Gianfranco Zola, malý velký kouzelník

12.05.2008, 19:02
Životopisy
Vyklidil pole právě včas. Tedy předtím, než začaly Chelsea kazit image sympatického, skromného klubu Abramovičovy miliony. Postavou maličkému, fotbalově však nad mraky vyčnívajícímu, útočníkovi ještě teď blahořečí každý fanoušek Blues – stal se v jejich očích nejlepším klubovým hráčem všech dob. Řeč není o nikom jiném než legendárním Gianfrancovi Zolovi.

Je těžké o něm říct něco negativního. Góly střílel a vymýšlel se stejným gustem, jako vystupoval na veřejnosti. Na novináře se vždy usmíval a odpovídal na jejich všetečné dotazy. Malinký technik měl zkrátka všechno, co by měl fotbalový velikán mít. Přesto se svého prvního angažmá v nejvyšší soutěži dočkal až ve 23 letech, kdy si ho vyhlédl tehdejší ředitel Neapole Luciano Moggi. Pod Vesuv to neměl Zola věru daleko, neboť se narodil na Sardinii, nedalekém ostrově. Stalo se tak 5. června roku 1966 ve vesničce Oliena, kde také malý Gianfranco podnikal své první fotbalové krůčky. Sotva se stal plnoletým, podepsal první profesionální smlouvu v přilehlém městě Nuorese, aby se pak na tři roky stěhoval do klubu jménem Torres. Zde poprvé naplno vynikla jeho schopnost střílet branky s obdivuhodnou lehkostí. Trefil se sice "jen" 21krát v 88 zápasech, přesto si vyžádal pozornost skautů mnoha klubů ze Serie A pro svou širokou škálu zakončení.

Velká kariéra pro Zolu začala až v Neapoli. Ta tehdy disponující jihoamerickými esy, jako byli Careca, Alemao, Fonseca a především pak Diego Maradona – lepšího učitele si snad Zola ani nemohl přát. Jak sám Ital později uvedl, odkoukal od něj hlavně techniku exekuce přímých kopů. "Všechno jsem se naučil od Diega. Sledoval jsem ho bedlivě pokaždé, když trénoval, a učil jsem se, jak správně zatočit balon z přímého kopu," prohlásil. Není tak divu, že se později proslavil Zola mimo jiné právě svými obdivuhodně zahrávanými standardkami. Také jejich tréninky, kdy oba po trénincích zahrávali pokutové kopy méně oblíbenými nohami, se staly až legendárními. "Byl jednoduše nejlepším hráčem, kterého jsem kdy viděl. Neříkám, že bych nebyl dobrým hráčem, kdybych s ním nikdy nehrál, ale určitě ne až tak dobrým, v jakého jsem vyrostl," ví Zola.

V první sezoně se Zolou v sestavě vybojovala Neapol vysoce ceněné Scudetto, doposud poslední v historii klubu. Po roce zdejšího působení se dostalo Zolovi ohromné pocty, s letním odchodem Maradony se mu totiž naskytla možnost oblékat v příštích sezonách dres s číslem 10, který dříve nosívala v Neapoli právě argentinská modla. V následujících 4 sezónách, které Zola strávil na jihu Itálie, si na své konto připsal celkově 32 gólů a získal si respekt nejen svého trenéra Claudia Ranieriho, ale také celého Apeninského poloostrova. V roce 1991 ještě dopomohl SSC Neapol k zisku italského superpoháru a v tomtéž roce si navíc odbyl pod legendárním Arrigem Sacchim debut v dresu italské reprezentace. Na konci sezony 1992/93 však musel kvůli finanční krizi Neapol opustit.

Vybral si sever Itálie a lokální město Parmu. Zdejší působení pro něj nezačalo vůbec špatně. V roce 1995 dokonce s Parmou vyhrál Pohár UEFA, když modrožlutí přemohli ve finále rivaly z Juventusu. Právě na severu Itálie si Zola vydobyl reputaci spíše kreativního, chytrého forvarda, než nějakého zabijáka. Tím se pak později proslavil také na Ostrovech. Hned v nadcházející sezoně se již skoro 30 letý Zola jen těžko prosazoval přes velkou konkurenci v osobách Stoičkova, Chiesy a Crespa. Jeho kariéra začala upadat a tak se rozhodl opustit rodnou Itálii a zkusit štěstí v zahraničí. Sáhla po něm londýnská Chelsea a rozhodně neprohloupila. Ruud Guulit tenkrát roku 1996 nakoupil za 4,5 milionu liber skutečně výhodně. Ještě ke konci svého působení ve vlasti měl zažít vrchol své reprezentační kariéry. Na anglickém EURU 96 však spíše pohořel, když neproměnil v utkání s Němci penaltu a Italové tak vypadli senzačně brzy, už v prvním kole. Ještě předtím se jako člen italské výpravy účastnil i památného Mistrovství světa v roce 1994, jenže ani zde nezazářila jeho hvězda naplno. Na hřiště se dostal až v utkání s Nigérií ve druhém kole a po pár minutách pobytu na trávníku byl nepochopitelně vyloučen (k faulu prokazatelně nedošlo). Suspendace na další dva zápasy pak znamenala Zolův konec na turnaji.

Kolik toho Zola za svou premiérovou sezónu stihl, lze brát jen a jen s podivem. Slavný únorový gól Peteru Schmeichelovi v utkání s Manchesterem United, když chytře posadil na zem legendárního Denise Irwina a suverénně z úhlu vypálil k bližší tyči, 4 góly na cestě do vítězného finále FA Cupu, včetně báječné rány z necelých 25 metrů proti Liverpoolu či chytré branky v semifinálovém duelu s Wimledonem, když si patičkou postrčil míč do protipohybu svého i obráncova a hbitě pak balon napálil do sítě. To vše a ještě mnoho dalších povedených technických fines, přihrávek a gólů mu v součtu vyneslo ocenění novinářů pro nejlepšího hráče Premier League za sezonu 1996/97. Stal se tak prvním hráčem Chelsea, který tuto cenu získal.

Aby toho nebylo málo, za očekáváním nezaostal ani v nadcházejícím ročníku. Dopomohl během něj Chelsea k dalším třem trofejím – Ligovému poháru, Poháru vítězů pohárů a Superpoháru. Z toho nejcennější byl rozhodně triumf na mezinárodní úrovni, čili v PVP. Sám Zola do finále se Stuttgartem kvůli zranění nenaskočil od začátku, jenže jakmile se během druhého poločasu objevil na hrací ploše, rozhodl o výhře svého týmu: Po pouhých 21 sekundách pobytu na hřišti a při svém druhém dotyku s míčem naprosto suverénně zužitkoval Wisovu přihrávku ve vítěznou trefu. V téže sezoně si také navíc připsal Zola ještě jeden osobní úspěch - v utkání s Derby County v listopadu roku 1997 zaznamenal svůj první hattrick v kariéře profesionálního fotbalisty.

Za celou svou londýnskou štaci zatížil Zola konta soupeřů hned 80 krát, přičemž v modrém dresu odehrál více než 300 utkání. "Byl bezpochyby jedním z nejlepších hráčů, co kdy za Chelsea hráli," prohlašoval, když Zola odcházel zpět do vlasti, tehdejší předseda londýnského celku Ken Bates, " bylo potěšením ho sledovat, představoval velkou autoritu na hřišti i mimo něj, zejména díky skvělým vztahům se zástupci mladší generace fanoušků. Musíme mu sakramentsky poděkovat." Zolovi bylo ještě během angažmá v Chelsea dopřáno pár startů za národní výběr a zaujal zejména jediným gólem Italů v utkání ve Wembley proti Angličanům v rámci kvalifikace na mistrovství světa 98, kam pak překvapivě necestoval. Celkově za Squadru Azzuru odehrál 35 střetnutí a vsítil v nich 10 branek.

Ve 37 letech bylo rozhodnutí nasnadě. Bylo na čase vrátit se domů, a to co nejblíž domova, konkrétně na Sardinii. Zola učinil chytré rozhodnutí, nehnal se totiž za úspěchy, neměl také problém výrazně polevit ve výši platu a vzal klidně za vděk druholigovým Cagliari. A tak se hlavně díky novému kapitánovi po 4 letech vrátilo Cagliari do první ligy, když se umístilo druhé za svým sicilským sousedem Palermem. Po této sezoně překvapivě lákal bohatýr Abramovič Zolu zpět do týmu, čím jiným než několikanásobně zvýšeným platem, avšak nepochodil. Stejně tak jako jiný dřívější zaměstnavatel malinkého Itala, Neapol. Jako důvod svého setrvání na Sardinii uvedl Zola mimo jiné také touhu po tom, aby jeho děti vyrůstaly doma. Přesto na něj nijak fandové Chelsea nezanevřeli, zareagoval i klub a náhle vyrukoval ve svých oficiálních obchodech s replikami dresů Cagliari se Zolovým jménem a číslem 10 na zádech. Zola se také může cítit pomalu jako Angličan a to nejen z výše jmenovaných důvodů. Nejen, že ho Ostrované přímo zbožňují, ale i samotná britská ambasáda mu udělila Řád britského impéria. Zkrátka osobnost, jak se patří.

Gianfranco Zola, jenž se momentálně angažuje u italské jedenadvacítky, si ještě zahrál jednu sezonu v nejvyšší italské soutěži, pak už se ale ze světa vrcholového profesionálního fotbalu poroučel. Magic Box (kouzelná krabička), to byla jeho přezdívka, která naprosto vystihuje jeho neskutečný cit pro kličku - legendární se stala jeho hra na kočku a myš s Jamiem Carragherem (dvakrát ho během chvilky posadil na zem) a dalšími dvěma obránci Liverpoolu -, ale i přihrávku, střelu a, budete se divit, zakončení hlavou. Když se tyto všechny vlastnosti smísí dohromady, vyjde vám neomylně snad jen jedno jméno... bude to právě Gianfranco Zola.

Autor: Tomáš Daníček

Komentáře (158)

Přidat komentář
smazaný uživatel

Jedinej hráč chelzí,kterýho můžu

Reagovat
smazaný uživatel

chelzí co to je

Reagovat
smazaný uživatel

ZOLAAA ! ! ! ! !

Reagovat
smazaný uživatel

Ach,snad se eště nějaký takový hráč oběví.

Reagovat
smazaný uživatel

Chyba! Cagliari je na SARDÍNII!

Reagovat
smazaný uživatel

Jo jo Zola to je KING!!!

Reagovat
smazaný uživatel

Dvě věci:

1. kazit Abramovičovi prachy

2.Sardinie, ne Sicílie

Jinak moc hezký článek o úžasném fotbalistovi.

Reagovat
fantomas

pardon, ty dva ostrovy si pletu moc se omlouvám ...jinak cos myslel tou 1) ?

Reagovat
smazaný uživatel

Abramovičovy prachy... pravopis

Reagovat
fantomas

nejen že sou tam miliony, ale navic je pravopis v článku správně. Mám to tak i ve Wordu

Reagovat
smazaný uživatel

To byla spíš reakce na itala... když jsem viděl " Abramovičovi prachy" tak mě to prostě praštilo do očí...

Reagovat
smazaný uživatel

Stydím se...

Reagovat
fantomas

jo to mě taky

Reagovat
smazaný uživatel

To, co řešíte o kousek níž....

Reagovat
smazaný uživatel

jak hral to jsem jeste CFC bral ted je to hnus

Reagovat
M11

Gianfranco

Reagovat
smazaný uživatel
Reagovat
stiba

super video je pravda ze ronaldo je super hráč ale herec je ještě o dost lepší zola je proste jen jeden

Reagovat
smazaný uživatel

pravda, měl by ustávat, ty osobní souboje

Reagovat
smazaný uživatel

dobry videjko

Reagovat
smazaný uživatel

veeelmi dobre

Reagovat
smazaný uživatel

tak pozor - pouze jediný hráč světového fotbalu může být nazýván ,, Malý Velký ***do nebe vynášející výraz*** ,,............takovéto smahnutí krysích krkovic (nepovažovati za AntiZola kampaň - kvalita z něho jisto-jistě...sálá...) na palmovém oleji tvrdě odsuzuji ........................................................(relevance -4>>>>>+1, eh)

Reagovat
fantomas

Reagovat
smazaný uživatel

pokud nebyl nejlepší hráč Chelsea,tak rozhodně jeden z nejlepších,jeho profesionálnost a výkony ve mě vždy budily obdiv,o chování na hřišti i mimo něj ani nemluvím,škoda,že podobné hráče už v Chelsea nejspíš neuvidím

Reagovat
smazaný uživatel

nj byl to borec, super hráč a hlavně sympaťák.

Jinak nesouhlasim s tim že Chelsea byla skromnej klub a že Abramovič ji zkurvil, kdyby ji nezainvestoval tak by už nejspíš neexistovala protože měla dluhy ze stavby stadionu .....

JInak sezonu před příchodem Abramoviče se umístila na 4místě PL a když se kouknete na historickou tabulku PL tak jen těžko můžete říct že je to skromnej klub , spíš se řadí mezi novodobý anglický velikány

Reagovat
smazaný uživatel

Chelsea nemusela byt skromny klub , ale abramovic je zkurvil ci chces alebo nie je to tak , pozri ako dopadol schevcenko , a to je len jeden , nakupuje drahych hracov ktori potom zbytocne vysedavaju na lavicke namiesto toho aby hrali a bavili sa futbalom. Chelsea je hnoj ci uz po hernej stranke alebo po stranke strategie nakupov

Reagovat
smazaný uživatel

Pořád nechápu v čem ji zkurvil, naládoval do ní velký prachy a zachránil ji před krachem.

A dávat za příklad Ševčenka je ubohost, je to jeden z mála nepovedenejch nákupů, naopak přestupová politika Chelsea je podle mě dost úspěšná .... se koukni na základní sestavu, kdo do ní přišel jako světová hvězda? možná tak Ballack, ostatní se vesměs vypracovali až v Chelsea.

Reagovat
stiba

tak k tomu vypracovali až v Chelsea- to ma byt jako nejakej skratej fór? jako ferreira a carvalho vítězové ligy mistrů, drogba hvězda ve francii, to samé kalou a malouda, ashley cole základní člen anglické reprezentace už když hrál za arsenal, makelele hvězda všude kde byl, čech už tam šel taky jako brankář známej ve světě, joe cole jeden z nejmladších kapitánů v historii PL než šel do Chelsea, pizzaro hrál několik let v bayernu, o shevchenkovi a balackovi nemluve - ale nikdo tam nešel jak hvězda to je přeně případ fanoušků chelsea znáte dvacet nejznámejsich fotbalistu a pak kazdej kdo prijde se "vypracuje" az u vas (jinak nejsem názoru že Abromovič zkurvil Chelsea - spíše ji pozvedl na lepší úroven)

Reagovat
fantomas

Kalou šel od Chelsea z Feyenoordu, pokud se nemýlim..

Reagovat
stiba

jasny, nevim proc ale porad ho mam zafixovanyho jak hraje francouzkou ligu(nejspíš z csm managera )

Reagovat
fantomas

možná máš na mysli Bonaventureho Kaloua, kterej hrával dva roky v PSG

Reagovat
smazaný uživatel

heh

Reagovat
fantomas

byl sem dřív

Reagovat
smazaný uživatel

kdo umí,umí...

Reagovat
stiba

o tom vim ze ma brachu sem je mel myslim jednu dobu oba v manageru

Reagovat
smazaný uživatel

možná si ho pleteš s jeho bráchou

Reagovat
smazaný uživatel

Kalou s J.Colem bych za,jak ty říkáš,hvězdy ve svých předchozích působištích nenazval,pouze byli ve svém klubu jedni z nejlepších,jinak s ostatními se dá souhlasit až na Pizarra,to je komik

Reagovat
fantomas

ano v Bayernu vesměs jen zahříval lavičku

Reagovat
herbage

zahříval lavičku? Na Bundesligu jsme koukal každý kolo(sestřihy) a Pizarro byl velmi platný hráč a to i gólový. Měl jednu sezonu, kdy se moc nedařilo, ale tu před odchodem hrál velmi dobře a pravidelně, problém byl, že si přál lepší plat, jinak odmítl podepsat. Vzpomínám si, jak manažer Bayernu řekl, že chce plat jak Schevchenko, přitom výkony jako Schevchenko nepodává. Schodá náhod tomu chtěla, že se tito dva zlatokopové potkali v Chelsea a sedí oba

Reagovat
fantomas

ano, byl klíčovou postavou při tažení Bayernu k doublu v roce 2003, pak se ale postupně vytrácel

Reagovat
herbage

nesouhlasím, poslední sezónu před přestupem válel, za tím si stojím. Ani opředchozí sezóny nebyly zrovna slabé, to byla snad jen jedna

Reagovat
stiba

tak jasne, byl prevazne na lavicce, ale porad to bylo v bayernu, a nejakej zapas a gol tam taky odehral - ale urcite se nevypracoval az v chelsea

Reagovat
smazaný uživatel

tady jde o to,že se nevypracoval na hvězdu nikde,to je zavádějící příklad,navíc se koukni na jeho eskapády v repre

Reagovat
stiba

no nebyl to asi nejstasnejsi priklad, ale slo mi proste o to ze se skoro zadnej hrac nevypracoval v chelsea ale jako temer hotovej hrac tam prisel(samozrejme se tam pak zlepsili to je jasny, ale ne vypracovali)

Reagovat
smazaný uživatel

se koukni na MU,to je to samý...samozřejmě,výjimky jsou Scholes,Giggs,Neville,ale kolik takových hráčů tam přišlo v poslední době

Reagovat
stiba

vsak já neříkam ze je to spatna prestupova politika - me jde o to vypracovali se v chelsea

Reagovat
smazaný uživatel

to si povedal pekne ale mozno ze zkurvil nie je ten spravny vyraz , hraju tu istu politiku ako real niekolko rokov dozadu , nakupmevsetky hviezdy ktore existuju a hrajme totalny kanal velkoklub to nie su len peniaze a same hviezdy , mala chelsea odvtedy coprisiel abramovic vobec v acku niakeho dorastenca ???? pochybujem

Reagovat
smazaný uživatel

heh,teď si projevil,že víš hovno

Reagovat
smazaný uživatel

no to by som rad vedel ako si na to prisiel ???

Reagovat
smazaný uživatel

třeba tak,že celý tvůj "příspěvek" je snůška nesmyslů...si viděl Chelsea párkrát v LM a podle toho soudíš,nemám slov

Reagovat
smazaný uživatel

videl som ich hrat aj v lige aj v pohari , no ale bieda , vysledky 1:0 neviem kolko zapasov po sebe to nie je nic , viac ako 1 gol dali derby , fulhamu a mozno este v 2 zapasoch , hlavne ze to je hviezdny tim , ten titul si nezasluzili a v poslednom kole sa to aj ukazalo

Reagovat
fantomas

Chelsea letos hrála 1:0 jen jedinkrát za sezonu dvakrát po sobě...fakt trapný ulet že jo...a třeba šestka Man City ti nic neřiká, troubo?

Reagovat
smazaný uživatel

jeeee v jednom zapase daju viac ako 2 goly a uz su to bohovia ??? keby zalozili cementaren , tak by vela hracov chelsea nasla uplatnenie ako profesionalny murari

Reagovat
smazaný uživatel

prej jeden zápas ...hlavně,že se sám směješ svému příspěvku,to vždy hodně napoví

Reagovat
smazaný uživatel

nesmejem sa vlastnemu prispevku ale nevadi. Jednoducho som chcel povedat ze hra Chelsea je absolutne neatraktivna , kanal , hnoj

Reagovat
fantomas

takže jednou je neatraktivní, pak hned neefektivní, pak zas pro jistotu nehezká, když te zaženem do kouta...rozmysli si to hochu, cos nám chtěl teda vlastně povědět?

Reagovat
smazaný uživatel

jednoducho vravim ze je neatraktivna , to ze je neefektivna mna absolutne nezaujima , nikdy som nemal chelsea niako rad............. ale kazdy fandi niekomu inemu

Reagovat
smazaný uživatel

to,že Chelsea nemáš rád nikoho nezajímá,ale,že píšeš nesmysly,tím už upoutáš pozornost,jen tak dál

Reagovat
fantomas

že je neefektivná te nezajima? A co teda bylo to "jeeee v jednom zapase daju viac ako 2 goly a uz su to bohovia " a "1:0 neviem kolko zapasov po sebe to nie je nic , viac ako 1 gol dali derby , fulhamu a mozno este v 2 zapasoch " ---to má s efektivitou opravdu co dočinění a jestli si to nemyslíš, tak bys měl možná trochu doplnit znalost jazyka

Reagovat
smazaný uživatel

hm,jednoducho a přitom si potvrdil absolutní absenci znalostí faktů z tvé strany,pouze plácáš páté přes deváté,co ti na jazyk přijde a hromadu smajlíků,abys nás utvrdil ve svém názoru,smůla,že většina lidí se tu ale ve faktech vyzná,pak seš za šaška...

Reagovat
smazaný uživatel

akych faktov napr ?

Reagovat
smazaný uživatel

"ale mozno ze zkurvil nie je ten spravny vyraz , hraju tu istu politiku ako real niekolko rokov dozadu , nakupmevsetky hviezdy ktore existuju a hrajme totalny kanal"

"mala chelsea odvtedy coprisiel abramovic vobec v acku niakeho dorastenca ???? pochybujem "

"jeeee v jednom zapase daju viac ako 2 goly a uz su to bohovia"

"vysledky 1:0 neviem kolko zapasov po sebe to nie je nic , viac ako 1 gol dali derby , fulhamu a mozno este v 2 zapasoch"

tohle všechno jsou žvásty,ale je to fuk,ty víš svoje,my víme,na fakta hledět je zbytečnost,lepší je si vymyslet svoje

Reagovat
smazaný uživatel

kazdy ma svoj nazor , ale este si mi neodpovedal na otazku , ake fakty mi chybaju ?

Reagovat
smazaný uživatel

to,co jsem zkopíroval,jsou fakty,řečené z tvé klávesnice,všechno absolutní výmysl,pokud si to stále nepochopil,je mi líto,ale pokud už ani nevíš,co jsi napsal,tak se nemusíme bavit a žvatlej si dál

Reagovat
smazaný uživatel

podla niekoho su to zvasty podla ineho su to fakty , zalezi z ktorej strany to vezmes , pocitam ze si fanusik chelsea takze ty mozes mat ine nazory na arsenal , liverpool a pod kluby

Reagovat
fantomas

já fandim odmala Gunners, přesto opravdu o Chelsea nemám potřebu prohlašovat takové nesmysly

Reagovat
smazaný uživatel

ja od mala fandim barce , ale gunners su mi spomedziostatnych timov najsympatickejsi , mozno ze to beries ako zvasty o tej chelsea ale je to moj nazor a pretoze ich z duse nenavidim , mozno su moje reci dost zaujate

Reagovat
smazaný uživatel

hele,nějaký subjektivní pocity mě nezajímají,ale když napíšeš,že Chelsea dala jen 4x 2 góly,tak se nad sebou zamysli,protože to je blbost,pokud si ale fakt myslíš,že to je pravda,tak doporučuji zkusit psychiatra,protože pak trpíš nejspíš nějakým syndromem,s kterým ti pomůže

Reagovat
smazaný uživatel

ta 4 bola myslena obrazne ale to nic , ale aj tak vysledok 1:0 je u nich veeeeeelmi oblubeny , ale kaslat na to majstri niesu , LM tiez nevyhraju takze nech su tam kde su , mfp

Reagovat
smazaný uživatel

aby ses nedivil, treba ji vyhraji a treba 1-0 a myslim ze to na to se jich za 10let ptat nikdo nebude

Reagovat
smazaný uživatel

to je pravda....

Reagovat
smazaný uživatel

na,tak proti MU se většinou 3:0 nevyhrává...i když 2 góly jsme jim už letos taky dali...

Reagovat
smazaný uživatel

Chelsea vyhrála 1:0 8x,MU 7x,markantní rozdíl,viď?

Reagovat
smazaný uživatel

ale aj tak v tomto ukazovateli vedu

Reagovat
smazaný uživatel

to sis udělal dobře,viď? o jednu výhru 1:0 navíc,jupí

Reagovat
smazaný uživatel

vyhral som nespravis nic

Reagovat
smazaný uživatel

mě je to fuk,já to neřeším......ale ty si z toho hotový,jak malý Jarda,proto se ti směju

Reagovat
smazaný uživatel

nie som z toho hotovy , len mi toto vsetko uz pripada velmi vtipne

Reagovat
smazaný uživatel

ale ti to chlapci dali zozrat co??? a ak ti ide o to kto vyhra, tak v tej diskusii vyhrali jednoznacne na plnej ciare oni...tak sa laskavo spamataj a nepis tu svoje osobne pocity bez akehokolvek podkladu pravdy ty inteligent

Reagovat
smazaný uživatel

normalne sa z toho poseriem , chlapci sa vyznaju to je pravda , ale moja nenavist k chelsea je silnejsia ako kto kolvek tu pritokmy

Reagovat
fantomas

právě proto si jen laciny antibluesak

Reagovat
fantomas

a ty fandíš komu? tvuj oblibenej mančaft bude jistě postaven na 16 letých borcich

Reagovat
fantomas

skromný, neznamená malý, ale právě ty dluhy jak o ni řikáš (myslel sem to tak jako skromný z finančního hlediska)...a jestli mi chceš tvrdit, že Abramovičovy miliony Chelsea nezačaly kazit image, tak se poptej tady na foru, co si o tom mysli ostatní

Reagovat
smazaný uživatel

Tak peníze vždycky buděj závist a tim pádem i kazí image , i když já to beru že Roman měl sen a tak si ho uskutečnil ( nějakejma jeho tahama taky nejsem nadšenej ), se zamyslete kdybyste měli možnost si splnit svoje sny, plnily byste je jenom na půl? třeba koupí druholigovýho klubu u kterýho byste dlooouze budovali infrastrukturu?

Jinak Stiba? asi nemá cenu ti vysvětlovat jak dlouho Chelsea fandim.... to poukazování na to že je dneska moderní fandit Chelsea a že její fanoušci o ní vědi ho..no je už celkem otřepanej a trapnej argument Jinak jestli považuje třeba Drogbu za megastar než šel do Chelsea tak to taky poukazuje na tvůj přehled o týhle hře, stejně tak Essien Kalou...... fotbalisti to byli kvalitní ale širší veřejnost je určitě nepovažovala za nějaký megastar...

Reagovat
stiba

já neříkám že byli už megastar, ale určitě se nevypracovali až v chelsea-tam se akorat zviditelnili, jinak širší veřejnost zná zidana,figa ronalda a spol. ale kdo se o fotbal trochu zajímá tak ty hráče znal už předtím, většinou ve svých ligách nebo minimálně klubech byli jedni znejlepších neli nejlepší-jinakneříkámže všichni fanoušci chelsea fandí až posledníchpár let, ale je realita že se jich najde hodne takovych

Reagovat
smazaný uživatel

tak to je jasný, když chceš mít úspěšnej klub musíš kupovat kvalitní hráče, já se ale bavil o hvězdách, který skupuje Real Inter..... politika Chelsea nebyla postavená na nakupování těch nej hráčů i když na to finance maji, spíše se zaměřili na kolektivní typy...... se koukni kdo tam hrál i za Mourinha Jarošíik? Smertin? Charleton Cole........ a jak řikáš ty hráči se zviditelnili většinou až v Chelsea i předtim byli nepochybně kvalitní ale jelikož nebyli tak vidět nemohli bejt považovaný za hvězdy

Reagovat
stiba

tak ono si živě pomatuju jak když roman koupil chelsea všude bylo jak chce zidan,henryho,nedveda, nestu, figa, carlose, atd. ale nikdo tam nechtel - tak koupil hrace "druhe kategorie"(co se tyce znamosti u verejnosti - kvalitne ale skoro stejne dobri) - jinak říkám já proti politice chelsea nic nemám a romana chápu -mít takový prachy tak udělám téměř to samé(akorát bych koupil arsenal ) ale celou dobu mi jde jen o to jak si psalze se vypracovaliv chelsea, oni se tam akorat zviditelnili(a samozrejme i zlepsili ale ne zviditelnili)

Reagovat
stiba

ale ne vypracovali

Reagovat
fantomas

ano, já znám Chelsea i před Abrou, takže já vím, že to byval sympaticky mančaft. Bohužel lidé ted vidí jen Abramoviče a jeho miliony, tak trochu závidí a tim pádem image Chelsea upadá. Chtě nechtě.

Reagovat
smazaný uživatel

přesně tak sem to chtěl říct

Reagovat
fantomas

Reagovat
smazaný uživatel

Nemám příspěkvy tohoto typu příliš rád, ale Zola si to zaslouží

http://www.youtube.com/watch?v=XG4ATQHt708

Jeho akce ale začínají až asi od 4:44, nicméně doporučuji zhlédnout celé.

To s tím Carragherem:

http://www.youtube.com/watch?v=1isQwCpmqmM&feature=related

Reagovat
smazaný uživatel

Zola and Lampard best of chelskí

Reagovat
smazaný uživatel

Tohle nepochopim...

Reagovat
smazaný uživatel

zachvili se zde objevý rádoby "fanoušek" chelskí kterej ani nebude vědět kdo je to Zola

Reagovat
smazaný uživatel

nevím,co tím sleduješ...já jsem jednou narazil na "fandu" Gunners,který neznal Bergkampa,a taky to nikde necpu

Reagovat
smazaný uživatel

to je jako kdyby fans manchesteru neznali erica cantonu :)

Reagovat
smazaný uživatel

tj kdo?

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
fantomas

ty se sám sobě směješ ?

Reagovat
smazaný uživatel

ne, ale aby to nepochopil někdo jako že to nevím

Reagovat
smazaný uživatel

ses to ted dozvěděl co?a budeš házet machry....

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
smazaný uživatel

drogba hasselbank , nejlepsi utocny duo :)

Reagovat
smazaný uživatel

chtel sme napsat zola - hasselbank omg .. ta anketa me zmatla xD

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
smazaný uživatel

byl to naprosto fenomenalni fotbalista...uzasny maly technicky ital ktery byl i charakter...jinak pekny clanek.. takova byla historie chelsea...ani sem nevedel ze ho zazil v zakladu uz v lampard

Reagovat
smazaný uživatel

Tady se to poslední dobou hemží samýma životopisama s Anglické ligy. Ale musím říct že ej to velmi kvalitní čtení....

Reagovat
fantomas

Reagovat
smazaný uživatel

Dobrej článek. Moc by mě potěšil podobný článek, ale o Ericu Cantona. Nechtěl by se toho někdo ujmout? Třeba ten záhadný Fantomas?

Reagovat
smazaný uživatel

by mě zajmalo, co si myslíš, kdo napsal toten clanek?

Reagovat
smazaný uživatel

šak právě proto to píšu

Reagovat
smazaný uživatel

ok, sry

Reagovat
smazaný uživatel

v pohodě

Reagovat
fantomas

Reagovat
smazaný uživatel

chci článek o Keanovi

Reagovat
smazaný uživatel

pardon, nechal jsem se unest tim ze nademnou chteji clanek o cantonovi... chtel jsem samozrejme napsat ... ZOLA = LEGENDA BLUES

Reagovat
smazaný uživatel

A já o Aleničevovi.

Reagovat
smazaný uživatel

To je ten, jak skóroval za Porto ve finále Ligy mistrů?

Reagovat
smazaný uživatel

Jasně, nedávno měl v dresu Spartaku rozlučkový zápas proti Realu Madrid.

Reagovat
smazaný uživatel

já bych bral Bobbyho Tamblinga a Jimmyho Greavese,ale těch se tu určitě nedočkám

Reagovat
fantomas

Greavese možná ano!

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
fantomas

na takové hráče by se nemělo zapomínat...

Reagovat
smazaný uživatel

to ne no,proto bych ho tu rád viděl

Reagovat
fantomas

Reagovat
smazaný uživatel

A co Aleničev?

Reagovat
fantomas

myslim, že v ruském fotbale se orientuješ víc ty...rozhodně víc ty...

Reagovat
smazaný uživatel

Ale nemám moc času.

Reagovat
fantomas

no to já ho taky nemám zrovna na rozdávání...

Reagovat
smazaný uživatel

Vydělávej, vydělávej, ať máš na drahý lístek na Jablonec.

Reagovat
fantomas

Reagovat
smazaný uživatel

Stoičkov.

Reagovat
smazaný uživatel

o tom lamacovi noh???neviem ci by mal byt pristupny osobam do 18 rokov...

Reagovat
smazaný uživatel

to by si to pak ale moh precist akorat bruce

Reagovat
smazaný uživatel

Zola byl mistr hrac ale kdyby ambŕamovic necpal korel penez do toho tymu.Kolikrat vyhrala chelsea ligu-3x a cpe se do LM takovy umely tym tam nema co delat

Reagovat
smazaný uživatel

neni to umely tym.. spis tvuj nazor je takovy neoriginalni..

Reagovat
smazaný uživatel

Takový hráč se objeví jeden v generaci... A my měli štěstí,že šel k nám

Reagovat
smazaný uživatel

to ano,Zola bol Pan hrac,naozaj taky sa nevidia kazdy den... som vdacny ze je to legenda prave nasho clubu,a teraz sa za nim zapisu aj Lampard a Terry....

Reagovat
smazaný uživatel

Zola byl a stale je muj nejoblibenejsi hrac Chelsea, rad na nej vzpominam.. jinak ja chci, aby muj oblibeny klub byl nejlepsi ale to nemuze byt pak skromny..

Reagovat
smazaný uživatel

Podivejte se na tohle k tomu neni co rict. http://youtube.com/watch?v=NZKcHgfpJmw&feature=related

Reagovat
smazaný uživatel

neuvěřitelně chytrý hráč. je vidět, že utočník nemusí být zabiják, právě naopak, když je chytrý, je úspěšný ještě mnohem víc. mám rád tyto hráče. je taky vidět, že nešel po penězích, ale po fotbale a to už se dnes taky moc u těch mladých nevidí. škoda, že nebyl víc v repre.

Každopádně jsem rád, že se tu píše o legendách!!!! že by mě eurofotbal.cz vyslyšel????

Reagovat
mike.84

díky g-franco za vykonanou službu for the blues a doufam že tam naskočíš do realizačního týmu jako asistent nebo scout.

Reagovat
fantomas

tak koukám, že si 43 lidi myslí, že se Drogba zanedlouho svou velikostí Zolovi vyrovná. Tak bruce, to jsou ti scumové a neni jich opravdu málo...

Reagovat
smazaný uživatel

no ano to mas pravdu, ale ty ludia zivote nevideli hrat zolu,a drogbu videli iba vecer vo sportovych novinach....

Reagovat
fantomas

njn, bohužel je to tu čim dal tim častejší

Reagovat
smazaný uživatel

ale to je v kazdom klube....a podla mna je ich ovela viac napr, v man utd. deti ktore videli freestyle ronalda a paci sa im jeho plagat,a uz su z nich red devils...a podla mna su taky v kazdom klube...a to niesu naozajstny fans,ty ma nezaujimaju.....a neviem preco sa stale tvrdi ze vacsina je v chelsea...podla mna je to minimalne vyrovnane....

Reagovat
fantomas

já bych řekl, že tim je postižená právě hlavně Chelsea...ManU zrovna do jisté míry určitě také, právě kuli Ronaldovi, jehož kličičky sou furt ve zprávách...ale tim, že se Blues dostali do společnosti Top Klubu teprve nedávno, tak sou pro mnoho lidi zajímavým objektem k fandění. Mají peníze atd...jistě, dost lidí to nezajímá, ale ty do hlavy tem malejm detem nevidiš. Vidim to z vlastní zkušenosti - mám 10letého bratra a ten zhruba před dvema lety prohlásil, že fandí Chelsea. Proč to nevim, ale je na tom patrný ten vliv z vnějšku...dobří hráči apod. Širé veřejnosti, která fotbal až tolik nesleduje příliš neřeknou jmena jako Flamini, Vidič, Eboue, Babel - zato se podivej na sestavu Blues, tam je to jeden pojem vedle druhyho Ševčenko, Ballack, Lampard, Terry, Drogba...To ty malé uchvátí, řeknou si "jo, ti musej furt vyhrávat (právě i touha jen po vítězství je k tomu muže vést), tem budu fandit"

netvrdim, že to tak musi bejt u všech malých kluku, ale tušim, že tomu tak často bývá

Reagovat
smazaný uživatel

no jasne, ta tvoja analiza detskeho rozumu je uchvatna ale suhlasim s tebou,len si myslim ze je to podobne u vsetkych kluboch,ktore maju nejake hviezdy... akurat ze Chelsea ich ma viac,tak asi zaujme viac takych "laikov",ale vies to je to iste v man utd s Ronaldom a Ferdinandom, Arsenal s Rosickym, Barca s Messim a Ronaldinom, Real s Raoulom, AC s Kakom,....atd.....proste kazdy klub ma tych svojich "scums" ktory mu fandia len koli nejakej tej hviezde...a vravim,mozno preto je ich v Cheldea o nejaky ten "kus" viac,lebo je tam viac hviezd ako v inych kluboch....

Reagovat
fantomas

každej tým nějaké má, ale Chelsea jich má chtě nechtě nejvíc

Reagovat
smazaný uživatel

ja by som sa stavil,ze ty si ich pocital

Reagovat
fantomas

minimálně na tomto webu a jiných českých portálech ano, a to si troufám říct, že bezkonkurenčně

Reagovat
smazaný uživatel

no oki, verim ti, tak budeme ich bit za to ze sa do futbalu nerozumia, a chceli by co uz, s nimi nic nenarobis......

ale mna by zaujimalo keby taky clanok bol napr.o nejakom cantonovi a man utd a podobna anketa s ronaldom(namiesto drogbu), ci tam by ich nebolo viac ako 44.....

Reagovat
smazaný uživatel

By mě teda zajímalo, jak jste začali fandit vy, když ne kvůli nějaké hvězdě...

Reagovat
smazaný uživatel

přesně tak, když má někdo rád hráče, tak se to pak přenáší i na kluby, samozřejmě když je člověk hodně mladej poněvadž pak má už snad tolik rozumu, že ty týmy měnit kvůli jeho přestupující hvězde nebude i když kdo ví.... já jsem ale takovej unikát začal jsem fandit kvůli modrým dresům od tý doby mám modrý polovinu orágnů v těle...

Reagovat
smazaný uživatel

no ja som zacal fandit chelsea asi este pred prichodom Abramovica,a to bolo koli tomu ze kazdy fandil nekomu,a vtedy letel Juve,Man utd a tak.....no a ja som nechcel fandit takemu klubu ktoremu fandi kazdy,a chelsea mi padla do oka,ale proste to vtedy sa mi tam zapacil Zola...ta asi tak...a ty si zacal fandit ako(ak sa nemylim tak Gunners)...

Reagovat
smazaný uživatel

ital fandí hlavně Juve hele.....myslim teda....

Reagovat
smazaný uživatel

jaaj aha,ja som myslel ze to poslal fantomas......tak sa italovi ospravedlnujem, teda dufam ze som ho neurazil

Reagovat

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele