Češky v prvním kole baráže o Euro 2025 narazí na Bělorusko. V případě postupu hrozí Portugalky

19.07., 14:39
Aktuality
Karel Rada (© AFP)

České reprezentantky se v říjnovém prvním kole baráže o postup na Euro 2025 ve Švýcarsku utkají s Běloruskem. Rozhodl o tom los v Nyonu. První utkání bude na programu na hřišti soupeře, který hraje v azylu na neutrální půdě. Zřejmě v Polsku, nebo v Maďarsku. V případě postupu se tým trenéra Karla Rady utká ve finálové části s vítězem duelu mezi Portugalskem a Ázerbájdžánem.

Český tým v osudí nechyběl, přestože ve své kvalifikační skupině skončil i přes senzační vítězství nad španělskými mistryněmi světa až čtvrtý. České fotbalistky se totiž prezentovaly v nejvyšší kvalifikační lize, ze které postoupily první dva celky přímo na šampionát a třetí i čtvrtý tým čeká baráž.

Díky nasazení jako v mužské Lize národů je tak pro ně šance na finálový turnaj stále zajímavá. Češkám totiž připadly soupeřky z nejnižší třetí kvalifikační ligy. Baráž je ovšem dvoukolová a na závěrečný turnaj z ní projde sedm nejúspěšnějších týmů.

Los je pro český tým nepříjemný ze dvou důvodů. S Běloruskem opět sehraje oba zápasy v zahraničí, navíc Portugalsko je zřejmě asi nejsilnější soupeř, který byl v osudí. "Popravdě ani nevím, co k tomu říct, abych zůstal slušný," reagoval trenér Rada na svazovém webu.

"Proti Bělorusku hrajeme opakovaně v kvalifikaci i Lize národů. Opět jsme tímto losem přišli o výhodu domácího prostředí, což mě samozřejmě nesmírně mrzí. V posledních měsících fanoušci začali na naše zápasy chodit a teď nejdůležitější zápasy kvalifikace odehrajeme někde v zahraničí. Jsem obrovsky zklamaný, těžko to rozdýchávám," dodal kouč.

"V další fázi je pro nás Portugalsko jedním z nejtěžších soupeřů, technicky velmi dobře vybavený tým. Ale pokud si chceme splnit náš sen a postoupit na závěrečný turnaj, musíme v baráži přejít přes každého soupeře," řekla kapitánka Petra Bertholdová.

"Když to vezmu pozitivně, tak s Běloruskem máme fotbalovou kvalitou rozhodně na to, abychom první kolo přešli. Problém ale vidím hlavně v logistické stránce, protože budeme muset oba zápasy odehrát v zahraničí a bude obtížné hráčkám připravit ideální podmínky pro přípravu," poukázala Miroslava Fousková, šéfka úseku ženského fotbalu FAČR.

"Co se týká případného postupu, tam na nás bude čekat nejtěžší možný soupeř. Dobré je, že jsme s Portugalskem hráli před nedávnou dobou a již tedy víme, co nás bude čekat. A poslední dva zápasy kvalifikační skupiny nám ukázaly, že dokážeme hrát s každým, takže si budeme věřit i na Portugalky," dodala Fousková.

Zápasy prvního kola se odehrají mezi 23. a 29. říjnem, finálové druhé kolo bude na programu mezi 27. listopadem a 3. prosincem.

Autor: ČTK

Komentáře (10)

Přidat komentář
Mimalu

takže nejhorší možný los, tak třeba zase za 5 let to už konečně vyjde

Reagovat
lampas

Vidím, že českou smůlu mají taky fotbalistky.

Reagovat
GabrielBatistuta

Tyhle články rozklikávám, jen abych věděl, jestli má Monty 1. koment. Zklamal

Reagovat
monty25

Tak já to na Twitteru komentoval dřív, než tady vyšel ten článek. Pak jdu na EF, tady tradičně jenom expreska a článek až za půl hodiny. Nemůžu to tady pořád sledovat.

Reagovat
monty25

Asi už je všechno řečeno v článku, měl jsem na ten los podobnou reakci jako Karel Rada. Ještě jsem ve středu psal na Twitter, že hlavně nechci Bělorusko kvůli zápasům na neutrální půdě a samozřejmě ho zase máme. No a Portugalsko je nejtěžší možný soupeř, podobně jako minule Švýcarsko. Nezbývá než aby holky zabojovaly, ale na ten los baráže fakt nemáme štěstí.

Reagovat
Riquete s čupřinou

Nemá být Bělorusko vyloučené společně s Ruskem?

Reagovat
monty25

Rusko je, Bělorusko není.

Reagovat
Riquete s čupřinou

Ok, díky

Reagovat
ACSeRw!n

jj melo by

Reagovat
Benfica

Portugalský ženský futbal išiel za posledné roky honde hore.. ešte je čo zlepšovať, ale na Euro by mali prejsť.. možno si zájdem na zápas s ČR

Reagovat

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele