Eredivisie - souhrn 18. kola: PSV Eindhoven poprvé zaváhal

19.01., 21:55, aktualizováno 24.01., 20:52
Komentáře a souhrny
Ondřej Lingr (© AFP)

PSV Eindhoven neudržel vedení v Utrechtu a po remíze 1:1 poprvé v sezoně ztratil. Toho využil Feyenoord, když skolil Vitesse, vítěznou trefu dal Ondřej Lingr. Dohrávka v Almere dopadla smírem...

Almere City - Fortuna Sittard 0:0

24.01.2024 18:45

Góly: -

Tato středeční dohrávka se měla původně odehrát uplynulou sobotu, nicméně kvůli nezpůsobilé hrací ploše to nebylo možné. Oba celky se však velmi rychle dohodly na náhradním termínu a podle očekávání sehrály nesmírně vyrovnanou partii, která nakonec skončila bezbrankovou remízou. Nováček letošního ročníku tak po dvou předchozích výhrách získává bod a v tabulce mu patří solidní třináctá pozice s dvaceti body.

Klub ze Sittardu dokázal vyzrát na Almere přesně před týdnem v osmifinále národního poháru (2:1), avšak napodruhé se gólově neprosadil. Aktuálně má na kontě shodný počet dvaceti bodů, dvanácté místo mu patří jen díky lepšímu skóre. Svěřenci trenéra Dannyho Buijse vstoupili do tohoto duelu o něco aktivněji a první větší možnost si vypracovali již po necelých pěti odehraných minutách, nicméně Feratiho projektil z hranice pokutového území skvěle zneškodnil pozorný gólman Bakker.

V následujících minutách se míč nejčastěji nacházel v blízkosti středové čáry a ani jeden ze soupeřů se nijak netlačil na útočnou polovinu. Hostující celek přeci jen zahrozil do přestávky ještě jednou, když španělský špílmachr Iñigo Córdoba po výtečné průnikové přihrávce napřáhl ze čtrnácti metrů a pravou konstrukci vskutku minul jen o několik decimetrů.

Po změně stran se obrázek hry prakticky neměnil a za celých pětačtyřicet minut se neurodila jediná přímá střela mezi tři tyče. Fortuna i tak mohla převrhnout misky vah na svou stranu v 50. minutě, jenže aktivní Córdoba ke své smůle hlavičkoval z deseti metrů jen do břevna. Almere mimochodem nadcházející víkend zavítá na půdu suverénního PSV, Fortuna se představí na stadionu předposledního Volendamu.

Více informací k zápasu

AFC Ajax - RKC Waalwijk 4:1

21.01.2024 16:45

Góly: 9. Brian Brobbey, 35. Brian Brobbey, 64. Kristian Hlynsson, 87. Steven Berghuis - 15. Michiel Kramer

Obrozený Ajax nezaváhal ani ve svém druhém utkání nového kalendářního roku a po úvodní vydřené výhře v Deventeru s místním Go Ahead (3:2) tentokráte nedal žádnou šanci na úspěch podceňovanému Waalwijku, který porazil vysoko po výsledku 4:1. Ústřední postavou tohoto střetnutí se stal útočník Brian Brobbey, jenž v prvním poločase dvakrát skóroval a po změně stran navíc odmítl zkompletování hattricku neproměněnou penaltou.

AFC vyhrálo v nejvyšší nizozemské soutěži již poosmé z předchozích deseti střetnutí a upevnilo si páté místo Eredivisie s jednatřiceti body, za čtvrtým AZ navíc zaostává už jen o tři body. RKC naopak nevyhrálo v nejvyšší nizozemské soutěži pošesté v řadě a zůstává na šestnácté barážové příčce se čtrnácti body. Domácí zahájili nedělní dohrávku 18. kola s velkým elánem, po necelých devíti minutách hry skóroval jednadvacetiletý Brobbey.

Ten si po dlouhém pasu z pravého křídla a následné zpětné hlavičce Bergwijna seběhl před branku a zblízka ze tří metrů snadno rozvlnil síť. Nicméně neuběhlo ani dalších šest minut a jasný outsider nečekaně vyrovnal - zkušený pětatřicetiletý kapitán Michiel Kramer totiž po obrovských zmatcích v brankovém území amsterdamského celku prokázal velký přehled a zcela osamocen dorazil míč ze dvou metrů do odkryté branky.

Nerozhodný stav však netrval dlouho, neboť zhruba deset minut před přestávkou podruhé udeřil Brobbey. O pět minut dříve nejprve orazítkoval břevno Steven Berghuis, při následné nebezpečnější akci se právě Brobbey obtočil na hranici pokutového území kolem bránícího Gaariho a dělovkou z dvanácti metrů pokořil bezmocného brankáře Vaessena. Druhý poločas zprvu probíhal v opatrnějším duchu, jenže pak se opět dostal do tempa favorit.

AFC přidalo třetí pojistku v 64. minutě, když islandský mladíček Kristian Hlynsson po pobídce Marthy napřáhl z dvaadvaceti metrů a jeho skákavý pokus zapadl do vzdálenějšího spodního růžku. O šest minut později byl blízko k hattricku Brobbey, který se postavil k nařízenému pokutovému kopu za ruku padajícího Van den Buijse, ale v klíčový okamžik selhal, protože jeho přízemní pokus vyškrábl famózní Vaessen jednoruč na rohový kop.

Nicméně s domácím týmem to nikterak neotřáslo a naopak tři minuty před vypršením základní hrací doby uzavřel gólový účet tohoto duelu Berghuis, jenž se po rychlém přečíslení a nahrávce střídajícího Carlose Forbse opřel do balónu z dvanácti metrů a nádherně ho uklidil do levé šibenice.

Více informací k zápasu

SBV Vitesse - Feyenoord Rotterdam 1:2

21.01.2024 14:30

Góly: 76. Amine Boutrah - 22. Lutsharel Geertruida, 83. Ondřej Lingr

Obhájce mistrovského titulu vstoupil do nového roku nepřesvědčivou remízou s Nijmegenem a příliš dobrý výkon nepředvedl ani v Arnhemu s posledním Vitesse, tentokráte se stal jeho hrdinou český záložník Ondřej Lingr. Ten přišel na trávník až v 80. minutě a ani ne po třech minutách strávených na trávníku vsítil rozdílovou trefu na 2:1. Po jeho gólu navíc bylo utkání přerušeno, protože na trávník vtrhl větší počet domácích příznivců.

Svěřenci trenéra Arneho Slota si tak díky premiérovému tříbodovému zisku v tomto kalendářním roce upevnili druhé místo Eredivisie s pětibodovým náskokem před třetím Twente, za vedoucím PSV v tuto chvíli zaostávají o bodů deset. Klub z Arnhemu se za svůj nedělní výkon v žádném případě nemusí stydět, ale po minulé bezbrankové remíze s Utrechtem vyšel naprázdno a v tabulce je úplně poslední osmnáctý s dvanácti body o skóre za sedmnáctým Volendamem.

Rotterdamský gigant vstoupil do tohoto klání mnohém lépe a v úvodní desetiminutovce hned dvakrát zahrozil v současnosti nejlepší střelec celé ligové soutěže Giméneze, ovšem s pokusy mexického kanonýra si v obou případech poradil připravený gólman Room. Hosté se dočkali důležitého vedení krátce po dvaceti odehraných minutách, kdy Lutsharel Geertruida napřáhl z dobrých pětadvaceti metrů a jeho tečovaný projektil zaplachtil za marně se natahujícího strážce SBV.

Jasný favorit chtěl navýšit své vedení po půl hodině hry, nicméně Paixao mířil o kousek vedle pravé konstrukce. Vitesse se poprvé ozvalo v samém závěru první půle, když ránu Vissera bravurně odvrátil na rohový kop brankář Bijlow. Feyenoord si po změně stran hlídal těsný náskok a mohl ho několikrát navýšit, jenomže Dilrosun orazítkoval břevno, Giméneze znovu vychytal Room a Wieffer v jasné pozici hlavičkoval mimo prostor tří tyčí.

A tak v 76. minutě přišel na opačné straně trest. Francouzský záložník Amine Boutrah obdržel parádní finální kolmici na pravou stranu od nově příchozího Buitinka a po krátkém sólu zavěsil přesně pod břevno. Nicméně rozhodnuto bylo o sedm minut později, neboť již zmiňovaný Lingr si důrazně seběhl do brankového území protivníka a z bezprostřední blízkosti pokořil bezmocného Rooma přízemním pokusem.

Poté se dostali na hrací plochu fanoušci Vitesse a musela zasahovat policie, hra byla přerušena na zhruba sedm minut. SBV však ani v dlouhém čtrnáctiminutovém nastavení nic nevymyslelo a v této sezóně Eredivisie tak utrpělo už svou dvanáctou prohru.

Více informací k zápasu

Sparta Rotterdam - Go Ahead Eagles 0:2

21.01.2024 14:30

Góly: 7. Willum Þór Willumsson, 51. Victor Edvardsen (pen.)

Celek z Deventeru se trápil od konce listopadu uplynulého roku a v Eredivisii až do tohoto nedělního střetnutí v Rotterdamu nezvítězil pětkrát za sebou, ovšem teď díky trefám "severského" dua Willum Willumsson - Victor Edvardsen porazil konkurenční Spartu a upevnil si tak postavení v horní polovině tabulky. Momentálně mu patří šestá pozice se šestadvaceti body.

Domácí celek naopak nenavázal na týden starý úspěch v Sittardu (2:0) a aktuálně klesl na osmé místo s pětadvaceti body. Svěřenci trenéra Reného Hakeho vstoupili do tohoto utkání naprosto skvěle a hned první vážnější možnost ze 7. minuty znamenala vedení.

Prosadit se dokázal pětadvacetiletý islandský záložník Willumsson, jenž se po naprosto vynikajícím pasu Adekanyeho z pravé strany odpoutal od dvou bránících protihráčů a prudkou hlavičkou z hranice brankového území nasměroval míč přesně k levé konstrukci. Sparta se v následujících minutách snažila vyrovnat, nicméně brankáře De Langeho příliš nezaměstnávala.

Naopak Go Ahead pojistilo svůj náskok šest minut po přestávce. Nabíhajícího Deijla totiž ve vlastní šestnáctce naprosto zbytečně podrazil Van der Kust a rozhodčí Makkelie s nařízením penalty neváhal. K té se postavil švédský forvard Edvardsen a i s trochou štěstí uklidil míč do levého dolního růžku. Rotterdamský výběr mohl vrátit do hry o bodový zisk Verschueren přesně po hodině hry, nicméně toho vychytal De Lange, a poté se už nic zásadního nestalo.

Více informací k zápasu

FC Utrecht - PSV Eindhoven 1:1

21.01.2024 12:15

Góly: 53. Othman Boussaid - 7. Johan Bakayoko

Letošní ročník Eredivisie se přehoupl do své druhé poloviny a doposud suverénní celek z Eindhovenu zaznamenal první ztrátu, jelikož i přes brzké vedení nakonec veze z Utrechtu pouze bod za nerozhodný výsledek 1:1 PSV po minulém skalpu Excelsioru dorovnalo svůj vlastní historický rekord v počtu výher v řadě za sebou ze sezóny 1987/1988, vítězná série se tedy znovu zastavila na čísle sedmnáct.

Utrecht tedy vůbec jako první v nizozemské nejvyšší soutěži od konce května uplynulého roku obral o body eindhovenského giganta, tabulkou prozatím poskočil na dvanáctou pozici s devatenácti body. Svěřenci trenéra Petera Bosze i přes toto zaváhání dominují ligové scéně, se ziskem dvaapadesáti bodů mají dostatečný desetibodový náskok před druhým obhájcem mistrovského titulu Feyenoordem.

Jasný favorit přitom vstoupil do tohoto nedělního střetnutí naprosto fantasticky a již svou úvodní větší šanci po sedmi odehraných minutách přetavil ve vedoucí gól. Skórovat dokázal Johan Bakayoko, jenž si po vynikajícím centru Desta z levého křídla seběhl před hranici brankového území a přesně umístěnou hlavičkou zamířil přesně k protější tyči. Domácí to ale v žádném případě nezabalili a ještě do přestávky hned dvakrát zahrozili.

Lammers byl poprvé vidět po necelé půlhodině hry nezištnou přízemní střelou z deseti metrů, avšak brilantní zákrok vytáhl pozorný brankář Benítez. V nastaveném čase se Lammers uvolnil na levé straně šestnáctky a v pádu z mírného úhlu pálil jen o několik decimetrů nad horní tyčku. Dobře hrající Utrecht skvěle vstoupil i do druhé půle a kýženého vyrovnání se dočkal v 53. minutě.

Těsně předtím si Benítez parádně poradil s dělovkou Toornstry, pak už ale udeřil Othman Boussaid, který po hlavičce Ter Avesta do břevna obdržel finální pobídku do volného prostoru od aktivního Lammerse a ranou do horní poloviny branky nedal Benítezovi žádnou naději na úspěch. Hosté vzápětí tlačili a chtěli si vzít zpět ztracený náskok, nicméně když Vertessenův pokus skvěle zneškodnil řecký gólman Barkas a střídající Lozano napálil horní konstrukci, tak se výsledek nezměnil.

Více informací k zápasu

AZ Alkmaar - PEC Zwolle 2:2

20.01.2024 20:00

Góly: 77. Vangelis Pavlidis (pen.), 90+4. Sven Mijnans - 57. Lennart Thy, 86. Odysseus Velanas

Alkmaaru se v poslední době vůbec nedaří a po špatném vstupu do nového roku s Twente (porážka 1:2) nezvládl ani své druhé vystoupení na domácí půdě, když se rozešel smírně s houževnatým Zwolle po výsledku 2:2. Vedení AZ v průběhu uplynulého týdne odvolalo dlouholetého trenéra Pascala Jansena a svou nepříliš úspěšnou premiéru si odbyl nový kouč Maarten Martens, jeho svěřenci totiž nebyli daleko od porážky.

PEC ještě ve třetí nastavené minutě drželo jednobrankový náskok, ale pak v poslední možnou chvíli udeřil střídající Sven Mijnans. Domácí celek prozatím zůstává na čtvrté pozici se čtyřiatřiceti body, hostům patří desátá příčka s dvaceti body. Oba soupeři hráli aktivně od samého začátku, jenže kvůli neproměněným možnostem Vangelise Pavlidise s Beličem a na opačné straně Odysseuse Velanase s Reijndersem se stav prvního poločasu nezměnil.

V tom druhém byl zpočátku lepší jasný favorit a do vedení se chtěl dostat v 52. minutě, avšak portugalský obránce Penetra hlavičkoval do levé tyče a dorážejícího Pavlidise skvěle vychytal připravený gólman Schendelaar. Neuběhlo ani dalších pět minut a nováček letošního ročníku překvapivě vedl. Prosadit se dokázal německý kanonýr Lennart Thy, jenž vsítil svou osmou trefu této ligové sezony nekompromisní přízemní ranou z bezprostřední blízkosti.

AZ od tohoto okamžiku výrazně přidalo a kýženého vyrovnání se dočkalo zhruba dvacet minut před závěrečným hvizdem, jelikož rozhodčí Lindhout po přezkoumání videozáznamu nařídil pokutový kop za smolnou ruku Van den Berga a tu s přehledem proměnil tradiční řecký exekutor Pavlidis razantním pokusem pod břevno.

Zwolle se ale v žádném případě nevzdalo a v 86. minutě podruhé vedlo. Na pravém křídle předvedl krásnou individuální akci Namli a jeho následný projektil ze střední distance vyrazil brankář Owusu-Oduro jen k dobře postavenému Velanasovi, který už měl před odkrytou brankou snadnou úlohu. Poté se zdálo, že si jasný outsider senzačně odveze ze stadionu AFAS všechny body, nicméně ve čtvrté minutě nastavení zařídil konečnou remízu Mijnans přesnou střelou z hranice brankového území.

Více informací k zápasu

Heracles Almelo - FC Volendam 1:1

20.01.2024 18:45

Góly: 64. Jizz Hornkamp - 8. Lequincio Zeefuik

Nováček letošní sezóny Heracles nedokázal navázat na úspěšný vstup do nového roku ve Waalwijku (2:1) a tentokráte pouze remizoval po výsledku 1:1 s jedním z hlavních adeptů na sestup Volendamem. Hosté naopak alespoň částečně odčinili týden starou porážku s jiným nováčkem z Almere (0:1) a s dvanácti body se minimálně do zítra posunuli na předposlední sedmnáctou pozici o skóre před Vitesse.

Domácí celek velmi brzy prohrával, avšak zhruba dvacet minut po změně stran srovnal krok a s devatenácti body mu náleží čtrnácté místo. Svěřenci trenéra Regillia Simonse zahájili tento sobotní duel naprosto fantasticky a již po necelých osmi odehraných minutách překvapivě vedli. Na stadionu Polman se dokázal prosadit stále teprve devatenáctiletý útočník Lequincio Zeefuik, jenž si po rohovém kopu Oulda-Chikha z pravé strany udělal dostatek místa k hlavičce a z osmi metrů prudce zavěsil přímo do bližší šibenice.

Výběr vedený koučem Johnem Lammersem se však postupně dostával do tempa a v závěrečné desetiminutovce první půle hned dvakrát zahrozil. Nejprve byl na poslední chvíli zablokován dorážející Wieckhoff, o pár minut později se vytáhl brankář Backhaus proti ráně Bruijna ze střední vzdálenosti. Volendam po změně stran plnil do puntíku svůj taktický plán a svého protivníka k ničemu nepouštěl, ovšem v 64. minutě z ničeho nic kapituloval.

O vyrovnání se totiž postaral střídající forvard Jizz Hornkamp, který po skvělé práci Rooskena na levém křídle a následné finální přihrávce před branku zamířil ve skluzu přesně do pravého dolního růžku poloprázdné branky. Mírný favorit ve zbytku zápasu tlačil a vytvořil si několik slibných možností, nicméně i kvůli vynikajícím zákrokům Backhause je neproměnil, a výsledek se tedy nezměnil.

Více informací k zápasu

NEC Nijmegen - FC Twente 1:0

20.01.2024 16:30

Góly: 49. Calvin Verdonk

Nijmegenu se na začátku tohoto ročníku příliš nedařilo a spíše se pohyboval v dolních patrech Eredivisie, ovšem od začátku prosince výrazně zabral a výtečné rozpoložení si přenesl i do nového kalendářního roku. Teď po těsném skalpu favorizovaného Twente (1:0) zaznamenal už své páté vítězství z posledních šesti střetnutí a tabulkou se momentálně vyhoupl na parádní šestou příčku se ziskem pětadvaceti bodů.

Celek z Enschede naopak nenavázal na týden starý úspěch s Alkmaarem (2:1) a v letošním ročníku zaznamenal teprve svou třetí prohru, se sedmatřiceti body mu náleží třetí příčka s dvoubodovým mankem na druhý Feyenoord. První poločas se spíše nesl v opatrnějším duchu a za celých pětačtyřicet minut stojí za zmínku jen větší šance domácího Ogawy, jenž z dobré pozice minul levou tyč o několik decimetrů.

Rozhodující okamžik tohoto sobotního utkání nastal čtyři minuty po změně stran. O překvapivé výhře NEC rozhodl šestadvacetiletý obránce Calvin Verdonk, který se postavil k přímému volnému kopu z více jak třiceti metrů a jeho fenomenální projektil zapadl přesně do levé šibenice kolem marně se natahujícího brankáře Unnerstalla. Svěřenci trenéra Josepha Oostinga si ještě více zkomplikovali svou situaci za další čtyři minuty.

Zkušený obránce Max Bruns si totiž hodně nevybíravým způsobem vyšlápl na kotník Hansena, a i když mu rozhodčí Van den Kerkhof nejprve udělil jen žlutou kartu, tak po přezkoumání videozáznamu své rozhodnutí změnil a přímo vytáhl kartu červenou. Hosté se v početní výhodě až do závěrečného hvizdu k ničemu nedostali, naopak hned několikrát je podržel výtečný Unnerstall a porážka o jediný gól tak pro ně nakonec je celkem milosrdná.

Více informací k zápasu

SBV Excelsior - SC Heerenveen 3:0

19.01.2024 20:00

Góly: 18. Couhaib Driouech, 24. Troy Parrott, 63. Lazaros Lamprou

Excelsioru se v posledních týdnech příliš nedařilo a například vypadl i z osmifinále národního poháru s druholigovým Groningenem (0:2), nicméně teď předvedl velmi dobrý výkon proti ambicióznímu Heerenveenu a hlavně díky dvěma trefám v úvodních pětadvaceti minutách zvítězil hladce po výsledku 3:0. Tabulku se tak rázem vyhoupl na desáté místo s dvaceti body o skóre právě před svého pátečního rivala.

SC naopak prohloubilo svou krizi, neboť z posledních čtyř případů utrpělo už svou třetí porážku a kleslo na desátou pozici, v této páteční předehrávce 18. kola zaostávalo ve všech důležitých aspektech a za celých devadesát minut vyprodukovalo jen jednu přímou střelu mezi tři tyče. Svěřenci trenéra Marinuse Dijkhuizena se po úvodní opatrné čtvrthodině z ničeho nic dostali do vedení zásluhou Couhaiba Drioueche.

Stále teprve jednadvacetiletý marocký záložník si seběhl do brankového území na vynikající přihrávku pozdějšího střelce Troye Parrotta a zblízka pokořil přesouvajícího se brankáře Nopperta. Neuběhlo ani dalších šest minut a SBV navýšilo svůj náskok právě zásluhou Parrotta. Jednadvacetiletý irský útočník totiž vystihl zpětnou přihrávku Wålemarka a sám před hostujícím strážcem nezaváhal, své krátké sólo totiž zakončil přízemní střelou do protějšího spodního růžku.

Domácí výběr mohl dokonce přidat třetí zásah po necelé půlhodině hry, jenže Naujoks nejprve hlavičkoval do břevna a při dorážce napálil pravou tyč. V 57. minutě se za Noppertem chvěla branková konstrukce již potřetí, tentokráte orazítkoval horní tyč nesmírně aktivní Parrott. O šest minut později však přeci jen pečetil výhru rotterdamského klubu řecký forvard Lazaros Lamprou, jenž se po rohovém kopu a neúspěšném zásahu Nopperta nejlépe zorientoval před brankou a balón uklidil po zemi k pravé tyči.

Více informací k zápasu

Tabulka

Tým
Z
V
R
P
S
B
1
PSV Eindhoven
18
17
1
0
60 : 8
52
2
Feyenoord Rotterdam
18
13
3
2
52 : 17
42
3
FC Twente
18
11
4
3
36 : 21
37
4
AZ Alkmaar
18
10
4
4
38 : 18
34
5
AFC Ajax
18
9
4
5
42 : 33
31
6
Go Ahead Eagles
18
7
5
6
30 : 26
26
7
NEC Nijmegen
18
6
7
5
34 : 30
25
8
Sparta Rotterdam
18
7
4
7
24 : 24
25
9
SBV Excelsior
18
4
8
6
31 : 35
20
10
PEC Zwolle
18
5
5
8
27 : 32
20
11
SC Heerenveen
18
6
2
10
26 : 35
20
12
Fortuna Sittard
18
5
5
8
17 : 30
20
13
Almere City
18
5
5
8
19 : 34
20
14
FC Utrecht
18
4
7
7
18 : 27
19
15
Heracles Almelo
18
5
4
9
23 : 41
19
16
RKC Waalwijk
18
4
2
12
17 : 34
14
17
FC Volendam
18
3
3
12
19 : 42
12
18
SBV Vitesse
18
3
3
12
13 : 39
12

Autor: EuroFotbal.cz

Komentáře (9)

Přidat komentář
AjaxFans

No konečně

Reagovat
Pablos

dal Lingr gól

Reagovat
Elliasson

Reagovat
Kejza

Lingrův Feyenoord!

Reagovat
jáá

Konečně má hra nějaký smysl a výsledky jsou konzistentní.

Reagovat
AjaxFans

A dá se na to dívat. Škoda, že nedal Brobbey tu penaltu

Reagovat
jáá

souhlas, dřív ta marnost někdy nešla vydržet škoda, ale chytil formu, snad mu vydrží. A hned nějaké ozvěny z MU

Reagovat
Moshe Dajan

Jizz

Reagovat
Mass

Nechají Lingra příště hrát víc než 10 minut?

Reagovat

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele