Enrique po čtyřech letech skončil u reprezentace Španělska, nahradí ho Luis de la Fuente

08.12.2022, 13:44
Aktuality
Luis Enrique (© AFP)

Luis Enrique (52) už není trenérem španělské reprezentace, ve čtvrtek to oznámil tamní fotbalový svaz. Čtyřletá společná cesta končí bez výraznějšího úspěchu a zklamáním, které znamenalo vyřazení v osmifinále mistrovství světa v Kataru od Maroka. Nástupcem Enriqueho byl jmenován dosavadní kouč národního týmu do 21 let Luis de la Fuente.

Skončivšímu trenérovi se od jeho příchodu v červenci 2018 podařilo dát reprezentaci nový impuls pomocí generační výměny v týmu i ve španělském fotbale obecně.

Enrique pomohl La Roja do dvou finále Ligy národů, na loňském Euru výběr dovedl do semifinále. A to s jasně definovaným stylem. Rozhodl se pro mladé talenty (Pedri, Gavi, Ansu Fati) a položil základy pro budoucnost.

Tým převzal po vypadnutí v osmifinále MS v Rusku. Španělé ale zklamali i nyní v Kataru, když ze čtyř utkání porazili pouze Kostariku a potřetí za sebou na světovém šampionátu neprošli do čtvrtfinále. Enriqueho nahradí dosavadní trenér jednadvacítky Luis de la Fuente, který v minulosti vedl Athletic či Alavés.

Autor: Livesport.cz / César Suárez

Komentáře (117)

Přidat komentář
Reggie

seriálové OT:

Borci, netušíte někdo, proč 4. série Faudy pořád nemá titulky? Na českým Netflixu to není? Najdu to, ale jenom bez titulků. Díky!

Reagovat
Todd Boehly

Zaplať si Netflix. Zrovna tenhle seriál je ultrakvalitní a zaslouží si to.

Reagovat
GjøvikFF

Na Netflixu zatím 4. řada není, tak snad to brzo napraví, skvělej seriál.

Reagovat
Reggie

ale je to zajímavý, vzhledem k tomu, že je od Netflixu a 4. série vyšla už někdy v létě.

Reagovat
Todd Boehly

Je

Reagovat
Agent z Melmacu

Todd Boehly = Róbert Geissen

Reagovat
Reggie

Není potřeba. Každopádně, že je tenhle seriál ultrakvalitní vím, proto se ptám

Reagovat
smazaný uživatel

Ak tam príde další TikiTaka prívrženec tak je to úplne jedno …

Reagovat
JFT97

Diky Lucho!

Reagovat
SunFells

Ale aspoň může jít zase klubovým směrem, jsem zvědavý kde skončí.

Reagovat
Kuba94

West ham

Reagovat
bourbon

úplně vidím, jak bude hrát Souček titikaka

Reagovat
SunFells

Tak Souček by šel samozřejmě někam do Bournemouthu, ale WHU by se Enriquemu asi nepozdávalo no.

Reagovat
Kuba94

Něco jak Ancelotti v Evertonu asi

Reagovat
vagneris

Seděl by mi do Sevilly.

Reagovat
Csaplárova past

Ale Sevilla nechce sestoupit.

Reagovat
SunFells

Reagovat
misinho7

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
Acrocephalus

Já nevím, co to je za způsoby, že pokaždé, když nějaký silný tým prohraje na mistrovství, tak hned padají hlavy. Silných týmů je dost a prostě ne všichni se do těch dalších bojů vejdou. To jako když ve ČF prohraje Anglie, tak Southgate letí, protože nevyhráli medaili? A když Francie, tak letí Deschamps, protože neobhájil zlato? To je padlý na hlavu. Tím se spousta týmů zbytečně ochuzuje o trenéry, kteří by v dalším cyklu mohli bodovat lépe. Jasný, pokud je ta práce s repre dlouhodobě špatná (Martinéz-Belgie), tak prosím... Ale tohle mi přijde ujetý. Takový uraženecký gesto "když já nevyhraju, tak já radši půjdu" je ve sportu obecně na přes hubu.

Reagovat
Acrocephalus

Ještě jsem chtěl doplnit, jasný že dobrý tým má ty nejvyšší ambice, že si jede pro medaile. Ale to si řekne dalších 5-6 silných mančaftů, kteří na to reálně mají. To fakt jako můžeme očekávat změnu trenéra, když Anglie/Brazílie/Argentina/Francie/Nizozemsko (to na to nemá) padne?

Reagovat
Ešte

Mozno ide o to s kym prehraju a akym sposobom

Reagovat
John Obi Mikel

Reagovat
Raffaello

U Španělska by to bylo něco jiného, kdyby nevypadli s Marokem v osmifinále na penalty. Zvlášť když potřetí v řadě vyletí na penalty a celé čtyři roky hrají fotbal bez vývoje. Za poslední čtyři roky porazili jednou Němce a Portugalce v Lize národů, Italy v semi Ligy národů a Chorvaty v prodloužení ME. Třikrát v řadě vyletěli na velkých turnajích (ME/MS) na penalty. Letos s Marokem na penalty, vloni na Euru tři zápasy ve vyřazovací fázi a všechny dospěly do prodloužení a dva z nich dokonce do penalt. Dlouhodobě nedokáží vyhrát zápas o všechno v základní hrací době přesvědčivým způsobem. Jejich fotbal je nekoukatelný a neefektivní. Luis Enrigue letí po zásluze, protože tým nikam neposunul. Přesto mu jde k dobru, že do týmu dostal několik hráčů.

Reagovat
Raffaello

*několik mladých hráčů

Reagovat
smazaný uživatel

Enriqeho sa pytali pred zapasom či trenovali penalty, on im nejak arogantne odpovedel ta tak aj skoncil

Reagovat
kattos

Reagovat
smazaný uživatel

>Já nevím, co to je za způsoby, že pokaždé, když nějaký silný tým prohraje na mistrovství, tak hned padají hlavy.

Protoze konci jeden kvalifikacni cyklus a zacina novy. Idealni prilezitost to obmenit a zacit jinak. Mnohem lepsi nez menit trenera v pulce kvaldy.

Reagovat
LyEX

Úplne s tebou súhlasím, ze v dnešnej dobe proste trénerov menia ako na pase, čo nie je dobre. Na druhej strane niekedy vidieť taktické hranice trénerov, ktorí už nevedia posunúť mužstvo vyššie a to mužstvo na to ma, ako príklad si uviedol Southgatea.

Ale v tomto prípade si treba pozrieť aj nejakú tlačovku alebo rozhovor, Enrique povedal, že sa chce vrátiť späť na klubovú scénu, bol rozhodnutý už pred MS, ale neohlasoval to.

Reagovat
Visca el barca

Sranda je, že tady palečkují Madridisti. Ale chyba bude trošku jinde, nbež že je Lucho trenér z Barcelony. V roce 2018 na Mundialu převládali hráči z Realu jako Isco, Ramos, Carvajal a Nacho. Dopadlo to nemlich stejně. Problém je v tom jaké produkuje Španělsko hráče. Gavi s Pedrim jsou brutální talenti. Ale chybí něco podobného na křídlech a 9 ce. Fatiho bohužel přibrzdila zranění, ale kdo další je podobný talent? Nikdo.

Reagovat
technecium

MS2018 bylo o dva parniky horsi, protoze to staveli na "supertalentovi" Iscovi. V zivote jsem nevidel hrace, ktery by vic brzdil utok zbytečnými klickami a prihravkami nez on v Rusku.

Reagovat
Visca el barca

Taky si myslím. Tady to vypadalo do zápasu s Japonskem úplně v pohodě. Zrovna nadávat na Gaviho s Pedrim může jen Madridista, kterej žádnej takovej talent nemá.

Reagovat
2miguel1

V 2018 tam boli aj Iniesta s Busom či Piquem ale ide hlavne o to, že sa hral naš štyl futbalu, čo už aj idiot musi vidiet, že aj ked pri slabej Kostarike to este funguje, tazsi super je konečna. Španieli nepostupili v 2014 zo skupiny a v 2018, 2022 hned na penalty von. V 2020 nemat marnych Slovakov v skupine, aj tam by mali na male. Tento štyl je koniec, konečna, ende. Ešte neviem ako inak to mam napisat. Aj Pep chce držat balon, no ani on nehra tiki taka. Je uplne jedno či tu budeme polemizovat ci mal ten či onen hrat. Fakta su jasne, s ovela lahsimi supermi na papieri eliminacia v 2014,2018,2022. Len idiot bude opakovat tie iste chyby, Španieli budu ale urcite verit svojej "filozofii" aj nadalej. Osobne si myslim, ze ak by hrali teraz Španieli s Ramos Laporte stoperi, Rodri Pedri Thiago v zalohe a stylom hry ako hraju Portugalcania, su dalej v turnaji.

Reagovat
Tomik111

Reagovat
Mishko

Reagovat
Fairplay

Reagovat
uff

Reagovat
Yanek

Presne

Reagovat
smazaný uživatel

V Barceloně mám kamaráda, co tam dělá trenéra brankářů pro U14 a U15 (V La Masii). Jmenuje se Daniel Ortiz. Před pár týdny jsme spolu volali a já se ho ptal přesně na to, jestli s měnícím se trendem fotbalu neprobírají i to, že ten jejich fotbal už nemusí být tak efektivní. Jeho odpověď byla, že s tím nesouhlasí, že v posledních letech byla konkurence jen o něco málo silnější, ale že to neznamená, že se to v příštích letech znovu neotočí. A že svou filozofii rozhodně měnit nebudou. Takže oni si ani nepřipouští to, že by něco dělali špatně, nebo že by jim trochu ujel vlak.

Reagovat
Todd Boehly

Reagovat
Keboto

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
LyEX

Reagovat
smazaný uživatel

Do zápasu s Japonskem

Reagovat
vilp

Celý tým Španělů z letošního MS krom Moraty a Pedriho.

Reagovat
vilp

Zbytečný přihrávky jsou základním prvkem tohoto totálně nudnýho týmu.

Reagovat
Ed_Hazard

Reagovat
Memento_Mori_86

Gavi a Pedri souhlasím, ale Garcia, Busquets a Alba tam neměli co dělat. Pak raději nevezme Ramose, nebo Nacha a musí hrát 2 záložníci v obraně. Soupiska byla prostě špatná...

Reagovat
Tomik111

A tobě se ten fotbal líbil? Mně je úplně jedno, jestli tam někdo z Realu jel nebo ne. Aspoň si odpočinou, když nejedou. Většina tu kritizuje nasazení Busquetse, kterýho hejtují i cules na úkor Ramose, který je vůdce a mohl hrát stopera a Rodri DM. Jestli tam je Garcia čtvrtej stoper nebo Nacho, je mi úplně jedno. Chyba není v tom, jaký hráče produkuje, ale jakou taktiku jim trenér ordinuje.

Reagovat
smazaný uživatel

Mne je španielska repre uplne ukradnuta a nech je kludne poskladana aj zo samych hracov Barcy. Jedna sa o to , ze uz mam alergiu na hru ktoru predvadzaju , na milion nikam neveducich prihravok, bez nabehov , bez striel .

Reagovat
Mishko

lol

Čo tak sa na to pozrieť z druhej strany, že sa ho zastávajú iba fans Barcelony? Či to sa ti už nehodí?

Reagovat
technecium

Prosim, vezmete tam nekoho z bilyho zla, at ignoruje hrace z Barcy. Aspon nam nebude repre stavit pulku kadru.

Reagovat
smazaný uživatel

presne tak Enrique ignoruje madridsku krv,THIAGO detto, tak nech tam daju kto tam neda ty Barcelonske posuvače lopty na odvetu

Reagovat
smazaný uživatel

Měl by povolat Toomuchmoneyho a Camavingu

Reagovat
Tromas

Dobrá volba pro Španělsko.

Reagovat
Puskas

Fujente Ovejuna.

Reagovat
smazaný uživatel

Už jen za to jak se vrátil po těch rodinnych důvodech a nenechal na EURU dokoučovat toho svého asistenta byla prasárna. To vyřazení beru pro něj jako karmu.

Reagovat
Zark

Reagovat
technecium

Prasarna od toho asistenta predpokladam.

Reagovat
smazaný uživatel

Proč od asistenta?

Reagovat
repkajebuh

Nevzít de Gea, Ramose a Thiaga. Nic jiné si ani nezasloužil. Takový zkušenosti tomu chyběli. Hlavně teda kvalitnější brankář a někdo, kdo by tu zálohu trochu šéfoval. Nemám nic proti Busqovi, až na penaltu nic nezkazil. Nic navíc ale taky nepřidal. A nechat tolik odpovědnosti na těch dvou mladých byla chyba. Místo jednoho z nich měl být v základu Thiago.

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
smazaný uživatel

Jj, de Gea by vytvořil a proměnil šance proti Maroku...

Reagovat
kattos

Pravda, ale nevzít ho a poslat mu dopis že skončil v repre... to už je prostě osobní, nebo ego.

Nevěřím tomu že ve Španělsku je lepší brankář, nedej bože více.

Reagovat
Xavi

De Gea byl v reprezentaci hroznej.

Reagovat
pantondavo

Penaltu by podle mě dal.

Reagovat
madridcan

Ti jebe?

Reagovat
patas92

Vždyť problém toho týmu vůbec nebyl Bus v základu, Rodri na stoperu nebo Thiago s Ramosem u televize, ale ti všichni zoufalci co se tam prostřídali v útoku

Reagovat
AlevsakNevadi

tuším sa zobudlo ako fantasticky chytal de gea na poslednom sampionate. 7 striel 6 golov . Ramosa zobrat mal, thiago by nepomohol.

Reagovat
Bakary3

A nebyl největší fail Aspas?

Kolik golovejsich hráčů ESP má, že ho mohli vynechat?

Třeba mi něco uniká, ale jestli je důvod "výkonnost", tak tomu nerozumím.

Jinak souhlas, že ti jmenování asi k nejlepším 26 Španělům patří... Ale u toho ramose tak nějak chápu, že do ty mladý party třeba úplně nezapadal - ikdyz někdo může oponovat, že právě proto tam měl být.

Nejvíc podle mě chyběl thiago, který by tu kreativitu přinesl.

Reagovat
repkajebuh

Aspasovi už není 20, proto ho nevzal. Ani Thiaga, ani Ramose. Taky na to doplatil. Určitě by Aspas nebyl horší jak Ferran

Reagovat
Salfovic

de Gea by je fakt zachránil. Ten už je dávno za zenitem.

Reagovat
DreamTeam

Před Enriquem je bohužel nemohl zachránit nikdo.

Jde ale o to jeho ignoranstvi.

Reagovat
Likan7

To nikdo nerozporuje, ale otázka je, jestli Gea za zenitem není furt výš než Simón.

Reagovat
Wazza228

Letos se podle mě opět dostává do formy a tahle sezóna je pro něj podle mě zatím příznivá. Každopádně by to na penalty stejně byla konečná, protože DDG žádnou nechytí.

Reagovat
Doomblade

Nevím no. Čistě na základě kvality a dlouhodobé výkonosti mi v nominaci chyběli Mikel Merino a ten Thiago. V základu pak na své přirozené pozici Rodri. Velký fail byla za mě absence Grimalda z Benficy. Ten byl snad nejlepším LB ve skupinové fázi LM a skvělé výkony předvádí dlouhodobě.

V tom útoku se v rámci nominace asi moc vymyslet nedalo. Můj oblíbený hráč je třeba Gerard Moreno, ale v poslední době toho moc neodehrál. Každopádně nějaký přirozený hrot v tom základu být měl. Vždyť ten Morata nakonec za 180 minut vstřelil 3 góly.

Reagovat
Kucka

Reagovat
Eichel

De gea s jeho rozohrávkou do nároďáku ?

Reagovat
inferno08

Luis de la Fuente... Takže nás místo tikitaka čeká Tango de la Muerte.

Reagovat
Mishko

Konečne! Repre by nikdy nemal viesť tréner s úzkymi väzbami na Real alebo Barcu.

Reagovat
technecium

Ernesto na scenu, podle me idealni repre trener

Reagovat
Filip12

Louis de Funes

Reagovat
DreamTeam

Nebudeme si nic nalhávat,bylo to ještě horší než se čekalo.

Reagovat
blaugrana

Endrick za 72 do Realu. No tak som nanho zvedavy.

Reagovat
CHONG

Bude to flop, stejně jako Vinicius a Rodrygo

Reagovat
blaugrana

Reagovat
Ranoth

za chvilu budu prestupovat 10 rocny chlapci za 50m

Reagovat
DreamTeam

Nebudou.

Reagovat
Ranoth

Ked uz teraz moze ist 16 rocny chlapec neprevereny europou za 72 tak preco by za 10 rokov nemohli prestupovat 10-12 rocny hraci za 50 ved ten trh je uplne v prdeli a rok od roku to je horsie a horsie... som cakal, ze by to ta covid kriza mohla trocha vratit do normalu ale asi nie

Reagovat
smazaný uživatel

Tu prestupovu cenu riesit nejdem, ale Palmeiras a brazilsku ligu sledujem , som stastny, ze hraca , ktory ma predpoklady a talent stat sa legendou ziskal prave Real

Reagovat
pantondavo

Šílenost

Reagovat
Front hell

Real pěkně kurví trh

Reagovat
CHONG

Už při zveřejnění nominace všichni (s výjimkou Lucha) věděli, že to bude fail

Reagovat
Mishko

Klokanomet tu dal do stávky svoje ľavé obočie, takže nie úplne všetci

Reagovat
Tomik111

Klokanomet je takový místní Arturito Vidal...

Reagovat
JM

Jinými slovy taky debil

Reagovat
JuveGrandeAmore <3

beznadejny pripad

Reagovat
Ed_Hazard

Reagovat
REPLIKATOR

Slabý trenér

Reagovat
blaugrana

Tak snad sa teraz zacne hrat na rychle kridla a nie so zaloznikmi dobre ze nie aj v brane. Maju dost kvalitnych mladych hracov, tak snad im novy trener bude diktovat behavy rychly futbal.

Reagovat
romeo351

Já bych to zas tak černě s němi a mimochodem i Němci neviděl… ovšem ten předváděný herní styl je zřejmě opravdu mrtvý

Reagovat
h8_sfatto

není to žádnej pan trenér, ale kterej nároďák měl 3 kluky under 19 v základu ? Anglie tam takový kluky poslala až na penalty na euru a víme jak to dopadlo a hůř hrálo Španělsko i s Raúlem než začala tato éra a jaký okolo něj byli čutálisti, takže když se ten styl vypiluje jako to zkoušel Guardiol v Bayernu a našel to až v City při třetím "vyhazovu", ten styl není mrtvej, protože ho už většina klubů implementovala a říkame tomu moderní fotbal v rychlosti, na kterej náš nároďák nestačí, než budeme spílat Španělům, tak my bychom tam hráli oldschool ostudu jakou tam předváděl Wales

Reagovat
Csaplárova past

Pouha zmena trenera nebo konecne taky zmena herniho stylu? Jak hraje U21 Spanelska?

Tesim se, kam Enrique pujde a v kterem klubu vyhori

Reagovat
Zark

Strýmer tvle

Reagovat
Ed_Hazard

Konečne sa odtial prace tvl

Reagovat
Al Capone

Konečně, zmrd jeden.

Reagovat
Rudnevs

Luis de la Fuente je teda dost cool meno Nkeco ako Pedro de la Rosa

Reagovat
smazaný uživatel

Nebo Diego de la Vega. Španělé by ale spíš potřebovali, aby to znělo podobně jako Vicente del Bosque.

Reagovat
Al Capone

Reagovat
smazaný uživatel

Chce to změnit taktiku. Házená před brankou soupeře už je zastaralá. Chce to trhat obranu .

Reagovat
Messiáš

Výbornej trenér, který dlouho bez místa nebude, pokud si tedy nebude chtít dát pauzu.

Madrid může spát o něco klidněji, ale jsem zvědavej jak Fuente do národáku vrátí De Geu, Ramose, Nacha, Isca, Thiaga či co je vlastně jejich přání a bude ignorovat Gaviho s Pedrim.

Zajímavý jak rychle se zapomnělo na Euro a výsledky na dvou Ligách národů, ale ve fotbale to takhle asi funguje. (byť Mancini dostal přece jen druhou šanci).

GL Lucho, snad v La Lize !

Reagovat
Rothbard

AZ Kvíz: Já su doktorské student

Reagovat
Rothbard

Uličný: Ta jednička mi chybí

Zbořil: Tak budeme o ní hrát!

Uličný: Jak?!

Reagovat
Rothbard

Jinak aby Uličný nedal otázku týkající se Lukáš Provoda, to je celkem síla. On, Karas i Vávra (biatlon) nic moc, spíš nic než moc. Přijde mi, jak kdyby někdo na ČT si řekl "Tááák, a když je to MS, budeme mít AZ kvíz fotbal, dali tomu charitativní myšlenku, ale jaksi zapomněli oslovit ty, kteří by tu soutěž udělali zajímavou a napínavou, kdo bude znát odpovědi a proti studentům, kteří většinou věděli víc než ti známí, tak jim zavaří. A přijde mi, že tyhle známé osobnosti už jim jaksi dochází.

Reagovat
Rothbard

Jakože nečekám, že ti známí budou mít encyklopedické znalosti o fotbale, ale alespoň nějaký elementární přehled by mít mohli, respektive bych čekal, že budou se o fotbal alespoň trochu zajímat, což dle (ne)odpovědí u mnohých tomu tak není.

Reagovat

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele