Friis: Přijde mi, že v Česku je pro většinu soupeřů duel se Spartou jako zápas v Lize mistrů

Včera, 23:55
Aktuality
Lars Friis (© Sparta Praha)

Dvě ligové porážky v řadě. To Sparta neznala od května 2022. Lars Friis pocítil to, co se jeho předchůdci Brianu Priskemu ani jednou nestalo.

Co znamená porážka v derby do dalších zápasů?

"Nic zásadního se pro nás nemění. Budeme pokračovat v tom samém jako dosud. Prohráli jsme bitvu, ale rozhodně ne válku. Slavia má nyní náskok, který budeme dohánět, ale neřekl bych, že bychom z toho náhle měli panikařit."

Čemu přičítáte špatný úvod zápasu?

"Nemám tušení, proč tomu tak bylo... Bavili jsme se o tom, že musíme mít dobrý začátek, ale pak inkasujeme první gól v úvodních 90 vteřinách nebo druhé minutě...To se pak hraje na takovém stadionu složitě. Nebylo to od nás dostatečně dobré, jak jsme rozehráli zápas"

Slavia vás po levé straně přehrávala, proč hrál Ermal Krasniqi?

"Nevím, jak na to mám odpovědět. Nemohl jsem vědět, že to tak bude vypadat. Očekávali jsme, že to bude zápas, kdy budeme mít hodně prostoru vepředu, kam by se Krasniqi mohl dostávat svými náběhy, ale nestávalo se tak. Naopak jsme měli více místa v nižších prostorech, takže jsme více hráli s balonem a to jsme při tvoření taktického plánu nečekali."

Nečekal jste v tu chvíli lepší reakci od hráčů na hřišti?

"Věděli jsme, jakým stylem Slavia hraje. Má ho dokonale vypilovaný, potrápila tu velká evropská mužstva. Jsou v tom fakt dobří. Ale tentokrát nám dali více prostoru, mohli jsme více hrát a to jsme upřímně nečekali. Nedokázali jsme se tomu přizpůsobit. Trvalo nám asi čtvrt hodiny, než jsme se zorientovali a dokázali jsme si najít prostor pro kombinaci. Ve druhém poločase už to od nás bylo mnohem lepší."

V posledních ligových zápasech se Sparta na body obrovsky nadřela a poslední dva dokonce prohrála, což se týmu nestalo přes dva a půl roku. Přitom v pohárech předvádíte lepší výkony. V čem je hlavní rozdíl?

"Ano, máme trochu potíže, nevyhráváme rozdílem pěti branek. Měli jsme stejný problém v minulé sezoně, kdy to pro nás bylo složitější, ale nevnímám to jako nějaký velký problém. Rozdíl je především v tom, že zatímco doma musíme všechny porazit a vyhrát, jsme týmem, který dobývá soupeře, tak v Evropě je to mnohdy naopak. Občas mi přijde, že v české lize je pro většinu týmů duel se Spartou jako zápas v Lize mistrů. Musíme si s tím umět poradit, být více kreativní."

Statistiky utkání (©Opta by Stats Perform)

Řekl si Albion Rrahamni o místo v základní sestavě? Byl mnohem přínosnější než Victor Olatunji.

"Victora jsme postavili, protože v minulosti tu dělal obraně domácích velké problémy. Tentokrát se mu to tolik nedařilo, byl velmi dobře pokrytý. A jak jsem říkal, měli jsme více prostoru, především uprostřed hřiště, než jsme očekávali, do takového zápasu se víc hodí Albion, což je zase jiná typologie útočníka. Je silnější v mezihře, ve výstavbě hry a zároveň je to skvělý zakončovatel, což jste sami mohli vidět. Do budoucna bude vždy záležet na typu soupeře, nebudeme říkat, že jeden je teď jednička a bude hrát pořád."

Tentokrát nebyl zápas tolik emočně vypjatý. Všiml jste si toho?

"Musím říct, že rozhodčí to 90 minut zvládal velmi dobře, takže nebyl důvod pro nějaké vzplanutí emocí. Na druhou stranu jsem od kolegů slyšel, že druhá žlutá pro Martina Vitíka neměla být. Prý na brankáře nešlápl, měl to být spíš domácí hráč, takže jsem čekal, že se mu vyloučení odvolá, ale nestalo se tak. Obecně si myslím, že to nebyl zápas na udělení dvou červených."

Sedí vám takový metr víc?

"Jednoznačně. Rozhodčí nám dovolil hrát fotbal, to je vždycky ohromně důležité pro tak velké zápasy. Navíc dokázal i ochránit hráče. Jakmile se z toho stane soubojová válka, tak je nemožné sehrát dobrý zápas. Líbilo se mi to. Byl to asi nejlepší výkon sudího v derby, co jsem za poslední dobu viděl."

Autor: Livesport.cz / Jakub Dvořák

Komentáře (20)

Přidat komentář
kilobyte

S takovým nasazením nemůžeme jít do derby. Chytil tam zajede do Vindahla a nikdo nic neudělá. Tohle se prostě nemůže stát. V normálním zápase tohle pořeší rozhodčí, ale v derby tohle rozhodčí většinou nepotrestá.

Reagovat
antiHavel

Tak rozhodčí byl klasicky ubohej, viz výmluva karty druhý žlutý pro Vitíka, že kopl hráče do lýtka, což jasně vyvrátili ve studiu a i sešívka Jarolím. Zápas pro nás začal tragicky, druhá půle byla dobrá už. 3koda projebanýho prvního poločasu. Za mě křížový utkání. Haraslína a jeho střely na zadní má už každej přečtený a Birma je z formy viz dvě gólovky. Kdo se mi vyloženě líbí je Rrahmani, má přehled, klid, prostě konečně po čase pořádnej hroťák.

Reagovat
Bakary3

No, křížový utkání fakt ne, Sparta toho fakt moc neměla, pro Slavii jen blbý, že nepřidala třetí, těch situaci tam bylo hodně, jen to nedohráli dobře.

Reagovat
John Obi Mikel

Reagovat
kilobyte

Sparta toho moc neměla, ale Slavie toho měla dost na třetí gól?

Reagovat
Pablos

tu Lingrovo zpětnou přihrávku na založení akce ke gólu Sparty asi

Reagovat
Bakary3

Byly tam nebezpečný střely doudery a zafeirise, i to Provodovo navedení zprava bylo dobrý.

Bylo tam hodně situaci, kdy kombinovali kolem vápna a chyběla lepší poslední nahrávka.

Slavia toho měla minimálně o ten jeden vítězný gól víc

Jako remízový utkání bych to prostě neoznačil, ikdyz se Sparta po tom gólů zvedla, za mě vyhrála Slavia zaslouženě

Reagovat
Pablos

Tak třeba mně přišlo, že střela Haraslína a šance Birmančeviče bylo víc zavánějící na 2:2... než Slavia vyloženě šance na třetí. Jinak Slavia ale zaslouženě o ten gól i za mě.

Reagovat
Bakary3

Ok

Reagovat
Čenda

Teď jsi jak busby po zápase united, všechny šance úček jsou golovy, přestože to jsou sotva náznaky, zatímco soupeř nás ani neohrozil, přestože měl dvě fakt téměř golovky

Hodně situací kolem vápna top

Reagovat
Bakary3

Tak.. já to tak viděl, no.

Ano, v první půli toho bylo kolem vápna hodně a Sparta si myslím, že se klepala, aby ji tam nepadnul třetí.

Reagovat
jackinho10

Jeste bych treba pricetl tu sanci Lingr+Chory po standartce za stavu 2:1

Reagovat
kilobyte

Vyhráli jste o gól, tak je to zasloužený. Ale dělat, že Sparta nic neměla a Slavia měla spoustu možností na 3:1, je dost zaslepené. Jestli byl někdo blíž k dalšímu gólu, tak to byla Sparta.

Reagovat
vceradnesazitra

Friis out, kdo místo něho?

Reagovat
Pablos

to sotva

Reagovat
wjillm

Byla by blbost ho vyhodit. Snad ale bude mít kole na chvíli posadit Birmu, ten je absolutně z formy. Místo Ryneše teď není nikdo, tak to musíme chvíli vydržet.

Reagovat
kilobyte

Včera by možná byl platnější Wiesner než Ryneš. Minimálně na začátek bych ho tam dal než by dostal žlutou a doufal, že nedostane červenou. Včera nám tam nějaký takový hráč, který hraje záludně chyběl.

Reagovat
kilobyte

Blbost. Udělal stejnou chybu jako Priske v prvním derby. Stačí když se z toho poučí.

Reagovat
Tromas

Friis

Reagovat
LAM

Sparta bude mít letos prioritu úplně jinde. S tím že skupina LM je letos dokonce 8 utkání, tak sil na ligu nebude tolik.

Reagovat

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele