Fenomén, jehož rekord Haaland jako jediný nepřekonal. Pan střelec Dixie Dean

14.06.2023, 22:30
Profily, historie

Norský ledový anděl Erling Haaland (22) ve své první sezoně v dresu Manchesteru City naprosto ohromil. Všechny bez výjimky. Vyhrál, co se dalo, dohromady nasázel napříč soutěžemi 52 gólů, z toho 36 v Premier League, čímž překonal její historický rekord (34 gólů). Vygumoval ostatně všechna maxima. Až na jedno. To nejtěžší. Drží jej Dixie Dean. Kanonýr Evertonu zvládl v lize 60 branek. Milník mu s největší pravdědobností zůstane už navždy...

Však také odolává téměř 100 let, Dean jej vytvořil v sezoně 1927/28. "Lidi se mě ptají, jestli můj rekord někdo někdy překoná. Myslím, že se to někomu povede. Tomu, kdo umí chodit po vodě. Zdolá jej jedině náš Pán, jedině ten umí zázraky," prohlásil kdysi hráč, jenž zemřel v roce 1980.

Říká se o něm, že byl z jiné doby. A to nejen proto, že zřejmě jako první útočník v historii nosil stabilně na dresu číslo devět. Podsaditý, silový hráč je mnohými považován za nejlepšího středního forvarda všech dob. Třebaže nebyl nijak vysoký (178 cm, 80 kg), vyčníval jako mimořádný hlavičkář. Díky skvělému výskoku a atletickým schopnostem.

Vyrůstal v tvrdých podmínkách 1. světové války. Jako školák rozvážel mléko z farem ve velkých bandaskách do domácností. "Byla to makačka. Vstával jsem v půl páté ráno, zapřáhl jsem mlékařský vozík za poníka a jeli jsme. Od domu k domu, pak do školy," vyprávěl v rozhovoru v 70. letech při vzniku knihy ke stoletému výročí Evertonu.

Jeho jedinou výukou však byl podle jeho slov... fotbal. "Nikdy jsem neměl nic jiného. Žádnou matematiku, nebo angličtinu. Jak jsem se naučil číst a psát? Nějak jsem to pochytil...," pokrčil rameny. Školu si vybíral zásadně podle toho, co nabízela ohledně fotbalu. V 11 letech dokonce odešel dobrovolně do ústavu pro mladistvé delikventy, který jednak poskyoval ubytování (a u Deanů bylo v maličkém domku těsno), jednak mohl hrát za školní tým.Svým spoluhráčům namluvil, že jej do téhle školy umístili proto, že jej chytili při krádeži v obchodě. Chtěl být součástí party...

V pouhých čtrnácti vzal práci pro železnici ve vozovně jako mechanik. A rovnou noční směny! Aby měl čas na fotbal. "Ostatní dva kluci v noci nechtěli dělat, protože všude běhala spousta krys, velkých jako menší pes," líčil Dean. Ne, že se jich nebál, on s nimi bojoval. Číhal na ně u zdi a když probíhaly kolem ní, se vší vervou je proti ní nakopl. Traduje se, že právě tady získal svou razanci, kterou později ohromoval. "Byl silný jako nosorožec," napsal o něm magazín FourFourTwo.

A odolný rovněž tak. Dean hrál v éře, kdy si anglický fotbal vydobyl renomé ostré hry, při níž si nikdo nebere servítky. Když v šestnácti nastoupil do svého prvního profesionálního angažmá v klubu Tranmere Rovers, nejdřív bojoval o místo v sestavě v dresu béčka.

V jednom zápase byl k nezastavení, trefil se dvakrát, načež na něj jeho rozezlený strážce udeřil a se slovy, že už žádný gól nedá, jej nakopl prudce do rozkroku. Přímo do varlat! Strašlivá bolest. Spoluhráč k němu okamžitě přiskočil a postiženou oblast mu masíroval. "Nech toho a radši je spočítej!" křičel na něj Dean v situaci, z níž se stala legendární historka. Vypovídá o železném charakteru pozoruhodného chlapa. O varle přišel, nad pokračováním jeho kariéry se vznášel otazník. Nebylo to naposled...

Čaj po páté

Za Tranmere měl ve své druhé sezoně průměr gól na zápas a nabídky jen pršely. Arsenal, Newcastle... On si vybral Everton, kam ho v osmi letech vzal táta na zápas. "Viděl jsem je jen jednou, ovšem ta modrá, ty tribuny a všechno.. Říkal jsem si: Hrome, to je místo!" Takže když k Deanům přišel jednoho odpoledne manažer Evertonu, bylo jasno.

Přestupní částka: 3000 liber. Víc předtím nikdo v 18 letech nestál. Hráčova rodina z obnosu dostala 30 místo slibovaných 300, nepomohla ani Deanova návštěva u tehdejšího předsedy svazu. Ve svém prvním roce v klubu nasázel 32 branek, hodně těžil ze změny ofsajdového pravidla, jež předepisovalo alespoň dva hráče soupeřova týmu mezi útočícím hráčem a brankou místo dřívějších tří.

Kariéru mu nezbrzdilo ani těžké zranění hlavy. Dean si v létě 1926 zlomil při havárii na motorce lebeční i lícní kost a na dvou místech také čelist. Strávil 36 hodin v bezvědomí, doktoři mu nedávali velké šance na přežití, fotbal vyloučili doživotně zcela. To však tohohle mladíka těžce podcenili. Po pouhých čtyřech měsících byl na trávníku zpět a hned skóroval. Hlavou... A byla to taková rána, že se fanoušci v nadsázce pídili po tom, zda Deanovi nezůstaly v lebce kovové destičky, které mu ji po operaci spojovaly. Tyhle spekulace jej ostatně provázely po zbytek kariéry.

Fotbal nehrál jen pro radost, později se netajil tím, že z velké části i pro peníze. Za výhru inkasoval bonus dvě libry, za remízu jednu. K tomu měsíční plat. Osm liber... Na nějaký rekord ani nepomyslel. Na prahu jeho nezapomenutelné sezony mu bylo teprve 20 let (čili o dva roky méně než Haalandovi).

I po téměř půlstoletí dokázal popsat nebo jinak okomentovat všech 60 tref, které v tom ročníku dosáhl. Začalo to doma zásahem do sítě Sheffield Wednesday při výhře 4:0. "Jen jeden gól? Asi jsem neměl den," utrousil. K jeho mimořádným kouskům patří v té sezoně třeba pět branek proti Manchesteru United. "A všechny do poločasu. Chtěl jsem už jít na čaj!" usmíval se Dean.

Bonbón od rozhodčího

Rekordní šedesátku gólů (ve 39 zápasech) završil v posledním kole hattrickem do sítě Arsenalu. Dosáhl jej přitom pár minut před závěrečným hvizdem. V dnešní době by se na hřišti strhly nejrůznější ciráty, tenkrát Deanovi soupeři potřásli rukou, spoluhráči poklepali na rameno - a bylo to.

U fanoušků to bylo jiné. Stadion se otřásal v základech. Dean před koncem zápasu zašel za rozhodčím a povídá mu: "Jdu ze hřiště, pokud nemáte nic proti. Řekněte ostatním, že jsem si musel odskočit na malou." Což bylo podle očitých svědků jeho jediné štěstí, rozvášněný dav by prý zbožňovanou modlu ušlapal.

Everton se dočkal titulu po 13 letech, sezonu zakončil s dvoubodovým náskokem před Huddersfieldem. Toffees měli sestavu vyladěnou na ofenzivní fotbal, hráli v rozestavení 2-3-5, což v té době bylo vcelku obvyklé. "Útočník se nesměl bát, musel riskovat, což jsem dělal. Podstoupil jsem přes 15 operací. Ovšem rychle jsem se léčil," namítl legendární útočník.

Vzpomínal na to, jak jej lanařil Arsenal, který na stůl před něj položil bianco šek, jak mu soupeři všemožně nadávali, nebo stahovali trenky. Vždycky se udržel, nenechal se vyprovokovat, za celou kariéru nedostal žlutou kartu, natož aby byl vyloučen. "Ani mi žádný rozhodčí nedomlouval. Jen jednou ke mě promluvil. Byl to starý holohlavý Lol Harper. Vždycky při zápase něco cucal. Tak jsem se ho zeptal: ‘Co to máte v puse?’ A on: ‘Mentolku.’ A jednu mi podal."

Po Deanovi bylo pár měsíců po jeho úmrtí pojmenováno ocenění. Udílí se hráčům za vzorné sportovní chování a disciplínu. Svůj milovaný Everton neopustil ani tehdy, když v roce 1930 sestoupil do druhé ligy (a přesto si udržel místo v reprezentaci). Ve 399 utkáních v jeho dresu nashromáždil 349 gólů (včetně 37 hattricků). Po třicíctce jej ovšem dostihla zranění. Vystřídal pár klubů v nižších soutěžích, dokonce chvíli nastupoval za irské Sligo Rovers.

160 gólů za sezonu

Kariéru mu ukončila 2. světová válka. Otevřel si obchod se sportovními potřebami, ovšem příliš neprosperoval. Pracoval na jatkách, pro výrobce munice, než v roce 1940 narukoval do britské armády a sloužil na domácí frontě. Po válce provozoval hospodu, dělal vrátného v kancelářské budově, hlídače v garážích...

Fotbalem si na zbytek života nevydělal, jako je tomu pravidlem dnes. K tomu mu kariéra podlomila zdraví. V roce 1976 mu dokonce doktoři museli amputovat pravou nohu kvůli krevní sraženině. Od té doby snil o umělé protéze, aby byl na oslavy stoletého výročí Evertonu (o dva roky později) alespoň částečně fit. Dokonce navštívil v nemocnici specialistu, aby se s ním poradil, jaké cviky má dělat pro zlepšení své fyzičky a zvýšení šance, že náhradu bude moci dostat. Ve skutečnosti však tahle možnost nepřicházela do úvahy, neboť hrozilo, že gangréna napadne i jeho zdravou nohu.

Zemřel v 73 letech způsobem, jaký si nejspíš uvnitř přál - v jeho milovaném Goodison Parku. Tam, kde byl nejšťastnější. S Evertonem žil až do svého posledního dechu. Vinou zdravotních problémů se tam v březnu 1980 dostal po dlouhé době. Během derby s Liverpoolem jej však skolil infarkt. "Patří mezi velikány jako Beethoven či Shakespeare," prohlásil tehdy legendárdní kouč Liverpoolu Bill Shankly.

Před stadionem Evertonu připomíná tohoto mimořádného kanonýra socha, kterou původně obepínalo zábradlí se 60 kruhy, jako připomínka jeho rekordu. Mimochodem jeho průměr na zápas činil 0,93 branky, Pelé měl 0,92, Ronaldo s Messim jsou s odstupem za nimi.

Messi byl také s 91 trefami v roce 2012 jediným, kdo překonal Deanovo maximum za kalendářní rok (85). "Nedávno jsem se byl v baru dívat na fotbal. Liverpool hrál proti nějakému španělskému týmu, v záloze měl skvělého Iana Callaghana a na křídle Petera Thompsona. Kdybych měl za spoluhráče tyhle dva, dal bych těch gólů za sezonu 160," povídal Dean v 70. letech.

Trumfne ho Haaland? Při svém prvním pokusu zaostal za Deanem o 24 ligových tref a v součtu všech soutěží (52/63) o 11...

Autor: Livesport.cz / Pavel Křiklan

Komentáře (124)

Přidat komentář
misomy6

Nepoznám ho ale RIP in peace

Reagovat
Laliga

R- rest, I- in , P-peace len pre info

Reagovat
misomy6

Reagovat
Laliga

bolo to zo žartu

Reagovat
misomy6

To dúfam

Reagovat
icefish

Myslim, ze to ví…

Reagovat
Laliga

dúfam ale istota je istota

Reagovat
RuneSKS

Reagovat
Zark

R- rest, I- in , P-peace in peace

Reagovat
Neon

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
Neon

Len pre info, RIP není anglická zkratka, ale latinská.

Reagovat
Laliga

Niekto tvrdí že je pôvodom anglická?

Reagovat
_Blind_

Len pre info.

Reagovat
Laliga

potom je nelogický ten smajlík na konci

Reagovat
kilobyte

Jen tak pro info RIP je anglická zkratka. Routing information protocol.

Ty asi myslíš R.I.P., Requiescat in pace.

Reagovat
Neon

fair enough

Reagovat
Laliga

Tak sme to rozpitvali doslova do bodky

Reagovat
Salfovic

Konečně pořádnej článek

Kde by mohl mít Haaland strop? 50? To by byl teprvej druhej, kdo to dokázal.

Reagovat
Pony Slaystation

Myslím, že Haalanda nebude nyní tak těžké bránit, pokud svou hru nezmění. Stačí, když se ostatní mrknou, jak ho vymazali v LM.

Reagovat
Gazdo

Proti tym slabsim vzdy bude davat tie goly ale proti tym silnejsim tymom mu vzdy nasadia osobku. V podstate je to ale jedno pokial si City udrzi kvalitu na ostatnych postoch v utoku tak Haaland tym ze bude mat na sebe osobku naviaze na seba tych obrancov ktori ho budu branit a umozni tym padom ostatnym viac utocit

Reagovat
ratusek

Reagovat
frankiefcb

Reagovat
smazaný uživatel

To vůbec nevadí, všichni světoví hroti mají lepší gólový průměr za 90 min/zápas proti slabším soupeřům.

Reagovat
Shevchenko

Reagovat
vceradnesazitra

Tyhle "rekordy" vzniklé před 2. světovou by se měly anulovat, hrál se úplně jiný sport, který se současnou hrou nemá moc společného.

Reagovat
smazaný uživatel

Kolik máš nakoukaných celých zápasů z doby před válkou?

Reagovat
Ragnar Lothbrok

A nemá snad pravdu? "Pan střelec" hrával proti dvěma obráncům, jeden byl hokynář a druhej skladník z doků.

Reagovat
Ragnar Lothbrok

Myšleno s tím jiným sportem, rekordy bych neanuloval.

Reagovat
smazaný uživatel

No, a dneska zase "páni střelci" hrají třeba proti Maguirovi.

Reagovat
Ragnar Lothbrok

Já jsem to označení nemyslel sarkasticky, jistě to byl frajer. Jenom jsem to použil, když to bylo v nadpisu článku. Tyhle stoletý rekordy jednoduše nejsou vůbec relevantní, je to spíš taková zajímavost z historie.

Reagovat
smazaný uživatel

Podle tvé logiky by tedy neměly být relevantní ani rekordy před zavedením VARu, protože by neplatila asi miliarda gólů z ofsajdu. Nebo rekordy, které byly dosaženy míčem Roteiro nebo Jabulani, protože létaly jinak než jiné míče.

Reagovat
Ragnar Lothbrok

Tohle rozhodně není moje logika, to je jen tvůj nesmyslnej výplod.

Reagovat
VersaceChain

Reagovat
Pablos

já bych ještě spíš vypíchl než obránce ty golmany... dnes i dítě které fotbal nikdy nevidělo... a půjde si zakopat na dvorek, tak bude mít podobnou techniku chytání.

Reagovat
fenixLFC

podla tvojho prehladu beztak videl tolko celych zapasov spred vojny ako si ich ty videl po nej

Reagovat
smazaný uživatel

Šlo to napsat i jednodušeji a přehledněji, použít vhodnější a méně nesmyslné přirovnání, zvýšila by se údernost. Například: "ty si videl eště menej zápasov po vojne než má moj tím titulov za posledných 33 rokov".

Reagovat
fenixLFC

alebo ze pocet zapasov co si videl je nizsi ako pocet obzalob barcelony z korupcie. ale vzhladom na to, ze ste korumpovali dlhodobo a bohvie, kolkym zalobam vobec celite, by som ta tym tvrdenim mohol velmi precenit

Reagovat
pobody's nerfect

Naprostý nesmysl. Ano hra vypadala jinak, ale i tak musel být zcela výjimečný. Kdo z jeho současníků se mu přiblížil?

Reagovat
Pablos

A on píše, že by se něják neměl uznávat ten člověk jako fenomenální hráč historie ? Jen prostě v tom vývoji toho sportu se dá opravdu vklidu říct, že to jsou dva rozdílný sporty už.

Reagovat
Freedo

Tak tam je hrozně těžký určit nějakou dělící čáru, od které už bys to nepovažoval za relevantní. Protože by se dalo říct, že i fotbal dnes je jinej sport než fotbal před 20 lety a hráči, co byli na přelomu století nejlepší, by dnes možná nebyli tak dominantní, protože by neměli potřebný fyzický parametry. I když hodně lidí si to nebude chtít přiznat, protože už jsme tu dobu zažili a tehdy nám přišli top.

Reagovat
Pablos

s tou čárou samozřejmě souhlasím... já ani neříkám, aby se to anulovalo. Jen mi to nepříjde jako nesmysl a nikterak to norzporuje s tím, jestli někdo byl ve své době ten nej. Ale teda ještě se chytím toho tvého před 20lety... no vidíš to, každý vidíme, že je změna po 20 letech v tom sportu... no a teď si vem 100let... opravdu je to tak mimo si myslet, že to byl úplně jiný sport ? A o to mi jen šlo vlastně

Reagovat
El Cid z City

Co myslíš pod pojmem fyzický parametry?

Reagovat
Freedo

Tak hlavně rychlost, výbušnost, v kombinaci se stále většími nároky na vytrvalost. Dřív stačila rychlost v myšlení, aby hráč byl oproti ostatním napřed, ale dnes už je tomu podle mě jinak.

Reagovat
El Cid z City

Grealish, B.Silva, Stones, Gundogan,Rodri(velmi pomalá křídla, extrémně pomalej střed, Rodri a Gundo maj výbušnost jako hlemýžď) a trebl je doma.

Reagovat
Freedo

To je dobrej argument. Jak by jsi to vysvětlil? Guardiola podle mě má hru hodně založenou na postupném útoku namísto brejků, takže tu rychlost tolik nepotřebuje (minimálně směrem do útoku, ale do obrany je to pořád podstatný, proto Walker nebo Cancelo..). Ale je to výjimka v porovnání s dalšími silnými týmy posledních let jako Real, Liverpool, Bayern.

Reagovat
Kejza

Reagovat
ttopi

Musel být střelec a dobrý hráč. Rozdíl byl ale v té obecné kvalitě. Dneska v lize prostě nemáš fotbalistu, který je slabý, ikdyž je z posledního týmu. Kdežto v těch starých dobách bylo ve fotbale opravdu mraky hráčů, kteří měli kvalitu vyloženě slabou. Takže bylo snažší se nějak prosadit. Dnešní konkurence je nesrovnatelně větší.

Reagovat
smazaný uživatel

To je hloupost, zase byly srandovní balony, kopačky, hřiště.

Každá doba je vždy svým měřítkem, takže prostě vynikal ve své době, a co? číslo je absolutní a to je v pořádku, jen tak nebude hstorie zapomenuta. Vidím venku děcka v dresech těch debílků dneška, což bych ještě pochopil, ale oni už se nedozví, jaký byl Fenomeno, Zidane a další. Nejsem tak starý, ale vždycky mě zajímal fotbal minulosti, až někam zpět do 60., Goergie Best, Eusebio a další a pak cokoliv co bylo předtím.

Reagovat
kilobyte

Docela bych chtěl viděl Messiho s koženými kopačkami a koženým míčem proti obráncům, kteří by ho klidně nakopli do koulí. Jestli by dokázal pořád tolik vyčnívat a nebo jestli by na to neměl sílu.

Reagovat
Salfovic

Mimořádnej talent se vždycky prosadí.

Reagovat
kilobyte

Tím bych si nebyl tak jistý. Vem si jen to, že Barcelona platila Messimu růstové hormony. Před 100 lety by měl tak 150 cm. Měl by těžké aby ho vůbec do nějakého týmu vzali.

Podle mě by byl asi rád, kdyby hrál první ligu v Argentině.

Reagovat
smazaný uživatel

Takový extrémní talent by se taky prosadil, samozřejmě, kluci z JA umí fotbal i s kostkou másla.

Reagovat
ttopi

Byl by hroznej, nulovej. Neuměl by kopnout do balónu. Snad jsi spokojený

Reagovat
kilobyte

Ulevil sis? To se na Messiho nemůže ani šáhnout?

Reagovat
ttopi

Může. Ale u těch nejlepších ty pochyby moc nemám. Tam je málo pravděpodobný, že by byli úplně jiní.

Reagovat
kilobyte

Za těch 100 let se fotbal neuvěřitelně změnil. Dřív byl mnohem víc silový a rozhodčí hru víc pouštěl. To by Messimu určitě nepomohlo. Další věc je, že Messi bral v mládí růstové hormony, bez kterých by měřil asi 150 cm. Před 100 lety by takovou možnost neměl, takže by měl další "handicap".

Messi by jiný nebyl, ale musel by hrát jinak. Protože se v té době hrálo jinak a pochybuji, že by dokázal předběhnout stylem hry o 100 let dopředu. Určitě by to s míčem uměl, ale dokázal by se vypořádat s tehdejším stylem natolik, aby patřil k těm nejlepším?

Reagovat
smazaný uživatel

To by si musel anulovat každých 20 let. Minimálně.

Reagovat
Freedo

Reagovat
Zaschrona

Bude hrozně zvláštní až za pár let za jeho sochou už nebude stadion. Nicméně dobře, že původní socha se stěhovat nebude, patří tam.

Reagovat
Pony Slaystation

Reagovat
Salfovic

To mi tedy přijde jako kravina, nepřestěhovat sochu i se stadionem.

Reagovat
Neutron

No, stadion sa nestahuje

Reagovat
Zaschrona

U nového by měla být socha nová, nejspíš jich rovnou bude víc. Ta původní tam bude dál připomínat kořeny klubu i jeho, nakonec tam hrál i umřel. Kostel s muzejní expozicí, zeď slávy nebo socha Holy Trinity se taky stěhovat nebude. Za mě fajn, alespoň tam pak bude pořád důvod jít.

Reagovat
Gazdo

Super clanok

Reagovat
HalaMadrid_Flx

Reagovat
Kejza

Reagovat
Frank Lampard 8

Reagovat
Doomblade

Reagovat
pedroLFC

Reagovat
Kucka

slyším o něm prvně

Reagovat
Witcher

To sou ty černobílé rekordy

Reagovat
Devil

Kolikrát víc poctivé, než ty barevné

Reagovat
HalaMadrid_Flx

Reagovat
Luxembourg

Ví někdo kolik měl průměr na zápas Bican? Pokud vím, dodnes oficiálně nejlepší střelec historie.

Reagovat
Kejza

nepřekonal ho už Ronaldo?

Reagovat
kilobyte

Dokud budou naši historici na stráži tak ne. Vždy mu tam nějaký gól připíšou.

Reagovat
smazaný uživatel

Což není tak těžký. Pořád se mu tam nepočítají spousty gólů z důležitých zápasů, které navštěvovaly davy lidí a byly brány jako významnější než ligové. A to zájezdové, klubové-přátelské a meziměstské zápasy. Tehdy se jim přikládala velká důležitost, protože Evropské poháry prakticky nebyly. STEP bylo jen pár zápasů.

Reagovat
kilobyte

Jenže se počítají jen soutěžní. Je jedno jakou měl přátelák důležitost.

Reagovat
smazaný uživatel

Tak reprezentační přátelské se myslím počítají do oficiálních taky. Nebo dřív jsem aspoň neviděl nikdy, rozlišovat ve statistikách reprezentační přátelské a soutěžní zápasy. Ale rozdíl oproti těm klubovým je ten, že v klubových býval většinou domácí rozhodčí. A to ty zápasy v mých očích dost sráží. V meziměstských býval neutrální soudce, ale těchto zápasů zas tolik nebylo. Já neříkám, že by se měli počítat ty góly oficiálně, ale někoho to třeba napadne a gólečky se připíšou.

Reagovat
smazaný uživatel

A právě v těchto zápasech hrál proti nejlepším.

Reagovat
Coutinho10

Bican na věky věků numero uno

Reagovat
Pablos

nuda, pravěk

Reagovat
Kaspar

Norský ledový anděl Erling Haaland......tady uz pise i Bosak nebo kdo tohle kurva vymysli?

Reagovat
ratusek

Divoký anděl - Natalia Oreiro?

Reagovat
GabrielBatistuta

Reagovat
Salfovic

Je jí dost podobný.

Reagovat
Zark

člověk si chce po čase přečíst článek a hned první slova stačí, aby toho zase nechal

Reagovat
GrimeBaller98

Hezky clanek, diky za to , klidne bych uvital vice clanku z historie

Reagovat
r.mrazik

pekny clanek

ta jeho smrt je teda extra bozi,kdyz uz,tak se vsim vsudy

Reagovat
Pablos

třeba Everton prohrával ale

Reagovat
smazaný uživatel

Pokud nestihnul umřít do 19. minuty, tak ano.

Reagovat
r.mrazik

Reagovat
PP

stylově..

Reagovat
kilobyte

Jak se to vezme. Everton hrál o udržení a Liverpool o titul. Everton prohrál 1:2 a on pravděpodobně umřel, když Everton prohrával. Pokud ten fotbal pořád prožíval, tak mu ten výsledek mohl "pomoct".

Reagovat
r.mrazik

aha,tak to tomu "trochu" ubira

Reagovat
Doomblade

Parádní článek. Víc takových.

Reagovat
Abaddon

Skvělej článek.

Reagovat
Pablos

Začínám nabývat divných pocitů, že se tu snad čtou články či co

Reagovat
kilobyte

EF jde do kopru. Posrali diskuzi, tak začneme číst články.

Reagovat
Pablos

ten pokrok... kde se tohle zastaví

Reagovat
PP

Swarleyho spolužák...

Reagovat
smazaný uživatel

Nechápeš, že se nemohli potkat? . Swarley nestudoval v Anglii. Navíc Swarley byl starší ročník .

Reagovat
forrest

Jak někteří píší, že se nedá fotbal v té době srovnávat s dnešním... Souhlas, nicméně vemte si, jaký komfort, trénink, vybavení mají hráči dnes a hráči kdysi...

Tady máte týpka, kterej nasázel 60 branek a ráno vozil po barácích trakařem mlíko... Co Haaland dělal v 10 letech? Měl asi 100% nalajnováno jít do TOP fotbalu a k tomu 100% podporu jak doma, tak na hřišti...

Takže za mě je totální blbost říkat, že tyhle starý rekordy by se měly anulovat... Po jaké době bychom měli anulovat rekordy Messiho, Ronalda, Haalanda? Až budeme mít ve fotbale umělou inteligenci a každý hráč bude mít 100% trénink na míru a eliminuje všechny možné chyby a nedostatky ve vývojích hráčů?

Reagovat
kilobyte

A co teprve kožený kopačky a kožený míče. Dostat tím míčem někteří dnešní hráči, tak by dělali kotrmelce do konce zápasu.

Reagovat
ratusek

Celkově i ta tvrdost hry byla jiná. Nedávno byl v TV nějaký zápas nebo sestřih asi 30 let dozadu a uplně jsem čuměl, jak po sobě šli a rozhodčí v klidu. Nikdo nedržkoval, nikdo nesimuloval, dostali přes párky, ale zvedli se a jelo se dál bez přerušení

Reagovat
smazaný uživatel

Férívá tvrdost s občasnou zákeřností. V rugby to zůstalo, fotbal šel jinou cestou.

Reagovat
Pablos

ještě, že nám zbylo alespoň fér ové sázení

Reagovat
smazaný uživatel

Tak férová. Bylo běžný, že hráč běžel sám na bránu, obránce ho sejmul skluzem jak prase a byl jen pokárán prstíčkem. Třeba do roku 66 to byla běžná a účinná taktika, protože se např. na MS nebo v Poháru Mistrů nesmělo střídat a rozhodčí vylučovali skoro jen za vraždu a i to většinou jen soupeře domácích.

Reagovat
smazaný uživatel

Jo, to je pravda, ale pořád byli lidé tak nějak jinak nastavení a promítalo se to i do hry.

Reagovat
Nieuwendyk

Rugby není zákeřný!

... většinou

Reagovat
smazaný uživatel

Taky se najdou případy. Ale po zápase se nikdo nenahání.

Reagovat
dantetomas

A taky Vinco z Madridu by ten mic obvinil z razismu

Reagovat
kilobyte

Tak ta kůže byla většinou hnědá, takže by s ním byl naopak kámoš.

Reagovat
johan14

Asi takto priatelia:

Jimmy Cookson 44 Chesterfield 1925-26

Ted Harper 43 Blackburn Rovers 1925-26

George Camsell 59 Middlesbrough 1926-27

David 'Harry Abe' Morris 47 Swindon Town 1926-27

Albert Whitehurst 44 Rochdale 1926-27

William 'Dixie' Dean 60 Everton 1927-28

David Halliday 43 Sunderland 1928-29

Andrew Rennie 43 Luton Town 1928-29

Jimmy Hampson 45 Blackpool 1929-30

Tom 'Pongo' Waring 49 Aston Villa 1930-31

Peter Simpson 46 Crystal Palace 1930-31

Za 6 sezón 11 maníkov 43 a viac gólov.

Reagovat
Pablos

doba kdy co šlo na bránu to byl gól

Reagovat
LeonardoUžoa

vševypovídající.

Goat je Maradona. Zdar.

Reagovat
ttopi

Díky. Trošku to vypovídá o tom, jak to bylo. Nikdo nepochybuje o tom, že to všichni museli být střelci. Ale že to měli snažší, to z tohohle jasně plyne.

Reagovat
Martin9719

Reagovat
Puskas

Článek určitě zajímavý, ale... Těžko mohl dostat žlutou, když tehdy ještě neexistovaly. I ta vyloučení byla spíše výjimečná...

Reagovat
Kucka

Reagovat
ttopi

Plus se asi ani nestřídalo ne? Letos Pep stáhl Haalanda X-krát z vyhraných zápasů, čímž ho o několik dalších gólů možná taky připravil.

Reagovat
Puskas

Mohlo se střídat v určitých případech, třeba v kterémsi přípravném utkáni naší repre šel hráč na dvě tři minuty za ošetřovaného. Ale to bylo výjimečné, jinak zraněný hráč víceméně statoval, viz Krčil ve finále MS.

Reagovat
ttopi

Ano. Měl jsem na mysli taktická střídání, kdy hráči nic není, ale prostě ho trenér stáhne. To nebylo.

Reagovat

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele