Jak Španělé došli k evropskému zlatu: Zázračný mladík Yamal, skvělá produktivita i skalpy favoritů

15.07., 08:32
Aktuality
Španělsko dovedla k titulu mimo jiné skvělá hra tandemu Nico Williams, Lamine Yamal. (© Profimedia)

Mistrovství Evropy v Německu má svého šampiona. Španělsko po skalpech Itálie, Německa a Francie přidalo i triumf nad Anglií a zaslouženě ovládlo Euro. Co nedělní večer v Berlíně ukázal? Do kronik se například zapsali španělští křídelníci Lamine Yamal (17) a Nico Williams (22), kteří táhli tým Luise de la Fuenteho po celý turnaj.

Williams druhý nejmladší střelec ve finále

Španělé nastoupili do druhého poločasu bez Rodriho, jenž šéfuje celé jejich hře. Ale paradoxně na začátku druhé půle přišel první gól. Prosadil se Nico Williams po spolupráci s Laminem Yamalem. Křídelník Athletiku Bilbao se ve 22 letech a 2 dnech stal druhým nejmladším střelcem v historii ve finále Eura. Jako mladší to stihl pouze Pietro Anastasi v roce 1968, kterému bylo 20 let a 64 dní.

Yamal rekord v asistencích

V 17 letech nepřestává udivovat. Williamsovi nachystal pohotovou přihrávkou úvodní branku finále a byla to jeho čtvrtá asistence na turnaji v Německu, což je mimochodem nejvíc v historii Eura. Nikdo nedokázatl vykouzlit více gólových přihrávek. Jenže barcelonský klenot neměl dost. Mohl se zapsat i mezi střelce, ale v 66. a 82. minutě v obřích příležitostech nepropálil brankáře Jordana Pickforda.

Kane dolů jako první

Bylo to před zápasem velké téma, zda bude Harry Kane platný proti rozjetým Španělům. Zda by Albion neměl pomýšlet nad změnami. A finále skutečně střelci Bayernu Mnichov nesedlo. Ze hřiště šel už v 60. minutě, zatímco v jiných zápasech jej trenér Gareth Southgate držel na hřišti poměrně déle. Že by nedotknutelnost anglického kapitána dostala trhliny?

Southgateovi vyšlo střídání

Stejně jako v semifinále i proti Španělsku vyšlo anglickému kouči střídání. Proti Nizozemsku na vítěznou trefu přihrával Cole Palmer a Ollie Watkins zakončoval. Dva hráči, o kterých se po celý turnaj mluvilo, zda by neměli dostávat více prostoru. Tentokrát poslal míč do branky rovnou Palmer, když mu míč šikovně sklepl Jude Bellingham. Anglii to ale ke šťastnému konci podruhé nedovedlo.

Další velmoc na kolenou

Chorvatsko, Itálie, Německo, Francie a nyní i Anglie. Španělsko prošlo možná jednou z nejtěžších cest v historii evropských šampionátů, během níž muselo skolit hned čtyři silné fotbalové velmoci, které si dělaly zálusk na celkové vítězství. Svěřenci Luise de la Fuenteho však pokaždé dokázali najít recept k úspěchu. Navíc svým fotbalem bavili a v Berlíně stanovili nový rekord - branka Mikela Oyarzabala byla totiž 15. gólem na turnaji, což se v historii nikdy nikomu nepovedlo. Rekordem bylo dosud 14 branek Francie.

Článek byl původně publikován pro Livesport Zprávy.

Autor: Livesport.cz / Jakub Dvořák

Komentáře (10)

Přidat komentář
nvidia

Vypadalo to tak lehce, až mi přišlo že Španělsko prostě tak protančilo turnajem. Přitom měli fakt těžký los.

Přemýšlím jestli je Španělsko opravdu tak dobré, protože mi přišlo, že vyhráli hlavně díky pasivitě a špatném přístupu ostatních velmocí. Že vyhráli hlavně díky chuti (vy)hrát, která ostatním tak trochu scházela.

Reagovat
Seydou Doumbia

Měli největší hlad po úspěchu, generace hráčů co v repre nic nevyhrála (LN nepočítám). Plus každá repre měla nějaké slabiny, Itálie celkově v prdeli, Anglie trenér, Francie kreativita, Holandsko defenzíva a kvalita v záloze, Portugalsko Ronaldo...Španělsku se to celé dobře sešlo

Reagovat
El Cid z City

Za slabší článek bych před turnajem označil stoperskou dvoji, což je klíčová pozice. Francie a Portugalsko měli zcela jednoznačně kvalitnější kádr. Němci hráli doma, Anglie papírově dle individualit taky. Mě jejich výhra opravdu překvapila, nikoli šokovala, před turnajem pátá nejsilnější repre.

Reagovat
Seydou Doumbia

Jo Francie, Portugalsko a Anglie měli fakt top týmy, ale tam se právě ukazali ty slabiny. Španělsko svou slabinu, kterou mělo mít neukázalo. Taky pro mě překvapení, nikoli šokující.

Reagovat
LyEX

Zaslužené víťazstvo, v ktoré dúfali všetci fans futbalu, ukázala sa sila systému a jeho jednoduchosť, ktorá bola doplnená technickou vyspelosťou hráčov, angličania tak o 2 levely nižšie, ťažkopádny netušili čo s loptou keď sa dostali na útočnú polovicu, ak toto prežije Southgate tak už naozaj neviem, za 8 rokov nevymyslieť prakticky nič a dokazovať jeho neflexibilitu turnaj čo turnaj, jeho najväčšie "rozšantenie" bolo keď nevzal Phillipsa a Magora

Reagovat
PtákOhnívák

Tak a Laporto jednej!!!

Ta výkupka za Williamse je zločin!!! Za to by měli v Bilbau toho kdo tu výkupku dojednal pověsit..

Reagovat
Txapeldun

Naopak, čas zvýšit Nicovi plat, klauzuli a zamávat Barceloně na rozloučenou Spíš půjde za rok do PL...

Reagovat
Visca el barca

To tady tvrdíš už 14 dní. A už o tom, že tu výkupku složíme mluví i Romano

Reagovat
-R2D2-

Tak k dnešku jsem si už jistej, že tu výkupku složíme v každým v případě, otázka jestli Nica nezlákají jinam..

Reagovat
Visca el barca

To dopadne

Reagovat

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele