Hrajeme tam, kde žijeme. Bolívie přesunula národní stadion z La Pazu do ještě výše položeného El Alto

Dnes, 17:12
Aktuality
Estadio Municipal De El Alto (© Gaston Brito Miserocchi / Getty Images South America / Getty Images via AFP)

Fotbalový svaz Bolívie zavdal příčinu k obnovení dávného sporu. Přesunul svůj národní stadion do nadmořské výšky 4150 metrů. Před kvalifikačním zápasem mistrovství světa proti Kolumbii se tak znovu rozhořela stará diskuse. Vzduch na stadionu v El Alto je řídký a pro všechny soupeře představuje velký problém.

Jak poznamenala agentura SID, Bolívie jde výš a výš. Až dosud vždy hrála své soutěžní zápasy v La Pazu, ve výšce 3637 metrů na nejvýše položeném národním stadionu na světě. Už to samo o sobě bylo kontroverzní. V poslední době ale tým míří mnohem výš. Protože nově zrekonstruovaný stadion v El Alto je tak krásný a trávník tak kvalitní, říká reprezentační trenér Oscar Villegas. Protože vám to přináší obrovskou výhodu, tvrdí mnozí odpůrci.

Čtvrteční duel s Kolumbií je kontroverzní. Na trávníku hned vedle hlavní plochy je napsáno velkými písmeny "4150 metrů". U tohoto údaje pak ještě následuje věta vzdorující všem kritikům: "Se juega donde se vive". Volně přeloženo: Hrajeme tam, kde žijeme. Tečka.

Sílu horského vzduchu už pocítila Venezuela. Favorit v září prohrál 0:4, když Bolívie poprvé hrála v El Alto, což doslova znamená Výšiny. Hostům nepomohla dechová cvičení ani příprava v kyslíkových komorách. Nyní to zkouší Kolumbie, včetně několikadenní aklimatizace v Cochabambě ve výšce 2500 metrů. I to je potřeba, doma její fotbalisté hrají na úrovni moře.

Diskuse o domnělé domácí výhodě Bolívie nejsou nové. V roce 2006 FIFA dokonce zakázala zápasy nad hranicí 2500 metrů nad mořem. Pobouření bylo velké, prezident Evo Morales mluvil o diskriminaci a "fotbalovém apartheidu", jeho přítel Diego Maradona přicestoval a ve 47 letech znovu kopal do míče. Vyslal tak jasný vzkaz: Když to dokážu já, zvládnou to i ostatní.

O něco později FIFA zákaz zrušila. Ale kritika zůstala. Hvězdný Brazilec Neymar označil v roce 2007 podmínky v La Pazu za "nehumánní" a zveřejnil fotografii, na které jeho spoluhráči po závěrečném hvizdu dostávali kyslík. Argentinská superstar Lionel Messi prý jednou zvracel v šatně. V roce 2019 rozhodčí zkolaboval a zemřel během ligového zápasu v El Alto. Není jasné, zda to bylo kvůli nadmořské výšce.

Jedna věc je jistá: Bolívie má i jiné možnosti. Santa Cruz de la Sierra, největší město země s téměř dvěma miliony obyvatel, leží na necelých 500 metrech a největší stadion má 38.000 míst. Tým tam nehrál kvalifikaci na mistrovství světa téměř 40 let. A výsledek? Zatímco Bolívie byla posledních 30 let bez vítězství v kvalifikaci mimo domov, doma došlo k překvapením jako proti Argentině v letech 2009 (6:1) a 2017 (2:0) nebo třeba 2:1 proti Brazílii v roce 2009.

Kolumbie proto přijala opatření. Trenér Nestor Lorenzo nominoval na nadcházející dva zápasy (v úterý pak bude hostit Chile) široký kádr 29 hráčů, kteří jsou například ve svých klubech v Mexiku zvyklí na zvláštní výšku. Žádný z nich ale nikdy nehrál ve výšce více než 4000 metrů nad mořem.

Autor: ČTK

Komentáře (22)

Přidat komentář
Kepy_FCB

Reagovat
pobody's nerfect

Fandím jim. Někde je vedro, jinde zima, jinde zase nadmořská výška. Podmínky jsou pro oba týmy stejné.

Reagovat
fantomas10

Nejsou no

Reagovat
Pankrac

Pro týmy ano... pro hráče už možná ne.

Kdyby nebyli ty jihoamerický reprezentace blbý, tak tam pošlou 11 hráčů který prostě budou celou kariéru hrát v Blovii nebo jim zastřelej psa a kočku

Reagovat
Pablos

zajímavé ...netušil jsem

Reagovat
Txapeldun

Roli to hraje třeba i v jihoamerických pohárech. Osobně nechápu, proč to lidi tak pohoršuje, copak Bolívie ve fotbale někdy něčeho velkýho dokázala? Jiný týmy mají jiný nefér výhody, například víc peněz (rozvinutější ekonomika), lepší výchovu, lepší ligy, atd.

Reagovat
Txapeldun

*dosáhla

Reagovat
fantomas10

Mozna proto ze nic z toho se negativne nedotyka zdravi hracu?

Reagovat
Txapeldun

Asi se jim tam nehraje úplně příjemně, no

Reagovat
veikko

Popravdě Venezuela tam dostala na prdel a bylo vidět, že třeba míč se při střelách z dálky chová jinak a hráči víc šetřili síly, ale že by někdo vypadal, že sebou švihne, to vůbec. Mnohem horší byl třeba juniorský šampionát v Indonésii, kde sebou opravdu jeden rozhodčí seknul, protože tu vlhkost a vedro nedával. Dneska se ty týmy, což je psáno i v článku, na Bolívii připravují dlouho dopředu, i proto už La Paz de facto přestával být pro soupeře problém.

A hlavně i čím dál víc Bolívijců hraje mimo Altiplano. Kapitán Haquin hraje v Brazílii, největší talenti Terceros a Monteiro taky, hroťák Algaranaz hraje v Řecku.

Reagovat
kilobyte

Tak ono ani tak nejde o to, kde hraješ, ale kde si vyrůstal. Protože pak ti stačí menší doba na aklimatizaci.

Reagovat
veikko

Tělo si po určité době zvykne. El Alto je extrém i na bolívijské poměry a jejich tým Always Ready vyhrál ligu jen třikrát v historii. Zmíněný Monteiro je třeba rodák z té tropické níže položené části, hraje v Brazílii a zápas s Venezuelou odběhal ve vysokém tempu. Třeba Rondón ten zápas taky zvládal úplně v pohodě. Ten výsledek vypadá drtivě, ale ona spíš Venezuela ten zápas prostě podělala hloupýma chybama.

Reagovat
Pankrac

Jenže bych si tipnul, že se jim to už geneticky propisuje a pak by nebyl takový problém, že hrají mimo Bolívii.

Stejně jako Polynésani, který se celej život koupou ve vodě a zadrží ti dech na 15 minut, kde se už děti rodi s větší (a teď si ten orgán nevybavím, slezina???, váze na sebe kyslík, ale fakt teď nevím, opravte mě někdo) a i 7 letej smrad ti zadrží dech na 8 minut.

Takže bych se nedivil, kdyby měli ti Bolivijci taky podobnou už dědičně vypěstování fyzickou dispozici jsou to podvodníci!

Reagovat
veikko

To s tím zadržováním dechu je ale typické jen pro pár malých nárůdků na světě, které se tím lovem ryb živí, v Bolívii tohle fakt nefunguje plošně. Navíc většinou za tu fyzickou výhodu platíš jiným nedostatkem, takže ti lidi z vyšších poloh jsou zase docela malí.

Dneska navíc ty týmy běžně při cestách do Bolívie využívají vymoženosti jako kyslíkové komory apod., což využila i totálně zchudlá Venezuela. Další věc, která je v článku hodně zavádějící, je, že Kolumbie hraje na úrovni moře. Jo, hraje v Barranquille, ale celá centrální část je ve vysokohorské oblasti And, proto je třeba komická zmínka o aklimatizaci v Cochabambě, když je například Bogotá výše položené město. Stejně tak to s tou nominací hráčů z Mexika je bulvární kravina, protože je tam konkrétně 5 hráčů, z čehož Vargas je normálně brankářská jednička a zbytek jel kvůli výkonnosti a zranění tradičních reprezentantů jako Munoz, Cuesta, Ospina nebo Santos Borré. Já bych to El Alto případně začal řešit až právě po zápase s Kolumbií. Venezuela si to prohrála sama + Bolívie hrála dobře, což pak potvrdila i v Chile.

Reagovat
Odborný diskutér

Dosáhla, na MS hrála víckrát než Čé-eR.

Reagovat
veikko

K tomu Santa Cruz: byli by úplně blbí, kdyby tam hráli, protože je to prakticky jediné velké město mimo Altiplano. Tudíž by hráli v nížině a ještě v tropech, což pro většinu Bolívijců není přirozené prostředí. Druhá strana problému je, že El Alto je extrém všech extrémů. Jediný důvod je, že La Paz přestal být pro soupeře takovým problémem a Bolívie tam začala častěji ztrácet. Tak přesunuli stadion ještě o 500 m n. m. výš. Mohli by úplně v pohodě hrát třeba v Cochabambě, druhém největším městě země, které je cca v 2800 m n. m., což už není takový rozdíl ani třeba oproti Quitu.

Reagovat
kilobyte

Jen si koledují o to, aby FIFA obnovila pravidlo o 2500 metrech.

Reagovat
veikko

To tehdy ztroskotalo na tom, že FIFA nemá pravomoc něco podobného přikazovat. Museli to stáhnout.

Reagovat
kilobyte

Kdyby hodně chtěli, tak by podle mě na nějaký způsob přišli. Vždyť dneska máš tolik kritérií, co musí stadiony splňovat.

Reagovat
veikko

Popravdě oni si stěžovali hlavně fanoušci a novináři. Od hráčů Venezuely jsem nic nezaznamenal, ale zase nutno říct, že jsem to ani primárně nehledal. Já jsem ten zápas viděl a rozhodně neprohráli proto, že by od 55. minuty tahali nohy. Mimochodem díval jsem se, a skoro všichni hráči Bolívie jsou rodáci ze Santa Cruz v cca 500 m n. m. Jsou totiž zpravidla vyšší a fyzicky silnější než rodáci z Altiplana, kteří jsou fakt malí a slabí.

Reagovat
kilobyte

Kdyby si stěžovali hráči, tak schytají hate, že se vymlouvají. V tomhle je lepší mlčet.

Ale přesto, že jsou to rodáci ze Santa Cruz, tak je u většiny dost pravděpodobné, že trávili i dost času ve vyšší nadmořské výšce. Mohli se přestěhovat, jezdit tam na prázdniny, apod.

Těžko říct, jak to fyzicky zvládají hráči. Ale on může být i problém si "rozvrhnout" síly. Když v takové výšce nikdy nehráli a v podobných výškách hrají třeba jednou za rok. Tam pak může hrát i faktor, že si budou dávat větší pozor, aby neodpadli na konci a tak budou hrát pomalejší tempo.

Reagovat
johnik

A co teprve až se Bolívie naučí hrát fotbal?

Reagovat

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele