Eredivisie - preview 10. kola: PSV Eindhoven - Ajax

27.10.2023, 08:30, aktualizováno 29.10.2023, 09:21
Previews
Johan Bakayoko (© AFP)

Trápící se Ajax čeká těžká zkouška, neboť v rámci 10. kola Eredivisie se představí na půdě lídra soutěže PSV Eindhoven. Případné zaváhání budou chtít využít Alkmaar a Feyenoord, prvního jmenovaného čeká Nijmegen, rotterdamský celek vyběhne v Enschede...

FC Twente - Feyenoord Rotterdam

neděle 12:15

Třikrát, jednou v rámci Nizozemského poháru, se vydal rotterdamský kouč Arne Slot na půdu Twente. A ani jednou tam nezvítězil. Teď zkusí změnit svou negativní bilanci v rámci těchto vzájemných střetnutí na čtvrtý pokus, jeho Feyenoord přitom rozhodně není stavěn do žádné role výsostného favorita. Není divu, vždyť domácí jsou pouze o jednu příčku a bod pozadu.

V listopadu roku 2021 uhráli hosté pod Slotovým velením na De Grolsch Veste plichtu, o dva týdny později vypadli po prodloužení z KNVB Bekeru už ve druhém kole. A poslední vystoupení v Enschede, tedy to z ledna letošního roku, dopadlo smírem. Suma sumárum, Feyenoord nemá na prostředí v Overijsselu v posledních sezónách úplně dobré vzpomínky, naposledy se tam radoval z vítězství v roce 2018.

Domácí přitom nemají jediný důvod nevěřit si na nizozemského velikána ani teď. S průběhem letošního ročníku vlastně mohou být spokojeni, jako jediní v podstatě drží krok s vedoucí top trojkou, včetně druhého Alkmaaru a vedoucího PSV. "Čeká nás těžký venkovní zápas. Takový bývá i pro mnoho jiných celků. A určitě bude také pro nás,” uvědomoval si sílu svého protivníka hostující lodivod.

Svěřenci kouče Josepha Oostinga před týdnem uhráli bod v Almelu, bezpochyby si přitom představovali, že přece získají plný bodový zisk. Heracles totiž představoval právě takového konkurenta, kterého by chtělo Twente pravidelně porážet. Tedy za předpokladu, že chce dlouhodobě zatápět i těm nejambicióznějším klubům v Nizozemsku, k nimiž mimochodem Feyenoord samozřejmě patří.

Slot si na všechny tři duely na hřišti Tukkers dobře pamatuje, především na ten v Nizozemském poháru. A tak trochu připomněl, že jeho mužstvo vlastně ani v jednom případě nepředvedlo špatný výkon. "Vzhledem k tomu pohárovému zápasu a šancím, které jsme měli, byl vlastně zázrak, že jsme nevyhráli,” vracel se k minulosti. "Twente má každopádně už po několik let velmi dobrý tým. Po sestupu z Eredivisie zase všechno dalo dohromady, Oosting nyní, a to i přes některé odchody hráčů, vykazuje parádní výsledky. A když do celého kontextu zasadíte i skvělé fanoušky, které klub má, prostě musíte konstatovat, že to bude hodně složité.”

FC Twente - pravděpodobná sestava:
Unnerstall - Sampsted, Hilgers, Propper, Regeer - Kjolo, Sadílek, Rots, Steijn, van Bergen - Ugalde

Feyenoord Rotterdam - pravděpodobná sestava:
Bijlow - Nieuwkoop, Geertruida, Hancko, Hartman - Wieffer, Timber, Stengs - Paixao, Minteh, Gimenéz

Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 3.65 - 3.90 - 1.96

Tip EuroFotbal.cz: 02

Více informací k zápasu

PSV Eindhoven - AFC Ajax

neděle 14:30

Tento nedělní šlágr většinou bývá soubojem o titul a oba soupeře často dělí několik málo bodů, ovšem tentokráte je všemu jinak. Eindhovenský celek v dosavadních devíti duelech neztratil ani bod a vládne celé Eredivisii o dva body před druhým Alkmaarem, naopak amsterdamský gigant se nachází v jedné z největších krizí historie a s pouhými pěti body mu patří až předposlední sedmnácté místo tabulky.

AFC sice odehrálo o dvě utkání méně než jeho nadcházející protivník, jenomže ztrácí na něj neskutečných dvaadvacet bodů a v tuto chvíli se tedy zdá, že ho za žádných okolností již nemůže dohnat. Nyní navíc zavítá na jeho půdu a s aktuální formou je považováno za obrovského outsidera. Vedení klubu po uplynulém víkendu sáhlo k odvolání trenéra Mauriceho Steijna a tým teď prozatímně vede jeho osmatřicetiletý asistent Hedwiges Maduro.

Ten si odbyl velmi náročnou premiéru v Evropské lize, neboť jeho svěřenci ve skupině B zavítali do Anglie, a favorizovanému Brightonu nakonec podlehli jasně po výsledku 0:2. Ajax letos musí čelit několik problémům, kromě výkonnostních potíží byly už dva jeho duely předčasně ukončeny kvůli výtržnostem fanoušků a postupně se plní také marodka. Hosté v lize naposledy zavítali do Utrechtu a nezískali ani bod po divoké prohře 3:4.

Maduro však věří, že v Eindhovenu to bude zcela jiný zápas. "Všichni vidí, že se nám nedaří. Budujeme nový tým a potřebujeme trochu času, ale ten bohužel nemáme a musíme co nejdříve zabrat, abychom zpackaný začátek ještě zachránili. PSV má asi nejsilnější tým ze všech osmnácti účastníku Eredivisie a navíc se nachází ve vynikající formě. Favorité nejsme, nicméně uspět můžeme," prohlásil optimisticky nejmladší trenér Ajaxu ve 21. století.

Ten zřejmě opět postaví mezi tři tyče německého mladíka Dianta Ramaje, jelikož brankářská jednička Rulli i dvojka Gorter se stále nacházejí na marodce. Kromě této dvojice se na trávníku určitě neobjeví ani Mikautadze, Renchs, Axel Dongen či Mannsverk. PSV naopak vládne nizozemské scéně s plným bodovým ziskem a s naprosto parádním skóre 30:3, uplynulý víkend si bez větších potíží poradilo se Sittardem (3:1).

Svěřenci kouče Petera Bosze se snaží uspět také v Lize mistrů, avšak ve třech střetnutích ani jednou nevyhráli a se dvěma body jsou poslední čtvrtí, v úterý se rozešli smírně 1:1 s francouzským klubem RC Lens. Domácí favorit se v tomto očekávaném šlágru musí obejít bez dlouhodobých marodů Langa, Obispa a Maura Júniora, svého odvěkého rivala dokázal porazit již v pěti vzájemných zápasech za sebou.

"Všichni si myslí, že teď vyhrajeme, jenže Ajax má nesmírně silný kádr a jeho motivace prokázat své kvality je obrovská. Každá krize u takto velkých klubů jednou skončí a já jsem přesvědčen, že nebude trvat příliš dlouho. My se musíme stoprocentně koncentrovat a i přes veškeré prognózy očekávám nesmírně vyrovnanou a dramatickou bitvu," prohlásil Bosz opatrně.

PSV Eindhoven - pravděpodobná sestava:
Benítéz - Teze, Ramalho, Boscagli, Dest - Tillman, Schouten, Veerman - Bakayoko, Lozano, de Jong

AFC Ajax - pravděpodobná sestava:
Ramaj - Gaaei, Šutalo, Hato, Sosa - Berghuis, Tahirovič, Taylor - Bergwijn, Borges, Brobbey

Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 1.29 - 6.02 - 9.59

Tip EuroFotbal.cz: 1

Více informací k zápasu

FC Volendam - SBV Excelsior

neděle 14:30

Na konci května letošního roku zvítězili fotbalisté Volendamu nad Excelsiorem 3:2 a o něco podobného se pokusí i v neděli odpoledne. Koneckonců to potřebují jako sůl, protože v tabulce Eredivise jim patří poslední místo.

Odlepit se od posledního místa, to bude hlavní úkol Volendamu, jehož fanoušci nesou pohled na tabulku velice nelibě. Přitom už se zdálo, že těsná výhra nad Utrechtem tým posune, ale další porážka, tentokrát ve Waalwijku vrátila "oranžové" zpět nohama na zem.

Domácí prostředí, to je to, co teď může Volendamu pomoci. Všechny čtyři body, které má, získal na vlastním stadionu a jak už bylo řečeno, Excelsior tu naposledy padl.

Jenomže forma obou soupeřů je diametrálně odlišná. Excelsior sice minulé kolo také nezvládl, když prohrál se Zwolle, ovšem na rozdíl do domácích v tu chvíli držel čtyřzápasovou neporazitelnost, navíc s jedním inkasovaným gólem.

Bohužel Volendam nemůže pro nedělní zápas počítat s Lequinciem Zeefuikem, Brianem Platem, Joeym Antoniolim a Robinem Maulunem. Pokud jde o Excelsior, ten bude bez služeb Jackyho Donkora a Lennarda Hartjese. K dispozici nebudou ani Mike van Duinen, Raphael Eyongo a Kik Pierie.

FC Volendam - pravděpodobná sestava:
Backhaus - Cox, Benamar, Mbuyamba, Payne - Mirani, Twigt, De Haan - Kuol, Ould-Chikh - Muhren

SBV Excelsior - pravděpodobná sestava:
Van Gassel - Horemans, Widell, Nieuwpoort, Zagre - Baas, El Yaakoubi, Sandra - Sanches, Agrafiotis, Driouech

Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 2.74 - 3.88 - 2.37

Tip EuroFotbal.cz: 0

Více informací k zápasu

AZ Alkmaar - NEC Nijmegen

neděle 16:45

Desáté kolo nizozemské Eredivise uzavře souboj Alkmaaru s Nijmegenem, po kterém mohou jít domácí do čela tabulky. Samozřejmě budou potřebovat zaváhání Eindhovenu ve šlágru kola s Ajaxem. Alkmaar je ve výtečné formě, i když ve čtvrtek schytal nepříjemnou facku od Aston Villy.

Sérii čtyř soutěžních výher v řadě ukončila na AFAS stadionu až Aston Villa v rámci Konferenční ligy. Anglický celek vyhrál jasně 4:1 a v mnohém ukázal propastný rozdíl mezi nizozemským a anglickým klubovým fotbalem.

Alkmaar se nechce nechat porážkou zviklat a s Nijmegenem chce zpátky na vítěznou vlnu. Případné vítězství ho za určitých okolností může posunout do čela.

Nijmegen je v tabulce desátý a na půdě AZ může jenom překvapit. Nemá přitom za sebou zrovna pozitivní výsledky, protože remízy s Heerenveenem a Almere City lze považovat za ztráty. Výher se v této sezoně dočkal jen dvou, což není na devět odehraných kol rozhodně moc.

Vzájemná bilance je jednoznačně na straně Alkmaaru. I když je zajímavé, že doma se mu zrovna s Nijmegenem moc nedařilo, vždyť poslední domácí výhra se datuje do roku 2016.

Domácí hlásí jednu nepříjemnou absenci v podobě brankáře Sema Westervelda. Prostor mezi tyčemi tak zaujme Ryan. Ani Nijmegen není kompletní a k dispozici nebude mít Alexise Tibida a Brayanna Pereiru.

AZ Alkmaar - pravděpodobná sestava:
Ryan - Sugawara, Bazoer, Penetra, Wolfe - Mijnans, Clasie, de Wit - Lahdo,Van Brederode - Pavilidis

NEC Nijmegen - pravděpodobná sestava:
Cillessen - Arts, Ross, Nuytinck, Verdonk - Schöne, Proper, Mattsson - Gonzalez, Hansen, Dost

Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 1.26 - 5.96 - 11.90

Tip EuroFotbal.cz: 1

Více informací k zápasu

SC Heerenveen - Heracles Almelo

sobota 18:45

Jen dvě výhry má dosud na svém kontě Heerenveen, což bude chtít před zraky vlastních fanoušků napravit. O třetí skalp se pokusí proti nevyzpytatelnému Heraclesu. Poslední vzájemný souboj skončil vítězstvím domácího celku, což dává jeho fanouškům určitou naději.

Naději, že se Heerenveen odrazí vstříc lepším výkonům. Rozhodně má co napravovat, protože v dosavadním průběhu Eredivise je to čistá bída. Vždyť Heerenveen získal za posledních sedm kol jen jeden bod. Dvě výhry zapsal hned v úvodu soutěže, ale pak se propadl do herní mizérie. Zcela patrné to bylo před týdnem v Alkmaaru, kde domácí AZ zvítězili 3:0.

Heerenveen se samozřejmě nevzdává, ale potřebuje už zvítězit. Proti Heraclesu bude spoléhat na domácí publikum i lepší vzájemnou bilanci ze sezony 2021/2022. To bylo totiž naposledy, kdy se tyto týmy potkaly.

Hosté jsou na tom lépe. Před týdnem remizovali s favorizovaným Twente 2:2 a v tabulce jim patří osmá příčka. Každopádně i Heracles má na čem pracovat, protože venku v této sezoně ještě nevyhrál. Co do venkovní bilance patří k nejhorším v celé soutěži.

V tuto chvíli to vypadá, že domácí jsou kompletní a i to by mohla být jejich výhoda. Na straně Heraclesu ale budou chybět zranění Diego van Oorschot a Jizz Hornkamp. K dispozici nebude ani Nicolai Laursen.

SC Heerenveen - pravděpodobná sestava:
Noppert - Kohlert, Bochniewicz, Van Beek, Ali - Olsson, Haye, Brouwers - Sahraoui, Van Amersfoort, Walemark

Heracles Almelo - pravděpodobná sestava:
Brouwer - Roosken, Hoogma, Bultman, Wieckhoff - Bruns, De Keersmaecker - Hansson, Ouahim, Wehmeyer - Sankoh

Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 1.74 - 3.98 - 4.66

Tip EuroFotbal.cz: 1

Více informací k zápasu

Almere City - Go Ahead Eagles

sobota 20:00

Do velmi slušné pohody se v posledních týdnech dostal nováček Eredivisie z Almere. Pokud přitom nezkazí duel s Go Ahead Eagles, zůstanou svěřenci kouče Alexe Pastoora už čtyřikrát v řadě neporaženi. Hosté zatím každopádně prožívají moc dobrý ročník, atakují minimálně ta místa ručící posezónní play-off o evropské poháry. A rádi by vylepšili hlavně venkovní čísla.

Jestliže je totiž před vlastními fanoušky klub z Deventeru prakticky neomylný, uzmul hned třináct bodů z možných patnácti, pak na cizích hřištích píše zcela jiný příběh. Parta kouče Reného Hakeho vydolovala jediný bod, horší je už v tomhle ohledu pouze poslední Volendam, který neurval jediný pozitivní výsledek. Po papírové stránce nicméně zrovna novic nizozemské nejvyšší soutěže představuje ideální příležitost, jak si v tomto ohledu napravit reputaci, jakkoli se mu aktuálně daří.

Hosté ještě nebudou mít k dispozici útočníka Finna Stokkerse, ten si přitom zřejmě ještě na svůj návrat nějakou dobu počká. V krátkém rozhovoru pro klubový web však fanouškům vzkázal, že se po šestiměsíční absenci kvůli poraněnému oku brzy vrátí do přípravy. "Moje zotavování se směřuje správným směrem," těšilo sedmadvacetiletého rodáka z Barendrechtu. "Už nějakou dobu trénuji individuálně, a to jak v posilovně, tak na trávníku. Naštěstí se vše daří. Mým cílem je se teď co nejrychleji vrátit k týmu a trénovat společně s ním.”

Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 2.92 - 3.68 - 2.33

Tip EuroFotbal.cz: 0

Více informací k zápasu

Sparta Rotterdam - RKC Waalwijk

sobota 20:00

Sobotní večerní program 10. kola Eredivisie obstarají zápasy týmů ze středu tabulky. Jedním z nich je souboj sedmé Sparty Rotterdam s třináctým RKC Waalwijk. Zatímco Sparta v posledních zápasech zpomalila v porovnání se začátkem sezóny, Waalwijk začal po těžkém začátku vyhrávat.

Domácí Sparta po výborném startu, kde mimojiné uhrála cennou remízu s Feyenoordem, okusila první porážku až v pátém kole soutěže od Alkmaaru. Od tohoto utkání ovšem vyhrála jen jednou doma s Vitesse. Jinak prohrála s jiným městským rivalem Excelsiorem, doma s PSV a naposledy uhrála bezbrankovou remízu s Go Ahead Eagles. Díky nalezení určité defenzivní jistoty v minulém zápase se může tým Jeroena Rijsdijka odrazit zpět k lepším výkonům.

To rozhodně nebude chtít připustit Waalwijk, který sice jede do Rotterdamu v roli outsidera, ale jeho výkony se zlepšují. V úvodu sezony tým zaznamenal hlavně kvůli špatné obranné činnosti čtyři porážky v řadě, ale od 5. kola se mu naopak daří. Brankářská jednička Etienne Vaessen se zotavuje z děsivého zranění a jeho týmu se daří.

Ještě když byl mezi tyčemi, tak byl u prvních dvou výher a prvních dvou čistých kont svého týmu v ročníku. Následně sice Waalwijk prohrál 0:1 na půdě Almere, ale jeho náhradník Jeroen Houwen si nevedl špatně a minulý týden odchytal svou první výhru v sezoně - Waalwijk porazil doma Volendam v dramatickém závěru 2:1.

Kromě zmíněného Vaessena bude hostujícímu celku chybět ještě levý obránce Lutonda a pravděpodobně také letní posila ofenzivní záložník Niemeijer. Domácí se budou muset vypořádat s absencí zraněného tria Eerdhuijzen, Saito, Rosanas.

Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 1.76 - 3.92 - 4.56

Tip EuroFotbal.cz: 1

Více informací k zápasu

Fortuna Sittard - FC Utrecht

sobota 21:00

Závěrečný zápas sobotního programu 10. kola Eredivisie obstarají dva týmy ze spodní části tabulky. Fortuna Sittard přivítá na svém stadiónu FC Utrech, a přestože jsou domácí dvanáctí a hosté na barážové pozici, oba týmy dělí jen tři body.

Fortuna má za sebou opravdu povedený úvod sezóny, neboť v úvodních pěti kolech neprohrála a připsala si devět bodů. Bohužel od onoho pátého kola už žádný další bod nepřipsala a propadla se do druhé poloviny tabulky. Poslední čtyři kola byla pro Sittard opravdu náročná - vstřelil jediný gól a obdržel jich třináct. Je pravdou, že poslední tři zápasy hrál proti Alkmaaru, Twente a PSV, ale po bezbrankových remízách s Feyenoordem a Ajaxem v úvodu sezóny, je defenzivní úpadek týmu Dannyho Buijse zarážející.

Proti Utrechtu ale bude mít trápící se Fortuna rozhodně šanci, protože ten svou sezónu nezahájil vůbec dobře. V devíti zápasech zaznamenal jen dvě výhry, sedmkrát prohrál a jeho obrana obdržela dvacet gólů, což je nejvíc v celé soutěži. Špatný vstup do sezóny neustál dánský trenér Silberbauer, ale ani jeho nástupci Ronu Jansovi se příliš nedaří. Zahájil sice angažmá výhrou na půdě Heraclesu Almelo, ale obranu se mu zatím zlepšit nepovedlo. Po třech prohrách ale minulý týden vybojoval se svým týmem velmi cennou domácí výhru 4:3 nad Ajaxem a odsunul tak slavného soupeře pod sebe na sestupové pozice.

Hostům po návratu zkušeného Van der Hoorna chybí už jen letní posila z Manchesteru United Iqbal a ofenzivní záložník Ramselaar. Domácí zůstávají jen bez disciplinárně potrestaného Mouhameda Belkheira.

Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 2.34 - 3.57 - 2.98

Tip EuroFotbal.cz: 2

Více informací k zápasu

SBV Vitesse - PEC Zwolle

pátek 20:00

Před týdnem se na půdě Feyenoordu pouze potvrdilo, že Vitesse letos těm největším klubům v Nizozemsku prostě konkurovat nemůže. Teď ho každopádně čeká papírově přívětivější sok, který je v tabulce vzdálený na rozdíl pouhých tří bodů. Zwolle před reprezentační přestávkou utrpělo tři prohry v řadě, po ní ale parta kouče Johnnyho Jansena uspěla na půdě Excelsioru.

Hosté si po návratu do Eredivisie jakožto navrátivší se nováček zatím obecně nepočínají vůbec špatně. Aktuálně se drží daleko od červených příček, zachránit se přitom na nejvyšší úrovni je pro ně od samého startu sezóny jedinou a zásadní prioritou. Jakékoli vyšší umístění, například to nynější, které předznamenává možný boj o posezónní play-off o evropské poháry, by pro ně představovalo jen jakýsi příjemný bonus navíc.

Arnhemský výběr pochopitelně hodlá sjednat nápravu po poslední vysoké porážce. Celkově zatím není Vitesse v tabulce na takové pozici, která by ho výrazně uspokojovala, a jak uvedl před nynějším utkáním domácí stratég Phillip Cocu, jedná se o důležitý střet. "Jak se říká, je to vlastně takový ten zápas o šest bodů,” připomínal aktuální odstup mezi oběma kluby v průběžném pořadí, který je, fotbalovou terminologií řečeno, nastavený na délku jednoho vítězství. "Vzhledem k našemu postavení v tabulce prostě musíme vyhrát. Všichni si budeme muset sáhnout na dno, abychom dosáhli na dobrý výsledek.”

Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 2.14 - 3.74 - 3.25

Tip EuroFotbal.cz: 02

Více informací k zápasu

Tabulka před začátkem kola

Tým
Z
V
R
P
S
B
1
PSV Eindhoven
9
9
0
0
30 : 3
27
2
AZ Alkmaar
9
8
1
0
25 : 4
25
3
Feyenoord Rotterdam
9
7
2
0
32 : 6
23
4
FC Twente
9
7
1
1
19 : 6
22
5
Go Ahead Eagles
9
4
2
3
17 : 15
14
6
SBV Excelsior
9
3
4
2
16 : 15
13
7
Sparta Rotterdam
9
3
3
3
10 : 13
12
8
Heracles Almelo
9
3
3
3
14 : 19
12
9
PEC Zwolle
9
3
1
5
11 : 16
10
10
NEC Nijmegen
9
2
3
4
14 : 16
9
11
RKC Waalwijk
8
3
0
5
7 : 15
9
12
Fortuna Sittard
9
2
3
4
8 : 17
9
13
Almere City
9
2
2
5
8 : 19
8
14
SBV Vitesse
9
2
1
6
6 : 15
7
15
SC Heerenveen
9
2
1
6
10 : 21
7
16
FC Utrecht
9
2
0
7
8 : 20
6
17
AFC Ajax
7
1
2
4
11 : 16
5
18
FC Volendam
8
1
1
6
8 : 18
4

Autor: EuroFotbal.cz

Komentáře (7)

Přidat komentář
Coutinho10

člověk se chce jednou podívat na šlágr Twente - Feyenoord a oni na Arena Sport 1 dávají nějaký maratón místo toho to je jak CT Sport

Reagovat
FC-RUBRIKA

PSV Ajax hodne luxusni zapas zatim Brobbey horzivy vykon, toho by meli zavrit do klece!

Reagovat
Seydou Doumbia

co udělal?

Reagovat
FC-RUBRIKA

Nepromenil nekolik sanci. Hlavne za stavu 1:0 pro Ajax tam dostal prihravku stacilo to umest do prazdne brany kdovi jak by to pak vypadalo kdyby Ajax vedl 2:0

Reagovat
Seydou Doumbia

škoda, kurz 10 na ajax lákal asi hodně sázkařu

Reagovat
ladyboy arsenal

Brobbey je retard, vůbec nechápu Ajax, že si ho tak dlouho vydržujou

Reagovat
Slavia10

Bosz palec PSV za výborný tah s trenérem

Reagovat

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele