Chance Liga - preview 6. kola: V neděli jen dva zápasy

24.08., 08:59, aktualizováno 25.08., 09:19
Previews
Christian Frýdek (© FC Slovan Liberec)

Někteří pohárové zástupci si odkládali své zápasy tohoto kola a z nedělního programu tak zbyly jen dva duely. Ostrava poměří síly s Libercem, Dukla hostí České Budějovice.

Baník Ostrava - Slovan Liberec

neděle 14:30

Venku Baník tápe, doma ale zůstává stoprocentní. To budou chtít Ostravané potvrdit i proti Liberci. Severočeši si však ze Slezska již před pár týdny odvezli body a s prázdnou se nechtějí vracet ani nyní. Obzvlášť po povzbuzení z uplynulého víkendu.

Slovan se na východ republiky vydal poprvé hned v úvodním souboji ligového ročníku. A šlo o zdařilý výlet, neboť v Karviné zvítězil. Následně ale čekal na další skalp téměř měsíc. Teprve v uplynulém kole přemohl přesvědčivě Pardubice a konečně potěšil vlastní příznivce i ve svém podještědském útočišti.

Na tříbodový zisk hodlají Liberečtí navázat též v ostravských Vítkovicích. "Tři body proti Pardubicím jsme hodně potřebovali, určitě nám to pomůže do další práce a dalších zápasů. Měli jsme snad osm střel na bránu, konečně tlak do brány. Musíme takhle pokračovat i v dalším zápase," doufá trenér Slovanu Radoslav Kováč.

Baníku to očividně jde tehdy, kdy Severočechům nikoliv. Slezané totiž v prvním kole vyšli naprázdno na hřišti pražských Bohemians, následně ovšem uspěli v obou domácích střetnutích. Jenže další výlet mimo Ostravu přinesl další nezdar. Družina kouče Pavla Hapala si před týdnem vylámala zuby na uherskohradišťském Slovácku.

Slezané doplácí zejména na neproměňování šancí. Za čtyři dosud odehrané zápasy v probíhající ligové sezóně skórovali pouze třikrát. "Trošku nás trápí koncovka. Dokážeme si vytvořit brankové situace, ale nedáváme góly. Potřebujeme větší agresivitu a hlad v koncovce. Ale věřím, že se to zlomí. Na domácím hřišti bychom chtěli navázat na předchozí výsledky ze začátku sezony, kdy se nám dařilo vítězit. Víme, že proti nám bude stát kvalitní soupeř. Ale já věřím, že jsme dobře připraveni a půjdeme si za výhrou," prohlásil lodivod Hapal před duelem s Libercem.

Na marodce Baníku dál zůstávají jak stoper David Lischka, tak taky mladý záložník Radim Šudák. Proti Slovanu si navíc nezahraje ani křídelník David Buchta, který viděl na Slovácku červenou kartu a nyní si musí odpykat disciplinární trest.

Ze stejného důvodu jako Buchta bude na straně Liberce absentovat univerzál na kraj hřiště Ahmad Ghali, jenž byl vyloučen po nešťastném a v průběhu několika dní hojně probíraném střetu s pardubickým Janem Kalabiškou. Zranění pak zůstávají obránce Dominik Plechatý a útočník Michael Rabušic.

Baník Ostrava - pravděpodobná sestava:
Markovič - Aririerisim, Chaluš, Pojezný - Juroška, Rigo, Boula, Holzer - Šín, Ewerton - Prekop

Slovan Liberec - pravděpodobná sestava:
Bačkovský - Halinský, Ševínský, Purzitidis - Koželuh, Icha, Hlavatý, Kayondo - Višinský, Frýdek - Tupta

Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 2.00 - 3.76 - 3.62

Tip EuroFotbal.cz: 1

Více informací k zápasu

Dukla Praha - Dynamo České Budějovice

neděle 17:00

České Budějovice jsou zatím suverénně nejhorším týmem Chance ligy, další kolo přitom i v takto brzké fázi může být pro jejich záchranu klíčové. Míří totiž na hřiště pražské Dukly, jednoho z dalších aspirantů na sestup.

Armádní klub po svém návratu do nejvyšší soutěže zvládl hned druhý zápas proti Bohemians, od té doby ale třikrát v řadě nebodoval ani neskóroval. Los k Dukle sice nebyl pro úvod zrovna milostivý, přesto se například doma s Jabloncem určitě dal nějaký bod vytěžit. Stejně tak naposledy v Hradci Králové to nebylo úplně beznadějné, jediný gól Mihálika však nakonec zajistil vítězství domácím.

Oproti tomu, co zažívá Dynamo, je to však stále naprostá pohoda. Jihočeši už po druhém kole vyměnili trenéra, pět zápasů jim nakonec nepřineslo ani bod, jen jeden vstřelený gól a k tomu šestnáct inkasovaných. Naposledy proti Plzni drželi bezbrankový stav jen půlhodinu, Jirka, Cadu a Kalvach se následně postarali o konečný výsledek 0:3.

Pražané se před utkáním strachují o stav Moulise, hostům určitě nepomůže Skalák a zřejmě ani Fendrich, Keckeisen a Ogiomade.

Dukla Praha - pravděpodobná sestava:
Hruška - Vondrášek, Hašek, Peterka, Ludvíček - Lichý, Kozma - Douděra, Hora, Šebrle - Mešanovič

České Budějovice - pravděpodobná sestava:
Janáček - Čoudek, Križan, Nikl - Šigut, Tischler, Hubínek, Trummer - Čermák, Ogiomade - Adediran

Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 2.14 - 3.52 - 3.42

Tip EuroFotbal.cz: 0

Více informací k zápasu

Bohemians Praha 1905 - FK Jablonec

sobota 14:30

Zatímco Jablonec zakončuje první polovinu tabulky, Bohemians načínají tu druhou. Jejich vzájemný souboj tak nabídne i příležitost dotáhnout se týmům na čele. Severočeši však na soupeře dlouho nevyzráli.

Už ze šesti po sobě jdoucích vzájemných zápasů odcházeli Klokani neporažení. Hned čtyřikrát přitom zvítězili včetně dvou ze tří střetů v minulém ročníku. Na Střelnici rozhodl jediným gólem Prekop, v Ďolíčku se při čistém kontu prosadili Beran s Hůlkou. Nadstavbovému utkání ve Vršovicích dal ráz gólem v první minutě hostující Alegue, v závěru ovšem dokázal srovnat Huf.

Výsledky Klokanů jsou prozatím jako by rozložené podle geografie. Porážky si totiž odnesli se zápasů s pražskými soupeři Duklou i Spartou, k remíze se Slováckem pak přidali ještě výhry nad Slezany. V úvodním kole to odnesl Baník, před týdnem vyloupili Karvinou, když už v první půli rozhodli o úspěchu Matoušek s Júsufem. Bahrajnský útočník přitom splácí důvěru, na kontě má dvě branky a asistenci k tomu.

"Výhrou v Karviné jsme si pomohli, posunuli jsme se skoro do středu, byť je tabulka neúplná. Jablonec je na tom úplně stejně. Budeme se proti němu snažit udržet si pozitivní vzájemnou bilanci z poslední doby," věří trenér Bohemky Jaroslav Veselý.

To u Jablonce je dosavadní zisk sedmi bodů spíše pozitivním překvapením. Čelil totiž čtyřem pohárovým účastníkům a k tomu nováčkovi. Vedle Dukly dokázal vyzrát i na Mladou Boleslav a remizovat s Plzní, zatímco s prázdnou odjížděl z Ostravy a nebodoval ani naposledy proti Spartě.

"Prohráli jsme doma, i když se Spartou, ale je to minus tři body do tabulky pravdy. Teď máme dva zápasy venku a chceme body získat zpět. Chceme se o to pokusit už teď na Bohemce. Zápasy tam jsou těžké, Bohemka je nepříjemná, ukázala to i se Spartou. Musíme se připravit na atypickou atmosféru, soubojovost a agresivitu a momentálně také na rychlost domácích útočníků. V tom jsou teď silní," upozorňuje hostující kouč Luboš Kozel.

Bohemians Praha 1905 - pravděpodobná sestava:
Soukup - Hůlka, Křapka, Hybš - Dostál, Hrubý, Smrž, Matoušek - Ristovski - Drchal, Hilál

FK Jablonec - pravděpodobná sestava:
Hanuš - Martinec, Tekijaški, Souček - Čanturišvili, Beran, Nebyla, Polidar - Alégué, Hollý - Puškáč

Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 2.39 - 3.50 - 2.93

Tip EuroFotbal.cz: 2

Více informací k zápasu

FK Teplice - MFK Karviná

sobota 17:00

Na teplických Stínadlech dojde k souboji dvou mančaftů s totožným bodovým ziskem. Domácí "Skláři" se po nepovedeném vstupu do sezóny pomalu zvedají a minulý víkend málem zaskočili favorita. To Karviná prohrála dvakrát v řadě a na další neúspěch nemá pomyšlení.

Před dvěma týdny se Teplice dočkaly první výhry v sezóně, a to nad Libercem. Na tento úspěch poté málem navázaly v pražském Edenu, kde favorizované Slavii dovolily otočit duel až v samotném závěru. A i kvůli vlastním minelám. "Děláme obrovské chyby, které nás srážejí. Ty sice k fotbalu patří, ale musíme jich dělat co nejméně. Teď už jsme Slavii hodili za hlavu, zápas s Karvinou je pro nás daleko důležitější." prohlásil středopolař Severočechů Robert Jukl.

Slezané čekají na bodový zisk už skoro měsíc, doma navíc dosud vyšli zcela naprázdno. "Malinko nervozita z toho, že se nám nepodařilo zvládnout ani jeden ze dvou domácích zápasů, tady je. Každopádně hra není špatná, dokážeme si vytvořit gólové šance, akorát se musíme vyvarovat chyb v obranné fázi. Věříme, že v tom případě dokážeme v Teplicích bodovat," uvedl asistent hlavního trenéra Karviné Marek Bielan.

Snahu Slezanů utnout na Stínadlech čekání na body nepodpoří zranění obránci Douglas Bergqvist s Lukášem Endlem a možná ani záložník Patrik Čavoš, jehož start je nejistý. Teplicím zase z důvodu zdravotních indispozic nepomohou zadáci Jan Knapík s Josefem Švandou, středopolaři Lukáš Mareček s Ladislavem Takácsem a útočník Mohamed Jásir.

FK Teplice - pravděpodobná sestava:
Němeček -Cykalo, Kričfaluši, Mičević - Radosta, Bílek, Jukl, Trubač, Harušťák - Svatek, Gning

MFK Karviná - pravděpodobná sestava:
Lapeš - Mikúš, Svozil, Krčík, Fleišman - Planka, Moses - Samko, Botos, Memić - Vecheta

Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 1.99 - 3.51 - 3.90

Tip EuroFotbal.cz: 1

Více informací k zápasu

Sparta Praha - 1. FC Slovácko

sobota 17:00

Ještě než se pražská Sparty pustí do odvety skvěle rozehraného dvojzápasu s Malmö, čeká ji souboj o udržení stoprocentní tuzemské bilance. Na Letnou však v sobotu dorazí zlepšující se soupeř v podobě Slovácka.

Sparťani si zatím na výsledky pod novým trenérem Larsem Friisem nemohou stěžovat. V předkole Ligy mistrů přešli přes Shamrock i FCSB a po prvním utkání se švédským Malmö je o milionářskou soutěž může připravit už jen velký domácí zkrat. Ze severu si totiž přivezli dvoubrankový náskok. To v lize jsou v poslední době její výsledky o něco těsnější, poslední dva zápasy na Bohemians a v Jablonci zvládli jen těsným rozdílem. Přesto se s patnácti body vyhřívají po pěti kolech na čele s dvoubodovým náskokem na pronásledovatele ze Štruncových sadů i Edenu.

Rudí jako jediní z pohárových účastníků o víkendu nastoupí k ligovému střetnutí. "V tuhle chvíli máme dobrý rytmus, točíme hráče. Stejně by to nebyla výhoda odložit si zápas se Slováckem, protože bychom ho museli odehrát v následujících měsících. Naši hráči přitom mají plný program i kvůli reprezentačním povinnostem," poukazuje kouč Friis.

Slovácko má v úvodních týdnech Chance ligy náročný los. Sezonu začalo domácí remízou se Slavií, na slušný výsledek ale nenavázalo a po třech kolech mělo na kontě dva body. Předchozí dva víkendy nicméně zůstali muži z Uherského Hradiště bez ztráty kytičky a jediný gól jim stačil na vítězství nad Pardubicemi i Baníkem - proti Slezanům naposledy rozhodl vlastenec Chaluše. Tím pádem je Westova družina v neobvyklé situaci, když v kolonce gólů svítí ze všech hráčů pouze jednička u Ndefeho, přesto s osmi body okupují solidní šestou pozici.

"Čeká nás obrovsky těžké utkání, které domácí vklíní mezi duely kvalifikace o Ligu mistrů. Očekávám změny a rotaci v jejich sestavě, ale mají tak silný kádr, že to nebude moc znát. Chceme se odrazit od vlastního výkonu, podat jej na maximální hranici. Musíme se vyvarovat chyb při bránění standardních situací. Proti Baníku jsme jich několik udělali, na Spartě by se nám podobná zaváhání mohla vymstít. Na Letnou jedeme s větším sebevědomím, máme za sebou dobrou sérii zápasů a rádi bychom to promítli i do výsledku," nabádá lodivod Roman West.

Dlouho bylo Slovácko pro svého nadcházejícího soupeře náročným soupeřem a s velkou pravidelností jej obíralo o body, v minulé sezoně to ale neplatilo ani jednou. Letenští ve třech zápasech nasázeli dvanáct gólů a ani jednou nedali protivníkovi větší naději.

Domácí budou v utkání postrádat zraněného Garcíu a možná i Pavelku, na straně hostí se vinou dohody klubů neukáží Souček s Kozákem, kteří tak za postranní čarou doplní zdravotně indisponovaného Břečku.

Sparta Praha - pravděpodobná sestava:
Vindahl - Sörensen, Ross, Zelený - Wiesner, Sadílek, Solbakken, Pešek - Krasniqi, Birmančevič - Tuci

1. FC Slovácko - pravděpodobná sestava:
Heča - Ndefe, Hofmann, Vaško, Doski - Trávník - Blahút, Kohút, Havlík, Juroška - Cicilia

Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 1.38 - 4.90 - 8.40

Tip EuroFotbal.cz: 1

Více informací k zápasu

FK Pardubice - FC Hradec Králové

sobota 20:00

Zdá se, že v dlouhodobém souboji dvou celků z východních Čech mají postupně navrch královéhradečtí "Votroci". Daří se jim lépe na hřišti a taky je podporuje více příznivců. Alespoň v derby však Pardubice hodlají ukázat, že se nebojí regionálnímu rivalovi postavit.

Pardubičtí prožívají krušné léto. Přišli o trenéra i několik opor, naopak nové tváře se jim moc přivádět nedaří. A do toho se jim před týdnem zranil nejlepší střelec mužstva Jan Kalabiška, jenž si kvůli zlomené noze nezahraje minimálně do konce kalendářního roku. Tomu se říká pech.

V sobotu se ovšem hráči Pardubic chtějí řídit otřepanou frází, že derby nezná favorita. "Tím, že jsem Pardubák, vnímám východočeské derby specificky. Je to pro mě velký zápas s dlouhou tradicí. Pro mě je to na prvním místě," uvedl středopolař pardubického FK Tomáš Solil a svým vyjádřením deklaruje, že u soutoku Labe s Chrudimkou to určitě bude jiskřit.

Hradec v průběhu ligové sezóny zvítězil již třikrát a má na svém kontě o šest bodů víc než regionální vyzyvatel. Na tato čísla ovšem před víkendem pod Bílou věží raději moc nehledí. "Víme, že derby má svá vlastní pravidla, podle kterých se bude hrát. Budeme se snažit být efektivní - vyhrát chceme zejména kvůli našim fanouškům," vzkázal stoper Votroků Tomáš Petrášek, jenž se na východ Čech vrátil po letech strávených v zahraničí.

Zatímco Petrášek se chystá na své první mužské východočeské derby, na sobotní start může kvůli trestu za červenou kartu zapomenout středopolař Jakub Kučera. Ze stejného důvodu hrozila absence taky útočníku Petru Julišovi, ten však uspěl s žádostí o prominutí zbytku třízápasového distance. Takové štěstí jako Juliš ovšem nemají stoper David Heidenreich a záložníci Václav Pilař s Petrem Pudhorockým - jména všech tří se nacházejí na marodce. K tomu je nejistý start forvarda Lukáše Čmelíka.

Na straně Pardubic se může poprvé ukázat univerzál na levou stranu Eldar Šehić, který dorazil v průběhu týdne a může zastoupit indisponovaného Kalabišku. Mimo východní Čechy ještě pár měsíců zůstane Laurent Kissiedou. Obránce z Pobřeží slonoviny dál nemá potřebná víza a složitou situaci nakonec vyřešil dočasným hostováním v americkém Detroitu. Vedle Kalabišky pak marodí také zadák David Šimek a záložník Vojtěch Sychra.

FK Pardubice - pravděpodobná sestava:
Budinský - Surzyn, Noslin, Polyák, Šehić - Simon, Solil - Leipold, Zlatohlávek, Patrák - Krobot

FC Hradec Králové - pravděpodobná sestava:
Zadražil - Čihák, Petrášek, Spáčil - Klíma, Dancák, Kodeš, Horák - Krejčí, Vlkanova - Mihálik

Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 3.64 - 3.15 - 2.21

Tip EuroFotbal.cz: 2

Více informací k zápasu

Tabulka před začátkem kola

Tým
Z
V
R
P
S
B
1
Sparta Praha
5
5
0
0
12 : 4
15
2
Viktoria Plzeň
5
4
1
0
12 : 1
13
3
Slavia Praha
5
4
1
0
9 : 1
13
4
Sigma Olomouc
5
3
1
1
8 : 6
10
5
FC Hradec Králové
5
3
0
2
4 : 3
9
6
1. FC Slovácko
5
2
2
1
2 : 3
8
7
Slovan Liberec
5
2
1
2
8 : 5
7
8
FK Jablonec
5
2
1
2
5 : 3
7
9
Bohemians Praha 1905
5
2
1
2
5 : 5
7
10
FK Mladá Boleslav
5
2
0
3
10 : 7
6
11
Baník Ostrava
4
2
0
2
3 : 3
6
12
FK Pardubice
5
1
0
4
4 : 8
3
13
FK Teplice
5
1
0
4
5 : 10
3
14
Dukla Praha
5
1
0
4
2 : 8
3
15
MFK Karviná
4
1
0
3
3 : 10
3
16
Dynamo České Budějovice
5
0
0
5
1 : 16
0

Zbývající zápasy

25.08. 17:00
FK Mladá Boleslav - Slavia Praha (zápas odložen)
25.08. 20:00
Viktoria Plzeň - Sigma Olomouc (zápas odložen)

Autor: EuroFotbal.cz

Komentáře (341)

Komentáře k článku naleznete zde.

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele