Chceme vyvolat v mladých lidech národní hrdost, říká lídr českých fanoušků

19.07., 08:54
Rozhovory
Fanoušci Česka (© AFP)

Mistrovství Evropy ve fotbale už je sice pár dní za námi, ale v podcastu Livesport Daily se k němu ještě párkrát vrátíme. Jako třeba dnes - pokud si český fotbal měl z Německa odvézt něco pozitivního, jednou z takových věcí rozhodně může být výkon fanoušků. Skupina aktivních fans zvaná Fanatismus Česko dokázala uspořádat masivní pochody na stadiony a podpora byla znát i při samotných zápasech. Jak vlastně tato skupina vznikla a jaké cíle má před sebou? I o tom se v pátek pobavíme s jejím šéfem a českým support leadrem přezdívaným Chmelda.

"Všechno to začalo před třemi lety při zápase Česko - Estonsko. Vyrazili jsme na fotbal, šli jsme do kotle, ale nebyla tam žádná atmosféra. Smluvil jsem se tam s pár lidmi, štvalo nás to, jak to tam vypadá. Měl jsem v sobě dvě pivka, nervozita opadla, tak jsem si stoupl ke stupínku a zkusil jsem to trochu rozjet," vzpomíná Chmelda s úsměvem na své začátky aktivního fandění české reprezentaci. "Pořádně a organizovaněji se to rozjelo až na podzim 2023, kdy jsme se po zápase v Albánii zase trochu opili a řekli jsme si, že zkusíme založit aktivní fanouškovskou skupinu. Od té doby už na tom pracujeme," dodává Chmelda.

"Všichni jsme Češi a měli bychom být hrdí na svou zemi. Chápu, že pro spoustu lidí je důležitý jejich klub nebo město, ze kterého jsou. Ale zároveň bychom měli mít v srdci i svou vlast. Znám lidi, kteří jsou naštvaní, když je repre pauza, je to často i historické dané ve vztahu k FAČR. Ale já to takhle nemám a záleží mi na tom, abychom byli kvalitní fanoušci i na zápasech reprezentace," vysvětluje svůj postoj fanoušek.

"Máme před sebou spoustu plánů, pořád chceme růst a posouvat atmosféru na zápasech dál. Na Euru jsme si to užili, dostalo se ke mně spoustu pozitivních reakcí a ukázalo nám to, že to dává smysl. Teď tam chceme nastavit disciplínu a vyvolat v mladých lidech národní hrdost, která mi tu dost chybí," uzavírá Chmelda.

V dnešní epizodě Livesport Daily jsme také probírali:

Jak se organizuje fanouškovský pochod pro tisíce lidí?

Jak na repre zápasech funguje smír mezi fanoušky různých klubů?

Fanoušky které reprezentace má Fanatismus Česko za svůj vzor?

Všechny díly Livesport Daily najdete také na oblíbených podcastových platformách - Apple Podcasts a Google Podcasts.

Autor: Livesport.cz

Komentáře (27)

Přidat komentář
sergi

Akože hrdosť má byť česká, česká a žiadna iná?

Reagovat
Freedo

Jak to myslíš? Každý by měl být hrdý na svou zemi. Čech na ČR, Slovák na Slovensko.

Reagovat
Di Stéfano

Reagovat
Bayernista18

Reagovat
sergi

To je jedno, to je taká interná slovenská kokotina. Neber to nijak v zlom.

Reagovat
Cotton

pokud ta země není Rusko

Reagovat
technecium

K cemu je prosim pekne dobra narodni hrdost?

Reagovat
Lojd

Reagovat
Lojd

kdyz nemas byt na co hrdej, dycky ses dokazal nekde narodit

Reagovat
fenixLFC

este aj to je viac uspech matky nez dietata

Reagovat
Lojd

nejhorsi je, ze to spousta matek za uspech vazne povazuje

Reagovat
jsemdement

K udržení češství, historie, budoucnosti.

Reagovat
technecium

K cemu je dobry Cesstvi?

Reagovat
jsemdement

K užívání tradic například.

Reagovat
r.mrazik

Co je češství??

Ponožky v sandálech a igelitka? Nebo vychcanost a akorát silný kecy a běhání s vlajkou po Václavaku když chtějí lidi přidat dávky?

Reagovat
jsemdement

I to jsou jistá kulturní specifika Čechů.

Reagovat
Keboto

Reagovat
Mass

Sociální a lokální identita, historie, kultura, jazyk, originalita, sounáležitost se sousedy, mít rád svůj domov. Nedivím se, že místní extrasráči jako fenixLFC a r.mrazik žádnou hrdost nemají, ti už sou dálno vymletí globálním pozérstvím a jednoduchostí.

Reagovat
Lojzík

Reagovat
NataženýTříslo

To je neuvěřitelné, jak někdo dokáže pohrdal svou vlastí a vlastenectvím.

Tady kdyby někdo měl možnost svou vlast zradit, a měl z toho prospěch, tak neváhá ani vteřinu.

Jungmann a Palacký se musí obracet v hrobě.

Reagovat
technecium

Nebýt Jungmanna a Palackyho, tak umíme všichni světový jazyk, jsme součástí velkýho státu a nikdy bychom neměli komunismus, který zprznil cokoliv dobryho tady kdy bylo.

Reagovat
Di Stéfano

Chmelda to je ten blonďavý chuligán na fotke ? Srandy bokom, určite správny prístup . Je dobré , že sa toho ľudia chopia a chcú aj na repre zápasoch vytvoriť poriadnu atmosféru , aby to nebolo len “ kdo neskáče není Čech” ( čo je mimochodom pecka ) respektíve Macejko v podaní zase Slovákov , ktorý je tiež fajn tak 2x za zápas ale určite je to málo.

Reagovat
eleven11

Chmelda a na Viktorku sí sa uz vykaslal ?

Reagovat
Ingimir

za všetkým hladaj alkohol

Reagovat
Rudy

Jj taky me to trklo "Pořádně a organizovaněji se to rozjelo až na podzim 2023, kdy jsme se po zápase v Albánii zase trochu opili a řekli jsme si, že zkusíme založit aktivní fanouškovskou skupinu. Teď tam chceme nastavit disciplínu a vyvolat v mladých lidech národní hrdost...." to je proste bozi

Reagovat
Cotton

Reagovat
eder

Zrušte reprepauzy!

Reagovat

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele