Jak se mění hráči, tak se mění styl. Mbappému ve francouzském týmu chybí Pogba

05.07., 13:56
Aktuality
Spojení Pogba – Mbappé vždy fungovalo. (© Profimedia)

Výkony francouzské fotbalové reprezentace v dosavadním průběhu Eura zůstávaly daleko za očekáváními. Ze hry Les Bleus nevstřelili jediný gól, do čtvrtfinále jim musely pomoct dvě vlastní branky soupeřů a penalta proměněná maskovaným Kylianem Mbappém (25). Čerstvá posila Realu Madrid se před zápasem s Portugalskem vyjádřila ke změnám v kádru oproti předešlým turnajům, což podle něj mělo vliv i na jeho styl hry.

Útočné hitparády Francie na předešlých velkých turnajích, včetně opanovaného mistrovství světa z roku 2018, měly kromě Mbappého dalšího společného jmenovatele. Tím byl Paul Pogba, který se ve finále zmíněného šampionátu s Chorvatskem (4:2) gólově prosadil společně s tehdy 19letým zázrakem PSG. Síla momentálně suspendovaného záložníka však podle Mbappého tkvěla hlavně ve schopnosti produkovat průnikové přihrávky z hloubi pole, což perfektně komplimentovalo umění náběhů za obranu v podání rychlonohých hráčů.

"Útočník se vždy musí přizpůsobit všem okolnostem, svým spoluhráčům a jejich vlastnostem. Spousta lidí odkazuje na styl hry, který jsme měli, když jsem přišel do národního týmu. Ale v tu dobu jsme měli jiné hráče. Například ve středu hřiště byl Paul Pogba. S ním prostě skloníte hlavu, rozeběhnete se, uděláte náběh a víte, že vám míč přistane u nohou," pochválil bývalého spoluhráče ve schopnosti tvořit hru.

Je pravda, že typologicky se francouzští středopolaři od Pogby liší. Vedle neúnavného N'Gola Kantého dosud nejčastěji nastupoval Aurélien Tchouaméni a Adrien Rabiot. Silné stránky všech záložníků v soupisce tkví v osobních soubojích, defenzivních činnostech či driblinku. I to je důvod, proč Les Bleus zatím na Euru inkasovali jedinou branku, která navíc přišla z pokutového kopu.

"U útočníka musíte analyzovat, o jaký typ fotbalisty se jedná, a snažit se mu vytvořit co nejlepší podmínky. S týmem, který teď kolem sebe mám, možná budeme hrát méně z hloubky, protože není jejich charakteristikou vás takto vysílat kupředu. Rád využívám volné prostory. Pokud v zápase s Portugalskem nějaké budou, vtrhnu do nich a budu doufat, že je využijeme a dáme góly," dodal Mbappé optimisticky.

Mbappé a jeho statistiky proti Belgii. (©Opta by Stats Perform)

Nejlepší střelec posledních pěti ročníků Ligue 1 si však nezapomněl zamést před vlastním prahem. Je si vědom důsledků únavy zdánlivě nekončící sezony, ve které již za klub i zem odehrál přes 60 utkání. "Nemyslím si, že jsem plně zregeneroval nohy. Abych byl opravdu stoprocentní, výbušný, rychlý, potřebuji dobrou fyzickou přípravu, které se mi dostane s klubem příští léto," završil Mbappé.

Pátek 5. července bude svátek i fotbalový, čtvrtfinále mistrovství Evropy totiž fanouškům nachystalo hned dva zápasy, které by se daly velikostí aktérů označit za předčasná finále. Kromě večerního duelu Portugalska s Francií se totiž v 18:00 střetnou dva nejgólovější týmy turnaje Španělsko s Německem.

Článek byl původně publikován pro Livesport Zprávy.

Autor: Livesport.cz / Šimon Votava

Komentáře (11)

Přidat komentář
Novak.Usykovic

Je to docela paradoxní.... Tak jak Mambě chybí Pogba, tak Zidane vždy znemožňoval vyniknout Henrymu.

Když byl Henry ve svých nejlepších letech, tak byl ústřední postavou fenomenální Zidane, který ovšem měnil často tempo hry a francouzský národní tým nehrál jako Arsenal. To neumožnilo Thierrymu naplno využít svůj potenciál. To dělalo údajně pnutí v národním týmu. Hráči jako Pires či Viera chtěli hru více zrychlit. Henry měl jedinečnou šanci vyniknout na MS 2002. Zranil se Zidane. Bohužel si poranil koleno i Pires po úchvatné sezóně a to v podstatě znemožnilo Henrymu, aby dostával potřebné míče.

Reagovat
Pablos

Tak oni tam měli ještě i dalšího kdyžtak frajera ...Trezegueta

Reagovat
Sosi

Trezeguet, to byli utocnici, hraci....

Reagovat
Pablos

Reagovat
Uwe háže buly

Ta jejich soupiska je nabitá jmenama, ale nemají tam žádný zajímavý fotbalisty směrem dopředu, možná s výjimkou mbappeho a samozřejmě Griezmanna.

Reagovat
Novak.Usykovic

Chybí dirigent hry....... Potřebuji tam fotbalové hráče typu Zidane, Pires, Riberi .... Možná i ten Pogbitch.

Pak by šla hra ostatních nahoru. Nejenom Mbappeho. Griezman je podle mě těžce za zenitem.

Reagovat
Sosi

Pogba a dirigent hry?

Reagovat
Novak.Usykovic

Ano, v dnešním tragickém fotbale je bohužel Pogba z francouzského výběru brán jako ten kreativnější.

Reagovat
Sosi

zajimave

Reagovat
Pablos

Nejhorší je, když tam začíná vymejšlet něco Rabiot

Reagovat
Witcher

To je baroko ta Francie

Reagovat

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele