Katar v datech: Griezmann v roli nahrávače, nevýrazný Ronaldo i marocká obrana

11.12.2022, 08:47
Komentáře a souhrny
Yassine Bounou (© AFP)

Světový šampionát už zná všechny účastníky semifinálových bojů. V Kataru skončil zlatý sen Cristiana Ronalda (37) a v bitvě fotbalových titánů byla úspěšnější Francie. Vítejte u dalšího dílu pořadu Katar v datech, který vám opět nabídne podrobnější pohled na turnajové dění.

Rekordman Ronaldo mohl předvést víc

Maroko opět překvapilo fotbalový svět, po Španělech ukončilo turnaj i Portugalcům a jako první africký národ v dějinách postoupilo do semifinále. Senzační čtvrtfinálovou výhru zařídil na konci první půle útočník En Nesyri. Ten dal v letošním ročníku za španělskou Sevillu jen dva góly a stejný počet má na kontě i na tomto šampionátu.

Hlavní zbraní Maročanů je však obrana, která inkasovala na turnaji jen jeden gól a to ještě vlastní proti Kanadě. Bono je pak prvním africkým gólmanem, který na jednom turnaji dokázal vychytat už tři nuly.

Maroko - Portugalsko (statistiky) (©Opta by Stats Perform)

Portugalský tým měl optickou převahu, což potvrzují i statistiky. Míč měl na svých kopačkách 73% hracího času. V konečném zúčtování je ale důležitý jen počet vstřelených branek - tedy 1:0 pro Maroko.

Maroko - Portugalsko (průměrná pozice hráčů Maroka) (©Opta by Stats Perform / Profimedia)
Maroko - Portugalsko (průměrná pozice hráčů Portugalska) (©Opta by Stats Perform / Profimedia)

O tom, jak vypadala většina utkání, svědčí i průměrná pozice obou týmů. Maročané bránili především v bloku na vlastní polovině a Portugalci dobývali. Na to, aby našli klíč k zámku Maroka, ovšem předvedli zoufale málo.

Cristiano Ronaldo a jeho pohyb po hřišti. (©Opta by Stats Perform)

Boje o titul světového šampiona tak budou pokračovat už bez Cristiana Ronalda. Ten šel na hřiště opět z lavičky v jedenapadesáté minutě, připsal si rekordní 196. start za národní tým. Během kariéry se navíc ani jednou netrefil v play off mistrovství světa a bez gólu je v této fázi turnaje už devět a půl hodiny. Fanoušci čekali patrně trochu víc.

Griezmann zastínil i Mbappého

Závěrečný čtvrtfinálový duel mezi Francií a Anglií nabídl jeden z nejatraktivnějších zápasů dosavadního průběhu turnaje. Vítěznou skládačku nakonec postavil Didier Deschamps, jehož tým dostal do vedení v první půli záložník Tchouaméni zpoza vápna. Z tohoto prostoru padlo v Kataru jen necelých 8 % všech gólů, což je nejméně od roku 1966.

Zároveň i nadále platí pravidlo, že Anglie na světovém šampionátu nikdy nevyhrála utkání, ve kterém v poločase prohrávala. V druhé půli se sice trefil za Anglii trefil Harry Kane, nicméně odpověď přišla z kopačky Oliviera Girouda a Francie tak vyhrála 2:1. Klíčovým okamžikem zápasu pak byla neproměněná penalta Harryho Kanea v 84. minutě.

Porovnání Kanea a Girouda na MS v Kataru (©Opta by Stats Perform)

Byl to velký souboj dvou skvělých útočníků, kteří se na turnaji dosud prezentovali ve skvělé formě. Harry Kane třiapadesátým gólem v národním týmu vyrovnal rekordmana Waynea Rooneyho. Ze dvou pokutových kopů v utkání ale proměnil jen jeden, což ho bude ze spaní budit ještě dlouho.

Antoine Griezmann (statistiky) (©Opta by Stats Perform)

Výraznou postavou utkání byl Antoine Griezmann, u kterého začínala většina útočných akcí francouzského týmu. Malý princ přihrál na oba góly a zejména jeho druhý gólový centr byl výstavní. Griezmann také rozšířil skupinu hráčů, kteří mají na kontě už tři asistence, kromě něj jde ještě o Harryho Kanea a Bruna Fernandese.

Anglie - Francie (Vývoj xG) (©Opta by Stats Perform)

I přes opačný vývoj očekávaných gólů se tak Anglie s turnajem už posedmé v historii loučí ve čtvrtfinále. A oblíbená věta Football’s coming Home tak pořád neplatí.

Autor: Livesport.cz / Jakub Burian

Komentáře (23)

Přidat komentář
drussbarb

Ronaldo nedal gól v play-off MS?

Reagovat
Fairplay

Jinak nechci se ho zastávat, ale tohle bylo snad jedinkrát kdy nevypadli v prvním kole play off spolu s bronzem 2006, kdy teda Ronaldovi bylo dvacet

Reagovat
Generalní Gladiator

S jakým bronzem hombre?

Reagovat
vladino10

Schweinsteiger

Reagovat
Fairplay

oops neměli bronz na MS 2006? Už na to koukám, že tu zlatou generaci sejmuli i Němci, pardon, moje chyba

Reagovat
Generalní Gladiator

Neměli, má z MS úplný hovno.

Reagovat
mistr129

Zas na druhou stranu možná by v tom prvním kole nevypadli, kdyby ten gól dal Ale jinak souhlas, upřímně kritizovat ho za tohle mi přijde asi stejně stupidní, jako bůhvíco z toho, že dal gól na 5 MS za sebou

Reagovat
Generalní Gladiator

Posral to proti Iránu v roce 2018, nedal penaltu a mohli jít snadnou částí pavouka až do finále.

Reagovat
drussbarb

Tak nějak si pamatuju na Valloira, který celou dobu tvrdí, že CR7 > Messi a Messimu furt vyčítal počet branek v play-off MS…

Reagovat
Salfovic

To není nic šokujícího. Nebejt toho hattricku proti Španělům, tak by to měl krásně rozloženo na každém MS jeden gól.

Reagovat
Fairplay

Třeba se někdo chytne a jako správní odborníci ten nezdar vysvětlíme Po bitvě je každej generál, ale za mě jde tohle prostě za Santosem a stejně jako Enrique si snad pod sebou definitivně podřízl větev. Co to včera mělo být, sedm statických hráčů čekajících na balon od nikoho, bez náběhu, bez kreativity.

Krásně se mu vymstilo opomenutí Renata Sanchese, to by byl zápas pro něj. Místo nudnýho profesora Nevese, kterej nikdy nepředvedl nic a do takovýchhle zápasů je platnej asi jako William Carvalho, tak tam mohl běhat Sanches, kterej by

1) stíhal něco hasit dozadu, když si reprezentační Ruben Dias hraje pozičně na Davida Luize

2) patrně předvedl alespoň nějakej pokus o zrychlení hry ve středu pole, což je prvek, kterej v zápase Anglei s Francií vidíme každou chvíli a Portugalci něco takovýho nejsou schopni ukázat za 100 minut, ba co víc, v jejich hře to chybí už pár let.

Od EURA dorostla celá generace talentů,z nichž půlka stihla stejně rychle upadnout v zapomenutí (Goncalo Guedes, Andre Gomes, Gelson Martins, Semedo... ) a hrobník Santos prostě jede pořád to svoje, základní XI stejná už asi 5 let s výjimkou Mendese a Felixe. Hlavně teda to neustálý protěžování patníku Felixe je neomluvitelný. Arogantní spratek by zasloužil poslat za Gelsonem Martinsem a Janem Matouškem na skládku nenaplněných talentů, místo toho hraje zápas co zápas aniž by přinášel jakékoli ohrožení pro branku spupeře.

Už vůbec pak nechápu lpění na 4-3-3, které očividně nesedí většině hráčů, které Santos pravidelně staví. Zatímco Argentina pravidelně dává šanci klidně i pro nás "no nameům" z jejich soutěží, v životní formě hrající Portugalci dostávají dlouhodobě minimum šancí. Kdyby to alespoň fungovalo tak nějak jako ukazuje Francie, tak by se ten profesorský přístup dal ospravedlnit, ale ta hra je bramboračka už X sezon. Včerejší nákopy na Maroko co to mělo být, kor když vepředu jsou lenoši jako Felix, kterej sebou umí akorát švihnout o zem, balon nepodrží, neotočí se s ním, nic, nulovej přínos.

Vzhledem ke skvělýmu Bonovi v bráně nebudu říkat, že by Leao s Sanchesem v základu místo Nevese a Felixe přinesli výhru, ale alespoň by Portugalsko mělo šanci si něco vytvořit ze hry, vždyť až na náhodnou hlavičku Pepeho tam nebylo nic, z čeho by mohl padnout gól, střela Ronalda a Felixe do statistik...

Na jejich repre koukám pravidelně a pokud se soupeř nesesype už v šatně jako minule Švýcaři, tak to je trápení a bušení do zdi. Zajímavý je, že se to tolikrát zlepšilo s nějakým nečekaným hráčem - na EURU Palhinha, před přestupem do PSG to rozhýbaval Nuno Mendes, teď se přímo nabízelo využití třeba Joao Maria na úkor Bernarda, ale Santosova schopnost přizpůsobit se je veškerá žádná. Jeho přínos pro tým skončil někdy v roce 2016 nebo 17 kdy Švýcaři ukončili tu jeho sérii neporazitelnosti.

Za posazení Ronalda palec nahoru, očekával jsem, že to Portugalcům rozváže ruce a pomůže jim to zrychlit hru, což by člověk při těch možnostech konečně očekával, ale ten systém je asi podobně sterilní i bez něj.

Reagovat
smazaný uživatel

Je trestuhodný, jak je takhle talentovanej tým plnej fakt výborných hráčů veden absolutně diletansky.

Reagovat
Generalní Gladiator

Trestuhodné je silný výraz, ale za MS2018, ME 2021, MS2022 byla medaile s takovým týmem povinnost.

Reagovat
technecium

2016 meli neuveritelne stesti, pak se to srovnalo

Reagovat
Generalní Gladiator

Naštěstí to bylo na Evropě, svět je svět.

Reagovat
mistr129

vyhrát v 90 minutách 1 zápas ze sedmi, když jejich protivníky byli Rakousko, Island, Maďarsko, Chorvatsko, Polsko, Wales a Francie, to fakt není njelepší vizitka.

Reagovat
drussbarb

Přitom tohle někteří opakuji jako argument, jak CR7 válcuje Messiho na repre scéně

Reagovat
smazaný uživatel

Smiř se s tím, že je to realita. Ronaldo vyhrál s národním týmem Euro, tedy 2. nejprestižnější turnaj hned po MS, zatímco Messi dal v mnohem menší konkurenci jen 1 Copu z asi 10 pokusů. A na góly v repre vede Ronaldo 118:95, přestože hraje většinu zápasů proti takticky vyspělým soupeřům z Evropy, zatímco Messi proti Indiánům.

Reagovat
smazaný uživatel

Když už jsme u těch dat, tak Messi hrál 7x copu, Ronaldo 5x euro, a je fakt, že Ronaldovi hattricky proti vyspělejším státům ala Faerské ostrovy, San Marino, Lucembursko mají větší váhu A bylo by smutný, kdyby Ronaldo neměl víc gólů, když je o 2 roky starší

Reagovat
drussbarb

Přesně tento způsobu argumentace mám na mysli. Zbytečná debata

Reagovat
mayday

Kdyby to celý vyhráli, tak každej oslavuje trenéra, jak geniální bylo Ronalda posadit. Se Svycarskem ok, padly jim tam rychlý góly. Včera do zavřené obrany si myslím, že kdyby byl právě Ronaldo v sestavě a hráli rychle z krajů s míči před gólmana, že by tam právě Ronaldo byl hodně platnej.

Reagovat
Salfovic

Vždyť hrál Ronaldo půl zápasu.

Reagovat
mayday

V sestavě od začátku jsem myslel a kdyby hráli rychle z krajů. Prokauč za mě.

Reagovat

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele