Chtěli bychom zvítězit větším rozdílem. Bereme pozici favorita, prohlásil Hapal před Urartu

24.07., 20:46
Aktuality
Pavel Hapal (© Baník Ostrava)

Trenér Pavel Hapal si uvědomuje, že Baník Ostrava vstupuje do 2. předkola Konferenční ligy proti Urartu v roli favorita. Na hráče před návratem do evropských pohárů po dlouhých 14 letech apeloval, aby nebyli zbytečně nervózní. Na tiskové konferenci také uvedl, že by si před venkovní odvetou v Arménii přál na úvod ve čtvrtek doma zvítězit vyšším rozdílem.

"Lidi se na to samozřejmě těší a já věřím, že budou z naší strany odměněni. V našem týmu nějací hráči, kteří už Evropu hráli, jsou, klub jako takový s tím 14 let žádnou zkušenost nemá. Já už jsem jako trenér mužstvo v Evropě vedl, vím, co to obnáší. Chci na hráče přenést klid a rozvahu a vnitřní motivaci," řekl Hapal.

"Je jasné, že tyhle zápasy se budou zvládat jinak než v lize, tam máte reparát. Tady máte jen dvě utkání, abyste byli lepší. Není možnost opravy, takže to bude hodně o sebevědomí, nesmí hrát roli nervozita. Je důležité nemít v hlavách nějakou obavu nebo strach z výsledku," doplnil kouč, který v sobotu oslaví 55. narozeniny.

Podle bookmakerů je Baník v souboji čtvrtých týmů svých soutěží z minulého ročníku jasným favoritem. "Dnes už (při rovnosti) neplatí gól ze soupeřova hřiště (za dva), rozhoduje skóre. Pokud by to bylo možné, chtěli bychom doma zvítězit větším rozdílem, ale nejde to předvídat dopředu. Mužstvo je zdravé a má určitou kvalitu, že by tohohle soupeře mělo zvládnout. Vnímáme, že role favoritů je na naší straně," podotkl Hapal.

Urartu v úvodním předkole po dvou výhrách vyřadilo Kalev Tallinn. "Je to velice technické mužstvo, silné v krátké kombinaci, umí hrát z jednoho dvou doteků. Nebudu samozřejmě mluvit o tom, jakým způsobem chceme soupeře eliminovat. Ale věřím, že některé věci, které máme přichystány, soupeři problémy dělat budou. Toho budeme chtít využít," řekl Hapal.

Jeho tým se pokusí napravit víkendovou porážku 1:2 z úvodního kola prvoligové sezony na stadionu Bohemians 1905. "V zápase s Bohemkou jsme měli velkou ztrátovost v kombinaci, to byl největší problém, který chceme napravit. Jinak jsme nehráli o nic hůř než ostatní týmy v lize, bylo to typické první kolo. Fyzicky jsme připraveni velmi dobře, to ukázal ostatně i zápas na Bohemce, kde jsme fyzicky rozhodně nepropadli. To spíš v jiných činnostech," uvedl Hapal.

"Pro mě i pro všechny hráče je motivací i to, že chceme doma vítězit. V minulé sezoně to fanoušci moc nezažili, teď jim to budeme chtít vrátit. Budeme hrát poprvé v této sezoně doma a očekává se velká návštěva. Takže cítím od hráčů, že zvítězí právě ta vnitřní motivace vydat ze sebe před plným stadionem maximum a že nervozita půjde stranou," dodal bývalý český reprezentant.

Baník od rozdělení federace prohrál pět ze šesti pohárových dvojzápasů. Hapal byl v roce 2005 jako trenér u toho, když Slezané po úvodním domácím vítězství 2:0 nad Heerenveenem utrpěli v odvetě debakl 0:5 a vypadli. Při posledním vystoupení v soutěžích UEFA Ostravští nečekaně nestačili na běloruský Mogilev.

"Naši fanoušci už mi jednou dali najevo, že by si přáli reparát. Já byl u toho zápasu s Heerenveenem. Doma jsme vyhráli 2:0 a mysleli si, že postoupíme, ale nestalo se to. Všichni pamětníci se něčeho podobného budeme chtít vyvarovat," řekl kouč.

Pokud by jeho svěřenci postoupili, v dalším kole by zřejmě narazili na silný FC Kodaň, který by měl v 2. předkole přejít přes soupeře z Gibraltaru. "Včera při krátké přípravě jsem se hráčů ptal, jestli viděli los. Ale Kodaň se v kabině vůbec neskloňovala. Jsem za to rád, hráči jsou koncentrovaní na první zápas," řekl Hapal.

"Kodaň je velice kvalitní mužstvo. Taky musejí ještě přejít přes jednoho soupeře, ale předpokládáme, že to zvládnou. Byli bychom v opačné roli. Teď patříme trochu do role favorita, v dalším zápase by to tak nebylo, pokud se nám tedy podaří postoupit. Ale myslíme jen na zítřejší zápas. Jdeme krůček po krůčku, bylo by zbytečné spekulovat," dodal Hapal.

Autor: ČTK

Komentáře (30)

Přidat komentář
Frank Lampard 8

Aby tohle prohlášení zítra takzvaně neuzrálo

Reagovat
Sosi

Reagovat
Mönchengladbach

Věř v hapalball.

Reagovat
Bex5

Reagovat
John Obi Mikel

Reagovat
Nihilister

Reagovat
Txapeldun

Za mě lepší, než věčný fráze typu "v dnešní době není slabých soupeřů"...

Reagovat
zorz767

V tomhle případě to ale není fráze. Nějak nerozumím, na základě čeho se Baník pasuje na favorita. V cizině je to stejný no name jako Urartu.

Reagovat
Kepy_FCB

tak to jsi minimálně fotbalový analfabet

Reagovat
srbic13

prosimte, jake je tvoje vnimani jmena Baniku v Evrope? mimo Katowice a Slovensko. fakt by me to zajimalo, to je skoro na nejakou socialni studii ta vase vlastni realita

Reagovat
Kepy_FCB

Favorit se zdaleka nemusí posuzovat jen dle vnímání jména, ostatně sázkové mají jasno tak nevím co tu zkoušíš

Reagovat
thewall

Dělat z Baníku v cizině stejný no name jako Urartu je hloupost. Baník uhrál 2x čtvrtfinále a 1x semifinále v evropských pohárech, prodával hráče přímo do TOP5 lig. Jasně, úspěchy v pohárech jsou skoro padesát let staré a od přestupu Baroše do Liverpoolu to taky není krátká doba, ale ta stopa Baníku v cizině je nesrovnatelná s Urartu.

Čemu nerozumíš na tom, že 4.tým desáté ligy v Evropě je automaticky favoritem v zápase se 4.týmem 39. ligy v Evropě?

Reagovat
thewall

* měla být reakce na zorze767

Reagovat
zorz767

Kurzy nejsou jen podle toho, jaký je kdo favorit. To se uakzuje dlouhodobě. Hrajou v tom roli i kalkulace, jakej na tom bude vejvar pro sázkovky. Takže v situaci, kdy jsou týmy jakž takž nastejno, tak české sázkovky vždycky budou lehce faovrizovat náš tým. A podle Transfermarktu má Baník tým za 15 mil. eur a Urartu za 5 mil. eur, což není nijak propastný rozdíl, protože tam se taky berou v úvahu rozdíly v jednotlivých trzích., tj. ten samý hráč v Česku by měl vždy vyšší cenu než stejný hráč na Kvakaze. Takže Baník opravdu není nijak žhavej favorit bez ohledu na "jméno".

Reagovat
thewall

Je favorit podle všech myslitelných měřítek, včetně toho, co jsi uvedl (trojnásobná hodnota kádru na TM). Jak žhavý je věc osobního názoru. Mechanismus pohybu kurzů je mi jasný. Nesázím a tak otázku favorita vůbec neřeším ve vztahu ke kurzům.

Reagovat
Pablos

Ale to jsou kurzy které jsou třeba 2 ku 3 ...né že jeden má 1.20 a druhej 10 Hodnota kádru je nesmysl porovnávat a z toho usuzovat, tam s tebou souhlasím. Ale jako dělat tady že Baník vlastně není favorit Tak ještě jednou to co napsal thewall:

Čemu nerozumíš na tom, že 4.tým desáté ligy v Evropě je automaticky favoritem v zápase se 4.týmem 39. ligy v Evropě?

Podle toho se snad usuzuje favorit papírově především.

Reagovat
icka

Reagovat
ACSeRw!n

zadny rozdil ? podle tvejch propoctu je Banik 3x lepsi tym

Reagovat
ACSeRw!n

Reagovat
Bex5

Taky me to napadlo

Reagovat
Modi6

Baník dostal možnost přispět do národního koeficientu alespoň dvěma body. Promarní ji?

Snad žádný z našich týmů netouží kopírovat loňskou Bohemku. Ta měla ovšem proti sobě mnohem silnějšího protivníka.

V dalším kole s FC Kodaň se už asi žádný další bod konat nebude.

Reagovat
Grupma

Tak bylo by skvělé, kdyby se k loňskému úspěchu přidal další klub. Jen ať si na jméno "Baník" v Evropě zvykají

Jsem zvědavý, kam až sahají ambice majitele klubu.

Reagovat
Damis

Nebudou proti Kodani.

Reagovat
Pablos

Tu si pan trenér Hapal namaže na chleba... na rychlo vykoupí zpět zase Blažka.

Reagovat
dave30

S tou Kodaní bych byl trochu opatrnější. Ale možná to byla ironie.

Reagovat
Pablos

Bé je správně

Reagovat
dave30

Reagovat
Hurrikane

Víš co, Pavle? Sbal si svých pár švestek a jdi do prdele..

Reagovat
dave30

Takže Pavel to všem škarohlídům pěkně nandal. Alespoň pro tentokrát...

Reagovat
Witcher

Šlágr letošního roku

Reagovat

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele