Fousek vyzdvihl po výkonném výboru UEFA navýšení solidárního příspěvku pro kluby

Dnes, 19:15
Aktuality
Petr Fousek (© Fotbalová asociace České republiky)

Předseda Fotbalové asociace České republiky (FAČR) Petr Fousek vyzdvihl po jednání výkonného výboru Unie evropských fotbalových asociací (UEFA) v Praze mimo jiné dvě pozitivní zprávy finančního rázu. Výkonný výbor UEFA, jehož je strahovský šéf také členem, přispěje na náklady odstraňování škod po ničivých povodních. Schváleno bylo také navýšení solidárního příspěvku pro kluby, které nehrají evropské pohárové soutěže.

Výkonný výbor UEFA se do Prahy vrátil po čtrnácti letech. Z výsledků jednání bude těžit i česká asociace. "Měli jsme bilaterální jednání s vedením UEFA, na kterém jsem od (předsedy) Aleksandera Čeferina získal příslib finanční podpory na likvidaci škod po povodních na fotbalové infrastruktuře. To samozřejmě budeme dál řešit. A velmi zdárně proběhlo i samotné zasedání výkonného výboru," uvedl Fousek pro web FAČR.

Pro český fotbal je zásadní také navýšení solidárních příspěvků pro kluby, které nehrají evropské poháry. "Měli jsme na programu celou řadu záležitostí jako třeba vyhodnocení Eura, ženský fotbal nebo strategický plán ohledně match-fixingu, což považuji za velmi důležitou věc i pro nás. Jde o celoevropský problém. Navýšení solidarity ze čtyř na sedm procent je zásadní krok a v každém případě dobrá zpráva i pro český fotbal. Kluby, které nebudou hrát evropské poháry, budou na solidaritě participovat, což je samozřejmě velmi příjemný bonus," vyzdvihl předseda FAČR.

UEFA v komuniké uvedla, že distribuce solidárních příspěvků byla schválena pro cyklus 2024/27. Zvýšení ze čtyř na sedm procent se týká předpokládané hranice příjmů ve výši 4,4 miliardy eur. To znamená 308 milionů eur, tedy nárůst o téměř 80 procent ve srovnání s předchozím cyklem.

Byl potvrzen limit pro rozdělení do pěti nejlepších federací (Anglie, Španělsko, Itálie, Německo a Francie), každá obdrží 10 milionů eur. Prostředky pro zbývajících 50 sdružení se tak zvýší ze současných 135 milionů eur na celkových 258 milionů eur. Z této částky bude 70 procent rozděleno na základě pozice na přístupovém seznamu UEFA, zatímco 30 procent bude úměrných částkám obdrženým nejlépe vydělávajícími kluby každé asociace. "To je inovativní koncept výslovně zaměřený na konkurenční rovnováhu v domácích ligách," poukázala UEFA.

Nejasný je zatím pořadatel finále Ligy mistrů v roce 2027. "Magistrát Milána nemohl zaručit, že stadion San Siro a jeho okolí nebudou ovlivněny rekonstrukcí v období finále. Proto bylo rozhodnuto nepřidělit finále Milánu v roce 2027 a znovu otevřít výběrové řízení na jmenování vhodného místa. Rozhodnutí se očekává v květnu/červnu 2025," uvedl vrcholný orgán evropského fotbalu.

Autor: ČTK

Komentáře (0)

Přidat komentář
zatím zde není žádný komentář

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele