Frank de Boer: Stejné platy pro ženy jsou směšné

13.08.2019, 20:01
Aktuality
Trenér americké Atlanty Frank de Boer prohlásil, že nevěří tomu, že by muži a ženy měli ve fotbale pobírat stejné peníze. Totéž podle něj platí i pro tenis a další sporty. Ženský sport totiž podle něj nezajišťuje tolik příjmů jako ten v podání mužů. Zároveň dodal, že v jiných zaměstnáních naopak rovnost platů podporuje.

K velmi ožehavému tématu se nebál vyjádřit bývalý nizozemský reprezentant Frank de Boer, který momentálně v zámořské Major League Soccer vede Atlantu United. Velké sympatie si v USA svým prohlášením zřejmě nezíská.

"Z mého pohledu je to směšné," uvedl de Boer v rozhovoru pro britský Guardian, když byl dotázán na rovnost platů mužů a žen ve fotbale. "Je to stejné jako v tenise. Pokud se na finále mužského mistrovství světa dívá 500 milionů lidí a na ženské 100 milionů, tak je to velký rozdíl. Ženy by měly dostávat přesně takové platy, jaké si zaslouží, rozhodně ne nižší. Ale opravdu takové, jaké si zaslouží. Pokud bude ženský fotbal stejně populární jako ten mužský, dosáhnou na stejné platy, protože do něj pak přijdou i peníze z reklamy a další příjmy. Momentálně to tak ale není, tak proč by měly dostávat ženy stejný plat? Nerozumím tomu," řekl de Boer, který reprezentoval Nizozemsko na dvou světových šampionátech v letech 1994 a 1998.

Ve Spojených státech je po mistrovství světa žen platová rovnost velkým tématem. Už v březnu americké ženy zažalovaly Fotbalovou federaci Spojených států kvůli výši odměn a nerovným pracovním podmínkám, což podle nich byla genderová diskriminace. Nizozemská fotbalová asociace zveřejnila, že jak ženy, tak muži dostanou za reprezentaci stejné odměny. Nizozemky na nedávno skončeném MS postoupily až do finále, v němž podlehly Američankám.

De Boer během rozhovoru pro Guardian ujistil, že rozhodně nesouhlasí s platovou nerovností mužů a žen na pracovišti. Ve sportu jde ale podle něj o něco jiného.

"Myslím si, že ten problém vznikl proto, že ženy byly finančně podhodnocené. Zejména na ředitelských pozicích. Určitě by měly vydělávat stejné peníze jako muži. Pokud jste na manažerské pozici například v bance, není to o fyzickém výkonu, ale důležité je, co máte tady (ukázal si na hlavu). Pokud žena udělá stejnou práci jako muž, není důvod, aby měla nižší plat. Ve sportu je to ale podle mého názoru trochu odlišné," doplnil De Boer.

Finále ženského mistrovství světa sledovalo podle společnosti Nielsen letos v létě ve Spojených státech o 22 procent diváků více než mužské finále o rok dříve. V televizi či přes online streaming vidělo finále ženského MS 20 milionů lidí, což ze zápasu udělalo nejsledovanější fotbalový zápas (mužů i žen) od roku 2015, kdy 25,4 milionů diváků sledovalo také finále ženského MS.

Autor: Jiří Fišara / espn.com, guardian.com

Komentáře (624)

Přidat komentář
AjaxFans

Reagovat
lajka30

Reagovat
kalla

Reagovat
Mimalu

Reagovat
Omanomet

Štěstí, že tu nejsou feministky

Reagovat
smazaný uživatel

na montyho se nechytaj ani feministky

Reagovat
Luc-Luc

neboj, Busby urcite za chvili prijde

Reagovat
fantomas

K tomu je potřeba jen jedna věc: Frank de Boer, who was hired by #ATLUTD after posting win percentages below 36% at his last two clubs, has some thoughts about merit pay!

Reagovat
livefan

Reagovat
fabec1222

eurofotbal.CZ

Reagovat
Pigeon

a jak to souvisí? Frank De Boer je taky fotbalista s úspěšnou hráčskou kariérou, tudíž se úplně v klidu může vyjadřovat směrem ke sportu, ve kterém se vyzná. A to, co prohlásil má logiku.

Reagovat
John Obi Mikel

A taky i jako trenér získal 3 tituly s Ajaxem a postoupil s nima do finále Evropské ligy

Reagovat
Rudnevs

To s tým finále EL bol už Bosz, ale to je jedno, súhlasím s tým, že de Boer bol v Ajaxe dobrý a neni až taký tragéd, jak sa tu píše.

Reagovat
John Obi Mikel

Dobře sorry.

Reagovat
John Obi Mikel

A díky za opravu

Reagovat
kiciN

Reagovat
Han střelil první

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
j_mrazik

Takže Gary Neville má taky nadosmrti držet pysk?

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
TopinB

Reagovat
Uwe háže buly

Netozumim

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
El-Pistolero-68

A co tim chtel jako basnik rict?

Reagovat
PBLead

A jak toto s tímto prohlášením souvisí? Snažíš defamací de Boera snížit věrohodnost jeho prohlášení? Krásný argumentační faul z tvé strany.

Reagovat
fantomas

Tak pokud delas nejakou profesi, a delas ji zjevne blbe, mozna bys mel o tom, co si kdo zaslouzi, mlcet. Ale jiste, svy si rekl ana to ma pravo. Sice to rekl v tom jednom kontextu (USA), kde to nedava smysl z toho vubec nejmensiho poctu uhlu pohledu, ale... sure.

Reagovat
fantomas

*dava smysl

Reagovat
smazaný uživatel

Takže i fotbalisté z nižších soutěží mají mít stejné platy co ? Musíš se prostě smířit s faktem, že tvůj milovaný ženský fotbal nemůže být stejně placen jako u "více sledovaných" profi mužů...

Reagovat
fantomas

?

Reagovat
smazaný uživatel

Chceš mi snad namluvit, že americká ženská liga má mít stejný platy jako MLS ? Reprezentace je podřadný téma, tam má kvalitu jen repre... a tolik peněz za službu vlasti nemaji nikde... vše se stačí k lize a jejich platům, tvrdit opak je ignorance... bez zájmu veřejnosti nebudou mít ženy stejný finanční ohodnocení, fakt nepochopím o co ti teď kurva jde...

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
dantetomas

Rozhovor bol podla EF pre britsky Guardian, nie? Takze to nebolo len v kontexte USA. A ked sa ho to redaktor opytal, mal podla teba povdst: "Prepacte, ale ako manazer som vyhral len 38 percent zapasov, takze nemam pravo sa k tomu vyjadrovat. Ale trebars fantomas si bude o tom musiet promluvit"

Reagovat
John Obi Mikel

Však to dává logiku, bývalý výborný fotbalový obránce, legenda Ajaxu a opora Barcelony, trenér, který vyhrál třikrát nizozemskou ligu a postoupil do finále EL, se nemůže jen tak vyjádřit ke sportu ve kterém celý život účinkuje, protože v posledních dvou klubech měl procento menší než 50%. Stejně tak se Zdeněk Troška nemůže vyjádřit k filmařině, protože se jeho poslední filmy kritkům nelíbí.

Reagovat
John Obi Mikel

Tak EL vlastně ne.

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
PBLead

Nesouhlasím - podle mě má právo říct svůj názor každý. I kdyby de Boer vraždil novorozeňata, tak to prostě na toto tvrzení nemá vliv. A že nemá v posledních letech výsledky by se mělo spíš projevit v tom, jestli mu další kluby daj nebo nedaj angažmá a případně (když se bavíme o platech) za jaké peníze. Jinak asi na tom nebude tak špatně, jak naznačuješ, když stále trénuje (navíc vítěze US ligy) a navíc on s tímhle za novináři neleze, novináři z toho Guardianu přišli za ním... takže proč by zrovna on měl mlčet...

Reagovat
fantomas

Vsak mu pravo neupiram, jen to ten nazor v mych ocich trochu srazi, nic vic

Reagovat
exot12

Prepáč, ale toto snáď nemyslíš vážne?! To mi chceš povedať, že ak by toto prehlásil Pep, tak to má väčšiu váhu ako Frank? Keď to chceš brať tak úplne do detailov, tak Frank nie je ten čo by niekoho platil a potom jeho názor je úplne irelevantný.

No podľa tvojej logiky relevantné názory napr. na českú ligu by boli od trénerov Slávii a Plzne. To čo si myslia ostatný je irelevantné aj keby mali pravdu, teda v tvojich očiach

Reagovat
John Obi Mikel

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
Han střelil první

Reagovat
cristiano.K.

Reagovat
icka

Reagovat
Elliasson

Reagovat
Pigeon

Jednak zjevně obhajuješ vyrovnání se platů mezi fotbalisty a fotbalistkami bez ohledu na to, kolik peněz do toho přinesou a tedy i bez ohledu na kvalitu a rázem tvrdíš, že by měl mlčet někdo, kdo nemá výsledky. Paradox

Reagovat
fantomas

Coze? Americanky prinesly US Soccer vic penez nez Americani v poslednich letech

Reagovat
Pigeon

mluvil globálně v celém fotbale ne?

Reagovat
fantomas

Je v Americe a řeší se to hlavně v Americe. Pokud mluvil globálně, měl to jasně zdůraznit, takle to přirozeně vyznívá tak, že se vyjadřuje k sáze, která hýbe zemí, v níž aktuálně působí. A tehdy to vyznívá dost neinformovaně.

Reagovat
John Obi Mikel

Ale bylo to v rozhovoru pro britské noviny

Reagovat
fantomas

Možná tě to překvapí, ale... https://twitter.com/GuardianUS

Reagovat
John Obi Mikel

Reagovat
smazaný uživatel

rozhovor pro britský noviny = JASNÁ POMLUVA AMERICKÝCH SNAH O ROVNOPRÁVNOST

Reagovat
fantomas

Představ si, že jedny z největších novin planety maj svý nezávislý vedení i ve Státech, tyjo.

Reagovat
smazaný uživatel

Ty jo, fakt ? Ale já tam stále nečtu o výsměchu ženské repre... pomůžes mi to najít ? Já jen vidím globální zhodnocení Evropana, který se pustil i do tenisu... barbar

Reagovat
smazaný uživatel

Prostě uznej chybu.... kopeš okolo sebe jak malá holka... Frank z pozice bývalého fotbalisty a méně úspěšného trenéra mluví o GLOBÁLU, proč by se jinak pouštěl i k jiným hodnocením ??? A navíc, už mi vysvětlíš proč by měla mít jejich liga stejný prachy jako MLS, když tu tak s radostí mluvíš o zrovnoprávnění v celém US Soccer ?????

Reagovat
Pigeon

"Pokud bude ženský fotbal stejně populární jako ten mužský, dosáhnou na stejné platy, protože do něj pak přijdou i peníze z reklamy a další příjmy. Momentálně to tak ale není, tak proč by měly dostávat ženy stejný plat?" … vždyť je to naprosto jasné vyjádření. Mám pocit, že tam hledáš zbytečně něco, co tam není.

Reagovat
smazaný uživatel

pochopitelný pro okolí, méně pro "bojovníka"....

Reagovat
fantomas

No v USA uz schytava poradnej backlash, tak schvalne, jestli to prohlaseni uvede na pravou miru.

Reagovat
Pigeon

Tady není co uvádět na pravou míru. Dnešní sport je ryze tržní záležitost a měl by se snad řídit zákony trhu. Pokud v USA fotbalistky vydělaly více peněz tak ok, ale celkově má prostě FdB pravdu. To že bude v USA lynčován se dá očekávat, protože v tomto směru je to zvrácená zem. Nicméně jeho vyjádření je úplně v pořádku.

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
TheTopFootbaler

Reagovat
Han střelil první

Tak nemyslím si, že v tomto je USA zvrácená země a pokud státy hýbe zrovna tohle téma kór když ženská repre jim přináší větší profit než mužská, tak je jasné, že to lidi tam nasere. Z globálního hlediska to ale řekl správně.

Reagovat
Anacron

Protože v USA je všechno na hlavu.

Reagovat
spider_8

Haha, prý 'uvede ne pravou míru' Chtěl jsi spíš říct 'pod nátlakem odvolá'. Tohle je fakt hnus. Člověk už fakt u některých věcí nemůže říct vlastní (podle mě naprosto legitimní) názor.

Reagovat
fantomas

no jakože na pravou míru, že to myslel globálně a ne v kontextu USA, v němž promlouval.

Reagovat
spider_8

ok

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
Gazdo

Reagovat
drussbarb

V rámci diskuze by mě zajímalo, jak by sis představoval ohodnocení fotbalistů obecně ty.

Já teda s Frankem absolutně souhlasím - fotbal je komerční sport, až budou mít holky vyšší sledovanost než muži, ať mají klidně víc peněz.

Vůbec nerozumím tomu, proč by za takhle kapitalisticky realistické posouzení situace měl od kohokoliv dostávat čočku - tento druh hysterických reakcí nás všechny doslova žene k extrémní pravici

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
TopinB

Vytvořit backlash v USA není laťka nastavená zrovna vysoko

Reagovat
Posledni Kovboj

Reagovat
Acquanni

Tohle jsem fantomasovi psal u jeho tehdejšího velkého článku několikrát, ale jeho to absolutně nezajímá. Nedokáže pochopit, že kdyby táhl ženský fotbal více než mužský, tak by tam taky teklo více peněz, celý je to dneska už stejně čistý business. Ty, kteří si mastí kapsy se nebudou starat, které kopačky ty prachy přináší, hlavně že teče, je jedno odkud.

Reagovat
andrew96

Reagovat
smazaný uživatel

Celý rozdiel je v tom, že v USA je ženský futbal populárnejší, než mužský. Tam teda môžu špekulovať o rovnakých platoch. Ale mimo USA je situácia odlišná, ženský futbal je okrajová záležitosť, skôr je to také pobavenie pre divákov. Nepozerám to.

Reagovat
smazaný uživatel

U nás je asi rarita, ak stretnete fanúšika, čo zanietene sleduje ženský futbal. Takých, čo si z dlhej chvíle pozreli zápas z MS žien stretnete, ale aby to mali ženský futbal ako šport č.1, to nie.

Sledovanosť ženského futbalu je u nás možno na úrovni sledovanosti vodného póla.

Reagovat
Posledni Kovboj

monty?

Reagovat
Elliasson

Měl to jasně zdůraznit v moment rozhovoru... Dělal jsi někdy rozhovoru?

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
Svatej

Reagovat
Zaschrona

Když to trochu přeženu, tak podle téhle logiky by u nás o politice nemohl žvanit nikdo jiný než Zeman a Babiš, protože ostatní jí vesměs dělají blbě. Což nesedí vůbec, že jo.

Reagovat
fantomas

Já mu nikdy nezakazoval žvanit ovšem, to tady přehání uplně všichni. Já se jen pousmál a tady to nasdílel.

Reagovat
fantomas

(S tim, že ano, já na jeho místě bych řek něco ve stylu "sorry, do toho nevidim".)

Reagovat
Zaschrona

Tak nevím, když někdo říká, že by měl raději mlčet, tak z toho tak nějak cítím, že by o tom prostě neměl mluvit raději vůbec. Takže z toho tak trochu ta snaha zakazovat o tom mluvit je, jakkoliv mi je docela dobře jasný, že to tak nemyslíš.

Reagovat
John Obi Mikel

Reagovat
fenixLFC

jj babis robi politiku uzasne

Reagovat
TopinB

Tak z toho pohledu, že vyhrává a může si dělat co chce tak ano (tedy má vysokou úspěsnost výher, abych to přirovnal k fantíkově postu)

Reagovat
smazaný uživatel

Babiš dělá politiku, perfektně....že čeští voliči jsou natolik debilní, že tento styl politiky má u nich úspěch to je jiná věc.

Reagovat
Zaschrona

Tak volby vyhrává jako na běžícím pásu, největší část lidí u nás si to prostě myslí... Jiná věc pak je jeho reálné hodnocení politických kroků, samozřejmě...

Reagovat
Kixi Syhimour

Reagovat
fenixLFC

to ze vyhrava volby neznamena ze robi politiku dobre preboha to ze ma najlepsie PR a marketing nikto nespochybnuje, ale ako politik je totalne neschopny, najma ked proti nemu stoji rovnocenny super...

Reagovat
Zaschrona

Pokud ho tolik lidí hodlá znovu volit, tak si největší část lidí myslí, že to řemeslo umí u nás dělat nejlíp z nabízených možností. Na tom, že nejlepší premiér byl objektivně jednoznačně Klaus, na tom se nic nemění...

Reagovat
fenixLFC

to ze vie veci obratit tak aby vyzeral dobre z neho predsa nerobi najlepsieho politika. a ked bol klaus najlepsi premier tak to hovori samo za seba (cim nespochybnujem tvoj nazor na premierstvo klausa ale ze by mal dvakrat velku konkurenciu....). lepsi premier nez babis bol pomaly kazdy premier od revolucie....

Reagovat
TopinB

Záleží jaké máš kritéria. Podle normálního člověka? Dělá to na hovno.

Podle něj samotného? Dělá to skvěle.

Každopádně je to momentálně nejúspěšnější politik u nás za posledních 10 let

Reagovat
fenixLFC

najuspesnejsi politik za poslednych 10 rokov je bezpochyby zeman (a to bol 4 roky v exile )

Reagovat
TopinB

No dobrá, druhý nejúspěšnější, Zaschova pointa je stále platná

Reagovat
fenixLFC

nie je pretoze nie je ani druhy najuspesnejsi. ked teda ako uspch neberiete iba to ze si zabezpecuje podnikanie, pretoze to je jedine co mu ide a slo mu to uz pred vstupom do politiky ale inak nie je jedine hladisko v ktorom by bol uspesny politik

Reagovat
TopinB

Z relativního outsidera, který v politice nebyl předtím, během dvou voleb do parlamentu na premiéra a vcelku jasnou jedničku vlády? To není úspěch? Neříkám, že je to dobrý politik, ale ze svého vlastního pohledu a z toho pohledu, že navzdory skandálům se stále drží u koryta, úspěšný je. Pro sebe sama. Ne pro ČR.

Reagovat
insane

WTF?! Vzdyt on se nevyjadruje ani tak k ty profesi, jako spis k obecny logice prerozdelovani prostredku v libovolnym prostredi, coz je v tomhle pripade fotbal, ale aplikovat by se to dalo kdekoliv. S tim, ze kvuli neuspechum v poslednich letech nema pravo se vyjadrit, jde od tebe o lechce modifikovanou formu whataboutismu, ke ktery ses pravdepodobne uchylil hned potom, cos za kazdou cenu potreboval prosadit vlastni nazor pri totalni absenci jakyhokoliv racionalniho zakladu.

Reagovat
Josifek

Reagovat
Bakary3

Reagovat
irik

Reagovat
John Obi Mikel

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
ratusek

ty jsi ňouma

Reagovat
Rudnevs

Sorry, ale má proste pravdu. Tu nejde o neho, ide o všeobecné porovnanie platov mužov a žien v športe. A povedal to navyše normálne a rozumne, bez toho aby niekoho diskriminoval alebo sa správal ako krčmový buran.

Reagovat
John Obi Mikel

Reagovat
Kucka

Reagovat
Le Gunner

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
HalaMadrid_Flx

Reagovat
Keboto

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
TopinB

Reagovat
Dody10

Reagovat
kiciN

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
smazaný uživatel

Což se samozřejmě nedá říct o fantomasovi

Reagovat
Stannis Baratheon

Rusofile!

Reagovat
Largo

Reagovat
verv

Reagovat
Posledni Kovboj

Reagovat
gunner123

Reagovat
Gazdo

Reagovat
Kixi Syhimour

Reagovat
Han střelil první

Reagovat
icka

Reagovat
smazaný uživatel

a jaky mas ty win percentage, ze o fotbale pises? jakoze fakt wtf

Reagovat
Kixi Syhimour

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
VersaceChain

je to klaun

Reagovat
smazaný uživatel

nn to jsi ty

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
TopinB

Reagovat
smazaný uživatel

Neser, jinak bude “Musíme si promluvit 2”

Reagovat
smazaný uživatel

ten clanek o ronaldovi byl hodne dobry a s vetsinou jsme souhlasil, takze klidne, kdyz to bude podobne

Reagovat
Stannis Baratheon

Co to?

Reagovat
John Obi Mikel

Reagovat
John Obi Mikel

Reagovat
Posledni Kovboj

Reagovat
TheTopFootbaler

Reagovat
vacin

Veškerá novinařina právě dostala na prdel.

Reagovat
tunkic

Reagovat
Josifek

Ať je trenér jakej chce a mě je v tomhle kontextu úplně fuk (je to zcela irelevantní, tenhle názor je navíc spíš z oblasti ekonomie), tady je to jasný, jak facka - navíc jeho vyjádření bych označil za velmi rozumné. V klubech nemůžou mít ženy ze zjevných a logických důvodu (nabídka vs poptávka) ani zdaleka podobnou mzdu jako muži. Ve fotbale je ten rozdíl exrémní, ale holt ženský fotbal moc lidí po světě nezajímá, není tak moc atraktivní pro sponzory atd..

Otázkou pak je, jak brát třeba nějaké výplatu nějakých prémií od státu za dosažení nějakých úspěchů - např. když dovezou medaile z nějakého MS, ME apod. Ale i tady bych se klonil k tomu, aby to bylo úměrné proporčně nějakým procentem např. z průměrného platu v ženském/mužském fotbale v rámci dané země.

Reagovat
Josifek

První odstavec beru zpět, původně jsem si přečetl jen přímé citace a z nich nebylo zřejmé, že se to týká neklubových příjmů.

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
smazaný uživatel

Pikous pls

Reagovat
smazaný uživatel

To neni Pikous, Pikous je normální.

Reagovat
Han střelil první

No, taky měl dobré ústřely.

Reagovat
smazaný uživatel

Jako jo, ale tady u Daníčka je to standard

Reagovat
smazaný uživatel

aha

Reagovat
Blasphemer

relatable AF

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
Kokesh

Reagovat
smazaný uživatel

WTF?

Reagovat
patas92

Reagovat
Alan_Shearer

No ty vole

Reagovat
Svatej

..

Reagovat
smazaný uživatel

hlavni je si kopnout, je jedno jak

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
Kixi Syhimour

Původně jsem si myslil, že to je jen vtip tato argumentace, ale očividně není

Reagovat
John Obi Mikel

Reagovat
smazaný uživatel

ublížení levičáčci, co se ale chovají úplně stejně jako Trump, když jde o jejich pravdu, moje oblíbené kombo <3

Reagovat
fenixLFC

Reagovat
smazaný uživatel

je to úplně stejný jak Trumpovy tweety, když na někoho útoćí, vytáhne orelevantní informaci, jak někdo je/byl v něčem neúspěšnej a proto by neměl ani říkat svůj názor

nebo máš nějakej jinej problém?

Reagovat
smazaný uživatel

on ma problem, je uplne vymletej

Reagovat
smazaný uživatel

Je to slovak...

Reagovat
bobis21

Tak Trump je levičák...

Reagovat
smazaný uživatel

jj, nejlepší kámoš se Sandersem a AOC, shodnou se prakticky na všem

Reagovat
bobis21

Takže všichni levičáci se navzájem ve všem shodnou jo? A Trump s jeho progresivním zdaněním, zvyšováním státních výdajů a deficitu v době dluhu moc pravicově nevypadá...

Reagovat
smazaný uživatel

Trump je PRO velke korporace, cokoliv lehce levicoveho zavedeneho Obamou zrusil a celkove se vyjadruje primarne pravicove.

Reagovat
bobis21

Tak podle některých tady jsou liberálové jako já levičáci a Trump je levicovější než já...

Reagovat
fenixLFC

Reagovat
smazaný uživatel

a hlavne je proisraelitak

Reagovat
Han střelil první

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
smazaný uživatel

Není to tak trochu argumentační faul ad hominem? Jak souvisí to, že Frank de Boer nemá výsledky coby trenér s tím, že ženský fotbal sleduje méně lidí, dotuje méně firem, a tak není zcela možné zajistit stejné platové podmínky? Neber to špatně, na druhou stranu ženy, které hrají ve filmech pro dospělé, berou celá desetiletí daleko více než muži, ale to očividně "zastáncům rovnoprávnosti" nikterak nevadí.

Reagovat
fantomas

A neni trochu argumentačnim faulem mluvit o pornoprůmyslu, kdžy pokud bys to stáhl na celej filmovej průmysl, vyjde ti to stále hůře pro ženy?

Reagovat
smazaný uživatel

Snažíš se, ale si úplně mimo. Měl jsi přestat reagovat už po tom prvním hloupém příspěvku.

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
verv

Reagovat
The Krupy

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
icka

Reagovat
verv

tys tady taky potom vytáhl, že ženy US socceru vynesly v posledních letech víc než muži. Přitom když to vztáhneš na ženskej fotbal globálně, tak je to naopak. Pěkně se v tom plácáš.

Reagovat
Nazgúl

To je argument, jako by si napsal, že je úsměvné kdyby se k tomu vyjádřil Mourinho, protože ho z posledních dvou klubů vyhodili, tudíž evidentně fotbalu nerozumí

Druhá věc je ta, že řekl naprostou pravdu a dle rozhovoru to taky jasně chápu, že hovořil globálně a ne o americké reprezentaci. Navíc to co řekl, amewrické reprezentantky podporuje, protože dle tohoto principu, pokud vydělaly americkému svazu více peněz a jsou sledovanější, než reprezentanti, tak by měli dostat ony více peněz.

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
Han střelil první

Reagovat
smazaný uživatel

Vůbec ne. Tak vytáhneme jiné branže - modelky vydělávají více než modelové, učitelky či vychovatelky ve školách a školkách mají také zpravidla vyšší platy než jejich mužské protějšky. To samé zdravotní sestry oproti zdravotním bratrům, au pair slečny oproti mužům (kteří v tom oboru málokdy seženou práci) a mohl bych pokračovat. Navíc, argumentem de Boera je skutečnost, že platy by měly být úměrné ziskům, který sportovec/sportovkyně generuje.

Podívejme se tedy kupříkladu přímo na hudební průmysl - dle magazínu Billboard za rok 2018 na turné vydělala Taylor Swift 99.6 milionu dolarů, zatímco druhý Bruce Springsteen zhruba polovinu (53). Ed Sheeran měl zisky kupříkladu 41.8 milionu dolarů. Neměla by tady být také rovnoprávnost ve výplatách, pokud opomineme fakt, že příjmy se odvíjí ze sponzoringu a prodaných lístků stejně jako v případě sportu? Není to diskriminační?

Reagovat
smazaný uživatel

Logika hadr.

Reagovat
Losinho

Reagovat
technecium

Tohle jsi myslel vážně?

Reagovat
Bakary3

Tobe uz fakt v ty skebli docista jebe.

Reagovat
smazaný uživatel

To si děláš srandu viď?

Reagovat
insane

Ja tuhle pseudoargumentaci nesnasim, ale ty sis na ni vyslvene nabehl: A jakou mas s Atlantou uspesnost ty? Z tyhle logiky veci, totiz nemas pravo na vyjadreni nazoru uz vubec.

Reagovat
insane

*carka navic

Reagovat
John Obi Mikel

Reagovat
TopinB

Reagovat
Posledni Kovboj

Reagovat
mickey mouse

Reagovat
Han střelil první

Reagovat
fenixLFC

ma s atlantou menej prehier ako de boer.....

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
icka

Reagovat
LFC & STEVEN 8

jsem zdrcen

Reagovat
smazaný uživatel

Tvoje úspěšnost v čemkoliv je below 0%, jinak by sis tu nemusel už x let pořád honit péro se svejma komickejma pseudoteoriema a názorama, o kterých jsi myslíš, že jsou geniální, ale přitom jen ukazují, že jsi prostě jen větší idiot než ostatní.

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
icka

Boze to je cringe.

Reagovat
PISTOLERO

Reagovat
Kang & Kodos

Reagovat
ACSPARTAPRAHA

Řekl to jasně tak, jak to asi je

Reagovat
fantomas

Jasně... asi

Reagovat
ACSPARTAPRAHA

no tak teda jako to ,,přesně,, je

Reagovat
PBLead

Souhlas, nemá tam být to "asi".

Reagovat
livefan

Reagovat
fabec1222

Reagovat
ondrvo

Reagovat
C-M@ster

Reagovat
Stannis Baratheon

Tónů to nâckovství kouká z očí. Xenofob, měl by si uvědomit, že žije ve 21. století kde není pro misogynii místo. Doufám že ho stihne trest.

Havel s Vámi.

Reagovat
mistr129

#jsmetu

Reagovat
Coniglio

21. stoleti je precenovane

Reagovat
smazaný uživatel

Za tohle sem necinkal.

Reagovat
luismiksak

Nesnáším ho, ale LIKE

Reagovat
off-olda

Monty už kupuje letenku do USA?

Reagovat
fenixLFC

suhlas, pri jeho vysledkoch si nezasluzi rovnaky plat ako zeny

Reagovat
smazaný uživatel

Tom mě sežere, ale stejně: tohle je prostě pravda. Když budu platit divadelní ansámbl a na někoho mi pokaždý přijde plný hlediště a na nikoho skoro nikdo, tak přece jim taky nedám stejný prachy.

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
BrainBlender

Ano, ale na ženskou USA repre kouká stejně, ne-li víc lidí jak na mužskou repre. Na reprezentační úrovni zrovna USA (ženy bezkonlurecne nejlepší, muži podprůměr) dává rovnost smysl.

Klubovej fotbal úplně někde jinde.

Reagovat
smazaný uživatel

No vidíš, tak to běž říct sponzorům amerických reprezentací... mám ale obavu že většinu z nich stejně zajímá dlouhodobá ligová soutěž... no a tady už není co nabídnout... až lidi budou ve velkým sledovat ženský soutěže, tak budou i peníze... Frank se vyjadřuje k umělýmu přerozdělování peněz a to je problém... profi sport je placen ze sledovanosti a nejedná se o kancelářský pozice, kde je proklamovaná genderová rovnost k vèci... tohle si musí všichni křiklouni uvědomit...

Reagovat
čolo

Reagovat
dinss

Reagovat
TopinB

Reagovat
mistr129

Myslíš, že zapas MS žen, ve kterém účinkuje USA, ma stejnou co vyšší sledovanost jako zapas USA na MS mužů?

Reagovat
smazaný uživatel

Připomínám že utkání Německo-USA na MS v roce 2014 sledoval z Air Force One i tehdejší prezident Barrack Obama.

Reagovat
fantomas

Jo

Reagovat
mistr129

Máš i nějaký tabulky sledovanosti jednotlivých zápasů? Docela by mě to zajímalo, co jsem letmo našel byli jenom US spectators

Reagovat
fantomas

Ja myslel, ze se tu bavime o Americanech.

Reagovat
mistr129

O zápasech USA

Tak pro potenciální sponzory je asi důležité obojí, třeba taková Coca-Cola (úplně vymyšlený případ) dá radši prachy do mužskýho US týmu, na který kouká celkově více lidí, než do ženského, na který kouká více lidí ve Státech.

Reagovat
John Obi Mikel

Reagovat
čolo

Reagovat
Svatej

Reagovat
Kixi Syhimour

Reagovat
TopinB

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
smazaný uživatel

Už sem chtěl tohle napsat dolů do vlákna.

Reagovat
Acquanni

Navíc když ve státech už je Cola a podobně oblíbená víc než dost

Reagovat
smazaný uživatel

Protože celosvětová sledovanost MS žen, potažmo celého jejich fotbalu, by se jim pak nehodila do krámu... Frank to řekl dobře, z celosvětového hlediska je platit stejně je nesmysl...

Reagovat
fantomas

Po tom ale ani nikdo reálně nevolá. To je pak jen Cpt. Obvious přinejlepšim.

Reagovat
smazaný uživatel

Nikdo ? Ani v USA... takže tu kauzu Barcelona si lidi vycucali z prstu co ? Jde i o klubovou scénu a to je teprve komedie

Reagovat
mistr129

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
PBLead

Reagovat
Stannis Baratheon

Rusofile!

Reagovat
fantomas

Nah, equal pay ve fotbale je globalne v tuhle chvili daleko a je to spravne. Jak resil uz muj posledni clanek o zenskym fotbale, jsou tu jiny veci k reseni v prvni rade. Ani takovej globalni diskurz ostatne neexistuje, takze neni moc co resit. Nicmene FdB trenuje v USA v dobe, kdy se rovnost platu resi ciste s ohledem na americky fotbalisty a fotbalistky, a presne v tu chvili ztraci pudu pod nohama, protoze existuje mnoho mj. ekonomickych ukazatelu, podle nich si zeny min. stejny platy zaslouzi.

Reagovat
Detective

Plat asi ano, ale například stejný bonus za výhru na MS těžko. Když ženy vyhrajou, svaz dostane prize money 4 mil a když ho vyhrajou muži tak 38 mil. Takže chtít 1 mil bonus jako muži je fajn gesto, ale na svazu by museli zapomenout počítat aby jim to dali.

Reagovat
fantomas

Tohle je samozřejmě problém vyvěrající od FIFA, která z toho neni vyjmutá z tý kritiky. Naopak, nechová se vůbec jako non-profit, kterym je, a kterej by se neměl při odměňování vítězů řídit nějakym komerčnim výdělkem z turnaje. Neměl tedy teoreticky. Tenhle thread to dobře rozebírá:

https://twitter.com/NutmegRadio/status/1148564850987216899?s=20

Reagovat
Detective

A ještě upřesnění, jen za účast na MS přinesou muži svazu prize money 8 mil oproti ženskejm 4mil za vitězství.

Reagovat
fantomas

Nj, FIFA sere na ženskej fotbal. Newsflash. To ale samozřejmě neomlouvá samotný US Soccer.

Reagovat
smazaný uživatel

Teď toho hlupáka děláš a nebo to myslíš vážně ? Máš tady hromadu argumentů proč to tak je a ty tu budeš raději dál mrdat do svazů ? A navíc tohle je krásný důkaz té globální sledovanosti MS žen, USA ti to nevytrhnou MS mužů ti na to s napětím sleduje celý svět... rozdíl co ? A když si dáš 1+1 dohromady tak tě už snad konečně napadne ten finanční rozdíl... a nebo raději dál budeš hledat chyby na druhých, což je reálnější možnost...

Reagovat
Zaschrona

Sorry jako, ale FIFA do ženského fotbalu rve víc peněz, než ženský fotbal sám vydělá. Což teda za mě je ok a jen by měla být diskuze o té míře podpory. Je pak taky dost absurdní to zrovna srovnávat v rámci země, kde se jinak vůbec dá ženský fotbal porovnávat s tím mužským, což teda s neustále rostoucí MLS je taky už čím dál tím těžší, ale pokud jde o národní tým, pořád to jde v pohodě...

Reagovat
smazaný uživatel

Jestli tě sežere, kdo pak dopíše druhou půlku bundesligy?

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
risk je zisk

Ženský tu jsou jen od toho, aby nám vařily, žehlily, uklizely, staraly se o decka, popřípadě o nás, když jsme nemocní!

Reagovat
TheMally11

dej si facku

Reagovat
risk je zisk

Tak já myslel, ze tím staráním o nás, vám dojde, jak jsem to myslel ...

Reagovat
luismiksak

Dej si facku

Reagovat
El-Pistolero-68

A jeste nas obstastnovaly. At jim nekrivdime.

Reagovat
Posledni Kovboj

sukani je pro decka, chlapi si vypijou

Reagovat
El-Pistolero-68

Reagovat
Gazdo

Reagovat
negrles

Reagovat
luismiksak

Reagovat
TheTopFootbaler

Riskl jsi to.

Reagovat
TheMally11

Pravda, ženy nehrají to divadlo po kontaktu když jim někdo sáhne na rameno

Reagovat
smazaný uživatel

Protože jim nejde o prachy

Reagovat
pytlerLFC

Podle mě se to odvíjí od zájmu fanoušků a například ženskej tenis je sledovanej dost, taky se od toho odvíjej jejich peníze, víc bych se v tom nešťoural

Reagovat
risk je zisk

Tak všichni se stejně koukají na jejich postavy :).

Reagovat
bartlu

ženský tenis je poměrně dost sledovaný, nicméně stále to má do mužského tenisu daleko, i přesto jsou ženy ohodnoceny stejně. Mnohy i za méně práce, či dejme tomu námahy. Muži hrají na GS mnohdy pěti setové bitvy. .pokud to vezmeme do maxima, tak vítěz GS může hrát po celý turnaj maxiámlně 35 setů, ženy max 21 a stejně dosáhnou na stejné prize money..

Reagovat
smazaný uživatel

K tomuhle ovšem nikdo z křiklounů nic neřekne, muži přece mají makat více

Reagovat
Anacron

Ale řekne. Taky je to nesmysl. A to se nebere v potaz samotná kvalita hry, kde je to obří rozdíl.

Reagovat
Gazdo

suhlas ale neda mi to. Kde prosim ta o tom niektde niekto cosi povedal a z chlapov stazoval? Nerypem len nemam moc prehlad o vyhadreniach tenistov maximalne si obcas pozriem/zahram nejaky zapas

Reagovat
Gazdo

Super diki samozrejme suhlasim s nadalom aj nolem

Reagovat
smazaný uživatel

Celý zápas ženského finále Wimbledonu trval tak dlho ako prvý set finále mužského!

Reagovat
El-Pistolero-68

Reagovat
smazaný uživatel

prece ty holky neposles na pul setu, neblazni

Reagovat
čolo

Reagovat
smazaný uživatel

*pet

Reagovat
čolo

Reagovat
bartlu

Samozřejmě, že ne, už tak se na to mnohdy nedá dívat a kvalita zápasu by šla u pěti setové bitvy žen snad do mínusových čísel. Nicméně narážím na to, že ženy mají nárok na stejné prize money za míň práce...

Reagovat
Gazdo

Reagovat
protiproudu

Reagovat
smazaný uživatel

Malá sledovanost i menší zájem veřejnosti = malé finanční ohodnocení... základ kapitalismu, tečka... zbytek je brekot socanů...

Reagovat
Kixi Syhimour

Reagovat
smazaný uživatel

kapitalismus

Reagovat
Ed_Hazard

Reagovat
smazaný uživatel

kapitalismus zhouba lidstva

Reagovat
smazaný uživatel

Socializmus degeneracia ľudstva

Reagovat
smazaný uživatel

Protoze nic jineho neexistuje

Reagovat
Zaschrona

anarchokapitalismus

Reagovat
Han střelil první

Reagovat
smazaný uživatel

Tohle trapný rovnostářství co jenom pokřivuje vývoj a degraduje talent a to když někdo je opravdu špička je fakt humáč.

Reagovat
smazaný uživatel

Má pravdu, nezaslúži si toľko ako ženy

Reagovat
mayday

Je pravda, že v tenise je to blbost. Na většinu ženských zápasů se téměř nedá dívat, tam jsou top zápasy schopný sehrát jen hračky top10-20, a to ještě občas. S mužským tenisem je to absolutně neporovnatelný. Jestli mají dostat tolik co chlapi, tak ať hrají taky na tři vítězný. Jenže to už na ten ženskej tenis nebude nikdo koukat.

Reagovat
protiproudu

No nebude, ony to neuhrají.

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
PBLead

Souhlasil bych se závěrem, že s ohledem na diváckou atraktivitu ženského fotbalu si ženy nezaslouží (lepší slovo mně nenapadá) stejné platové podmínky jako obecně mužští fotbalisté. Nicméně já osobně bych v tom tolik nehledal primárně problémy ohledně pohlaví. Chápu to obecně jinak. Zkrátka konkrétně ženský fotbal není moc atraktivní a divácky žádaný, proto si na sebe tolik nevydělá. Stejně tomu tak je třeba v nižší mužských soutěžích - i tento fotbal není příliš atraktivní a proto se platové podmínky i zde pohybují (logicky) nízko. Další příklad, ale z trochu druhé strany - takhle z hlavy mě třeba napadá volejbal, balet a (já nevím třeba ) gymnastika.... (z jiného oboru mě třeba napadlo ještě porno-herectví). Co mají tyto sporty (činnosti) společného? To že nejznámější sportovci jsou ženy. A taky že v těchto sportech ženy vydělávají více než muži. Proč? Protože komerčně jsou pro diváka zajímavější než v mužském podání, tudíž mají sportovkyně větší příjmy. Klidně se mrkněte na mzdy volejbalistů a volejbalistek...

Reagovat
Losinho

Jako že mají brát peníze?

Reagovat
Posledni Kovboj

Reagovat
smazaný uživatel

Možná by stačilo kdyby řekl, že je to nereálné

Reagovat
smazaný uživatel

Souhlas s Boerem

Reagovat
smazaný uživatel

Říct tohle v dnešní době - velkej respekt... Nehledě samozřejmě na to, že je to prostě logické a jakmile by to bylo obráceně (a že jsou sporty, kde je ženská verze sledovanější než mužská), bylo by nanejvýš logické platy obrátit...

Reagovat
Luc-Luc

#jsmetu nema pravdu, zeny si zaslouzi stejnou mzdu, i kdyz nedosahuji stejnych vykonu a vysledku, kdo si mysli opak je sovinista a nacek

Reagovat
REPLIKATOR

Reagovat
El-Pistolero-68

A on si snad nekdo krome feministek mysli neco jineho? Jestli jo, tak si vyndejte hlavu z prdele a zkontrolujte si, jestli tam dole jeste mate koule...

Reagovat
smazaný uživatel

možná si všichni myslí to co de Boer, jen se to prostě nahlas neříká, protože to není moderní a dostatečně progresivní...

Reagovat
El-Pistolero-68

To jsme to dopracovali...

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
smazaný uživatel

Jakože lidi mají strach říkat svůj názor ? Co mi to jen připomíná....

Reagovat
smazaný uživatel

může to bejt jenom můj pocit, neříkám to nějak univerzálně (to jen, než se tu na mne sesypou komentáře, že melu nesmysly), ale už jen to, že někomu přijde zvláštní, že de Boer řekne to, co řekne, i když z nějaký logiky věci má pravdu... nebo třeba nejrůznější volby - prezident kupříkladu, kdy se v médiích objevuje řada článků, v nichž s polovina rodiny volí Zemana druhá Drahoše a pak se spolu jen kvůli tomu přestanou bavit a jsou na kordy... si pak rozmyslíš, jestli někde řekneš svůj názor na něco, když cena za to může být rozhádání se s blízkým člověkem (to, že to někdo říká anonymně na foru je podružné)...

Reagovat
smazaný uživatel

Já souhlasím. Doba se radikalizuje, i od lidí u kterých by jsi to vůbec nečekal... bohužel jedna strana radikálů se totálně přehlíží, což je výhledově do budoucna průser...

Reagovat
Kixi Syhimour

Reagovat
ratusek

Myslí, ale jsou zesraní něco říkat, protože by se na něj sletěla agitka feministek, LGBT a podobnejch chujovin.

Reagovat
smazaný uživatel

moderny feminizmus je vražda kognitivneho myslenia

Reagovat
smazaný uživatel

toto ma znamenat presne co? respektive, co vubec je "kognitivni mysleni"?

Reagovat
matZz

a není vám trochu divný, že 99 % komentářů tady papouškuje pohádku o NEMAINSTREAMOVÝCH názorech? kde jsou všechny ty zlý feministky? bany? předvolání?

Reagovat
El-Pistolero-68

No na strance o fotbale asi moc feministek nenajdes, hele.

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
ratusek

to se divím, že v dnešní hyperkorektní době řekl na plnou hubu, co je pravda

Reagovat
smazaný uživatel

Priemysel zaujima dopyt a nie pohlavie. Peniaze sa tocia tam, kde je venovana pozornost verejnosti. Dalsi nezmysel ublizeneckej mentality modernych feministiek.

Siroku verejnost proste zensky futbal.nezaujima, ta kvalita je v porovnani s muzskym o dost nizsia.

Reagovat
John Obi Mikel

Zítra očekávám článek "Musíme si promluvit o Franku De Boerovi. Se vším všudy."

Reagovat
smazaný uživatel

nah, "Musíme odsoudit Franka de Boera a jemu podobné" - a je úplně jedno, kdo bude autor nebo kde to bude napsané... ale něco takového vyjde...

Reagovat
20DollarsInMyPocket

Největší průser je, že takto dobře podaný názor, který je podpořen věcnými argumenty, zapadne v záplavě vyjádření dementních čůráků (u nás třeba reprezentováno ohroženým heterosexuálem Foldynou). Ve výsledku tyhle vylízanci pak poskytujou munici těmhle skoro-militantním skupinkám.

Nutno ještě dodat, že bulvarizující titulky, jako v tomto případě, tomu taky úplně nepomáhaj.

Reagovat
John Obi Mikel

Reagovat
smazaný uživatel

Okamura, Foldyna, Piťha a jiní magoři (viz zase nějaký polský kázání o tom, jak jsou homosexuálové nebezpeční, protože chtějí ovládnout svět) jsou průser... a přesně proto je pak i relativně věcnej názor na problematiku brán jako extrémismus...

Reagovat
El-Pistolero-68

Reagovat
Zaschrona

Dát monsignora Piťhu do jedné skupiny s těma dvěma, to je slušně na hlavu.

Reagovat
Rudnevs

Reagovat
Nebelung

Reagovat
fantomas

Bulvarizující? On doslova řekl "ridiculous". Máš nějakej lepší překlad než směšný?

Reagovat
fantomas

Spíš bych se možná bejt tebou zaměřil na to, jakej jazyk De Boer použil.

Reagovat
C-M@ster

Frank de Boer: Stejné platy pro ženy jsou směšné

Zní to tak nějak všeobecně, není tam vůbec problém v tom slovu "směšné"

Reagovat
fantomas

Hm, cokoliv jinýho mi přijde v pořádku, sme na fotbalovym webu ostatně.

Reagovat
El-Pistolero-68

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
TopinB

Reagovat
Pony Slaystation

Amen

Reagovat
verv

Reagovat
Posledni Kovboj

Reagovat
smazaný uživatel

Přesně, dobře si to řekl a vůbec ať se do sportu neserou a táhnou k plotně

Reagovat
Pony Slaystation

Reagovat
smazaný uživatel

ženskej fotbal

Reagovat
TheMally11

tak si čum na ty simulanty s koulema

Reagovat
mimi_united

"Finále ženského mistrovství světa sledovalo podle společnosti Nielsen letos v létě ve Spojených státech o 22 procent diváků více než mužské finále o rok dříve."

Len toľko k tým platom, a že pekne trepe

Reagovat
lajka30

Nečekaně když hráli finále a muži se na MS ani nedostali.

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
fenixLFC

a?

Reagovat
Posledni Kovboj

Reagovat
mesyas

Ne. Jednalo se o jedinečnou událost, která se vymyká všem ostatním. Až bude ženský fotbal tak atraktivní pro diváka, tak se ty platy taky zvýší. To je jako Biatlon, na MS(nebo co to jedou) je každý druhý divák a lidi se na to dívají, ale kdo si na bialton vzpomene mimo sezonu?

Reagovat
Kang & Kodos

To umí každej blbec, koukat se na biatlon v zimě.

Reagovat
Vopi11

Reagovat
netopier

Reagovat
andrew96

Reagovat
krisa

Reagovat
smazaný uživatel

Biatlon a podobný "rychlokvašky"

Reagovat
smazaný uživatel

Tak biatlon má oveľa dlhšiu prestávku, nehrá - nebehá sa na klubovej úrovni, nie je tam LM, nemajú prestupové okno

Reagovat
mesyas

Tak jde o tu pointu pokud člověk chce ve sportu hodně peněz, tak musí být atraktivní pro diváka i mimo sezonu. Třeba Biatlon je mimo zimu kompletně mrtvej a nikdo se o tom sportu nezmíní, nemá tu základnu a tím pádem do toho nebudou sypat peníze. To mi připomíná třeba halu pro Sáblíkovou, kdo by doprdele stavěl halu pro jednu hvězdu a možná 10 dětí, kteří by na ten sport šly. Trochu jsem odbočil, ale myšlenka zůstává. Stejné je to s ženským fotbalem, zaplaceno dostanou až tehdy, kdy přitáhnout pravidelně diváky, ne jen jedou událostí.

Reagovat
kiciN

Reagovat
John Obi Mikel

Jen by se tam slušelo přihodit, sledovalo-li víc diváků osmifinále MS2014 nebo finále MSŽ 2018

Reagovat
C-M@ster

mimi > fantomas

Ten se zmohl jen na random generátor anglických slov z googlu

Reagovat
John Obi Mikel

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
M0rb1D4S

A teď si to porovnej ve světovém měřítku, ne jen v USA.

Reagovat
Acquanni

Ve Spojených státech. Sponzoři na MS ať mužském nebo ženském určitě necílí na USA, ale globálně. Kdyby bylo MS jen pro spojené státy, tak by to bylo něco jiného. Jenže media si vyberou jen část faktu aby byly feministky a podobná hnutí spokojené. Je to jako když LGBT mluví o tom, jaké % lidi jiné orientace či trans páchá sebevraždu, ale že procentuálně je větší míra sebevražd u mužů bělochů neřeknou, nehodí se to do krámu.

Reagovat
mesyas

Řekl to dobře a já s ním souhlasím, pokud ženský fotbal(nemyslím jen zmiňovaný MS) začne lákat tolik lid jako ten mužsky, tak dostanou taky královsky zaplaceno. Sponzoři hned zbystří až na fotbal bude pravidelně chodit desítky tisíc lidí, diváci si budou bavit o přestupech, budou vznikat webové stránky o ženském fotbale a tam budou lidi pravidelně diskutovat. Zatím to tak ale není, takže nevidím důvod proč by ženský fotbal měl být stejně zaplacen jako mužský. Diváci, pozornost a tím pádem generace vyššího zisku z reklam, to až na výjimky prostě není jak u mužského fotbalu. A dalo by se říct, že chtít být zaplacen za méně odvedenou práci pro toho sponzora, jen kvůli rovnoprávnosti, je prostě špatné.

Reagovat
JessePinkman

Reagovat
JessePinkman

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
Kucka

Jsem feminista a s FdB tady souhlasím

Reagovat
Talker

Tak spravedlivé by bylo, aby dostávaly ty týmy pro sebe podíl z výdělků z jednotlivých akcí/zápasů, pokud chtějí rovnost. Tudíž pokud ženský fotbal vydělá v USA více, tak nevidím důvod, proč by nemohly dostávat i více, než chlapy.

Problém je, že v rámci globálního trhu prostě ženský fotbal zajímá výrazně méně lidí, ať už na klubové nebo repre úrovni. Je to vidět i v médiích, článek na zpravodajském serveru o ženském fotbale jsem tuším zahlídl tady (a nečetl jsem ho ani) a možná nějaký rozhovor někde jinde. 99% lidí zná nějakého fotbalistu, i když fotbal nesledují. Kolik zná nějakou fotbalistku? 10%?

Reagovat
smazaný uživatel

Problémem je, že jejich liga nevydělává tolik jako MLS... takže zrovnoprávnit můžou max. (a správně) obě repre...

Reagovat
Talker

Jinak zajímalo by mě poměření mezi příjmy MS20 nebo EURO U21 a ženským MS, jestli by vyhrály alespon v téhle kategorii. Protože podle mého to tak nějak odpovídat globálnímu zájmu o ty 2 sporty.

Reagovat
El-Pistolero-68

Ani ne 10 %, rozhodne min.

Reagovat
smazaný uživatel

Tohle od tebe nebylo vůbec hezké. Jdu se vyzvracet.

Reagovat
El-Pistolero-68

To je fakt ona?

Reagovat
kulych

jj někdo jí leaknul fotky

Reagovat
El-Pistolero-68

Hm. To tetovani nad kozou je v tom pripade strasne.

Reagovat
Gazdo

Alex Morgan a aj to len kvoli krasnemu telu

Reagovat
smazaný uživatel

Zbytečně ofenzivní názor bývalého nizozemského obránce, na otázku novinářů měl defenzivně pokrčit rameny a omluvit se jim, že se k tomuto nebude vyjadřovat. Ale asi ho zmátl pěkný název tohoto anglického deníku. Těm bych možná z úcty odpověděl i já.

Doufám ale, že veřejnost tento rozhovor mlčením přejde a nezačnou na něj směřovat útoky feminist. skupin a podobných. Tomu se pak těžko brání.

Reagovat
Rudnevs

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
John Obi Mikel

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
20DollarsInMyPocket

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
čolo

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
raduinho

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
smazaný uživatel

cringe

Reagovat
smazaný uživatel

nepripadas si jinej?

Reagovat
smazaný uživatel

tak sorry, ze mi prijde trapne psat porad dokola to same s tim samym umyslem. ale chapu, ze kolovratku, jako jsi ty, se to libi..

Reagovat
Kixi Syhimour

Podle mě nenarážel jen na tento příspěvek, konec konců, to je u tebe časté (alespoň dle mého), že jdeš mimo "dav" a vyslovíš například zcela opačný (a někdy kontroverzní) názor.

Reagovat
smazaný uživatel

tvl life one live full

Reagovat
Kixi Syhimour

Tak to jsem nemyslil nějak zle, jen mě zajímalo, zda-li to tak taky vidíš. Já ti tvé názory nechci brát a život se samozřejmě má žít naplno a do jisté míry i obdivuji, jak se nebojíš vystoupit říct svůj názor.

Reagovat
smazaný uživatel

tohle je asi nejzbytecnejsi tema konverzace, ktere existuje.

Reagovat
Kixi Syhimour

To si třeba nemyslím , určitě by se našlo něco více zbytečného

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
krisa

Reagovat
ratusek

Reagovat
HalaMadrid_Flx

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
kulych

Reagovat
TopinB

Reagovat
Dody10

Reagovat
Ragazzo d'oro

Reagovat
REPLIKATOR

Reagovat
kiciN

Reagovat
netopier

Reagovat
Neon

Reagovat
Posledni Kovboj

Reagovat
Zark

však už píšete furt dokola to samé vyjebani fdf

Reagovat
Bakary3

mám FDF rád, ale musí se to umět...

Reagovat
Gazdo

Reagovat
8lampard8

Reagovat
John Obi Mikel

OT: Zdá se mi to, nebo odsud zmizel komentář jednoho trouby, který obsahoval jen všechny dostupné smajlíky zde na EF? (Nebo ten byl pod jedním článkem?)

Reagovat
C-M@ster

Byl tu a zmizel.

Reagovat
John Obi Mikel

Dík. Musím se ujistit, jestli mi ještě z té Chelsea nehrabe

Reagovat
dantetomas

Nsledujem ten boj Americaniek, ale jedna vec su odmeny za MS a druha platy hracov. Vzhladom na vysledky repre a sledovanost v usa nie je pochyb, ze odmeny by mali by minimalne, ak nie naklonene na stranu zien. Na druhej strane su tu platy hracov a hraciek v ligach a proste v tomto smere nemoze NWSL s MLS superit. Ci uz v prijmoch, v sledovanosti ci navstevnosti. Odporucam https://www.forbes.com/sites/billconerly/2019/06/10/earnings-parity-in-womens-soccer-a-long-kick-away/

Reagovat
dantetomas

*odmeny by mali byt minimalne vyrovnane.....

Reagovat
čolo

Reagovat
Detective

Vysledky repre jsou takovy ze muzi maji od fifa prize money jen za ucast na ms 8mil a kdyz vyhrajou tak 38 mil. Zeny maji za vitezstvi od fifa 4 mil a za ucast nejaky minimum. Za tehle podminek proste svaz nemuze davat stejny bonusy. Reklamni zisky to je jina vec, ale tohle je realita toho co svaz ziska na zaklade vysledku.

Reagovat
fantomas

Proč by nemohl?

Reagovat
Detective

Dole palcuješ že stejná absolutní výše je hloupost a to mám na mysli. Chlapi maj bonus za titul 1 mil na hlavu, protože kdyz vyhrajou tak to nepřekročí prize money od fifa. Ženy dostanou prize money 4 mil a při stejnym bonusu bys jim vyplácel dohromady okolo 25 mil? Že nemůžou je ode mne nepřesný, jasně že můžou, akorát to musí někdo případně doplatit.

Reagovat
čolo

Reagovat
Kovi81

To je naprosta samozrejmost, stejne jako v tenise by nemely mit zenske stejne prize money na grandslamech, dokud nevudou hrat na 3 vitezne sety.

Reagovat
j_mrazik

Ženy hrajou stejných 90 minut jako muži... ba dum tsss.

Reagovat
Kovi81

To ano, ale zase dokud zenska liga nebude mit srovnatelnou sledovanost s tou muzskou, tak nemuzou brat prece stejne penize.

Reagovat
j_mrazik

Tak proč do toho pleteš tenis, který je úplně o něčem jiném a argumentuješ 3 sety.

Já souhlasím s rozdílnými základními platy, ale odměna od státu za reprezentaci země by měla být důstojná. Neříkám vyšší nebo nižší, protože taky konkurence v daném oboru je jiná.

Reagovat
fantomas

No argument konkurencí je teda taky pořádně zcestnej. Dřív obdobně dominovalo Španělsko mužskýmu fotbalu a nikdo o nějaký konkurenci nemluvil. Prostě byli jenom tolik napřed v technice/taktice. Totéž přece platí o USA.

Reagovat
Zaschrona

Tak ono spíš dojde k tomu, že muži budou hrát taky jen na dva vítězné... A upřímně řečeno by to možná nebylo na škodu, kvalita tenisu by šla nahoru, únava i zranění by nebylo takovým problémem. I by bylo víc překvapení.

Za mě by ale bylo asi nejhezčí řešení to sjednotit na tom, že první týden bude na dva sety a druhý na tři pro muže i ženy. Férové, rozumné z hlediska nároků na fyzičku (kdo vlastně chce koukat 4-5 hodin na zápas prvního kola?), jasná výhoda v případě deště, aby se celý program neodsouval + zároveň by to nevzalo ty famózní pětisetové zápasy.

Reagovat
John Obi Mikel

Jinak to je snad první článek Fišary (co vidím), kde si v komentářích na něj nikdo nestěžuje.

Reagovat
fantomas

Domluvili sme se, že mu pro jednou odeberu tlak z beder.

Reagovat
John Obi Mikel

Reagovat
Kang & Kodos

Reagovat
off-olda

Reagovat
Zaschrona

Reagovat
fenixLFC

Reagovat
Han střelil první

Reagovat
8lampard8

Reagovat
Kang & Kodos

Jestli ne, tak já vykopávám a obligátně kritizuju nadpis, kterej nemá s článkem nic společnýho

Reagovat
Azazelo RD

Radši by se měl Fišara vrátit za plotnu.

Reagovat
Anacron

Stejně by uvařil sračku.

Reagovat
El-Pistolero-68

Reagovat
Zark

Reagovat
C-M@ster

Reagovat
bobis21

stejná absolutní výše je hloupost - pokud jedno generuje větší příjmy, musí tam být i vyšší ohodnocení. Ale třeba v WNBA je požadavek na to, aby šlo na platy hráčů stejné % z příjmů jako jde v NBA, což mi přijde jako logický požadavek (v NBA jde hráčům 50%, v WNBA je to asi 22%).

Reagovat
fantomas

Reagovat
andrew96

Reagovat
dantetomas

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
Talker

Reagovat
mistr129

Ve WNBA je na to nějaký omezující platový strop, který to výše než na 22 % nepustí?

Reagovat
bobis21

ano, v WNBA je platový strop pro tým, je určena maximální i minimální výše platu pro jednotlivé hráčky atd., stejně jako v NBA. Každých pár let se vyjednává nová Collective Bargaining Agreement, kterou vyjednává hráčská asociace s ligou, kde právě od hráček přišel ten požadavek na procento z příjmů stejné jako je v NBA, jde je právě v jejich CBA určeno.

Reagovat
mistr129

Chápu tedy správně, že ani týmy nemají možnost dát více než těch 22 %? Jestli mají, tak to by mělo být předmětem dohadů agent+hráčka X franchise. Předpokládám ale, že ne, v tom případě ale jak píše i pod náma Mimalu, většina nákladů jsou přece jen fixní a neodvíjejí se od výše příjmů, takže navýšení na 50 % by mohlo pro některé majitele znamenat až přílišnou finanční zátěž a tím pádem méně vyrovnanou ligu. Což by mi teda nijak závadné nepřišlo, ale v Americe jsou na platové stropy dost háklivý..

Reagovat
bobis21

Nejde o ty procenta, ty myslím zastropované nejsou. Je strop na to, kolik může dostat jedna hráčka ($113,500) a kolik může dát tým celkem na platy ($976,300). Kdyby tedy všechny týmy daly maximum co můžou na platy, bylo by to nějakých 11,7 millionu (976*12), celkové příjmy ligy byly něco kolem 55 milionů. V NBA je opravdu dáno procento z příjmů, které jde hráčům, což právě chtějí dát i do té kolektivní smlouvy i v WNBA (hráčky tu kolektivní smlouvu vypověděly a pro novou sezonu se bude muset vyjednat nová).

Reagovat
mistr129

Ok, tak s tím bych souhlasil, ale problematická zase může být výše těch procent. 50, stejně jako v NBA, může z WNBA snadno udělat frašku nebo odradit některé majitele, při menším čísle můžou pro změnu být nespokojené hráčské asociace.

Nejlepší postup by teda asi byl ten, jak píšeš dole, postupně to zvedat.

Reagovat
bobis21

jasné, vyjednávání jednoduché nebude, čekám že sezona nezačne v termínu (jako se už několikrát stalo v NHL, NBA, ...) právě kvůli absenci té kolektivní smlouvy. Ne že bych to sledoval, takže je mi to jedno, jen sleduji NBA, takže občas zahlédnu nějaké zprávy o WNBA ...

Reagovat
Mimalu

Nechci to nějak rozporovat, ale je vůbec reálné aby to ty kluby byly schopné splnit? Já jen, že náklady na letenky, hotely tam jsou pořád značné, majitelé z toho asi taky budou chtít nějaký kus podílu a jestli by si ty holky měly vzít polovinu těch příjmů, tak by možná (a teď opravdu fabuluju a neznám ty čísla) to bylo ekonomicky neudržitelné

Reagovat
bobis21

V době, kdy měla NBA stejné příjmy jako má dnes WNBA byly platy hráčů v NBA o dost vyšší než jsou v WNBA (což je právě součást jejich argumentu pro tuto změnu). Některé týmy by negenerovaly zisk, kdyby se to ze dne na den takto změnilo, ale myslím že ten návrh hráčské asociace byl na nějaké postupné zvyšování doho podílu s cílem ho srovnat "někdy v budoucnu". Nešlo o zdvojnásobení přes noc.

Reagovat
Mimalu

ok, co jsem sice narychlo našel, tak to úplně výdělečný podnik v tomto okamžiku není a nechce se mi dohledávat to, jestli je možné za stejné peníze (když hodnota dolaru oproti minulosti značně klesla) klub smysluplně vést.

Reagovat
Le Gunner

Což je však trochu jiný problém, než který je jádrem de Boerova vyjádření.

Reagovat
Zaschrona

Problém je, že WNBA je celou dobu existence v brutální ztrátách a nebýt krytí NBA, tak už by dávno zkrachovala. Za mě je vlastně ok, že má ta oblíbenější varianta sportu/ligy pomáhat té méně oblíbené a třeba i jí dlouhodobě dotovat, zas to ale musí dávat v celém kontextu smysl. A WNBA z pohledu byznysu smysl moc nedává... Co vím, tak v případě WNBA příjmy klubů těžko vůbec pokryjí náklady spojené s fungováním samotných týmů, natož pak platy hráček na nějaké solidní úrovni.

Reagovat
bobis21

Problém je, že když má tom byla s příjmy a popularitou NBA stejně jako je WNBA teď, byly tam zisky mnohem nižší a platy mnohem vyšší, proto je dost pokrytecké teď chtít po WNBA něco jiného. K nějakému postupnému navyšování toho podílu docházet musí, jinak je to konec té ligy...

Reagovat
Mimalu

Trochu jsem hledal a pokud se nepletu, tak se jedná o období kolem začátku 70. let. Podle mě se to opravdu nedá moc dobře srovnávat kvůli hodnotě dolaru. Není to samozřejmě úplně přesné, ale třeba tady https://www.usinflationcalculator.com si člověk může proklikat jaký je rozdíl oproti dnešku -> za stejnou věc zaplatíš 5x až 6x víc.

Pokud je pravda co píše Zasch, tak je asi potřeba něco dělat s tím produktem aby byl po více jak 20 letech konečně ziskový a potom je možné se začít bavit o navyšovaní podílu

Reagovat
bobis21

To nemá s inflaci nic společného jde o to, že i když byla NBA méně zisková než je dnes WNBA, byl podíl hráčů o dost vyšší než je dnes v WNBA. Pokud nebudou mít hračky ochotné tu ligu hrát, tak nemůže být o žádném zvýšení zisku ani řeč. Momentálně hračky vypověděly kolektivní smlouvu a dokud nebude nová, se kterou budou obě strany souhlasit, žádná liga nebude. Hračky z té ligy odcházely do jiných, kde byly mnohem vyšší platy, přestože jejich sledovanost byla mnohem nižší, což se těm v WNBAPA nelíbí.

Reagovat
Mimalu

takže náklady na provoz toho klubu oproti té době jakože nevzrostly? Když máš násobně větší výdaje na provoz, tak se můžeš rozkrájet, ale dohromady ten rozpočet prostě nedáš. Zajistit provoz za 5 mega v roce 1972 a v roce 2019 sakra velký rozdíl, v jednom případě to půjde v pohodě, v tom druhém horko těžko

Reagovat
bobis21

Mluvíš úplně z cesty. Když ty kluby měly ztrátu a přesto platily více než kluby které mají zisky, asi to nevysvetlíš inflací. Evidentně vůbec nevíš co je tím problémem, který se řeší...

Reagovat
Mimalu

Které kluby teda mají ty zisky takové, aby to ospravedlnilo to, že roky byly v mínusu? Žádný z těch klubů v WNBA není zlatá žíla pro své majitele. A úplně klidně to vysvětlím, ty kluby co platily více i když byly ve ztrátě měly za sebou majitele, kteří byli ochotní do toho sypat peníze jako řekněme službu společnosti/jako svoje PR a nehleděli na ziskovost. Ty kluby které byly v zisku (určitě to nebyly žádné velké miliony) platily méně protože i majitelé očekávají návratnost své investice, což je za mě naprosto fér.

Reagovat
bobis21

Ne, ty kluby platily více, protože tak byla nastavena kolektivní smlouva a proto více platit musely, i když byly ve ztrátě - zavázali se k těm platbám v CBA. Teď se vyjednává nová kolektivní smlouva a tohle je prostě jeden z bodů, o kterém se bude jednat. Když v NBA byla dojednána poslední CBA, došlo k výraznému navýšení podílu hráčů na příjmech i plastového stropu, majitelé říkali že z toho budou mít ztráty - reálně mají největší zisky v historii... Není to tak jednoduché jak si myslíš...

Reagovat
Mimalu

V době, kdy se ženský basket přesouvá do menších arén, kdy je to produkt závislý kvůli své ztrátovosti na dotování zvenčí mi opravdu nepřijde přirovnání s mužským basketbalem ok. Na mě to působí spíš jako takové sociální inženýrství, prohloubíme ztrátu a nějak to dopadne. Ale nechám se mile rád překvapit

Reagovat
bobis21

Evidentně opravdu nevíš o tom problémů nic. Psát něco o sociálním inženýrství a prohloubení ztráty, když jde o přesný opak je fakt hovadina.

Reagovat
Mimalu

ne fakt tomu nerozumím, jak by navýšení výdajů na platy mělo zvýšit příjmy klubů, to fakt nepochopím když se naopak kluby přechodem do menších arén snaží snížit ztráty

Reagovat
bobis21

Současné CBA bylo podepsáno, když byly příjmy klubu nižší a hráčkám šlo asi 35% z příjmů. Pak byla podepsána nová mediální smlouva a sponzorské smlouvy a příjmy šly nahoru, ale platy zůstaly stejné (proto ten podíl klesl někam na 22%). To nemá nic společného s nějakým sociálním inženýrstvím, to je matika... Příjmy právě před sezónou 18/19 stouply a ztráty už by kluby mít neměly (finální čísla ještě nejsou zveřejněny, tak nevím kde bereš to že jsou ve ztrátě). Proto v průběhu sezóny WNBAPA oznámila, že po sezóně vypovi aktuální CBA.

Reagovat
Mimalu

třeba tady: https://www.seattletimes.com/sports/storm/more-money-would-be-good-but-wnba-nba-wage-gap-is-about-economics-not-gender/

nebo: https://www.nytimes.com/2018/05/05/sports/wnba-los-angeles-sparks.html

nebo třeba odsud: https://www.swishappeal.com/wnba/2018/7/31/17633152/wnba-player-salaries-revenue-share-opportunities

It’s possible that the players may opt out and demand a percentage of revenue. But most teams are unprofitable or claim to be. Also, with the lack of a multi-billion dollar television deal like the NBA, WNBA team operation costs are a higher percentage of revenue. Drastically raising wages to players without the revenue to back it up will raise costs dramatically. It will put some teams deep in the red.

According to Jacob Bogage of The Washington Post. even the WNBA’s profitable franchises aren’t making big profits. So if revenues stay flat and players salaries rise, even the profitable teams stand to become unprofitable while teams that already aren’t doing well financially may even fold. After nine consecutive seasons of stability where no teams folded, the last WNBA players and fans want to see is the folding of another team.

nebo https://www.washingtonpost.com/news/early-lead/wp/2017/12/06/for-the-wnba-business-isnt-as-bad-as-it-looks/

With news last month that its New York franchise, the Liberty, is for sale, analysts who study the finances of the nation’s youngest major professional sports league are getting a better look at the team and the WNBA’s long-term future.

“[The Liberty] hasn’t made money,” James Dolan, chairman of franchise owner Madison Square Garden company, told HBO’s “Real Sports” program in 2015, adding that he was considering handing his franchise back to WNBA leadership to cut his losses. “Its prospects of making money, at that time and even today, are still slim.”

mezitím se šli uskrovnit do menší arény, to samé Washington Mystics atd.

Reagovat
bobis21

Jenže to všechno je právě založené na číslech platných před tím zvýšením příjmů díky novým smlouvám. První ročník s vyššími příjmy právě skončil a za ten ještě žádné čísla k dispozici nejsou. Argumentovat tím, že nemůžeš zvýšit platy, protože před palety jsi měl nižší příjmy je dost dementní...

Reagovat
Mimalu

a tu výhodnost těch nových smlouv máš odkud? Třeba tady o nějakém super zlepšení nepíšou, dojde k většímu pokrytí zápasů což je fajn, ale samotný finanční nárust je minimální https://www.nytimes.com/2019/04/22/sports/wnba-television-new-deal.html

Reagovat
bobis21

Při stejných mzdách klesl podíl na celkových příjmech z 35% na 22%, takže to není těžké dopočítat... Částka na jeden zápas se možná nezměnila, ale s vyšším počtem vysílaných zápasů to celkově nárůst je. V USA navíc tvoří významnou část příjmu i individuální televizní smlouvy (např. zápasy týmu vysílá televize v daném státě atd. což v tvém článku není zohledněno)

Reagovat
Mimalu

Můžu jenom, odkud čerpáš těch 35 %?

Reagovat
bobis21

až nebudu v práci to najdu

Reagovat
Mimalu

Reagovat
bobis21

Nějak teď nemůžu najít to, kde jsem to četl dříve, ale třeba tady jsou podobné čísla, i když to vypadá na nějaký divný web:

https://www.vice.com/en_us/article/wn3mmy/basketballs-gender-wage-gap-is-even-worse-than-you-think

Každopádně to číslo asi tak mimo nebude, takže když si vezmeš že příjem ligy se za 5 let dostal z $35m na nějakých 57%, zatímco mzdy šly nahoru o necelých 10% (při stejném počtu zaměstnanců) - můžeš si tady říkat o "sociálním inženýrství" co chceš, ale tohle by sralo zaměstnance a odbory úplně v každé firmě. Ani bych neřešil nějaký rozdíl muži vs. ženy, prostě jen ta logika, že ten vývoj mezd musí nějak odpovídat změnám v produktivitě (v tomto případě je "produktem" právě to, jaké příjmy vygeneruje).

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
smazaný uživatel

Nemuzou byt stejne platy z jednoho prosteho duvodu. Videli jste zensky fotbal? Vzdyt to je uplne jiny sport nez muzsky

Reagovat
smazaný uživatel

To není jen fotbal ale všechny sporty. Ženy za to nemohou že jsou geneticky slabší( samozdřejmě když pominu Serenu například ) tenis, volejbal, házená, fotbal, hokej to je prostě všemy sporty napříč. Není tam ta agresivita, ta bojovnost, technika a vůbec.

Rozhodně je správně ženu finančně dobře ohodnotit v práci kterou dělá opravdu dobře, ale toto je bussiness , nejenom zaměstnání.

Reagovat
TheMally11

je v ženském fotbale neexistuje simulování

Reagovat
Alan_Shearer

Naprosta pravda

Reagovat
lampas

Reagovat
Spalovač šancí

Zajímavá debata, mohli by do ní přispět ještě LV6 a Koubek.

Reagovat
Benfica

- povedal to správne.. porovnávať platy futbalistov a futbalistiek je úplne od veci.. mužský futbal sleduje celosvetovo omnoho viac divákov, a celkovo kluby na mužskom futbale vyberú oveľa viac peňazí.. kvôli tomu tie platy..

- a síce čo sa týka USA a ich reprezentantiek tak by mali od zväzu dostať minimálne rovnako ako mužská repre kvôli ich úspechom a zjavne je väčší záujem ľudí... to je asi jediná výnimka v tomto futbalovom "systéme" čo sa týka klubového futbalu neviem posúdiť či ženská liga vzbudzuje väčší záujem ako MLS..

- najviac táto platová rovnosť dáva zmysle pri reprezentačnom futbale.. zväzy by mohli stanoviť rovnaké odmeny napríklad za postup na šampionát, postup zo skupiny atď.. to by dávalo zmysel lebo repre futbal funguje inak..

Reagovat
nani92

koľko zápasov ako manažer ste vyhrali vy, že si dovolíte tu písať komentáre?

Reagovat
monty25

Mě tohle vyjádření nechává úplně klidným. Jenom mi přijde vtipný, že to řekne zrovna trenér klubu v USA (kde je náš evropský fotbal považovaný za ženský sport) a ještě Nizozemec, který na rozdíl od svých ženských kolegyň na mezinárodní úrovni nikdy nic nevyhrál.

Reagovat
r.mrazik

Ta zminka o uspechu de boera je pitoma jak prase

Reagovat
monty25

No ale je to pravda... Fotbalistky jsou v Nizozemsku od toho vítězného Eura 2017 taky docela celebrity. Lieke Martens myslím říkala, že předtím si tam děti hrály jenom na fotbalisty a po tom Euru už i na fotbalistky.

Reagovat
r.mrazik

Zadna pravda to neni

Ja tomu verim..u nas byla celebrita soukalova a sablikova,ale to nemeni nic na tom,ze ta zminka o uspechu de boera je kravina jak prase

U nas na vesnici si deti hrali i na kombajn...takze nevim co tim chces rict

A k tematu...pokud nejsou stejnou podminky a okolni vlivy,tak je divne ocekavat stejne ohodnoceni

Mozna je treba nejlepsi upravit ty okolni vlivy a pak cekat zlepseeni ohodnoceni...opacne to je divny

Reagovat
monty25

Ok, tak co teda de Boer s nároďákem vyhrál? Chci tím říct, že dřív měly nizozemské děti hrající fotbal za vzory jenom fotbalisty a teď už mají i fotbalistky. Prostě mi jsou sympatičtější současní reprezentanti jako van Dijk, kteří holky podporujou a berou jako kolegyně... Jinak mě zajímá sport a kolik kdo bere jsem nikdy moc neřešil. Fotbalistkám ale obecně přeju lepší (nejen platové) podmínky a ve fotbalových zemích (Anglie, Španělsko, Itálie) už se to daří a jde to tam fakt nahoru i co se týče návštěvnosti, protože dávají ligové zápasy i na hlavní stadiony a dokážou tomu udělat propagaci. Nedělám si ale iluze, že se tohle bude dít u nás. To je zatím hodně vzdálená budoucnost.

Reagovat
Losinho

A proč by měl něco vyhrát na mezinárodní úrovni? Zaprvé říká svůj názor, takže na úspěších ani tak nesejde, a za druhý i kdyby sešlo, tak toho dokázal víc v nepoměrně větší konkurenci.

Reagovat
monty25

Však já mu ten názor neberu. To ale nic nemění na tom, že nizozemská ženská reprezentace dosáhla v poslední době větších úspěchů než mužská.

Reagovat
Losinho

A stejně to z pohledu zájmu projíždí na celý čáře. A z toho se odvíjí peníze, ne z výsledků. I když se to někomu nemusí zdát fér..

Reagovat
monty25

Klubový fotbal je byznys, ale reprezentace by měla být hlavně čest a odměny bych dával podle dosažených výsledků.

Reagovat
j_mrazik

Tak to postavme tak, ať všichni hrají za repre pro čest a na odměny se vykašleme, zrušíme je a tím pádem si budou všichni rovni.

Reagovat
Gazdo

Reagovat
čolo

Reagovat
r.mrazik

Ty jsi spadl ze sem motas pořád jestli něco vyhrál?

Jinak jo..malý holky mají svoje vzory, to je prima

Reagovat
smazaný uživatel

Muži majú svoje koníčky a ženy majú svoj vnútorný svet.

Reagovat
monty25

Já jenom reagoval na to, že to není pravda...

Reagovat
Rudnevs

“U nas na vesnici si deti hrali i na kombajn”

Reagovat
Kixi Syhimour

Reagovat
John Obi Mikel

Reagovat
Mimalu

Reagovat
kiciN

Reagovat
Posledni Kovboj

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
LFC & STEVEN 8

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
krisa

Reagovat
fenixLFC

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
r.mrazik

Ty vole...člověk zahlásí a nic...

Ty to hodíš zvlášť a vysmátý ksichty

Život není fér

Reagovat
Kixi Syhimour

V klidu, chtělo to vypíchnout, abychom se nesmáli tomu příspěvků, ale té větě

Reagovat
r.mrazik

Však jasné...já si dělám jen prdel

Reagovat
Rudnevs

Biggriny samozrejme patria tebe.

Ja som to len vypichol, tzv. do rubriky veta dňa.

Reagovat
r.mrazik

Reagovat
j_mrazik

Asi hodinu jsem včera přemýšlel, koho jsi tím myslel a vzpomněl jsem si.

Reagovat
r.mrazik

hah...uprostred zapasu na hristi za skolou by nejradeji odbehl,narval hrabe do zadku a delal kombajn...

Reagovat
8lampard8

Reagovat
Kixi Syhimour

Reagovat
Diego2

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
ratusek

Ty seš blbej jak ten fantomas

Reagovat
monty25

Tak fantomase zajímá spíš ta sociální stránka, mě zajímá ženský fotbal jako takový. Holt někdo řeší jenom to, jestli holka dobře vaří a šuká, někomu se zase líbí, že holky mají zájem o fotbal...

Reagovat
ratusek

Ale vaření a šukání se s fotbalem nevylučuje

Reagovat
John Obi Mikel

Reagovat
monty25

To je pravda.

Reagovat
Gazdo

Bol by si radsej keby tvoja zena dobre sukala alebo dobre hrala futbal cisto teoreticky?

Reagovat
monty25

Záleží, jak moc dobře. Kdyby hrála čistě teoreticky za Barcelonu, tak bych teda upřednostnil ten fotbal.

Reagovat
Gazdo

a radsej vecer pivo

Reagovat
Gazdo

Ale zas keby sukala ako Asa Akira uz by som uvazoval

Reagovat
John Obi Mikel

Hoši, co je to za argument, že nic nevyhrál? Nebo že nebyl uspěšný v posledních 2 štacích. Vždyť to sakra nemá souvislost.

Reagovat
monty25

A proč v tom hledáš souvislost, když jsem si chtěl původně jenom rejpnout?

Reagovat
smazaný uživatel

Dobře je vymrdal doprdele

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
El-Pistolero-68

Jako Ronaldo.

Reagovat
Posledni Kovboj

Reagovat
RadekVonCZE

Based Frank

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
Eichel

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
smazaný uživatel

Už vidím modely,jak brečí někde v agentuře,že chcou rovnoprávnost a že chcou stejné peníze jako Kendall Jenner,nebo Giselle.

Na ně taky nikdo není zvědavý, takže ty peníze prostě nedostanou.

Platy jsou přece svým způsobem podíl ze zisku. Jednoduché jako facka.

Tak čemu holky pořád nerozumí....

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
elChe

bořič meetoo...

Reagovat
smazaný uživatel

souvislost

Reagovat
krisa

samozřejmě má recht, stejně tak třeba Nadal...i když u tenisu bych možná ty oči přimhouřil, páč tam bývá tolik kulervoucích zvratů.. u chlapů často break znamená set, ale u bab často break znamená, že si každá prosere podání ještě tak 2x

Reagovat
smazaný uživatel

na manažérskych pozíciách a pod. nech kludne dostávajú toľko čo muži, ale v ženskom futbale sa netoci toľko peňazí čo v mužskom tak neviem čo riešia

Reagovat
ratusek

Někdo tady v minulém článku zmínil porno. Tam jsou chlapi taky podhodnocení, protože to všichni až na pár lidí sleduje kvůli těm babám

Reagovat
smazaný uživatel

takze jake jsou jejich platy, kdyz jsi tak zasveceny?

Reagovat
ratusek

A chceš to před nebo po zdanění?

Reagovat
smazaný uživatel

to je jedno

Reagovat
VersaceChain

BREAKING: Fantomas, redaktor pisici pro #EFCZ, si dosel pro retard roku award uz v pulce srpna.

Reagovat
smazaný uživatel

Možno to niekto iný napísal v jeho mene.

Redaktor sa predsa nezhodí argumentom štamgasta štvrtej cenovej.

Reagovat
John Obi Mikel

Reagovat
smazaný uživatel

O tom argumentu si musíme promluvit

Reagovat
ttopi

Reagovat
Stannis Baratheon

KZKMV!

Reagovat
Largo

Řek’s to dobře, Gumpe, řek’s všechno.

Reagovat
Stannis Baratheon

USA ženy (v plné síle) - FC Dallas U15 2:5

Asi tolik k tomu.

Reagovat
Stannis Baratheon

Newcastle Jets U14 - Austrálie ženy 7:0

Reagovat
Mimalu

jenže podobné výsledky by jsi doslat v tenise nebo ve spoustě jiných sportů, atraktivita sportů vážně není pouze o nějaké fyzické výkonnosti....

Reagovat
Stannis Baratheon

Co tím chtěl básník říct?

Reagovat
Mimalu

no to bych se chtěl zeptat já tebe, jakou má souvislost výsledek nějakého přáteláku s atraktivitou daného produktu? Všichni víme že muži mají větší fyzickou výkonnost než ženy, která se projeví ve většině sportů, přesto se ukazuje, že to pro atraktivitu daného sportu není ta nejdůležitější podmínka

Reagovat
Anacron

A co je důležitější podmínka?

Reagovat
Mimalu

vyrovnanost, samotná schopnost ten produkt prodat. Ve finále je to i tradice daného sportu

Reagovat
Anacron

Ale hlavní je pořád samotná výkonnost u ten um jako takový. Vážně mě nebude bavit se dívat na okresní přebor, protože jsou tam třeba vyrovnaný týmy. A prodávat se samozřejmě bude to co lidi baví.

Reagovat
Mimalu

u tenisu, v atletice, u řady zimních sportů, volejbalu (zvláště plážového) je ten rozdíl ve výkonnosti víceméně podobný a nikdo to nepotřebuje řešit. Fotbal v ženském podání nemá takovou tradici, bude trvat roky než dosáhne svého potenciálu, ale to že v něm budou muži vždycky lepší není překážka, která by byla nepřekonatelná

Reagovat
Anacron

U tenisu se to řeší pořád. A řada sportů, zvlášť těch zimních, je rozsahem prostě malá a málo komerční a proto to nikdo neřeší. Atletika je trochu specifická, protože ty akce jsou vždycky pro muže i ženy najednou. Jasně že to není nepřekonatelný, ale teď to tak prostě je. Nebo jako mají dostávat stejný peníze, protože to bude možná v budoucnu někoho zajímat? To by i junioři měli dostávat stejné peníze teda ne? Atd.

Reagovat
Mimalu

že se u tenisu řeší ženská výkonnost? Neřekl bych nebo jsem si nevšimnul že by někdo dokolečka vytahoval jak je ženský tenis oproti mužskému pomalejší apod., řeší se spíše to, jestli si zaslouží ze společných turnajů stejně, což je už jiné téma. A atletika je krásný příklad, akce je společná, takže ten rozdíl ve výkonnost vidíš de facto na vlastní oči, ale že by furt někdo říkal že ženské by atletiku dělat neměli protože jsou horší než junioři, to se fakt nikde nedočteš... Nikdy jsem nic o stejných penězích nenapsal, pouze to, že argument o nějaké fyzické výkonnosti není ten nejpodstatnější v kontextu toho, jak je daný sport atraktivní...

Reagovat
smazaný uživatel

na grandslamoch dostávajú žena rovnaké odmeny, len sa hrá na dva víťazné sety.

Reagovat
Mimalu

no dostávají, a co jako? U tenisu je problém v tom, že mužská část vygeneruje víc peněz než ta ženská, ale na konci si rozdělují peníze rovným dílem, tam je ten problém, ne v tom že muži hrají na 3 sety a ženy na 2. Stejně tak jako není ve volejbale problém že ženy mají síť níže nebo v alpském lyžování že je trať zpravidla jednodušší atd.

Reagovat
Stannis Baratheon

Naše liga kde hraju je dost vyrovnaná, každý může porazit každého. Navíc je tu tradice, že přijdou všichni dědové z městečka na pívo a na klobásku a fandí. Asi řeknu panu správcovi, že chci víc.

Reagovat
Stannis Baratheon

Opravdu ti to musím vysvětlovat?

Lidi si prostě radši zajdou na muže, protože je to prostě lepší fotbal. Rychlost, dynamika, technika, taktika, důraz... v tom vše se ženský fotbal prostě nechytá. USA ženy mají sice větší úspěchy než jejich mužství kolegové, ale je to zejména dané kvalitou konkurence. Když to nebudeš brát relativně ke konkurenci, ale prostě tu opravdovou kvalitu, tak jsou američtí muži pořád vysoko nad ženami, a, radši se lidi půjdou stejně podívat na ně.

K tomu všemu, hlavní zdroj příjmů pro fotbalisty/fotbalistky by měl být klubový fotbal, hrát za repre by měla být spíš čest. (o to víc pro hrdé Američany) A tady se asi nemusíme vůbec bavit o tom, jestli je atraktivnější klubový fotbal můžu nebo žen. Naopak, poměr nákladů a návštěv ku výdělkům mají lepší ženy, takže si nemají vůbec co stěžovat. Dokud nikdo neprikaze lidem chodit povinně na ženský fotbal, mají prostě smůlu. A hlavně, ty kluby někomu patří, a tak platí fotbalisty/fotbalistky on, nikoliv stát či nějaká z jeho institucí, co se plete do těchto náležitosti o rovnoprávnosti platů. A jelikož pořád ještě žijeme v kapitalistickém světě (díky bohu), tak si může daný člověk platit komu chce, a jak chce. Když se tobě nelíbí plat v práci, tak jí asi holt musíš změnit.

No, pokud si socík nebo prostě jakýkoliv levičák ( ), tak si budeš stejně pořád mlet svoje.

Reagovat
Mimalu

lidi si raději zajdou na tenisový turnaj kde budou hrát top 10 ženy než na nějaký ITF turnaj chlapů, byť by ti tenisté z toho turnaje pravděpodobně všichni do jednoho ty ženy porazili

Reagovat
Stannis Baratheon

Fajn že jsi odbočil od tématu, to mi lichotí.

A co říkáš na to, že ženy hrají jen na dva vítězné sety? To opravdu chceš, aby brali stejně za kratší zápasy? Poslední finále Wimbledonu žen trvalo necelou hodinu, muži doslova bojovali více než 5 hodin.

Reagovat
Mimalu

pokud by byly ženy schopné vygenerovat si svoje peníze za jeden set, tak ať klidně hrají na jeden vítězný set. To ty jsi do toho začal zamotávat něco, co jsem nikde nerozporoval

Reagovat
fenixLFC

takze sa ma plat odvijat od dlzky zapasu? to by isner po tom rekordnom zapase mohol ukoncit karieru

Reagovat
Stannis Baratheon

To neříkám, ale když muži a ženy mají i rozdílné podmínky (počet setů) tak můžou mít těžko stejné podmínky platové.

Reagovat
fenixLFC

takze ked zenska vyhra 2:1 na sety a muz vyhra 3:0, tak by mali dostat rovnake peniaze

Reagovat
Stannis Baratheon

Nevím jestli jsi tak natvrdlý skutečně, a nebo se prostě jen snažíš trollit. Ano, v hokeji ve fotbale můžou taky skončit dva zápasy stejným výsledkem, hustý co?

Ženy a muži mají odlišné podmínky, ale chtějí stejné odměny. Co na tom nedokážeš pochopit? Až tedy přijmou, že budou mít podmínky stejné, tedy na tři vítězné, a přilákají fanoušky a reklamní společnosti stejně jako muži, dalo by se o nějaké rovnosti platů popřemýšlet.

Reagovat
fenixLFC

ja ale suhlasim s tym ze vo futbale by mali byt odmeny podla toho kto si co zasluzi. ale ten tvoj argument o pocte setov je proste sracka a ukazujem ti, ako sa na to da tiez pozerat keby hrali na dva vitazne a zaujimalo sa stale o to viac ludi ako o trojsetove zapasy muzov tak nech beru viac, pocet setov s tym nema nic spolocne

Reagovat
Stannis Baratheon

Není to hlavní důvod, proč by neměli mít stejné platy, ale důvod to je. Prostě za rozdílných podmínek a pravidel je blbost, aby měli stejné odměny. Co je na tom k nepochopení? Nemyslím to tak, že by si to muži zasloužili, protože hrají déle čistého času(i když to samozřejmě taky) ale prostě když jsou jiné podmínky a pravidla, jak můžeš chtít stejné finance?

Reagovat
mesyas

Můžeme spekulovat proč ženský fotbal není tak oblíbený. Když se podívám na výše zmírňované výsledky, tak si říkám, že ten fotbal musí být opravdu hrozný, když dostanou čočku od dětí. A kdo by se chtěl dívat na hrozný fotbal? Kdo by tam chtěl sypat peníze, když to lidi nebaví(respektive nenaláká?)

Reagovat
Stannis Baratheon

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
John Obi Mikel

Reagovat
Bakary3

tak jo, o tomhle už bysme si měli promluvit...

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
The Krupy

to isté povedala aj Ronda Rousey a nikto to neriešil, lebo je žena

Reagovat
j_mrazik

Protože se bojí, že by je vypnula na bradu.

Reagovat
smazaný uživatel

Zrovna bojové sporty jsou krásný příklad toho, že když je o ženský sport zájem, tak plat ženských sportovkyň je také vysoký. Tudíž nejde o diskriminaci žen, ale o to že prostě v ženském sportu nejsou peníze....

Reagovat
The Krupy

Reagovat
Zark

Fishara

Reagovat
ttopi

Teda Boere, to sis dovolil moc, v dnešní dobře říct, co si myslíš. Palec hore

V podstatě již vše bylo řečeno. V těchto odvětvích je jasná rovnice peníze=zájem. Kdo vzbuzuje větší zájem, z čehož objektivně plynou vyšší příjmy, tak ať dostane více peněz. Ve firmách ať má každý stejný plat nehledě na pohlaví + výkonostní bonusy, KPI, cokoliv. Ale proboha netahejte nějakou rovinu zrovna do tak velkého sportu, jako je fotbal.

Reagovat
smazaný uživatel

Po finále som videl rozhovor na CNN s manažérkou USA, pýtali sa jej na rozdiely v odmenách a rozdiely zisku z reklám oproti finále mužov, kde bol zisk FIFA tak 6x vačší. Manažérka hned vyhlásila že FIFA je tá najšovinistickejšia organizácia na svete.

Reagovat
johan14

Ak má ženská repre vyššiu sledovanosť ako mužská, tak nech im dajú viac ako mužom. Ale je to len v USA, tak nech si to riešia v USA a nech s tým neotravujú zvyšok sveta.

25 milionov a najsledovanejší futbalový zápas v USA? Tak to je riadna bieda, keď zoberieme do úvahy že finále MS mužov, či finále LM sledujú miliardy na celej zemi.

Reagovat
smazaný uživatel

325 mil.obyvat. ma USA.

Reagovat
Jandak

Má pravdu

Reagovat
smazaný uživatel

No myslím že ženy USA dostanú teraz vyššiu odmeny práve z De Boerovej pokuty, a hned nato ho klub vyhodí za mizogyniu a sexismus.

Reagovat
smazaný uživatel

Táto diskusia by mala tak desatinu príspevkov nebyť toho, že fantomas napadol odbornosť de Boera. Navyše, pre potvrdenie svojho argumentu si vybral iba to, čo sa mu hodilo a nezarátal tam jeho pôsobenie v Ajaxe. To by tie čísla "win percentage" boli trochu iné.

Potom sa tu už vrece roztrhlo s príspevkami k veci aj odveci.

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
Godwinson

S tím asi souhlasí každý normální člověk, ne? Ale nahoru raději scrollovat nebudu

Reagovat

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele