Exsparťanská spolupráce dovedla Lvíčata k výhře nad Severním Irskem

21.03., 20:20
Komentáře a souhrny
Radost hráčů české jednadvacítky (© AFP)

Čeští reprezentanti do 21 let porazili v přátelském utkání hraném v Pardubicích své vrstevníky ze Severního Irska 3:0. Pozitivní naladění na nadcházející kvalifikační zápas Eura obstaralo duo sparťanů Adam Karabec a ve druhé nizozemské lize hostující střelec dvou branek Václav Sejk.

Ten potvrdil klubovou formu, jelikož v dresu Rody dal čtyři góly v posledních šesti střetnutích. Lvíčata tak proti hostům dokonala vítěznou trilogii, neboť navázala na výsledky z roku 2009, kdy za Čechy skórovali Libor Kozák či Bořek Dočkal.

Domácí tým čekal velmi důležitý kvalifikační souboj s Islandem, ještě před ním však v rámci přípravného duelu vyzval mladíky ze Severního Irska. O důležitosti celého srazu vypovídal fakt, že v nominaci Jana Suchopárka nechyběl Martin Vitík, jehož jméno bylo silně skloňováno v souvislosti s českým A-týmem, nakonec ale ani nenastoupil v základu. Ostrované měli kvalifikaci rozehranou ještě hůře než Češi a s Eurem se předčasně rozloučili.

A špatně odstartovali také v Pardubicích, kde od úvodních minut dominoval domácí celek. Po jednom ze závarů se hráči v bílém dokonce dožadovali penalty, píšťalka rozhodčího však zůstala němá. Po čtvrthodině hry si Sejk seběhl do malého vápna, kde ho křížným pasem našel Karabec a kapitán Lvíčat pohotovou ranou po zemi otevřel skóre. Totožná spolupráce zafungovala i po odehrané půlhodině, kdy si Sejk s Karabcem efektně narazil míč a dalším přesným zakončením takřka z malého vápna zvýšil. Záložníkovi pražské Sparty dvě asistence zjevně nestačily a pět minut před odchodem do šaten načechral balon do vápna, kde ho jeden z obránců hostujícího celku nechtěně zpracoval pro Josefa Koželuha, nicméně ten se nabídnuté šance zalekl a zamířil mimo.

O přestávce udělal trenér Suchopárek hned osm změn včetně stažení obou strůjců branek a na hřišti to bylo znát. Krátce nato se totiž dostali do své první šance hráči v zeleném, střelu Seana Stewarta ale zneškodnil novic v české bráně Lukáš Horníček. Gólman Bragy se zaskvěl i v 64. minutě, kdy po rohovém kopu vychytal dorážejícího protihráče z bezprostřední blízkosti. O chvíli později mohli potřetí v utkání skórovat domácí, dělovka Koželuha ze střední vzdálenosti ovšem našla jen pravou tyč. Další radost na východě Čech ale nakonec přece jen přišla. Po přesném centru z levé strany se totiž poněkud krokolmně trefil hráč tamního klubu Denis Halinský, a završil tak střelecký účet zápasu.

Češi se tedy na Island, s nímž se v kvalifikaci o postup na mistrovství Evropy utkají 26. března, naladili vítězně. Severní Irsko se představí tentýž den v Srbsku.

Přípravné utkání reprezentantů do 21 let v Pardubicích:

Česko - Severní Irsko 3:0 (2:0)

Branky: 17. a 34. Sejk, 78. Halinský.

Sestava Česka: Kinský (46. Horníček) - Chaloupek (46. Halinský), Koželuh, Prebsl, Labík (70. Ševčík) - Vydra (46. Kričfaluši), Icha (46. Křišťan) - Višinský (46. Slončík), Fila (46. Kabongo), Karabec (46. Šín) - Sejk (46. Alijagič). Trenér: Suchopárek.

Autor: Livesport.cz / Šimon Frodl

Komentáře (20)

Přidat komentář
monty25

Sejk - hráč jako bejk Dneska potvrdil pohodu z klubu, tak snad si něco schoval i na Island. Každopádně v sobotu bude Rodě dost chybět a je trochu škoda, že nedojde na český souboj s Janoškem.

Reagovat
Sigma Olomouc

Pablos a jeho další žvejk nebo jak to bylo.

Reagovat
Pablos

nebuď drzej mladíku

Reagovat
ratusek

Reagovat
Sigma Olomouc

Sorry no

Reagovat
Alons0

Teď to hlavně potvrdit s Islandem, jinak bude muset chudák Fousek sestavovat další pracovní skupinu.

Reagovat
Sigma Olomouc

Super výkon dětí na tribunách.

Reagovat
letitfly

Já vám nevim, ale proč sakra šetřil toho Vitíka?

Reagovat
Luka3enko

Tak Vitík odehrál od 3.3.-17.3. 5 celých zápasů, proti těžkým soupeřům (teda krom posledního), do přáteláku by bylo zbytečné ho nasazovat. Trenér může vidět ostatní stopery a Vitík si pár dní odpočine, potrénuje a bude ready na důležitý zápas.

Reagovat
Sigma Olomouc

A ještě si u Vitíka nemusí dokazovat jeho kvality.

Reagovat
letitfly

To je mi jasný, že to bylo kvůli "šetření". Ale sere mě, že ho pořád předržujeme v U21, aby pak odehrál za 14 dní repre srazu jeden zápas. Je mu 21, to přece není nic strašnýho, když hraje zápas každý 3-4 dny. Pak se není čemu divit, když pak ti naši kluci jdou do lepších lig a nevydržej to tempo a anglický týdny, když je tady chráníme neustálým odpočíváním.

Reagovat
zorz767

Tady by fakt bylo zbytečný, aby nastupoval. Může být v dalším zápase i takovým žolíkem, protože je silnej při standardkách. Jeho nasazením by na něj islanďany zbytečně připravili.

Reagovat
letitfly

Jakože myslíš, že si ho islandskej realizák nenaskautoval z předchozích zápasů, ze zápasů Sparty a že je zaskočí, že českej talent roku 2023 bude hrát v základu?

Reagovat
zorz767

To si samozřejmě nemyslím, ale je to jeden z faktorů. Se spoluhráči z 21 nehraje tak často a není důvod soupeři ukazovat, jak budou řešit např. ty standardky, když tam bude Vitík. Dalším faktorem pak může být, že se mohl v přáteláku smolně zranit a pak by chyběl v klíčovém utkání. Zkrátka důvodů, aby hrál, bylo minimum.

Reagovat
letitfly

Tak právě naopak ne? Nehrajou spolu tak často, je to novej tým, kterýmu se zatím nedaří a za pár dní hrajou klíčovej zápas, takže by se spíš měli sehrát, trošku navnímat vzájemně svojí hru.

Reagovat
Uwe háže buly

Tak hráli spolu už i v jiných kategoriích ne?

Reagovat
verv

Suchopárek šetřil hráče i v rozhodujícím zápase na euru, takže v přáteláku nic divnýho

Reagovat
doshcz

Reagovat
Skleepy

Reagovat
Mönchengladbach

Suchejpárekball.

Reagovat

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele