Eredivisie - preview 31. kola: Alkmaar se chce přiblížit Twente

24.04., 08:54, aktualizováno 28.04., 09:21
Previews
Goffertstadion (© AFP)

Nizozemská nejvyšší soutěž rozehrála svůj program tohoto kola už v průběhu tohoto týdne, v neděli se pak bude vše dohrávat. Hned krátce po poledni se představí Alkmaar, který se na půdě Nijmegenu pokusí stáhnout manko na třetí Twente. K vidění budou zápasy také na dalších čtyřech stadionech.

NEC Nijmegen - AZ Alkmaar

neděle 12:15

AZ v tomto ročníku Eredivisie předvádí "očekávané" výkony a v tuto chvíli to vypadá, že obsadí konečnou čtvrtou pozici zaručující skupinovou fázi Evropské ligy pro nadcházející sezónu. Domácí celek doposud posbíral pětapadesát bodů a náleží mu právě čtvrtá příčka, za třetím Twente momentálně zaostává o osm bodů a před šestým Ajaxem drží šestibodový odstup. Případná výhra by mu tak dala téměř definitivní jistotu udržení aktuálního postavení.

Svěřenci trenéra Maartena Martense prožili krušné chvíle v prvním dubnovém týdnu, kdy utrpěli debakly 0:5 s Heraclesem a 1:5 s vedoucím PSV, nicméně před čtrnácti dny dokázali po změně stran otočit vývoj se zachraňujícím se Waalwijkem (3:2). "Tento zápas bude opravdu důležitý, protože výhra by nás hodně přiblížila ke čtvrtému místu, navíc bychom si udrželi naději i na třetí pozici a tedy vstupenku do kvalifikace Ligy mistrů," řekl Martens s očekáváním v hlase.

NEC může být se svým letošním působením vcelku spokojeno - uplynulou neděli sehrálo finále národního poháru s Feyenoordem a od vůbec prvního triumfu v KNVB Bekeru nebylo až tak daleko, jelikož s rotterdamským gigantem prohrálo nejtěsnějším poměrem 0:1. Na ligové scéně mu aktuálně patří šestá příčka se sedmačtyřiceti body, za pátým Ajaxem zaostává jen o body a dva v případě tříbodového zisku ho tak v tabulce předskočí.

Právě elitní pětka zajišťuje přímou účast v evropských pohárech a výběr vedený trenérem Rogierem Meijerem má proto o motivaci postaráno. "Očekávám spíše opatrnější průběh, o vítězi mohou rozhodovat jen detaily," dodal vzápětí dvaačtyřicetiletý Martens. Domácí na ligové scéně naposledy pouze remizovali se Zwolle (2:2), v podzimním vzájemném střetnutí překvapivě vyhráli v Alkmaaru po výsledku 2:1.

Nijmegen nemůže využít služeb Van Rooije, Oldena Larsena, Dosta a Borgese Sanchese, hosté postrádají Clasieho, Zeefuika, Lahda i vykartovaného Goese.

Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 3.17 - 3.75 - 2.16

Tip EuroFotbal.cz: 02

Více informací k zápasu

PEC Zwolle - Heracles Almelo

neděle 12:15

Oba nedělní protivníci se v tomto ročníku vrátili do Eredivisie po roce stráveném ve druhé lize a měli jasný úkol - zachránit se. Čtyři kola před koncem je tento cíl blízko, protože na kontě mají shodný počet dvaatřiceti bodů a před šestnáctou barážovou příčkou Waalwijku drží celkem slušný osmibodový náskok. Vítěz tohoto nedělního střetnutí získá definitivní jistotu prvoligové licence za předpokladu, že RKC nevyhraje ve 31. kole nad Utrechtem.

Celek z Almela se ještě před několika týdny nacházel těsně před sestupovým pásmem, ale po nečekané výhře nad Go Ahead (2:0) senzačně deklasoval Alkmaar (5:0) a všechny tři body si přivezl i z Rotterdamu po výhře 2:1 nad Spartou, teprve naposledy nestačil na Heerenveen (0:2).

PEC se naopak v tomto období spíše trápilo a na ligové scéně nebodovalo naplno dokonce osmkrát za sebou, ovšem pak zabralo proti konkurenčnímu Excelsioru (2:1) a před čtrnácti dny si odvezlo cenný bod z Nijmegenu (2:2). Oba soupeři na sebe narazili v uplynulé sezóně Eerste Divisie a mnohem úspěšnější bylo Zwolle (výhry 3:2, 3:0), jenže mezi nizozemskou elitou se v podzimním vzájemném duelu radovalo Heracles (2:1).

Domácí kouč Johnny Jansen bude v tomto střetnutí postrádat Reijnderse, Van den Berga, De Rooije, Fichtingera, Druijfa, Buurmeestera i Thomase, jeho protějšek Erwin van de Looi nemůže využít služeb Bultmana, Čestiče ani Laursena.

Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 2.09 - 3.79 - 3.30

Tip EuroFotbal.cz: 0

Více informací k zápasu

RKC Waalwijk - FC Utrecht

neděle 14:30

Waalwijk se čtyři kola před koncem nachází v sestupovém pásmu a určitě se chce za každou cenu vyhnout baráži či dokonce přímému pádu o patro níže, každý bod tak potřebuje jako sůl. Nyní se pokusí rozšířit své konto s Utrechtem, ale i přes výhodu domácího prostředí bude považován za outsidera. Hosté se totiž aktuálně mohou pyšnit vynikající formou a bojují dokonce i o přímý postup do evropských poháru pro nadcházející sezónu.

RKC vybojovalo v dosavadním průběhu čtyřiadvacet bodů a je šestnácté o pět bodů před sedmnáctým Volendamem, naopak za patnáctým Excelsiorem zaostává o body dva. Pokud nyní překvapí a Utrecht porazí, tak poskočí právě před SBV o jediný bod. Svěřenci trenéra Henka Frasera momentálně nevyhráli v Eredivisii pětkrát za sebou, po třech remízách nestačili v předchozích dvou duelech nejtěsnějším poměrem 2:3 na Volendam a Alkmaar.

Před čtrnácti dny sahali proti favorizovanému AZ po senzaci, jenže dvoubrankový náskok z prvního poločasu nakonec neudrželi. Naopak FC prohrálo v minulých šesti ligových duelech jen s obhájcem mistrovského titulu Feyenoordem (2:4), jinak posbíralo solidních třináct bodů za čtyři výhry a jeden nerozhodný výsledek. V současnosti bodovalo naplno třikrát v řadě, tabulkou se vyhouplo na sedmé místo s pětačtyřiceti body a za kýženou pátou příčkou Ajaxu zaostává o "hratelné" čtyři body.

Výběr vedený koučem Ronem Jansem má svému nedělnímu protivníkovi rozhodně co vracet, protože na podzim s ním doma pouze remizoval 1:1. Domácí celek se musí obejít jen bez El Harmaziho, naopak Jans se musí vypořádat s mnohem početnější marodkou, na které zůstávají Vesterlund, Azarkan, Okkels, Handwerker, Taylor Booth, Romeny i Gadellaa.

Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 3.36 - 3.70 - 2.10

Tip EuroFotbal.cz: 02

Více informací k zápasu

Sparta Rotterdam - FC Volendam

neděle 14:30

Rotterdamská Sparta má čtyři kola před koncem základní části stále alespoň teoretickou naději skončit na pátém místě a zajistit si tedy přímý postup do evropských pohárů, na druhou stranu jejím hlavním cílem zůstává udržení současného postavení v horní polovině tabulky, což by znamenalo účast v dodatečném play-off o pohárovou Evropu. Teď bude plnit úlohu favorita proti Volendamu, který se naopak snaží zachránit.

FC se momentálně nachází v hodně svízelné situaci, a jestliže se chce vyhnout sestupu o patro níže, tak musí ve všech čtyřech zbývajících duelech bodovat. V dosavadních třiceti kolech totiž posbíralo jen devatenáct bodů a je předposlední sedmnácté o pět bodů za šestnáctým Waalwijkem a sedm bodů za patnáctým Excelsiorem. Před více jak dvěma týdny nezvládlo důležitou bitvu právě s SBV, když v Rotterdamu prohrálo vysoko 0:4.

Svěřenci trenéra Regillia Simonse sice oživili svou naději na udržení v předchozím kole s Waalwijkem (3:2), ale pouhé čtyři výhry v třiceti případech jsou zoufale málo. Naopak domácí tým poslední dobou ožil a z minulých čtyř střetnutí získal hned devět bodů. Jedinou porážku utrpěl doma s Heraclesem (1:2), jinak ale snadno porazil Fortunu (4:0) i Vitesse (4:1) a naposledy si poradil s nováčkem z Almere (3:2).

Podzimní vzájemný duel obou nedělních rivalů vyzněl ve prospěch Sparty, která vyhrála poměrně snadno po výsledku 4:1. Simons se kromě vykartovaného dua Benamar - Karim dlouhodobě musí vypořádat s početnou marodkou, mimo hru totiž jsou Mühren, De Haan, Ould-Chikh, Van Driel, Mbuyamba i Antonioli. Jeho protějšek Jeroen Rijsdijk tentokráte postrádá Verschuerena, Lauritsena a Kitolana.

Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 1.24 - 6.96 - 10.50

Tip EuroFotbal.cz: 1

Více informací k zápasu

SBV Vitesse - Fortuna Sittard

neděle 16:45

Celek z Arnhemu se v tomto ročníku Eredivisie doslova trápí po výsledkové stránce a v průběhu tohoto týdne k tomu přišla další nemilá zpráva, která odsoudila tento tradiční klub nizozemské nejvyšší soutěže k jistému sestupu do druhé ligy - licenční komise nizozemského fotbalového svazu (KNVB) mu totiž odečetla 18 bodů za opakované neplnění požadavků licenčního řádu. SBV tak v tuto chvíli má na kontě 1 minusový bod a jako první tedy sestupuje do Eerste Divisie.

Vitesse působilo mezi nizozemskou elitou nepřetržitě od roku 1989 a o patro níže se bude pakovat po dlouhých pětatřiceti letech. Vitesse navíc údajně během vyšetřování možných přestupků proti pravidlům poskytovalo nepřesné informace a aktivně zatajovalo informace, které byly pro vyšetřování důležité. "Je to černý den, ale krutá realita. Jsme nesmírně šťastní za to, že jsme dostali možnost udržet si licenci, protože i to viselo na vlásku," oddechl si dočasný generální manažer klubu Edwin Reijntjes.

Domácí získali na hřišti v dosavadních třiceti utkáních pouhých sedmnáct bodů a už tak byli hodně blízko k sestupu, nicméně před nedělním duelem s Fortunou je o jejich osudu v této sezóně definitivně rozhodnuto. Naopak klub ze Sittardu může být se svým dosavadním působením víceméně spokojen, protože aktuálně má nesmírně blízko ke svému cíli.

Svěřenci kouče Dannyho Buijse totiž posbírali pětatřicet bodů a jsou jedenáctí o jedenáct bodů před šestnáctou barážovou pozicí Waalwijku, tento náskok se již reálně prohospodařit nedá. Momentálně ale nevyhráli v Eredivisii čtyřikrát za sebou, před čtrnácti dny těsně nestačili na favorizovaný Feyenoord (0:1). Domácí opět nemohou využít služeb Van Ginkela, Meerdinka, Davyho Pröppera, Jonathanse a Fodého Fofany, hosté přijedou bez zraněného Feratiho a vykartovaného Iva Pinta.

Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 3.52 - 3.65 - 2.05

Tip EuroFotbal.cz: 2

Více informací k zápasu

SC Heerenveen - PSV Eindhoven

čtvrtek 18:45

Nizozemská nejvyšší soutěž se pomalu a jistě chýlí ke svému konci a už teď se definitivně může rozhodnout o novém mistrovi Eredivisie. Suverénní PSV totiž v dosavadních třiceti zápasech jen jednou prohrálo a hned šestadvacetkrát zvítězilo, čtyři kola před koncem tak má na kontě jednaosmdesát bodů a před druhým obhájcem titulu Feyenoordem drží velmi nadějný devítibodový náskok.

Eindhovenský gigant sice letos neuspěl v národním poháru, ale hned v úvodu sezóny ovládl Johan Cruijff Schaal po výhře 1:0 právě nad Feyenoordem. A nyní poprvé od roku 2018 může získat nizozemský titul. V 31. kole se představí v Heerenveenu, který bojuje o účast v evropských pohárech. Jestliže hosté zvítězí a Feyenoord zároveň ve večerním čtvrtečním utkání neporazí Go Ahead, tak již budou mít definitivní jistotu.

Svěřenci trenéra Petera Bosze se po výbuchu v Nijmegenu (1:3) vrátili na vítěznou vlnu v Rotterdamu s Excelsiorem (2:0), pak deklasovali silný Alkmaar (5:1) a minule nedali žádnou šanci tápajícímu Vitesse (6:0). "Jsme opravdu blízko, ale dokud neuděláme rozhodující krok, nebude vyhráno. V Heerenveenu nás čeká obtížný úkol, ovšem pokud ho zvládneme, tak bychom mohli slavit. Samozřejmě trochu cítíme nervozitu. Na druhou stranu si věříme," prohlásil Bosz s očekáváním v hlase.

"Srdíčka" stejně jako v předchozích ročnících předvádějí nevyrovnané výkony a momentálně jim patří desátá příčka se šestatřiceti body. SC v tuto chvíli stále živí naději na horní polovinu tabulky, která by mu vynesla dodatečné play-off o evropské poháry. Za devátou Spartou momentálně zaostává o hratelné čtyři body, po pěti ligových duelech bez výhry naposledy zabralo v Almelu s místním Heraclesem (2:0).

Heerenveen porazil svého středečního rivala v poměrně dávném roce 2017, od té doby s ním v jedenácti vzájemných utkáních pětkrát prohrál a šestkrát remizoval. V této sezóně na stadionu Philips neuspěl po porážce 0:2. Bosz se v tomto klání musí obejít bez zraněného tria Babadi - Lang - Dest, jeho protějšek Kees van Wonderen dlouhodobě postrádá pouze Sahraouiho.

SC Heerenveen - pravděpodobná sestava:
Van der Hart - Ali, Van Beek, Bochniewicz, Kohlert - Haye, Olsson - Nunnely, Brouwers, Walemark - Van Amersfoort

PSV Eindhoven - pravděpodobná sestava:
Benítez - Teze, Silva, Boscagli, Van Aanholt - Schouten, Veerman - Bakayoko, Til, Tillman - De Jong

Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 8.20 - 5.57 - 1.34

Tip EuroFotbal.cz: 2

Více informací k zápasu

Go Ahead Eagles - Feyenoord Rotterdam

čtvrtek 21:00

Obhájci mistrovského titulu v tomto ročníku hrozilo, že skončí bez jediného poháru. Ovšem v neděli ve finále KNVB Bekeru na stadionu De Kuip nakonec těsně udolal konkurenční Nijmegen (1:0), a národní pohár tedy ovládl po dlouhých šesti letech. Nyní si ve čtvrtečním utkání 31. kola pokusí udržet alespoň teoretickou naději na triumf v Eredivisie, nicméně na půdě sebevědomě hrajícího Go Ahead to v žádném případě nebude mít jednoduché.

Rotterdamský celek hned na začátku sezóny neuspěl v Superpoháru (prohra 0:1 s PSV), v evropských pohárech dokráčel do play-off o osmifinále Evropské ligy a nakonec vypadl po prohraném penaltovém rozstřelu s vysoce favorizovaným AS Řím. Úspěch v národním poháru tak rozhodně potřeboval, jinak by totiž v tomto ročníku nepřidal do vitríny ani jednou trofej. Na ligové scéně má aktuálně téměř jisté druhé místo.

Svěřenci trenéra Arneho Slota se tak pravděpodobně podruhé za sebou probojují do základní skupiny Ligy mistrů, protože Nizozemsko má díky skvělému koeficientu za poslední roky jistotu dvou účastnických míst. Feyenoord drží čtyři kola před koncem téměř nedostižný dvanáctibodový náskok před třetím Twente, naopak za vedoucím PSV zaostává o devět bodů. A toto manko už jen velmi obtížně stáhne.

Před duelem s Nijmegenem vyhrál v lize dvakrát za sebou, jelikož po jasném skalpu Ajaxu (6:0) uspěl i v Sittardu s místní Fortunou (1:0). "Samozřejmě jsme rádi, že jsme vyhráli KNVB Beker a nezklamali naše fanoušky. Teď se již plně soustředíme na další utkání s Go Ahead. Dokud bude existovat naděje na titul, tak se jí nevzdáme. Náš příští soupeř však má o co hrát a doma nebude chtít prohrát," má jasno pětačtyřicetiletý Slot.

Ten je v tuto chvíli spojován s letním odchodem k anglickému gigantovi z Liverpoolu, se kterým podle posledních zpráv začal oficiálně jednat. Go Ahead v současnosti bojuje o dodatečné play-off o evropské poháry, v tabulce mu náleží osmá pozice s dvaačtyřiceti body a momentálně nevyhrál mezi nizozemskou elitou třikrát za sebou. Domácí by měli nastoupit v nejsilnějším možném složení, hosté postrádají Wieffera, Zechiëla a Hartmana.

Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 5.55 - 4.52 - 1.55

Tip EuroFotbal.cz: 2

Více informací k zápasu

FC Twente - Almere City

středa 18:45

Celek z Enschede zažívá celkem povedenou sezónu a čtyři kola před koncem má stále celkem slušnou šanci na to, že obsadí konečnou třetí příčku, a zajistí si tak kvalifikaci prestižní Ligy mistrů. Twente v dosavadním průběhu posbíralo solidních šedesát bodů a před čtvrtým Alkmaarem drží pětibodový náskok, naopak za druhým Feyenoordem zaostává o téměř nedostižných dvanáct bodů.

Svěřenci trenéra Josepha Oostinga teď budou plnit úlohu jasného favorita proti nováčkovi z Almere, který také musí být se svými výkony celkem spokojen. Aktuálně má totiž velmi blízko k záchraně. Hostující výběr je s dvanácti nerozhodnými výsledky remízovým králem celé soutěže, na kontě má třiatřicet bodů a patří mu dvanáctá příčka, přičemž před šestnáctou barážovou pozicí Waalwijku drží dostatečný devítibodový odstup.

Almere se v loňském ročníku probojovalo do Eredivisie poprvé ve své novodobé historii a v současné chvíli může získat definitivní jistotu udržení se, a to v případě, že vybojuje více bodů než RKC v nedělním střetnutí s rozjetým Utrechtem. Po šesti remízách za sebou naposledy přivítalo Spartu a po vyrovnaném průběhu ji porazilo těsně 3:2. FC se střetlo s konkurenčním Ajaxem a i přes nadějné vedení prohrálo po výsledku 1:2.

Oba úterní soupeři se spolu utkali v tomto ročníku hned v úvodním kole a Twente zvítězilo jasně 4:1. "Jsou před námi čtyři poslední zápasy a naše cesta rozhodně není u konce, na druhou stranu si věříme a víme, že třetí místo je hodně blízko. Teď se soustředíme pouze na Almere, případná výhra by nás opět přiblížila k našemu cíli," vyjádřil se Oosting optimisticky. Tomu scházejí Boadu a český krajánek Michal Sadílek, jeho protějšek Alex Pastoor postrádá Naliče, Posta, Kitala i Kellera.

Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 1.26 - 5.61 - 13.40

Tip EuroFotbal.cz: 1

Více informací k zápasu

AFC Ajax - SBV Excelsior

středa 21:00

Ajax stále zažívá jednu ze svých nejhorších sezón celé historie a teď se ve zbývajících čtyřech kolech alespoň pokusí udržet současné páté místo, které by mu v nadcházejícím ročníku zajistilo účast v kvalifikaci Evropské ligy. Amsterdamský gigant doposud posbíral osmačtyřicet bodů a před šestým Nijmegenem je o jediný bod, teď by rád rozšířil své konto proti rotterdamskému Excelsioru.

AFC v prvním dubnovém týdnu utrpělo svou vůbec nejhorší porážku v soutěžním utkání, protože v prestižním derby De Klassieker utrpělo debakl 0:6 na stadionu De Kuip s místním Feyenoordem. Svěřenci trenéra Johna van 't Schipa se trápili také v předchozím kole s konkurenčním Twente, avšak pak přeci jen zmobilizovali své síly a díky těsné výhře 2:1 se vrátili na aktuální pátou příčku.

Jejich středeční protivník má zcela jiné starosti a mezi nizozemskou elitou se snaží hlavně udržet. V tuto chvíli mu náleží patnáctá pozice s pětadvaceti body, na kterou se posunul v minulém kole po jasné výhře 4:0 nad konkurenčním Volendamem. SBV tedy v Eredivisie bodovalo naplno po necelých třech měsících a šestnáctý Waalwijk předskočilo o bod, teď ho ale čeká zajisté mnohem náročnější úkol.

Výběr vedený koučem Marinusem Dijkhuizenem se v této sezóně utkal s Ajaxem hned ve 2. kole a dokázal ho zaskočit, jelikož vybojoval nesmírně cenný bod za nerozhodný výsledek 2:2. "Naším jasným cílem je udržet pátou pozici, ve hře je navíc i čtvrté místo a my hodláme všechny čtyři zbývající duely vyhrát. Momentálně se však soustředíme pouze na Excelsior, kterému jde opravdu o hodně a na trávníku nám nedá nic zadarmo," řekl s opatrností v hlase šedesátiletý Van 't Schip.

Ten již může počítat s uzdravenou dvojicí Henderson - Berghuis, naopak na marodce dlouhodobě zůstávají Hlynsson, Gorter, Van Axel Dongen, Aertssen, Ávila i německý brankář Ramaj. Také jeho protějšek Dijkhuizen se musí vypořádat s početnou marodkou, na které zůstávají Driouech, Alblas, Pierie, Seymor, Smeulers, Hartjes, karetní trest si k tomu musí odpykat irský forvard Parrott.

Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 1.36 - 5.33 - 8.21

Tip EuroFotbal.cz: 1

Více informací k zápasu

Tabulka před začátkem kola

Tým
Z
V
R
P
S
B
1
PSV Eindhoven
30
26
3
1
95 : 17
81
2
Feyenoord Rotterdam
30
22
6
2
77 : 23
72
3
FC Twente
30
18
6
6
56 : 30
60
4
AZ Alkmaar
30
16
7
7
59 : 35
55
5
AFC Ajax
30
13
9
8
63 : 56
48
6
NEC Nijmegen
30
12
11
7
59 : 44
47
7
FC Utrecht
30
12
9
9
43 : 41
45
8
Go Ahead Eagles
30
11
9
10
44 : 39
42
9
Sparta Rotterdam
30
11
7
12
45 : 43
40
10
SC Heerenveen
30
10
6
14
50 : 56
36
11
Fortuna Sittard
30
9
8
13
34 : 52
35
12
Almere City
30
7
12
11
30 : 48
33
13
PEC Zwolle
30
8
8
14
40 : 58
32
14
Heracles Almelo
30
9
5
16
40 : 62
32
15
SBV Excelsior
30
5
10
15
44 : 64
25
16
RKC Waalwijk
30
6
6
18
29 : 50
24
17
FC Volendam
30
4
7
19
30 : 74
19
18
SBV Vitesse
30
4
5
21
22 : 68
-1

Autor: EuroFotbal.cz

Komentáře (0)

Přidat komentář
zatím zde není žádný komentář

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele