedali postup ze skupiny. Takže tou skupinou bych se moc neoháněl. V podstatě jsme měli ve skupině to nejhorší, co se ještě dostalo na Euro.

Vždyť Šilhavý už ani trénovat vlastně nechtěl. S tím jeho rezignovaným postojem a špatnou atmosférou v týmu bychom lépe neskončili.

Reagovat
jenage

Především sám Šilhavý už tam nechtěl být, však ty poslední zápasy už byl úplně zlomený a rezignovaný, nedovedu si představit co by dělal na euru.

Reagovat
lampas

Trenér je na hovno, může to utáhnout na svojí osobnost, pokud má v kádru nadprůměrné hráče u kterých je potřeba jen to, aby mu neskákali po hlavě. Hašek pravda takový hráče nemá, tudíž nemá absolutně co národnímu týmu nabídnout. S tím souhlasím.

Reagovat
kilobyte

Když se na to takhle zpětně kouknu, tak největší záhadou je pro mě, proč nepovolal Ryneše? Sice nemá tolik zkušeností, ale měl dobrou sezónu a hlavně zvládá i jiné věci než jen nacentrovat. I když už jen ty jeho centry, které by snad někoho našli by mohli pomoc.

Reagovat
JacoBee

Reagovat
KingMaster13

Ne! Nemáme Tady fakt není na čem stavět. Hráči co hrají v zahraničí tak se nově příchozí buď totál neprosadí (Jurásek, Čvančara, Černý, Hložek, Kovář), jsou skleněnky (Barák, Schick) a nebo už stárnou a za chvíli už na to nebudou mít (Souček, Coufal, Holeš, Ševčík, Masopust) a nebo jsou pohodlní ještě (Zima)

Reagovat
zorz767

Kovář si zatím vede dobře. Asi nikdo nemohl čekat, že bude hned jednička v Manchesteru nebo v Leverkusenu. Ale odchytal toho docela dost a je vidět, že s ním počítají. Takže jeho bych z toho výčtu selhání vyndal.

Reagovat
KingMaster13

Pravda že Kováře jsem tam dal možná neprávem.

Reagovat
goodbay

Já bych vynechal i Černého. Součka bych zase neřadil mezi staré. Je mu 29 let. Klidně ještě může hrát 5 let na TOP úrovni. S ostatníma souhlas.

Reagovat
KingMaster13

Souček se bojím, že už stagnuje. Minimálně na tom jeho pohybu to je dost vidět a ten jakmile ztratí ten pohyb tak se obávám, že výkonostně půjde dost dolů. Ještě je to v pohodě ale obávám se, že má před sebou tak poslední 2-3 roky v základu West Hamu.

Reagovat
Rudy

Vidim dobre? Jeste 5 let na TOP urovni? Nevybavuji si zadnou sezonu, kdy hral na TOP urovni a tady se mluvi o dalsich 5 Doby, kdy ve stredu hriste radil jak Kante jsem asi zaspal.

Reagovat
Imos

hraje TOP ligu

Reagovat
kilobyte

Čvančaru bych dal spíše do skleněnek, ale věřím, že pokud mu vydrží zdraví, tak by mohl být dobrý. Kovář chytal celou EL, i finále. U něj bych netvrdil, že se totál neprosadil.

Reagovat
Uwe háže buly

Tvl jako total neprosadit si představím někoho jinýho, ale určitě ne Kováře. Vždyť přišel na pozici, kde je kapitan týmu, který chytá pravidelně x let..

Reagovat
Freedo

Není to tak dávno, co bychom za tolik hráčů v top ligách byli šťastní (byť tam často nenastupují pravidelně), protože tehdy se jejich počet dal spočítat na prstech jedný ruky. Nemyslím si, že by ten tým teď byl horší než to, co měli Vrba nebo Šilhavý, dalo by se diskutovat i o Bílkovi. Určitě jsem čekal lepší fotbal.

Reagovat
KingMaster13

Tak to rozhodně jde za trenérem, protože jak ukazuje třeba Gruzie a další týmy tak jde hrát fotbal a něco předvést i bez toho, že by byla většina týmu nějak kvalitní. Ale ten počet hráčů v zahraničí je alarmující, my jich tam sice máme relativně dost ale skoro nikdo nehraje To je pak těžký

Reagovat
goodbay

Když jsem viděl nominaci na EURO 2024, tak byla, za mě, nejslabší od roku 1996. Vyčnívají snad jen Schick a Souček. Ostatní (pod)průměr. A taky to tak dopadlo. Tudíž se konečnému výsledku nelze moc divit. Ve srovnání s podceňovanou Gruzií jsme kvalitativně lepší tým neměli.

Reagovat
KingMaster13

No jo ale furt bych čekal nějakou taktickou nadstavbu, obětavost, boj na krev, něco prostě. Rozhodně na šampionátu byli i v minulosti slabší týmy a ukázali toho bohužel víc. Chyba je na straně nekvalitních hráčů ale i trenéra. Zrovna Gruzie tam má 2 individuality a jaký fotbal hrála.

Reagovat
Edis

Absolutní souhlas. Když nemáš extra kvalitu (což víme), musíš to nahradit něčím jiným.

Ale tam nebylo vůbec nic.

Reagovat
Rudy

Propracovanym hernim systemem, taktikou. Ani jednou vec nehledej u tuzemskych treneru.

Reagovat
Franta Jetel

Kadlec Kadlec, to najdeme na mapě

Reagovat

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele