Guardiola je pravděpodobně nejlepší trenér všech dob, řekl kouč Sparty Friis

Včera, 19:54
Aktuality
Lars Friis na tréninku Sparty. (© MICHAL CIZEK/AFP)

Trenér Sparty Lars Friis považuje Pepa Guardiolu za nejlepšího kouče nejen na světě, ale pravděpodobně i všech dob. Nikoli kvůli množství vyhraných trofejí, nýbrž proto, kam fotbal posunul. Právě na stadionu Guardiolova Manchesteru City se Pražané představí ve středečním třetím utkání ligové fáze Ligy mistrů. Friis věří, že se obhájci českého titulu poučili z březnového osmifinále Evropské ligy s Liverpoolem, s nímž inkasovali 11 branek. Řekl to na tiskové konferenci.

"Pep je nejlepší trenér na světě a pravděpodobně nejlepší, který kdy byl. Nebavím se o počtu vyhraných trofejí, ale o tom, jak rozvinul hru a přišel s novými věcmi. Je velkou inspirací pro mnoho trenérů nejen v Premier League, kteří na něj naráží každý týden. To samé platí i pro mě. Vždycky od něj můžete očekávat neočekávané. Nikdy se nespokojí s jedním systémem nebo s jednou pozicí. Stoper třeba najednou hraje ve středu hřiště," uvedl Friis.

"To, co se děje ve fotbalovém světě, vychází z velké míry z jeho práce. Je mi potěšením nastoupit proti takovému týmu a trenérovi, jako je Guardiola. Rád ho pozoruju, protože do fotbalového světa přinesl něco nového. Pro mě je to nejlepší trenér na světě," prohlásil osmačtyřicetiletý Dán.

Manchester, který vyhrál rekordní čtyři anglické tituly po sobě, považuje za nejlepší tým na světě. "Máme plán, kterého se pokusíme držet. Musíme být opravdu dobří, to rozhodně. Také je potřeba trochu štěstí, abychom si odsud něco odvezli. Uděláme pro to všechno. Snažili jsme se poučit ze zkušeností. Nechceme jim nabídnout mnoho šancí, což se nám proti Liverpoolu ani v jednom ze dvou utkání nepovedlo. Je to nejlepší tým na světě a působíme v nejlepší soutěži. Víme, že to bude těžké," podotkl Friis. Sparta na Letné podlehla Liverpoolu 1:5 a na Anfieldu dokonce 1:6.

Pražané budou čelit řadě hvězd, jednou z největších je norský kanonýr Erling Haaland. "Dává snad 90 procent gólů City. Je to pro nás téma, jak se s ním vypořádat. Je to špičkový útočník. Mimo šestnáctku se pohybuje velmi dobře, je fyzicky velmi silný, rychlý. To samé platí i pro jeho pohyb v šestnáctce, neustále si nachází prostory a vytváří šance. Je to jeden z nejlepších útočníků na světě, ne-li ten vůbec nejlepší. Pro obránce to bude pořádný test," mínil Friis.

Guardiolův tým pravidelně sleduje. "Dívám se na City každý týden, ale před naším vzájemným utkáním jsem viděl osm nebo deset zápasů. Musíme přijít na to, jak jim to znepříjemnit. Jsou skvělí po celém hřišti, mají skvělé hráče jeden na jednoho, dovedou kombinovat, takže potřebujeme mít plán na všechno. Nesmíme je pustit do velkých šancí, což nebude možné dělat celých 90 minut, to si uvědomujeme. Uděláme ale maximum. Pak budeme muset využít chvíli, kdy budeme mít balon, abychom se ho hned nezbavili. Je to také o odvaze, když čelíte takovému týmu," řekl Friis.

Sparta a City na sebe narazí poprvé, kouzlo velké scény si však Friis nedovede vychutnat. "Je to nemožné. Můžete se třeba zamyslet při příjezdu na stadion, poslechu hymny Ligy mistrů. Jakmile ale rozhodčí pískne, nedovedu si to užít. Jsem naprosto ponořený do utkání. Vychutnám si trénink na tomto velkém stadionu, zítra tu ale budeme od toho, abychom tu odevzdali maximum. Něco možná zaregistruju, ale jinak budu naprosto soustředěný," dodal bývalý kouč Viborgu a Aalborgu.

Autor: ČTK

Komentáře (53)

Přidat komentář
LFCreds

Ferguson

Reagovat
hodoňa

Reagovat
Kinky7

Michels

Reagovat
Gazdo

Preco?

Reagovat
Jordi Alba

Protože už netrénuje.

Reagovat
Gazdo

ta posadnutost Fergusonom je pochopitelna bezpochyby skvely trener ale Pep je proste trener ktory ma uspechy vsade kde pride, trofeje kazdy rok to naozaj SAF nemohol povedat ani keby sa roztrhal

Reagovat
LFCreds

Wtf? Veď v United a Aberdeen vyhral všetko čo sa dalo

Reagovat
Bakary3

To teda může, no, úplně v pohodě

Reagovat
Gazdo

Kazdy rok trofej?

Reagovat
Taarabt_QPR

Pořád bys měl porovnat v jakých klubech byl Pep a za jakých situací - pokaždé skoro neomezené prostředky a dominance v lize. Podívej se, za jaké situace přebíral Alex MUN

Reagovat
Gazdo

Ok takze trener ako Pep ma ist trenovat Mallorcu aby dokazal ze je dobry? Lebo United tiez vobec nie je gigant s obrovskym rozpoctom

Reagovat
Taarabt_QPR

Ferguson od roku 89/90 mel do konce svého působení v roce 2012/2013 pouze dvě sezony bez trofeje tým přebíral v 86, kdy tým rozhodně v Anglii neměl postavení hodné týmům jako Barcelona, Bayern, City v době, kdy je trénoval/trénuje Pep.

Takže ano, může se úplně v pohodě srovnávat s Pepem, který vždy přišel do týmu, který již "dominoval" lize. Argument ze má jít trénovat Mallorku je zcestný. Bavíme se o tom, že se mlže porovnávat s Pepem

Reagovat
LyEX

To ste fakt stále tak zaslepení, nikto si snáď nedovolí spochybňovať kvality Fergusona, za mňa jeden z 5 najlepších trénerov a zaradil by som ho určite na druhé miesto práve za Pepa, ale písať o prostriedkoch kedy prakticky len United mal vždy najdrahšie prestupy v Anglicku a jeho prvý titul prišiel v United po 6 rokoch, pričom každý rok za rekordné sumy priviedol hráča/hráčov - Ince, Cantona, Keane, Cole všetko rekordné sumy v Británii a možeš pokračovať ďalej ako Ferdinand a pod. sa tváriš akoby varil polievku z hovna.

Reagovat
Taarabt_QPR

Ano, Cantona, Keane, Cole přišli až po nějaké době, respektivě Cantona v ročníku kdy vyhral poprvé ligu. Takze tam je ekvivalent s City. A poté 8x z 11 sezon vyhrali BPL. NIkdo nemluví o tom, že neměli silné finanční zázemí. To porovnání je myšleno tak, že před nástupem Pepa City vyhrali ligu 2x za poslední 4roky.... ale primarni argument byl, že Alex nemlže říct trofej každý rok...což jsem krom začátku, kdy to tak nebylo popsal výše

Reagovat
LyEX

Tak tá prvá veta vyzerá trochu ináč myslená ako si to potom argumentoval ďalej, ale ja som osobne argument o tom, že následne Ferguson dominoval nikdy nevyvracal, to snáď len po "googleni" si môže zistiť aj blbecek. Ale ten vzostup jednoducho nejde brať, že "nemal neobmedzené finanćné prostiedky", pretože na tú dobu a nižšiu konkurenciu v klube prakticky mal a prvý titul získal aj vďaka ním, čo pokračovalo ďalej keď aj okolo milénia v priebehu dvoch sezón prelomili britské rekordy asi 4krát a to už išli na desiatky miliónov.

Reagovat
Gazdo

Reagovat
Bakary3

27 let, 31 trofejí

13x liga, 2x LM

Na tak dlouhým horizontu neskutečný, co víc chces napsat

Reagovat
Gazdo

Ale ja nehovorim ze SAF bol nymand len podla mna nebol najlepsi resp mozno v jeho case ano ale Pep ho podla mna proste prekonal

Reagovat
Ladas321

Až Guardiola skončí, tak bude ve vitríně víc trofejí než Ferguson.

Reagovat
Gazdo

Ved to uz ma teraz myslim

Reagovat
Bakary3

Tak jo, na trofeje aspoň dle Wiki guardiola.

Pak můžeme polemizovat, Ferguson nezačínal v Barceloně... S Manchesterem si to musel tvrdě odmakat...

Reagovat
kattos

Reagovat
LFCreds

Zistí si niečo o ňom a budeš vedieť

Reagovat
xjert02

Reagovat
Transfermarkt

Reagovat
JackDaniels.

Čaute, je tu niekde diskusia k Girona-Slovan?

Reagovat
delfin

Dobře Ty.

Reagovat
Chittak_LFC

Je neuveritelne, jak dokaze ukocirovat tymy plne hvezd, kdy na lavici ma casro hrace, kteri by kdekoliv jinde hrali, casto klicovou roli.

Na druhou stranu, zatim trenoval vzdy "jen" tym, ktery v dane sobe byl od ostatnich v ramci ligy odskoceny. Dost mozna, ze byt tam kdokoliv jinej, ty tymy tak úspěšně nebudou, ale rad bych videl Pepka u projektu jako Kloppa v Liverpoolu, kde se zacinalo s tymem velkeho jmena, a lehce nadprumernym tymem

Reagovat
fantomas10

Barca podle me moc odskocena nebyla a odskocil celemu svetu o parnik

Reagovat
Chittak_LFC

Mel tam vyjimecnou generaci odchovanci plus messi

Reagovat
fantomas10

No ale neprebiral je v topu ne?

Reagovat
rominhoFCB

Rijkaardova najlepšia sezóna bola 84 bodov. Keď koncil, tak Barcelona dosiahla len 67 bodov. Guardiola to hneď vo svojej prvej sezóne zlepšil s takmer totožným kádrom o 20 bodov.

Reagovat
kattos

Jo to máš pravdu, tam jí nebral v topu, ale ačkoliv měl velké úspěchy, nakonec to zas tak obří nebylo ne? United v jednu dobu pod Fergusonem a Real pod Zidanem úspěchově Guardiolu přeskakují.

A vlastně i City když to tak vezmu

Reagovat
JackDaniels.

Na tretej strane, tych nabitých tímov je v top ligách viac aj tak povediac neobmedzeným rozpočtom no len malo z nich dominujú tak ako City...(MU, Chelsea...)

Reagovat
jenage

Snad do zítra stihne najít cestu ven z Pepovy prdele.

Reagovat
delfin

Zítra si tam zahrajou, a ve čtvrtek už možná bude zpátky.

Reagovat
sergi

Bolo to ľahké, poradil mu Weiss st.

Reagovat
Zdechlina

SAF Pak dlouho nic a pak až Guardiola, když už

Reagovat
Bakary3

Jo? Fakt je mezi nima dlouhá propadlina, jo? tady je to jedna přeháňka za druhou

Reagovat
Zdechlina

Tak je to jen můj názor Jasně že každý z nás to vidí jinak. Ale pro mě je SAF prostě TOP. Ale Pepa mám taky rád a je sakra dobrý kouč, ale jak v City, tak v Bayernu měl k dispozici jiné peníze než Ferguson v United. Tehdy se to hlavně ještě tak nehrotilo, ty přestupové částky

Reagovat
Bakary3

Názor beru, ale nerozumím, proč se musí vše tak přehánět. Že by mezi nimi měla být propast, to si nemyslím ani náhodou.

Že se přestupový částky nehrotily není úplně pravda, někde jsem četl, že v poměru k reáliím každý tý doby byl Veron dražší než pogba.

Reagovat
Zdechlina

Dobře, trošku jsem si zaprehanel jo tak o těch reáliích jsem zas nečetl já, takže je dost možné, že máš v tomto pravdu

Reagovat
Bakary3

Reagovat
Pepesma

v Bayernu to zas tak neroztáčel, ne

Reagovat
Zdechlina

No to asi ani zas tak ne, ale v Německu moc konkurence pro Bayern není. Kdo je nadstandardní hráč, toho chce přetáhnout Bayern a málokdo odmítne.

Reagovat
sergi

Alex Ferguson broke the English Transfer record 5 times.

Reagovat
LyEX

Ale to je myslené len medzi klubmi v Anglicku nie? Pretože, ak by sa počítali aj z iných líg tak to ma ďaleko viac

Reagovat
LyEX

Ince, Cantona, Keane, Cole, Frdinand všetko britské rekordy. No povedzme

Reagovat
Nadržený šimpanz

Tady někdo mluví o Ancelottim??

Reagovat
Kinky7

Ferguson, Michels, Sacchi, Cruyff či Guardiola byli ( jsou ) všechno revoluční trenéři kteří ten fotbal ovlivnili způsobem přesahující trofeje. To se nedá úplně kvantifikovat.

Reagovat
vladino10

Ne

Reagovat
Lemond Laws

Jak se určuje nejlepší trenér?

Kdo má více trofejí nebo kdo přivedl nějaký revoluční způsob hry, který pak několik let všichni kopírovali.?

Reagovat
Neri04

To je jedna z nejsubjektivnejsich veci. Stejne jako nejlepsi hrac.

Prijde mi, ze tyhle debaty se vzdycky strhnou to velikeho prehaneni a zvelicovani.

Pro me je to treba Ancelotti s Wengerem - jejich pristup je mi nejblizsi. Wenger byl soucasti (spoustec) velke revoluce ve fotbale z hlediska veci ovlivnujici vykon hrace. Ancelottiho prace s hraci a celym tymem mi prijde fascinujici a inspirujici.

Reagovat

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele