Eredivisie - preview 29. kola: Bohatá neděle

14.04.2023, 09:30, aktualizováno 16.04.2023, 09:09
Previews
Steven Berghuis (© AFP)

Dnešní den nahradí fanouškům nizozemského fotbalu chudou sobotu, na programu je totiž hned šest zápasů. Feyenoord bude svůj náskok hájit v Leeuwardenu, PSV se představí ve Volendamu, Ajax hostí Emmen a Alkmaar cestuje do Sittardu.

NEC Nijmegen - SBV Vitesse

neděle 12:15

Vitesse si určitě představovalo zcela jiný průběh sezóny a šest kol před koncem rozhodně nechtělo bojovat o holé přežití, jenomže v dosavadním průběhu získalo pouhých sedmadvacet bodů a je až třinácté. Teď se pokusí přiblížit k poklidnému středu tabulky na půdě konkurenčního Nijmegenu, který je jasným remízovým králem celé soutěže a určitě myslí na elitní osmičku zaručující dodatečné play-off evropských pohárů.

NEC prozatím posbíralo o osm bodů více než jeho nedělní rival a je deváté, na osmý Heerenveen má manko přijatelných tří bodů. Z osmadvaceti utkání tohoto ročníku uhrálo hned čtrnáct nerozhodných výsledků, tedy přesnou polovinu. Poslední výhru zaznamenalo v polovině března na půdě Waalwijku (3:1), od té doby nestačilo doma na favorizované PSV (2:4) a minule se rozešlo smírně bez branek s patnáctým Emmenem.

SBV má pouhý tříbodový náskok na šestnáctou barážovou příčku Excelsioru a v tuto chvíli nemá nic jistého. Od minulého kola se navíc musí obejít bez svého trenéra Phillipa Cocuho, jenž musel absolvovat operaci slepého střeva a stále není stoprocentně připraven. Avšak i bez něj se Vitesse minulý víkend dařilo, protože po sérii šesti ligových duelů bez výhry přivítalo Go Ahead a dokázalo ho porazit 2:0.

Oba soupeři se spolu v tomto ročníku utkali v polovině ledna a diváci na stadionu Gelredome se branky nedočkali. Domácí trenér Rogier Meijer, který mimochodem před pár dny prodloužil smlouvu na celou příští sezónu, nemůže využít služeb Tannaneho, na trávníku se neobjeví ani Roefs, Verdonk či De Wolf. Hosté postrádají Davyho Pröppera.

Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 2.21 - 3.46 - 3.32

Tip EuroFotbal.cz: 02

Více informací

FC Utrecht - FC Twente

neděle 14:30

Twente i Utrecht také v tomto ligovém ročníku usilují o postup do evropských pohárů a zatím si nevedou úplně špatně, nicméně v tuto chvíli je na tom o něco lépe hostující celek. Klub z Enschede totiž v dosavadním průběhu získal solidních jednapadesát bodů a patří mu pátá pozice, za čtvrtým Alkmaarem teď zaostává už jen o tři body. Domácí výběr naopak posbíral o devět bodů méně a je sedmý.

Utrecht se již několik sezón snaží přímo probojovat do evropských pohárů, ale stále se mu nedaří skončit mezi elitní čtyřkou a také letos to vypadá, že se nevyhne dodatečnému play-off o Konferenční ligu. V tuto chvíli disponuje sedmibodovým náskok na devátý Nijmegen, jenže za AZ už zaostává o propastných dvanáct bodů. Utrechtu se nedařilo od začátku března do začátku dubna, kdy ve čtyřech duelech získal jen dva body a zabral teprve minule v Groningenu (2:1).

Také svěřenci trenéra Rona Janse nedávno prožili krizi, neboť v sedmi případech jen jednou vyhráli a kvůli této špatné bilanci definitivně přišli o naději na nejlepší trojku. Ovšem poslední dobou přeci jen stabilizovali výkonnost, porazili Fortunu (3:1), Alkmaar (2:1) a před týdnem také Cambuur (4:0). V podzimním vzájemném měření sil bylo úspěšnější Twente díky vítězství 2:0.

V jeho dresu by opět mel nastoupit v základní sestavě nejlepší střelec týmu Václav Černý, naopak na marodce zůstává jiný český reprezentant Michal Sadílek stejně jako Ugalde s Hilgersem. Domácí nemohou počítat s Bozdoğanem, Raatsiem ani Warmerdamem. "Twente už druhý rok za sebou konkuruje největším favoritům a hraje skvěle, dlouhodobě si věří a v budoucnu má šanci získat i titul. My nyní chceme odvést maximum a hodláme takto kvalitního protivníka porazit," má jasno domácí kouč Michael Silberbauer.

Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 2.83 - 3.46 - 2.49

Tip EuroFotbal.cz: 02

Více informací

FC Volendam - PSV Eindhoven

neděle 14:30

PSV se i v této fázi stále drží ve hře o mistrovský titul, ovšem vzhledem k formě Feyenoordu nemá situaci ve svých rukách a spíše to vypadá, že svede bitvu o konečnou druhou příčku s obhájcem mistrovského titulu Ajaxem. Hosté se v tuto chvíli nacházejí na třetím místě s devětapadesáti body a za vedoucím Feyenoordem zaostávají o bodů osm, naopak domácí jako nováček Eredivisie bojují o udržení prvoligové licence.

Volendam si po katastrofální podzimní části "zvyknul" na elitní společnost a začal pravidelně sbírat body. Momentálně jich má na kontě sedmadvacet a je čtrnáctý, před šestnáctou barážovou příčku drží tříbodový náskok a ten ještě v žádném případě není dostačující. Po celou sezónu se mu hlavně daří před vlastními fanoušky, doma totiž vyhrál třikrát za sebou a dokonce hned šestkrát v řadě neokusil hořkost porážky.

V předchozích dvou případech vybojoval jediný bod, protože po cenném bodu v Utrechtu za bezbrankový výsledek těsně podlehl Heerenveenu (1:2). Svěřenci trenéra Ruuda van Nistelrooye nedávno postoupili do finále národního poháru po skalpu třetiligového Spakenburgu (2:1) a zopakují si tak loňský duel s Ajaxem, v nizozemské nejvyšší soutěži ovládli pět z předchozích šesti střetnutí.

Minule nedali žádnou šanci zachraňujícímu se Excelsioru (4:0), předtím zvládli přestřelku v Nijmegenu (4:2). Volendam má svému protivníkovi rozhodně co vracet, protože koncem srpna v Eindhovenu utrpěl obrovský debakl 1:7 a navíc s ním prohrál třináctkrát za sebou, poslední bod ukořistil v roce 1995. Domácí trenér Wim Jonk by měl mít k dispozici kompletní kádr, zatímco PSV postrádá Mweneho s Obispem a možná i Maura Júniora s Fofanou.

Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 10.80 - 6.54 - 1.25

Tip EuroFotbal.cz: 2

Více informací

Cambuur Leeuwarden - Feyenoord Rotterdam

neděle 16:45

Feyenoord mílovými kroky směřuje k mistrovskému titulu po dlouhých šesti letech, nicméně šest kol před koncem ještě nemá nic jistého a v žádném případě nesmí polevit. Rotterdamský celek má za sebou nesmírně náročný program a teď se pokusí naplnit úlohu superfavorita v Leeuwardenu, kde narazí na poslední celek nizozemské nejvyšší soutěže Cambuur. Pokud ho dokáže porazit, tak udělá další nesmírně důležitý krok k vytouženému cíli.

Svěřenci trenéra Arneho Slota uplynulý týden sice nezvládli semifinále národního poháru s největším konkurentem Ajaxem (1:2), poté ale naprosto zdecimovali Waalwijk (5:1) a ve čtvrtek zvládli také úvodní čtvrtfinále Evropské ligy s italským týmem AS Řím, jelikož zvítězili nejtěsnějším poměrem 1:0. Na čele Eredivisie již delší dobu drží nadějný osmibodový náskok a Slot si velmi dobře uvědomuje, že na jeho svěřence čeká nejtěžší úkol.

"V této fázi a za této situace rozhoduje psychická stránka. Nám v lize chybí odehrát šest utkání a k jistotě potřebujeme vybojovat jedenáct bodů. Musíme postupovat zápas od zápasu a Eredivisii i Evropskou ligu potřebujeme rezolutně oddělit. Cambuur je sice poslední a kvalitativně by za námi měl zaostávat, na druhou stranu má jednu z posledních možností, jak se zachránit, a jsem si jistý, že odvede své maximum," vyjádřil se Slot s opatrností v hlase.

Cambuur je momentálně úplně poslední se šestnácti body a na patnáctou pozici Emmenu ztrácí v jeho případě téměř nedostižných devět bodů. V tuto chvíli by se alespoň účast v baráži rovnala téměř zázraku, neboť Cambuur od začátku sezóny vyhrál jen čtyřikrát a k tomu prohrál čtyřikrát po sobě, naposledy neměl šanci v Enschede s favorizovaným Twente (0:4).

Přitom osmnáctý tým tabulky na podzim v Rotterdamu překvapil a po dobrém výkonu prohrál nejtěsnějším poměrem 0:1. Slot již může počítat s brankářskou jedničkou Bijlowem, který se vrátil mezi tři tyče proti AS Řím a chytal tedy poprvé od konce ledna, kdy si zlomil zápěstí. Na marodce tak zůstává pouze Timber, domácí nemohou počítat s Van der Meerem a Gullitem.

Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 11.80 - 6.40 - 1.25

Tip EuroFotbal.cz: 2

Více informací

AFC Ajax - FC Emmen

neděle 20:00

Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 1.11 - 10.30 - 24.00

Tip EuroFotbal.cz: 1

Více informací

Fortuna Sittard - AZ Alkmaar

neděle 20:00

Alkmaar se poslední dobou dostal do nepříjemné krize, která ho v závěru sezóny může stát hodně, a nyní tak v nejbližší době potřebuje zabrat. Po odvetném úspěchu s italským Laziem v osmifinále Konferenční ligy (2:1) momentálně nevyhrál čtyřikrát za sebou a k tomu hned třikrát prohrál. V tabulce se sice udržel na čtvrtém místě se čtyřiapadesáti body, ale za třetím PSV i druhým Ajaxem už zaostává o bodů pět.

Svěřenci trenéra Pascala Jansena začali tápat od utkání v Enschede, jelikož místnímu Twente podlehli 1:2. Vzápětí se pouze rozešli smírně s Heerenveenem (1:1) a uplynulý víkend nezvládli ani duel s konkurenční Spartou (0:1). Ve čtvrtek jim k tomu nevyšel úvodní zápas čtvrtfinále Konferenční ligy v Bruselu, kde nedokázali naplnit úlohu mírného favorita proti Anderlechtu a v odvetě se pokusí smazat dvoubrankové manko (0:2).

Fortuně se po sportovní stránce daří celkem slušně a s dvaatřiceti body jí patří jedenácté místo, před šestnáctou barážovou příčkou Excelsioru drží pohodlný osmibodový náskok. Z ligového umístění jí tedy sestup o patro níže příliš nehrozí, nicméně teď znovu vyplavaly na povrch dlouhodobé finanční problémy a s nimi související zpoždění při vyplácení mezd. Celek ze Sittardu minule zavítal do Amsterdamu a Ajaxu podlehl vysoko 0:4.

Španělský kouč domácího týmu Julio Velázquez by mohl mít k dispozici kompletní kádr, AZ naopak nemůže využít služeb Dekkera, De Wita, Westervelda a Martinse Indiho. "Z Bruselu jsme odjížděli hodně zklamaní, nicméně čtvrtfinále je teprve v polovině a stát se může cokoliv. My se teď chceme plně koncentrovat na ligovou scénu a všichni si dobře uvědomujeme, že Fortuna je doma nesmírně silná," uvedl Jansen optimisticky.

Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 4.32 - 3.88 - 1.81

Tip EuroFotbal.cz: 02

Více informací

RKC Waalwijk - FC Groningen

sobota 18:45

Situace Groningenu začíná být opravdu kritická. Pouze šest kol mu zbývá na to, aby se ještě vzchopil a stáhnul už osmibodové manko na šestnáctou příčku, která by znamenala alespoň baráž o udržení v Eredivisie. Vyhrát ovšem za současného rozpoložení na hřišti Waalwijku, který pokukuje po posezónním play-off o evropské poháry, bude už předem nesmírně složité.

Pět posledních ligových zápasů dopadlo pro výběr Trots van het Noorden tragicky. Nevydoloval totiž ani bod, možná že tahle série přitom nadobro rozhodla o jeho pádu o patro níže. Naposledy doma nestačil na Utrecht. "Měli jsme teď delší týden, takže jsme se mohli rozptýlit po té porážce,” povídal hostující lodivod Dennis van der Ree. "Máme mladý tým, který se potýká s výpadky formy a také tlakem, pod kterým se musí hrát. Děláme vše, co je v našich silách, abychom jim pomohli,” ujišťoval.

Svěřenci trenéra Josepha Oostinga budou vstupovat do tohoto měření sil v roli favorita, po celou dobu totiž bezpochyby podávali daleko lepší výkony než jejich nynější protivník, vždyť uzmuli skoro na chlup přesně dvakrát více bodů. Potřebovali by každopádně najít potřebnou vzpruhu poté, co jim moc nevyšel těžší los, padli mimochodem v předešlých čtyřech případech hned třikrát.

Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 1.99 - 3.67 - 3.75

Tip EuroFotbal.cz: 1

Více informací

Sparta Rotterdam - SC Heerenveen

sobota 21:00

Sparta letos prožívá velmi povedenou sezónu a má blízko k tomu, aby v závěrečné části sezóny dokonce zabojovala o přímý postup do evropských pohárů. Rotterdamský celek byl před začátkem sezóny pasován do role jednoho z možných adeptů sestupu, nicméně doposud posbíral úctyhodných devětačtyřicet bodů a je šestý jen pět bodů za čtvrtým Alkmaarem. Nyní přivítá Heerenveen, jenž není úplně spokojen a patří mu osmá příčka.

Domácí celek má šest kol před koncem prakticky zajištěné dodatečné play-off o předkolo Konferenční ligy, jelikož před devátým Nijmegenem drží téměř nedostižný čtrnáctibodový odstup. V posledních pěti ligových zápasech prohrál pouze s vedoucím Feyenoordem (1:3), jinak si dokázal poradit s Excelsiorem (4:1), Vitesse (3:1), Emmenem (2:0) a uplynulý víkend překvapivě uspěl i na půdě konkurenčního Alkmaaru (1:0).

SC mizerně vstoupilo do druhé poloviny tohoto ročníku a body sbíralo spíše sporadicky, ale v minulých týdnech přeci jen stabilizovalo svou výkonnost. Po prohrané přestřelce s Ajaxem (2:4) zabralo na půdě předposledního Groningenu (2:0) a po remíze 1:1 s Alkmaarem naposledy vyzrálo na nováčka z Volendamu (2:1). Se svým sobotním rivalem třikrát za sebou remizovalo, v tomto ročníku v bezbrankovém poměru.

Hostující kouč Kees van Wonderen nemůže počítat s Van Akenem, Zaalem, Van Beekem a brankářem Noppertem, jeho protějšek Maurice Steijn dlouhodobě postrádá Jonathana de Guzmána. "Je před námi obrovská výzva a my ve zbývajících šesti duelech uděláme všechno pro to, abychom nakonec skončili čtvrtí a nemuseli tedy absolvovat play-off. Nicméně Heerenveen má obrovské kvality a čeká nás opravdu těžká zkouška," prohlásil Steijn realisticky.

Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 2.44 - 3.30 - 3.03

Tip EuroFotbal.cz: 0

Více informací

SBV Excelsior - Go Ahead Eagles

pátek 20:00

Nizozemská nejvyšší soutěž se letos pomalu a jistě blíží ke svému konci, nicméně ani šest kol před koncem ještě není rozhodnuto vůbec o ničem. V této páteční předehrávce 29. kola na sebe narazí dva soupeři, kteří se chtějí hlavně zachránit a každý bod potřebují jako sůl. Excelsior se v tuto chvíli nachází až na šestnácté barážové pozici se čtyřiadvaceti body, jeho nadcházející rival posbíral o šest bodů více a patří mu dvanáctá příčka.

Rotterdamský celek drží sedmibodový náskok před sedmnáctým Groningenem, naopak za patnáctým Emmenem zaostává o jediný bod. Po pěti jasných porážkách v řadě zabral proti Cambuuru a porazil ho hladce 4:1, vzápětí zaskočil ambiciózní Twente a remizoval s ním bez branek. Minulý víkend zkusil překvapit také favorizované PSV, avšak zápas mu nevyšel a z Eindhovenu odjížděl s vysokou porážkou 0:4.

Klub z Deventeru má oproti ostatním protivníkům jeden duel k dobru a v případě tohoto tříbodového zisku by udělal výrazný krok k udržení prvoligové licence. V minulých šesti případech na ligové scéně prohrál jen dvakrát, k tomu naprosto šokoval obhájce mistrovského titulu Ajax díky nerozhodnému výsledku 0:0. Před týdnem chtěl potvrdit dobrou formu v Arnhemu, ale proti Vitesse se neprosadil a nakonec prohrál 0:2.

V podzimním vzájemném měření sil bylo úspěšnější Go Ahead, které zdolalo Excelsior 3:1. Domácí kouč Marinus Dijkhuizen se stále musí obejít bez Besuijena, na trávníku se zřejmě neobjeví ani Azarkan, Fein, Awoudja či Donkor. Jeho protějšek René Hake postrádá Naubera s Edvardsenem.

Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 2.86 - 3.54 - 2.43

Tip EuroFotbal.cz: 0

Více informací

Tabulka před začátkem kola

Tým
Z
V
R
P
S
B
1
Feyenoord Rotterdam
28
20
7
1
67 : 27
67
2
AFC Ajax
28
17
8
3
76 : 28
59
3
PSV Eindhoven
28
18
5
5
75 : 33
59
4
AZ Alkmaar
28
16
6
6
53 : 32
54
5
FC Twente
28
14
9
5
48 : 22
51
6
Sparta Rotterdam
28
14
7
7
43 : 30
49
7
FC Utrecht
28
11
9
8
44 : 42
42
8
SC Heerenveen
28
10
8
10
34 : 38
38
9
NEC Nijmegen
28
7
14
7
37 : 30
35
10
RKC Waalwijk
27
9
8
10
42 : 45
35
11
Fortuna Sittard
28
9
5
14
35 : 51
32
12
Go Ahead Eagles
27
7
9
11
36 : 46
30
13
SBV Vitesse
28
6
9
13
32 : 47
27
14
FC Volendam
28
7
6
15
32 : 58
27
15
FC Emmen
28
5
10
13
25 : 46
25
16
SBV Excelsior
28
7
3
18
25 : 65
24
17
FC Groningen
28
4
5
19
27 : 57
17
18
Cambuur Leeuwarden
28
4
4
20
21 : 55
16

Autor: EuroFotbal.cz

Komentáře (0)

Přidat komentář
zatím zde není žádný komentář

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele