Evropská překvapení sezony: šampion z půlky ligy i poražený finalista

22.06.2022, 11:30
Názory a komentáře
Frankfurt jako vítěz Evropské ligy (© AFP)
Real Madrid uzavřel sezonu 2021/22 ziskem už 14. titulu v Lize mistrů. Evropské poháry ale nežily jen další parádní sezonou španělského giganta, našlo se i několik příběhů relativních outsiderů, kteří svými výkony a výsledky příjemně překvapili. Eurofotbal vybírá několik z nich.

Sheriff Tiraspol

Ještě než Real Madrid pozvedl nejslavnější klubovou trofej, prožil na začátku cesty pořádný šok. Na domácím hřišti prohrál 1:2 se Sheriffem Tiraspol, týmem, který existuje jen od roku 1997. Moldavskému celku vystřelil v samém závěru výhru lucemburský záložník Sebastien Thill. Tiraspol se ve skupině s giganty Realem a Interem Milán držel víc než statečně, zvládl přeskočit i Šachtar Doněck a ze třetího místa si zahrál vyřazovací část Evropské ligy. Tam ale pohořel hned na prvním soupeři, portugalské Braze.

Fanoušci, kteří v nerovných bojích fandí spíše fotbalovému trpaslíkovi, si Sheriff rychle oblíbili. Než se začali zajímat o jeho zákulisí... Tiraspol se nachází v separatistické republice Podněstěří, která oficiálně nechce s Moldavskem mít nic společného. "Tento stát byl stvořen coby projekt KGB, aby Moldávie neunikla ze sféry vlivu Ruska. Funguje jen díky ruské pomoci a pašování drog a zbraní,” objasnil na Twitteru ruský novinář Slava Malamud. Koneckonců i zakladatelé Sheriffu byli agenty KGB.

Sheriff se fanouškům znovu připomněl fanouškům i po vypadnutí z evropských pohárů. Trénuje jej totiž ukrajinský kouč Jurij Vernydub, který po invazi ruských vojsk do rodné země požádal klub o uvolnění. Místo vedení fotbalového družstva rodák ze Žytomiru brání vlast se zbraní v ruce.

Bodö/Glimt

Severský fotbal je na vzestupu a Bodö/Glimt je toho dalším důkazem. Norský celek v prvním ročníku Konferenční ligy ve skupině skončil těsně druhý za AS Řím, vítězem celého turnaje. Římané se s Nory pořádně natrápili, doma zachraňovali remízu 2:2, dva týdny předtím si ze stadionu Aspmyra v Bodö odvezli potupnou porážku 1:6!

Bodö/Glimt se do úvodního ročníku Konferenční ligy muselo probít ze druhého předkola, nakonec došlo přes další favority - Celtic a AZ Alkmaar - až do čtvrtfinále, kde ztroskotalo na... AS Řím. V prvním zápase vyhrálo 2:1, v odvetě už Mourinhův tým nepřipustil žádné další problémy a vyhrál 4:0. Cesta Bodö byla ale i tak impozantní a připomněla, že norský fotbal není jen fenomén Haaland.

Mimochodem, propletení mezi kluby, které na sebe v Konferenční lize narazily hned ve čtyřech zápasech, pokračuje i dál - jedna z posil, které si José Mourinho vyhlédl do AS pro novou sezonu je Ola Solbakken, křídelník Bodö.

West Ham United

Londýnský klub s výraznou českou stopou (na hřišti i mezi majiteli) zažil nejlepší evropskou sezonu za 40 let. Do Evropské ligy (v jejím současném formátu a názvu) se probojoval vůbec poprvé, v předchozích dvou pokusech vždy ztroskotal v předkolech. Navíc pokaždé na stejném týmu, rumunské Astře Giurgiu.

Skupinovou fází prošel West Ham téměř bez problémů, jedinou prohru mu nachystalo Dinamo Záhřeb v posledním zápase. Tam ale "kladivářům” o nic nešlo a David Moyes nasadil jedenáctku plnou náhradníků. Anglický celek si hned zkraje vyřazovací části užil velkou otočku se Sevillou, několikanásobným vítězem a tradičním favoritem Evropské ligy. Gólem k ní přispěl i Tomáš Souček. Následovalo ještě vyřazení Lyonu, než londýnský celek v obou semifinálových zápasech podlehl pozdějšímu vítězi, Frankfurtu. Působení v Evropě Hammers nijak neomezilo v Premier League, kde ze sedmého místa dosáhl na kvalifikaci Konferenční ligy. Na tým, který ještě v předminulé sezoně bojoval o záchranu, super počin.

Villarreal

Fanoušci anglického fotbalu by při letmém pohledu na soupisku mohli Villarreal odbýt jako družstvo odpadlíků z Premier League. Však Juan Foyth, Etienne Capoue či Serge Aurier se neprosadili v Tottenhamu, Francis Coquelin v Arsenalu, Arnaut Danjuma v Bournemouthu taky díru do světa neudělal... Koneckonců Unai Emery v Arsenalu zanechal jen slavnou zkomolenou hlášku "good ebening.” No, ne tak docela...

Banda zdánlivých renegátů ve žlutých dresech trápila jednoho giganta za druhým. Z Ligy mistrů vyprovodila Juventus i Bayern, až v semifinále nestačila na Liverpool. "Naše město je malé, ale jsou v něm velcí hráči,” vystihl Emery po triumfu nad Bayernem. ”Jsme malý klub z vesnice, jako byli Asterix a Obelix. Máme však velmi solidní a stabilní projekt,” dodal. V La Lize navíc se "žlutou ponorkou” došel na sedmé místo, takže evropské poháry - byť ne Ligu mistrů, ale Konferenční ligu - bude hrát i v příští sezoně.

Feyenoord Rotterdam

Nizozemský celek mohl prožít zajímavou oslavu výročí své poslední evropské trofeje. V roce 2002, přesně před dvaceti lety, Feyenoord ovládl tehdejší Pohár UEFA. Ve finále, které se navíc hrálo na jeho domovském stadionu v Rotterdamu, přetlačil Dortmund s Janem Kollerem a Tomášem Rosickým. Finále se přitom málem vůbec nehrálo - jen pár dní předtím v Rotterdamu aktivista zastřelil výraznou tvář regionální politiky Pima Fortuyna a město se zahalilo do smutku, než propuklo v titulové oslavy.

Po dvou dekádách měl Feyenoord možnost zase se zapsat do historie. V prvním ročníku Konferenční ligy se dostal až do finále, cestou porazil Marseille i pražskou Slavii. V klíčovém boji ale nestačil na AS Řím. "Ve finále nedostanete desítky šancí, ale jen pár, a musíte je využít. A těch šancí je ještě míň, když je soupeř z Itálie a vede ho Mourinho,” zalitoval kouč Arne Slot po těsné prohře 0:1. V příští sezoně se červeno-bílí pokusí o podobnou cestu o soutěž výš, v Evropské lize.

Eintracht Frankfurt

Leitmotivem tohoto výčtu jsou outsideři, kteří sice zaujali a došli dál, než se čekalo, na trofej ale nedosáhli. To hlavní si tedy necháváme na konec. Frankfurt ovládl Evropskou ligu, když ve finále porazil Rangers, ještě větší skalpy ale uzmul během předchozích kol. Ve čtvrtfinále vyprovodil ze soutěže největšího favorita, Barcelonu. Fanoušci po celém světě jen zírali, jak Frankfurt ovládl Camp Nou nejen na hřišti, ale i v ochozech, kde byli fanoušci katalánců zcela přehlušeni.

Španělsko bylo pro Frankfurt, v dobrém, osudové. Finále proti Rangers totiž ovládl v Seville. Evropskému úspěchu podřídil tým kouče Olivera Glasnera vše, včetně umístění v domácí soutěži. Jako vítěz Evropské ligy se v příštím roce podívají do Ligy mistrů navzdory tomu, že v Bundeslize byli až jedenáctí a byli blíž barážové příčce (9 bodů) než poslednímu pohárovému místu (10 bodů). Na to se ale díky nové trofeji ve vitríně nikdo ptát nebude.

Autor: Livesport.cz / David Pávek

Komentáře (18)

Přidat komentář
CHONG

Překvapením byl určitě i samotný Real.

Reagovat
Kocour Klapuška

Reagovat
Seydou Doumbia

jo, ale užijme si taky jeden článek pro týmy druhého sledu...realy live barsy a podobně se tu řeší furt

Reagovat
Remt

Já jsem do teď v úžasu jak je možné neodpískat faul Benzemy na Donnarum. To pro mě bylo asi největším překvapením letošního ročníku.

Reagovat
Y.N.W.A

Sheriff vyřadit, jeho pozadí znám od roku, kdy byl ve skupině EL se Zlínem a nesměl, stejně jako Fastav používat svůj název Sheriif protože se taky jedná o firmu... je dobře, že se jeho příběh, parasoxně díky úspěchům v Evropě, letos odhalil i jinejm

Reagovat
Y.N.W.A

a díky, skvělej článek a dobrý připomenutí

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
fenixLFC

napisat "výraznou tvář regionální politiky Pima Fortuyna" je hoooooodne silny eufemizmus

Reagovat
smazaný uživatel

vynimočne s tebou plne súhlasím

Reagovat
verv

Pěknej souhrn Ale chybí mi tam Rangers, ty bych ve finále EL nečekal ani náhodou. Ještě po tom, co Sparta sklidila výsměch, že skončila až za nima ve skupině.

Reagovat
Aldeano

Větší překvapení než Feyenoord.

Reagovat
Panini Calciatore

Finale prekvapenim je ale ked si vezmes ich vysledky poslednych sezon v Europe tak je vidiet ze dokazu porazit aj silne timy. Pre mna je ich finale o to vzacnejsie ze na ceste do neho prehrali tusim az 5 alebo 6 zapasov co je teda unikat dostat sa s takouto statistikou tak daleko.

Vyradili silny Dortmund aj Lipsko ale prehrali s priemernym Frankfurtom co je potom zase tiez nepochopitelne. Ale zas bolo to na penalty a treba povedat ze v zavere spalili 2 tutovky co proste musi tim na tejto urovni dat.

Rangers mal niekolko historickych a statistickych dovodov aby to vyhrali.

150 rokov zalozenia klubu,

50 rokov od posledneho vitazstva v PVP,

necakana smrt Waltera Smitha, strojcu mnohych uspechov poslednych rokov,

necakana smrt dlhorocneho kustoda (30 rokov...) Jimmyho Bella,

a v neposlednom rade to mali vyhrat aj kvoli zradcovi bastardovi Gerrardovi ktory v rozbehnutej sezone odisiel do Aston Villy.

Pre skotsky futbal je ale dobre ze maju od novej sezony po rokoch opat 2 timy v LM, Celtic ide dokonca priamo do skupiny a Rangers bude hrat kvalifikaciu.

Viac si zarobia a tie peniaze urcite investuju do kadra cize aj v dalsich rokoch sa da cakat ze v Europe opat cosi dokazu.

Reagovat
pistacik11

Ako 150r od založenia? Není to nový klub, ktorý so starým zadlženým Rangers by nemal mať nič spoločné?

Reagovat
smazaný uživatel

Pýta sa fanúšik klubu,ktorý ani neexistuje

Reagovat
pistacik11

Komu sa to chce stále meniť

Reagovat
eleven11

Reagovat
OnlyWHU

S pasáží o WHU bych si dovolil souhlasit.

Reagovat
Kixi Syhimour

Saint-Gillose...

Reagovat

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele