Kdepak Bellingham, Real Madrid táhl v El Clásicu zkušený matador Lucas Vázquez

23.04., 09:50
Aktuality
Lucas Vázquez (© Profimedia)

Ačkoli byl po závěrečném hvizdu nedělního El Clásika nejčastěji zmiňován Jude Bellingham (20), který vstřelil vítěznou branku duelu, skutečným hrdinou je Lucas Vázquez (32). Byl u všeho podstatného a podepsal se pod tři trefy Realu Madrid, který nakonec triumfoval nad odvěkým rivalem 3:2.

Nebýt toho, že Dani Carvajal měl v nohách nesmírně těžký zápas proti Manchesteru City, kdy musel po 120 minut bránit Grealishe nebo Dokua, Lucas Vázquez by si zřejmě ani nezahrál. Takto však nastoupil a byl výraznou postavou, která zvládala nejen defenzivní, ale i ofenzivní role.

Nejprve si v prvním poločase zkušeně došel pro pokutový kop, kdy využil nezkušenost Cubarsího. Penaltu následně proměnil Vinícius. Po změně stran nepokrytý na zadní tyči těžil z přesného centru stejného brazilského křídelníka a vstřelil svůj třetí gól v El Clásiku, přičemž z aktuálních kádrů obou týmů byl lepší pouze Vinícius (7).

Statistiky Vázqueze proti Barceloně. (©Opta by Stats Perform)

Svůj skvělý výkon korunoval v nastavení, když jeho přihrávka z pravé strany prošla celým vápnem Barcelony až k volnému Bellinghamovi, který se v zakončení nemýlil. Sedmnáctý gól anglického mladíka v ligové sezoně rozhodl o výhře Realu a hlavně o jedenáctibodovém náskoku v čele tabulky, který je šest kol před koncem více než lukrativní.

"Jsem opravdu šťastný, že jsem mohl týmu pomoci. Hodně věcí se povedlo a to je pro všechny velmi důležité," poznamenal skromně po zápase Vázquez. "Ještě pět minut před koncem jsme si říkali, že vyhrajeme. To reprezentuje tento klub a jeho charakter. Vždycky chceme vyhrát a bojovat až do konce. Nikdy se nevzdáváme," prohlásil hlavní hrdina zápasu.

Na dva góly v jednom zápase přispěl v dresu Realu Madrid celkem šestkrát, přičemž v neděli se mu to povedlo poprvé od 2. ledna 2019. Ještě lepší výkon předvedl v roce 2017 v utkání proti La Coruně (1+2).

Z křídla se stal spolehlivý obránce

Ačkoli je Vázquez dlouhodobě pod palbou kritiky některých fanoušků klubu, kteří mu vyčítají, že podává slabé výkony a že už nemá na to, aby hrál za Real Madrid, vždy je vyvede z omylu. Když byl trenérem Zinedine Zidane a v ofenzivě měl doslova nespočet hvězd, na Vázqueze prostě nezbylo místo.

Francouzský kouč to nakonec vyřešil jinak a přesunul ho na pravou stranu obrany, kde je už dlouho dvojkou za Carvajalem. Vázquez přišel do akademie La Fábriky jako šestnáctiletý, a přestože se nejprve neprosadil do prvního týmu, skvěle mu v sezoně 2014/15 vyšlo hostování v Espaňolu.

Bilance v Realu Madrid. (©Livesport)

Následně ho Real díky předkupnímu právu získal zpět a okamžitě začal vyhrávat trofeje. V současnosti má na kontě čtyři vítězství v Lize mistrů, tři španělské tituly, třikrát vyhrál také Superpohár UEFA a mistrovství světa klubů, dvakrát zvedl nad hlavu trofej pro vítěze španělského Superpoháru a jednou uspěl v Copa del Rey. Suma sumárum - 16 velkých trofejí.

Muž, který nemá nervy

Ačkoli Vázquez nepatří mezi vyhlášené kanonýry, ví, kdy je potřeba zabrat. Jeho penalta z finále Ligy mistrů 2016 je legendární. Proti Atlétiku zahájil úspěšný rozstřel. Míč si nesl na bílý puntík, zatímco si jím točil na ruce. Jako by si šel zakopat s kamarády na zahradu.

Něco podobného předvedl i v dalším dramatickém rozstřelu proti Manchesteru City, jen o pár dní dříve. Po cestě udělal několik nožiček a pak znovu nezaváhal. Opět jako by se nic nedělo. Muž, který nemá nervy, tu byl vždycky pro Real Madrid a obě strany z toho vzájemně těžily.

Vázquez se raduje z gólu v nedělním El Clásiku. (©Profimedia)

V Superpoháru UEFA 2016 jeho centr našel ve třetí minutě nastavení Sergia Ramose a ten poslal zápas do prodloužení, v němž se následně prosadil Carvajal. Navíc už jednou rozhodl El Clásico. Bylo to 24. října 2021 a on vstřelil v nastavení vítězný gól na 2:1.

Pokud se Realu Madrid v této sezoně podaří získat mistrovský titul, bude to právě díky devítinásobnému španělskému reprezentantovi. Těsně před Vánoci, rovněž v nastavení, vstřelil rozhodující gól při výhře 1:0 v Alavésu, což byl také důležitý moment. Na trávníku nováčka prohrála Sevilla, Valencia a v neděli i Atlético Madrid.

Článek byl původně publikován pro Livesport Zprávy.

Autor: Livesport.cz / Matej Kubove

Komentáře (81)

Přidat komentář
vladino10

Takíto frajeri sú niekedy dôležitejší ako stálice základu. Nájsť hráča, ktorý bude mať kvalitu na základ v reale sa dá. Ale nájsť typka, čo bude v pohode s lavičkou x sezon a potom z nej na akomkoľvek poste pôda 100% výkon za mňa ľahké nie je.

Reagovat
ciernyribiz

Reagovat
Well

On a Nacho měli pro Real cenu zlata. Oba univerzální a svoje si dokázali uhrát bez keců.

Reagovat
Manik...

Reagovat
Bucky

Reagovat
Mishko

Reagovat
JM

Reagovat
Fairplay

Reagovat
Beči

Reagovat
king23

Reagovat
Jerichoo

Legendy

Reagovat
misinho7

Reagovat
Al Capone

Reagovat
Ed_Hazard

Reagovat
Kejza

upřímně je Realu závidím. kéž by pro nás dokázal hrát takovou roli třeba Sergi Roberto. jeho kvalita je ale bohužel dost jinde

Reagovat
Well

U vás měl k této roli nejblíže takový Pedro, ten měl kvalitu suprovou, skoro kdekoliv jinde by hrál základ a u vás mu nevadilo rotovat.

Reagovat
Well

I když se dívám, že toho odehrál víc než jsem si myslel.

Reagovat
Kejza

Pedro byl součástí MVP, no. v podstatě hrál na pomezí základu několik let, což se asi o Lucasovi říct nedá, nebo se pletu? Přijde mi jako věčnej žolík a lepič, což mi právě sedí na Roberta

Reagovat
Breze

Reagovat
Bowie

Reagovat
teenz

Reagovat
Tony Stark

Reagovat
HalaMadrid_Flx

Reagovat
Manik...

Reagovat
Bucky

Naprostý souhlas. Třeba Nacho je fantastický příklad - šel možná tak do jedné sezóny v kariéře s tím, že by mohl hrát základ. I přesto odehrál za Real přes 350 zápasů ve všech soutěžích (30. nejvyšší počet ze všech hráčů v historii klubu, jen 8 startů za Di Stéfanem), odehrál ty nejtěžší zápasy a obstál v nich, dostal se díky tomu i na nějakých 20+ startů za repre. Na "věčného náhradníka" naprosto super. A díky zraněním stoperů letos vede obranu Realu z pozice jejího jasného vůdce k titulu a vítězství v LM. Fantastický přístup. Vůbec se nedivím, že po sezóně končí, tohle bude velice sladké zakončení jeho kariéry v Realu.

Reagovat
ciernyribiz

snad ho v tomto nahradi Rafa Marin. Podobny pripad vyzera ze bude Fran.

Reagovat
Ed_Hazard

Velmi predcasne uvahy.

Reagovat
ciernyribiz

preto su to uvahy, minimalne u Frana som celu sezonu nezaregistroval ze by sa stazoval ze nehrava pravidelne.

Reagovat
Laliga

Súhlasím, až na tú časť o tejto sezóne. Tá mu práveže čo sa týka individuálnych výkonov veľmi nevychádza. Nad vodou nás držal Rudi nie Nacho, o čom svedčí aj nasadzovanie Tchouameniho na post stopéra.

Reagovat
Mishko

ale zas každým zápasom to je lepšie, možno sa v tomto vyššom veku už potreboval rozohrať

Reagovat
Bucky

Rudi je tank a určitě lepší stoper, ale rozhodně nebude dirigovat obranu. Lunin se taky potřebuje soustředit na svoje individuální výkony, takže si myslím, že ačkoli individuálně není 100%, tak je hodně platný v organizování hráčů kolem sebe.

Reagovat
M.Vaza

Tohle jsou totiž přesně ti borci, co prostě chtějí hrát za Real a na tu šanci si počkají. Nevím jak to má Ceballos, toho je mi občas líto, snad ho Carlo postaví aspoň teď na ty poslední zápasy v lize.

Reagovat
ciernyribiz

Ceballos pojde podla mna v lete prec, viacej minut by som dal Gulerovi

Reagovat
king23

Ceballos je marnej, na poslední zápasy v lize snad dostane spíš příležitost Güller než neperspektivní Ceballos.

Reagovat
ciernyribiz

suhlasim, ja by som dal minuty aj Nicovi Pazovi.

Reagovat
Beči

Reagovat
misinho7

Reagovat
Al Capone

Reagovat
Ed_Hazard

Reagovat
Feind

lidi casto vidi jenom hvezdy a neumi ocenit squad playery

Reagovat
JackDaniels.

Reagovat
Breze

Reagovat
Pharrell

Reagovat
Kucka

Reagovat
HalaMadrid_Flx

Reagovat
Mateo16

To co robí Modric je neakceptovateľné , nerozumiem mu. On vôbec ma niaku sebareflexiu ??

Aj Kaka vedel kedy ma odísť.

Momentálne je pred ním v zálohe Kroos, Tchua, Valverde, Camavinga, v hierarchii klubu.

Príde Mbappe a Bellingham sa presunie do zálohy, bude mať pozíciu 6 záložníka v RM , co ma teraz Ceballos s 500 minútami

Modric berie 23 mio ročne

Dúfam že mu vo vedení vysvetlia že jeho budúcnosť je ísť do prdele

Porovnávať odchod Nacha a Modrica to je iná dimenzia. Smutné kam klesol

Reagovat
Manik...

Vole. Tohle není FIFA. Má jednoleté smlouvy. Klub souhlasí, hráč souhlasí. Proč by měl odcházet, když chce hrát za Real?

Reagovat
king23

To je místní kretén, na něho netřeba reagovat. Zenthuras v našem táboře.

Reagovat
kbtk23

Reagovat
kaja900

Reagovat
Manik...

Reagovat
HalaMadrid_Flx

Reagovat
Ed_Hazard

Reagovat
Mateo16

Skvelý argument tohle není FIFA

Reagovat
Hachim Mastour

Wtf on chce ostat?

Reagovat
misinho7

Reagovat
ciernyribiz

Ale Modric na to stale ma. Ja by som mu kludne dal este 1 sezonu. Nastavil jasne podmienky, ze bude 6 zaloznik, dohodol sa na nizsom plate. Bude mat sice 39 rokov ale stale nam ma co ponuknut, hlavne skusenosti mladym hracom. Sezona je dlha, buducu sezonu sa bude hrat este viacej zapasov v LM + majstrovstva sveta klubov cez leto. Pridu zranenia a sezonu neodohras s 15 hracmi.

Skor by som mal obavy o Kroosa, ak vyhrame ligu aj LM a ak by s Nemeckom vyhral ME, som si na 100% isty ze krooss skonci. Vzdy hovoril ze chce skoncit na vrchole.

Reagovat
misinho7

s tym Kroosom sa zacinam bat aj ja...sice vravel ze predlzi ale podla mna necakal ze tato sezona bude az taka dobra a realne ak dame aj LM tak podla mna to zabali. Lebo to by bolo ukoncenie na vrchole jak lusk. Plus kebyze nahodou tie ME tak to uz naozaj

Reagovat
ciernyribiz

Jedine ho ukecat este na rok, ale to uz by sme museli vyhrat treble

Reagovat
Acquanni

Stejně je šílená představa, že Kroos nejspíš skončí v momentu, kdy by jej stále chtěl jakýkoli klub na světě. Ale podobné je to i u Modriće, kdyby skončil. I když ten má "aspoň" už blíž ke čtyřicítce. Ale já bych třeba Modriće hrozně bral i kdyby jen na sezónu

Reagovat
ciernyribiz

to su nemci. Lahm kedy koncil, ked mal 29?

Reagovat
Acquanni

Pravda, jeho konec byl taky brzký. Na jednu stranu je to škoda když skvělí hráči končí brzo, ale naprosto chápu, že někteří prostě chtějí skončit na vrcholu

Reagovat
Mateo16

Na 500 minút/ sezónu tu ma aj Ceballos. Tieto pozície slúžia maldym hráčom Gulerovi k rozvoju nie 39 hráčom za zenitom.

Zranenia ved túto sezónu musel Tchuameni hrať v obrane pretože sme mali zranenia. Ak príde Yoro tak tam už ani nebude hrať. Valverde pre príklad nerotuje , Bellingham detto,

Kroos ostane ale neverím ze bude hrať ma úkor Rodryga

Reagovat
ciernyribiz

Nesuhlasim. za 1. Ceballos nema taku kvalitu. 2. Skusenosti, ktore ma Modric su na nezaplatenie a pri nom sa mozu stale ostatni zlepsovat. 3. Presne na to su skusení hrači uz sa nepotrebuje zlepsovat. Myslis, že Gulerovi alebo Nicovi bude stacit 500 minut? Obaja potrebuju hrat ak maju byt v buducnosti prinos a nie zbierat 20 minut kazdy druhy zapas.

Reagovat
Breze

Reagovat
MystycMac

Popri tých hnojstvach čo robí Barcelona sa aj zabúda na Belinghama 2 x zostrelil Barcelonu v nastavení ...príde mi ten hráč veľmi komplexný v podstate v žiadnej atribúte nejako nevyniká ale v každej je výborný či je to dribling palebna sila zakončenie defenzíva kondička atď ,Ináč k tomu gólu Yamala aj keby to skončilo v sieti muselo by to byť zrušené Cubarsi ktorí bránil v hre Luninovi bol v Offside...Opakovať zápas nedali ani Liverpoolu kde to bola krádež proti Spurs neuznal gól Diaza ktorý nebol v offside... Ten plač katalancou je úbohý nemajú prečo ,ak nebolo v minulosti uznaný gól Balea tak nemal ani Christensenom ak keď môj názor že uznal by som obidva len vtedy Alba ukázal DNA Barcelony

Reagovat
M.Vaza

Alba ukázal DNA tuším s Betisem, ta penalta je legendární.

Reagovat
ciernyribiz

svojho casu to skusal aj Vidal, ze si zakopol o vlastne nohy a chcel penaltu

Reagovat
8lampard8

Hrajou se všechny zápasy posledních dvou kol LaLigy ve stejný den a čas, jako je to i v jiných ligách? Ptám se především kvůli předposlednímu kolu, abych mohl koupit lístek a měl jistotu, že se nebude hrát třeba až v pondělí, kdy už budu odlítat.

Reagovat
vacin

V roce 2014 se vás někdo zeptá "Jeden z dvojice Jese, Lucas Vasquez se stane legendou Realu, určete který?"

Vaše odpověď "To je snad jasný!"

Reagovat
JackDaniels.

Jese

Reagovat
vacin

Přesně

Reagovat
Hachim Mastour

Cheryshev

Reagovat
sensei25

Delfin pojebany

Reagovat
sensei25

Delfin pojebany

Reagovat
vacin

Chápu, rodiče byli sourozenci, ale že jim na matrice dovolili ti dát takový jméno se celkem divím...

Reagovat
sensei25

Za vsetkych dakujem,ze si sa nam tu predstavil.Budeme k tebe milsi,ked vieme,ze si retardovany.

Reagovat
vacin

Je hezké, že si pamatuješ, co ti říkala paní učitelka první den ve škole

Reagovat
JM

Reagovat
Well

Přihrál to, kontakt tam byl stejně na druhou nohu.

Reagovat
los_blancos

Legenda no. Teraz už len hľadať náhrady na jeho miesto a Nacha. V cantere možno Fortea, na hosťovaní Rafa Marín a v kádri už máme Frana na LB. Príliš snové, aby to bola pravda, nj.

Inak zápas v pohode, nečakal som, že vyhráme s KM a náhradníkmi na bekoch. To len svedčí o tragickosti súpera. Zrejme len druhý zápas v sezóne, keď hrali spolu v základe, prvýkrát to bolo na Metropolitano a bola z toho jediná prehra.

Brazílci dosť slabí, hlavne Rodrygo. Herne aj Viní, ale znovu má 1+1 a mohol dať 3-4 góly. Inak najproduktívnejší Brazílčan v histórii Clásica.

Reagovat

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele