Je velmi statečný, je jedním z našich nejlepších, říkal o Sakovi kouč Southgate

07.07., 16:55
Aktuality
Bukayo Saka (© AFP)

Bukayo Saka, který se stal terčem rasistických urážek poté, co nedal rozhodující penaltu při porážce Anglie ve finále Eura 2020, pohřbil v sobotu tuto noční můru vyrovnávacím gólem a úspěchem při pokutovém kopu proti Švýcarsku.

"Vrátit se z něčeho takového bylo opravdu těžké. Využil jsem toho, aby mě to posílilo. Dnes jsem využil šanci a jsem šťastný," řekl anglický muž zápasu.

Během oné neslavné finálové prohry s Itálií ve Wembley bylo Sakovi pouhých 19 let a jeho sebevědomí mohly narušit rasistické nadávky, kterých se jemu i dalším hráčům dostalo na internetu. Rychle se však vzpamatoval, přičemž mu pomohla podpora trenéra Garetha Southgatea, obrovská přízeň veřejnosti a odpor proti urážlivcům. I díky tomu mohl předvádět skvělé výkony za Arsenal i anglickou reprezentaci.

Nyní je Saka populární osobností a ve svých 22 letech téměř veteránem národního týmu, za který nastoupil v 38 zápasech a vstřelil 12 gólů. Sobotní zápas byl možná nejzvláštnější ze všech.

Saka nejprve v 80. minutě zaznamenal nádherný vyrovnávací gól, když Anglie ve čtvrtfinále proti Švýcarům prohrávala 0:1 a byla na cestě z turnaje. Když pak zápas skončil po prodloužení 1:1, byl jedním z pěti úspěšných střelců anglických penalt při vítězství 5:3 v penaltovém rozstřelu.

Naprosté soustředění v jeho tváři, když se postavil ke třetí anglické penaltě, vystřídal mohutný úsměv, když míč zapadl do rohu branky. "Když jsme naposledy na Euru stříleli penalty, všichni víte, jak to dopadlo. Jsem na všechny moc pyšný, jak jsme to překonali," řekl anglický reprezentant. "Cítil jsem, že jsme celý zápas dominovali, že šance (na gól) přijde. A ona přišla a já jsem byl ten, kdo ji využil, takže jsem na sebe hrdý," dodal Saka.

Trenér Southgate, jehož utěšování Saky na minulém Euru bylo jedním z trvalých obrazů turnaje a pro anglické fanoušky zůstává bolestným pohledem, řekl, že na své svěřence nemůže být pyšnější. "Je tak statečný. Je jedním z našich nejlepších. Takže jsme nikdy nepochybovali o tom, že nějakou (penaltu) vezme. Ale všichni víme, čím si prošel. A že to dokázal tak, jak to dokázal," řekl kouč Anglie.

Statistiky hráče (©Stats by Opta Perform)

Anglická fotbalová historie je plná bolestivých penaltových neúspěchů, ale Saka řekl, že se v tu chvíli cítil klidný. "Jednou se vám to nepovede, ale já jsem ten typ člověka, který se chce do té situace dostat znovu. Vím, že se dívá spousta nervózních lidí, například moje rodina, ale zachoval jsem chladnou hlavu a penaltu jsem proměnil," řekl.

Autor: Livesport.cz / Reuters

Komentáře (17)

Přidat komentář
vceradnesazitra

Cítil jsem, že jsme celý zápas dominovali - cože

Reagovat
Reggie

Reagovat
Novak.Usykovic

Viděl jsem jen gol z highlightu, ale indeed.... Saka je skvělý hráč. Ovšem je příšerně nevyužitý v Albionu....... Kdyby Anglii trénoval zahraniční trenér typu Artety, tak by to bylo mnohem lepší.

Nevidím žádného anglického trenéra, který má na to dovést Anglii systematicky ke kvalitně předvedené hře. Není náhoda, že anglický trenér nikdy nevyhrál PL. Vyhrál vůbec nějaký anglický trenér LM, Primera Division nebo Serii A?

Reagovat
ErixMilo

Bobby Robson?

Reagovat
Novak.Usykovic

OH .... Pravda, na toho jsem úplně zapomněl, propojení s Mourinhem. Jedná z výjimek potvrzující pravidlo.

Reagovat
Csaplárova past

Nikdy mi nebyl žádný klub nebo repre tak nesympatický. Ať vypadnou tím nejhorším možným způsobem a odjebou se se svými fans zpátky za kanál, nebo spíš zpátky do kanálu.

Hnusný ženský, hnusný žrádlo, hnusné počasí ... hnusný fotbal ...

Reagovat
Zdechlina

To já zase Anglii miluju jako takovou. Jazyk, přírodu, historii, i to jídlo a pivo mají specifické, ženy teda nic moc, mladé jsou zmalované a uječené, staré uřvané a propité Ale jak hraje jejich repre, tak jsou mi odporní. Jak hra, tak především fans.

Reagovat
Filip12

Amy McDonaldová je náhodou dračice

Reagovat
Thelvin

Ona je ze skotska...

Reagovat
Filip12

ostrovy no pamatuju si jí jak zpívsla vždycky skotskou hymnu a celej staďák s ní

Reagovat
Moshe Dajan

Hodil jsem ji do googlu a vidím jenom tunu makeupu, addamsova rodina hadr.

Reagovat
mojmira

Reagovat
PBLead

Reagovat
Filip12

Hogson málem s Fullhamem EL

Reagovat
Reggie

Cítil jsem, že jsme celý zápas dominovali, že šance (na gól) přijde

To je fakt neskutecny, ta nesoudnost a arogance je tam snad dedicna, to se fakt pochcal

Reagovat
Me2win

Kulhal při odchodu ze hřiště?

Reagovat
ErixMilo

Southgate

Reagovat

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele