Čeští fotbalisté v zahraničí: Kde je problém? Nejspíš i v komfortu dnešní doby, říká novinář

Dnes, 14:00
Rozhovory
David Zima ještě v dresu Turína (© AFP)

Trend, který je neúprosný, ale jasně patrný: Mladí čeští fotbalisté mají problém prosadit se po přestupu v zahraničí. Hložek, Čvančara, Hranáč, Zima, Kovář a v úvodu sezony i Krejčí. Čím to je? Děláme něco špatně ve výchově? Nebo hráči odcházejí příliš brzo? Dává si jejich okolí dost záležet s výběrem týmu? A musí vlastně každý tuzemský hráč snít o zahraničním angažmá? O tom je pondělní epizoda Livesport Daily, jejímž hostem je dlouholetý fotbalový novinář Mladé fronty DNES Jan Palička.

"Když jsem s novinařinou začínal, cítil jsem z fotbalistů obrovskou chuť prosadit se v zahraničí. Byl to jejich hlavní hnací motor a spousta z nich se v devadesátých letech a na přelomu tisíciletí venku opravdu prosadila. Tenkrát vyrůstali v době, kdy nic neměli, jen mičudu, kopačky a plácek. Dnešní kluci mají všechno, žijí v komfortu, nablízko displeji," popisuje Palička to, proč možná dnešní hráči nejsou tak motivovaní odejít ven.

"Nedávno jsme byli v Gruzii, nakoukl jsem do akademie Dinama Tbilisi. A ti chudí kluci tam, na nich je jasně patrné, že se chtějí dostat ven a splnit si svůj fotbalový sen. Odejít a vydělat," dodává. 

"Je hrozně těžké posoudit, kdy už má fotbalista na to, aby mohl myslet na kvalitní angažmá v zahraničí. Záleží na tom, jaké má rodinné zázemí a jestli je schopný vystoupit ze své komfortní zóny. Přestup ven je bezpochyby obrovská životní změna," myslí si Palička.

"Z fotbalového hlediska je podle mě zásadní, jestli za sebou má zápasy v evropských pohárech. Například Adam Hložek podle mě odešel brzy, protože Evropu se Spartou skoro nehrál. Naopak Robina Hranáče mohla Plzeň jen těžko udržet po tom, co byl například zvolený do nejlepší sestavy Konferenční ligy," připomíná novinář.

V pondělní epizodě Livesport Daily jsme také řešili:

Vyplatí se mladým hráčům odcházet do zahraničních akademií?

Vybírají hráčští agenti pečlivě kluby pro své klienty?

Kdo z fotbalistů v lize má předpoklady prosadit se venku?

Všechny díly Livesport Daily najdete také na oblíbených podcastových platformách - Spotify a Apple Podcasts.

Článek byl původně publikován pro Livesport Zprávy.

Autor: Livesport.cz

Komentáře (22)

Přidat komentář
Neri04

Chapu, ze je treba o necem psat. Ale prijde mi, ze tohle uz je pres caru. Vzdyt Ti hraci tam jsou par mesicu (Hranac snad ani ne mesic)!

Mozna bychom si meli polozit otazku, proc novinari tak radi skacou k unahlenym zaverum... Rychla doba a pohodlnost?

Reagovat
Luka3enko

ale hovno… tyhle unahlene zavery generuji ctenost a to generuje prachy

Reagovat
Axelrose

Myslíš talent století, pana Hložka?

Podle mě to bylo myšleno trošku jinak.

Tady se z nich dělají mega hvězdy, což některým z nich řádně stoupne do hlavy (hrábnu do vlastních řad a ukážu na Matěje Juráska), ale venku se celkem rychle ukáže, že to jsou ( v lepším případě) průměrní hráči.

Ano je pravda, že Hranáč, Krejčí by měli dostat čas, ale ti ostatní už ho měli docela dost, nemyslíš?

Je třeba si přiznat, že naše akademie produkují pouze průměrné hráče, kteří venku potřebují ještě poměrně dost času na to, dostat se na "ligovou" úroveň.

Ostatně, to se celkem pěkně ukazuje i na našich repre výběrech.

Reagovat
Neri04

Hlozek je v Hoffenheimu pet tydnu. Je mu 22 a byl v kadru mistra Bundesligy, v jehoz dresu nastoupil do 80 zapasu (vetsinou jako stridajici) s bilanci 14+11.

Hranac je tam mesic...

Kovar je ve 24 letech dvojkou za kapitanem mistra Bundesligy.

Zima pruser, u Cvancary je problem jeho zdravi. Ale porad je mu 24.

Zbytek komentare necham byt, protoze jsou to dohady. Stejne jako spousta veci v tom clanku "Dnešní kluci mají všechno, žijí v komfortu", "Z fotbalového hlediska je podle mě zásadní, jestli za sebou má zápasy v evropských pohárech", wtf...

Reagovat
Y.N.W.A

Jakože třeba Norové, Dánové, Rakušané nebo Maďaři nemají přístup k displeji mobilů? Tydlety dědkovské kecy "když jsem byl malej, tak se Gagarin dostal do vesmíru, a cos dokázal ty" fakt nemusím...

Reagovat
Luka3enko

přesně to je fakt hrozná sračka. Hlavně je rok od roku větší konkurence v Evropě a my nejsme schopni produkovat fotbalisty pro evropský fotbal. Maximálně co dokážeme jsou nějací defenzivní hráči a i to dost vázne aktuálně.

Reagovat
kasparko

Tohle myslim rikal Sionka kdyz mel nejakou funkci u repre. Neco ve smyslu, ze nasi kluci se neprosazuji, protoze travi cas u pc a pska

Reagovat
$$CaptainKokotko

Souhlas. A čím myslíš, že to je? Prostě výchovou? Zase tím že vychováme dřeváky co umí běhat a k tomu koupíme cizince tak je liga nahoře

Reagovat
$$CaptainKokotko

A tím jak je liga fyzicky náročná tak pochybuju, že prostě na sobě nemakají.

Reagovat
doshcz

asi rok zpet sem cetl nebo poslouchal rozhovor se skautem Říčkou(ted Plzen), ktery rikal neco v tom smyslu, ze cesky hraci jsou v evrope brany jako spokojeny lavickari .. dostanes se k dobrym penezum a konec no

Reagovat
Losinho

Reagovat
Pankrac

Dá se na to dívat i obráceně. Třeba, že je naše liga na vzestupu a sportovně může být pro někoho lepší zůstat a hrát poháry za naší velkou 3, než jít za každou cenu někam (bez urážky) do Bochumi, Las Palmas, Southamptonu nebo Parmy. Říkám pro některé, nemám vůbec nic proti tomu si chtít zahrát nějakou vysněnou ligu i za beznadějně poslední tým, ta fotbalová kultura tam je prostě jiná, ale asi není potřeba, aby to byla úplně ta nejnutkavější potřeba pro každýho.

Mě to až zas tak netrápí, ať se kluci vrátí a zkvalitní naší ligu.

Víc by se mi líbilo, kdyby tu byla touha chtít posouvat naší ligu ať už od aktivních hráčů a nebo jak to udělal Rosa. Ok jsem teď díky haluzi v koeficientu 9.? Co to zkusit koncepční práci v příštích letech stabilizovat a dát si za cíl to posunout do 10 let třeba na stabilní 8. místo?

nesmějte se, vše začíná u snů a touhy. Japoncům se lidé před 20 lety taky smáli, když vyhlásili jejich cíl a kam se dokázali posunout.

Reagovat
Mönchengladbach

Jaký cíl vyhlásili Japonci?

Reagovat
Moshe Dajan

třetí říši

Reagovat
Pankrac

Jdi do prdele

Reagovat
Mönchengladbach

Díky.

Reagovat
Sosi

Reagovat
kattos

Prostě shoda okolností, moc víc bych na tom nehledal.

V zahraničí jsme poslední roky měli fotbalistů vždycky dost méně, ted shoda okolností typu Kadeřábek není v repre atd.

Reagovat
dave30

Co provedl ten Hranáč? Viděl jsem sestřih a góly nebyly vyloženě jeho. Dostal ale velice nízké hodnocení a trenér měl prohlásit, že Hranáč na BL nemá. Vím, že v Hoffenheimu je nyní nějaký chaos a trenér je naštvaný, že s ním vedení nekomunikuje a přivádí mu hráče, které si sám nevybral. To bude zřejmě i případ Hranáče, takže trenér zřejmě využil první příležitosti, aby ho odstřelil. Nebude to mít klučina asi jednoduché.

Reagovat
Simas92

Trener to nerekl takhle primo, rekl jen ze v 1. polocase (ktera je jedina kde Hranac hral) jeho tym nedosahoval urovne Bundesligy. Ceska media z toho vyvodila 'trener rekl ze Hranac nema na Bubdesligu'.

No prvni gol byl celkem jeho protoze se nechal snadno odclonit a druhy sice jeho nebyl, ale kdyz jsi novy tak ti k prvnimu dojmu nepomuze prohravat po deseti minutach 2:0.

Reagovat
Simas92

Musim se priznat ze me sokovalo kdyz jsem videl ze Hlozek se za dva roky v zahranici nenaucil ani anglicky ani nemecky To si myslim ze se stane max hracum co prijdou nekde z Afriky a to jeste tak max jen peti procentum z nich.

To jde jednoznacne za lidmi okolo nej ze ho do toho nejsou schopni do toho prostredi hodit a radsi ho nechaji at si ve volnem case smudla nekde stranou na playstationu.

Jazyk je o tom v jakem jsi prostredi, proto dava Ajax automaticky mlade hrace do rodin a Cerny je tak povazovan za lingvistu, i kdyz je asi podobne chytry jako Hlozek.

Reagovat

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele