Fyzický, zjizvený a se třemi vzadu. Slavii čeká v Unionu věrný odraz sebe samé

05.08., 10:16
Profily, historie
Sébastien Pocognoli po výhře v superpoháru. (© Belge via AFP)
Zaujalo nás

Když před dvěma lety stanula Trpišovského Slavia proti Papszunově Rakówu, mnozí trefně varovali, že naráží na své vlastní zrcadlo — intenzivní, běhavý tým, který dovede soupeře pořádně zmáčknout. Tyto obavy se potvrdily, když sešívaní po úvodní prohře v Polsku postup přeci jen vydřeli až v nastavení prodloužení. Nyní na Pražany v předkole Ligy mistrů čeká belgické déjà vu.

Royale Union Saint-Gilloise toho má ve skutečnosti se Slavií podobného ažaž. Stejně jako v předválečných letech dominovali sešívaní v čele s Pláničkou a Pučem, nemělo konkurenci ani RUSG. Jeho tři po sobě jdoucí tituly v letech 1933-35 dokonce čítají i rekordní belgickou sérii neporazitelnosti, která se zastavila na kulatém čísle 60 a dala vzniknout přezdívce ‘Union Soixante’. Slavia též vlastní rekordní šňůru, leč v jejím případě "pouze” 54 utkání dlouhou.

Co do poněkud hmatatelnějších paralel mezi Slavií a Unionem: ani jeho historické sezony nestačily v nedávné době na jediné ligové prvenství. Pokud v Edenu letos neslavili titul i přes bodový zisk, který by býval stačil v každé z předešlých pěti sezonách s nadstavbou, a i přes páté nejvyšší procento vyhraných zápasů v poválečné historii (74,3 %), v bruselském Dudenparku si ještě v závěru posledního ligového klání reálně mysleli, že budou slavit.

Pravda, v post-covidové éře není žádnou výjimkou, že si vítěz základní části belgické Jupiler Pro League nakonec nedojde pro vavříny. Naposledy se to povedlo Clubu Bruggy v roce 2021, a to se žádnou rezervou po 40 zápasech poté, co mu prvních 34 kol dalo luxusní 16bodový odstup. Při systému dělení bodového zisku před nadstavbou v Belgii holt nic jako "luxus” neznají. Union sezony 2021/22, toho času ještě neokoukaná senzace, to sám moc dobře věděl, když po základní části živil pět bodů náskoku. Jeho letošní verze to rovněž tušila, když ve stejné chvíli vedla o sedm bodů; jen těžko už ale mohla počítat s tím, že to nakonec nebude druhý Anderlecht, nýbrž čtvrté Bruggy (klopýtající 19 bodů pozadu), kdo je předskočí.

Za poslední tři sezony RUSG v základní části prohrál 12 zápasů z 98 a v žádném z jednotlivých ročníků neklesl pod 2,2 bodů na zápas. Slavia prohrála devět z 90 utkání (čili nezvládla téměř stejné procento zápasů jako Union) a její nejhorší bodový průměr je identický s tím Unionu. Nikdo nebyl konzistentnější. Ale čtyři kluby mají víc titulů než oni.

Když se roku 2021 Union po 48 letech vrátil do nejvyšší soutěže, jednalo se o učiněné zjevení. Už na Vánoce odvážní svěřenci Feliceho Mazzùa se svým vypilovaným 3-5-2 celé lize kralovali, mnozí se nicméně domnívali, že slepené kvarteto velkých výzev v podobě Genku, Club Bruggy, Anderlechtu a Antverp hned na úvod jara přinese nebojácnému nováčkovi vystřízlivění — předtím ostatně z této tradičně silné čtyřky dokázali porazit jen RSCA, velkého rivala z hlavního města. Tentokrát? Kdepak, RUSG akorát potvrdilo svou dominanci, když urvalo 10 bodů z možných 12 a úvodem února platilo, že vlastní nejlepší útok i obranu.

Belgičtí novináři v Unionu spatřovali Conteho Itálii roku circa 2016; wingbeci pořádně roztahovali hru, držení míče většinou nebylo na pořadu dne (dokonce jen tři týmy v lize si tehdy užívaly balonu na kopačkách méně), alfou a omegou byly smrtící protiútoky vedené i zakončované skvěle se doplňujícím útočným duem vpředu, Deniz Undav-Dante Vanzeir. Oba před angažmá v Unionu dočista neznámí; po něm v Premier League, respektive MLS. První jmenovaný se stahoval níž do pole a výborně využíval své mohutné tělo, druhý se obratně pohyboval na hraně ofsajdu. Společně měli už v únoru na kontě 33 gólů a 18 asistencí.

Dnes je Union podstatně jiný, ale vlastně stejný. Mazzùa následuje už třetí trenér, nezkušený ex-internacionál Sébastien Pocognoli, který v Unionu dohrával kariéru i vedl mládež. Undava s Vanzeirem následovali Victor Boniface či Simon Adingra, kteří se zdrželi jednu sezonu. Poslední hrotové volby číslo 1, Gustaf Nilsson a Mohamed Amoura, jsou taky fuč. A to ještě zatím klub neprodal Camerona Puertase, mozek zálohy, který se zdál být jednou nohou pryč ještě dva týdny zpátky. Pokud dřív Trpišovský naříkal na neustálý odliv opor, byla to oproti RUSG ještě selanka. Po úvodním ročníku mezi elitou musel klub dokupovat devět nových kusů. Nyní prchly dvě třetiny stabilní stoperské trojky a klíčový brouzdal levé postranní čáry Loïc Lapoussin je dlouhodobě zraněný (jeho trable výrazně přispěly už na jaře k nečekané ztrátě titulu). Jenže herní filozofie se nemění a sofistikovaný skauting založený na datech plive nekonečně vhodných, podhodnocených fotbalistů, kteří lepí jednu díru za druhou.

Právě to je důvod, proč se RUSG drží nahoře i přesto, že za poslední tři roky dávalo sbohem už dvěma pozdějším vítězům ankety o trenéra roku. Mazzù se kontroverzně vydal na krátkou anabázi u úhlavního rivala Anderlechtu; Alexandre Bessin se letos loučil zejména kvůli zdravotnímu stavu své ženy, kvůli níž se opět vracel do vlasti, nově bundesligového St. Pauli.

Právě to jsou také důvody, proč si RUSG mohlo dovolit na začátku července vsadit na 37letého trenérského zelenáče. ‘Poco’ zná unikátní DNA tradičního klubu, který si pro jeho bohatou historii vybral už jako hráč v druhé lize. Ztotožňuje se s herním stylem založeným na fyzické dominanci. Také jeho Union bude presovat vysoko, za neustálých pokynů v angličtině, francouzštině či holandštině. O zbytek se starají lidé na svých místech nahoře.

Jako fénix

Při troše potřebné perspektivy se obvyklé starosti s látáním sestavy jeví jako nicotné. Je to ostatně jenom něco přes 10 let, kdy se Union správně měl poroučet do čtvrté nejvyšší soutěže. Na jaře 2013 ho spasila platební neschopnost KVK Tienen a zvládnutá baráž. O to sladší byl postup roku 2021 na úkor odvěkého bruselského rivala, RWB Molenbeek, který předtím pro změnu ukončil onu památnou 60zápasovou neporazitelnost Unionu, aby následně fanoušci pochodovali ulicemi Molenbeeku se symbolickými rakvemi nad hlavou.

Zhruba ve stejné chvíli, kdy si Union sahal na dno, přesídlil do Belgie nynější sportovní ředitel Unionu Chris O'Loughlin; irský ex-trenér, který své první zkušenosti sbíral v Africe, kde se též narodil. Toho času sotva 40letý O’Loughlin byl do čela Unionu dosazen rok poté (2019), co se klub stal součástí portfolia Tonyho Blooma, inovativního vlastníka Brightonu. Dnes RUSG operuje prakticky nezávisle na jihoanglickém celku, ale s totožnými principy. Namísto Blooma jej vede Alex Muzio, někdejší Bloomův zaměstnanec a profesionální sázkař. Datové modely, které si vyvíjí sám rozsáhlý tým O’Loughlinových analytiků, v žádném případě nejdou na úkor tradičního skautingu; každá posila je naživo viděna aspoň 10krát.

Union už dávno není pouhou bandou podivínů a jejich úspěchy nesou pramalé známky pomíjivosti. Hned čtyřikrát v jedné sezoně se o tom krutě přesvědčil berlínský jmenovec Unionu, vyřazený Bonifacem a spol. na cestě do čtvrtfinále Evropské ligy. Nigerijský útočník tam tehdy definitivně učaroval jeho současnému zaměstnavateli z Leverkusenu. Loni na podzim si pro změnu svůj osobní sen prožil stoper Kevin Mac Allister, když se na Anfieldu postavil slavnějšímu bratrovi Alexisovi. V domácí odvětě se svým Unionem slavil výhru 2:1.

Ne všechno je na jihu Bruselu růžové: zejména dlouhodobě plánovaný přesun z nevyhovujícího stadionu Joseph Marien, který kvůli památkářům ani nelze řádně zrekonsturovat, se kvůli vztahům s municipalitou neustále komplikuje a odkládá. Na 13. srpen se tak opět potupně prodávají evropské vstupenky na fialové tribuny arény RSCA. Na druhou stranu ani tento handicap nebrání fanouškovské základně Unionu v rozpínání. Sice takřka výhradně uvnitř Bruselu (což je velký rozdíl oproti Anderlechtu, jehož zhruba 85 % permanentek tvoří lidé sídlící mimo hlavní město), ale přece — oproti dvěma tisícovkám permanentkářů v druhé lize Union atakuje hranici šesti tisíc, obdivuhodného trojnásobku.

Klub, který zaměstnává osobu se specifickou odpovědností za "udržitelnost”, se celkem nevyhnutelně stal oblíbencem typického bruselského eurokrata. Část kotle se profiluje jako levicová a antifašistická, přičemž fanoušci Unionu jako celek prosluli respektem k soupeři. Že nyní RUSG svou rodinnou atmosférou vábí davy volnomyšlenkářských hipsterů a živořících kreativců, je přitom celkem paradoxní: přídavné jméno "Royale” koneckonců bruselský klub nenese náhodou. Ve zlatých 30. letech byl Union v první řadě srdeční záležitostí bruselské buržoazie. Ještě, než se belgický fotbal roku 1935 konečně zprofesionalizoval, RUSG platil vpravdě královsky — byť neformálně, pod pultem.

O tehdejším Unionu se hovořilo jako o týmu bez velkých hvězd a eg, jehož doménou byla fyzická dominance skloubená s týmovým duchem a automatismy. Totéž prakticky slovo od slova platí o Unionu posledních let, ačkoliv jeho nejdelší série bez prohry se zastavila na "prachbídném” čísle 16. I tahle šňůra v roce 2021 stačila na tzv. Trophée Jules Pappaert; trofej udělovanou nejdéle neporaženému celku napříč třemi nejvyššími soutěžemi v Belgii. A samozřejmě trofej příznačně pojmenovanou po legendárním kapitánovi ‘Unionu Soixante’ a také účastníkovi mistrovství světa 1934 s Belgií. Tehdy šlo o první takové ocenění RUSG od roku 1976. Ty první opravdové poválečné trofeje se dostavily teprve letos; za jízdu domácím pohárem i následný triumf v superpoháru. Hlad po vavřínech byl zažehnán — a střídá ho hlad po Lize mistrů, který v létě 2022 pouze přiživili Rangers. Slavií shodou okolností nenáviděný klub z Glasgow tenkrát ve 3. předkole předvedl parádní otočku z 0:2 na 3:2...

Autor: Tomáš Daníček / scoutednotebook.com, x.com/BelgianPodcast, hln.be, footballclub.cz

Komentáře (34)

Přidat komentář
Freedo

Věřím, že to zvládneme. Poslední předkolo bychom hráli s lepším z dvojice Lille/Fenerbahce, což je taky hratelné.

Reagovat
John Obi Mikel

Mne se teda nelíbí ani Lille ani Fenerbahce

Reagovat
Freedo

Fener už jsme jednou vyřadili. Lille by lehké nebylo, ale není to nepřekonatelný soupeř. Snad jim do té doby někdo koupí Davida.

Reagovat
John Obi Mikel

Turci s Mourinhem by byli nepříjemní (zvlášť pokud by vyřadili Lille) a Lille je jinde, to by bylo překvapení je porazit.

Reagovat
ACSeRw!n

Mourinho, Dzeko, Gundogan, Livakovic, Tadic.. good luck

Reagovat
Freedo

Samí důchodci vedení trenérským dinosaurem. Víc bych se bál Lille

Reagovat
Me2win

souhlas, navíc Lugano je dost potrápilo

Reagovat
Martin2626

Paneboze ty ses hloupej

Reagovat
Freedo

A ty seš zase kid, co to posuzuje podle overallu ve FIFĚ, co?

Reagovat
Igoh

Tak si přeji, aby tento tým na vrcholu kariér Džeka, Tadice vyhrál EL, moc jim to přeji!!!!!

Reagovat
Igoh

Lille/Fenerbachce není hratelné, to je konečná pro SKS...

Reagovat
Me2win

Pro SKS pořád hratelný

Reagovat
Axelrose

Reagovat
icka

Reagovat
ACSeRw!n

Reagovat
Losinho

Reagovat
KingMaster13

Moc hezky zpracované. Belgie a celkově Benelux mě fotbalově hodně baví. Takže se rád dozvídám další a další informace

Reagovat
Sberatel_remiz

Jsem slávista, ale vidím to černě. Myslím si, že JiT je jako trenér vyčpělý a vyhořelý podobně jako Vrba či Southgate a Deschamps na Euru a jako snad i Klopp v LFC poslední sezónu. Všichni tito trenéři ve svých klubech velmi přesluhují, když v něm pracují cca mezi 8 a 12 lety. A co je podle mě ještě horší, aktuální tým Slávie je podle mě velmi špatně sestaven. Chybí mu kreativita obzvláště v záloze. A namísto kreativních záložníků přivedli absolutně předraženého Chorého! Za špatně sestavený tým může hlavně Tvrdík. JiT bych za to nevynil. Když to tedy shrnu, tipuji doma 1:1 a venku 0:2.

Reagovat
Igoh

Jooooo, vidím to podobně, bude super když dostanou od Royalu naklepáno, aby uznali, že udělali chybu, Kuchta, Stanciu, Lingr, ..., a JEŠTĚ DO 31.8. přivedli Muhammeda Chama a 1 rozdílového hráče a namísto toho prodali DINOSAURY: Provoda za 5+1 mega, Dorley 8 mega, hostování pro Masíčko, Mandyho a Opavu Jurešku + opce... Jinak ukáží majiteli, že mu úspěšně plivou do ksichtu hrubě řečeno, borec ti dá peníze (docela dost) a co uděláš, máš v týmu důchodce: Bořil, Kolář, Masopust, Provod, Jureška... Zbytečně vyhozené peníze z okna... A necháš sedět Filu, Wallema.

Reagovat
delfin

Super, že nevidíš jen chyby. Wait.

Reagovat
John Obi Mikel

Máš tam hrubici.

Reagovat
delfin

0:2 pro Slavii?

Reagovat
Igner Farnsworth

Prý mě u přestupu poslední slovo Trpisovskyho tým, to se letos změnilo.

Reagovat
Mass

Jj Oscar, Provod, Zaferis, Ševčík úplně "nekreativní" hráči....

Reagovat
AnthonyR

Hlavně se z klubu stala chráněná dílna a fajn džob pro kámoše a bývalé hráče. Nemůžeme zpochybnit dávný přínos lidí jako Jirka Bílek, Přéma Kovář a Standa Tecl, ale udržovat si je ve firmě i po konci kariéry může vytvářet v organizaci problémy.

Jak mám Trpišáka rád a vážím si ho, tak mě už poprvé naštval s Krmelcem a poslední rok s příchodem hráčů jako Zima a Chorý....naštěstí alespoň Olejník nedorazí.

Reagovat
BaggioRoberto

Jedni kupuji kvalitu zadarmo na zaklade dat, druzi kvantitu draho s cilem oslabit konkurenci v lize. To neni uplne verny obraz.

Reagovat
Mr.Mike

Reagovat
ACSeRw!n

Reagovat
Mass

Koukám, že ti to tady zase palcují sparťánci neschopní si lehce ověřit, že to co píšeš není pravda. St. Gilloise minulou sezonu zaplatilo za hráče o 4M€ víc než Slavia, a to kupovali i hráče z belgický ligy, konkrétně z Anderlechtu, Gentu a Genku.

Reagovat
Mr.Mike

Jo ale jeden ten frajer hral z tech co prisli z tech tymu co jmenujes sis dohledal jen to co se ti hodi ocividne

Reagovat
Mass

To je snad jedno kdo a jak hrál nebo jaký měli data. To Baggiovo tvrzení je pořád kompletně špatně. Navíc třeba Staněk přece není žádný oslabení konkurence, když Slavia Plzni poslala na výměnu hráče do základu. Baggio vůbec neví co je oslabení, mnoho komentátorů se spíš shoduje, že ty obchody spíš byly výhodnější pro Plzeň.

Reagovat
BaggioRoberto

Mass ty ocasi. Fakt ti musim vysvetlovat, ze o co jsem napsal o St. Gillose plati o jejich ceste z nizsivh lig az do boje o titul, ne o poslednim prestupnim obdobi. Kdyz si na ne vydelali, tak muzou ted uz nakupovat. A s tou Plzni o predvadis co za level demence? Ja si taky myslim, ze to bylo vyhodnejsi pro Plzen, ale Slavie si to ocividne nemyslela. To ze Slavie dlozhodobe vykupuje vse, co se v lize sustne a polovinu z tech hracu nema v umyslu nikdy poslat na hriste v dresu a tymu je proste fakt.

Reagovat
Mass

Demence, ocas, evidentně nejen že píšeš zjevný snadno ověřitelný lži, což sem snadno dokázal, ale ještě neumíš slušne diskutovat. S tebou to nemá cenu.

Reagovat
Nieuwendyk

Reagovat

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele