Di María po výhře na Copě uzavřel reprezentační kariéru. Snil jsem, že takto odejdu do důchodu, pronesl

15.07., 18:44
Aktuality
Ángel Di Maria opouští hřiště ve finále Copa América. (© AFP)

Argentinec Ángel Di María (36) nedělním vítězstvím 1:0 nad Kolumbií ukončil reprezentační kariéru, přičemž obhajoba triumfu byla prý dokonalým zakončením jeho cesty v národním dresu. Di María byl pro Argentinu několikrát rozdílovým hráčem, vítězný gól vstřelil například ve finále olympijských her 2008, ve finále Copa América 2021 proti Brazílii či ve finále mistrovství světa v Kataru proti Francii. Svou rodnou zemi reprezentoval dlouhých 16 let.

Po prvenství na Copa América v roce 2021 a triumfu na mistrovství světa v následujícím roce si Argentina vítězstvím 1:0 po prodloužení zajistila třetí velký titul v řadě. Jedním gólem a dvěma asistencemi výsledku na turnaji pomohl i veterán Ángel Di María. Útočník již v listopadu oznámil, že po šampionátu pověsí reprezentační kopačky na hřebík. "Snil jsem o tom, že se dostanu do finále, snil jsem o tom, že ho vyhraju a že takhle odejdu do důchodu," řekl.

Argentinský trenér Lionel Scaloni Di Maríu v závěrečných minutách prodloužení vystřídal a zajistil mu tak za hlasitého skandování fanoušků dojemné rozloučení. Di María v reprezentačním dresu debutoval v roce 2008. Téhož roku na letních hrách v Pekingu v 58. minutě rozvlnil síť a zajistil svému týmu olympisjké zlato. A jak svou kariéru začal, tak ji i ukončil.

Za úřadující mistry světa nastoupil do 141 utkání, svému týmu pomohl 32 trefami a 11 asistencemi. Zahrál si na čtyřech světových šampionátech a ve finále mistrovství světa 2022 se gólem podílel na vítězství nad Francií. Hřiště opouštěl v slzách. "Mám tolik krásných pocitů. Jsem této generaci neskonale vděčný, dali mi všechno, díky nim jsem dosáhl toho, co jsem tolik chtěl, jak lépe odejít než takto?"

"Trojitá koruna" Argentincům přináší také rekordní 16. vítězství na Copa América a potvrzuje místo výběru trenéra Scaloniho mezi velikány jihoamerického fotbalu. "Zdá se to snadné, ale je to velmi těžké. Vím to, deset, jedenáct let jsem žil na druhé straně a bojoval o to," řekl křídelník Benfiky. "Není snadné dostat se do finále a vyhrát. Přál bych si, abychom to dokázali i s předchozí partou kluků, taky jsme si to zasloužili, pořád jsme trvali na svém, pořád jsme bojovali. Tihle kluci mi dali všechno," dodal.

Di María nechyběl u klíčových momentů fotbalové historie. Do srdcí fanoušků se nezapomenutelně zapsal například i vítězným gólem při triumfu 1:0 nad Brazílií ve finále Copy 2021. Minulou sezonu se vrátil do Benfiky, kde zářil už v letech 2007 až 2010, kdy poprvé dorazil do Evropy. Má za sebou také působení v Realu Madrid, Paris St. Germain, Juventusu a Manchesteru United.

Autor: Livesport.cz / AFP

Komentáře (18)

Přidat komentář
-R2D2-

Neskutečnej borec, statisticky jinde… Jak tu již psal Jordi – co v jeho letech předvádí za počiny je nesmysl. Odevzdanej, koncetrovanej pro „vyšší” cíl, fakt borec. Jeho čuch na klíčový momenty je jeden z důležitejch faktorů úspěchu celé Argentiny. Takovej modrobílej Garrincha.

Když vidím kdo se skloňuje pro další GB tak by letos bylo nefér, kdyby neskončil nad Leošem.

Reagovat
Xavivax1

Kdyby hrál ty prohrané finále, tak ma Argentina 6x zlato

Reagovat
-R2D2-

Reagovat
meril

Obávám se ale, že výkony nepřeváží PR a dobrej marketing a Messiho uvidíme zase minimálně v top3 a na ADM si nikdo ani nevzpomene

Reagovat
-R2D2-

Tak marketing, PR jsou jedna věc, ale spíš jde o systém hlasování, kde ti z podstaty přijde nefér nedat Leoše alespoň na třetí místo. O tom, že letos x hráčů předvedlo lepší výkony než Leoš se asi bavit nemusíme, jenže při otázce kdo je aktuálně top je to holt těžký když ten skřítek pořád hraje.

Reagovat
meril

Tak ono na tom systému hlasování je blbý třeba u kapitánů národních týmů to, že víc než nějaké reálné statistiky, výkony a trofeje ten rok dělá i to "s kým by si to nejraději kopnuli" a Messi je pro ně legenda, někteří od mala chodili v jeho dresu a fanděj mu a logicky ho tam dávat budou dokud bude hrát.

Je to trochu podobný, jak když v NHL hlasují hráči pořád pro Crosbyho jako nejlepšího hráče (ač jsem jeho fanoušek a fanoušek Pens), i když už je za zenitem a jsou tam v současnosti prostě daleko lepší borci (McDavid, MacK, Kucherov..)

Reagovat
Moshe Dajan

Je to pán, ale 11 asistenci z křídla za 140 zápasů není moc hitparáda. Zase není třeba ho úplně idealizovat, taky měl v repre dlouhá období, kdy byl k hovnu.

Reagovat
-R2D2-

Spíš jsem popisoval jak jeho poslední léta, tak období kdy s Arg. vyhrál co mohl. Jinak k těm asistencím: v repre nic moc, pravda, ale v celkovým součtu i co se klubů týče je snad dokonce v nejužší desítce hráčů..

Reagovat
Benfica

Di Magia

(rýchlo na dovolenku, nech sa vidíme už v auguste )

Reagovat
Pepe1911

miluju tě

Reagovat
Rothbard

Skvělý hráč, skvělá kariéra reprezentační a brzy bude tečka i za tou klubovou. Pamatuji si jej, jak hrál občas i střed zálohy a celkem tam svým nasazením vynikal. Neúnavná motorová myš.

+ Uměl rabonu

Reagovat
inferno08

Rabonu umím i já, to fakt není nic zvláštního

Reagovat
king23

Ono je umět a "umět", on patřil mezi ty první.

Reagovat
Well

Taky umím kop jak Roberto Carlos, akorát mi to letí do řiti.

Reagovat
inferno08

Takže vlastně neumíš.

Reagovat
inferno08

Vážně to není nic těžkýho...

Reagovat
Well

Není no, nejtěžší na tom je to předvést v zápase a dostat ten míč přesně kde je potřeba do zhuštěného prostoru. Za domem ti udělá rabonu kde kdo. Proto ti king správně píše, že je rozdíl umět a "umět ".

Reagovat
king23

Naprosto přesně jak píše kolega nade mnou.

Dát nohu přes nohu a odcentrovat někam umí kdejaký vesnický fotbalista, který to chvíli trénuje.

Ale udělat to v maximální rychlosti v zápase tak, aby to bylo nejenom na efekt, ale i užitěčné a trefit přesně ten prostor, to už je jiná.

Reagovat

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele