Eurozápisník VI. aneb mají Angličané na víc? Mai noo

17.07., 14:54
Názory a komentáře
Slavící Španělé, smutníci Angličané (© AFP)

Evropský šampionát roku 2024 je u konce. Rekordní počet 2,68 milionu fanoušků na tribunách sledoval po dobu jednoho měsíce 51 zápasů a 117 vstřelených gólů, to vše na deseti stadionech. Poslední číslo do těchto ukazatelů zapsal v Berlíně Mikel Oyarzabal, jenž přihrál Španělsku už čtvrtý triumf na Euru, třetí z posledních pěti klání.

V tomto ohledu tak už muži z Pyrenejského poloostrova předehnali Němce a osamostatnili se na čele tabulky zlatých medailí, přitom když Nationalelf slavila naposledy, měla La Roja na kontě pouze jedno vítězství. To poraženému finalistovi z Anglie svítila v příslušné kolonce nula tehdy i nyní. Díky Garethu Soutghateovi se už alespoň dvakrát zapsala mezi poražené finalisty, cesta k prolomení této kletby na domácím šampionátu už ovšem bude na jiném trenérovi.

To Luis de la Fuente zřejmě u španělské reprezentace setrvá minimálně pro světový šampionát v Americe. A nadále by měl mít k dispozici i všechny hlavní opory, z nichž hned šest se dostalo do sestavy šampionátu. Vedle celé záložní řady se to povedlo i oběma křídlům, jež za sebou mají průlomovou sezonu, a nečekaně také obránci Cucurellovi. Vícenásobným zastoupením se pak chlubí ještě Francouzi zásluhou brankáře Maignana a stopera Saliby. Na Angličany zbylo jen jedno místo, se zařazením Kylea Walkera jde přitom výrazně polemizovat. Zbylá dvě místa obsadili Němec Jamal Musiala a Švýcar Manuel Akanji, Manchester City se tak může chlubit rovnou třemi svými hráči v této jedenáctce.

Zpět ale k samotnému finále. Jeho první poločas se nesl spíše v duchu předcházejících anglických utkání v turnaji. Žádné velké šance, nepřesnosti ve finální fázi. Po pauze už Španělé rozbalili svoji hru a i přes nepříjemnost v podobě zranění Rodriho bleskově udeřili prostřednictvím Nica Williamse. Střídání potom vlila krev do žil Ostrovanů, což rezultovalo v Palmerovo vyrovnání. Samotný závěr však zase patřil Španělům, Cucurellovu přihrávku zužitkoval ve zlatý gól Oyarzabal.

Španělsko - Anglie 2:1

14.07.2024 21:00

Góly: 47. Nico Williams, 86. Mikel Oyarzabal - 73. Cole Palmer

Více informací k zápasu

1. Španělé nenechali nikoho na pochybách, že si titul zaslouží. A svůj podíl na tom má celý tým. Od samého začátku turnaje v Německu působila La Roja suverénním dojmem. Hravě si poradila s bronzovými medailisty z Kataru Chorvaty, následně ve šlágru přehrála také italské obhájce titulu. Značně pozměněná sestava si při jistotě skupinového vítězství poradila i s Albánií, a naznačila tak, v čem tkví největší přednost de la Fuenteho družiny. Ať už nastoupil v jejím dresu kdokoliv, dokázal skvěle zapadnout do herního systému. Zejména na stoperu se trenérovi vyplatilo, že dal v nominaci i přes vyvolané kontroverze přednost v Arábii hrajícímu Aymericu Laportemu před barcelonským talentem Pauem Cubarsím či jeho jmenovcem Torresem.

I přesto, že kromě třetího brankáře Álexe Remira zasáhli do šampionátu všichni hráči, zůstala ideální sestava stejná od první minuty turnaje až do finále a (s výjimkou zmíněného zápasu s Albánií) se změny v základní jedenáctce dělaly jen vynuceně. Tím největším zásahem bylo zranění Pedriho v úvodu čtvrtfinálového měření sil s Německem, následkem čehož se Dani Olmo musel přetransformovat ze spolehlivého žolíka na stavební kámen sestavy. Zvládl to přitom na jedničku a patřil mezi nejlepší hráče celého mistrovství, podobně spolehlivě si vedli v semifinále i Nacho Fernández s Jesúsem Navasem, kteří museli zaskočit za vykartované duo Robin Le Normand, Dani Carvajal.

Vedle zformovaného startovacího složení pak Luis de la Fuente disponoval i dvěma "superžolíky". Mikelové Oyarzabal a Merino se spolu s Álvarem Moratou a Laminem Yamalem stali jedinými hráči týmu se sedmi zápasy v kolonce, tato dvojice z Realu Sociedad přitom nasbírala jen okolo 200 minut. Za důvěru se nicméně realizačnímu týmu odvděčila náramně. Po relativně snadném osmifinále s Gruzií přišly tuhé boje - ten proti domácímu Německu rozhodl v prodloužení hlavičkou Merino, závěr finále s Anglií zase přinesl Oyarzabalovu trefu. Bujaré oslavy celého týmu si nakonec po zásluze užil úplně každý z těch, kteří ve výpravě do Německa figurovali.

2. Tah Shawem se mohl výrazně vyplatit. Musely by ale přijít i další změny. Jestli vedle určitého překážení si ofenzivní čtveřice někde Anglie v průběhu turnaje strádala, tak to bylo zásobování kvalitními míči do vápna. Na vině přitom stáli zejména krajní obránci, kdy Kieran Trippier hrál přes nohu a Kyle Walker... je Kyle Walker. Centry nikdy nebyly jeho předností a nejinak to vypadalo i na uplynulém Euru. Poté, co se uzdravil Luke Shaw, logicky pro finále dostal příležitost na levé straně hřiště, přičemž rozhodně nezklamal. Naopak od Walkera se spoluhráči dočkali opět toho samého v podobě přihrávek dozadu nebo na nejbližšího kolegu. Když se dvakrát dostal do zajímavé pozice, skončilo to jednou nastřelením prvního obránce, podruhé centrem na rohový praporek.

Jistě, obránce Manchesteru City nabízí oproti alternativám významnou nadstavbu směrem do defenzivy, navíc Trippier možná po zdravotní stránce nebyl stoprocentní. I tak se však člověk nemůže zbavit dojmu, že ve chvílích, kdy Angličané prohrávali, měl na hřiště místo Walkera nastoupit buď právě Trippier, nebo Trent Alexander-Arnold. Byť na jeho straně figuroval handicap v podobě nerozehranosti, vždyť pořádně si před finále nezahrál skoro měsíc. Garetha Southgatea sice můžeme kritizovat za (ne)změny a střídání, která neprovedl, ne však za ta provedená. Ivan Toney se v závěru jevil jako logická volba, Cole Palmer zařídil vyrovnávací gól, už předtím první náhradník Ollie Watkins hru podstatně rozhýbal.

Co ovšem rovněž padá na hlavu končícího trenéra, to je neustále bezhlavé držení "hvězdné čtyřky", jež přitom nefungovala a divákům nenabízela nic jiného než sterilitu. Bukayo Saka sice nepatřil mezi osobnosti turnaje, na druhou stranu si svým herním profilem s dalšími nepřekážel, a obzvláště s ofenzivněji kvalitnějším bekem za zády by toho přeci jen předvedl více. Zbylí tři členové zmíněného kvarteta se ovšem vzájemně znehodnocovali - Phila Fodena si člověk na hřišti skoro nevšiml, Judeho Bellinghama sice ano, ale v těžších zápasech převážně při ztrátách či teatrálních pokusech o vymodlení faulu. Harry Kane jako by se to snažil zlomit a pomoci kreativitě týmu, namísto toho ale byl "všude a nikde", výjimečné přesné balóny do vápna tak neměly koho najít. A když už na kapitána směřovaly, nezvládl Kane vyhrát své souboje. Semifinálový hrdina Watkins a také Palmer přitom prožili skvělou sezonu, i na turnaji ukázali, že ofenzivní hře prospívají. Kdyby oba dostali šanci od začátku, možná by se fotbal opravdu vrátil domů.

3. Španělé zvládli nastavení skvěle, Three Lions ani sudí si jej za rámeček nedají. Když na tabuli v rukou čtvrtého rozhodčího svítily čtyři minuty, leckteří Angličané ještě věřili, že dokáží i toto utkání v závěru zlomit. Zvlášť po závaru, který nastal po rohovém kopu v závěru základní hrací doby. Pomiňme nyní fakt, že oproti šampionátu v Kataru nebo tomu, na co jsme zvyklí například z Premier League, se tato nastavení jeví jako absurdně nízká - sudí Francois Letexier laťku z předchozího průběhu Eura. Avšak místo slíbených 240 sekund (samozřejmě s určitou přirozenou redukcí) se nakonec hrálo jen okolo 60, než zazněl nemilosrdný závěrečný hvizd.

Southgateovi svěřenci by sice mohli láteřit nad tímto přešlapem jinak solidně pískajícího arbitra, do velké míry si ale za toto mohou sami. Namísto neustálého presinku a snahy dostat Španěle pod tlak předváděli úplný opak - vždyť za celý zápas předvedli jen pět faulů, z toho dva právě v nastavení. A ty navíc byly pořádně zbytečné a nic neřešící. V kombinaci s nějakým tím autovým vhazováním, na které zkušený výběr La Roja pochopitelně nespěchal, se tak připravili o jakoukoliv šanci na zvrat.

4. Na závěr: děkujeme Německo, snad se zase brzy uvidíme. Světové turnaje v nedemokraticky vedených zemích, covidem pokažené panevropské mistrovství. Fanoušci z fotbalových velmocí starého kontinentu si dlouho neužili velký turnaj na tradičních stadionech, kde se zároveň příznivci srocovali i ve městech mimo tribuny. Obzvláště pro ty mladší, bez možnosti vypravit se před osmi lety do Francie, se jednalo o první možnost vyrazit na takovýto šampionát. Jak Čechům, tak i řadě dalších národů navíc nahrávala oproti zmíněné Francii nebo za čtyři roky čekající Anglii příznivá lokace.

Fakt, že Německo je na mapě kvalifikovaných zemí prakticky uprostřed, se příznivě podepsal na atmosféře nejen v hledištích, ale i v ulicích. To vše zároveň převážně v mezích slušnosti a přátelského rozjímání. Naši západní sousedé se zkrátka ujali hostitelské role na jedničku a po dlouhé době jsme se dočkali turnaje bez výraznějších organizačních kontroverzí. Nezbývá než doufat, že země, aktuálně si procházející nemalými vnitřními problémy, zase brzy bude mít čas a chuť přivítat fotbalové hosty z celé Evropy, nebo třeba i světa.

(mv)

Autor: Martin Vejdělek

Komentáře (49)

Přidat komentář
Al Capone

Poměrně dost špatný euro, jen ti Španělé to aspoň trochu zachránili.

Reagovat
Y.N.W.A

jo, vidím to stejně.... škoda, že Němce potkali hned ve čtvrtfinále.... ten poslední týden pak byl o hovně... prostě ten pavouk se nepoved - na jedný straně Španělsko, Německo, Belgie, Francie, Portugalsko a na druhý nudná Anglie, která fakt mohla rupnout se Slovákama

Reagovat
Calgary_CZ

Reagovat
Txapeldun

No jo, ale Nizozemsko, Turecko nebo Rakousko byli mnohem zábavnější, než Belgie, Francie nebo Portugalsko. Tahle "slabší" půlka vedla ke klasice, že najednou Angličani nabyli pocitu, že tentokrát "to půjde domů" stoprocentně

Reagovat
smazaný uživatel

Portugalsko úplně hrozný, blbec Ronaldo se ještě na hřišti rozbulí, přitom ještě hrajou hnusně

Reagovat
smazaný uživatel

Hrozný Euro, nejdřív nepostoupěj Chorvati, pak prohrajou Němci, nakonec ještě výhra Španělů. Prostě hnusnej fotbal

Reagovat
ratusek

Reagovat
Jolly Roger

Alespoň to byl opak EURA 2004, kde hráli všichni docela hezky, ale vyhráli ho Řekové s nudným a nekoukatelným fotbalem, i když po taktické stránce skvělým.

Reagovat
smazaný uživatel

Euro 2004 bylo hezký, my měli bronz, ale Řecko zlato, to bylo hrozný. Ale byl to krásnej fotbal

Reagovat
Selänne

První třetina skvělá, druhá nic moc a vyřazovací část vyloženě nudná.

Reagovat
Cotton

Reagovat
Cotton

Přitom všichni říkali, že kvůli rozšíření na 24 to bude nuda, ale nakonec to byla nuda až od doby, kdy zbývalo 16 týmů,

Reagovat
Ofenziva > Defenziva

Jenže to rozšíření způsobilo, že stačí k postupu 3 remízy, někdy i 2, což vede k tomu, že od druhého zápasu každý hraje na remízu.

Reagovat
fabec1222

To ne, nudný byli už druhý kola ve skupině, kdy týmům, co vyhráli první zápas, stačila remíza a podle toho hráli.

Reagovat
Al Capone

Reagovat
Acrocephalus

Zacalo se v solidnim tempu, kdy kazdy zapas padli min. 3 goly, pak se to zvrtlo v takticke sracky fotbalovych velikanu, nejvetsi koule mely tymy, od kterych se nic moc necekalo. Cesi vylozene zklamali, ale ne tak jako roku 2016. Posledni zapas, na to jak byl celej domrdanej, tak do toho dali vsechno a i pres veskerou ne-kvalitu to byl dost vypjaty, emotivni zapas, skoda, ze ne se stastnou teckou na konci, ale uprimne, myslim, ze bychom vyhoreli hned v dalsim zapase s Rakusany, to bez debat. Z letosniho EURA mam radost aspon z toho, ze vyhral atraktivni fotbal v podani Spanelu a ze Anglie odjizdi domu bez trofeje... tak jak zasluhuje.

Reagovat
vceradnesazitra

Titulek

Reagovat
mrtvej ofsajd

Reagovat
Fairplay

Reagovat
Pharrell

Reagovat
John Obi Mikel

Titulek výborný

Reagovat
John Obi Mikel

Anglickou fotbalovou horečku zastavil Oyarzábal, kritiku Palme rovnou na trenéra Southgatea

Reagovat
Jolly Roger

Nemá Vozábal španělské předky?

Reagovat
Me2win

Reagovat
smazaný uživatel

Titulek pro děcka ideální. Dospělý člověk se nezasmeje ani po deseti pivech.

Reagovat
kitas

Tak to sa ti musel páčiť

Reagovat
smazaný uživatel

Mě určitě ne

Reagovat
Inter Eterno Amore

Reagovat
Kixi Syhimour

Ten titulek mi trval ostudně dlouho, když jsem tam cpal ten anglický akcent

Reagovat
Jolly Roger

Článek jsem ještě nečetl, ale z titulku jsem nadšený.

Reagovat
Kop do titulků

Španělé ukázali že mají Coule aneb Anglie si prožila další finále hRuizy

Reagovat
Coniglio

Kluci hodte po mne nekdo link na prihlaseni do Fanty prosim?

Reagovat
mayday

Když si vzpomenu na turnaje 98 až třeba 2006 a dnes, to je úplně hrůza, co je to za rozdíl ve hře.

Všechno se zrychluje, zrychluje se balon, zrychlují se hráči, přitom ten fotbal se hrál letos v porovnani s dobou před 20 lety naprosto otřesný. Katar byl o něco lepší, ale taky to nebylo ono.

Reagovat
bakasa

Dřív hrávali týmy co chtějí dát gól, dneska hrají týmy co ho nechcou dostat.

Reagovat
mayday

Je pár dní po turnaji a já si z hlavy nevybavím žádnej zápas, kterej by něčím vyčníval, nějaká přestřelka s pěti góly nebo něco podobného. Totálně zapomenutí hodný turnaj, jediné na co si za pár dní vzpomenu bude šílená hra Anglie a Yamal.

Reagovat
Freedo

Nejlepší zápasy byly Nizozemsko vs. Rakousko, Turecko vs. Gruzie, Nizozemsko vs. Turecko.

Reagovat
mayday

Jo, když si na to zpětně vzpomenu, tak máš pravdu.

Ale nějaké super šlágry mezi velkými týmy, tam nebylo nic.

Reagovat
mistr129

A kdy bylo? Třeba za posledních deset let si nevybavuji jediný opravdu památný souboj dvou top evropských týmů, většinou to má spíš grády když se střetnou odlišná pojetí.

Napadá mě snad jen Portugalsko-Španělsko v Rusku a Francie-Anglie v Kataru.

Většinou je to zajímavější proti týmu z jiného kontinentu a ideálně ještě lehkému outsiderovi typu Rakousko, Japonsko, Austrálie atd

Reagovat
mistr129

*nevybavuju jediný si odmysli, to jsem napsal než mě napadly ty dva níže

Reagovat
mayday

Ano, to platí pro x turnajů dozadu no.

Reagovat
smazaný uživatel

Dřív naši hráli hezky, ale teď je to prostě hnusnej fotbal. Tohle Euro zkazili úplně, 2x mohli mít remízu, s tou Gruzií úplně blbě. V Kataru bylo hezký akorát finále, jinak nic moc

Reagovat
GjøvikFF

Ty zápasy nemají náboj, tempo, jsou to prostě šachy. Veškerá živelnost a radost ze hry jsou pryč. Nic památného se nestane, máš problém to vůbec dokoukat...a jen trnem, ať se neprodluzuje

Reagovat
mayday

Bohužel je to tak.

Reagovat
GjøvikFF

Když si vzpomenu na Rumuny s Hagim, Bulharsko se Stoichkovem, Brazílii za Romária, Nigérii...to bylo neskutečně zábavné, hravé, technické...částečně naivní, ale živelné, s radostí...to byl prostě fotbal...hra. Hra má být zábavná. Jenže dnes je to jen byznys. On to ten Bielsa vystihl dost přesně.

Reagovat
mayday

Jo, vystihl to.

Samozřejmě i dnes jsou dobré zápasy a padají krásné góly, ale obecně za mě v mnohem menší míře. Těžko říct, jestli se ten živelný krásný fotbal vrátí a kdy.

Reagovat
Ingimir

Nigérii s Okochom

Reagovat
Freedo

To jsi uhodil hřebík na hlavičku. Hodně těch zápasů už jsem doufal, že se rozhodne, aby nebylo dalších 30 nudných minut a mohl jsem jít spát.

Reagovat
smazaný uživatel

Uvidíme. Zatím to není dlouhodobý trend. Předešlé ME bylo herně dobrý. A poslední MS průměr. Tohle byla slabota, ale uvidíme dál.

Reagovat
kris_kros

Might no alebo Maj nó?

Reagovat

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele