EURO v kostce č.2: V klidu, dá se postoupit i se dvěma body

24.06., 00:10
Názory a komentáře
Zraněný Patrik Schick odchází ze hřiště. (© AFP)

Na EURO jezdí od roku 2016 čtyřiadvacet týmů, a tak se postupuje i ze třetích míst. To dobře víme. Před osmi lety toho využili Portugalci, kteří se po třech remízách ve skupině protáhli do vyřazovací fáze a nakonec celý turnaj vyhráli. Posledně se hned tři takové týmy (včetně Česka) dostaly do čtvrtfinále. Tak proč ne i letos? Kór, když na to může stačit rekordně nízký bodový zisk.

Pojďme rovnou k jadérku věci. Ze zmíněných turnajů jsme zvyklí, že k postupu ze třetího místa obvykle stačí mít tři body a neutrální skóre. Toho po ztrátě s Gruzií Češi zcela určitě nedosáhnou - a hned po závěrečném hvizdu se experti s trenéry i hráči navzájem překřikovali, že teď alespoň nemůžou taktizovat a půjdou za jediným přijatelným východiskem. Vítězstvím. Remíza s Tureckem a dva body přece nemůžou stačit ani na postup ze třetí pozice.

No jenže můžou. Letos ano. Předem avizuji, že článek byl spřádán v době, kdy to dlouho vypadalo na remízu mezi Skotskem a Maďarskem, což by mu dodalo mnohem větší atraktivitu a užitečnost. Ale ani teď to ještě není úplně vyloučeno...

Takže, jak zmiňuji výše, o dvoubodové Skoty na třetí příčce skupiny A jsme bohužel v 10. minutě nastavení přišli. Stejně tak v "déčku” a "éčku” není o čem, takže abychom mohli s Tureckem hrát na remízu, musíme spoléhat na následující souhru okolností:

1) Itálie neprohraje s Chorvatskem

2) Španělsko porazí Albánii

3) Portugalsko nepodlehne Gruzii

4) Anglie vyhraje nad Slovinskem + nebude to hodně gólová výhra o jednu branku (3:2+)

5) Srbsko - Dánsko neskončí hodně gólovou remízou nebo těsnou (a hodně gólovou) výhrou Srbska

Pak tam hrají roli ještě karty, ale do toho se pouštět nebudu.

Všech pět podmínek vypadá docela uskutečnitelně, co? Jakž takž se to dá dokonce vyčíslit. Tak třeba na Betanu si první čtyři situace poskládáte do akovky v kurzu 3.20. Ta poslední se do kurzů překládá obtížněji, ale její pravděpodobnost (2:2+, 3:2+) je nějakých 13, 14 procent, o kterých musíme zmíněný kurz ještě zvýšit.

Tak a teď všechno zjednodušeně a dohromady v jednom souvětí: Existuje zhruba 25% šance, že do osmifinále EURO postoupíme i v případě remízy (jiné než 0:0) s Tureckem. Uf.

Uznávám, že celé tohle počítání je známka jistého zoufalství a hledání zlatého zrnka v pískovišti. Co nám ale zbývá, když ti čeští kluci mají po dvou zápasech jen bod a na závěr neoblíbeného protivníka, se kterým už dvakrát v nedávné době (2008 a 2016) závěrečný zápas ve skupině prohráli?

Ondřej Lingr to v pozápasovém rozhovoru shrnul správně. "Nevím už s kým jiným chceme vyhrát, když ne s Gruzií.” Určitě nechci sobotního soupeře českého týmu jakkoli dehonestovat, sám jsem velkým fanouškem Kvaraccheliji a učaroval mi třeba střední záložník Kochorashvili (98% úspěšnost přihrávek a schopnost přejít i přes víc než jednoho hráče).

Avšak zcela objektivně - je to nejslabší tým celého EURO 2024, který v kvalifikaci na šampionát skončil ve své skupině až čtvrtý a vyhrál jen dva zápasy z osmi. Účast Gruzínců na šampionátu vlastně jen důsledkem úsměvné potřeby UEFA dodávat své Lize národů jakous takous vážnost, čehož mimo jiné touží docílit tím, že i týmům z C úrovně věnuje jedno z 24 míst na turnaji. Mohl to být Kazachstán, mohlo to být Lucembursko, blízko bylo Řecko. Je to Gruzie. A my jsme s ní uhráli remízu. Víc není potřeba dodávat.

Samozřejmě by nebylo fér ukončit polemiku na tomto místě. Češi měli kopec smůly, že dvakrát nešťastně zahráli rukou Hložkem a Hranáčem, navíc probudili niterního Buffona v Mamardashvilim, který především Schicka doháněl k šílenství. Věřme, že proti Turecku budeme mít naopak štěstí.

A teď už pojďme na tradiční kostkový souhrn.

TOP 3 GÓLY

I tentokrát můžeme s čistým svědomím vybírat nejkrásnější góly kola z toho, co připravila UEFA. První dvě místa jsou jasná, u třetího by se dalo vybírat z více gólů - třeba branka De Bruynea s asistencí gólmana Casteelse stála za to. Technická obtížnost obou aktérů u gólu Jaremčuka však převážila:

1. Xherdan Shaqiri (Skotsko vs. Švýcarsko)

2. Morten Hjulmand (Dánsko vs. Anglie)

3. Roman Jaremčuk (Slovensko vs. Ukrajina)

TOP HRÁČI PODLE LIVESPORT.CZ

1. Patrik Schick (Česko) a Giorgi Mamardašvili (Gruzie) - 8.8

3. Jamal Musiala (Německo) a Gernot Trauner (Rakousko) - 8.6

5. Christoph Baumgartner (Rakousko) a Kevin De Bruyne (Belgie) - 8.4

IDEÁLNÍ SESTAVA

(©Livesport)

Gólman: Giogri Mamardašvili (Gruzie): Už ve dvacáté minutě měl snad pět chycených střel. Češi Mamardašviliho v úvodu rozchytali a ten pak předvedl nejlepší brankářský výkon na turnaji. Celkem polapil 11 projektilů a minimálně dvě, tři měly gólové parametry. Je jen jeho zásluhou, že Gruzínci získali historicky první bod na EURO a teoreticky jsou ve hře o postup do osmifinále až do posledního zápasu skupiny.

Pravý obránce: Žan Karničnik (Slovinsko): Nebýt jeho drobného zaváhání, kdy jej silnější Jović přetlačil a hlavou vyrovnal na konečných 1:1, mohli mu u jezera Bled stavět sochu. Slovinci by totiž vyhráli čistě jeho zásluhou - pravý bek Cejle totiž skóroval a navíc Mitrovićovi skvělým blokem zamezil vstřelit jasný gól. I tak ovšem zaslouží velkou pochvalu.

Pravý stoper: Gernot Trauner (Rakousko): Než se proti Polsku zranil a krátce před 60. minutou vystřídal, stihl zblokovat dvě střely, rozdat čtyřicet přesných přihrávek (pokazil jen dvě) a hlavně hlavou otevřít skóre zápasu. Nasměroval tak Rakušany nejen k výhře, ale i do osmifinále, kam nyní mají Rangnickovci velmi blízko. Snad jim tam i Trauner pomůže.

Levý stoper: Pepe (Portugalsko): Tenhle postarší pán by řadě účastníkům EURO - v čele s mladičkým Španělem Fa... Yamalem - mohl dělat tátu. A je pravda, že Turky v neděli svým způsobem celý zápas vychovával a vyučoval. Než si po 83 minutách vychutnal potlesk ve stoje, pokazil jen dvě z 65 přihrávek a nejen fanoušky na stadionu nadchnul fantastickým čtením hry a chirugricky přesným odebíráním míčů. V jednačtyřiceti letech učiněný "Don” šampionátu.

Levý obránce: Marc Cucurella (Španělsko): Kdekdo čekal v základu Španělska Grimalda, ten totiž zažil v Leverkusenu skvostnou sezónu a jeho vlasatý sok přece jenom v Chelsea poslední dobou strádá. No ale jak hraje v Německu? Znovu připomíná tu neúnavnou fúrii z Brightonu, kterou nejde obejít, nejde jí sebrat míč a ještě k tomu neúnavně kmitá po lajně. Jeho tandem na levé straně s Nicem Williamsem proti Itálii zůstane jedním z highlightů turnaje.

Pravý střední záložník: Mykola Šaparenko (Ukrajina): První poločas mu úplně nevyšel, ale krátce po začátku toho druhého poprvé a naposled v utkání proti Slovensku napřáhl - a hned rozvlnil síť. Definitivním hrdinou Ukrajiny se stal ke konci zápasu, když neskutečně sladkým obloučkem na dobrých 30 metrů odhalil nejen skulinu v obraně soupeře, ale i gólového Jaremčuka.

Defenzivní záložník: Pierre-Emile Höjbjerg (Dánsko): Spolu s Hjulmandem a Eriksenem kompletně přehráli anglický střed pole a měli velký vliv na tom, že favorizovaný Albion fanoušci po utkání vypískali. Höjbjerg dominoval při důrazu, na přihrávce, prakticky neztratil míč a zároveň často podporoval útok. Sám vyprodukoval pět střel.

Levý střední záložník: Ilkay Gündogan (Německo): Výjimečný hráč schopný odehrát skvělý zápas jak uprostřed zálohy, tak i jako takový falešný útočník, který trhá obranu správně načasovanými náběhy do vápna - to dokazoval především v závěru angažmá v Man City. Od Nagelsmanna dostává na EURO podobnou roli a proti Maďarsku konečně explodoval (1+1).

Pravé křídlo: Jamal Musiala (Německo): Já se omlouvám, jestli vás bude ofenzivní superstar Bayernu už časem obtěžovat, vzhledem k Musialovým výkonům se totiž zcela reálně může stát, že ho do sestavy během turnaje ještě párkrát vložíme. Mladíček i ve druhém duelu fascinoval úžasným vedením míče - a (budu se opakovat) stejně jako v prvním kole, oproti MS 2022 mu nemůžeme vyčítat ani nedostatky ve finální fázi. Gól dal i Maďarsku a spolu se Schranzem a Mikautadzem je zatím nejlepším střelcem EURO.

Ofenzivní záložník: Christoph Baumgartner (Rakousko): Výborný komplexní výkon korunovaný vítězným gólem. Klíčový rakouský hráč byl proti Polsku neúnavný a výrazně pomáhal i při presinku. Faulován byl nejvíckrát ze všech hráčů na trávníku a svým chytrým a hbitým pobyhem s míčem dělal soupeři neustále problémy.

Levé křídlo: Nico Williams (Španělsko): Nejlepšího hráče kola tady nevyhlašujeme, ale kdybychom se k tomu uchýlili, teď asi vyhraje ďábelský křídelník Athleticu Bilbao. Nico Williams naprosto zničil Di Lorenza, jemuž se asi motá hlava ještě teď. Překonal ho ve většinu soubojů 1 na 1 i 1 na 2 - a to včetně klíčové akce, po níž si jediný gól vstřelil do vlastní sítě Calafiori. Škoda, že Nicova překrásná rána do břevna nešla o pár čísel níž. Gól by si za svůj výkon jednoznačně zasloužil.

Autor: Marek Ustohal

Komentáře (81)

Přidat komentář
kattos

Super článek

Reagovat
Clency

Fabregas

Reagovat
eder

Bohužel, se dvěma body se už postoupit nedá...

Reagovat
AC.Milan

Pořád to jde, Chorvati remiza a Albánie prohra - Dánsko a Anglie pak výhra…divas se na livesportu na tabulku třetích tymu, ale Chorvatsko muže Albánii remízou přeskočit…a skóre pak budou mít všichni horší než my…každopádně je to jedno, měli by vyhrát a jít z druhyho nespoléhat na postup za 2 body

Reagovat
Coutinho10

ani nevím, když za této konstalace, pokud by Slovinsko prohrálo 1:0 a my teda remizovali 0:0, tak oba máme 2 body a skóre 2:3...co pak ?

Reagovat
Kixi Syhimour

Žluté a červené karty a potom případně celková pozice v kvalifikaci na ME

Reagovat
Coutinho10

na karty koukám prohráváme 4:6, takže tam ta výchozí pozice není dobrá

Reagovat
Seydou Doumbia

není zbytečný to ted počítat? myslím že po dalších 150 skupinách bude jasný co nám stačí a nebude třeba mít v zaloze 80 variant

Reagovat
Coutinho10

já vim, ale předběžně, když třeba ten stav Anglie proti Slovinsku bude 1:0, tak ať v ten moment toho zápasu vím, jestli by nám to vyhovovalo i třeba k vzhledem kartám Slovinců v tom zápase

Reagovat
Benfica

toto je asi najlepšie na tom systéme s postupujúcimi z 3 miesta.. všetci počítajú ako postúpiť / ako dostať "ľahšieho" súpera

Reagovat
Coutinho10

jojo

Reagovat
inferno08

Obávám se, že bychom měli spíš řešit, zda se dá postoupit s jedním bodem...

Reagovat
Blasphemer

Reagovat
raduinho

Reagovat
Puskas

nebo se s ním za bílého dne vracet

Reagovat
Mass

Reagovat
Sosi

Reagovat
oli9

Chce to prostě Turky porazit za 3 body a hrát za každou cenu má výhru. Vůbec nahrát na to, že by mohl stačit bod...

Prostě play off pro nás začíná už teď

Reagovat
Clency

Nehledě na to, že když neporazíš slaboučkou Gruzii a případně ani Turky tak proč vůbec být v OF

Reagovat
PL28

Aby to mohl Fousek označit za výsledkový úspěch

Reagovat
John Obi Mikel

Santosovo Portugalsko taky vyhrálo jeden zápas ze sedmi a vyhrálo mistrovství Evropy

Reagovat
Kejza

Reagovat
Cotton

Reagovat
oli9

Tak takto tam těch týmu by nemělo být víc... Třeba tragicti Maďari..

Reagovat
pobody's nerfect

Hrajeme poslední, takže už před zápasem budou vědět, jestli remíza stačí nebo ne.

Reagovat
John Obi Mikel

Reagovat
Kejza

Reagovat
Coutinho10

Reagovat
kilobyte

Což bude pěkný průser. Protože jestli nám fakt bude stačit, tak to určitě na ní budeme hrát a prohrajeme v poslední minutě.

Reagovat
oli9

Reagovat
Blasphemer

Reagovat
pobody's nerfect

Reagovat
raduinho

Suchopárek approves

Reagovat
ACSeRw!n

Reagovat
Cotton

Reagovat
okokolo

Ještě bude muset ve stejnou chvíli porazit Portugalsko Gruzii. Takže vědět to nebudeme.

Reagovat
lampas

Dopracovali jsme to ke kalkulacím, zda by šlo postoupit se dvěma body (!) ve skupině, což všechno vezme za své ve chvíli, kdy nám sice budou dva body stačit, ale s Tureckem tradičně prohrajeme.

Reagovat
pobody's nerfect

Spíš to vidím tak, že se budeme radovat z postupové remízy a Gruzie v 90+ dá vítězný gól.

Reagovat
lampas

Reagovat
delfin

Reagovat
fenixLFC

Reagovat
Kepy_FCB

to je tak ubohé

Reagovat
okokolo

Ani ne.

Reagovat
delfin

Žádný stress. Uvolněně, tak jako tak jedeme domů. Je jen otázka jestli dřív nebo později.

Reagovat
EURO2024

Jestli se dá postoupit i se 2 body, tak to můžou tenhle sranda turnaj rovnou zrušit. Příští Euro zavedou, že budou postupovat i týmy ze 4. místa

Reagovat
Cotton

Se 2 body se dá postoupit i z druhého místa

Reagovat
pobody's nerfect

A se 4 body se zároveň dá vypadnout. Letos je k tomu nakročeno v E.

Reagovat
GabrielBatistuta

I se 6 by slo vypadnout.

Reagovat
pobody's nerfect

To jo, ale muselo by tak skončit 5 skupin.

Reagovat
GabrielBatistuta

To jo

Reagovat
GabrielBatistuta

A v 6. skupině by ze 2. místa postoupil dvouboďák

Reagovat
kilobyte

Se 2 body se na ME dalo postoupit od zavedení skupin.

Reagovat
mayday

Reagovat
Coutinho10

OT: MLS, rozhodčí si všechny povodil

https://x.com/TrollFootball/status/1804843754928431189

Reagovat
Seydou Doumbia

rozdělné státy jedou

Reagovat
Nieuwendyk

Reagovat
eder

Nějak si neumím představit, kdo by mohl asi tak dát Turkům góla při absenci Schicka...

Reagovat
Seydou Doumbia

když mohl dát gola obvod tak ho může dát každý už

Reagovat
Nieuwendyk

Reagovat
Greaber

Turci si můžou dát vlastní gól a nebo když někdo z našich zvládne získat penaltu, to jsou naše největší šance

Reagovat
Coutinho10

jedině Choras

Reagovat
raduinho

Hranáč hattrick.

Reagovat
Allianz_Arena

Pro nejlepší repre nemá být postup na ME formalitou, pro ostatní to má být velký úspěch. Tohle už je rozšířením turnaje dávno pryč. Turnaj samotný pak ukazuje další nesmysly, jedním z nich je kalkulace s postupem se dvěma body. Ze sportovního hlediska obrovský úpadek, mimochodem na hře těch nejlepších je to vidět, často hrají úplně bez zájmu.

Reagovat
Seydou Doumbia

proč by se snažili proti nějakým slabým tymum, když stejně vyhrají nebo max remizují...a kdyby náhodou ne tak jím stači zvládnout jeden zápas a jdou dál...tohle akorát oslabuje ty top země, když ve kvaldě hrají se slabými a pak i na samotném vrcholném turnaji...pak že ty zápasy mají malou kvalitu, když každý má v jakékoli pozici šanci na postup

Reagovat
Vrubozubec

Tak jde přece i o výchozí pozici ne? Je rozdíl skončit 1. a jít třeba na Česko nebo být 3. a jít na Francii

Reagovat
Seydou Doumbia

jasně že ano, ale jak vidíš těm top týmum stačí hrát na půl plynu a stejně si za těmi prvními místy jdou...

Reagovat
Mönchengladbach

Mezi posledních 16 v Evropě dokázal v dějinách samostatné České republiky nepostoupit pouze Vrba v roce 2016.

Reagovat
Mönchengladbach

*Mimochodem tehdy se to ve skupině vyvíjelo tak, že jsme v prvním zápase proti největšímu favoritu skupiny prohráli až gólem v závěru, ve druhém mači jsme remizovali a ve třetím .............. prohráli s Tureckem 0:2.

Reagovat
eder

Podobnost čistě náhodná...

Reagovat
Mönchengladbach

I naše skóre je před rozhodujícím zápasem s Tureckem identické (2:3).

Reagovat
Benfica

Reagovat
JacoBee

Česká repre 2024 : Dobrý, máme šanci postoupit, když remizujeme s Turkama, poté co jsme remizovali s Gruzií...

Reagovat
Acrocephalus

Ocekavam prohru nasich, v ostatnich pripadech mohu byt jen prijemne prekvapen.

Reagovat
h8_sfatto

proti Gruzii prvních 10min špatní Holeš a Jurasek, druhá 10minutovka špatní Souček, Coufal a Jurasek,třetí 10minutovka špatní Coufal,Schick,… prvních 30min nejlepší hráč - Černý … a stejně jako na klubové scéně nechapu proč Holeš a Krejčí hrají obránce , když nám chybí dravost a kreativita v záloze , ligový paskvil se přenáší i do narodaku nebo zda to je reakce na nízkou rychlost těchto hráčů

Reagovat
okokolo

Tohle není špatná výchozí pozice. Pokud máme šanci zhruba 35% že Turecko porazíme, celková pravděpodobnost na postup je 60%

Reagovat
pobody's nerfect

No to ani náhodou a ani matematicky to nevychází. Pravděpodobnost postupu je kolem 50%. Pravdepodobnost výhry + (pravděpodobnost remízy * pravděpodobnost shody výsledků ostatních skupin, že bude druhé místo stačit). A to určitě nebude tak vysoké

Reagovat
raduinho

To mi nevychádza.

Reagovat
okokolo

Vtip, takhle se to samozřejmě sčítat nedá.

Reagovat
pobody's nerfect

Právě že dá. Jak myslíš, že to kalkuluje třeba opta nebo něco podobného? Viděl jsem šance na postup ČR 46%. Ale nevím, jestli to nebylo ještě před včerejším zápasem Maďarů.

Reagovat
smazaný uživatel

Snad dneska Chorvati porazí Španělsko.

Reagovat
lofin9

Si sa trosku preniesol v case par dni dozadu nie?

Reagovat

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele