Eredivisie - preview 16. kola: Pětice nedělních zápasů

15.12.2023, 12:12, aktualizováno 17.12.2023, 09:26
Previews
Radost hráčů PSV Eindhoven (© AFP)

Nabitý program na neděli nabízí Eredivisie. PSV Eindhoven se jakožto lídr soutěže představí na půdě Alkmaaru. Feyenoord bude plnit roli favorita proti Heraclesu, Ajax zase se Zwolle. Twente čeká těžká zkouška se Spartou Rotterdam...

Almere City - SBV Vitesse

neděle 12:15

Vitesse v loňské sezóně nepředvádělo optimální výkony a dlouho bojovalo o udržení prvoligové licence, v tomto ročníku je na tom však ještě mnohem hůře. V dosavadních patnácti zápasech totiž získalo pouhých jedenáct bodů a je předposlední sedmnácté, nicméně po minulé výhře 2:0 nad Heraclesem se zdá, že se pod vedením nového "prozatímního" kouče Edwarda Sturinga přeci jen může blýskat na lepší časy.

SBV se teď v závěrečném kole tohoto kalendářního roku představí na půdě konkurenčního Almere a určitě chce navázat na předchozí tříbodový zisk. Domácí celek se probojoval mezi nizozemskou elitu vůbec poprvé ve své novodobé historii a jeho výkony jsou zatím jako na houpačce - v úvodních šesti případech vybojoval jediný bod, pak ale šestkrát v řadě neprohrál a vybojoval skvělých dvanáct bodů.

Jenomže od konce září opět upadl krize, ve třech případech nezískal jediný bod a hodně nelichotivé skóre 1:12 si určitě za rámeček nedá. Nejprve doma utrpěl hodně nečekaný debakl 0:5 v nováčkovském souboji s Heraclesem (0:5), pak neměl šanci ani s Heerenveenem (0:3) a po minulé "očekávané" porážce v Alkmaaru (1:4) klesl na šestnáctou barážovou příčku Eredivisie se třinácti body.

Se svým nedělním rivalem se ještě nikdy neutkal, ovšem vzhledem k situaci s ním potřebuje bodovat. Hosté před výhrou s konkurentem z Almela prohrálo čtyřikrát v řadě, v případě tříbodového zisku by mohlo "přezimovat" mimo sestupovou zónu. Domácí kouč Alex Pastoor postrádá Kellera, Akujobiho, Mattoira a Mamengiho. Sturing se musí vypořádat s ještě početnější marodkou, na které zůstávají Arcus, Davy Pröpper, Jonathans, Fofana, Hamulič, Pinto a zřejmě i Buitink.

Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 2.21 - 3.50 - 3.29

Tip EuroFotbal.cz: 2

Více informací k zápasu

Heracles Almelo - Feyenoord Rotterdam

neděle 14:30

Obhájce mistrovského titulu se po šesti letech probojoval do prestižní Ligy mistrů a náročný program na něj přeci jen trochu doléhá, nicméně v Eredivisii si zatím vede poměrně slušně a stále není bez šance na další triumf. Na druhou stranu to při současných výkonech suverénního PSV rozhodně nebude mít jednoduché, jelikož s pětatřiceti body mu patří druhé místo a za eindhovenským gigantem už zaostává o propastných deset bodů.

Svěřenci trenéra Arneho Slota, kteří před třetím Alkmaarem i čtvrtým Twente drží dvoubodový náskok, prohráli v dosavadních patnácti duelech jen dvakrát, v předchozích pěti případech posbírali solidních dvanáct bodů a jedinou prohru utrpěli právě s PSV (1:2). Uplynulý víkend měli co dělat s podceňovaným Volendamem, avšak díky dvěma trefám v nastaveném čase zvítězili po výsledku 3:1.

Feyenoord dobře zahájil i své účinkování v Lize mistrů, jenže nakonec ve skupině E utrpěl hned čtyři porážky a po třetí příčce se šesti body ho v jarní fázi čeká play-off o osmifinálovou fázi Evropské ligy. Generálka na toto nedělní utkání v Almelu mu nevyšla, neboť s Celticem prohrál v Glasgow nejtěsnějším poměrem 1:2. Do tohoto duelu vstupuje jako jasný favorit, obejít se ale musí bez Nieuwkoopa, Jahanbakhshe i Hartmana.

"Je před nám poslední zápas tohoto roku a naším úkolem je udržet se v Eredivisii na druhé pozici, navíc by bylo dobré trochu ubrat z obrovského náskoku PSV. Po návratu ze Skotska to pro nás není snadné, ovšem na druhou stranu si některé opory odpočinuly a já věřím, že si z Almela odvezeme další důležité tři body," prohlásil Slot optimisticky.

Heracles se vrátilo mezi nizozemskou elitu po pouhém roce stráveném ve druhé lize a zatím si nevede úplně špatně, i když poslední dobou se přeci jen trochu zaseklo. S patnácti body mu patří čtrnácté místo, avšak v předchozích šesti duelech jen jednou vyhrálo a hned pětkrát prohrálo, naposledy nestačilo na Vitesse (0:2) a o týden dříve ani na rotterdamskou Spartu (0:1). Kouč John Lammers postrádá Bakboorda, Laursena, Hornkampa i Van Oorschota.

Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 13.10 - 7.56 - 1.20

Tip EuroFotbal.cz: 2

Více informací k zápasu

Sparta Rotterdam - FC Twente

neděle 14:30

Celek z Enschede se i v tomto ročníku Eredivisie snaží probojovat do evropských pohárů a po necelé polovině soutěže si vede poměrně dobře. V dosavadních patnácti zápasech totiž posbíral parádních třiatřicet bodů, celkově prohrál pouze dvakrát a je čtvrtý o skóre za třetím Alkmaarem a dva body za druhým obhájcem mistrovského titulu Feyenoordem. Nyní bude plnit úlohu mírného favorita v Rotterdamu se Spartou.

Domácí celek taktéž vyhlíží pohárové příčky a je velmi pravděpodobné, že vzhledem k šesti účastnicím místům ho minimálně dodatečné play-off o předkolo Konferenční ligy nemine, avšak výběr vedený trenérem Jeroenem Rijsdijkem určitě vyhlíží i přímý postup. Po solidním začátku se však přeci jen lehce zasekl a s jednadvaceti body mu momentálně náleží osmá pozice, se kterou nemůže být úplně spokojen.

Sparta totiž v předchozích šesti duelech zaznamenala shodnou bilancí tří výher a tři porážek, jenže domácí selhání s nováčkem z Almere a o čtrnáct dní později také s Utrechtem (v obou případech 1:2) si určitě za rámeček nedá. Uplynulý víkend předvedla zlepšený výkon ve druhém poločase v Amsterdamu, ale kvůli dvoubrankovému manku z prvního dějství prohrála s Ajaxem nejtěsnějším poměrem 1:2.

Twente naopak po třech ligových utkáních bez výhry zabralo v Deventeru s místním Go Ahead Eagles (3:1) a naposledy otočilo nepříznivý vývoj s rotterdamským Excelsiorem, protože už po necelé čtvrthodině prohrávalo o dva góly (nakonec výhra 4:2). Oba nadcházející rivalové se spolu utkali v předešlém ročníku hned čtyřikrát - v základní části vítěz znám nebyl (3:3, 1:1), ve finálovém kole play-off se přeci jen radovalo favorizovanější Twente (1:1 a 1:0).

Rijsdijk se v tomto nedělním střetnutí musí obejít bez japonského šikuly Kokiho Saita, jeho protějšek Joseph Oosting zřejmě nenasadí Sampsteda, Van Hoorenbeeck ani Tahu. "Je to poslední soutěžní zápas tohoto roku a my ho hodláme zvládnout, nicméně vzhledem ke kvalitám Sparty spíše očekávám vyrovnanější průběh. Pokud vyhrajeme, tak můžeme dokonce poskočit i na druhou příčku tabulky, což by bylo naprosto skvělé," prohlásil dobře naladěný Oosting.

Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 4.07 - 3.63 - 1.92

Tip EuroFotbal.cz: 02

Více informací k zápasu

AFC Ajax - PEC Zwolle

neděle 16:45

Ajax čekají poslední dvě představení tohoto kalendářního roku. Nejprve završí své působení v Eredisivie proti Zwolle, pak ještě bude potvrzovat roli jasného favorita v KNVB Bekeru. A pochopitelně že hlavním cílem je potvrdit lepšící se formu. V obou duelech každopádně na lavičce nebude přítomný jeden z důležitých strůjců dosavadního progresu John van 't Schip.

Na vině jsou totiž u amsterdamského lodivoda, od jehož příchodu výsledky de Godenzonen začínají nabírat velmi pozitivní směr, osobní důvody. Až v daleké Austrálii totiž bude na svatbě svého syna. Dočasně by tak měl povinnosti převzít Michael Valkanis, jeho asistent, který je pro fanoušky nizozemského giganta stále tak trochu jednou velkou neznámou. Není však divu, že je aktuálně součástí van 't Schipova trenérského štábu.

Oba se totiž moc dobře znají z minulých roků. Poznali se v době, kdy spolupracovali u protinožců v Melbourne City, následně ve Zwolle a pak u řeckého nároďáku. "Moje pouto s Johnem se postupem času prohloubilo,” povídal devětačtyřicetiletý Australan s řeckými kořeny. "Poprvé jsme na sebe narazili v roce 2016 a rychle jsme si na sebe zvykli, co se týče naší filozofie. Později jsme se stali dobrými přáteli. John je pro mě zvláštní člověk. V posledních letech jsme toho prožili hodně,” prozrazoval pro klubové novináře.

Že jejich příchod na palubu lodi, která byla potopená prakticky po stěžeň, hodně domácím pomohl, ukázalo nejen čtvrteční střetnutí v Evropské lize proti athénskému AEK. Díky němu se mimochodem Ajax udržel pro jarní část sezóny v evropských pohárech, sumárně získal na své konto páté vítězství z předešlých šesti utkání. Za toto období padl pouze v přestřelce na půdě Marseille na evropské scéně.

Svěřenci kouče Johnnyho Jansena jsou pasováni v tomto souboji do role outsidera. Kdyby na svého protivníka narazili v jiném období tohoto ročníku, karty by byly rozdány asi trochu jinak. Hosté každopádně budou moci využít poněkud netradiční situace na straně Ajaxu, poněvadž, jak už bylo zmíněno, ten vůbec poprvé bude bez van 't Schipa. "Jsem s ním v kontaktu každý den,” ubezpečoval Valkanis. "Být na svatbě svého syna je pro něj zvláštním okamžikem. Má za sebou složité období. Ale Ajax je pro něj pořád velmi důležitý.”

Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 1.23 - 6.73 - 11.90

Tip EuroFotbal.cz: 1

Více informací k zápasu

AZ Alkmaar - PSV Eindhoven

neděle 20:00

Letošní kalendářní rok nizozemské nejvyšší soutěže symbolicky zakončí očekávaný zápas dvou velkých favoritů na mistrovský titul. A dá se očekávat nesmírně dramatický duel. Ovšem vzhledem k aktuální situaci je za favorita přeci jen považováno PSV. To totiž v dosavadních patnácti kláních neztratilo jediný bod, s naprosto úchvatným skóre 52:6 udivuje nejen nizozemskou scénu a před druhým Feyenoordem drží již obrovský desetibodový náskok.

Eindhovenský celek směle kráčí za triumfem v Eredivisie po dlouhých šesti letech, a i když po necelé polovině soutěže ještě nemá v žádném případě vyhráno, jeho vyhlídky do roku 2024 jsou nesmírně povzbudivé. Kromě dominantních výkonů na ligové frontě splnil úkol i v prestižní Lize mistrů a v těžké skupině B dokráčel do osmifinále z druhého místa se ziskem devíti bodů. V úterý se rozloučil s podzimní fází na evropském poli cennou remízou 1:1 s prvním Arsenalem.

PSV to v Alkmaaru nebude mít jednoduché, na druhou stranu by chtělo překonat vlastní historický rekord v počtu výher od začátku sezóny. Teď jich má na kontě patnáct, lepší bylo pouze v ročníku 1987/88 se sedmnácti triumfy. AZ navíc neprochází úplně nejlepším obdobím. Třeba ve čtvrtek překvapivě vypadlo z Konferenční ligy, a na rozdíl od svého nedělního rivala tak v jarní části evropských pohárů pokračovat již nebude.

Svěřenci trenéra Pascala Jansena totiž i kvůli vyloučení Bruna Martinse Indiho krátce po změně stran prohráli ve Varšavě s místní Legií 0:2 a s pouhými šesti body na kontě obsadili až třetí nepostupové místo skupiny E. V Eredivisie opětovně zabrali až o uplynulý víkend proti podceňovanému Volendamu (4:1), předtím každopádně nevyzráli na NEC (1:2) ani na Utrecht (1:1) a v tuto chvíli jsou třetí o skóre před čtvrtým Twente a dva body za obhájcem titulu Feyenoordem.

AZ se na svého nadcházejícího rivala dlouhodobě celkem daří, v předchozích pěti vzájemných případech ho hned třikrát porazilo. V loňském ročníku nejprve uspělo v Eindhovenu (1:0), nicméně v domácí odvetě zůstalo bez bodů po porážce 1:2. Jansen nemůže využít služeb své brankářské jedničky Ryana, jenž nedávno utrpěl zlomeninu lícní kosti. Mezi třemi tyčemi by se tedy znovu měl objevit teprve devatenáctiletý mladíček Rome Jayden Owusu-Oduro. Na marodce dále zůstávají Lahdo, Mijnans a Mees de Wit.

Kouč PSV Peter Bosz postrádá pouze Bellu-Kotchapa. "Alkmaar se vrací z Polska hodně zklamný, na druhou stranu bude mít o to větší motivaci nás porazit a přerušit naši dlouhou sérii vítězství. O kvalitách našeho protivníka není žádných pochyb, bude to náročná bitva. Já ale věřím, že navážeme na předchozí průběh a budeme opět střelecky aktivní," prohlásil hostující lodivod optimisticky.

AZ Alkmaar - pravděpodobná sestava:
Owusu-Oduro - Sugawara, Goes, Penetra, Wolfe - Clasie, Dantas - Odgaard, Mihailovič, R. van Bommel - Pavlidis

PSV Eindhoven - pravděpodobná sestava:
Benítez - Dest, Ramalho, Boscagli, Van Aanholt - Til, Veerman, Saibari - Bakayoko, De Jong, Tillman

Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 4.13 - 3.96 - 1.83

Tip EuroFotbal.cz: 2

Více informací k zápasu

FC Utrecht - RKC Waalwijk

sobota 16:30

Utrecht po velmi špatném začátku tohoto ročníku ustálil svou výkonnost a těsně před polovinou soutěže to rázem vypadá, že by v následujícím průběhu mohl zabojovat o kýžené umístění zaručující účast v příštím ročníku evropských pohárů. Momentálně totiž neprohrál v Eredivisii již sedmkrát za sebou a z toho třikrát zvítězil, v tabulce mu tedy patří třináctá pozice se šestnácti body a horní polovina je opravdu blízko.

RKC naopak má záchranářské starosti a do nového roku by rádo vstupovalo v o něco lepším rozpoložení. V dosavadních patnácti střetnutích vybojovalo o tři body méně než jeho sobotní rival a je až patnácté jen o skóre před šestnáctou barážovou pozicí nováčka z Almere. Po výhře ve Zwolle (2:1) a remíze s Excelsiorem (1:1) těsně prohrálo v dohrávce s Ajaxem (2:3) a minulý víkend nakonec nestačilo ani na Fortunu (0:1).

Svěřenci nového trenéra Rona Janse se chytili v polovině října proti Ajaxu, když ho porazili po divokém výsledku 4:3 a od této chvíle pravidelně bojují. Do opravdu dobré formy se dostali koncem listopadu, jelikož si nejprve odvezli všechny body z Rotterdamu po výhře 2:1, pak se doma rozešli smírně s Alkmaarem (1:1) a minule uspěli i v Deventeru nad konkurenčním Go Ahead Eagles (2:0).

Na Waalwijk se jim z dlouhodobého hlediska daří, neboť s ním neprohráli sedmkrát v řadě, v uplynulé sezóně s ním získali čtyři body (2:2, 2:0) a v té letošní ho vyřadili v úvodním kole národního poháru (3:2). Jans ani v závěrečném ligovém střetnutí roku 2023 nemá k dispozici Descotteho s Van der Hoornem, jeho protějšek Henk Fraser postrádá El Harmaziho.

Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 1.77 - 4.03 - 4.41

Tip EuroFotbal.cz: 1

Více informací k zápasu

SBV Excelsior - Go Ahead Eagles

sobota 18:45

Excelsior nemá vyloženě luxusní náskok na sestupové pásmo, i proto by ve svém posledním klání v Eredivisie rád uspěl, aby se mu v tomto ohledu přes vánoční svátky snadněji dýchalo. Na jeho půdu zavítá výběr Go Ahead Eagles, který by naopak chtěl posílit své postavení mezi osmičkou nejlepších. Právě takové by mu zaručilo posezónní play-off o pohárovou Evropu.

Oba celky aktuálně nejsou v úplně nejlepším rozpoložení. Zatímco hosté v uplynulých třech kolech získali na své konto jediný bod, přičemž dvakrát v řadě prohráli, domácí čekají na tříbodový výsledek už osm utkání za sebou. Oba tak mají rozhodně co napravovat, jakkoli zatím svou hlavní ambici v současné chvíli naplňují. Pro ně přitom byla před startem tohoto ročníku klíčová záchrana na nejvyšší úrovni.

Svěřenci trenéra Marinuse Dijkhuizena letos doma prohráli jen dvakrát, také ovšem pouze jednou zvítězili. A pokud se nechtějí dlouhodobě strachovat o holé přežití, musejí prostě před vlastními fanoušky vyhrávat častěji. "V mnoha zápasech Excelsior ukázal, že může být nebezpečným týmem," uvedl René Hake, hostující kouč. "Ukázal to už na začátku této sezóny třeba v Heerenveenu, ale také nedávno doma proti Feyenoordu, proti němuž dokázal vstřelit dva góly. Má hráče se specifickými vlastnostmi, kteří dokážou rozhodnout zápas.”

Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 2.91 - 3.82 - 2.28

Tip EuroFotbal.cz: 2

Více informací k zápasu

SC Heerenveen - FC Volendam

sobota 21:00

Heerenveen dlouhodobě usiluje o to, aby se konečně vrátil do evropských pohárů, nicméně v předešlých sezónách většinou končil v klidném středu tabulky a osudné se mu stávalo dodatečné play-off. Ani letos to zprvu nevypadalo, že by tohoto cíle mohl dosáhnout, avšak od konce října přeci jen zabral a aktuálně je osmý s devatenácti body. Teď bude chtít naplnit papírové předpoklady s Volendamem, který se bude horko těžko zachraňovat.

SC získalo v úvodních devíti kolech pouhopouhých sedm bodů a nacházelo se až nebezpečně blízko k sestupovému pásma, ale zlom v jeho případě nastal po vítězství nad Heraclesem (4:1). Od této chvíle vybojovalo v pěti následujících zápasech hned devět bodů, uspět nedokázalo jen v Amsterdamu se silným Ajaxem (1:4) a také před týdnem na půdě suveréna letošní sezóny Eredivisie PSV Eindhoven (0:2).

FC doslova prochází "renesancí" a krátká zimní přestávka mu v každém případě přijde vhod. Kromě výsledkové krize musí řešit rozsáhlé problémy s realizačním týmem, neboť ten se téměř v kompletním složení rozhodl odstoupit těsně před závěrečnou reprezentační přestávkou. Vedení klubu začátkem prosince navíc odstavilo dosavadního trenéra Matthiase Kohlera a tým tak momentálně vede Michael Dingsdag.

Jeho svěřenci však uplynulý víkend málem šokovali v Rotterdamu obhájce mistrovského titulu Feyenoord, protože s ním až do nastaveného času drželi nerozhodný výsledek 1:1, jenže nakonec se museli smířit s porážkou 1:3. Volendam v současné chvíli prohrál pětkrát v řadě a v tabulce je úplně poslední osmnáctý s osmi body. Dingsdag na závěr tohoto roku nenasadí Benamara, Coxe, Antonioliho, Le Rouxe ani Blommestijna, naopak jeho protějšek Kees van Wonderen by měl mít k dispozici kompletní výběr.

Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 1.24 - 6.57 - 12.40

Tip EuroFotbal.cz: 1

Více informací k zápasu

NEC Nijmegen - Fortuna Sittard

pátek 20:00

NEC je i v letošním ročníku jedním z remízových králů celé soutěže, se šesti nerozhodnými výsledky je totiž v tomto ohledu druhý za rotterdamským Excelsiorem. Nicméně v posledních dvou duelech dokázal zvítězit a třetí tříbodový zisk v řadě hodlá přidat v závěrečném ligovém utkání tohoto roku proti vyzyvateli ze Sittardu. Nijmegen se aktuálně nachází na desáté pozici s osmnácti body, Fortuna má na kontě o jeden bod více a je dokonce devátá.

Svěřenci trenéra Rogiera Meijera se ještě zhruba před týdnem nacházeli na nelichotivé šestnácté barážové příčce s dvanácti body, avšak ve středu dotáhli do úspěšného konce zbývajících deset minut dohrávky 10. kola s Alkmaarem (2:1) a dobré rozpoložení si přenesli i do víkendového klání ve Zwolle, když díky dvěma trefám na přelomu prvního a druhého poločasu nakonec uspěli po výsledku 3:1.

Klub ze Sittardu také může být se svým dosavadním působením celkem spokojen. Mírnou krizí prošel od poloviny září do začátku listopadu, jelikož v šesti zápasech hned pětkrát prohrál a jen jednou remizoval, od té doby ale získal devět bodů ve čtyřech střetnutích. Po skalpu Heraclesu (4:1) sice jasně nestačil na rozjetý Heerenveen (0:3), ovšem poté si poradil s Vitesse (3:1) a minule i s Waalwijkem (1:0).

Oba soupeři se spolu v uplynulé sezóně utkali hned třikrát - na ligové scéně skončily oba duely nerozhodně 1:1, v úvodním kole národního poháru slavil úspěch Nijmegen (3:2). Hostující kouč Danny Buijs by měl mít k dispozici kompletní kádr, jeho protějšek Meijer nemůže využít služeb Dosta, Artse, Kase de Wita, Pereiry a Tibidiho.

Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 1.94 - 3.65 - 3.98

Tip EuroFotbal.cz: 1

Více informací k zápasu

Tabulka před začátkem kola

Tým
Z
V
R
P
S
B
1
PSV Eindhoven
15
15
0
0
52 : 6
45
2
Feyenoord Rotterdam
15
11
2
2
44 : 14
35
3
AZ Alkmaar
15
10
3
2
35 : 10
33
4
FC Twente
15
10
3
2
32 : 17
33
5
AFC Ajax
15
7
3
5
33 : 28
24
6
Go Ahead Eagles
15
6
4
5
25 : 22
22
7
Sparta Rotterdam
15
6
3
6
20 : 20
21
8
SC Heerenveen
15
6
1
8
23 : 28
19
9
Fortuna Sittard
15
5
4
6
16 : 24
19
10
NEC Nijmegen
15
4
6
5
27 : 27
18
11
PEC Zwolle
15
5
2
8
21 : 26
17
12
SBV Excelsior
15
3
7
5
26 : 31
16
13
FC Utrecht
15
4
4
7
16 : 25
16
14
Heracles Almelo
15
4
3
8
20 : 35
15
15
RKC Waalwijk
15
4
1
10
14 : 27
13
16
Almere City
15
3
4
8
13 : 34
13
17
SBV Vitesse
15
3
2
10
12 : 32
11
18
FC Volendam
15
2
2
11
16 : 39
8

Autor: EuroFotbal.cz

Komentáře (1)

Přidat komentář
Thimpu25

to tu svatbu v Ajaxu nemohli naplánovat o Vánoce?

Reagovat

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele