Evropská liga - preview 6. kola skupinové fáze

14.12.2023, 09:36
Previews
Estadio Benito Villamarín (© AFP)

Čtvrtek zkompletuje postupující do jarní fáze a dramatická bude situace ve skupině C, kde vedle Sparty hrají i Betis s Rangers. V přímém souboji o první místo si to rozdají Rennes s Villarrealem, Brighton s Marseille a West Ham s Freiburgem.

Skupina A

West Ham United - SC Freiburg

čtvrtek 21:00

West Ham posledně v lize zcela vyhořel a dostal těžký direkt, na což bude chtít reagovat v domácím duelu s Freiburgem. V něm mu půjde o hodně, protože oba soupeře od sebe v tabulce dělí jen skóre a v sázce je první místo.

Obě mužstva si mohou odškrtnout jednu z povinných položek, kterým je postup. Zbývá ale ještě doladit jednu docela zásadní věc - kdo vyhraje skupinu a kdo bude muset do play-off. V tak nahuštěném programu, jaký po novém roce obvykle panuje, se už jeden dvojzápas na fyzické i mentální připravenosti týmu umí projevit. Takže oba soupeři logicky doufají, že ten poslední krok zvládnou.

Trenér David Moyes se za ty roky naučil, jak šetřit silami, když jeho hráči musí dělit svou energii mezi ligu a poháry. Ale přesto to občas nevyjde. West Ham sice dokázal trochu nečekaně triumfovat na půdě Tottenhamu a to i přesto, že ještě o poločase měl před sebou gólové manko. Jenže na tuhle cennou výhru minule nedokázal navázat a na půdě Fulhamu naprosto vybouchl. Z Craven Cottage v Londýně si totiž odnesl absolutní průšvih sestavený z pěti potupných branek!

Trenér Moyes bude určitě chtít vidět od svých hráčů jasné zlepšení této situace i přesto, že mu k postupu z prvního místa stačí remíza. Ostatně Kladiváři si už sami vyzkoušeli, jak je někdy náročné hrát se zdánlivě jasnými outsidery. Minule je v Srbsku proti týmu Bačka Topola zachraňoval Tomáš Souček až na poslední chvíli. A při posledním měření sil s Freiburgem to taky nebyla žádná hitparáda - West Ham se v Německu na výhru 2:1 docela natrápil.

Osmapadesátiletý kouč Christian Streich může být se svými hráči spokojen. V Evropské lize byl svědkem zcela jasného debaklu Olympiakosu v poměru 5:0 a také další dva bundesligové duely jeho hráči zvládli. Vždy výsledkem 1:0 si poradili jak s Mainzem, tak poté i s Wolfsburgem. Právě z obrany, která neinkasovala už ve třech posledních soutěžních duelech, se stává silná zbraň Němců.

West Ham United - pravděpodobná sestava:
Fabiański - Coufal, Zouma, Aguerd, Palmieri - Alvárez, Ward-Prowse - Kudus, Souček, Paquetá - Bowen

SC Freiburg - pravděpodobná sestava:
Atubolu - Sildillia, Ginter, Lienhart, Makengo - Doan, Eggestein, Höfler, Grifo - Röhl - Gregoritsch

Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 1.89 - 3.79 - 4.02

Tip EuroFotbal.cz: 1

Více informací k zápasu

Olympiakos Pireus - TSC Bačka Topola

čtvrtek 21:00

Už vloni Olympiakos ve skupinové fázi zcela vyhořel a letos to není o moc lepší. Na rozdíl od uplynulé sezOny si řecký mančaft může spravit chuť v Evropské konferenční lize, nicméně ani to zatím není jisté. Pokud podlehne Bačce Topole, přepustí třetí místo ve skupině A právě srbskému soupeři.

Jednou porazil West Ham, k tomu už však přidal jen bod za remízu. Olympiakos si své účinkování v Evropské lize jistě představoval jinak. A i proto vedení klubu sáhlo před pár dny k trenérské změně a odvolaného Diega Martíneze nahradil na lavičce Carlos Carvalhal.

Nový kouč už nemůže zajistit, aby tým z Pireusu pokračoval v Evropské lize i na jaře. Bez práce ovšem ve čtvrtek nebude. "Jsme připraveni na důležitý zápas. Jsme inteligentní a víme, jaké jsou naše silné stránky, které můžeme využít. Na tomto základě pak budeme stavět," prohlásil Carvalhal, jehož svěřence posune do Evropské konferenční ligy i remíza.

Bačce Topole nezbývá nic jiného, než se pokusit o vyloupení řeckého přístavního města. To rozhodně nebude jednoduché, na druhou stranu však TSC nemá co ztratit. Již po rozlosování skupinové fáze se vědělo, že mužstvo s minimálními zkušenostmi z mezinárodních klání bude plnit roli otloukánka. Tak se také stalo, nicméně alespoň proti Olympiakosu zvládla srbská ekipa získat jeden bod za plichtu. Překvapí řeckého protivníka i na jeho hřišti?

Olympiakos Pireus - pravděpodobná sestava:
Paschalakis - Rodinei, Biancone, Retsos, Ortega - Fortounis, Iborra, Camara - Biel, El Kaabi, Masouras

TSC Bačka Topola - pravděpodobná sestava:
Ilić - Vlalukin, Čalusić, Krstić, Antonić, Petrović - Rádin, Kuveljić - Ćirković - Jovanović, Milovanović

Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 1.28 - 5.82 - 10.90

Tip EuroFotbal.cz: 1

Více informací k zápasu

Tabulka před začátkem kola

Tým
Z
V
R
P
S
B
1
SC Freiburg (GER)
5
4
0
1
17 : 5
12
2
West Ham United (ENG)
5
4
0
1
8 : 4
12
3
Olympiakos Pireus (GRE)
5
1
1
3
6 : 12
4
4
TSC Bačka Topola (SRB)
5
0
1
4
4 : 14
1

Skupina B

AFC Ajax - AEK Atény

čtvrtek 21:00

Věhlasný Ajax prožil jeden z nejhorších vstupů do nové sezony v historii, ovšem po odchodu nepříliš úspěšného trenéra Mauriceho Steijna a příchodu "dočasného" kouče Johna van 't Schipa přeci jen stabilizoval výkonnost alespoň v Eredivisii a nyní se pokusí zachránit situaci i na evropské scéně. Amsterdamský klub totiž v dosavadních pěti zápasech ani jednou nevyhrál a s pouhými dvěma body je úplně poslední čtvrtý.

Ajax je tedy na pokraji vyřazení, nicméně teď alespoň může poskočit na třetí příčku skupiny B zaručující play-off o osmifinále Konferenční ligy, jelikož za řeckým vyzyvatelem zaostává o dva body a výhra mu na pokračování v evropských pohárech bude stačit. Domácí celek ve skupinové fázi remizoval právě jen v Aténách s nadcházejícím konkurentem (1:1) a doma hned na úvod s Marseille (3:3), od té doby ale třikrát prohrál.

Ve dvojzápase s anglickým Brightonem ani jednou neskóroval (v obou případech porážka 0:2) a před čtrnácti dny nezvládl přestřelku ve Francii s Olympiquem (3:4). Domácí favorit má tedy stále osud ve svých rukách a v uplynulých týdnech se mu alespoň začalo dařit na ligové scéně - v nejvyšší nizozemské soutěži neprohrál sedmkrát po sobě a z toho šestkrát zvítězil, po víkendovém úspěchu nad rotterdamskou Spartou (2:1) poskočil už na páté místo tabulky se čtyřiadvaceti body.

Van 't Schip se aktuálně musí vypořádat s celkem početnou marodkou - na trávníku se ve čtvrtek určitě neobjeví Godts, Pasveer, Van den Boomen a nově ani Bergwijn, trest za červenou kartu v Marseille si musí odpykat Berghuis a jistotu startu dále nemají Gorter s Mannsverkem. "Momentálně si věříme a jsme moc rádi, že obrovskou krizi máme za sebou, i když stále nemáme vyhráno," řekl domácí lodivod s opatrností v hlase.

Ten však na druhou stranu věří, že jeho svěřenci před vlastními příznivci obtížnou situaci zvládnou. "V hlavní fázi EL jsme ani jednou nevyhráli a našim fanouškům rozhodně máme co vracet. Nebude to jednoduchý zápas, avšak za jejich podpory můžeme uspět a zajistit si tak alespoň účast v Konferenční lize."

AEK hned v prvním střetnutí skupiny B šokovalo v Anglii Brighton (3:2) a pak remizovalo právě s Ajaxem, jenže od té doby dvakrát nestačilo na Marseille (1:3, 0:2) a naposledy těsně podlehlo anglickému favoritovi (0:1). Na ligové scéně si před pár dny poradilo s Arisem Soluň (1:0) a v tabulce se nachází na druhé pozici se třiceti body o bod za vedoucím Panathinaikosem. Argentinský kouč Matías Almeyda postrádá Fernandese s vykartovaným Gačinovićem a zřejmě i Garciu s Jonssonem.

AFC Ajax - pravděpodobná sestava:
Ramaj - Rensch, Šutalo, Hato, Sosa - Tahirovič, Taylor, Hlynsson - Forbs, Brobbey, Bergwijn

AEK Atény - pravděpodobná sestava:
Stankovič - Sidibe, Vida, Mitoglou, Hajsafi - Szymanski, Mantalos, Pineda - Amrabat, Zuber, Eliasson

Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 1.89 - 3.96 - 3.83

Tip EuroFotbal.cz: 1

Více informací k zápasu

Brighton & Hove Albion - Olympique Marseille

čtvrtek 21:00

Skupina B letošního ročníku Evropské ligy měla být podle papírových předpokladů jednou z nejméně čitelných a tyto prognózy se vyplnily do puntíku. Brighton si chtěl s předstihem zajistit postup do osmifinále, ale před posledním utkáním to nebude mít jednoduché, protože ke splnění svého cíle potřebuje v domácím prostředí zdolat dobře hrající Marsille, která navíc v dosavadních pěti případech ani jednou neprohrála.

Anglický favorit nezvládl hned svůj první duel, jelikož doma senzačně podlehl řeckému vyzyvateli AEK po výsledku 2:3. Od této chvíle už ztratil body pouze ve Francii (2:2), jinak dvakrát zdolal nizozemský Ajax (v obou případech 2:0) a před čtrnácti dny oplatil porážku v Aténách řeckému protivníkovi (1:0). Díky tomuto úspěchu si zajistil další pokračování v jarní fázi EL, jenže s deseti body je druhý o bod právě za vedoucí Marseille.

Jestliže tedy chce přímo proklouznout do osmifinále, tak ve čtvrtek na Falmer Stadium musí vyhrát. "Marseille po celou dobu předvádí konstantní výkony a všem je nám jasné, jak silný soupeř proti nám stojí. Do osmifinále nás posune jen výhra, proto musíme hrát od začátku s velkou aktivitou a nesmíme dělat zbytečné chyby. Nebude to snadné, ale věřím, že to zvládneme," uvedl italský lodivod anglického klubu Roberto De Zerbi.

Jeho svěřenci však ve víkendové generálce neuspěli, protože doma jen remizovali s předposledním Burnely 1:1 a v tabulce Premier League jim patří osmá pozice se šestadvaceti body. Hosté kromě ztráty se svým nadcházejícím rivalem ještě remizovali hned na úvod v Amsterdamu s Ajaxem (3:3), jinak stejného protivníka doma přehráli po divokém výsledku 4:3 a hned dvakrát si poradili s AEK (3:1 a 2:0).

Marseille momentálně válí i v Ligue 1, protože v ní vyhrála třikrát za sebou, naposledy si odvezla všechny body z Lorientu (4:2) a v tabulce se po špatném začátku vyhoupla na šestou příčku s třiadvaceti body. Klub od konce září tohoto roku trénuje italský bouřlivák Gennaro Gattuso - ten nejvíce spoléhá na střelecké schopnosti gabonského ostrostřelce Pierra-Emericka Aubameyanga, jenž ve čtyřech zápasech EL skóroval hned pětkrát.

"Všichni dobře víme, o co hrajeme, a jestli chceme vstupenku do osmifinále, tak musíme předvést výkon na hranici našich možností. Soupeři se musíme vyrovnat v důrazu i rychlosti, a i když nám stačí remíza, tak pouze na defenzívu se spoléhat nesmíme," prohlásil pětačtyřicetiletý Gattuso, jemuž scházejí Correa, Rongier a Pedro Ruiz. Jeho krajan De Zerbi postrádá Encisa, Estupinana, Fatiho, Lampteyho, Marche, Welbecka i Webstera.

Brighton - pravděpodobná sestava:
Steele - Veltman, Dunk, Igor, Hinshelwood - Gross, Gilmour - Adingra, Pedro, Mitoma - Ferguson

Olympique Marseille - pravděpodobná sestava:
Lopez - Clauss, Gigot, Mbemba, Lodi - Sarr, Veretout, Ounahi, Harit - Ndiaye, Aubameyang

Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 1.65 - 4.33 - 4.93

Tip EuroFotbal.cz: 10

Více informací k zápasu

Tabulka před začátkem kola

Tým
Z
V
R
P
S
B
1
Olympique Marseille (FRA)
5
3
2
0
14 : 9
11
2
Brighton & Hove Albion (ENG)
5
3
1
1
9 : 5
10
3
AEK Atény (GRE)
5
1
1
3
5 : 9
4
4
AFC Ajax (NED)
5
0
2
3
7 : 12
2

Skupina C

Real Betis - Rangers FC

čtvrtek 21:00

Situace ve skupině C byla vždycky hodně zajímavá a je dobře, že o dramata nebude nouze až do samotného závěru. V Seville se na stadionu Benita Villamarína utká domácí Real Betis s Rangers a oba týmy mají o co hrát.

Před námi je šestý a závěrečný hrací den a v něm nebude o drama nouze. Ve skupině C je situace dost nejednoznačná až paradoxní. Real Betis je na prvním místě, Rangers ho stíhají na druhém. V tuto chvíli mají oba týmy naději na první místo a s tím tedy i postup, ale stejně tak se za jistých okolností může jeden z nich se soutěží rozloučit! Tohle je jediná skupina ze všech, která ještě nemá ani jednoho jistého účastníka.

První Real Betis je na tom nejlépe a má nejideálnější výchozí pozici. Hraje doma, od nejbližšího pronásledovatele, tedy Rangers, ho dělí jen bod, a na třetí Spartu má náskok dvou bodů. K postupu mu stačí bod, což se zdá jako velmi pravděpodobný výsledek. Tým trenéra Manuela Pellegriniho je doma navíc tradičně velmi silný a platí to především v evropských pohárech. V Seville neprohrál už 14 pohárových klání, z nichž devět se mu dokonce povedlo vyhrát.

Pokud by Sparta neporazila Aris Limassol, tak by Realu Betis k prvnímu místu stačila i jen remíza. A pokud Sparta na Kypru vyhraje, tak domácí béticos nesmí prohrát. V takovém případě by skončili až na třetím místě. Nicméně je pravda, že Real Betis půjde do zápasu posílen minimálně v otázce morálky, neboť se mu minule v LaLize povedlo remizovat s Realem Madrid, což je skvělý výsledek. A s Rangers samotnými mají béticos také dobré zkušenosti, minule je při vzájemném duelu také dokázali porazit.

Skotští Rangers samozřejmě nevzdávají boj o postup, ale pokud se nechtějí ohlížet na výsledky Sparty, musí vyhrát. Tentokrát se nachází ve velmi dobré formě, protože už ve třech posledních soutěžních duelech zvítězili a dvakrát z toho udrželi čisté konto. O to víc je musí mrzet minulé kolo Evropské ligy, v němž jen remizovali s hostujícím Arisem.

Real Betis - pravděpodobná sestava:
Rui Silva - Aitor Ruibal, Pezzella, Juan Miranda, Abner - Marc Roca, Guardado, Isco - Diao, Borja Iglesias, Ezzalzouli

Rangers FC - pravděpodobná sestava:
Butland - Tavernier, Souttar, Balogun, Barišić - Lundstram, Cifuentes, Cantwell - McCausland, Dessers, Sima

Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 1.98 - 3.61 - 3.84

Tip EuroFotbal.cz: 1

Více informací k zápasu

Aris Limassol - Sparta Praha

čtvrtek 21:00

Sparťané se ve čtvrtečním posledním 6. kole skupiny C Evropské ligy představí na hřišti Arisu Limassol. Zápas na Kypru rozhodne o tom, zda obhájci českého titulu budou na jaře pokračovat ve vyřazovací části evropských pohárů. Situace v "céčku" je natolik vyrovnaná, že Pražané mohou obsadit jakékoli ze čtyř míst. Duel má výkop ve 21:00 SEČ.

Sparta má situaci ve vlastních rukách a není závislá na výsledku souběžně hraného utkání mezi Betisem Sevilla a Rangers. V případě vítězství čeká Letenské jarní vyřazovací kolo Evropské ligy. Pokud by navíc Betis prohrál, ovládli by sparťané skupinu a prošli rovnou do osmifinále. První ve skupině by mohli skončit i v případě remízy Betisu, pak by ale na Arisu museli zvítězit alespoň o tři góly, i když ani to by nemuselo stačit. Rozhodoval by totiž celkový počet vstřelených branek, případně počet venkovních gólů.

Pokud v souboji dvou úřadujících mistrů svých zemí Pražané remizují, nebo prohrají o gól, přejdou z třetí pozice do nižší Evropské konferenční ligy. Jestliže by však podlehli Arisu minimálně o dvě branky, skončí poslední a na jaře se v pohárech nepředstaví. Kyperský celek při premiéře ve skupině evropských pohárů může obsadit nejlépe třetí místo. Sparta se do jarní vyřazovací fáze některého z pohárů probojovala za posledních šest ročníků pouze jednou.

Pražané v minulém kole porazili doma Betis 1:0 a ve skupině zvítězili po třech zápasech. Šanci na postup do další fáze Evropské ligy udrželi i díky Arisu, který na Rangers remizoval 1:1. "Rozhodně to bude těžký zápas. Aris dokázal, že hraje velmi dobře, přestože skupinu pohárů hraje poprvé," prohlásil dánský trenér Sparty Brian Priske, jehož svěřenci první vzájemný duel vyhráli v září 3:2.

Rekordní sedmatřicetinásobní čeští mistři se na kyperské mužstvo naladili sobotní ligovou domácí výhrou 3:0 nad Jabloncem. "Doufejme, že jsme získali sebevědomí a že si dokážeme výkon přenést i do čtvrtka na zápas s Arisem," uvedl šestačtyřicetiletý Priske.

Sparta v dosavadních sedmi pohárových utkáních s kyperskými soupeři neprohrála a šestkrát zvítězila. Od triumfu 4:1 na stadionu Celtiku (rovněž v EL) v listopadu 2020 však nevyhrála venku v pohárech 12 zápasů po sobě. Naopak Aris doma zvítězil ve čtyřech z minulých pěti soutěžních duelů.

"Ve skupině jsme získali čtyři body, což ukazuje, jak jsme vyspěli. Teď rozhodne poslední zápas. Půjdeme do toho naplno a uvidíme, k čemu to na konci bude stačit," řekl běloruský trenér Alexej Špilevskij. "Máme mladý tým, mnozí z nás hrají skupinu evropských pohárů poprvé. Postup do vyřazovací části máme ve svých rukách," podotkl švédský křídelník Leo Bengtsson.

Aris Limassol - pravděpodobná sestava:
Vaná - Yago, Brorsson, Uroševič, Caju - Mayambela, Struski, Szöke, Bengtsson - Kokorin, Šumanskij.

Sparta Praha - pravděpodobná sestava:
Vindahl - Vitík, Panák, Krejčí - Preciado, Kairinen, Sadílek, Ryneš - Birmančevič, Haraslín - Kuchta.

Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 4.14 - 4.30 - 1.81

Tip EuroFotbal.cz: 2

Více informací k zápasu

Tabulka před začátkem kola

Tým
Z
V
R
P
S
B
1
Real Betis (ESP)
5
3
0
2
7 : 4
9
2
Rangers FC (SCO)
5
2
2
1
5 : 4
8
3
Sparta Praha (CZE)
5
2
1
2
6 : 6
7
4
Aris Limassol (CYP)
5
1
1
3
6 : 10
4

Skupina D

Sporting CP - SK Sturm Graz

čtvrtek 21:00

Sporting se představí v posledním hracím dni na domácí půdě a prakticky mu půjde jen o to, aby ušetřil nějaké síly na nadcházející víkendový šlágr s Portem. Postup mu už uniknout nemůže, zatímco Sturm Graz bude muset přidat, protože v sázce je třetí příčka.

Pro Sporting je tohle zvláštní utkání, ve kterém mu už o moc nejde. Postup mu už nikdo nesebere, protože Sporting posbíral už osm bodů a to mu dává náskok čtyř bodů právě na třetí Sturm. A dostihnout první Atalantu už taky nemůže, neboť Italové mají o tři body víc a především zvládli lépe vzájemné souboje, které v případě rovnosti bodů rozhodují jako první.

Svěřenci trenéra Rubéna Amorima se budou jistě víc soustředit na víkendový šlágr s Portem, který bude mít velké grády. První tým portugalské ligy se pokusí zvýšit svůj náskok, který se v minulém kole trochu zmenšil. Sporting totiž překvapivě nestačil na Vitórii a prohrál s ní 2:3. V tabulce se tohle klopýtnutí projevilo tím, že jeho náskok právě na druhé Porto se sestává jen z výhodnějšího skóre.

Před duelem s Portem se proto dá očekávat, že trenér Amorim trochu zamíchá sestavou a nechá odpočívat některé své obvyklé tahouny. Kromě toho nemůže počítat s absencemi typu Fresnedy, St. Justeho nebo Bragancy. Hosté mají absenci jedinou, zato pořádnou. Chybí jim zraněný obránce Gregory Wühtrich, který má poraněné koleno.

Sturm Graz na dálku bojuje o to, aby zůstal na třetím místě. Jeho soupeřem je kromě Sportingu především polský Raków, který dosáhl na stejný počet bodů jako právě rakouský celek. Právě proti Rakówu si Rakušané mohli zajistit třetí místo, jenže minulý duel nezvládli a prohráli s ním těsně o jednu branku.

Sporting CP - pravděpodobná sestava:
Israel - Eduardo Quaresma, Luis Neto, Matheus Reis - Esgaio, Essugo, Hjulmand, Nuno Santos - Geny Catamo, Paulinho, Trincão

SK Sturm Graz - pravděpodobná sestava:
Scherpen - Gazibegović, Affengruber, Lavalee, Schnegg - Prass, Gorenc-Stankovic, Kiteišvili, Horvat - Sarkaria, Jatta

Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 1.72 - 3.95 - 4.81

Tip EuroFotbal.cz: 0

Více informací k zápasu

Raków Częstochowa - Atalanta Bergamo

čtvrtek 21:00

Utkání prvního týmu tabulky s posledním by mělo mít příchuť jasně rozhodnutého duelu. Jenže polský Raków má rozhodně o co hrát, neboť na dálku soupeří se třetím Sturmem Graz o postup alespoň do Konferenční ligy. Domácí mužstvo ale narazí na Italy v dobrém rozmaru a formě.

Raków se postupně profiloval do role týmu, kterého nemine poslední místo ve skupině. Nedařilo se mu prakticky nic, na co sáhl. A to až do pátého hracího dne. V něm se totiž díky němu urodilo jedno velké překvapení, neboť Raków si poradil v roli hostujícího mužstva s domácím Sturmem Graz. Po jediné brance střídajícího Johna Yeboaha, který byl tou dobou na placu asi pět minut, se mohli domů vrátit coby vítězové, kteří pořádně zamíchali kartami.

Postupová matematika je teď z pohledu Rakówa následující: Poláci proti Atalantě musí získat lepší výsledek než konkurenční Sturm Graz, neboť oba týmy mají shodný počet bodů. Čili oba mohou klidně i prohrát, ale tam pak bude záležet na rozdílu v gólech. Nicméně je pravda, že Raków se na tohle klíčové utkání, které budou jeho fanoušci určitě bedlivě sledovat souběžně s výsledkem zápasu v Portugalsku, nepřipravil zrovna ideálně.

V domácí soutěži zvané Ekstraklasa se mu totiž nevedlo utkání s Jagellonií, od níž v Białystoku dostal celkem čtyři branky, po dvou za poločas. Odpověď na ně našel jen dvakrát, takže se musel domů vracet s hodně špatnými pocity. A dobré vzpomínky nemá ani na Atalantu, byť ta se v posledním vzájemném duelu spokojila jen s polovinou vstřelených branek.

V porovnání s tímhle duelem asi nemusíme čekat moc velkých změn, neboť zraněný zůstává jen Giannis Papanikolaou. Hosté ale dorazí výrazně obměnění. Atalanta už má zajištěné první místo, nikdo jí ho nesebere a jako jediná ze skupiny ještě ani jednou neprohrála. Chybí jí ale hodně hráčů, například stopeři Palomino s Tolóiem, útočník Scamacca a další. Atalanta má za sebou skvělý víkend, v němž dokázala porazit AC Milán a přiblížila se znovu pohárovým místům v Serii A.

Raków Częstochowa - pravděpodobná sestava:
V. Kovačević - Tudor, Racovitan, Svarnas - Sorescu, Berggren, Kochergin, Jean Carlos - Nowak, Crnać, Cebula

Atalanta Bergamo - pravděpodobná sestava:
Musso - Del Lungo, Bonfanti, Kolašinac - Hateboer, Holm, Adopo, Zortea - Mirančuk, Muriel, De Ketelaere

Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 2.08 - 3.49 - 3.62

Tip EuroFotbal.cz: 2

Více informací k zápasu

Tabulka před začátkem kola

Tým
Z
V
R
P
S
B
1
Atalanta Bergamo (ITA)
5
3
2
0
8 : 4
11
2
Sporting CP (POR)
5
2
2
1
7 : 6
8
3
SK Sturm Graz (AUT)
5
1
1
3
4 : 6
4
4
Raków Częstochowa (POL)
5
1
1
3
3 : 6
4

Skupina E

RU Saint-Gilloise - Liverpool FC

čtvrtek 18:45

Liverpool potvrdil úlohu největšího favorita skupiny E a s předstihem si zajistil postup do osmifinále Evropské ligy z prvního místa, jelikož má na kontě dvanáct bodů a před druhým francouzským Toulouse si vytvořil nedostižný čtyřbodový náskok. Své vystoupení nyní zakončí v Belgii, kde narazí na ambiciózní tým RU Saint-Gilloise, a tomu rozhodně jde o hodně, protože se chce udržet v evropských pohárech i pro jarní část.

Reds zatím prožívají o něco povedenější vstup do sezony než v loňském roce a po čtyřleté přestávce by se rádi vrátili na anglický trůn. V dosavadním ročníku Premier League odehráli šestnáct utkání a po minulém zaváhání Arsenalu s Aston Villou (0:1) se vyhoupli do čela se sedmatřiceti body o bod právě před londýnského konkurenta, neboť sami otočili duel s jiným londýnským celkem Crystalem Palace díky trefě na 2:1 v nastaveném čase.

Německý manažer Jürgen Klopp pravidelně rotuje sestavou mezi ligovou a evropskou scénou, vzhledem k aktuální situaci dá teď pravděpodobně šanci i hráčům, kteří příliš často nenastupují. Anglický gigant v pěti utkáních skupiny hned čtyřikrát zvítězil a jedinou porážku utrpěl ve Francii po výsledku 2:3. Klopp zřejmě opět nepošle na trávník jednu z největších hvězd Mohameda Salaha a nechá ho odpočívat, právě egyptský kanonýr o víkendu zavelel k obratu s Crystalem.

RU stále může pomýšlet na osmifinálovou fázi Evropské lize - s pěti body je třetí a za druhým Toulouse zaostává o tři body. Pokud Liverpool porazí alespoň o dva góly a francouzský tým prohraje s posledním Lincem, tak ho na jaře bude čekat play-off o nejlepší šestnáctku v EL. Nicméně pohárová Evropa pro něj může také skončit, s rakouským klubem totiž má horší bilanci vzájemných utkání.

Jistotu třetí příčky mu dá pouze výhra, v případě nerozhodného výsledku nebo porážky musí doufat, že LASK doma neporazí Toulouse. "V tomto závěrečném zápase nám sice o nic nejde a můžeme si naplno užít atmosféru, na druhou stranu je to ideální příležitost, jak zkusit jiné varianty. Náš protivník má velké kvality a jde mu o všechno, musíme se tedy připravit na jeho maximální nasazení a bojovnost," pronesl Klopp s respektem.

Domácí se aktuálně nacházejí ve fantastické formě v Juplier League, protože v předchozích jedenácti případech hned desetkrát zvítězili a jen jednou remizovali, celou soutěž tak opanují se ziskem jednačtyřiceti bodů o šest bodů před druhým Anderlechtem. Úvodní souboj čtvrtečních rivalů skončil výhrou favorita (2:0). Kouč RU Alexander Blessin postrádá vykartovaného Vanhoutteho, Klopp nemůže nasadit Bajčetiće, Dioga Jotu, Matipa, Robertsona, Thiaga a zřejmě ani Mac Allistera.

RU Saint-Gilloise - pravděpodobná sestava:
Moris - Mac Allister, Burgess, Machida - Castro-Montes, Amani, Rasmussen, Puertas, Lapoussin - Amoura, Nilsson

Liverpool FC - pravděpodobná sestava:
Kelleher - Gomez, Konaté, Quansah, Tsimikas - Gravenberch, Endo, Jones - Elliott, Núñez, Díaz

Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 2.28 - 3.86 - 2.90

Tip EuroFotbal.cz: 2

Více informací k zápasu

LASK Linz - Toulouse FC

čtvrtek 18:45

Vládcem skupiny E je anglický Liverpool, ale za ním ještě o pozici druhého postupujícího není. Konečné pořadí napoví až poslední kolo a v něm si to o druhé místo na dálku rozdají Saint-Gilloise s Toulouse. Francouzský celek v lepší pozici cestuje do Linze.

Ani domácí mužstvo ale není bez motivace, a to velmi silné. Aktuálně se sice nachází na čtvrtém místě, ale přeci jen může ještě bojovat o kvalifikaci do Konferenční ligy. Od třetího Saint-Gilloise ho totiž dělí jen dva body a vzhledem k tomu, že Belgičané hrají s vedoucím Liverpoolem, s nímž ne úplně pravděpodobně vyhrají, tak šance na třetí příčku je pro LASK velmi reálná. Musí ale nejdřív uspět proti Toulouse a to má své vlastní zájmy.

Tým trenéra Thomase Sagedera doufá v zaváhání belgického konkurenta a zároveň si uvědomuje, že musí sám udělat maximum pro výhru nad Toulouse. Je pravda, že je vlastně trochu zázrak, pokud se LASK může ještě kvalifikovat ze třetího místa. Je to tým, který z pěti dosud odehraných kol čtyřikrát prohrál, a přesto má šanci na postup.

V rakouské bundeslize se mu zatím nedaří tak moc, jak by si jeho pravověrní přáli. Na první Red Bull ztrácí v tuto chvíli ze třetího místa sedm bodů. Minule si ale spravili chuť výhrou 3:1 nad Austrií Lustenau, s níž otočili utkání během druhé půle.

Toulouse se rozhodně tak moc nedařilo, protože minule si v rámci Ligue 1 připsalo těžký debakl 0:3 od Lyonu. Výsledek pro něj znamenal jen prohloubení krize a momentální až 15. místo! Od sedmnáctého a tedy sestupujícího místa dělí Toulouse jen pouhé dva body! Pro Francouze to byl už pátý zápas bez výhry v řadě.

LASK Linz - pravděpodobná sestava:
Lawal - Zieris, Andrade, Taloverov - Stojković, Horvath, Ljubić, Bello - Zulj - Ljubičić, Usor

Toulouse FC - pravděpodobná sestava:
Restes - Desler, Costa, Nicolaisen, Suazo - Spierings, Casseres, Diarra - Donnum, Dallinga, Magri

Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 2.29 - 3.50 - 3.12

Tip EuroFotbal.cz: 2

Více informací k zápasu

Tabulka před začátkem kola

Tým
Z
V
R
P
S
B
1
Liverpool FC (ENG)
5
4
0
1
16 : 5
12
2
Toulouse FC (FRA)
5
2
2
1
6 : 8
8
3
RU Saint-Gilloise (BEL)
5
1
2
2
3 : 7
5
4
LASK Linz (AUT)
5
1
0
4
5 : 10
3

Skupina F

Stade Rennes - Villarreal CF

čtvrtek 18:45

Skupina F měla po losování dva favority na nejvyšší příčky a ti svou úlohu potvrdili, nyní se v závěrečném utkání spolu utkají o přímý postup do osmifinálové fáze. Oba dva si s předstihem zajistili jarní fázi EL a teď už půjde jen o to, kdo přímo postoupí mezi nejlepší šestnáctku a kdo o ní ještě bude bojovat v dodatečném play-off. V o něco lepší pozici se teď nachází domácí celek, jenž má na čele tabulky dvoubodový náskok právě před druhým Villarrealem.

Domácí výběr v dosavadních pěti duelech zaváhal pouze jednou a to právě na španělské půdě, kde prohrál nejtěsnějším poměrem 0:1. Jinak si na konto připsal čtyři výhry, před čtrnácti dny bez potíží uspěl proti izraelskému outsiderovi Maccabi Haifa jasně po výsledku 3:0. Francouzskému celku se od začátku sezony příliš nedaří v Ligue 1, neboť v patnácti případech vybojoval jen patnáct bodů a je až dvanáctý.

V generálce na toto čtvrteční utkání přivítal dobře hrající Monako a podlehl mu po výsledku 1:2. "S naším působením v Evropské lize můžeme být víceméně spokojeni, ale ještě musíme udělat poslední krok. Osmifinále máme na dosah a tuto šanci nehodláme propásnout, i když proti takto silnému soupeři to bude těžký duel. S Villarrealem nám stačí získat bod, avšak nesmíme zvolit až přehnaně pasivní styl, ten by se nám totiž mohl vymstít," má jasno domácí trenér Julien Stéphan.

"Žlutá ponorka" má za sebou velmi náročný program, jelikož nyní se už třetí týden po sobě představí v evropských pohárech. Před čtrnácti dny přehrála řecký Panathinaikos (3:2), o týden později ale nezvládla dohrávku 3. kola s Maccabi a v domácím prostředí s ním pouze remizovala v bezbrankovém poměru. S deseti body je tedy druhá, a jestli chce přímo proklouznout mezi nejlepší šestnáctku, tak potřebuje v Rennes vyhrát.

Hostující klub taktéž nepůjde do tohoto klání v dobrém rozpoložení, protože v sobotu doma jasně nestačil na rozjetý Real Sociedad (0:3) a v LaLize je až třináctý se šestnácti body. "Poslední zápasy se nám příliš nepovedly, ovšem teď jedeme do Francie s jediným cílem. Očekávám vyrovnaný průběh, o vítězi mohou rozhodovat maličkosti," pronesl hostující kouč Marcelino García Toral.

Rennes by mělo nastoupit v nejsilnějším možném složení, hosté nemohou počítat s Comesanou, Mandim, Pedrazou, Denisem Suárezem či vykartovaným Pinem, na trávníku se zřejmě neobjeví ani Alberto Moreno.

Stade Rennes - pravděpodobná sestava:
Mandanda - Omari, Belocian, Theat -; Bourigeaud, Le Fee, Santamaria, Nagida - Gouiri, Blas, Kalimuendo-Muinga

Villarreal CF - pravděpodobná sestava:
Jorgensen - Foyth, Albiol, Cuenca, Kiko - Akhomach, Capoue, Parejo, Baena - Moreno, Sorloth

Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 2.00 - 3.70 - 3.68

Tip EuroFotbal.cz: 0

Více informací k zápasu

Panathinaikos FC - Maccabi Haifa

čtvrtek 18:45

Postup do další fáze Evropské ligy už je pro Panathinaikos i pro Maccabi Haifu definitivně ztracen, ale přeci jen bude ve čtvrtek večer na Olympiako Stadio Spyros Louis o co hrát. V sázce je třetí místo a dosáhnout na něj mohou oba soupeři.

Oba totiž od sebe v tabulce dělí jen pouhé dva body. V lepší výchozí pozici je samozřejmě domácí Panathinaikos, jenž posbíral body čtyři, zatímco hosté jen polovinu. Přesto, pokud by domácí prohráli, padli by na konečné čtvrté místo a to je něco, čemu se budou chtít za každou cenu vyhnout. Panathinaikos si svoji situaci zkomplikoval sám tím, že poslední tři duely prohrál. Začátek jeho pouti touto skupinou tak hrozný rozhodně nebyl a hned na úvod si Řekové vyšlápli na Villarreal.

Svěřenci trenéra Ivana Jovanoviće si ale těsně před domácím duelem s Maccabi zvedli náladu, protože v domácí Super League jim to pálí jedna radost. Naposled se o tom přesvědčil tým OFI Kréta, který dostal rovnou čtyři branky. V prvním měření sil s izraelským soupeřem se ale oba týmy rozešly bez branek.

A to je něco, čemu se bude chtít Maccabi vyhnout. Sen o pohárové Evropě pro jarní část sezony zůstává nadále reálný, ale Izraelci k tomu potřebují tentokrát vyhrát. Ve hře je drží mimo jiné remíza s Villarrealem pár dní nazpátek. Ligová generálka s Beitarem pro ně skončila jen dělbou bodů.

Panathinaikos FC - pravděpodobná sestava:
Lodygin - Vagiannidis, Schenkeveld, Arao, Mladenović - Pérez, Vilhena, Palacios, Djuričić, Cantalapiedra - Ioannidis

Maccabi Haifa - pravděpodobná sestava:
Kaiuf - Sundgren, Gershon, Simić, Kandil - Hajaj, Cafunmama, Jaber - Podgoreanu, Pierrot, Refaelov

Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 1.65 - 3.85 - 5.68

Tip EuroFotbal.cz: 1

Více informací k zápasu

Tabulka před začátkem kola

Tým
Z
V
R
P
S
B
1
Stade Rennes (FRA)
5
4
0
1
11 : 3
12
2
Villarreal CF (ESP)
5
3
1
1
6 : 5
10
3
Panathinaikos FC (GRE)
5
1
1
3
6 : 8
4
4
Maccabi Haifa (ISR)
5
0
2
3
1 : 8
2

Skupina G

AS Řím - Sheriff Tiraspol

čtvrtek 18:45

Římané hodlají odčinit dvě své poslední zaváhání a pořád alespoň trochu doufají v první místo ve skupině. Mnohem reálnější ale bude jejich druhá příčka za pražskou Slavií. Tiraspolu naopak už o nic nejde, ale moc rád by si konečně připsal první výhru ve skupinových bojích.

Před Římany se otevírá ještě jedna malá, teoretická šance na to, že budou nakonec první ve skupině. A my víme, jak moc je důležitý rozdíl mezi prvním a druhým místem, neboť druhé mužstvo v pořadí čeká ještě navíc dvojzápas v play-off o postup. A stále existuje možnost, jak se Vlci mohou dostat před Slavii. Nemají ale ani zdaleka situaci ve svých rukách. AS se dostane na první místo v případě, že vyhraje nad Sheriffem a Slavia prohraje se třetím Servette. Další možností je z pohledu Slavie i remíza, ale v tom případě by AS muselo nad Sheriffem vyhrát o pět branek.

Vlci z hlavního města byli podobnému výsledku v Evropské lize tento rok nejblíž proti Servette doma, když mu nasázeli čtyři góly. Ve zbylých čtyřech utkáních se už ale zmohli jen na pět dalších gólů a celkově se jejich potence povážlivě zhoršuje. Sice se jim povedlo porazit Sassuolo a rozhodnout opět dramaticky ve finálních minutách, ale minule proti Fiorentině už se to AS nepovedlo.

Giallorossi doma brzy vedli, jenže prakticky hned potom se opět klasicky zatáhli do obrany a sledovali, jak postupně Fiorentina přebírá otěže utkání. To se naplno projevilo v závěru, kdy Fialky tlačily svého soka, který navíc hrál už jen o devíti po vyloučeních Zalewského s Lukakuem. Výsledek 1:1 tak byl pro svěřence trenéra Josého Mourinha spíš výhrou. Přišli ale o Dybalu s Azmounem a Spinazzolou.

Sheriff už se kvalifikovat nemůže a skončí na čtvrtém místě, ať už utkání ve Věčném městě dopadne jakkoli. Se skóre 5:14 se ani není moc čemu divit. Celek z Moldavska navíc nemá formu ani v domácí soutěži a naposledy dostal tři branky od domácího CSF Bălți, přičemž takový počet branek neinkasoval v lize už sedm let.

AS Řím - pravděpodobná sestava:
Svilar - Mancini, Cristante, Llorente - Zalewski, Pellegrini, Paredes, Aouar, El Shaarawy - Lukaku, Belotti

Sheriff Tiraspol - pravděpodobná sestava:
Koval - Zohouri, Garananga, Tovar, Artunduaga - Joao Paulo, Kiki, Ademo - Mbekeli, Luvannor, Badolo

Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 1.18 - 7.21 - 18.80

Tip EuroFotbal.cz: 1

Více informací k zápasu

Slavia Praha - Servette Ženeva

čtvrtek 18:45

Slávisté ve čtvrtek proti Servette Ženeva odehrají závěrečný šestý zápas skupiny Evropské ligy. Pražané už po minulém kole získali jistotu postupu do vyřazovací fáze a nyní mohou stvrdit premiérový triumf ve skupině, který znamená účast v osmifinále. Tabulku vedou o dva body před AS Řím a případné vítězství jim bez ohledu na výsledek italského týmu v souběžném utkání vynese první místo. Červenobílí se pokusí navázat na výhru 2:0 z Ženevy ze zářijového úvodního duelu.

Pražané před dvěma týdny po obratu a gólu v nastavení zvítězili v Tiraspolu 3:2 a připsali si čtvrtou výhru z pěti duelů ve skupině. Osamostatnili se v čele a jsou blízko postupu přímo do osmifinále. Tým na druhém místě začne jarní fázi o kolo dříve. Servette už jistě skončí na třetí příčce, která znamená přesun do vyřazovacích bojů v nižší Evropské konferenční lize. Slávisté si v pohárech zahrají na jaře potřetí za poslední čtyři sezony.

"Čekali jsme, že to do posledního kola bude souboj o lepší skóre. Teď to je jasně postavené tak, že když doma vyhrajeme, jsme první ve skupině. To bych považoval za mimořádný úspěch," řekl asistent trenéra Jaroslav Köstl, který v Tiraspolu nahradil Jindřicha Trpišovského. Hlavní kouč kvůli zlomenině nosu zůstal v Praze, ale v dalších zápasech se už na lavičku vrátil.

"Můžeme poprvé postoupit z prvního místa. Možná by nás čekal lehčí soupeř, ale to si nejsem úplně jistý. Je to velká motivace, hlavně ten přímý postup do osmifinále," prohlásil kapitán Jan Bořil.

Slávistům by mohla stačit k prvnímu místu i remíza, neboť mají o čtyři branky lepší skóre než AS a vyrovnanou vzájemnou bilanci s římským týmem. Pokud soupeř ze Serie A v souběžně hraném utkání neporazí Tiraspol, mohou si Pražané dovolit i prohru.

Na startu skupiny červenobílí nad Servette v Ženevě s přehledem zvítězili 2:0 a ovládli i dva vzájemné lednové zápasy v zimní přípravě. Úřadující švýcarský vicemistr se ale v poslední době dostal do formy a od začátku října neprohrál už 12 soutěžních duelů po sobě. V posledních třech Servette remizoval 1:1.

"První místo v kapse ještě určitě nemáme, čeká nás Ženeva, která remizovala s AS Řím. Budeme chtít vyhrát před plným Edenem, těšíme se na to. Bude to vyvrcholení dlouhé evropské cesty," poznamenal Köstl.

Jeho tým od porážky s Plzní vyhrál šest soutěžních duelů za sebou a v české lize mu stále patří druhé místo za obhájcem titulu Spartou. Slávisté budou znovu spoléhat na výbornou bilanci doma. V Edenu prohráli jediný z posledních 29 soutěžních zápasů a v této sezoně tam zvítězili ve všech čtyřech pohárových utkáních při skóre 13:0. Servette naopak ve třech zápasech na české půdě v soutěžích UEFA nezvítězil. V roce 2001 v Poháru UEFA na hřišti Slavie remizoval 1:1, což mu díky domácí výhře stačilo k postupu.

"Čeká nás velmi náročný venkovní zápas. Slavia už v prvním utkání ukázala, jak silný soupeř je. Bude to pro nás komplikované, protože Slavia hraje o první místo a my budeme oslabeni o některé hráče," řekl na tiskové konferenci trenér Servette René Weiler.

"Jsme v dobré pozici, máme jistý postup do jarní fáze pohárů, ale chceme získat co nejvíce bodů. O víkendu nás čeká zásadní zápas v domácí lize, ale zítřejší utkání je pro nás neméně důležité. Půjdeme do toho naplno a těšíme se na hezký zápas," dodal padesátiletý kouč, který v roce 2016 vyřadil Slavii v kvalifikaci Evropské ligy s Anderlechtem Brusel po dvou výhrách 3:0.

Pražany požene vpřed vyprodaný stadion. Zápas má ve čtvrtek výkop v 18:45.

Slavia Praha - pravděpodobná sestava:
Mandous - Vlček, Ogbu, Holeš - Douděra, Zafeiris, Oscar, Wallem - Schranz, Jurečka - Chytil

Servette Ženeva - pravděpodobná sestava:
Frick - Cunemoto, Rouiller, Severin, Baron - Bolla, Cognat, Ondoua, Stevanovič - Bedia, Kutesa

Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 1.35 - 5.09 - 9.54

Tip EuroFotbal.cz: 1

Více informací k zápasu

Tabulka před začátkem kola

Tým
Z
V
R
P
S
B
1
Slavia Praha (CZE)
5
4
0
1
13 : 4
12
2
AS Řím (ITA)
5
3
1
1
9 : 4
10
3
Servette Ženeva (SUI)
5
1
2
2
4 : 9
5
4
Sheriff Tiraspol (MDA)
5
0
1
4
5 : 14
1

Skupina H

Bayer Leverkusen - Molde FK

čtvrtek 18:45

Když bychom hledali tým, který je v rámci top pěti lig v nejlepší formě, jedním z kandidátů by byl jistě Bayer Leverkusen. Aktuální lídr německé bundesligy nebude chtít polevit ani v posledním klání Evropské ligy, kdy se na jeho půdě objeví Molde. Norové ale mají rozhodně o co hrát.

Bayer kráčí dosavadním děním skupiny jako zjevení, naprosto suverénně, bez ztráty jediného bodu. Svěřenci trenéra Xabiho Alonsa působí jako jasný vládce skupiny, poráží jednoho soupeře za druhým a navrch předvádí velmi líbivý fotbal. Za pět odehraných kol se jim povedlo dát 14 branek a přitom ukázali, že možná ještě větší zbraní je jejich obrana. Dokázali totiž povolit svým soupeřům jen pouhé dvě branky, s čímž patří k nejlepším týmům celé Evropské ligy.

Přeci jen ale i v této oblasti můžou Die Werkself přidat. Poslední dobou se jim totiž obrana zas tak moc často nedrží v optimální formě, což dokazují tři poslední duely. V každém z nich totiž Bayer pokaždé inkasoval a dvakrát v bundesligovém programu ztratil body. Po remízovém šlágru s Borussií Dortmund vyhrál v poháru nad Paderbornem, ale minule se mu o víkendu zas tak moc nedařilo. Bayer odjel ze Stuttgartu jen s bodem poté, co na branku domácího Chrise Führicha reagoval po změně stran Florian Wirtz.

Výsledek pro Bayer znamenal, že sice v tabulce nepřišel o první místo, ale jeho náskok na druhý Bayern se smrskl jen na čtyři body. A to má Bayern ještě jedno utkání k dobru, takže situace v německé elitní soutěži bude ještě hodně zajímavá.

Hostující Molde má v Německu o co hrát. Tým trenéra Erlinga Moeho minule jen remizoval s Qarabağem a to znamenalo, že rozdíl mezi oběma týmy zůstává jen na poli skóre. Oba mají sedm bodů, lepší skóre má právě Molde. To ale teď nesmí v posledním hracím dni uhrát horší výsledek než Qarabağ, protože jinak se sesune až na třetí místo. Molde nedávno oslavilo zisk norského poháru, když porazilo Bodø/Glimt, což byl poslední soutěžní duel Molde před výletem do Německa.

Bayer Leverkusen - pravděpodobná sestava:
Kovar - Stanišić, Kossounou, Tapsoba, Hincapié - Xhaka, Andrich - Tella, Hložek, Hofmann - Boniface

Molde FK - pravděpodobná sestava:
Petersen - Lovik, Ellingsen, Oyvann, Haugan, Haugen - Eriksen, Breivik, Grodem - Berisha, Eikrem

Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 1.33 - 5.56 - 8.81

Tip EuroFotbal.cz: 1

Více informací k zápasu

Qarabağ Ağdam - BK Häcken

čtvrtek 18:45

Už jen krůček schází Karabachu k historicky první účastí v jarní vyřazovací fázi libovolné evropské soutěže. Ázerbájdžánskému celku stačí doma porazit Häcken, jenž i po pěti zápasech zůstává bez bodu na dně tabulky skupiny H.

Před dvěma týdny zažili fanoušci Karabachu pořádnou emoční jízdu. Jejich oblíbený tým se sice v klíčovém zápase na hřišti Molde rychle dostal do vedení, o to ovšem přišel a dokonce dovolil norskému protivníkovi otočit skóre. Jenže Bahlul Mustafazada svým gólem v páté minutě nastaveného času nakonec zajistil dělbu bodů, která je mnohem výhodnější právě pro celek z Ázerbájdžánu.

Druhé postupové místo za suverénním Leverkusenem získá Karabach v případě čtvrtečního vítězství. Teoreticky mu ale stačí i remíza, pokud Molde dle očekávání neuspěje na hřišti německého lídra skupiny. "Zítra nás čeká velmi důležitý zápas. Jsme na něj plně připraveni, soupeře jsme analyzovali. Uděláme maximum pro to, abychom uhráli dobrý výsledek" řekl na středeční tiskové konferenci záložník domácích Marko Janković.

Häcken už dopředu ví, že se s pohárovou Evropou ve čtvrtek rozloučí. Navíc to bude poslední utkání pro Per-Mathiase Högma v roli trenéra švédského mužstva, jehož zlákala nabídka angažmá v japonské Urawa Red Diamonds. "V tuto chvíli se mnou cloumá spousta emocí, ale cítím obrovskou radost, že jsem mohl být společně se všemi v BK Häcken," řekl před duelem s Karabachem Högmo, jenž družinu z Göteborgu dovedl v loňském roce k zisku titulu ve švédské lize.

Qarabağ Ağdam - pravděpodobná sestava:
Luňov - Vešović, Mustafazada, Medina, Cəfərquliyev - Janković, P Andrade - L Andrade, Benzia, Zoubir - Juninho

BK Häcken - pravděpodobná sestava:
Abrahamsson - Abdulrazak, Ousou, Hovland, Totland - Rygaard, Sa. Gustafson, Dahbo - Chilufya, Hrstić, Sonko

Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 1.39 - 5.08 - 7.91

Tip EuroFotbal.cz: 1

Více informací k zápasu

Tabulka před začátkem kola

Tým
Z
V
R
P
S
B
1
Bayer Leverkusen (GER)
5
5
0
0
14 : 2
15
2
Molde FK (NOR)
5
2
1
2
11 : 7
7
3
Qarabağ Ağdam (AZE)
5
2
1
2
5 : 8
7
4
BK Häcken (SWE)
5
0
0
5
2 : 15
0

Autor: EuroFotbal.cz

Komentáře (0)

Přidat komentář
zatím zde není žádný komentář

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele