Členové ultras dokážou v Marseille ovlivnit vedení klubu, řekl expert Touma

02.11.2023, 09:00
Rozhovory
Fanoušci Marseille (© AFP)

O víkendu se mělo konat jedno z tradičních utkání francouzského fotbalu, Choc des Olympiques, Marseille proti Lyonu. Jenže poté, co fanoušci Marseille napadli autobus hostujícího klubu a zranili jeho trenéra, zápas nakonec ani nezačal. Jaká je fanouškovská kultura v Marseille a proč je Lyon aktuálně posledním týmem francouzské Ligue 1? O tom je dnešní podcast Livesport Daily s odborníkem na francouzský fotbal Štěpánem Toumou.

"Lhal bych, kdybych řekl, že se něco takového v Marseille poprvé," říká na začátku dnešní epizody Štěpán Touma. "Incidenty s házením věcí na autobus už tam byly v minulosti, ale v posledních letech to nikdy neskončilo tím, že by došlo ke zranění člena týmu. Z hlediska celé Francie to není první násilný případ za poslední dobu, jen pár týdnů zpátky došlo k výbuchu dělobuchů vedle gólmana Clermontu a ten zápas se taky předčasně ukončil," doplňuje Touma.

Marseille je podle Toumy z hlediska fanouškovské základny poměrně unikátní: "Výraznou část fanouškovských skupin tam tvoří lidé, kteří mají původ mimo Francii. To zkrátka patří k tomu městu, Marseille je město otevřené světu, podle legendy ho založili imigranti a ten odkaz dál platí. I samotný klub se k tomu hlásí, několikrát třeba nastoupil v dresech s africkými motivy. Fanoušci tam tedy mají výrazně levicové smýšlení, narozdíl od mnoha jiných fanouškovských skupin ve Francii."

Zároveň platí, že vliv fanoušků na chod samotného klubu je v Marseille obrovský. "To platí už někdy od osmdesátých let, kdy ty organizované skupiny ultras vznikaly. Už tehdy dostaly poměrně velká privilegia od vedení klubu. Měly svobodu v tom, jak si organizovaly tribuny, v distribuci lístků. Hodně těch privilegií už neplatí, ale odkaz té jejich výsadní role tam pořád je. Posledním důkazem může být třeba trenér Marcelino, který skončil po pár zápasech této sezony poté, co se vedení klubu na plamenné schůzce potkalo právě se zástupci ultras," vysvětluje Touma.

V nové epizodě podcastu Livesport Daily jsme také řešili:

Jak velký tlak od fanoušků je v Marseille na samotné hráče?

Proč je aktuálně Lyon poslední v tabulce?

Děje se ve Francii na fotbale víc násilností než jinde?

Všechny díly Livesport Daily najdete také na oblíbených podcastových platformách - Apple Podcasts a Google Podcasts.

Autor: Livesport.cz

Komentáře (21)

Přidat komentář
LeonardoUžoa

malá šance, že by to dělali migranti.

Reagovat
ACSeRw!n

tak jasne ze jo, vsichni maji rodiny

Reagovat
Kejza

první podcast, co jsem si tu pustil.

Reagovat
Seydou Doumbia

Konečně podcast o nej lize světa. Smutný že k tomu je potřeba házet šutry lidem do autobusu. Vystupuje tu ten Touma pod nějakým nickem?

Reagovat
vceradnesazitra

Nojo, nejmenovaná skupina, to je prostě jiná kultura, oni holt řeší věcí házením šutrů po lidech. Ale v pohodě, ostatní se semknou a zvládnou to

Reagovat
smazaný uživatel

Uvidím možno si po ceste z Prace pustím , ale najprv musím dopočúvať Golazo o El Clasicu

Reagovat
dantetomas

Priznavam, ze neviem, ako je na tom zlozenie ultras OM z etnickeho hladiska. Ale pride mi vtipne, ako tu kazdy ma jasno, ze to napadnudie autobusu maju na svedomi migranti. Hladal som videa ci fotky z toho incidentu, aby som zistil etnicke zlozenie utocnikov, ale nic prekazatelne som nenasiel.

Zato som nasiel nejake informacie o Commando Ultra 84. A zistil som, ze ti “negri a arabi” z tohto “spolku” robia bordel uz 30 rokov. A ze vlastne oni a dalsi Ultras maju v klube hlavne slovo.

Nie, nerobim si iluzie o tom, ze je to marseillska odnoz KKK. Ani si nerobim iluzie o tom, ze problem s pristahovalcami v Marseille neexistuje (nikdy som tam nebol). Na druhej strane tu mnohi z toho robia vec, ktora by bola vlastna len pristahovalcom. A pritom problemy podobneho razu maju po celom svete.

Co trebars balkan? Dobre vieme, co su zac ultras Crvenej Zvezdy, Dinama ci Olympiakosu. Aj tam za to mozu “negri a arabi”? Co trebars Anglicko? Nie je to tak davno, co fandovia LFC napadli autobus Manchestru City a opacne. A tych prikladov by sa dalo najst vela.

Ale tak samozrejme, toto sa stalo v Marseille, tak to bol utok pristahovalcov, ktori do krajiny prisli len za tymto ucelom. Dokonca si so sebou na lodi doniesli aj vlastne tehly a kamene. Svoju ulohu zvladli, takze teraz podakuju Alahovi, ze stal pri nich a budu cakat na dalsiu ulohu, na ktoru ich najvyssi vysle. Trebars nejaky bomba utok v Bruseli ci Parizi.

Reagovat
kovi610

Reagovat
mickey mouse

O francouzske ultras/hools scéně toho moc nevím, ale proč se teda fans OM nechali vyprovokovat francouzskými vlajkami ze sektoru Lyonu?

Reagovat
Benfica

Hajlovali tam

Reagovat
verv

Reagovat
Benfica

Presne

Reagovat
Gedofrey

Poprvé si podcast pustím Jen teda příležitost nic moc

Reagovat
Kincl

Nechápu jak může mít fanoušek nebo ultras nějaké slovo. Pořád je to JEN fanoušek.

Reagovat
Rudnevs

To jak kvôli nim vyhodili Marcelina fakt nepochopim… zvlast ked su fans Marseille totálne hovada a škodia najmä vlastnému klubu.

Reagovat
Seydou Doumbia

Fans ve Francii nasrat nechceš, věř mi toto není Bundesliga

Reagovat
Rudnevs

No to je fakt top liga sveta. Nejaki fans by nemali byt viac nez klub. Nech sa aj poseru…

Reagovat
verv

Reagovat
Mass

Marcelina nevyhodili, odešel sám kvůli výhrůžkám.

Reagovat
ACSeRw!n

Reagovat
Benfica

No moze a dost velke. Neviem ako OM, ale napriklad Benfica je klub fanusikov, my si volime prezidenta, my hlasujeme o rozpocte, aktualne aj napriklad o stanovach klubu.. nasi fans hnali Textora aj s jeho peniazmi kade lahsie..

Reagovat

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele