Dva kluby v EL by byl velký úspěch, říká sportovní novinář Hovorka

31.08.2023, 12:37
Rozhovory

FORTUNA:LIGA po dvouleté přestávce, kdy se musela spokojit se čtveřicí zástupců, vyšle příští rok do Evropy pět týmů. Teď jsou ale ve hře vstupenky do pohárů pro sezonu 2025/26. Jestli se Česko do elitní patnáctky žebříčku národních koeficientů, zaručující pětičlennou účast, dostane, nebo ne, hodně napoví čtvrteční odvety závěrečných předkol pohárů. Zájemců o vytouženou příčku navíc je celá řada -⁠ a rozhodne právě koeficient. Jak a kdy vlastně vznikl? A změnil se nějak zásadně v čase? Do Livesport Daily jsme si pozvali sportovního novináře z webu Football Club Jiřího Hovorku.

"UEFA ho zavedla v roce 1979 kvůli tomu, že v 70. letech přišla nově s pohárem UEFA. Ten na rozdíl od tehdejšího Poháru mistrů evropských zemí a Poháru vítězů pohárů mohlo hrát víc týmů z jedné země," vysvětluje Jiří Hovorka důvody, proč před více než čtyřiceti lety dnes zásadní fotbalová konstanta spatřila světlo světa.

Od té doby se koeficient upravil jen kosmeticky. Po nějaké zásadní změně celého konceptu zatím nikdo příliš nevolá, přestože třeba snížení počtu udělovaných bodů v předkole pro menší země může znamenat problém. K bodům do koeficientu se totiž dostávají složitěji než týmy, které pravidelně hrají skupinovou fázi pohárů.

Letos už body do koeficientu sbírají jen Sparta, Slavia a Plzeň. Pokud by Letenští dokázali smazat dvougólové manko z prvního zápasu s Dinamem Záhřeb, mohli by spolu s rivalem z Edenu vstoupit do hlavní fáze Evropské ligy. Plzeň potřebuje udržet jednogólový náskok s Tobolem Kostanaj, pak si zahraje skupinu v Evropské konferenční lize.

"Myslím, že by to byl hodně velký úspěch, dvě místa v Evropské lize by byla super. Po té pohárové změně, kdy přibyla Evropská konferenční liga, která je tak trochu v uvozovkách východní, získala Evropská liga na důležitosti. Je možné tam narazit na atraktivní soupeře, třeba si zahrát s Liverpoolem," dodává Jiří Hovorka.

V aktuální epizodě podcastu Livesport Daily jsme také řešili:

Změnu hracího systému evropských pohárů od příští sezony.

Není současné počítání koeficientu pro některé země diskriminační?

Přejí čeští fanoušci konkrétních klubů postup i svým rivalům?

Celý díl dalšího Livesport Daily najdete i na - Apple Podcasts a Google Podcasts.

Autor: Livesport.cz

Komentáře (5)

Přidat komentář
shitcool

Podcast

Reagovat
GrimeBaller98

Tyvole Ludvo, ty jsi hlava

Reagovat
Mönchengladbach

Cokoliv jiného než Slavia v EL a Sparta s Plzní v EKL by bylo překvapení.

Reagovat
Sigma Olomouc

Reagovat
hradec

Surprise mtf

Reagovat

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele