Češky zahájí kvalifikaci mistrovství Evropy, prvními soupeři jsou Dánsko a Španělsko

04.04., 12:38
Aktuality
Karel Rada (© AFP)

České reprezentantky vstoupí v pátek v Uherském Hradišti zápasem proti Dánsku do kvalifikace mistrovství Evropy. Svěřenkyně kouče Karla Rady čekají ve skupině 2 i souboje s Belgií a úřadujícími světovými šampionkami ze Španělska. Na turnaj, který uspořádá příští rok Švýcarsko, projdou přímo první dva celky ze všech čtyř skupin elitní úrovně A. Týmy na třetích a čtvrtých místech mají jistotu baráže.

Ženská reprezentace dosud na žádném vrcholném turnaji nestartovala, v roce 2021 ji dělil od účasti na Euru jen penaltový rozstřel v baráži proti Švýcarsku. Nyní se pokusí navázat na loňský triumf ve skupině divize B Ligy národů, který jí zajistil postup mezi elitu. Češky jsou na 30. místě žebříčku FIFA nejníže postaveným týmem skupiny, kvalifikaci zahájí proti 13. celku světa.

"Dánky jsou v ženském fotbale opravdu dobré. Mají celou řadu velkých jmen, co hrají v top klubech. Přesto si myslím, že to můžeme dobrým týmovým výkonem zvládnout. Pokud budeme dobře organizovaně bránit a stejně jako na podzim makat jedna za druhou, tak věřím tomu, že na úspěch určitě máme. Je to soupeř, který by nám mohl vyhovovat," uvedla kapitána Klára Cahynová pro web Fotbalové asociace ČR.

Češky v únoru prohrály oba přípravné zápasy. Nejprve podlehly 1:3 Portugalkám a následně 1:2 Korejkám. S Dánkami se střetly pouze v kvalifikaci o Euro před 12 lety, favorit zvítězil doma 1:0 a venku 2:0.

"Vesměs všechny týmy, které jsme v kvalifikaci mohli dostat, mají velkou kvalitu. Je pravda, že Španělsko jsme nikdo nechtěli, je to aktuálně nejlepší tým světa. Dánsko i Belgie také prokazují dlouhodobě kvalitu a ne náhodou jsou velmi vysoko v žebříčku FIFA," řekl trenér Rada.

Španělsko vyhrálo nejen loňské mistrovství světa, ale ovládlo i Ligu národů. Ve hvězdném týmu vynikají dvě poslední držitelky Zlatého míče pro nejlepší fotbalistku světa. Loni v anketě triumfovala Aitana Bonmatíová, předchozí dva ročníky uspěla její spoluhráčka z Barcelony Alexia Putellasová. Ani jedna nechybí v nominaci na úterní duel v Burgosu proti českému výběru.

Poslední vzájemný duel obou celků loni v únoru skončil v přípravě výhrou favorita 3:0. "Proti Španělsku se pokusíme alespoň něco uhrát. Bude to mnohem těžší zápas než proti Dánsku, protože Španělky jsou teď prostě nejlepší na světě," podotkla nejlepší česká fotbalistka za loňský rok Cahynová, jež na klubové úrovni hraje za Sevillu.

Kvalifikace o Euro se odehraje ve třech termínových oknech, další jsou na přelomu května a června a v červenci. Barážová kola jsou naplánovaná na podzim.

Autor: ČTK

Komentáře (17)

Přidat komentář
monty25

Nic proti UH, ale snad se budou další zápasy hrát někde blíž ode mě. Belgie nevím, ale Španělsko by v červenci mohlo být v Praze. Jinak by bylo fajn zítra proti Dánsku něco uhrát, protože ve Španělsku budeme zase běhat 90 minut bez míče.

Reagovat
Pablos

No to je doba... už hodinu ti tady držím první místo A to už se ti sem jeden sápal (já), ale vyhnal jsem ho !

Reagovat
monty25

Když tady je vždycky článek o ženském fotbale, když to nejmíň čekám. Vsadím se, že po zápase bude zase jenom expreska.

Reagovat
kilobyte

Nechte je vařit!

Reagovat
Pablos

a co nepřebalené děti... myslel někdo na nepřebalené děti ?

Reagovat
10adam

To zvládnu i já

Reagovat
Pablos

tak já to vaření taky ...ale kazíš nám tady správné názory

Reagovat
10adam

Ať si holky taky kopnou je to takové neinvazivní

Reagovat
Pablos

a volební právo bys jim dal taky ?

Reagovat
10adam

Já to myslel jinak…

Reagovat
dantetomas

Ty vole, jak to mluvis vole, invazivni ty vole

Reagovat
10adam

Ty vole, šak neinvazivní

Reagovat
Uwe háže buly

Já přebaluju a manželka chodí do fachu

Reagovat
10adam

Já že manželka chodí má fotbal

Reagovat
kilobyte

Tohle je heslo k poslednímu ženskému derby.

Reagovat
monty25

Přesněji řečeno heslo slávistek k příštímu ligovému derby...

https://www.slavia.cz/article/21685

Reagovat
doshcz

ten pruh na tech trenkach je fakt silenost, kdo tohle schvalil ty vole

Reagovat

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele