Ferguson, Wenger, Streich nebo Simeone. Sedm trenérů, kteří se stali legendami jednoho klubu

11.09., 23:53
Aktuality
Alex Ferguson a Arsène Wenger svedli nespočet trenérských duelů. (© Martin Rickett / PA Images / Profimedia)

Jednou za čas se ve fotbalovém světě objeví trenér, který dokáže proměnit tým k obrazu svému natolik, že fanoušky nadchne nejen ziskem trofejí. Livesport Zprávy zmapovaly počiny úspěšných koučů posledního čtvrtstoletí, sedmi mužů, z nichž každý je pevně spjat s jedním klubem.

Sir Alex Ferguson - Manchester United (1986 až 2013)

Alex Ferguson získal 13 titulů v Premier League (©Martin Rickett / PA Images / Profimedia)

Absence Alexe Fergusona v Manchesteru United je citelná i 11 let po jeho odchodu do důchodu. Byl totiž pravděpodobně nejlepším trenérem v historii anglického fotbalu vůbec. Ve skotském Gavanu narozený muž sbíral jednu trofej za druhou, během své úžasné éry získal 13 titulů v Premier League, dvě v Lize mistrů, pětkrát vyhrál FA Cup a čtyřikrát Ligový pohár.

Ferguson dohlížel v klubu prakticky na všechno a byl mistrem v omlazování a oživování týmu, když se začínala objevovat stagnace. Stvořil unikátní mužstva s nejlepšími fotbalisty: Paul Scholes, Cristiano Ronaldo, Eric Cantona, Roy Keane nebo Wayne Rooney jsou jen někteří z těch, jimž se poštěstilo pod jeho vedením oblékat červený dres. Všichni se i díky Fergusonovi zapsali do historie (nejen) Premier League.

Nejvýraznějším obdobím byla sezona 1998/99, kdy se United stali prvním anglickým týmem, který kdy vyhrál treble. Vše korunoval Ole Gunnar Solskjaer ve finále Ligy mistrů, když gólem ve třetí minutě nastavení vzal naděje Bayernu Mnichov.

Odkaz Sira Alexe Fergusona roste tím více, čím déle se Rudým ďáblům nedaří.

Arsène Wenger - Arsenal (1996 až 2019)

Wenger slaví triumf Arsenalu v památné sezoně 2003/04. (©PA/ROTA / PA Images / Profimedia)

Arsène Wenger a Arsenal byli dokonale provázáni, dokonce i jejich jména znějí podobně. Francouzský odborník pomohl po období sucha znovu postavit slavný klub na nohy a sestavil jeden z nejrespektovanějších týmů Evropy. Zároveň se stal jedním z nejvlivnějších manažerů v historii Premier League.

Wenger změnil kulturu v Arsenalu, zlepšil kondiční standardy a přinesl nový a vzrušující styl fotbalu. To se mu podařilo zejména díky podpisům většího množství hráčů z kontinentu, kterým vévodilo trio francouzských hvězd Thierry Henry, Robert Pires a Patrick Vieira.

Během 22 let u kormidla vyhrál Wenger sedmkrát FA Cup a třikrát Premier League. Ikonickou se stala sezona 2003/04, kterou Kanonýři v lize odehráli bez jediné porážky a získal nálepku Invincibles, tedy Neporazitelní. Logicky také rostla jeho rivalita se Alexem Fergusonem, neboť právě United byli pro Arsenal hlavním soupeřem.

Wenger poté pomáhal dohlížet na přesun z původního stadionu Highbury do dnešní arény Emirates. V roce 2006 kvůli budování nového stánku přijal nižší rozpočet, ale i v dalších sezonách dokázal držet Arsenal mezi nejlepšími čtyřmi anglickými týmy. Navzdory nepříznivému konci svého působení v roce 2018 zůstal legendou Arsenalu. Potvrzuje to i jeho socha před stadionem.

Fatih Terim - Galatasaray (1996 až 2000), (2002 až 2004), (2011 až 2013), (2017 až 2022)

Fatih Terim je nejvlivnější postavou historie tureckého fotbalu. (©Profimedia)

Terim je nejvlivnější a nejvýznamnější postavou turecké fotbalové historie a v souvislosti se svým postavením v Galatasarayi se o něm rozhodně dá mluvit jako o žijící legendě. V klubu strávil 11 let jako hráč a kapitán, poté už ve čtyřech obdobích zastával funkci manažera, což jen potvrzuje jeho velmi blízký ke žlutočervené značce. Kdykoli Galatasaray zaklepal v dobách nezdarů na jeho dveře, nikdy neodmítl a vždy znovu přinesl úspěch.

Během svého prvního působení získal čtyři tituly v Superlize za sebou a Galatasaray je dodnes jediným týmem, kterému se to v historii tureckého fotbalu podařilo. V roce 2000 také vyhrál Pohár UEFA, první evropskou trofej, kterou kdy turecký tým získal.

Na svou práci navázal i při dalších návratech a celkově získal v domácí soutěži dohromady osm mistrovských titulů a čtyři poháry. To z něj dělá nejoceňovanějšího trenéra ve fotbalové historii Turecka.

Jeho jedinečná osobnost a aura mu přisoudily přezdívku Imparator (císař). Dnes je mu 71 let a stále je spojován s případným návratem do Galatasaraye, kdyby se zase nějaký čas nedařilo.

Jurgen Klopp - Liverpool (2015 až 2024)

Klopp s Liverpoolem oslavil titul v Premier League (©Laurence Griffiths / PA Images / Profimedia)

Fanoušci Borussie Dortmund s tím možná budou mít problém a leccos by namítali, ale Jürgen Klopp a Liverpool bylo dokonalé spojení. Německý trenér nereprezentoval jen fotbalový klub, ale i celé město a stal se ikonou Liverpoolu. Jeho vášeň, emoce a živelnost byly odrazem toho, jak fotbal vnímají fanoušci. Na Anfield Road nastala dokonalá shoda.

Během svého působení pomohl Klopp Liverpoolu poprvé po 30 letech vyhrát ligu a okamžitě dokázal, že bude jeho nejlepším trenérem v novodobé historii. Kromě toho ovládl i Ligu mistrů, FA Cup a dva ligové poháry.

Dlouho v paměti zůstane zejména neuvěřitelný obrat Liverpoolu z roku 2019, kdy v semifinále Ligy mistrů Reds nejdříve prohráli v Barceloně 0:3, ale doma v odvetě i v oslabené sestavě katalánský velkoklub porazili 4:0. Šlo o jeden z nejlepších zápasů v historii této evropské soutěže.

Nebýt Pepa Guardioly a jeho Manchesteru City, nepochybně by Reds získali další tituly, což dokazuje i fakt, že Liverpool skončil v sezoně 2018/19 na druhém místě s 97 body. Klopp byl čistá duše, mluvil otevřeně a každý týden s ním byla u postranní čáry zábava. Fotbal bez něj je chudší. Ale všichni věří, že se jednou vrátí...

Christian Streich - Freiburg (2011 až 2024)

Streich působil ve Freiburgu od roku 1995. (©ČTK / imago sportfotodienst / Grant Hubbs)

Streich sice strávil ve Freiburgu jen jeden rok jako hráč, ale o to víc si to vynahradil v trenérské kariéře. V jeho případě se dá mluvit o dokonalé věrnosti jedné značce.

První Streichovou prací bylo vedení týmu Freiburgu U19 v letech 1995 až 2011. Šestnáct let připravoval mladé talenty pro A-tým a nikdy se mu nechtělo jinam. Nakonec ho v klubu povýšili a na dalších 13 let převzal odpovědnost jako trenér "áčka".

Právě s jeho jménem je spojena nejúspěšnější éra Freiburgu, kdy se z podceňovaného provinčního týmu stala bundesligová stálice. Dvousettisícové město na jihozápadě Německa díky Streichovi nakouklo i do pohárové Evropy a maximem jsou zatím dvě pátá místa v lize a s tím spojený zisk nejvyššího počtu bodů (59) v historii klubu.

V roce 2022 dělil Streicha a jeho Freiburg jen penaltový rozstřel od zisku první trofeje - DFB-Pokalu. Lipsko však bylo šťastnější. Byly ale i horší chvíle. To když v roce 2015 klub sestoupil do druhé ligy. Vedení ale Streicha podrželo a v následující sezoně přišla odměna v podobě návratu do Bundesligy. Byť letos v udbnu ohládil, že po sezoně v roli hlavního trenéra skončí, více než čtvrtstoletí úspěšného působení ho navždy zapsalo do historie a jeho odkaz fanoušci nezapomenou.

Diego Simeone - Atlético Madrid (2011 dosud)

V Atlétiku strávil pět let jako hráč a byl velmi výraznou osobností. Se zarputilým výrazem bořil argentinský buldok snahy soupeře hrát útočný fotbal. Pak přesně podle své nátury začal měnit klubový obraz. Jaký byl Diego Simeone, tak v poslední dekádě vypadal i jeho tým.

Simeone je vášnivá, nezkrotná a intenzivní osobnost, která se chová dle přísloví: "Co na srdci, to na jazyku". Díky tomu se Atlético stalo na hřišti neúprosným týmem, proti němuž každý zápas bolí. A také stadion Wanda Metropolitano se kvůli až nepřátelské atmosféře a agresivitě hráčů stal jedním z nejobávanějších stánků ve Španělsku.

V době, kdy v LaLize dominovaly Real Madrid a Barcelona, přišel Simeone do hlavního města a z podceňovaného týmu postavil velkým značkám konkurenta. Atlético získalo pod jeho vedením v rozmezí sedmi let dva ligové tituly (2013/14 a 2020/21), dvakrát vyhrálo Evropskou ligu, získalo dva Superpoháry UEFA, Copa del Rey a také se dvakrát dostalo do finále Ligy mistrů. Tam unikla Simeonemu trofej jen těsně.

Aktuálně nejdéle sloužícího trenéra v evropském fotbale si lze jen těžko představit bez Atlétika. A zároveň si dnes jen těžko představíte Atlético bez Simeoneho.

Gian Piero Gasperini - Atalanta (2016 dosud)

Gasperini s trofejí pro vítěze Evropské ligy v minulé sezoně (©ČTK / imago sportfotodienst / www.imagephotoagency.it)

Gian Piero Gasperini je v Bergamu velmi oblíbenou osobností. V lize, která byla dlouho považována za obranářskou, dokázal z provinčního celku udělat v jeden z nejlepších útočných týmů celé Evropy.

Před jeho příchodem patřila Atalanta k celkům, které se snažily hrát ve středu tabulky, ale stejně v posledním čtvrtstoletí čtyřikrát sestoupila. Gasperini na to šel jinak. Vydal se cestou odvahy, otevřeného fotbalu a od jeho nástupu tým nikdy neskončil hůř než na osmém místě a pravidelně si postupuje do evropských pohárů.

V roce 2020 se Atalanta probojovala dokonce do čtvrtfinále Ligy mistrů. Nejsvětlejší okamžik historie ale přišel až v minulé sezoně, kdy Gasperiniho tým porazil Bayer Leverkusen a vyhrál Evropskou ligu. Před lety to bylo něco nemyslitelného. Bergamo oslavilo vůbec první evropský klubový titul a získalo první trofej od roku 1963.

Výjimečný manažer Gasperini možná stále doplácí na to, že uspěl v malém a nepříliš známém klubu, proto se mu nedostává takového uznání, jaké by zasloužil. Pro severní Itálii je ale už dnes ikonou.

Článek byl původně publikován pro Livesport Zprávy.

Autor: Livesport.cz / Tolga Akdeniz

Komentáře (56)

Přidat komentář
JackDaniels.

Pep?

Reagovat
adman72

Presne, aj mne v clanku Pep chyba. Nezabudnutelny najma s FC Barcelona a Manchester City. Tiez jeho posobenie v Bayerne M.

Reagovat
Damis

Těch pár let kde koupil vše na co si ukázal a vyhrál s nejlepšími týmy co se dalo je sice hezké. Ale třeba příběhy těchto trenérů se mi líbí více pro tento článek.

Reagovat
eder

Tak. Pep je sprostý gloryhunter.

Reagovat
Kinky7

Zase ty nesmysly o tom že mu koupili všechny co chtěl, třeba Kane, Sanchez, Fred, Jorginho skončili v City že jo

Reagovat
LFCreds

A teraz napíš ktorých chcel a tam skončili a príhod cenovky

Reagovat
mistr129

Tak k těm cenovkám, z 35 nejdražších hráčů historie má Man City 2.

Pro srovnání Barcelona 4, Real 5, Chelsea 6, United 5, Arsenal a Liverpool taky 2

Reagovat
frankiefcb

Reagovat
Uživatel0

Tak na těch pár let jejich historie to jde

Reagovat
Reggie

Z těch 35 nejdražších přestupů proběhly pouze 4 před tím, než Pep přišel do City. Vše samozřejmě v posledních letech, takže "historie" City v tomhle ohledu nehraje absolutně žádnou roli.

Reagovat
Reggie

Tohle nepiš, to se nehodí.

Reagovat
LFCreds

Reagovat
ZJEV

Pep není spjat s jediným klubem. Jinak o jeho statusu legendy nemůže být pochyb.

Reagovat
SunFells

Arséne skončil v 2018.

Reagovat
adman72

Reagovat
Witcher

Dřív za dob před internetem to bylo snazší takže bych to vůbec nevytahoval

Reagovat
eder

Řeč je o posledním čtvrtstoletí, tedy nikoliv "před internetem"...

Reagovat
Damis

On si myslel, že je to 125 let. Stoačtvrt, akorát to přehodil.

Reagovat
SunFells

Kdybys byl aspoň ze Slovenska

Reagovat
LeonardoUžoa

Ty platíš za top retarda a taky nejsi ze Slovenska.

Reagovat
SunFells

Pěkně ses vyliskal chlapče.

Reagovat
Neutron

ty asi ten internet teda dlho nemas

Reagovat
Witcher

Kolem roku 2003 začal masivní nárůst internetu v domácnostech další vlna tak 2010 internet v mobilu.V článku je Ferguson o kterým si četli lidi leda tak na teletextu a v časopise hattrick jednou za měsíc když začala éra házení kopaček tak pomalu končil.Dneska si jogi low prohrabne pytel, olízne prsty a do minuty to je na všech sítích

Reagovat
Amissa

Text příspěvku obsahoval závadný obsah a byl redakcí vymazán.

Reagovat
FiX

A co někdo u nás?

Reagovat
Nadržený šimpanz

U nás je super úspěch, když vydrží tři roky v jednom týmu

Reagovat
Mass

Trpišovský - Slavia (2017 dosud)

Reagovat
Damis

Straka dosud

Reagovat
antiHavel

Reagovat
Rezan

jedině

Reagovat
Rudnevs

Frank Schmidt v Heidenheime od 2007

Reagovat
PL28

U Fergusona je na škodu, že se dost často přehlíží jeho angažmá v Aberdeenu, který koučoval tuším snad devět let, a posbíral tam taky spoustu trofejí. Z tohoto jeho angažmá myslím koluje ta historka jak po jednom hráči hodil v kabině tác s vařícím čajem

Reagovat
risk je zisk

Reagovat
Grahf

hlavne vyhral pvp proti realu...s aberdeenom

Reagovat
Nišimura

Reagovat
jenage

ETH kde?

Reagovat
SunFells

Už tam Liverpool má Kloppa

Reagovat
Nišimura

Kde je Guy Roux ?

Reagovat
antiHavel

Reagovat
sergi

44 rokov?

Reagovat
Grahf

hej, začal ako hrajúci trener a skončil ako dedo

Reagovat
Swarley

Reagovat
sergi

Frajer dpč. Frajer.

Reagovat
Nišimura

Reagovat
Kapřík

Reagovat
Rudnevs

Reagovat
Rudnevs

Reagovat
Grahf

na toho najznámejšieho zabudli, asi to písalo nejaké ucho.

Reagovat
Nišimura

Nejspíš to nebyl fanoušek odkojený časopisy jako Hattrick, Pro Football a Gól

Reagovat
Bakary3

Klobouk dolů přede všemi, velký respekt zaslouží za to, že měli hlavu otevřenou, jak Wenger, který to tam změnil od základu, tak Ferguson, kterej nebyl zabednenej Brit kopni a bez, ale sledoval, jak hrají třeba Španělé, že to záložníci nehazej jen do lajny, ale kombinují spolu, postupně nacházel pozici pro podhrotaka, byl prostě o kus dál.

Ale tedy dnes už asi udělat nějakou revoluci jde jen ve vyloženě blbe fungujících klubech, díky internetu pod pokličku vidíme pomalu všem trenérům po celým světě, to samé platí o fungování klubu, kde se dá spoustu detailů taky zjistit. Jsem zvědavý, kam se tohle může posunout dál.

Reagovat
eder

Přijde doba, kdy lidi nahradí AI a ta udělá revoluci...

Reagovat
Bakary3

A možná az tam přijde doba géniů, kteří budou mít oproti AI přidanou hodnotu a misto budou mít jen ti nejlepší

Reagovat
eder

Snad už se toho nedožiju...

Reagovat
Ingimir

Thomas Schaaf? vo Werdere ešte dlhšie ako Streich, doviedol ich k titulu a pravidelne hral LM

Reagovat
Azza

Reagovat
Bayern +

Reagovat

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele