Gól není zločin: Slovácko, go West. Dynamo brání lépe na internetu a Ewerton se opět směje

26.08., 11:38
Názory a komentáře
Roman West (© FC Slovácko)

Gól není zločin... Tak zní název nové rubriky Livesport Zpráv, která každý týden rozebírá dění v Chance Lize. Hned ve druhém utkání se za Slovácko prosadil Michael Krmenčík (31). Zvučná posila klubu z Uherského Hradiště byla u toho, když Sparta poprvé v lize ztratila body.

Paradoxně začínáme klubem, který měl volný víkend, ale fotbal je svět plný paradoxů, kde často máte naprosto nulovou šanci ovlivnit svůj vlastní osud. Asi tak by se dala popsat epizoda Davida Holoubka v Mladé Boleslavi.

V lednu nastoupil, v srpnu končí. Ve čtvrtek ještě vedl tým v úvodním utkání proti Paksi, kde Mladá Boleslav zachránila remízu 2:2. V pátek byl ze své funkce odvolán. V sobotu byl představen švédský trenér Andreas Brännström. Od konce Karla Jarolíma v únoru 2022 čtvrtý kouč v pořadí...

A tím změny nemusí končit. Portál inFotbal navíc přišel s informací, že klub má opustit i sportovní ředitel Jakub Dovalil, který přišel také v zimě. Vrátit se má ostřílený šíbr Josef Jinoch, jenž působí v Dukle.

Je zvláštní, že tyto tahy provádí v klubu jen pár týdnů po startu nové sezony, ale nezbývá než věřit, že středočeský celek odvetu s FC Paksi zvládne a razantní krok nebude mít na jeho sportovní stránku negativní vliv.

Slovácko, Go West!

Před sezonou to bylo téma - jak bude vypadat Slovácko bez Martina Svědíka? Závěr minulého ligového ročníku nevyzníval pro klub z Uherského Hradiště zrovna pozitivně. Ve skupině o titul uhrál tým pouhé tři body. Bilance 1-0-5 s tuzemskou špičkou nasvědčovala tomu, že Slovácko dost možná opravdu čeká konec úspěšné éry a propad tabulkou.

A když Slovácko oznámilo Svědíkova nástupce, naději ztráceli i poslední optimisté. Roman West totiž nepřicházel k A-týmu s životopisem, který by měl fanoušky naplňovat vírou v udržení se mezi elitní šestkou. Spíš se zdálo, že se vedení rozhodlo jít levnější cestou a pomalu budovat nový tým.

Dlouhé roky působil u mládeže, s Opavou se neúspěšně pokoušel o postup do první ligy, ale nezvládl baráž a v posledních měsících vedl výběr do 19 let, který zachránil od pádu z nejvyšší soutěži.

Pravda je ovšem taková, že po šestém kole nijak zásadně nezaostává za svým předchůdcem. Alespoň bodově. Leckdo může namítat, že fotbal, který Slovácko produkuje, není zrovna esence krásy, ale West má ze střetnutí se Slavií, Baníkem a Spartou pět bodů. Důležité samozřejmě budou zápasy proti klubům z jiných pater tabulky, jedná se ale o příslib, že aura klubu, který byl pro všechny nepříjemný a nikomu se proti němu nehrálo snadno, stále ještě nevyprchala.

Aby však "nové" Slovácko definitivně vystoupilo ze Svědíkovy éry, bude muset trochu víc "go West".

Spartě poprvé nevyšla rotace

Na Letné to však nebylo jen o Slovácku. Lars Friis se mezi předkoly s Malmö (logicky) znovu rozhodl pro rotaci sestavy, ale výsledek museli nakonec honit hráči ze základní jedenáctky, která měla původně sbírat síly na boj o Ligu mistrů. "Neměli jsme dostatečnou kvalitu, zejména v zakončení," posteskl si Friis, který už v poločase stáhl ze hry křídla Ermala Krasniqiho a Kryštofa Daňka.

Myslím, že v případě Pražanů je v jejich současném programu jeden takový lapsus proti Slovácku omluvitelnou záležitostí. Nemám na mysli zrovna chaotické bránění při inkasovaných brankách, to je rozhodně důvod k zamyšlení, ale Sparta herně nijak zvlášť nevybočila ze svého standardu. Slovácko přehrála, dostala jej pod tlak a vypracovala si spoustu střeleckých příležitostí. Měla vyhrát.

Ostatně podobný osud potkal i jejího úterního soupeře. Malmö rovněž protočilo několik hráčů a s Kalmarem, který bojuje ve švédské lize o záchranu, remizovalo 2:2.

Zároveň to ale nemůže pro klub z Letné sloužit jako alibi. Haraslín a spol. by neměli zapomínat na slova, která vyřkl Friis ještě v útrobách Eleda stadionu: "Nezapomeňte, že pokud chcete hrát Ligu mistrů i příští rok, musíte o víkendu zvládnout zápas se Slováckem," přičemž za Slovácko lze dosadit jakéhokoliv účastníka z Chance Ligy.

Ewerton se směje, Baník se směje

Pravděpodobnost, že když se naplní alespoň první z tvrzení, platí i to druhé, se blíží k téměř 100 procentům. Brazilský fotbalista je pro ostravský klub nenahraditelný.

Baník v této sezoně dokázal vyhrát jediný zápas, ve kterém se Ewerton neprosadil či neměl asistenci. Stalo se tak v domácím utkání proti Hradci Králové. V obou duelech proti Urartu, Jablonci a nyní i proti Liberci byl Jihoameričan na střelecké listině.

Proti Slovanu to však zprvu rozhodně nevypadalo na vydařenou neděli pro rubající baníkovce. Domácí v první půli tápali. Hosté měli daleko více ze hry a zdálo se, že za bodovým ziskem kráčí Kováčova družina.

Baník je však "doma" ve Vítkovicích v tomto ročníku stoprocentní a nezměnil to ani druhý poločas. Pavel Hapal přesunul Brazilce nezvykle na pravou stranu a byla z toho tak trochu léčba šokem: dvě branky a obě nesly Ewertonův podpis. U první nachystal gól Eriku Prekopovi a druhý sám poprvé po čtyřech zápasech zařídil sám.

"Moc se mu doprava nechtělo, radši hraje vlevo, ale byl u dvou branek, z toho jednu vstřelil. To se pak hned víc směje," komentoval svůj tah Hapal po utkání.

Ostravský kouč bývá často terčem kritiky za svůj přístup, ale nyní si zaslouží kredit. Pokud Baník zvládne dohrávku s Karvinou, bude nejhůř pátý. Navíc s triumfy proti přímým konkurentům Jablonci, Hradci a Liberci a minimální ztrátou na čelo tabulky.

Statistika a historie je proti Dynamu

Do smíchu rozhodně není pod Černou věží v Českých Budějovicích. Dynamo po střetu s Duklou, se kterou podle mnohých expertů svede souboj o vyhnutí se přímému sestupu, má v kolonce bodů nulu. Léčba specialistou na záchrany Františkem Strakou se míjí účinkem a zatím se jen potvrzují slova o tom, že je mise v Dynamu od samého začátku odsouzena k neúspěchu.

Konejšivá není ani statistika. Z pěti klubů, které měly po šesti kolech nula bodů, se v historii samostatné české ligy zachránil jen Hradec Králové v ročníku 1993/94. Sestup potkal dvakrát Duklu (18/19, 93/94), Příbram (16/17) i Lázně Bohdaneč (97/98).

Není to však jediná starost, kterou na jihu mají. Když v sobotu na sociální síti X bez zábran tweetoval manažer Jiří Müller o poměrech v klubu a jednání s jeho představiteli, reakce na sebe dlouho nenechala čekat.

"Klub SK Dynamo České Budějovice se otevřeně vyjadřuje k informacím, které proběhly během víkendu v médiích, a na síti X ze strany fotbalového agenta Jiřího Müllera. Slova a informace, které v těchto příspěvcích zazněla, jsou lživá. Tyto informace poškozují jméno klubu SK Dynamo České Budějovice i pana Emila Kristka. Klub předal celou záležitost právní kanceláři," ozvalo se Dynamo jen pár hodin před zápasem na Dukle, kde tým inkasoval tři branky.

Kdyby tak fungovala i defenziva Strakova mančaftu...

Autor: Livesport.cz / Jakub Dvořák

Komentáře (15)

Přidat komentář
veikko

Jen poznámka, Baník bez Ewertonova gólu nebo asistence porazil ještě Kodaň. Tam dával Prekop po přihrávce Buchty.

Reagovat
Pablos

,,Daniel Samek odchází z Lecce na hostování do Hradce Králové, italský klub dnes vše potvrdil. Východočeský klub si zajistil i opci na přestup dvacetiletého záložníka, ta má činit třicet milionů eur."

Prej 5mil euro rekord ligy... pfff, Hradec pojede jiný bomby, až to aktivuje

Reagovat
PBLead

No tak i těch 30 mega Kč je na Hradec moc, ti to musí brát tak, že buď Samek vystřelí a otočí jej třeba za 50 míčů do Plzně, anebo jej Lecce pošlou za roku zpátky. Jinak slušný překlep v expresce no.

Reagovat
cr7sux

Reagovat
Sigma Olomouc

Reagovat
John Obi Mikel

Reagovat
naheCZ

Reagovat
Losinho

Takže klasicky Samek > Hložek.

Reagovat
Kily

odporná demonstrace síly, jeden jejich hráč bude dražší než celý náš stadion

Reagovat
Pablos

Derby prohráli, tak už neví co na vás vytáhnout no

Reagovat
John Obi Mikel

Reagovat
PBLead

Slovácko nehraje špatně a asi si tolik oproti předchozí sezóně nepohorší, už na jaře to pod Svědíkem šli hodně dolů. Jinak co se týká tohodle zápasu, tak si přijeli pro remízu a tu nějak vybojovali. Zdržovali od začátku zápasu, hlavně Ndefe a jeho házení autů, věčné polehávání, nesmyslné ošetřovačky atd. Nastavení 5 a 7 minut bylo pro ně ještě hodně mírné, ale budiž - góly dali pěkné, hlavně Krmelec, tak si ten bod zaslouží... Budějky jasný sestup, ani bych se nedivili, kdyby se zapsali mezi nějaké rekordmany s nejnižším ziskem bodů za sezónu... Ewerton teda měl při té střele dost štěstí. No ale beru, že kdo nevystřelí, tak ten gól nedá.

Reagovat
Salfovic

Tak rekord je 11 bodů, o který se dělí Lázně Bohdaneč s Duklou. Ta tehdy měla jen 10 bodů, ale v dvoubodovém systému. Následuje Benešov s dvanácti body a Baník se čtrnácti.

Reagovat
pobody's nerfect

Budejky se zvednou a nějakých 15 bodů udělají. Ale i tak to bude jasný sestup

Reagovat
Papra

to skore 1:19 je ještě horší než těch 0 bodů

Reagovat

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele