Chceme se zlepšit, ale zůstáváme na turnaji. Přístup a charakter byly viditelné, hodnotil Southgate

01.07., 13:50
Aktuality
Gareth Southgate (© AFP)

Trenér Gareth Southgate si uvědomuje, že se Anglie navzdory postupu do čtvrtfinále mistrovství Evropy v Německu nevyhne kritice. Na tiskové konferenci po nedělním vítězství v osmifinále nad Slovenskem 2:1 po prodloužení vyzdvihl Judea Bellinghama a také vliv střídajících hráčů.

Slováci vedli v Gelsenkirchenu od 25. minuty zásluhou slávisty Ivana Schranze a směřovali mezi osm nejlepších týmů. V páté minutě nastavení druhé půle ale vyřazení Albionu odvrátil "nůžkami" Bellingham a ihned po začátku prodloužení dokonal obrat kapitán Harry Kane.

"Dokážu si představit, jak všichni budou reagovat, přestože jsme vyhráli. Pořád jsme ale na turnaji. Chceme se zlepšit, to nebudu zastírat. Přístup a charakter ale byly jasně viditelné," prohlásil třiapadesátiletý Southgate.

Statistiky hráče. (©Opta by Stats Perform)

Bellingham si gólem a postupem nadělil ideální dárek k sobotním 21. narozeninám. "Už teď dal na turnaji dva obrovsky důležité góly. Je to skvělý kluk. Úžasně se s ním pracuje, záleží mu na tom, jak hraje. Ví, že se mu snažíme pomoci ve všech výzvách a překážkách, které s sebou národní tým přináší, protože to prostředí je zkrátka jiné," uvedl někdejší hráč Crystal Palace, Aston Villy a Middlesbrough.

Ve čtvrté minutě nastavení poslal do hry Ivana Toneyho, který se asistencí podílel na vítězné trefě. "Byl na mě naštvaný, že jsem ho tam dal (tak pozdě). Řekl jsem mu ale, že tohle by mohla být ta chvíle," mínil Southgate.

Svá střídání v dosavadním průběhu turnaje přirovnal k vítěznému domácímu mistrovství světa v roce 1966. Útočník Geoff Hurst tehdy nastoupil až ve čtvrtfinále, v němž dal Argentině gól. Především se však do historie zapsal hattrickem ve finále proti Německu. Právě na video z tohoto zápasu se angličtí hráči podívali před nedělním osmifinále.

"Všichni hráči, kteří nastoupili z lavičky, měli velký dopad. Všichni hráli důležitou roli buď ve vytvoření gólů, nebo udržení výsledku. Takový přístup mají, ukázali ho. To nás dostalo dál," řekl Southgate, který vede Anglii od roku 2016.

Úřadující vicemistři Evropy v boji o semifinále vyzvou v sobotu v Düsseldorfu Švýcary, kteří vyřadili obhájce zlata Italy. "Proti Švýcarsku to bude z taktické stránky úplně o něčem jiném, ale zrovna tak těžké (jako proti Slovensku). Musíme přijít s jiným řešením," prohlásil Southgate.

Autor: ČTK

Komentáře (62)

Přidat komentář
Nieuwendyk

Zůstáváte do soboty, ty neuměteli a arogantní pokrytče

Reagovat
Pablos

Nic se nezmění, 4 zápasy přes kopírák stejnej styl a výkon ...to už nevěřím a hlavně doufám, už změnit nepůjde a Švýcaři vám nedají ani čuchnout.

Reagovat
Nieuwendyk

Tak

Reagovat
Beči

Reagovat
krisa

Reagovat
kilobyte

Ten titulek zní fakt divně. Jak kdyby jim nevypadnutí bránilo ve zlepšení.

Reagovat
AC.Milan

Reagovat
Me2win

Hrobař...

Reagovat
Di Stéfano

Správajú sa ako majstri sveta a pritom ani v 66. nevyhrali regulérne…. Ale je to dávno a pevne verím že už nikdy nič nevyhrajú , hrozne namyslený, arogantný narod .

Reagovat
Me2win

zrůdy

Reagovat
Puskas

U jejich hry se královsky nudím.

Reagovat
Pablos

Ale jako pravej král si tam klidně v jejich týmu můžeš vyhlédnout nějakého šaška na pobavení.

Reagovat
Puskas

Oni jsou nudní i co do charismatu, možná skvělí fotbalisti, ale charisma nikde. On je to ale obecný jev. Dřív ti hráči možná nebyli takovými hvězdami, ale určitě z nich něco vyzařovalo, co nemají tady tito současní, třeba jen ti Angličani - Robson, Lineker, Shilton, Platt, Adams, Shearer, Anderton...

Reagovat
GjøvikFF

nebo Paul Ince. Kolem toho se běhalo s 2m odstupem, to byla obrovská osobnost, brousek, tahoun, nechal tam srdce.

Tihle kluci jsou strašní nudaři.

Reagovat
Puskas

Taky.

Reagovat
Moshe Dajan

Vrcholem projevení charakteru současných "gigahvězd" typu Belli nebo Vinicius je zběsilé hecování fanoušků před každým trapným rohem, jako kdyby se hrála 120. minuta prodloužení

Reagovat
Pablos

Vybral bych si jiné hráče ...mně bližší generaci (Lampard, Scholes, Beckham, Owen, Cole, Campbell, Rooney, Ferdinand... ).

Reagovat
Puskas

Jo, určitě, já šel do té starší éry, kdy jsem jim a Skotům začal fandit - působili opravdu i jako jednotlivci i jako tým velmi charismaticky. postupně to vymizelo.

Reagovat
Pablos

Ale jinak souhlas. Dřív jsem jim fandil (resp. přál) ...ale těmhle to nejde Kane mi nevadí, ale není to ono, je to tak na půl.

Reagovat
Front hell

Já je neměl rád nikdy

Reagovat
Front hell

bohužel to tak je, ať se podíváš na jakoukoliv reprezentaci.

Reagovat
Pablos

Nejhořší tou změnou je pro mě asi Holandsko.

Reagovat
Puskas

Třeba i Francie, v 98. tam čišelo fluidum na sto honů z každého.

Reagovat
Pablos

Tu jsem měl hned druhou

Reagovat
Pablos

Vlastně beru zpět... až třetí. Druhou Itálii bych dal.

Reagovat
Front hell

Reagovat
GjøvikFF

I ty francouzské kluby tehdy hrály závěrečná kola pohárů, nebylo to o jednom týmu. Tu sestavu tehdy měli famózní, to byl nároďák jak víno.

Reagovat
Front hell

Já to mám u frantiku

Reagovat
Effenberg

Jestli to není takový sentiment z doby, kdy jsme ty hvězdy vídali 1x za 14 dní při Pohárovém výběru. Já si třeba namátkou vzpomínám na finále PMEZ 1984 Roma-Liverpool, plno osobností na každé straně (Falcao, Toninho Cerezo, Conti x Rush, Dalglish, Souness a to bylo daleko příšernější z obou stran než dnešní Anglie.

Reagovat
Puskas

To ani ne, třeba Francie z r. 1998 je pro mne v tomto směru výše než ta z let 1984-86, která byla na osobnosti též nabitá - Platini, Amoros, Bossis, Trésor, Tigana, Rochetau, Giresse...

Prostě pro mne takový Maldini nebo Baresi měli více charismatu než celá italská repre dohromady.

Reagovat
Grupma

Boha, jak si ta jména pamatujete? Já se občas musím podívat na zadní stranu občanky, abych si vzpomněl jak se jmenuje moje manželka. A vždycky mě potěší, že stejně jako já, jen s tím ová na konci.

Reagovat
Puskas

Grupmová? Plno jiných věcí už jsem zapomněl, toto ne.

Reagovat
Effenberg

Tak to mám úplně naopak, já si o Francii 98 pamatuji jenom to, že hrála bez útočnika (snad tam byl nějaký Guimarche, úplný prumerak) a celé to táhnul Zidane.

Reagovat
Puskas

Vždyť tam byli Henry, Trezegeut, Dugarry.

Reagovat
Effenberg

Nechce se mi to googlit, ale mám dojem, že tam nikdo z nich nic nehrál a psalo se, že Francie vyhrála MS bez útoku (jen si pamatuji, že v semi Chorvatsku dal své dva jediné goly za nároďák Thuram, tedy bek).

Reagovat
ratusek

Každý trochu soudný fotbalový fanoušek bude fandit Švýcarsku a snad pošle ty namyšlené kokoty zpátky na ostrovy

ale je mi naprosto jasné, že Anglie uhaluzí i tohle a nakonec dají ve finále i to Španělsko

Reagovat
Pipo123

Francúzsko alebo Portugalsko im vystaví stopku vo finále

Reagovat
Vrubozubec

Tak ve finále je to stopka tak nebo tak

Reagovat
Csaplárova past

Vypadnout trapně v osmifinále by jim srazilo hřebínek, ale kdyby ti šulini prohráli další finále, tak bych si ten pohled na ty jejich hnusné ksichty vychutnal ještě více než tomu mohlo být včera

Reagovat
Zemun

Lepšie keď potupne prehraju finale

Reagovat
Grupma

Jenže oni ho jsou schopní potupně i vyhrát.

Reagovat
Zemun

TaK potom poviem že už som videl všetko

Reagovat
Grupma

Reagovat
saysaymatter

tohle je snad nejtypičtější příklad patolízala dnešní doby, jehož jediným umem je neustále omýlat ty stejné fráze, dobře ohýbat hřbet a papouškovat ty ''správné'' názory

Reagovat
SunFells

Poprava Southgate a těch, kteří ho tam roky nechávali, je jediné řešení.

Reagovat
pobody's nerfect

Musíme přijít a jiným řešením, prohlásil southgate. Takže očekávám jednu změnu v základní sestavě. Vzhledem k tomu, že je guehi vykartovany, je jasné, kde bude.

Reagovat
Me2win

Údajně řekl, že zkusí Saku na beku a Palmera na LW.

Reagovat
Kucka

Reagovat
Me2win

no uvidíme

Reagovat
MystycMac

Ten futbal je katastrofa Foden Saka Kane to je hrozne čo ty traja predvádzajú niečo, to iste by tam uhral aj Rashford či Grealish ale aj Tak Anglicku fandím nech to kludne aj vyhrajú , Na Slovenske pomery to bol dobrý turnaj nieje sa začo hambiť...

Reagovat
Csaplárova past

Nemá respekt k dalším hráčům. Má svoje "koně" a odmítá nasadit další hráče jenom proto, že ti v základu měli lepší sezónu než zbytek. Aktuální výkony ho vůbec nezajímají. Do 70. minuty vystřídal jen 1x, a to zraněného Trippiera, to jsem ještě neviděl v play off za stavu 0:1

Reagovat
Csaplárova past

Nechutná Anglie. Dlouhé roky jsem jim jako kluk fandil, za éry Beckhama a poté Terryho, ale tohle je už od MS 2018 H-U-M-U-S

Trenér, fanoušci ještě vylízanější gumy, předváděná hra i samotní hráči

Reagovat
Talker

Já myslím, že Anglie má na to dostat se daleko i přes to, že ta hra je odporná sračka, která je absolutně nedůstojná jednoho z favoritů turnaje.

Oni se musí zbavit Southgatea, ten úplně zabíjí ten potenciál toho týmu hrát slušný fotbal. On to hraje na jistotu, držení míče, poziční fotbal bez pohybu a byť je to defenzivně solidní, tak je to prostě strašná nuda.

Reagovat
insane

Ani ne tak OT: Přijde mi vtipný, že dva nejvíc nesympatický ksichty v současnym fotbale jsou oba brankáři v PL. Pickford a Martínez.

Reagovat
Transfermarkt

Co Bořil? To je jako až třetí?

Reagovat
Moshe Dajan

Belingham, Vinicius, to nejsou moc brankáři.

Reagovat
Mateo16

CONFIRMED: UEFA will investigate Jude Bellingham’s celebration.

Pod mi dúfam že dostane co najviac

Reagovat
Me2win

Reagovat
pobody's nerfect

Ne. Ještě to ten traged nějakým omylem posklada funkčně. Ať je tam stále marný jude

Reagovat
aramaki

Keď tak sledujem, koľkým ľuďom sa nepáči hra a prejav Angličanov, vychádza mi z toho jediné - že vyhrajú ME. Naposledy, keď bola niekoho hra tak nesympatická, to boli Gréci v 2004.

Reagovat
sensei25

Nechapem preco je v kazdom zapase Saka,ked Palmer tam robil vietor 5x viac ako on.Nechapem trenera,preco nehra od zaciatku.Podstatne lepsi hrac ako je Saka

Reagovat
Grupma

Podle mě to dobře vyjádřil Poborský v TV studiu, že ty hvězdy těží z tvořivé hry, o kterou se v klubech ale starají ne-angličané.

Reagovat

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele